HMDKommenttiNokiaYleinen

Kommentti: HMD Globalin uudet Nokia-puhelimet antavat karun kuvan suomalaisyrityksen ongelmista

HMD Globalin alkuvuoden Nokia-älypuhelimet asettuvat kaikki alle 200 euron hintaan.

Mobile World Congress -messutapahtuma on yksi mobiilimaailman odotetuimmista ja kiireisimmistä ajankohdista, jolloin lähes jokainen valmistaja on normaalisti julkaissut uusimpia laitteitaan. Koronapandemia on viime vuosina varjostanut tapahtumaa, mutta nyt se on kuitenkin palannut tuttuun ajankohtaan ja tutulla konseptilla. HMD Global on ollut yksi ensimmäisistä valmistajista, joka on paljastanut alkuvuodelle suunnittelemansa älypuhelimet.

Valitettavasti HMD Globalin älypuhelinlanseeraukset jäivät pettymykseksi, sillä yhtiö laajensi ainoastaan edullisinta Nokia C -tuotemallistoaan. Yhtiöltä nähtiin vain Nokia C2 2nd Edition-, Nokia C21- ja Nokia C21 Plus -puhelimet, mutta ei kuitenkaan minkäänlaista lisäystä yhtiön Nokia X -kärkimallistoon. Tuoreet lisäykset Nokia-puhelimien tuoteperheeseen antavat kuitenkin karun kuvan suomalaisyrityksen ongelmista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä viikolla uutisoimme HMD Globalin joutuneen ottamaan monet Nokia-älypuhelimensa pois myynnistä monissa Euroopan maissa, sillä niissä käytettiin alalla yleistä EVS-standardia (Enhanced Voice Service). Kyseessä on äänistandardi, jota käytetään pääasiassa VoLTE:n kanssa soitettaessa puheluita LTE-mobiiliverkon kautta. Myynti täytyi lopettaa, koska HMD Globalilla ei ollut lisenssiä siihen, eikä yritys suostunut maksamaan siitä VoiceAgeEVS-yritykselle.

Tämä oikeuskiista ja myyntikielto on saattanut myös osaltaan vaikuttaa HMD Globalin MWC-julkaisuihin, sillä yllättäen kaikki uutuuslaitteet ovatkin varusteltuna hyvin alkeellisella tekniikalla. Puhelimet eivät tarjoa EVS-standardia, joten puhelimia voi myydä Euroopassa. Sama homma nähtiin myös HMD Globalin aikaisemmin esittelemissä Nokia G11- ja Nokia G21 -älypuhelimissa.

Nokia C21 on yksi HMD Globalin uutuuspuhelimista.

Nokia C -tuotemallisto ei ole koskaan aikaisemmin virallisesti ollut Pohjoismaissa myynnissä, eikä kovinkaan laajasti Euroopassakaan. Nyt HMD Global on yllättäen julkaisemassa uusista puhelimista ainakin osan Pohjoismaissa, joka on jopa hieman yllättävää. Kovin suurta kysyntää esimerkiksi Suomessa ei ole alle 120 euron Android Go -käyttöjärjestelmään perustuville puhelimille. Jotain uutta on kuitenkin tuotava myös Pohjoismaihin, ja nähtävästi Nokia C -mallisto on uusien Nokia G -puhelimien kanssa parasta, mitä yhtiön pystyy tarjoamaan.

HMD Global panostaa nyt vahvasti edullisiin älypuhelimiin, eikä tarvitse ihmetellä miksi. Näiden avulla HMD Global on päässyt voitolliseksi ja kyse on yhtiön tärkeimmästä mallistosta. HMD Global on kertonut muun muassa kasvaneensa jo kuusi vuosineljännestä, ja yhtiö juhli vuonna 2021 ensimmäistä täyttä kannattavaa vuottaan. Edullisien älypuhelimien markkinoilla HMD Globalin tuotot kasvoivat 41 prosentilla vuodesta 2020 vuoteen 2021. HMD Global on kertonut myyneensä huhtikuun 2020 jälkeen jopa 10 miljoonaa Nokia C -sarjan älypuhelinta, joka tarkoittaa 16 prosenttia kaikista yhtiön myymistä älypuhelimista viiden vuoden ajalta.

Ei ole siis epäilystäkään siitä, etteikö halvat älypuhelimet olisi jollain tasolla hyvää liiketoimintaa HMD Globalille. HMD Global näki tämän jo pari vuotta sitten, sillä viime vuonna yhtiö otti käyttöön usean malliston strategian. Aikaisemmin numeroilla merkityt puhelimet vaihdettiin kolmeen tuotesarjaan, jotka olivat Nokia C, Nokia G ja Nokia X. Kolmen malliston strategia mahdollisti yhtiölle samalla mahdollisuuden julkaista aikaisempaa enemmän halpapuhelimia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karkeasti ottaen Nokia X -sarjassa nähdään yli 300 euron puhelimia, Nokia G -sarjassa 150-299 euron puhelimia ja Nokia C -sarjassa alle 150 euron puhelimia. Nokia C -sarjaan HMD Global pystyy nyt julkaisemaan useita älypuhelimia enemmän kuin aikaisemmin, joka näkyy nyt julkaistuissa puhelimissa.

Nokia C21 Plus

Toinen asia on kuitenkin se, ovatko edulliset älypuhelimet Nokia-brändin kannalta kaikista parhaimpia. Yleensä edulliset puhelimet tehdään halvalla ja nopeasti, joka väistämättä johtaa laatuongelmiin. En tarkoita, että puhelimet olisivat rakenteeltaan heikkoja tai laaduttomia, vaan kokonaisuus täytyy olla kunnossa. Esimerkiksi riittääkö olemattoman järjestelmäpiirin suorituskyky, onko ohjelmisto optimoitu tarpeeksi hyvin ja miten tekniset ratkaisut vertautuvat kilpailijoihin. Nokia-brändiin varmasti luotetaan edelleen kehittyvillä markkinoilla, mutta eri asia on se, kuinka hyvin HMD Global pystyy halpalaitteillansa pitämään mielikuvia yllä.

Jatkuvasti uusien halpapuhelimien julkaisu ei kuitenkaan mielestäni paranna mielikuiva Nokia-brändistä esimerkiksi Euroopassa. Nykyisen tuotevalikoiman voimin HMD Global ja Nokia ovat asettamassa itselleen mielikuvan halpavalmistajasta, eikä se mielestäni ole Nokia-brändille hyväksi. Tuotevalikoima kaipaa siis jotain, millä erottua kilpailijoista myös keski- ja huippuluokassa.

Karua kuvaa HMD Globalin strategiasta ja Nokia-brändin ”polkemisesta” antaa myös se, ettei viime vuonnakaan yhtiö julkaissut kilpailukykyisiä älypuhelimia. Yhtiön paras puhelin oli kestävärakenteinen Nokia XR20, mutta siinäkin käytettiin vain Snapdragon 480 -järjestelmäpiiriä. Lisäksi monet yhtiön uutuuspuhelimet perustuvat kiinalaisen Unisocin järjestelmäpiireihin, jotka eivät yleisesti ottaen ole kovinkaan kilpailukykyisiä MediaTekin tai Qualcommin järjestelmäpiireille.

Nykyisellään mitkään merkit eivät viittaa siihen, että HMD Global edes valmistelisi parempia puhelimia, vaan nyt suomalaisyritys menee kannattavuus edellä ja panostaa halpoihin puhelimiin, joissa on nähty potentiaalia. On kuitenkin vaikea nähdä tämän strategian tuottavan tulosta pidemmällä tähtäimellä esimerkiksi Euroopan markkinoilla.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

6 Kommenttia

  1. Olen koko elämäni ajan käyttänyt Nokian puhelimia luotan

  2. Ostin Nokia XR20:n ja se jää viimeiseksi Nokia-puhelimeksi itsellä. Ohjelmat, joiden haluaisin toimivan taustalla, eivät pysy käynnissä, koska yli-innokas virransäästö käy niitä sulkemassa, eikä käyttäjä voi tätä estää. Ei tällä luurilla tee mitään älypuhelimena, vaan se sopii pelkästään puheluiden soitteluun.

  3. Minullakin tuo x20 ja olen todella tyytyväinen.Varsinkin kun hinta edullinen.Jos ei näitä olisi ostaisin iphonen .

  4. Moikka. Olen ollut aika Nokian g50 käyttäjä ja toiminut hyvin ei ongelmaa

  5. Niin minäkin , mutta kannattaa aina muistaa että HMD Ei ole sama kuin ”The Original Nokia” vain nimi on vuokrattu .

  6. Monet ihmiset eivät tarvitse muita älyllisiä toimintoja älypuhelimeensa kuin pakolliset pankkiohjelmat tms. Muut toiminnot tehdään mieluummin tietokoneella, koska tekstin lukeminen varsinkin isolla äly-tv;n näytöllä ja tekstin naputteleminen kunnon kirjoittimella on 1000 kertaa miellyttävämpää ja varmemman tuntuista. Siispä huokea puhelin, joka toimii ja jota ei tarvitse pelätä on ihan passeli. Toivottavasti mennään niin, että jokaiselle jotakin, kunhan toimii niissä asioissa mitä itse kukin tarvitsee. Joka toinen vuosi tuhat euroa tai enemmän johonkin puhelimeen ei ole normaalielämää varsinkaan vanhemmalle polvelle.

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD