AppleArvostelutYleinen

Testissä Apple iPhone 12 mini – erinomainen kompakti huippupuhelin

Apple iPhone 12 mini

Olemme SuomiMobiilissa jo aikaisemmin tutustuneet varsin kattavasti Apple iPhone 12– ja iPhone 12 Pro -älypuhelimiin erillisissä arvosteluissaan. Tällä kertaa vuorossa on iPhone 12 mini, joka on pitkälti samanlainen älypuhelin kuin iPhone 12, mutta selvästi pienempi. Tässä artikkelissa emme tule yhtä syvällisesti tutustumaan laitteeseen kuin iPhone 12 -arvostelussa, mutta tulemme kuitenkin viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella katsomaan laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia.

iPhone 12 minin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kompakti 5,4 tuuman OLED-näyttöpaneeli, A14 Bionic -järjestelmäpiiri, 5G-yhteydet sekä 12 megapikselin kaksoiskamera. Puhelimessa on myös muut tutut iPhone 12 -mallin ominaisuudet, mutta joistakin on jouduttu myös karsimaan. Suurin muutos on tullut akun suuruuteen, joka on nyt selvästi pienempi.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan siis iPhone 12 miniin noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Artikkelin pohjaksi kannattaa käydä lukemassa kattava ja yksityiskohtainen arvostelumme iPhone 12 -mallista tämän linkin takaa. Tulemme artikkelissa kuitenkin tutkimaan tuttuun tapaan muun muassa iPhone 12 minin akun latautumista sekä pakkaskestävyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 12 mini (A2399)
Mitat: 131.5 x 64.2 x 7.4 mm
Paino: 135 g
Rakenne: alumiinikehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 5.4 tuumaa Super Retina XDR (2340 x 1080) / OLED / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10
Suoritin: 6-ytiminen Apple A14 Bionic (4-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64/128/256 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.6 / 26 mm / 1.4 µm / OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm / 1/3.6") / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/2.2 / 23 mm / 1/3.6")
Akku: 2227 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 14.2
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 18W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: musta / valkoinen / punainen / vihreä / sininen
Hinta: 829 € (4 + 64 Gt) / 879 € (4 + 128 Gt) / 999 € (4 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Apple iPhone 12 minin myyntipakkauksen sisältö.

iPhone 12 minin myyntipakkaus on vieläkin selvästi pienempi kuin muiden iPhone 12 -malliston puhelimien. Apple luottaa uusittuun myyntipakkaukseen, jossa ei ole enää kuulokkeita tai laturia, joten myyntipakkauksesta on saatu myös todella ohut. Ulkoisesti suurta eroa ei kuitenkaan toteutuksessa ole, vaan myyntipakkaus on tuttua Applea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksen sisällä on siis ainoastaan muoveihin piilotettu iPhone 12 mini, Lightning–USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra ja pikakäyttöopas. Sisältö on siis varsin niukka, eikä mukana toimiteta mitään yllättävää. Applella on myyntipakkauksen pienenemisessä taustalla loistava idea, eli hiilijalanjäljen pienentäminen.

Ulkoisesti ei muutoksia muuta kuin koossa

iPhone 12 mini vs. iPhone 12 Pro Max

Rakenteeseen ja ulkoiseen laatuvaikutelmaan Apple ei ole iPhone 12 minin kohdalla tehnyt mitään muutoksia verrattaessa suurempaan iPhone 12 -perusmalliin. Toki ero löytyy koosta, joka on myös selvästi huomattava. iPhone 12 mini on nimensäkin mukaisesti erittäin mini ja tarjoaakin vihdoin huippuluokan ominaisuudet erittäin kompaktissa paketissa.

Apple on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 131,5 x 64,2 x 7,4 millimetriä ja painoksi 133 grammaa. iPhone 12 mini on siis selvästi totuttua pienempi pituudeltaan ja leveydeltään, mutta paksuus on sama kuin isovelimallissa. Myös painoa on ilahduttavan vähän, sillä monien huippupuhelimien painoa hivelee 200 grammaa tai on jopa sen yläpuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone 12 minin käteen istuvuus on aivan omassa luokassaan, sillä jo kämmen melkein peittää koko laitteen. Kompaktin kokonsa ansiosta puhelinta on erittäin helppo käyttää yhdellä kädellä ja myös näytöllä yletytään ”peukalotuntumalla” jokaiseen nurkkaan. Erityisesti pienen käden omaavat ihmiset tulevat olemaan erittäin tyytyväisi puhelimen kompaktiin rakenteeseen, eikä edes näin hieman suuremman käden kanssa puhelin tuottanut ongelmia.

Puhelimen rakenteessa itse tykkään jälleen Applen laadukkaista materiaaleista, kuten mattapintaisesta alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista. Toki kiiltävät lasipinnat ovat nopeasti täynnä sormenjälkiä, mutta onneksi testiin saadussa valkoisessa väriversiossa lika ei näkynyt kovin helposti, eikä se suuremmin häirinnyt. Testijakson aikana lasipintoihin ei saatu aikaiseksi normaalissa käytössä myöskään yhtään naarmuja, joten lasit kestävät mukavasti päivittäistä käyttöä. iPhone 12 mini on myös muidenkin malliston puhelimien tapaisesti IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä, eli teoreettisesti laite kestää upotuksen veteen 6 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi.

Apple hyödyntää puhelimen etuosassa myös jo tutuksi tullutta Ceramic Shield -lasia. Ceramic Shield on tehty yhteistyössä Corningin kanssa, ja yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi, mutta tätä ei testijakson aikana testattu. Kestävyys on siis ainoastaan parempi niissä tilanteissa, kun puhelin putoaa, mutta Ceramic Shield ei takaa parempaa naarmujen ehkäisyä.

iPhone 12 mini on tarjolla myös isoveljestä tutuissa väriversioissa, jotka ovat musta, valkoinen, punainen, vihreä sekä sininen. Suurimmat muutokset ulkoisessa toteutuksessa ovat siis koko sekä paino, jotka ovat normaalia pienemmät, joka on myös iPhone 12 minin yksi erottuvuustekijä.

Pieni näyttö on pieni, ja siinä on omat haasteensa

Koska koko on pieni, niin myös näyttö on erittäin pieni. Apple ei ole kuitenkaan karsinut myöskään näytön osalta, vaan kyseessä on tuttu huippuluokkainen näyttöpaneeli, jota kiertää erittäin ohuet kehykset. iPhone 12 mini tarjoaa nykypäivänä hyvin pieneltä kuulostavan 5,4 tuuman näytön, kun järjestäen kaikista huippupuhelimista löytyy lähes 6,5 tuuman näyttöjä. Pieni näyttö perustuu OLED-tekniikkaan, mutta Apple oikeastaan kutsuu näyttöä hieman pidemmällä nimellä, joka on koko komeudessaan Super Retina XDR OLED.

Näytön tarkkuus yltää hyvälle Full HD+ -tasolle, sillä pikseleitä on 2340 x 1080, mikä takaa erittäin hyvän 476 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus on myös minipuhelimessa erinomainen, eikä yksittäisien pikselien havaitseminen ole edes paljain silmin mahdollista. Näytön kuvasuhde on sama kuin muissakin iPhone 12 -malleissa, eli 19,5:9. Näytön muita ominaisuuksia ovat myös 625 nitin peruskirkkaus ja 1200 nitin maksimikirkkaus sekä HDR10-tuki.

Näytössä on sama tuttu puute, josta valitimme myös isovelimallin kohdalla. Apple nimittäin tyytyy 60 hertsin virkistystaajuuteen, kun monissa huippupuhelimissa nähdään jo selvästi tarkempia 90 ja 120 hertsin virkistystaajuuksia. 60 hertsin virkistystaajuuden näkee selvästi, jos on aikaisemmin käyttänyt korkeampia virkistystaajuuksia, mutta toki iPhone 12 minin näyttöön varmasti tottuu ajan kanssa.

Testijakson aikana itse tykästyin OLED-näytön tarjoamaan hyvään värintoistoon, minkä lisäksi näytön kirkkaus oli riittävä kirkkaanakin päivänä auringonvalossa. iPhone 12 minin näyttö on mielestäni teknisesti sekä katselukokemukseltaan erinomainen, eikä juurikaan poikkea esimerkiksi iPhone 12 -perusmallista.

Ehkä suurin ongelma mielestäni on näytön pieni koko, johon en ole henkilökohtaisesti älypuhelimissa tottunut. Omaan käteeni ja käyttööni noin 6,5 tuuman näyttökoko on erinomainen, mutta siirtyminen 5,4 tuumaan oli jopa pieni ongelma. Aluksi kaikki näytöllä tuntui liian pieneltä ja isolla sormella sen näpyttely tuotti toisinaan virhepainalluksia. Viimeistään viikon käytön jälkeen näytön pieneen kokoon tottui, eikä se tuottanut ongelmia. Suurin hyöty pienestä näytöstä oli se, että iPhone 12 miniä pystyi helposti käyttämään yhdellä kädellä, sillä peukalo ylettyi jokaiseen näytön kulmaan ilman suurempia kurotteluja.

Testijakson aikana itse en kuitenkaan koskaan tottunut kuluttamaan sisältöä näin pieneltä näytöltä, sillä yksinkertaisesti esimerkiksi videoiden tai elokuvien katselu oli yhtä tihrustamista. Mieluummin videoita katsoo selvästi suuremmalta näytöltä. Eli mielestäni pieni näyttö ei ole aivan joka tilanteessa kovinkaan optimaalinen, mutta toisaalta mikään asia ei ole koskaan jokaiselta kulmalta katsottuna täydellinen ratkaisu.

Applelle on kuitenkin pakko nostaa peukkua näytön ohuista kehyksistä, sillä ne ovat suhteessa pieneen näyttöön erittäin miellyttävän näköiset, eikä näytön alareunaankaan ole jouduttu tekemään paksumpaa mustaa kaistaletta. iPhone 12 minin näytön yläreunassa on kuitenkin tuttu leveä lovitoteutus, joka on muissakin iPhone 12 -malleissa. Mielestäni lovi ei näytä hyvältä ja vie liian suuren osan näytöltä, mutta toisaalta sen sisältä löytyy hyödyllistä tekniikkaa, joten lovi on myös perusteltu.

Ministä löytyy puhtia ja hyvät 5G-yhteydet

Tekniikan osalta Apple ei ole tehnyt muutoksia, vaan kaikki sisuskalut on pääasiassa vain siirretty iPhone 12 -perusmallista nyt iPhone 12 miniin. Apple hyödyntää jälleen markkinoiden tehokkainta A14 Bionic -järjestelmäpiiriään, joka on maailman ensimmäinen 5 nanometrin prosessilla valmistettu piiri. Lisäksi A14 Bionic sisältää 11,8 miljardia transistoria, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin A13 Bionic -piirissä.

A14 Bionic sisältää kuusi ydintä, jossa on kaksi suurta Firestorm-ydintä, jotka ovat kellotettu 3,1 GHz:n taajuudelle. Lisäksi A14 Bionic sisältää neljä pienempää Icestorm-ydintä, jotka toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella, mutta niissä on myös TurboBoost-tuki, jolloin maksimi kellotaajuus voi yltää 3,1 GHz:n tasolle, jos sille on tarvetta. Applen mukaan suorituskyvyn pitäisi olla jopa 50 prosenttia parempi kuin aikaisemmassa A13 Bionic -järjestelmäpiirissä.

Apple hyödyntää A14 Bionic -piirissä myös uusittua neliytimistä grafiikkaprosessoria (GPU), joka takaa 50 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn verrattuna viime vuoden iPhoneihin. Apple on laittanut mukaan myös 16-ytimisen NPU:n, joka vastaa puhelimen koneoppimisesta. Apple on kertonut tässä otetun selviä parannuksia ylöspäin, sillä sen mainostetaan lisäävän jopa 70 prosenttia tekoälyn suorituskykyä.

iPhone 12 minissä on 4 gigatavua RAM-muistia, joten sitä on saman verran kuin iPhone 12 -perusmallissa. 4 gigatavua kuulostaa pieneltä, jos sitä verrataan moniin Android-puhelimiin, joissa voi olla jopa 16 gigatavua RAM-muistia, mutta Applen laitteet eivät kovin paljoa RAM-muistia tarvitse hyvien optimointien ansiosta. Sisäistä tallennustilaa iPhone 12 minin halvimmassa versiossa on vain 64 gigatavua, mutta puhelin on saatavilla 128 ja 256 gigatavun varianteissa. Apple ei ole puhelimeen laittanut muistikorttipaikkaa.

Oman kokemukseni mukaan 64 gigatavua on aivan liian vähän jo iPhone 12 mininkin kaltaisessa älypuhelimessa. Mielestäni Applen olisi jo ollut aika siirtyä 128 gigatavun vähimmäistallennustilaan, sillä nyt 64 gigatavua voi tulla yllättävänkin nopeasti täyteen. Onneksi on keksitty erilaiset pilviratkaisut, joihin voi ostaa tilaa, jotta muun muassa kuvat saadaan automaattisesti ladattua pilveen.

Tässä artikkelissa emme enää rupea käymään iPhone 12 minin suorituskykytestien tuloksia läpi, vaan niihin voi käydä tutustumassa tarkemmin iPhone 12 -arvostelusta, sillä mitään eroja ei ole juurikaan havaittavissa. Suorituskyky on huippuluokkaan ja markkinoiden kärkeä, eikä juuri muuta iPhone 12 minin suorituskyvystä tarvitse tietääkään. Luonnollisesti myös testijakson aikana ei tullut havaittua ongelmia, jotka olisivat liittyneet suorituskyvyn puutteeseen.

5G-yhteyksiä ei sovi kuitenkaan unohtaa, sillä onhan kyseessä yksi markkinoiden pienimmistä 5G-laitteista. 5G:n osalta iPhone 12 mini ei tarjoa mitään yllätyksiä enää iPhone 12 -perusmallin testaamisen jälkeen, sillä tälläkin kertaa tekniset ominaisuudet ovat identtiset. Sisuksista löytyy jo myös Android-puhelimista tutuksi tullut Qualcommin kehittämä Snapdragon X55 -5G-modeemi.

iPhone 12 mini tukee monipuolisesti 5G-taajuuksia, sillä Apple on ilmoittanut laitteessa olevan tuki yhteensä 17 taajuudelle. Apple on laittanut iPhone 12 miniin taajuudet n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joten iPhone 12 mini tukee valmiiksi myös 5G-verkkojen kehittymistä Suomessa.

Testijakson aikana iPhone 12 miniä käytettiin ainoastaan DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. DNA:n verkoissa puhelin suoriutui pääasiassa erinomaisesti, sillä usein nopeudet ylsivät aina yli 600 Mbps latausnopeuksiin. Parhaimmillaan latausnopeudet olivat 967 Mbps, mikä on jo hyvin lähellä SIM-kortin maksiminopeutta. Lähetysnopeudet ovat tuttuun tyyliin selvästi heikompia, sillä ne asettuivat jokaisella testauskerralla 20-30 Mbps:n tasolle, mutta toisinaan jopa tämän alapuolelle. On jälleen hyvä huomata, että 5G-verkot ovat jatkuvasti kehittymässä, joten puhelimella saatavat nopeudet 5G-verkoissa voivat vaihdella täysin sijainnin mukaan.

Akunkesto heikoin iPhone 12 -mallistossa, mutta pakkaskestävyys ilahduttaa

Akku on osa-alue, jossa iPhone 12 minissä on jouduttu karsimaan, jotta rakenteesta on saatu kompakti. Akku on kooltaan vain 2227 milliampeerituntia, eli se on noin 20 prosenttia pidempi kuin isovelimallissa. Tämä tarkoittaa suoraan myös heikompaa akunkestoa, joka päästiin todistamaan myöskin testijakson aikana. Apple on lisäksi hieman karsinut lataustehoista verrattaessa isovelimalliin.

Akunkesto riittää mielestäni aktiivisessa päivittäisessä käytössä vaadittuun yhteen päivään, mutta toisinaan ainakin itselläni akkua oli iltapäivästä jo sen verran vähän, että lataaminen oli pakko suorittaa, jotta puhelimessa olisi virtaa koko päiväksi. Selvästi kevyemmällä käytöllä iPhone 12 minin akku riittää varmasti hyvin yhdeksi päiväksi, mutta oma puhelimen käyttö on todella aktiivista ja myös puhelin on usein yhdistettynä moniksi tunneiksi kaiuttimeen tai kuulokkeisiin. Testijakso suoritettiin pääasiassa 4G-verkkojen ulottuvilla, joten 5G:n vaikutusta akunkestoon ei päästy todentamaan.

iPhone 12 minin akkua voidaan ladata muiden iPhone 12 -malliston puhelimien tapaisesti 20 watin pikalatauksella Lightning-liitännän kautta langallisesti. Lisäksi puhelimessa on tuettuna kaksi eri tapaa ladata laitetta langattomasti, joista ensimmäinen on 7,5 watin lataus Qi-standardilla ja toinen on 12 watin lataus MagSafe-laturilla. Lataus on siis hieman rajoittuneempaa kuin isovelimallilla, jolla pystyttiin lataamaan jopa 15 watin teholla.

Apple ei toimita puhelimen mukana mitään laturia, joten 20 watin peruslaturi tai MagSafe-laturi on ostettava erikseen. iPhone 12 mini tukee kuitenkin USB Power Delivery -standardia, joten monia kyseistä standardia tukevia latureita on mahdollista hyödyntää laitteen pikalataukseen. Testasimme iPhone 12 minin latausnopeuden erillisellä laturilla, jonka avulla saimme ladattua laitetta 20 watin teholla. Apple itse lupaa, että pikalaturilla puhelin latautuu 30 minuutissa 50 prosentin varaustasoon. Alapuolella olevasta kuvaajasta on tarkistettavissa, millainen on iPhone 12 minin latausnopeus todellisuudessa 20 watin teholla.

Apple iPhone 12 minin akun latausnopeus 20 watin pikalatauksella.

Kuvaajasta nähdään, että tyhjästä täyteen iPhone 12 mini latautuu 100 minuutissa, joten kyseessä on iPhone 12 -malliston ajallisesti nopeinten latautuva malli, mikä johtuu osittain myös pienestä akusta. Puolessa tunnissa akkua on saatu 58 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan noin 64 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 36 minuutissa, ja kun verrataan ensimmäisen 10 prosentin latautumiseen reilussa 5 minuutissa, niin latausnopeus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä.

iPhone 12 minin latausnopeudet eivät siis ole mistään markkinoiden parhaimmasta päästä, mutta ainakin nopeasti akkua saa tarvittaessa lisää, jos se uhkaa loppua jossain kohtaa kesken päivän. Valitettavasti testijakson aikana ei päästy testaamaan Applen uutta MagSafe-latausta.

Testijakson aikana iPhone 12 mini laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 12 mini laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Usein lataaminen ja salaman käyttö ovat olleet turvallisuussyistä estettynä Android-puhelimissa. Pakkastestin jälkeen havaittiin, että Face ID ei toiminut, mutta puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä palautui laite toimimaan normaalisti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 12 minin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut yllättäen vain 2 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 98 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä jopa todella positiivisen pientä, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Pakkastestin perusteella iPhone 12 minin pakkaskestävyys on täysin samalla tasolla isovelimallin kanssa, eikä oikeastaan eroavaisuuksia ollut havaittavissa. iPhone 12 mini kestää erinomaisesti pakkasta, eikä havaittavissa ollut mitään suuria ongelmia, jotka olisivat haitanneet käyttöä, eikä myöskään akun kuluminen ollut huolestuttavalla tasolla. Toki Face ID:n kanssa oli havaittavissa ongelmia pakkasessa, mutta kyseessä ei mielestäni ole kovin kriittinen ongelma.

Tutut kaksi kameraa takaosassa

Apple on varustellut myös iPhone 12 minin takaosan kahdella kameralla, jotka ovat pääkamera sekä ultralaajakulmakamera. Kameratoteutuksessa ei ole mitään eroavaisuuksia verrattuna iPhone 12 -perusmalliin, joten mitään yllätyksiä ei puhelin tarjoa. Kaksoiskamera on kokonaisuudessaan laadukas, mutta edelleen parempaa zoomausta ainakin itse kaipaisin.

