HuaweiYleinen

Kaksi viikkoa ilman Googlen palveluita – tällaisia haasteita tuli vastaan HMS-palveluiden kanssa

Huawei Mobile Services korvaa Mate30 Prossa Google Mobile Services -palvelut.

Testasimme SuomiMobiilissa kahden viikon ajan Huawein Suomessa rajoitetusti myyntiin tuomaa Mate30 Pro -älypuhelinta, joka on Huawein ensimmäinen huippuluokan älypuhelin ilman tuttuja Googlen palveluita. Kattavan arvostelun Mate30 Prosta voit käydä lukemassa tämän linkin takaa. Tässä artikkelissa tulemme keskittymään enemmän käyttökokemukseen ohjelmistopuolella, myös Huawein omiin Googlen ratkaisut korvaaviin Huawei Mobile Services -palveluihin.

Käyttökokemukset Mate30 Prosta ja Huawei Mobile Services -palveluista pohjautuvat tammi-helmikuun vaihteessa suoritettuun testijaksoon. Tämän jälkeen Huawei on saattanut tehdä muutoksia palveluihinsa, mahdollisesti jopa laajennuksia AppGallery-sovelluskauppansa sovellusvalikoimaan. Huawei kertoi helmikuun lopulla lisätietoja palveluistaan ja strategiastaan rakentaa omaa ekosysteemiään globaalisti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilman Googlen tuttuja palveluita Mate30 Prota voisi kuvailla peruskäyttäjälle jopa liian haastavaksi laitteeksi, sillä tuttuja sovelluksia ei puhelimeen voi asentaa ilman ylimääräisiä kikkailuja. Mate30 Pro onkin enemmin tarkoitettu kuluttajille, jotka todella haluavat tutustua markkinoiden kärkitekniikkaan, Huawein keskeneräiseen ekosysteemiin sekä itsestään selvien asioiden kanssa tappeluun. Mate30 Pro on suunnattu myös kehittäjille, jotta sovelluksien tuominen Huawei Mobile Services -palveluille pystyttäisiin testaamaan todellisessa ympäristössä.

Puhelin paketista ja tutut sovellukset asentumaan – tai sitten ei…

Huawei AppGallery on Google Play -kaupan korvaaja.

Normaalisti Android-puhelimesta toiseen vaihtaminen on helppoa ja nopeaa Googlen varmuuskopioiden ansiosta, mutta Mate30 Pron kohdalla homma ei ollutkaan enää yhtä yksinkertaista. Varmuuskopioita ei voitukaan palauttaa Google-tilin kautta, vaan puhelin avautui oletustilaansa, jossa tarjolla oli useita Huawein omia sovelluksia.

Seuraavaksi täytyi tutustua Huawein omaan AppGallery-sovelluskauppaan, sillä se eroaa käytettävyydeltään selvästi Google Playstä. Ensimmäisenä sovelluskaupan hakuun kirjoitin luonnollisesti ”WhatsApp”, mutta karu totuus paljastui nopeasti – päivittäin käytössäni olevaa viestipalvelua ei laitteeseen voinutkaan asentaa Huawein sovelluskaupan kautta. Tämän jälkeen kaupan hakukenttään kirjoittelin tusinan verran muita päivittäin käytössä olevia sovelluksia, eikä kaupasta löytynyt yhtään niistäkään sovelluksista. Onneksi AppGallery suositteli kuitenkin TikTokia heti etusivullansa, joten pitihän se ladata! Harmi vain, etten itse ole TikTok-palvelun käyttäjä, eli en silläkään sovelluksella tehnyt yhtikäs mitään.

Päivittäin käytössä olevia sovelluksia ei siis Huawein AppGallerystä vielä löytynyt, joten pettymys oli varsin suuri. Vaikka Huaweilla on edessään valtava sovelluspula, niin tulevaisuudessa sovelluskehittäjät saattavat tuoda sovelluksensa myös Huawein puhelimille. Kysyimme muutamilta suosittujen suomalaisten sovellusten kehittäjiltä innokkuutta ja suunnitelmia sovellusten tuomiseksi Huawein puhelimille. Muutamat sovelluskehittäjät ilmoittivat tekevänsä yhteistyötä Huawein kanssa, mutta suurin osa vielä seuraa tilanteen kehittymistä. Erillisen artikkelin aiheesta voi käydä lukemassa tämän linkin takaa.

Nämä Google Playn TOP150-listalla olevat sovellukset löytyvät AppGallerysta.

Huawein ekosysteemin sovelluspulaa kuvaa mielestäni erittäin hyvin se, että helmikuun 2020 alussa AppGallerystä löytyi 20 Google Play -sovelluskaupan 150 suosituimman sovelluksen joukossa ollutta sovellusta. Kaupasta löytyy muun muassa TikTok, Yle Areena, Storytel, Tori.fi, Iltalehti sekä NordVPN. Listoilta puuttuu kuitenkin lukuisat sovellukset, kuten Instagram, Facebook, Twitter, Netflix, jne. Tätä listausta voisi jatkaa vaikka loputtomiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paljon sovelluksia siis puuttuu edelleen, joka tekee muun muassa Mate30 Pron käyttämisestä toisinaan tuskallista. Kahden viikon aikana käytössä piti olla jatkuvasti toinenkin Googlen palveluilla varustettu puhelin, jotta sovelluksien käyttäminen olisi saumatonta.

Listaus Google Playn TOP150-sovelluksista (+ muutama muu sovellus) vrt. AppGalleryn valikoimaan.

Mistä sovelluksia voi ladata?

Koska Huawei pystyy hyödyntämään puhelimissaan edelleen Googlen Androidin avoimen lähdekoodin versiota, sovelluksia voidaan ladata tuttuun Android-tyyliin myös muualtakin kuin pelkästään virallisista sovelluskaupoista. Netin välityksellä voidaan ladata APK-asennustiedostoja, jotka voidaan asentaa Mate30 Prohon ilman ongelmia. Yksi erittäin hyvä APK-tiedostojen latauspaikka on APKPure, joka löytyy selaimen lisäksi myös sovelluksena. APKPuren lataamisen jälkeen palvelua voi käyttää niin sanotusti kolmannen osapuolen sovelluskauppana, josta voidaan ladata selvästi laajemmalla skaalalla sovelluksia puhelimeen. Varjopuolena sovelluksien lataamisessa virallisten sovelluskauppojen ohi on kuitenkin mahdollisesti niihin piilotetut virukset ja haittaohjelmat, sillä muihin kuin sovelluskehittäjän itse päättämiin jakelukanaviin päätyneet sovellukset voivat olla kenen vaan sinne laittamia.

Valitettavasti myöskään APKPuren monipuolinen sovellusvalikoima ei korjaa Mate30 Pron sovellusongelmaa. APKPuren kautta on mahdollista ladata Android-sovelluksia maan ja taivaan väliltä, mutta kaikki sovellukset eivät puhelimessa toimi. APKPure pitää sisällänsä myös Google Mobile Services -palvelut käyttöönsa vaativat sovellukset, joten jokin tuttu sovellus voi esimerkiksi kaatua ennen käynnistymistä tai ilmoittaa tarvitsevansa Googlen palvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Android-ekosysteemissä lukuisat sovellukset hyödyntävät Googlen palveluita – esimerkiksi karttapalveluissa, kirjautumisessa ja niin edespäin. Google Mobile Services koostuu lukuisista rajapinnoista, joita sovellukset voivat hyödyntää. Tämän takia Huawei on rakentanut oman HMS-ekosysteeminsä, joka pitää jo sisällänsä Googlen palveluita vastaavat rajapinnat 90 prosenttisesti. Sovelluskehittäjillä ei pitäisi siis enää olla suurta ongelmaa muokata sovelluksiaan toimimaan Googlen palveluiden sijasta Huawein vastaavilla.

APKPuren kautta voi ladata esimerkiksi tutun WhatsAppin, joka toimii lähes täydellisesti. Ainoa ongelma on kuitenkin vanhojen keskusteluiden varmuuskopiointi, joka ei ole yhtä yksinkertaista kuin aikaisemmin. Android-puhelimissa WhatsAppin varmuuskopiointi on tapahtunut Google Driveen, mutta nyt kun Googlen palveluita ei Mate30 Prosta löytynyt, niin keskustelut eivät tulleetkaan Googlen kautta automaattisesti. Manuaalisesti viestit pystytään vanhasta puhelimesta kuitenkin siirtämään, mutta siihen tarvitaan hieman kärsivällisyyttä.

Päinvastainen esimerkki on Snapchat, jota ei AppGalleryn HMS-versiosta löydy. Snapchatin voi ladata kolmannen osapuolen kaupasta tai selaimen kautta, mutta valitettavasti sovellus ei toimi ollenkaan. Snapchat vaatii toimiakseen Googlen palveluita, joiden puutteesta sovellus ilmoittaa jokaisella avauskerralla. Snapchatin kaltaisia sovelluksia on lukuisia, joten monet sovellukset eivät puhelimessa yksinkertaisesti vain toimi.

Vastaan tuli myös sovelluksia, jotka ilmoittivat vaativansa Googlen palvelut, mutta toimivat silti puhelimessa ongelmitta – tällainen oli esimerkiksi VR Matkalla -sovellus. Hyvä on myös huomata, ettei Huawein omasta AppGallery-kaupasta löydy yhtäkään Suomessa suosittua pankkisovellusta, joten myös päivittäisten pankkiasioiden hoitaminen Mate30 Prolla on enemmän kuin haastavaa. Onneksi monet palvelut toimivat erinomaisesti myös selaimen kautta, joka on monessa tilanteessa myös ainoa ratkaisu Mate30 Prota käytettäessä.

Ei YouTubea, Google Mapsia, Gmailia tai Google Drivea

Luonnollisesti Mate30 Prossa ei ole esiasennettuna myöskään yhtään Googlen tuttua sovellusta, joita ovat muun muassa Google Maps, YouTube ja Gmail. Tutuille sovelluksille on siis keksittävä jokin korvaava palvelu. Huawei tarjoaa toki oman sähköpostisovelluksensa, mutta YouTuben ja karttojen korvaaminen ei olekaan yhtä helppoa.

Google Mapsin korvaamista varten Huawei on aloittanut yhteistyön TomTomin kanssa, jonka karttoihin perustuva sovellus tullaan todennäköisesti näkemään Huawein puhelimissa lähikuukausien aikana. Tällä hetkellä Mate30 Prosta ei löydy yhtään karttapalvelua esiasennettuna, joten käyttäjien on tyydyttävä kolmannen osapuolen palveluihin, kuten esimerkiksi HERE-karttoihin.

YouTubea on Huawein hankala korvata, sillä kyseessä on lähes jokaisen käyttämä, erittäin suosittu videopalvelu. Huawein on lähes mahdotonta edes kuvitella haastavansa YouTubea, sillä siinä ei olisi edes mitään järkeä. YouTubea on mahdollista kuitenkin käyttää selaimen kautta, mutta käyttökokemus ei ole läheskään samalla tasolla natiivisovelluksen kanssa.

HMS-ekosysteemiin perustuvaa puhelinta käyttävän kuluttajan on kuitenkin vain tyydyttävä siihen, ettei Googlen palveluita laitteesta löydy. Lisäksi kuluttajan on opittava käyttämään Huawein tarjoamia palveluita Googlen sovelluksien sijasta, eikä siinä muita vaihtoehtoja oikeastaan edes ole. Toki kuluttaja voi ostaa myös Googlen palveluilla varustetun Android-puhelimen, niin Huawein ekosysteemiä ei tarvitse sen enempää miettiä.

