AndroidAppleGoogleHonorHuaweiiOSMicrosoftOnePlusOPPOSamsungTeknologiaVivoYleinen

Gartner: Huawei uhmaa Applea, ja Samsungilla huonoin neljännes Galaxy Note 7:n takia

phpvdnmjnMarkkinatutkimusyhtiö Gartner on julkaissut tämän vuoden kolmannen neljänneksen älypuhelinmarkkinoiden tilastot. Tutkimuksesta siis selviää älypuhelinalan voittajat ja häviäjät.

Tutkimusyhtiön tiedotteen mukaan Kiinan kolme suurinta matkapuhelinvalmistajaa toimittaa jo 21 prosenttia kaikista maailmalla myydyistä älypuhelimista. Nämä kolme valmistajaa ovat Huawei, Oppo ja BBK Communications Equipment. Vain nämä kolme kiinalaista yritystä maailman viidestä suurimmasta älypuhelinvalmistajasta onnistui kasvattamaan puhelimiensa myyntiä ja markkinaosuuttaan vuoden 2016 kolmannen neljänneksen aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Kiina johti älypuhelinmarkkinat kasvuun vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä,” sanoi Gartnerin tutkimusjohtaja Anshul Gupta. ”Älypuhelimien myynti Kiinassa kasvoi 12,4 prosenttia, valmistajat, jotka onnistuneesti hyötyivät myynnin tehostumisesta olivat Oppo ja BBK Communications Equipment. Oppon älypuhelinmyynnistä 81 prosenttia tuli Kiinasta, kun taas BBK:n älypuhelimista 89 prosenttia myytiin Kiinassa. Nämä kaksi valmistajaa kasvoivat myös voimakkaasti Intiassa, Indonesiassa, Malesiassa, Thaimaassa ja Venäjällä ”, hän lisäsi.

nayttokuva-23Korealaisen Samsungin vuoden kolmas neljännes oli Gartnerin mukaan yksi huonoimmista ja yhtiön puhelimien toimitukset tippuivat huomattavasti viime vuoteen verrattuna. Gartnerin mukaan Samsungin älypuhelimien myyntiin vaikutti erityisesti Galaxy Note 7:n räjähtelyt, jotka alensivat erityisesti yhtiön high-end-puhelimien kysyntää. Samsungin vuoden 2016 kolmannen neljänneksen älypuhelinmyynti väheni kokonaisuudessaan 14,2 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Gartnerin tiedotteen mukaan tämä on Samsungin puhelimien suurin pudotus tähän mennessä.

Galaxy Note 7

Galaxy Note 7

Päätös peruuttaa Galaxy Note 7 oli oikea, mutta sen aiheuttama vahinko Samsungin brändiin vaikeuttaa yhtiötä kasvattamaan älypuhelimiensa myyntiä lyhyellä aikavälillä”, sanoi Gartnerin tutkimusjohtaja Anshul Gupta. ”Samsungille on ratkaisevan tärkeää, että Galaxy S8 käynnistetään onnistuneesti, niin että kumppanit ja asiakkaat saavat takaisin luottamuksen Samsungin tuotemerkkiin.”

Myös Applen iPhone -laitteiden toimitukset tippuivat ja samalla myös Applen markkinaosuus tippui 11,5 prosenttiin, joka on alin sitten vuoden 2009 ensimmäisen neljänneksen. Vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä iPhonien myynti laski peräti 6,6 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Applen älypuhelimien myynti laski kahdella tärkeällä markkina-alueella. Yhdysvalloissa myynti laski 8,5 prosenttia ja Kiinassa laskua tuli huimat 31 prosenttia.

Kiinalainen Huawei uhmaa jopa Applen asemaa älypuhelinmarkkinoilla. Tällä hetkellä Apple on Gartnerin tilastojen mukaan toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja maailmanlaajuisesti, mutta Huawei on kirinyt kuilua yhtiöiden välillä viime aikoina. Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä Applen ja Huawein markkinaosuuksien välillä on alle kolme prosenttiyksikköä. Huawein älypuhelimien myyntiä kiihdyttävät maailmanlaajuisesti erityisesti erittäin kilpailukykyiset Honor -puhelimet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gartnerin tilastojen mukaan maailmanlaajuisesti kolmannella neljänneksellä älypuhelimia myytiin 373 miljoonaa kappaletta, jonka seurauksena älypuhelimia myytiin 5,4 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Koko puhelinmarkkinoiden (peruspuhelimet ja älypuhelimet) yhteenlasketut toimitukset kuitenkin tippuivat 1,3 prosenttia, joka johtuu peruspuhelimien suosion hiipumisesta.

nayttokuva-24Älypuhelimien käyttöjärjestelmät jakautuvat nykyisin kahteen. Applen iOS:n osuus markkinoilla on 11,5 prosenttia, kun taas Googlen Android jatkaa kasvuaan Applen kustannuksella. Android -käyttöjärjestelmän markkinaosuus oli kolmannella neljänneksellä huimat 87,8 prosenttia. Microsoftin Windows -käyttöjärjestelmä on lähes kadonnut puhelimista, koska sen markkinaosuus on Gartnerin mukaan vain 0,4 prosenttia kuin vuotta aikaisemmin markkinaosuus oli vielä 1,7 prosenttia.

Gartnerin tutkimusjohtaja Roberta Cozza sanoo tiedotteessa, että Galaxy Note 7:n myynnin lopettamisesta ei ole juurikaan hyötyä Applelle, vaan muut Android-valmistajat, kuten Huawei ja Google hyötyvät todennäköisesti Samsungin virheestä. ”Note 7:n myynnin lopetus tulee hyvään aikaan Googlelle kypsillä älypuhelinmarkkinoilla, jossa yhtiön omia Pixel- ja Pixel XL -puhelimia on aloitettu myymään”

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android