CanonKameratYleinen

Testissä Canon EOS M100

Canonin vastikään julkaistu M100 mallin peilitön järjestelmäkamera on mielenkiintoinen uutuus, sillä se on suunnattu puhelinkameroista oikean kameran käyttöön siirtyville kuvaajille tai ensimmäistä kameraa ostaville käyttäjille. Kamerassa on 24Mp APS-C CMOS sensori, DIGIG 7 kuvaprosessori, sekä Canonin vakuuttava Dual Pixel automaattitarkennus. Kaikki nämä ominaisuudet ovat pakattu hyvin pienikokoiseen runkoon. Kamerassa on myös 180 astetta kääntyvä näyttö videobloggausta sekä selfie-tilaa varten. M100 tukee 1080/60p videokuvausta, mikä on esimerkiksi videobloggaajien mieleen. Kameran käyttöliittymä on erittäin helppokäyttöinen ja suunniteltu ensimmäistä kameraa ostaville. Kamerassa on Canonin peilittömälle M-sarjalle suunniteltu EF-M objektiiviliitäntä, jossa voi lisäksi erillisen adapterin kanssa käyttää myös EF objektiiveja.

Runko

Canon EOS M100 runko on pienikokoinen ja hyvin mukava käyttää etuosan pienestä laatikkomaisuudesta huolimatta. Takaosan peukalotuki on hyvin muotoiltu ja antaa tarvittavan tuen kuvatessa, vaikka pieni tarttumapinta kameran etuosaan olisikin ollut toivottu. Kameran päällä on videokuvaukselle oma painike, jonka vieressä on hieman kallellaan laukaisupainike kameran ainoan säätökiekon reunustamana. Päältä löytyy myös tilanvalitsin, jonka keskellä on pieni virtapainike. Virtapainike saisi olla mielestäni hieman isompi, sillä välillä sitä oli isoilla sormillani hieman vaikeaa painaa. Kameran päältä löytyy myös sisäänrakennettu salama.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

EOS M100:n akku on Canonin kameroille totuttuun tapaan rungon alaosassa. Vasemmalta puolelta löytyy salaman nostonappi, USB sekä HDMI liitännät ja alapuolelta vielä kameran SD-korttipaikka. Testin aikana huomasin, että kortti sekä USB/HDMI liitäntöjen päällä olevia suojaläppiä on vaikea avata isoilla sormilla, ellei kääntyvää näyttöä käännä hieman auki. USB/HDMI liitäntöjen luukussa se ei ole kovin suuri ongelma, mutta SD-korttipaikan kohdalla se oli hieman rasittavaa, sillä kortin pois saamiseen menee kauemmin aikaa kuin tavallisesti.

Tekniset tiedot
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Canon EOS M100
24.2Mp APS-C kenno
1080/60p videokuvaus 3-akselisen digitaalisen sekä objektiivin vakaajan kanssa
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dual Pixel automaattitarkennus
ISO 100-25 600
3” 180 astetta kääntyvä näyttö
WiFi ja NFC
Paino 302g (Vain runko)
Koko 10.8 x 6.7 x 3.5cm

Helppokäyttöinen kamera älypuhelimen kaveriksi

M100 on Canonin aloitteleville kuvaajille suunniteltu kamera. Virtapainiketta ympäröivästä säätökiekosta löytyy kolme erilaista kuvaustilaa. Yksi on tarkoitettu videokuvaukseen ja kaksi valokuvaukseen. Toinen säätimen valokuvaustiloista on täysautomaattinen kuvaustila. Toisessa kuvatilassa voit itse valita valikon kautta tai kosketusnäytön vasemmassa yläreunassa olevasta painikkeesta, onko tila täysin manuaalinen ”M”, aukon esivalinta ”Av”, valotusajan esivalinta ”Tv” vai ”P” tila, jossa aukko sekä valotusaika asetetaan automaattisesti, mutta muita asetuksia voi käyttää manuaalisesti. Kuvausvalikosta on myös mahdollista valita tiettyjä kuvaustilanteita varten tarkoitettuja automaattitiloja, joissa kamera säätää asetukset tilanteen mukaan kuvaajan puolesta. Kamerasta löytyvät automaattitilat esimerkiksi muotokuvaukselle, maisemakuvaukselle ja lähikuvaukselle. Samasta valikosta löytyy myös dynaamista-aluetta suurentava HDR tila. EOS M100 tukee myös RAW kuvan prosessointia kameran sisällä. M100:ssa on myös sama Dual Pixel automaattitarkennus kuin kalliimmissa M5 ja M6 malleissa, minkä vuoksi kamera kykenee ottamaan tarkkoja kuvia todella nopeasti.

Vaikka yllä oleva saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, niin jo pelkällä täysautomaatilla pärjää pitkälle. Jos kuitenkin haluat opetella valokuvausta hieman enemmän, niin mielestäni uusi M100 on erittäin hyvä työkalu siihen. Kameran graafinen käyttöliittymä on suunniteltu hyvin eikä kamerassa ole juurikaan ulkoisia säätimiä (1kpl) helppokäyttöisyyden varmistamiseksi. Asetuksia on mahdollista muuttaa manuaalisesti kosketusnäytöllä. Kosketusnäytöllä asetuksien operointi on yllättävän vaivatonta ennakkoluuloistani huolimatta. Kosketusnäyttö on kameran operoinnin kannalta tärkeä, sekä iso osa kameran muotoilua. Vaikka kosketusoperoitu käyttöliittymä ei ole ideaali kaikkiin tilanteisiin, on aloittelevan valokuvaajan sen avulla hieman helpompi siirtyä puhelimen kamerasta kunnollisen kameran käyttöön. Rungon ulkoisiin painikkeisiin tottuneena kosketusnäytön käytön opetteleminen oli hieman hankalaa, mutta kun systeemin kerran oppi, oli käyttö helppoa. Kameran takana on myös erillinen yhteyspainike jonka avulla voi nopeasti yhdistää laitteen puhelimeen käyttäen Camera Connect sovellusta. Sovelluksella on mahdollista esimerkiksi kuvata etänä ja siirtää kuvia suoraan puhelimeen.

Laadukasta kuvaa pienehköllä budjetilla

EOS M100 maksaa suomessa n.530€ (Vain runko) johon päälle tulee vielä objektiivin hankintahinta. Siksi suosittelisinkin ostamaan M100 kameran kittiobjektiivilla joka ajaa asiansa hyvinkin pitkälle ja tuottaa laadukasta kuvaa. M sarjan kameroiden suurin etu on vaihdettavat objektiivit verrattuna kompaktikameroiden PowerShot mallistoon, jossa objektiivia ei voi vaihtaa. Itse kuvasin kaikki testin aikana ottamani kuvat EF-M 28mm f/3.5 IS STM MACRO objektiivilla. Hintaa objektiivilla on reilu 350€, mutta siltikin pysytään alle tuhannen euron kokonaishinnassa, joka on mielestäni kohtuullinen budjetti peruskameralle. Markkinoilla tosin on myös muita, EOS M100 –mallia halvempia, aloittelijoille suunnattuja kameroita, joten vaihtoehdoista ei ole pulaa.

Kameran kuvanlaatu itsessään on hyvä, ottaen huomioon kameran pienen koon. 24Mp APS-C kenno on sama kuin M5 ja M6 malleissa, joten kameralta voi odottaa hyvää jälkeä. ISO aluetta on myös laajennettu 100-25600, mikä tuo hieman paremman ISO suorituskyvyn kameraan, verrattuna vanhaan M10 malliin. EOS M100:n Dual Pixel automaattitarkennus ja sen 49 käyttäjän valittavissa olevaa tarkennuspistettä takaavat tarkennuksen nopean ja luotettavan toiminnan. Canon onkin viime aikoina lyönyt kunnarin vaikuttavan automaattitarkennusjärjestelmänsä kanssa. En ole vielä kertaakaan normaaleissa valaistusolosuhteissa huomannut tarkennuksen pettävän millään kameralla, jota olen käyttänyt. Artikkelin lopussa on galleria kuvista, jotka on otettu uudella EOS M100 kameralla ja EF-M 28mm f/3.5 IS STM Macro objektiivilla.

Kameran suorituskyvystä vastaa viimeisin DIGIG 7 kuvaprosessori. Yleensä aloitteleville kuvaajille suunnattujen tuotteiden kuvausnopeuksilta ei voi kovin paljoa odottaa, mutta Canon ilmoittaa M100:n ja DIGIG 7 prosessorin yhteistyön tuottavan paremman kuvausnopeuden edeltäjä M10 verrattuna. Uusi M100 pystyy kuvaamaan Servo AF tilassa jopa 4 kuvaa sekunnissa ja One-Shot AF tilassa hieman yli 6 kuvaa sekunnissa. Burstikuvauksessa JPEG kuvien bufferi on 89 ja RAW kuvilla 21 kuvaa.

Kamera aloittelevalle videobloggaajalle

Videobloggaajille uusi M100 on hyvä aloituskamera nopeiden videoiden tekoon. Huokean hinnan, helppokäyttöisyyden sekä korkealaatuisen 1080/60p videon ansiosta videoiden teon opettelu on helppoa ja hyvässä valossa kameran voi antaa huoletta tehdä säädöt itse. Videoiden tekeminen on näin helppoa ja vaivatonta. Voit myös itse halutessasi asettaa säädöt videollesi. Myös 180 astetta kääntyvästä näytöstä on paljon hyötyä videobloggauksessa, sillä voit sen avulla nähdä itsesi koko ajan kuvatessasi ja varmistaa näin halutun sommittelun ja varmistaa, että video ei ole ali- tai ylivalottunut. Kolme akselinen kuvanvakain antaa paremman vakauden videolle ja se yhdistettynä kuvanvakaimen sisältävään objektiiviin syntyy tuloksena todella vakaa kuva. Kamerassa on myös ”Hybrid Auto” tila, joka antaa ottaa valokuvia suoraan videokuvasta. Videokuvauksen maksimipituus on 29 minuuttia ja 59 sekuntia, joka on periaatteessa tarpeeksi, mutta silti hieman harmittavaa, sillä olisi mukava saada koko video kuvattua samalla kertaa. Maksimi 1080p laadun video kuvataan 35mbps. M100:sta valitettavasti uupuu ulkoinen mikrofoniliitäntä sekä kuulokeliitäntä, joskin sisäänrakennettu mikrofoni riittää aloitteleville videobloggaajille hyvin.

Lopuksi

Canon M100 on hyvä kamera aloittelevalle kuvaajalle. Vaikka kamerassa on erilaisia kuvaustiloja, säädinten puute häiritsee erityisesti kokeneempia kuvaajia, sillä kuvaustilojen vaihto ja etsiminen kosketusnäytöllä vie aikaa. Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on Canonin halvin peilitön järjestelmäkamera, jossa on paljon ominaisuuksia myös vaativampaan makuun. Canon M100 ei kirjoitushetkellä ole vielä myynnissä, joten lopullista saatavuutta ja hintaa en vielä tiedä. Digitarvike.fi listaa M100 kameran sekä15-45mm kittiobjektiivin hinnaksi 620€, mikä ei mielestäni ole paha hinta aloittavallekaan kuvaajalle kamerasta. Lopuksi vielä voin todeta, että EOS M100 on erittäin helppokäyttöinen kamera, jolla kuvaaminen on hauskaa. Pienen kokonsa sekä hyvän kuvanlaadun ansiosta voisin itsekin harkita ottavani kyseisen kameran mukaan reppureissulle, jossa kameran pitää olla kompakti kuvan laadusta tinkimättä. EOS M kameroiden objektiivivalikoima paranee koko ajan ja objektiiveja löytyykin moneen lähtöön, vaikka myös pelkällä kittiobjektiivillakin pystyy kattamaan valo- tai videokuvaustarpeet pitkän aikaa. Kameraa voi myös suositella aloitteleville videobloggaajille, jotka haluavat päivittää älypuhelimen videonlaadun korkeammaksi. Kamera on helppokäyttöinen, jolloin voi keskittyä vain olennaiseen eli videon tekemiseen. Kamera on suunniteltu puhelimen rinnalle ja hyvien tiedonsiirto-ominaisuuksien avulla kuvien ja videoiden jakaminen on helppoa ja vaivatonta.

(M100:lla otetut kuvat avattu ja korjattu Canon Digital Photo Professional 4 (v.4.7.1.0) ohjelmalla. Adobe ei ole päivittänyt Camera Raw:ta tukemaan EOS M100 kameraa.)

Kommentoi

Lisää aiheesta:Canon