Honor on tuonut Suomessa myyntiin alkukevään aikana uuden Magic5 Lite 5G -älypuhelimen, jota on päästy testailemaan myös SuomiMobiilissa muutaman viikon ajan. Kyseessä on seuraaja viime vuotiselle Magic4 Lite 5G -puhelimelle. Tällä kertaa Honor pyrkii tarjoilemaan tuttuja ominaisuuksia aikaisempaa tyylikkäämmässä paketissa.
Uutuuspuhelimessa nousee esille muutama avainominaisuus, joka erottaa sen omasta kategoriastaan. Honor Magic5 Lite 5G -puhelimessa on esimerkiksi kaartuva OLED-näyttöpaneeli sekä massasta erottuva muotoilu. Puhelimessa on myös muita tuttuja ominaisuuksia, kuten Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, 64 megapikselin kolmoiskamera sekä 40 watin pikalataus.
Suomessa puhelin on tuotu myyntiin maaliskuun 2023 alussa ja hintaa on 6 + 128 gigatavun versiossa 369 euroa. Honor Magic5 Lite 5G on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat hopea Titanium Silver, musta Midnight Black sekä vihreä Emerald Green.
Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Honor Magic5 Lite 5G -puhelinta noin viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.
Honor Magic5 Lite 5G (RMO-NX1) | |
---|---|
Mitat: | 161.6 x 73.9 x 7.9 mm |
Paino: | 175 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä |
Näyttö: | 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / 800 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 619 |
Muisti: | 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] |
Takakamera: | 64 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera (f/2.5) |
Akku: | 5100 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 12 + Magic UI 6.1 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 40 watin lataus / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Hopea (Titanium Silver) / vihreä (Emerald Green) / musta (Midnight Black) |
Hinta: | 369 euroa (6 + 128 Gt) |
Myyntipakkaus
Honor toimittaa puhelimen perinteikkäässä myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti valkoinen. Myyntipakkausta on koristamassa useat Honor-logot sekä laitteen mallinimi. Pakkauksen yhdellä kyljellä on tarra, johon on lueteltu laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä tulee esille itse Honor Magic5 Lite 5G -puhelin muovipussiin asetettuna. Tämä jälkeen pakkauksessa on pahvitasku, joka pitää sisällään testilaitteen tapauksessa metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, mutta myös pikakäyttöoppaan sekä takuuohjeen. Pakkauksen pohjalla on vielä myös USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Honor on siis tällä kertaa lähtenyt karsimaan myyntipakkauksen sisällöstä. Vaikka pakkaus on ulkoisesti normaalin kokoinen, niin laturia ei silti mukana enää saada. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että laturin poistaminen pakkauksesta on tässä tapauksessa virhe. Mukana ei siis toimiteta kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Muotoilullisesti Honor Magic5 Lite 5G on jotain hieman erilaista, mutta tarkemmin katsottuna pohjana käytetään Honorin tuttuja vanhempia malleja. Puhelimen rakenteessa on paljon samaa Honor 70 -puhelimen kanssa, mutta eroja on havaittavissa enemmän takaosan muotoilussa. Valmistusmateriaalina käytetään pääasiassa muovia, mutta tyylistä ei ole silti tingitty.
Honor Magic5 Lite 5G on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat kiiltäväpintainen musta Midnight Black sekä mattapintaiset vihreä Emerald Green ja hopea Titanium Silver. Testiin saatiin hopea väriversio, joka nähdään tämän artikkelin kuvissa.
Titanium Silver -väriversio on yllättävän tyylikäs ja siinä on Honorille tyypillinen glittermäinen viimeistely. Takapinta on muovia ja itse olen erittäin tyytyväinen Honorin valintaan tehdä siitä mattapintainen. Mattapinta ei ole liian liukas, mutta ei myöskään liian karhea. Mattapinta ei kerää sormenjälkiä tai naarmuunnu kovinkaan helposti, josta itse tykkään todella paljon. Puhelimen muovinen kehys on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi, mutta ylä- ja alapäädyt ovat mattapintaiset.
Honor Magic5 Lite 5G:n näytössä on vahvistettu lasi, joka on jopa 0,65 mm paksu ja se kestää painetta enemmän. Honorin mukaan lasi on todettu ”varsin kestäväksi”, sillä sen pitäisi kestää paremmin pudotusta ja puristusta. Honor on asettanut näyttöön tehtaalla muovisen suojakalvon, joka suojaa naarmuilta ainakin ensimmäiset viikot. Testijakson aikana itse lasiin ei saatu aikaiseksi merkittäviä naarmuja.
Laite istuu käteen yllättävän miellyttävästi ja ergonomisuus on parempi kuin monissa muissa saman hintaluokan laitteissa. Honorin symmetrinen lähestymistapa pintoihin on erittäin miellyttävä ja ylimääräisiä saumakohtia ei ole liikaa. Muotoilu tuo mieleen selvästi kalliimmat puhelimet, vaikkakin materiaalit ovat melko perinteiset hintaluokassa.
Honor Magic5 Lite 5G ei ole millään tavalla pieni puhelin, vaan jopa melko kookas. Puhelimen ilmoitetut mitat ovat 161,6 x 73,9 x 7,9 millimetriä ja painoa on 175 grammaa. Puhelin ei ole siis kovinkaan painava, vaan melko tasasuhteinen kokonaisuus rakenteen osalta. Vaikka laite on pääasiassa muovia, niin laatutuntuma on miellyttävä. Puhelin ei anna periksi käsien välissä taivuteltaessa, mutta pientä natinaa oli kuitenkin havaittavissa.
Puhelimen yksi rakenteellisista huomioista on puute vedenkestävyydelle tai minkäänlaiselle IP-luokitukselle. Toki mitään kunnollista vedenkestävyyttä ei voikaan odottaa tässä hintaluokassa, mutta esimerkiksi roiskevedenkestävyys voisi olla hyvä. Vaikka puhelin on varmasti suunniteltu kestävään hieman, niin varmaa on kuitenkin se, ettei puhelinta ole suositeltavaa käyttää vesisateessa tai edes vahingossa altistaa vedelle.
Magic5 Lite 5G:n etuosa poikkeaa paljon saman hintaluokan muista puhelimista, sillä käytössä on reunoilta kaartuva näyttö. Kyseinen ratkaisu nähdään usein selvästi kalliimmissa puhelimissa. Näyttö peittää pinta-alasta noin 90 prosenttia, joka on erittäin hyvä suoritus tässä hintapisteessä. Kaartuvuus tekee kehyksistä kapeammat, mutta Honor on jättänyt ylä- ja alareunoihin selvästi paksummat kehykset. Näytön yläreunassa on reikä etukameraa varten, ja puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Honor on myös piilottanut etuosaan. Näyttöön on integroitu optinen sormenjälkilukija.
Takaosan muotoilun keskiössä on kookas pyöreä kamera-alue, joka kutsutaan ”matriisitähti-designiksi”. Pyöreässä kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Ympyrän keskellä on myös teksti ”MATRIX AI Vision Camera”. Kamera-alue on hieman takaosasta koholla, mutta onneksi sen laajuuden ansiosta kamera-alue pitää laitteen vakaana pöydällä käytettäessä. Takaosassa on myös Honor-logo sekä muita vaadittuja tietoja hyvin pienellä präntillä.
Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat rungon tapaisesti valmistettu muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat mielestäni hyvällä tasolla. Laitteen vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi, mutta puhelimen yläreunaan on asetettuna mikrofoni sekä infrapunalähetin. Alareunassa sijaitsee kaiutin, USB-C-tyypin liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Näytön osalta Honor Magic5 Lite 5G -puhelimessa luotetaan pitkälti samaan toteutukseen, joka nähtiin aikaisemmin Honor 70 -puhelimessa. Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu reunoilta kaartuvaan OLED-paneeliin. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä. Näytössä on myös parhaimmillaan noin 800 nitin maksimikirkkaus, 20:9-kuvasuhde, HDR10 -tuki sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus.
Kyseessä on merkittävä päivitys verrattuna edeltäjän Magic4 Lite 5G:n LCD-näyttöpaneeliin, ja nyt Honor tarjoaa kokemuksen selvästi kalliimmista puhelimista. Samassa hintaluokassa ei usein nähdä kaartuvia OLED-näyttöjä, joten Magic5 Lite 5G erottuu ainakin joukosta. Kaartuvuus on vain muotoilullinen yksityiskohta, koska sille ei ole keksitty mitään erikoistoimintoja. Testijakson aikana näytön kaartuvuus ei tuottanut ongelmia ja virhekosketuksilta vältyttiin.
OLED-tekniikan ansiosta näyttö on yksi kategoriansa parhaista. Musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat näytöllä miellyttävästi. Näytön kirkkaus on myös hyvällä tasolla kategoriassaan, vaikka toki luettavuus kärsiikin hieman kirkkaassa auringonvalossa.