Tulevaisuus näyttää, miten Huawei onnistuu

Tällä hetkellä Huawein oman ekosysteemin, sovelluskauppa mukaan lukien, voidaan katsoa olevan erittäin keskeneräinen, eikä välttämättä ole kovin hyvä idea ostaa uutta Huawei-puhelinta ilman Googlen palveluita. Huawei on kuitenkin kehittänyt HMS-palveluitaan kovaa tahtia eteenpäin ja AppGalleryn valikoima laajentuu jatkuvasti uusilla sovelluksilla. Huawein mukaan jo yli 50 000 sovellusta hyödyntää Huawei Mobile Services -palveluita.

Mate30 Pro oli Huawein ensimmäinen ilman Googlen palveluita Suomessa myyntiin tullut puhelin.

Suomalaisien palveluiden saaminen Huawein ekosysteemiin tulee olemaan varmasti hidasta, vaikka Huawei on luvannut tekevänsä asian eteen ahkerasti töitä. Huawei on kertonut neuvottelevansa monien suomalasien sovelluskehittäjien kanssa ja Huawein mukaan monet ovat olleet avoimia Huawein omalle ekosysteemille sekä sovelluksien kehittämiselle. Huaweilla on myös tiimi, joka pyrkii lokalisoimaan ekosysteemiä Suomessa ja Pohjoismaiden tasolla. Lisäksi Huaweilla on pääkonttorilla erillinen tiimi, joka neuvottelee tunnettujen globaalien sovelluksien tuomisesta Huawein ekosysteemiin. Lisäksi Huaweilla on erilaisia kannustusohjelmia sekä resursseja varattuna sovelluskehittäjille, jotta sovelluksien kehittämisessä pystyttäisiin avustamaan.

Huawei on tällä hetkellä Suomen toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja noin 25 prosentin markkinaosuudella – kyseessä on siis sen verran suuri toimija alalla, että kehittäjien luulisi ottavan Huawein oman ekosysteemin tosissaan. Suomessa on jo hyviä kokemuksia lokaalien palveluiden tuoimisesta AppGallery-kauppaan, sillä esimerkiksi Ylen palveluilla on jo lähes 100 000 latausta.

Kuitenkin vain tulevaisuus näyttää, kuinka nopeasti sovelluskehittäjät tarttuvat Huawein ekosysteemiin. Huaweilla on pitkä matka Googlen tasolle, mutta se ei ole kuitenkaan täysin mahdoton homma. Eri asia on se, kuinka paljon kuluttajat ovat valmiita antamaan aikaa Huaweille omien palveluiden kehittämisen suhteen. Huawein ekosysteemiä ei ole ilman kuluttajia, eikä kuluttajia ole ilman toimivaa ekosysteemiä. Siinä on Huaweilla todella haastava yhtälö ratkaistavaksi.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Jos tuo Huawei on vielä tallella, niin onnistuisiko testata tuolla YouTube vanced sovelluksella YouTube sovelluksen toimintaa.

    Kyseinen sovellus on 3 osapuolen käännös YouTube sovelluksesta, jossa erona tavalliseen palveluun on käytännössä se että tuon kautta saa ilmaiseksi käyttöön monia YouTube premium ominaisuuksia.
    Kuten esimerkiksi videoiden taustasoiton ja mainoksettomuuden.

    En tosin ole noiden lisäominaisuuksien takia kyselemässä tätä, vaan sen takia että unrooted versio eli versio joka toimii ilman root oikeuksia sisältää microG versiot Googlen palveluista.
    Tuon ansiosta roottaamaton puhelin pystyy kirjautumaan YouTubeen myös tuon vanced sovelluksen kautta.

    Kysymykseni onkin että toimiiko tuo MicroG paketti ilman että Googlen palveluita on muuten valmiiksi puhelimessa, joten onnistuisiko tuolla googlettomalla Huaweilla tuon YouTube vanced sovelluksen käyttö ja sisäänkirjautuminen.

    https://youtubevanced.com/
    Tuolta löytyy sekä YouTube vanced sovellus että microG paketti ja kummatkin ovat normaaleja apk asennuspaketteja, joten mitään custom recoveryjä tai rootteja ei tarvitse.
    Riittää että asetuksista on sallittuna sovelluskaupan ulkopuoliset asennukset.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei