JollaYleinen

Suomalainen Jolla hankalassa tilanteessa: ”yhtiöllä ei ole tulevaisuutta ilman, että venäläisestä omistuksesta irtaudutaan kokonaan”

Suomalainen ohjelmistoyhtiö Jolla on tunnettu Sailfish OS -käyttöjärjestelmästään, mutta alkuvuosiltaan myös Jolla-puhelimista. Myöhemmin Jolla on luopunut laiteliiketoiminnasta ja keskittynyt kehittämään käyttöjärjestelmää. Yhtiö on hakenut kasvua Venäjältä, joka on vienyt yhtiön nyt vaikeaan tilanteeseen Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Jollan hallituksen puheenjohtaja Samuli Simojoki on tänään kertonut LinkedIn-päivityksessään Jollan olevan nyt hankalassa tilanteessa. Jollan tilanne on haastava, sillä yhtiön suurin omistaja on epäsuorasti venäläinen Rostelecom. Kyseessä on venäläinen pörssiyhtiö, josta Venäjän valtio omistaa noin 45 prosenttia. Jollan yksi merkittävä omistaja on epäsuorasti siis Venäjän valtio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaisen Jollan kerrotaan ajaneen Venäjän liiketoimintaansa alas jo vuodesta 2021 lähtien, eikä yhtiölle kerrota kertyvän mitään liikevaihtoa Venäjältä. Venäjän aloittaessa sodan Ukrainan kanssa on siis Jollan venäläinen omistus tullut aikaisempaakin suuremmaksi ongelmaksi yritykselle. Simojoki kertoo muun muassa useasta maasta tulevan vihreää valoa yhteistyöstä vain, jos omistusrakenne olisi erilainen.

”Jolla Oy on ajanut Venäjän liiketoiminnan aktiivisesti alas jo vuoden 2021 aikana ja sille ei kerry mitään liikevaihtoa Venäjältä. Ainoa sidos on siis omistus. Yhtiöllä on todella mielenkiintoisia liiketoiminta-avauksia niin automotive-sektorilla kuin käyttöjärjestelmäsektorilla. Useammasta Euroopan maasta on indikoitu jo pitkään, että ne ryhtyisivät yhteistyöhön viipymättä, kun omistusrakenne saadaan oikaistua”, kertoo Jollan hallituksen puheenjohtaja Samuli Simojoki LinkedIn-päivityksessään.

Yrityksellä kerrotaan olevan kuitenkin keskustelut Suomen valtion edustajien kanssa asioiden tiimoilta. Jollan tavoitteena on löytää omistusjärjestely, jossa yhtiöön löytyisi tasapainoinen omistusrakenne ja venäläinen omistus laskisi selvästi pienemmäksi. Samuli Simojoki kertoo, että kansainvälinen investointipankki on ollut mukana edistämässä järjestelyä. Simojoki lisäksi toteaa, ettei Jollalla ole tulevaisuutta, jos venäläisomistuksesta ei irtauduta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Nyt uudessa tilanteessa on selvää, että yhtiöllä ei ole tulevaisuutta ilman, että venäläisestä omistuksesta irtaudutaan kokonaan. Yhtiö ponnistelee löytääkseen omistusjärjestelyn, jolla tämä voidaan toteuttaa”, toteaa Samuli Simojoki.

Viime aikoina Jolla on siirtynyt pelkästä käyttöjärjestelmäkehityksestä myös tarjoamaan muun muassa autovalmistajille erilaisia ohjelmistoratkaisuja automotive-sektorilla. Esimerkiksi hiljattain Jolla kaupallisti AppSupport-tekniikkansa, joka mahdollistaa Android-sovelluksien suorittamisen Linux-alustoilla.

Lähde: Jolla, Linkedin (Samuli Simojoki)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Jolla