Motorola on tuttu nimi vuosien takaa ja myös viime vuosina Lenovon omistuksessa brändi on tuonut myyntiin lukuisia uusia älypuhelimia erityisesti keskihintaluokkaan ja budjettihintaluokkaan. Huhtikuussa Motorola julkaisi myös pitkästä aikaa todellisen huippuluokan älypuhelimen, eli Motorola Edge+ -mallin, joka on myös ensimmäinen Motorolan huippupuhelin vuosiin. Nyt Motorolalla on siis näytön paikka, mihin yhtiö todellisuudessa kykenee.
Uutuuspuhelin on paperilla erittäin vaikuttava lippulaivapuhelin ja myös kuvissa varsin tyylikäs. Olemme päässeet testailemaan puhelinta noin päivän verran, joten nyt otetaan lyhyt katsaus Motorola Edge+ -laitteeseen ensituntumien muodossa. Ensituntumat ovat varsin positiiviset, sillä Motorola Edge+ tarjoaa juuri niitä ominaisuuksia, joita on luvattu. Lisäksi puutteet sekä ongelmat tulevat yleensä esille vasta pidemmän testijakson aikana. SuomiMobiilin kattavampi arvostelu puhelimesta tullaan julkaisemaan todennäköisesti kesäkuun alkupuolella.
Tyylikäs muotoilu ja selvästi kaartuva näyttö
Muotoilullisesti Motorola Edge+ on varsin mielenkiintoinen, sillä se poikkeaa selvästi muista yhtiön puhelimista. Motorola hyödyntää 6000-sarjan alumiinista runkoa sekä Gorilla Glass 5 -lasista muovattuja pintoja. Ensituntumien perusteella Edge+ on rakenteeltaan samaan aikaan varsin kulmikas, mutta myös selvästi pyöristetty. Puhelimessa on varsin suorat kulmat, mutta pyöreyttä ovat tuomassa takaosan ja etuosan selvästi kaartuvat lasipinnat.
Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,07 x 71,38 x 9,6 millimetriä, joten kyseessä ei ole mikään tämän hetken ohuimmista puhelimista, eikä myöskään kompakteimmista. Lisäksi painoa laitteelta löytyy 203 grammaa, mutta se tuskin on kovin monille suuri ongelma. Rakenteessa selvä heikkous on virallisen IP-luokituksen puuttuminen, sillä Motorola lupaa puhelimelle vain vettä hylkivän rakenteen, joka tarkoittaa ainoastaan roiskevedenkestävyyttä. Nykyään lähes jokaisessa huippuluokan älypuhelimessa on IP68-luokitus, joten sen puuttuminen on Motorola Edge+:n heikkous.
Motorola on tuonut uutuuspuhelimen myyntiin Suomessa aluksi metallisen harmaana Thunder Grey -värissä, mutta myöhemmin myyntiin tulee todennäköisesti myös punertava Smoky Sangria -väriversio. Saimme SuomiMobiilin testattavaksi Thunder Grey -version, joka on miellyttävän näköinen, sillä takaosan kiiltävä lasipinta on hieman liukuvärjätty niin, että lasin keskiosa on vaaleamman harmaa ja reunat selvästi tummemmat. Lisäksi lasipinta näyttää hieman eri valaistuksissa erilaiselta.
Varmasti yksi mielenkiintoisin toteutus Motorola Edge+ -puhelimesta löytyy näytöstä, sillä Motorola hyödyntää niin sanottua vesiputousnäyttöä, jollainen nähtiin aikaisemmin muun muassa Huawei Mate30 Pro -puhelimessa. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se kaartuu molemmilta reunoiltansa lähes 90 astetta, jonka takia Motorola kutsuu toteutusta Endless Edge -näytöksi. Näyttö itsessään pohjautuu OLED-tekniikkaan, jonka tarkkuus on Full HD+ -tasolla, eli 2340 x 1080 pikseliä. Näytössä on myös 90 hertsin virkistystaajuus, joka tekee näytön käyttökokemuksesta selvästi sulavamman kuin aikaisemmin nähty 60 hertsin virkistystaajuus.
Motorola Edge+:n näyttö on siis juuri sellainen, mitä huippupuhelimelta voi odottaa. Motorola on myös ottanut käyttöliittymää suunnitellessa huomioon näytön selvän kaartuvuuden ja käyttöliittymä on optimoitu näytön tasaiselle alueelle. Lisäksi Motorola lupaa, että näytön kaartuvuus ei tuota ylimääräisiä haamukosketuksia. Ensituntumien perusteella käyttö oli helppoa, vaikka näytön reunoihin koskikin useasti, niin se ei tuottanut virhekosketuksia.
Näyttö on päivän testailujen perusteella todella vaikuttava, mutta pidempi testijakso osoittaa vasta, mihin siitä todellisuudessa on. Kaartuville reunoille Motorola on myös kehittänyt muutamia kivoja ominaisuuksia, sillä nyt ne ilmoittavat muun muassa ilmoituksista, akunvarauksesta sekä niitä voidaan käyttää painikkeina pelattaessa pelejä.
Todellinen tehomylly
Teknisesti katsottuna Motorola Edge+ on ainakin paperilla erittäin vaikuttava laite, sillä Motorola hyödyntää siinä Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä ja 12 gigatavua tuoreinta LPDDR5-RAM-muistia. Puhelimessa on myös mukavat 256 gigatavua sisäistä UFS 3.0 -tallennustilaa sekä tuorein Android 10 -käyttöjärjestelmä.
Verrattaessa kilpaileviin huippuluokan älypuhelimiin, Motorola Edge+ -malli ei ainakaan jää jälkeen, vaan on täysin samalla tasolla muiden kanssa. Päivän testailujen perusteella puhelin on myös erittäin tehokas, eikä hidastele missään tilanteessa. Kyseessä on myös Motorolan ensimmäinen Suomessa myyntiin tullut 5G-puhelin. Järjestelmäpiirin yhteyteen on laitettu Snapdragon X55 -modeemi, joka takaa tuen SA- ja NSA -5G-tekniikoille, eli Motorola Edge+ toimii nykyisissä NSA-5G-verkoissa sekä myös tulevaisuudessa SA-verkoissa.
Huippuluokan tekniikkaan on yhdistetty myös Android 10 -käyttöjärjestelmä, joka on todella lähellä puhdasta toteutusta. Motorola hyödyntää uutta My UX -käyttöliittymää, joka tarjoaa muutamia lisäominaisuuksia, mutta käyttökokemus on edelleen hyvin pelkistetty. Puhtaan Androidin ystäville Motorola Edge+ tarjoaa miellyttävän käyttökokemuksen. Motorola on myös luvannut puhelimelle Android 11- ja Android 12 -päivitykset, eli laite tulee saamaan kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä.
Panostukset akunkestossa ja äänentoistossa
Akku ja äänentoisto ovat yhdet uutuuspuhelimen mainostetuimmista ominaisuuksista, eikä se ole ihme, sillä Edge+ -puhelimesta löytyykin stereokaiuttimet sekä massiivinen 5000 milliampeeritunnin akku. Yleisesti huippupuhelimien akut ovat suurentuneet tämän vuoden aikana, sillä 5G-tuki sekä paremmat näytöt vievät entistä enemmän akkua. Nyt myös Motorola Edge+:n suuri akku on juurikin ajateltu vastaamaan näihin tarpeisiin, mutta samalla Motorola lupaa jopa yli kahden päivän akunkeston.
Vasta todellisien testien perusteella päästään tutustumaan paremmin akunkestoon, mutta odotukset ovat korkealla. Puhelimessa ei valitettavasti ole kilapilijoiden laitteiden tapaisesti mitään kovin erikoista pikalatausta, vaan Motorola Edge+ -puhelinta joudutaan lataamaan 18 watin pikalatauksella. Testien perusteella mukana toimitettava laturi ei lataa puhelinta kovinkaan nopeasti. Puhelimessa on myös 15 watin langaton lataus sekä 5 watin tehoinen käänteinen langaton lataus, jonka avulla voidaan ladata muita laitteita.
Äänentoistosta on vastaamassa voimakkaat stereokaiuttimet, joiden kautta Motorola Edge+ pystyy tarjoamaan todella vaikuttavaa äänenlaatua muun muassa musiikkia kuunnellessa. Toinen mielenkiintoinen äänentoistoon liittyvä ratkaisu puhelimessa on 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jonka Motorola on halunnut säilyttää. Tällä hetkellä kovinkaan monesta huippuluokan älypuhelimesta ei löydy kuulokeliitintä, eli jos tykkäät käyttää langallisia kuulokkeita, niin Motorola Edge+ on loistava valinta.
108 megapikselin kamera
Motorola on laittanut Edge+ -puhelimeen myös markkinoiden tämän hetken tarkimman kamerasensorin, sillä pääkamerana toimii Samsungin kehittämä 108 megapikselin sensori. Aikaisemmin yhtä tarkka kamera on nähty muun muassa Xiaomi Mi Note 10– ja Mi 10 -malliston puhelimissa sekä Samsungin huippuluokan Galaxy S20 Ultrassa. Vaikka 108 megapikseliä onkin pääasiassa vain markkinointikikka, niin silti siitä on varmasti hyötyä. Normaalisti kuvia taltioidaan 27 megapikselin tarkkuudella, mutta puhelimesta löytyy myös oma kuvaustilansa täyden 108 megapikselin tarkkuuden kuvien taltioimiseen.
108 megapikselin pääkameran rinnalla Motorola Edge+ -puhelimesta löytyy myös 16 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 8 megapikselin telekamera, joka kykenee jopa 3x optiseen zoomaukseen. Puhelimessa on siis huippuluokan kamerajärjestelmä, mutta valitettavasti se kalpenee hieman kilpailijoilleen, joista löytyy selvästi parempia zoomausominaisuuksia sekä laadukkaampia ultralaajakulmakameroita. Peruskäyttäjälle, joka ei kovin paljoa kuvaile, niin Motorola Edge+ tarjoaa kuitenkin hyviä ominaisuuksia.
Testasimme puhelimen kameroita nopeasti ja alapuolella on yksi kuva pääkameralla ja toinen kuva ultralaajakulmakameralla.
Videokuvauksen osalta Motorola on myös tehnyt varsin mielenkiintoisia ratkaisuja, sillä puhelin tukee jopa 6K-videokuvausta. Muutamista huippupuhelimista tuttua 8K-kuvausta ei puhelimesta löydy, mutta 6K-videokuvaus tuntui pikatestien perusteella hyvältä. Motorola on panostanut myös kameroiden vakautukseen, sillä kamerassa on optinen kuvanvakautus, jonka tukena käytetään vielä elektronista kuvanvakautusta, joiden avulla pystytään kuvaamaan todella sulavia videopätkiä.
Motorolalta vihdoin todellinen lippulaivapuhelin, jota on myös odotettu
Motorola Edge+ on puhelin, jota Motorolalta on odotettu kuin kuuta taivaalta, eikä puhelimesta löydy ainakaan ensituntumien perusteella kovin paljoa moitittavaa. Motorola on käyttänyt uutuuspuhelimessaan todella paljon mielenkiintoisia toteutuksia, kuten huomattavasti kaartuvaa näyttöpaneelia, 108 megapikselin pääkameraa sekä Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä. Puhelimessa on paljon potentiaalia ja Motorolalla onkin nyt käsissään todella mielenkiintoinen kokonaisuus.
SuomiMobiilissa kattavampi arvostelu Motorola Edge+ -puhelimesta tullaan julkaisemaan todennäköisesti kesäkuun alkupuolella, kunnes kaikki kattavat testit on saatu toteutettu. Ensituntumat pohjautuvat laitteen noin päivän mittaiseen käyttöön.
Suomessa Motorola Edge+ on myynnissä monien jälleenmyyjien kautta 12 + 256 gigatavun versiona 1099 euron hintaan. Puhelimen myynti on alkanut tänään 15. toukokuuta. Kaikki Motorola Edge+ -puhelimen jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät alapuolella olevan Hintaseuranta.fi -palvelun linkin takaa.