OnePlusYleinen

Ensituntumat OnePlus 7 Prosta – Tyylikäs puhelin erinomaisella näytöllä ja kolmoiskameralla

OnePlus 7 Pro

OnePlus esitteli tänään OnePlus 7- ja OnePlus 7 Pro -älypuhelimet, jotka ovat yhtiön tuoreimmat uutuuspuhelimet, minkä myötä yhtiö siirtyy uuteen kaksoislaitestrategiaan. Saimme SuomiMobiilin testattavaksi kalliimman OnePlus 7 Pro -älypuhelimen jo viime viikolla, joten nyt puhelimen julkaisun kunniaksi on aika julkaista ensituntumat muutaman päivän testailujen jälkeen.

Tarkemmin OnePlus 7 -mallista voi lukea täältä ja OnePlus 7 Pron julkaisuartikkelin voi käydä katsomassa täältä. OnePlus esitteli uutuuspuhelimien ohella myöskin uuden langattomat Bullets Wireless 2 -kuulokkeet, joista voi lukea lisää täältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi OnePlus 7 Pro edustaa älypuhelinta, joka on tarkoitettu käyttäjille, jotka vaativat vielä hieman enemmän. OnePlus 7 Pro on suora kilpailija muun muassa Huawei P30 Prolle sekä Samsung Galaxy S10:lle. Suomessa uutuuspuhelimen lähtöhinta on 749 euroa.

Miellyttävä näyttö

OnePlussan yksi suurimmista myyntivalteista OnePlus 7 Pron kohdalla tulee olemaan näyttö, joka ei ole yllättävää suurien investointien johdosta. OnePlus 7 Prossa on suuri 6,67 tuuman kosketusnäyttö, jossa on QHD+ -tarkkuus. Tämä tarkoittaa, että kyseessä on suurin sekä tarkin näyttö, joka on OnePlusin puhelimissa koskaan nähty.

Lähes viikon OnePlus 7 Pro -puhelimen käytön jälkeen suurin yllätys on ollut näyttö, joka vaikuttaa erittäin hyvältä. Näyttö toistaa värit erinomaisesti, katselukulmat ovat hyvät ja luettavuus on miellyttävä auringonvalossakin. OnePlus on onnistunut myös erinomaisesti minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset, mikä tekee puhelimesta varsin uniikin näköisen. Lisäksi henkilökohtaisesti pidän siitä, että näytössä ei ole mitään ylimääräisiä loviratkaisuja. Muun muassa Netflixin katseleminen OnePlus 7 Pron näytöltä on miellyttävää.

Hieman erikoista puhelimen näytössä on kuitenkin kaartuvat reunat, joille ei ole keksi oikeastaan mitään käyttötarkoitusta. Muun muassa Samsungin puhelimissa on oma reunanäyttö-toiminnallisuus, mutta OnePlus 7 Prossa kaartuvat reunat ovat enemmän design-elementti kuin käytännöllinen ominaisuus. Vaikka näytön reunoille ei ole keksitty mitään käyttötarkoitusta, niin puhelin on silti erittäin vaikuttavan näköinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sulavuutta näytössä on tuomassa 90 hertsin virkistystaajuus, jollainen on ollut jo muutamassa pelipuhelimessa. Suurempi virkistystaajuus näkyy puhelimessa muun muassa sulavimmissa animaatioissa sekä nettiselaamisessa. Toistaiseksi vain muutamat sovellukset ja pelit tukevat 90 hertsin virkistystaajuutta, mutta sovellukset, jotka eivät tue käytetään perinteisempää 60 hertsin virkistystaajuutta. Asetuksien kautta näyttö voidaan pakottaa käyttämään myös ainoastaan 60 hertsin virkistystaajuutta jokaisessa tilanteessa. Tämän luvataan myös säästävän hieman akkua.

Tiedot näytöstä:

 • 6,67 tuumaa
 • QHD+ / 3120 x 1440 pikseliä / 516 ppi
 • 5:9-kuvasuhde
 • Fluid AMOLED
 • HDR10+, sRGB, Display P3
 • 60 tai 90 Hz
 • Reunoilta kaartuva

Laadukas rakenne

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteellisesti OnePlus 7 Pro on erittäin miellyttävä ja siinä on käytetty vahvasti premium-materiaaleja, jotta laatutuntuma on saatu parhaaksi mahdolliseksi. Puhelin on varsin painava (206 g), mutta se tekee laitteesta myös miellyttävän tuntuisen. Ensituntumien perusteella puhelin istuu varsin mukavasti käteen ja tuntuma on varsin tuttua OnePlusia. Puhelimen lasipinnat on valmistettu Gorilla Glass 6 -lasista ja tehtaalla näytön päälle on asennettu muovinen suojakalvo.