Pääkamerana toimii 12 megapikselin tasoinen sensori, jossa on f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli, 1,4 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukko, 13 mm polttoväli, 1/3,6” kennokoko sekä kameralla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä. Ultralaajakulmakameraan Apple ei ole laittanut optista kuvanvakainta.

iPhone 12 mini tarjoaa siis pääkameran ja ultralaajakulmakameran osalta huippuluokan toteutuksia, mutta valitettavasti telekameran puute edelleen hämmästyttää. Jos iPhone-puhelimessa haluaa parempaa zoomausta ja muita uusia kameraominaisuuksia, kuten LiDAR-anturin, niin silloin täytyy hypätä iPhone 12 Pro -puhelimiin, joista nämä löytyvät. iPhone 12 minissä on myös tuttu 12 megapikselin etukamera, jonka kaverina hyödynnetään tarvittaessa Face ID:n yhteydessä olevaa syvyysanturia.

Apple iPhone 12 minin kamerat lyhyesti:

 • Kaksoiskamera + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 megapikseliä / f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli, 1,4 µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä / f/2.4, 13 mm, 1/3,6”, 120 asteen kuvakenttä
 • Etukamera: 12 megapikseliä / f/2.2, 23 mm, 1/3,6” + SL 3D (syvyysanturi)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska Apple hyödyntää täysin samoja kameroita iPhone 12 minissä kuin iPhone 12 -perusmallissa, niin luonnollisestikaan myöskään kuvien laadussa ei ole eroavaisuutta. Jo iPhone 12:n kohdalla kehuimme pääkameran kuvien laatua, eikä nyt iPhone 12 minin kanssa ole juurikaan pahaa sanottavaa. Pääkameralla taltioidaan 12 megapikselin kuvia, jotka ovat hyviä niin päivänvalossa kuin heikommassakin valaistuksessa.

Päivänvalossa kuvattaessa iPhone 12 minin pääkameralla taltioidut kuvat ovat hyvin tarkkoja, yksityiskohtia on paljon, kohinaa on vain vähän, minkä lisäksi dynaaminen alue miellyttää ainakin allekirjoittaneen silmää. Toisinaan oli kuitenkin havaittavissa kameralla olevan joitakin haasteita kuvattaessa vihreitä sävyjä, jolloin yksityiskohdista tulee toisinaan puuroa, eikä yhtä tarkkoja kuin monissa kilpailevissa laitteissa. Pääkameran kuvien laatu riittää kuitenkin varmasti monille, ja suuremmilta heikkouksilta Apple on välttynyt.

Heikommassa valaistuksessa Apple on ottanut harppauksia eteenpäin, sillä kuviin saadaan taltioitua nyt aikaisempaa enemmän valoa, mutta muutokset ovat silti pieniä. Heikossa valaistuksessa kuvat ovat hyviä jo lähtökohtaisesti, sillä yksityiskohtia on mukavasti ja värit taltioituvat luonnollisesti. Puhelimessa oleva automaattinen yökuvaustila helpottaa kuvaamista selvästi, sillä kamera katsoo itse, milloin pidempää kuvausaikaa tarvitaan. Alapuolella vielä muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu pääkameralla.

Myös iPhone 12 mini ultralaajakulmakamera on täysin identtinen perusversion kanssa, joten myöskään eroja ei ole tämän osalta havaittavissa kuvien laadussa. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää myös 12 megapikseliin ja sen avulla taltioidaan jopa 120 asteen kuvankentällä olevia kuvia. Pääkameran kuvien laadun tasolle ei ultralaajakulmakameralla päästä, mutta iPhone 12 minissä tämäkin kamera on mielestäni hyvällä tasolla. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, värit taltioituvat luonnollisesti ja dynaaminen alue on jälleen hyvä. Ultralaajakulmakameran heikkous löytyy myös kuvan vihreistä kohdista, jotka menevät hyvin nopeasti puuromaiseksi.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameraa Apple on parantanut nyt selvästi, sillä yökuvaustila on nyt käytettävissä myös tässä kamerassa. Aikaisemmin ultralaajakulmakameralla heikossa valaistuksessa taltioidut kuvat ovat olleet heikkoja, mutta nyt yökuvaustila tekee siihen muutoksen. iPhone 12 minin ultralaajakulmakameralla saadaan tämän ansiosta taltioitua hyviä kuvia myös heikossa valaistuksessa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

iPhone 12 mini on erinomainen kompakti huippupuhelin

SuomiMobiili suosittelee iPhone 12 miniä.

