HuaweiYleinen

Olivatko Huawein suuret puheet vain silmänlumetta? HarmonyOS paljastui Androidiksi

Huawein uutta HarmonyOS-käyttöjärjestelmää on mainostettu jo kohta kaksi vuotta, ja monet ovatkin odottaneet käyttöjärjestelmän näkemistä älypuhelimissa. Vuoden 2020 joulukuussa Huawei esitteli HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmän, joka tukee nyt myös älypuhelimia ja tabletteja. Aikaisemmin HarmonyOS tuki pääasiassa älytelevisioita sekä IoT-laitteita. Nyt tuore raportti kertoo, ettei HarmonyOS olekaan älypuhelimissa aivan sitä mitä on odotettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HarmonyOS -käyttöjärjestelmän piti olla markkinat mullistava mikrokerneliin perustuva käyttöjärjestelmä, joka korvaa muun muassa Androidin. Suuria puheita käyttöjärjestelmästä on ollut, mutta nähtävästi puheet täysin uudesta käyttöjärjestelmästä eivät pidä täysin paikkaansa. Huawei ryhtyi tuomaan HarmonyOS-käyttöjärjestelmää markkinoille jouduttuaan vuoden 2019 toukokuussa Yhdysvaltojen kieltolistalle, jonka takia kaupallista Android-käyttöjärjestelmää ei enää yhtiön laitteissa saatu käyttää.

ArsTechnica-sivusto on tehnyt kattavan katsauksen HarmonyOS-käyttöjärjestelmään Huawein tarjoamien kehitystyökalujen sekä virtuaalilaitteiden kautta, josta on paljastunut käyttöjärjestelmän olevan pohjimmiltaan vain Android 10. Kaikki kehitystyökalujen kautta irti saadut tiedot viittaavat Android-käyttöjärjestelmään, jonka takia myös Android-sovellukset toimivat HarmonyOS-käyttöjärjestelmässä pääasiassa ongelmitta.

Sivuston mukaan Huawein tarjoamat kehittäjille suunnatut asiakirjat ovat tarkoituksellisesti tehty hämmentämään lukijoita, jotta todellisuus pysyisi sivuseikkana. HarmonyOS-käyttöjärjestelmä on lyhyesti todettuna Android 10, jonka päällä on Huawein oma EMUI-käyttöliittymä. Asiaa on myös vahvistamassa virtuaalilaitteen (emulaattorin) kautta löydetyt esiasennetut palvelut, joiden otsikot viittaavat vahvasti Android-palveluihin, kuten ”Android Services Library” ja ”Android Shared Library”.

Tarkemmin ArsTechnica-sivuston kattavaan katsaukseen Huawein HarmonyOS-käyttöjärjestelmään voi käydä tutustumassa heidän raportistaan tämän linkin takaa.

Android-sovellukset tunnistavat puhelimessa olevan Android 10 -käyttöjärjestelmä.

Tietojen pohjalta on helppo todeta, että ainakin puhelimille suunnattu HarmonyOS 2.0 on tällä hetkellä vain kopio Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmästä, eikä juurikaan mitään muuta. Vastaavia raportteja kuultiin jo joulukuussa Kiinasta, sillä Huawei ei ollut piilottanut viittauksia Androidiin tarpeeksi hyvin käyttöliittymästään. HarmonyOS-käyttöjärjestelmä on kuitenkin vasta uusi tulokas markkinoille, ja todennäköisesti Huawei on vain pyrkinyt tarjoamaan käyttöjärjestelmälle tuen Android-sovelluksille, jotta siirtymä täysin uuteen käyttöjärjestelmään ei olisi liian suuri.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei