HMD globalNokiaYleinen

Nokia-puhelimille kylmää kyytiä Euroopassa vuoden 2018 lopussa – Toimitukset -18,3%

Kiinalaisien puhelinvalmistajien toimittamien älypuhelimien osuus Euroopan markkinoista oli 32 prosenttia.

Canalys on julkaissut uusia tietoja vuoden 2018 aikana tapahtuneista muutoksista Euroopan älypuhelinmarkkinoilla. Samalla Canalys on kertonut kiinalaisien valmistajien vahvistavan jatkuvasti asemiaan Euroopassa. Euroopassa älypuhelimien toimituksien kerrotaan laskeneen 4 prosenttia vuonna 2018 verrattuna vuoteen 2017. Viime vuonna toimitettiin yhteensä 197 miljoonaa älypuhelinta. Vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä toimitukset laskivat 2 prosenttia ja puhelimia toimitettiin 57 miljoonaa kappaletta.

Euroopassa Samsung säilytti kärkisijansa, mutta vuoden aikana toimitukset tippuivat 10 prosenttia. Myöskin Applen toinen sijoitus säilyi, vaikka kehitys oli vastaavaa kuin Samsungilla. Applen toimitukset tippuivat 6 prosenttia. Samsung toimitti vuoden 2018 aikana 61,6 miljoonaa älypuhelinta, Apple toimitti 42,8 miljoonaa älypuhelinta, kun taasen Huawei kasvatti toimituksia 54 prosentilla ja toimitti 42,5 miljoonaa älypuhelinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myöskin Euroopan ”tulokkaat” Xiaomi ja HMD Global kasvoivat voimakkaasti sijoittuen Euroopan markkinoiden neljänneksi ja viidenneksi suurimmiksi älypuhelinvalmistajiksi. Canalys on kertonut kiinalaisien valmistajien puhelimien toimituksien kattaneen vuoden 2018 aikana 32 prosenttia toimitetuista puhelimista Euroopassa. Vielä vuonna 2017 kiinalaisien valmistajien puhelimien osuus oli 24 prosenttia.

Q4 2018 toimitetut älypuhelimet Euroopassa.

Mielenkiintoiset tilastot uusimmassa tutkimuksessa on vuoden 2018 viimeisen neljänneksen, eli loka-joulukuun toimitusmäärät. Viiden suurimman valmistajan joukossa ainoastaan Huawei ja Xiaomi pystyivät toimittamaan enemmän älypuhelimia kuin vuoden 2017 vastaavana ajankohtana. Samsungin ja Applen toimitukset tippuivat hieman, mutta heikoiten meni suomalaisella Nokia-puhelimista vastaavalla HMD Globalilla. Vielä vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä Nokia-puhelimia toimitettiin Euroopassa 1,6 miljoonaa kappaletta, mutta vuoden 2018 vastaavana ajankohtana toimitukset ylsivät vain 1,3 miljoonaan kappaleeseen, jonka takia HMD Globalin toimitukset tippuivat huimat 18,3 prosenttia.

Vaikka Nokia-puhelimien toimituksien kehitys ei kuulostanut viime vuoden lopussa lupaavalta, niin silti Counterpointin aikaisemman tutkimuksen mukaan HMD Global pystyi kasvattamaan toimituksiaan globaalisti viimeisellä neljänneksellä 6 prosenttia. Tarkemmat tiedot Counterpointin tutkimuksesta voit katsoa täältä.

Lähde: Canalys

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD global