SamsungYleinen

Ilmestyikö sinunkin Samsung-puhelimeesi epäilyttävästi hymyilevä vaaleanpunainen kissa? Eikä se ole edes haittaohjelma

Epäilyttävä kissakuvake ilmestyi Samsung-puhelimiin Android 12 -päivityksen jälkeen.

Samsungin älypuhelimiin on ilmestynyt automaattisesti epäilyttävä uusi sovelluskuvake, jos puhelimen on päivittänyt Android 12- ja One UI 4 -versioon. Kyseessä on epäilyttävästi isoilla kirjaimilla kirjoitettu sovellus, jonka nimi on ”KORISTEKUVA”. Aikaisemmin kuvaketta ei ollut.

Sovelluskuvake näyttää hyvin epäilyttävältä. Itse kuvake on räikeän vaaleanpunainen ja siinä on pelottavasti hymyilevä kissa. Isoilla kirjaimilla kirjoitettu nimi yhdessä kissakuvakkeen kanssa tekevät sovelluksesta jo ensisilmäyksellä hyvin epämääräisen. Samsung ei myöskään anna mahdollisuutta poistaa sovellusta. Epämääräinen ja ennalta ilmoittamaton muutos puhelimessa herättää välittömästi kysymyksen esimerkiksi haittaohjelmasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään uusi sovellus tai ominaisuus. Tämä käy ilmi, jos uskaltaa avata sovelluksen epäilyttävän kuvakkeen ja nimen näkemisenkin jälkeen. KORISTEKUVA-sovelluskuvake on ainoastaan linkki Samsungin puhelimissa pitkään olleeseen AR-alueen Koristekuva-kameratilaan. Ominaisuus on ollut puhelimessa siis pitkään jo ennen Android 12 -päivityksen asentamista.

Samsung ei ole selventänyt miksi ominaisuudesta on täytynyt tehdä oma sovelluskuvakkeensa sovellusvalikkoon. Samsung sisällytti saman ominaisuuden jo Android 9 -versiosta lähtien kamerasovelluksen AR Emoji -tilaan, mutta Android 10 -versiosta lähtien se tuotiin osaksi erillistä AR-alue-sovellusta. Samsung ei ole edes ilmoittanut muutoksesta Android 12- ja One UI 4 -päivityksen muutoslokissa, vaikka sekin itsessään on useiden sivujen mittainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung ei valitettavasti anna mahdollisuutta sovelluksen poistamiseksi, eikä pikakuvaketta pysty tämän myötä poistamaan sovellusvalikosta. Sovellus voidaan kuitenkin poistaa käytöstä, mutta jos avaa sen AR-tilan kautta, niin sovellus on otettava uudelleen käyttöön. Räikeän vaaleanpunainen ja epäilyttävästi hymyilevä kissakuvake erottuvat selvästi sovellusvalikosta, jonka takia se on jopa erittäin häiritsevä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan KORISTEKUVA-sovelluksella käyttäjät voivat asettaa erilaisia suodattimia, tarroja ja AR-toimintoja kuviin. Kyseessä on pääasiassa lapsille suunnattu ominaisuus, joten siitä ei välttämättä ole kaikille minkäänlaista hyötyä. Vaikka ulkoisesti sovellus on epäilyttävä, niin onneksi mistään haittaohjelmasta ei kuitenkaan ole kyse.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Androidillahan pystyy piilottamaan sovelluksia näkyvistä melko helposti, jos kuvakkeet häiritsee..

  2. Samsung on muutenkin minun ensimmäinen ja samalla viimeinen. Merkki vaihtuu varmasti.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Samsung