Uusi iPhone 12 mini on uusista Applen puhelimista edullisin, mutta tarjoaa silti jotain täysin uniikkia, nimittäin huippupuhelimen ominaisuudet kompaktissa koossa. Apple vastaa kysyntään, jossa monet käyttäjät ovat kaivanneet selvästi pienempiä puhelimia jatkuvasti kasvavien näyttökokojen rinnalle. Koska suurinäyttöiset puhelimet eivät ole kaikkien mieleen, niin varmasti myöskään iPhone 12 minin kaltainen pikkunäytöllä varusteltu laite ei myöskään ole kaikkien mieleen.

Jos kuitenkin hakusessa on erittäin kompakti puhelin, joka tarjoaa vuosiksi muun muassa ohjelmistotukea, eikä tekniikka petä vuoden käytön jälkeen, niin tällöin iPhone 12 miniä on helppo suositella. Testijakson aikana itse ainakin tykkäsin laitteen kompaktista ja laadukkaasta toteutuksesta, huippuluokan teknisistä ominaisuuksista sekä monista muista yksityiskohdista, jotka ovat Applen vahvuuksia.

Täydellinen puhelin iPhone 12 mini ei kuitenkaan ole, vaan mielestäni suurin heikkous on akunkesto, joka on malliston heikoin. Kompaktiin rakenteeseen ei ole yksinkertaisesti saatu mahdutettua suurta akkua, mikä ottaa selvän siivun pois myös akunkestosta. Lisäksi hieman häiritsemään jäivät näytön perinteinen 60 Hz:n virkistystaajuus, pieni 64 gigatavun tallennustila sekä se, että Apple ei toimita paketissa mukana laturia. Kamerapuolella voisi myös tässä hintaluokassa toivoa telekameraa parempaa zoomausta varten, joten sen puuttuminen kannattaa muistaa iPhone 12 miniä harkittaessa.

SuomiMobiilille iPhone 12 minin testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden iPhone 12 minin pystyy tilaamaan edullisimmillaan 829 euron hintaan. Edullisin versio tarjoaa 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 128 gigatavun (879 €) ja 256 gigatavun (999 €) muistiversiot. Apple on julkaissut puhelimen viidessä väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen, punainen, vihreä ja sininen.

Apple iPhone 12 mini

8.4

SuomiMobiilin testattavana käväisi Applen kompakti iPhone 12 mini -älypuhelin, joka tarjoaa huippuominaisuuksia pienessä paketissa.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja miellyttävä design
 • Kompakti koko ja erittäin kevyt rakenne
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Kompakti ja laadukas OLED-näyttöpaneeli
 • Apple A14 Bionic tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn ja 5G-tuen
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM)
 • Hyvä stereoäänentoisto
 • Erinomainen pakkaskestävyys
 • Hyvät kamerat takaosassa
 • Malliston edullisin puhelin
Huonoa
 • Apple ei toimita puhelimen mukana mitään laturia
 • Näytön lovi on suuri
 • Näytössä on vain 60 Hz virkistystaajuus
 • Perusmallissa 64 gigatavua tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
 • Heikohko akunkesto (riippuu käytöstä)
 • Pikalataus ei nopeimmasta päästä
 • Ei telekameraa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

6 Kommenttia

 1. Taas yks Applen ylikallis turhake, vaikka kuinka SuomiMobiili sitä suosittelisikin. Ei siitä mihinkään pääse.

 2. Mihis sitä 100 W pikalatausta oikeen tarvitsee, jos akun kapasiteetti on reilu 2200 mAh? Onko joku oneplusfanipoika taas kirjottelemassa näitä juttuja?

 3. Pikemminkin Applen fanipoika.

  1. Nokia fanboy. 🤣🤣🤣

 4. Mielummin se kuin Applen lammas.

  1. Niin, pillipiiparia seuraillen fanboy menee. 🤣🤣

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple