HuaweiYleinen

Nyt se on varmaa: Yhdysvallat jatkaa Huawein väliaikaista lupaa vielä 90 päivällä

Huawei logoYhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross on tänään maanantaina kertonut, että Yhdysvaltain hallitus jatkaa Huaweille toukokuussa annettua väliaikaista lupaa tehdä kauppaa yhdysvaltalaisien yrityksien kanssa. Toukokuussa Yhdysvallat antoi Huaweille 90 päivän väliaikaisen luvan ja se päättyi tänään 19. elokuuta.

Jo viikonloppuna kuultujen raporttien mukaan Yhdysvallat on tänään jatkanut väliaikaista lupaa jälleen 90 päivällä. Väliaikainen lupa mahdollistaa yhdysvaltalaisten yrityksien tehdä kauppaa Huawein kanssa ja kiinalainen Huawei pystyy tekemään tarvittavia järjestelyjä tulevaisuuden varalle. Väliaikaisen luvan avulla Huawei pystyy tarjoamaan myöskin tukea nykyisille asiakkailleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusittu väliaikainen lupa päättyy 19. marraskuuta 2019, jonka jälkeen yhdysvaltalaiset yritykset eivät voi enää tehdä kauppaa kiinalaisen Huawein kanssa.

Huawein kieltäminen on yksi osa Kiinan ja Yhdysvaltojen välistä kauppasotaa. Yhdysvallat väittävät Huawein olevan mukana toiminnassa, joka on kansallisen turvallisuuden tai ulkopolitiikan vastaista. Kieltolistamääräyksessä mainitaan muun muassa Huaweita vastaan vireillä oleva rikosasia liittovaltion tuomioistuimessa, jossa Huawein kerrotaan loukanneen Yhdysvaltain Irania koskevia pakotteita. Huawei on kuitenkin kommentoinut, ettei yhtiö ole loukannut pakotteita. Yhdysvaltojen yksi suurimmista huolista on myös se, että Kiina voisi käyttää Huawein älypuhelimia ja verkkolaitteita vakoillakseen amerikkalaisia.

Nykyinen tilanne kieltää Huaweita ostamasta amerikkalaisia komponentteja ja muita tuotteita uusien tuotteiden valmistukseen ilman erillistä lisenssiä. Yli 50 Huawein yhteistyökumppania on pyytänyt erityislisenssiä kauppaministeriöltä. Vuonna 2018 Huawei osti komponentteja yhteensä 70 miljardilla dollarilla ja niistä noin 11 miljardia dollaria meni yhdysvaltalaisille yrityksille, kuten Qualcommille, Intelille ja Micron Technologylle.

Lähde: Reuters, Fox Business

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei