AndroidHMDNokiaYleinen

Jäitä hattuun: HMD Global tuskin tulee julkaisemaan jättimäistä Nokia-yllätystä

Viime päivinä netissä on pyörinyt huhu, että HMD Global tulisi julkaisemaan lähitulevaisuudessa suurella näytöllä varustetun tabletin. Suomessa valtamedia näyttää innostuneen NokiaPowerUser -sivuston aluille panemasta huhusta, vaikka se tuskin on edes totta.

NokiaPowerUser väittää GFXBenchin listaukseen nojaten, että kehitteillä olisi uusi Nokia-tabletti jättisuurella 18,4 tuuman 2560 x 1440 pikselin näytöllä. Tabletin kerrotaan saavan tehonsa Qualcommin uusimmasta Snapdragon 835 -järjestelmäpiiristä, jonka kaveriksi on laitettu 4 gigatavua RAM-muistia. Listauksen perusteella laitteessa olisi 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 12 megapikselin taka- ja etukamerat. GFXBenchin epämääräinen listaus kertoo laitteen käyttöjärjestelmänä olevan Android 7.0, joka on nimetty Android FIH Editioniksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia 6

GFXBenchin testitilastoista ilmi käyvät tekniset ominaisuudet kuulostavat hyviltä, mutta luultavasti myös liian hyviltä ollakseen totta. Mobiilimarkkinoilla nähdään harvoin reilun 18 tuuman kokoisia tabletteja ja vielä huippuluokan teknisillä ominaisuuksilla. Toki viime vuonna Samsung esitteli 18,4 tuuman näytöllä varustetun Galaxy View -tabletin, mutta teknisesti laite ei ollut mikään erikoinen. Samsung Galaxy View oli ennemminkin vain viihdekäyttöön tarkoitettu matkatelevisio kuin aito ja perinteinen tabletti.

Suomessa HMD Globalin mahdollisesta Nokia-tabletista ovat uutisoineet muun muassa Tivi ja Kauppalehti, jotka esittelevät NokiaPowerUseria lähteenään käyttäen, että nyt huhuttu tabletti olisi todellinen. Erikoista on, että tällaiset isot mediat eivät esitä artikkelissaan, että tiedot voivat olla täysin vääriä. Myös Ilta-Sanomat uutisoivat tabletista, myös varsin innokkaasti. Toki Ilta-Sanomien uutisessa on näkyvissä hieman epävarmuutta laitetta kohtaan, mutta lukijalle jää helposti kuitenkin mielikuva, että HMD Global tulee ensi kuussa MWC -messuilla oikeasti julkaisemaan hurjilla ominaisuuksilla varustellun tabletin. Suomessa myös Mobiili.fi on tarttunut uutiseen, mutta onneksi kuitenkin tietoja hieman epäröiden.

Lähde: GFXBench

On kuitenkin hyvin todennäköistä, että HMD Global ei tule julkaisemaan nyt vuotanutta tablettia MWC -messuilla ensi kuussa tai edes tämän vuoden aikana, sillä siinä ei olisi mitään järkeä. Reilun 18 tuuman tabletille ei olisi markkinoita ja mitä järkeä olisi julkaista 12 megapikselin kameroilla varusteltu suuri tabletti, jota ei ole helppo pitää edes käsissä. Kannattaa myös muistaa lähdekriittisyys. Vaikka NokiaPowerUser -sivusto on jo vuosia seurannut sivusta Nokian toimintaa ja monesti ollut etunenässä vuotamassa Nokian uusien laitteiden tietoja. Valitettavasti täytyy kuitenkin pitää mielessä, että vain harvat NokiaPowerUserin julkaisemista tiedosta ovat osoittautuneet todeksi. Myöskin nyt esitelty kuvakaappaus Nokia-tabletin teknisistä tiedoista ei paljasta millään tasolla, että kyseessä olisi edes Nokian laite. Samat tekniset tiedot ovat nähtävissä myös suoraan GFXBenchin sivuilta, jossa lukee, että ei ole tietoa, minkä laitteen kyseiset ominaisuudet ovat. Toki käyttöjärjestelmänä lukee ”Android FIH Edition”, mikä viittaisi pitkälti HMD Globaliin, mutta kuitenkaan ei voida täysin olla varmoja, onko HMD Globalilla mitenkään edes näppinsä pelissä laitteen kanssa.

Jos kuitenkin halutaan leikitellä sillä, että kyseessä olisi tuleva Nokia-laite, niin kuitenkin kannattaa muistaa, että myös kauan huhuttu Nokia D1C oli aluksi 13,8 tuuman näytön omaava tabletti, kunnes se vaihtuikin yllättäen 5 tuuman näytöksi. Nokia D1C:n on uskottu olevan Kiinassa jo julkaistu Nokia 6 -puhelin, sillä monet tekniset ominaisuudet viittaisivat kyseiseen laitteeseen, paitsi tietysti näytön koko. Toki GFXBenchin tietokannassa voi olla myös virhe. Tämän perusteella on asiallista väittää, että NokiaPowerUserin tiedot eivät ole tulevasta Nokia-tabletista, sillä GFXBench on ennenkin ilmoittanut näytön koon virheellisesti. Kyseessä voi kuitenkin olla tuleva Nokian tuotemerkkiä hyödyntävä huippupuhelin tai jokin aivan muu laite.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android