Testiin OnePlus 7 Prosta saatiin puhelimen pääväri, eli Nebula Blue. Kyseessä on värivalikoiman ainoa liukuvärjätty sekä mattapintainen versio. Alumiinikehyksessä väri taittuu sinisestä tummansiniseen. Samoin myös takaosan lasipinta vaihtaa väriä samassa suhteessa. Varsinkin Nebula Blue -väriversio on erittäin vaikuttava ja näyttää erilaisissa valaistuksissa hieman erilaiselta.

Edelleenkään IP-luokitusta OnePlus 7 Prosta ei löydy, mitä voidaan pitää myös jokseenkin laitteen heikkoutena verrattuna kilpailijoihin. OnePlus on kuitenkin kertonut puhelimen kestävän jonkin verran vettä, vaikka minkäänlaista takuuta sille ei anneta.

Paljon tehoja

Puhelimesta löytyy päivitetty sormenjälkilukija.

Se, että OnePlus hyödyntää tällä hetkellä tuoreinta ja tehokkainta järjestelmäpiiriä uutuuspuhelimessa ei ole yllättävää, mutta sen kaveriksi on laitettu ennätyksellinen 12 gigatavua RAM-muistia. OnePlus 7 Prossa on siis Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa huippuluokan suorituskyvyn. Puhelimesta on tarjolla 12 gigatavun version ohella myös versiot, joissa on 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia. OnePlus 7 Pro -mallissa on myös älykäs RAM Boost -ominaisuus, joka oppii käyttötottumuksia ja määrittelee saatavilla olevan RAM-muistin sitä vaativille sovelluksille ennen kuin käyttäjä on edes avannut sovellusta.

Sisäistä tallennustilaa pro-versiossa on 128 tai 256 gigatavua versiosta riippuen. OnePlus hyödyntää myöskin selvästi aikaisempaa nopeampaa UFS 3.0 -muistia. Nopea muisti on OnePlus 7 Pron vahvuus verrattuna kilpailijoihin. Tallennustilasta, muistista saatika tehoista ei siis OnePlus 7 Pron kohdalla pitäisi olla pulaa.

Teknisellä puolella selviä uudistuksia ovat myöskin päivitetty näytönalainen sormenjälkilukija sekä akun pikalataus. Sormenjälkilukijasta OnePlus on saanut tehtyä selvästi nopeamman sekä varmemman kuin OnePlus 6T -mallissa. Siinä missä OnePlus on myös suurentanut akun kapasiteettia, niin myös latausnopeutta on päätetty kiihdyttää. Puhelimen mukana toimitetaan Warp Charge 30 -pikalaturi, jonka avulla OnePlus 7 Pro voidaan ladata puolilleen vain 20 minuutissa.

Yksi merkittävä parannus puhelimessa on myös tehty äänentoistoon. OnePlus on aikaisemmin luottanut vahvasti yhteen kaiuttimeen, mutta tällä kertaa OnePlus 7 Prossa on stereokaiuttimet, jotka on optimoitu Dolbyn kanssa. Pääkaiutin löytyy edelleen laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Äänentoiston osalta OnePlus 7 Pro lukeutuu testien perusteella parhaimmistoon. OnePlus on muokannut myös värinämoottoria. Nyt puhelimessa on haptinen värinämoottori, joka takaa voimakkaamman värinän.

Mielenkiintoiset kamerat

Kamerapuoli on näytön ohella yksi merkittävimmistä osa-alueista, joihin OnePlus on tänä vuonna laittanut suuria investointeja verrattuna viime vuosiin. OnePlus 7 Prossa on kolmoiskamera, joka rakentuu tämän hetken trendien mukaisesti. Kamera mahdollistaa muun muassa tarkat 48 megapikselin kuvat, ultralaajakulma kuvat sekä optisen zoomauksen.

Puhelimen pääkameran tarkkuus on huimat 48 megapikseliä. OnePlus käyttää Sonyn kehittämää IMX586 -sensoria, jossa on muun muassa f/1.6-aukkosuhde, 1/2” kennokoko, 0,8 um pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kamerassa on myöskin optinen sekä elektroninen kuvanvakautus. Toinen kameroista on varusteltu teleobjektiivilla ja sen tarkkuus on 8 megapikseliä. Tässä kamerassa on 1,0 um pikselikoko, f/2.4-aukko sekä optinen kuvanvakautus. Teleobjektiivi kykenee 3x optiseen zoomaukseen. Kolmas kamera on 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko sekä 117 asteen näkökenttä.

Viikon testien aikana OnePlus 7 Pron kameralla on taltioitu muutamia testikuvia, joiden perusteella kyseessä on erittäin pätevä kamerapuhelin. Tässä vaiheessa kovin tarkkaa analyysiä kuvista ei tulla antamaan, mutta alapuolella on muutama OnePlus 7 Prolla otettu kuva.

OnePlus 7 Pro on mukana myös SuomiMobiilin kameravertailussa, joka tullaan julkaisemaan viikolla 21. Kameravertailussa on mukana myös tuoreimmat huippupuhelimet Samsungilta, Honorilta, Huaweilta, Sonylta sekä Xiaomilta.

Kamerat lyhyesti

 • Takakamera: Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera (wide): 48 MP Sony IMX586 (f/1.6, 1/2″, 1,6 um, PDAF, OIS + EIS)
  • Ultralaajakulmakamera: 16 MP (f/2.2, 117 asteen näkökenttä)
  • Teleobjektiivi: 8 MP (f/2.4, 1,0 um, OIS, 3x optinen zoom)
 • Etukamera: 16 MP Sony IMX471 (f/2.0, 1,0 um, EIS, nousee laitteen yläreunasta)

Nouseva etukamera vaikuttaa toimivalta

Etukamera nousee nopeasti.

Etukameran OnePlus on piilottanut kokonaan laitteen sisälle ja se nousee ylös puhelimen yläreunasta aina kun etukameralle on tarvetta. Vastaavaa ylösnousevaa etukameraratkaisua ei ole Suomessa myytävissä älypuhelimissa vielä aikaisemmin nähty, vaikka muun muassa Kiinassa usealla valmistajalla on vastaavia toteutuksia.

Etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja kyseessä on Sonyn kehittämä IMX471-sensori. Kamerassa on 1,0 um pikselikoko, f/2.0-aukko sekä elektroninen kuvanvakautus. Etukamera on myös suojattu safiirilasilla. Etukameran mekanismin luvataan kestävän vähintään 300 000 nostokertaa. Tämä tarkoittaa mekanismin kestävän siis ainakin viisi vuotta, jos etukamera nostetaan keskimäärin 150 kertaa päivässä.

Ensituntumien perusteella nouseva etukamera toimii erinomaisesti sekä yllättävän nopeasti. Etukameraa voidaan hyödyntää myös kasvojentunnistukseen, jotta puhelimen lukitus saadaan avattua. Etukamera myös tunnistaa, jos puhelin tippuu käsistä, sillä kamera vetäytyy takaisin puhelimen sisälle, jotta vältyttäisiin hajoamiselta.

On kuitenkin totta, että erillinen mekanismi etukameralle tarkoittaa myös enemmän hajoavia osia. Mekanismin väliin saattaa pahimmassa tapauksessa mennä likaa, joka naarmuttaa linssiä, mutta tällaiset tapaukset tulevat todennäköisesti vastaan pidemmän käytön jälkeen. Noin viikon testien perusteella etukameraratkaisu on kuitenkin toimiva ja varsin mielenkiintoinen.

Kallein OnePlus-puhelin

OnePlus 7 Pro on tällä hetkellä kallein sekä ominaisuusrikkain OnePlus-puhelin. Alun perin vuonna 2014 OnePlus saapui rytinällä älypuhelinmarkkinoille julkaisemalla OnePlus One -puhelimen, joka oli niin sanottu lippulaivapuhelimien tappaja. OnePlus One maksoi aikoinaan halvimmillaan 269 euroa. Vuosien varrella hinta on noussut reilusti, sillä OnePlus 7 Pro maksaa edullisimmillaan Suomessa 749 euroa.

Vuosien mittaan kaikkien merkittävien valmistajien huippupuhelimien hinnat ovat nousseet ja tekniikkaa on mennyt selvästi eteenpäin. OnePlusin alkuperäisestä ajatuksesta on kuitenkin hieman luovuttu ja OnePlus 7 Pro haastaa nyt hinnallansa ja ominaisuuksiltaan muun muassa Huawein ja Samsungin tuoreimmat huippupuhelimet.

Kokonaisuutena OnePlus 7 Pro vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta uutuuspuhelimelta, jollaista on myös OnePlusilta odotettu. Laajempi arvostelu OnePlus 7 Prosta on tulossa toukokuun loppuun mennessä.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:OnePlus