IntexJollaSailfish OSYleinen

Ensituntumat Intex Aqua Fish-puhelimesta – upea laite jatkamaan Sailfish OS:n tarinaa

IMG_9663Sailfish OS yhteisöä laajasti puhuttanut Intex Aqua Fish -puhelin saapui SuomiMobiilin testiin. Uutuuspuhelimen myynti alkoi Intiassa muutaman viikko sitten. Valmistajan mukaan puhelimesta tuli heti yksi myydyimmistä ja odotetuimmista puhelimista, eikä ihmekään, sillä puhelin on saatavilla varsin kilpailukykyiseen 74 euron hintaan. Jolla toi samaisen puhelimen rajoitetusti myyntiin aiemmin tänä vuonna Jolla C -nimen alla 169 euron hintalapulla.

Intex Aqua Fish on markkinoiden ensimmäinen Sailfish OS -puhelin, jota suomalainen Jolla ei myy, vaikka laite on kokonaisuudessaan Jollan itse suunnittelema. Sailfish OS:n tarina jatkuu siis tämän uutuuspuhelimen saattelemana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelin on kuin alkuperäinen Jolla -puhelin suuremmalla näytöllä. Aqua Fish jäljittelee hyvin pitkälti ”edeltäjänsä” muotoilua. Muotoilu on kuitenkin saanut joitakin huomattavia muutoksia, jotka tekevät laitteesta paljon paremman tuntuisen kuin Jolla puhelimesta. Esimerkiksi Aqua Fishin takakuori kaartuu nyt reunoilta, joka tekee käyttökokemuksesta miellyttävämmän.  Yleiseltä laadulta puhelin on varsin vakuuttava 74 euron hintaiseksi. Vaikka laite koostuukin kokonaisuudessaan muovista, niin yllättävää on, että siitä ei juurikaan lähde natinoita. Laitteen ja takakuoren saumakohdasta kuitenkin on löydettävissä kohtia, jotka päästävät natinoita painettaessa. Ongelma ei kuitenkaan ole suuri, eikä se haittaa joka päivittäistä käyttöä.

Aqua Fishin heikoin kohta löytyy kameroista, sillä ne ovat täyttä kuraa. Takakamera on suuruudeltaan 8 megapikseliä, mutta tuottaa paljon huonompia kuvia, mitä 8 megapikselin kameralta voisi odottaa. Kuvat ovat suttuisia, jonka seurauksena ne ovat epäselkeitä. Puhelimella otettujen kuvien värimaailma on haalea, eikä vastaa ollenkaan todellisia värejä. Kameran ongelmat eivät kuitenkaan jää vain laatuun, sillä esimerkiksi kamera on todella huono tarkentamaan. Etukamerasta löytyy 2 megapikseliä, jota vaivaa samat ongelmat kuin takakameraakin.

IMG_9661Puhelimen pääasia kuitenkin on Sailfish OS -käyttöjärjestelmä, joka on markkinoilla virkistävä tulokas. Sailfish OS toimii puhelimessa sulavasti ja näyttää paremmalta kuin alkuperäisessä Jolla puhelimessa. Vaikka kyseessä onkin Intexin puhelin, eikä Jollan puhelin, niin käyttökokemus Sailfish OS:n osalta on pysynyt lähes ennallaan. Ainoa oikea muutos on, että Aqua Fishin Sailfish OS -versiossa käytössä on Partner Space -ominaisuus, johon on asennettuna musiikkipalvelu Gaana. Ominaisuuden saa halutessaan myös pois, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä, sillä Gaana -sovellusta ei löydy sovellusvalikosta. Poistamalla Gaana -tiedostot puhelimesta Partner Space poistuu käytöstä.

IMG_9601Aqua Fishin mukana ei ole juurikaan esiasennettuja sovelluksia, lukuun ottamatta Sailfish OS:n vakiosovelluksia.  Ainoat valmiiksi olevat sovellukset ovat Aptoide -sovelluskauppaan pohjautuva Android Store sekä Here WeGo Android-sovellus, joka korvaa kokonaan Jollan puhelimesta löytyvän Sailfish OS:lle suunnitellun karttasovelluksen, jota ei voi asentaa Aqua Fish -puhelimeen. Puhelimesta löytyy esiasennettuna hieman yllättäen myös Google Play -kauppa, joka on kuitenkin piilotettu sovellusvalikosta. Tämän seurauksena puhelimeen on mahdollista asentaa sovelluksia myös Google Playn kautta.

Intex Aqua Fishiä voi verrata teknisiltä tiedoiltaan esimerkiksi Lumia 650 -puhelimeen. Mielestäni Aqua Fishin vahvuuksia ovat erityisesti Sailfish OS -käyttöjärjestelmä sekä halpa 74 euron hinta. Tulemme julkaisemaan lähiviikkoina arvostelun puhelimesta, mutta jos haluat sitä ennen tietää enemmän, niin laita kommenttia tähän artikkeliin.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

7 Kommenttia

 1. Olisi kiva kuulla kuinka helposti tilaaminen onnistui.

  Itse laitteesta sen verran, että itselläni on Jolla C ja hyvä laitehan se on. Kamera ei tosiaan häikäise, mutta kyllä se ensimmäistä Jollaa paremmalta vaikuttaa. Totuus varmaan selviää syksyn mittaan kunhan illan alkavat pimentyä. Kuvia tosiaan näyttäisi vaivaavan värittömyys, mutta mielestäni sama ongelma vaivaa hieman myös näyttöä. Väriä saisi olla mielestäni enemmän. Muutenhan näyttö on kaunis. Sailfishiin on tehty paljon pieniä parannuksia edelliseen versioon nähden, ei ihme että Intex odotti Aurajoki päivityksen ennen Aqua Fishin julkaisua. Muutama uusi bugikin on toisaalta ilmestynyt. Tuki uudemmalla Androidille oli hieno päivitys. Laitteen akun kesto on muuten mainio, pari vuorokautta kestää kohtuu kovallakin käytöllä.

  1. Itse en puhelinta suoraan eBayn myyjältä tilannut, vaan hieman vaikeamman kautta, joten tuosta ei kunnon kokemusta ole. Muutamat lukijat ovat kuitenkin raportoineet minulle, että tilaaminen ei onnistu tai siinä on ollut jotain ongelmia.

   1. Kyllä tilaaminen onnistuu. Sinne vaan piti lähettää kuva luottokortista (voimassaolotiedot peitettynä) ja kuva pankkitapahtumasta (tai vastaavasta). Helsingissä tullissa nyt tulossa, joten odottelen vielä yhteydenottoa, jotta voin maksaa tullin ja alvit.

    1. Hienoa, että jollain on onnistunut! Samaisella tavalla osa tilauksista on myös hylätty. 🙁

 2. Erittäin hyvä tuo video! Jos Google Play oli piilotettu, niin miten sait sen näkymään?

  1. Kiitos. Google Playn löytää esimerkiksi menemällä esiasennettuun Android storeen ja sieltä sitten etsimällä Google Play. En tiedä miten sen saisi näkymään sovellusvalikossa, mutta toisinaan Google Playn ilmoitukset tulevat näkyviin myös ilmoitusnäkymään.

 3. Toimiiko LTE taajuudet 7 ja 20 Aqua Fish:llä?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Intex