Yksi näytön vahvuuksista on 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee käyttökokemuksesta erittäin sulavan. Käyttäjät voivat valita puhelimeen 60 tai 120 hertsin virkistystaajuuden, mutta vaihtoehtona on myös dynaaminen tila, joka säätää virkistystaajuutta näytettävän sisällön mukaisesti.
Magic5 Lite 5G -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, mutta HDR-toiminnot eivät ole käytössä.
Suorituskyvyn osalta Magic5 Lite 5G on jämähtänyt paikalleen verrattuna edeltäjään. Tehoista on vastaamassa jo melko iäkäs Qualcommin kehittämä Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on yksi Qualcommin edullisimmista 5G-järjestelmäpiireistä. Suorituskyvyn osalta ei kannata odottaa siis ihmeitä.
Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.
Honor Magic5 Lite 5G on Suomessa saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor käyttää hyödykseen kategoriassa varsin tuttuja ratkaisuja, sillä puhelimessa on LPDDR4x-standardiin perustuvaa RAM-muistia ja UFS 2.2 -versioon perustuvaa tallennustilaa. Valitettavasti muistikorttipaikasta Honor on päättänyt karsia, joka on erikoista ottaen huomioon hintapisteen.
Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa Magic5 Lite 5G sai odotettuja tuloksia. Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin takia merkittävää parannusta ei saada aikaiseksi verrattuna edeltäjämalliin, mutta samalla Honor jää ikävästi jälkeen tämän hetken kilpailijoista. Esimerkiksi Poco X5 Prossa käytettävä Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri on selvästi tehokkaampi. Alapuolella pystyy vertaamaan Magic5 Lite 5G:n, Magic4 Lite 5G:n sekä Poco X5 Pro 5G:n tuloksia keskenään.
Honor Magic5 Lite 5G (SD695) | Honor Magic 4 Lite (SD695) | POCO X5 Pro 5G (SD778G) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 376 787 pistettä | 387 808 pistettä | 530 818 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 664 pistettä | 671 pistettä | 771 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1886 pistettä | 1905 pistettä | 2700 pistettä |
PCMark 2.0: | 10 183 pistettä | 10 149 pistettä | 11 898 pistettä |
3DMark Wild Life: | 1204 pistettä | 1207 pistettä | 2437 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Alle 400 euron hintaluokassa Snapdragon 695 alkaa olemaan mielestäni jo melko heikko kilpailuun suhteutettuna. Henkilökohtaisesti voisin ymmärtää järjestelmäpiirin alle 300 eurossa. Tästä huolimatta suorituskyky on edelleen riittävä päivittäiseen käyttöön, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja. Järjestelmäpiirivalinnan takia Magic5 Lite 5G -puhelinta ei ole luotu raskaampien mobiilipelien pelaamiseen, mutta perussovelluksien sekä kevyiden pelien kanssa ei ole ongelmia.
Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X51 -5G-modeemin, jonka avulla Magic5 Lite 5G pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa. Honor on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 6 -yhteydelle. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.
Muuta tekniikasta
Honor Magic5 Lite 5G -puhelimessa on tuttu näyttöön integroitu sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, josta siihen on helppo ylettää esimerkiksi peukalolla. Toki lukijan sijainti hieman korkeammalla näytössä voisi olla parempi, sillä nykyisessä sijainnissa joudutaan peukalolla toisinaan hieman kurottamaan.
Sormenjälkilukija on puhelimessa mielestäni erinomainen ja se toimii nopeasti ja luotettavasti. Vain harvoin tuli vastaan tilanteita, joissa puhelin ei tunnistanut sormea, mutta näissäkin tilanteissa sormi saattoi olla hieman likainen tai märkä. Sormenjälkilukijaa varten Honor on toteuttanut myös muutaman animaation, jotka tekevät kokemuksesta hieman visuaalisemman ja näyttävämmän. Animaatiota ei saa kokonaan pois päältä.
Toinen Magic5 Lite 5G -puhelimen biometrinen lukituksen avaustapa on kasvojentunnistus. Honor luottaa kasvojentunnistuksessa etukameraan, joten se ei ole yhtä luotettava vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus toimi muutamien testien perusteella hyvin, eikä sitä pystynyt ohittamaan kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei kuitenkaan käytetty päivittäisessä käytössä, sillä usein itse olen havainnut sormenjälkilukijan olevan selvästi käyttäjäystävällisempi vaihtoehto.
Äänentoiston osalta Honor on lähtenyt jälleen hölmöilemään. Vaikka kyseessä on lähes 400 euron puhelin, niin valitettavasti äänestä on karsittu. Honor Maigic5 Lite 5G -puhelimessa on yksi kaiutin, joka löytyy laitteen alareunasta. Stereoääntä ei siis päästä kokemaan, jonka voisi olettaa olevan itsestäänselvyys tässä hintapisteessä.
Kaiuttimen kautta äänenlaatu ei päätä huimannut, ja Magic5 Lite 5G pääsee ainoastaan kohtuulliselle tasolle. Henkilökohtaisesti olisin toivonut stereoäänentoistoa, sillä nyt yhden kaiuttimen varassa ääni on yllättävän mitäänsanomaton. Kaiuttimelta voi kuunnella hetken musiikkia, mutta enemmäkseen sen kautta kuuntelee puhepainotteista ääntä.
Kuulokeliitintä ei puhelimesta löydy. Magic5 Lite 5G -puhelimen ostajien täytyy siis tyytyä vain langattomiin kuulokkeisiin, mutta onneksi nykypäivänä langattomat kuulokkeet alkavat olemaan jo erinomaisia. Puhelimeen on saatu tuki Bluetooth 5.1 -yhteysstandardille, joka takaa edelleen vakaan yhteyden muihin laitteisiin. Testijakson aikana puhelin toimi erinomaisesti monien langattomien kuulokkeiden kanssa, eikä yhteydessä ollut mitään ongelmia.
Honor Magic5 Lite 5G:n erikoisuus on infrapunalähetin, jolle ei ole oletusarvoisesti mitään käyttöä. Yleensä puhelimiin on asennettuna sovellus, jonka avulla infrapunalähetintä voidaan käyttää infrapunaa tukevien laitteiden ohjaamiseen. Magic5 Lite 5G:ssä ei kuitenkaan ole minkäänlaista sovellusta asennettuna, jolla voitaisiin hyödyntää sensoria. Tämä on erikoista, sillä esimeriksi Magic4 Prossa nähtiin myös infrapunasensori, jota voitiin hyödyntää Älykäs ohjain -sovelluksen kautta.
Testijakson aikana Magic5 Lite 5G:n värinämoottorin todettiin olevan tuskallisen olematon, joten siltä ei kannata odottaa paljoa.
Akunkesto ja pakkastesti
Honor Magic5 Lite 5G:n sisuksista löytyy kookas 5100 milliampeeritunnin akku, joka on selvästi suurempi kuin edeltäjässä. Testijakson aikana akunkeston totesin olevan yksi puhelimen suurimmista valttikorteista, sillä akkua riittää kevyessä käytössä jopa kahdeksi päiväksi.
Testijakson aikana akkua oli iltaisin usein jäljellä noin 35-45 prosenttia, joten hieman minun käyttöäni kevyemmällä päästään varmasti kahteen päivään. Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja.
Akunkesto oli siis hyvä, eikä se ole ainakaan mikään pettymys. Honor tarjoaa uutuuspuhelimessa myös 40 watin tehoisen pikalatauksen. Mitään kunnon lupauksia latausnopeuden osalta ei anneta, mutta 40 watilta voidaan odottaa melko hyvää nopeutta.
Honor on lähtenyt kuitenkin todenteolla pelleilemään. Magic5 Lite 5G:n ostajat eivät saa myyntipakkauksen mukana enää laturia mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen. Puhelimen mukana toimitetaan ainoastaan USB-A-to-USB-C-kaapeli. Paras latausnopeus saadaan aikaseksi ainoastaan Honorin omalla laturilla, sillä Magic5 Lite 5G ei tue yleisiä latausstandardeja.
Tämän takia käyttäjän on joka tapauksessa ostettava Honorin oma laturi, jos haluaa hyötyä 40 watin pikalatauksesta. Ymmärtäisin laturin poistamisen myyntipakkauksesta vain, jos puhelin tukisi yleisiä standardeja latauksen suhteen. Nyt Honorin ratkaisu on vain rahastusta ja kuluttajan kiusaamista. Ei näin Honor!
Toteutimme Maigc5 Lite 5G -puhelimelle kuitenkin lataustestin erillisellä Honorin laturilla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
40 watin latauksella Honor Magic5 Lite 5G latautuu tyhjästä täyteen 75 minuutissa, eli tunnissa ja vartissa. 15 minuutissa akkua on ladattu 29 prosenttia ja 30 minuutissa saavutetaan 54 prosentin varaus. 90 prosentin varaukseen menee 57 minuuttia. Lataus hidastuu tasaisesti loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 18 minuuttia.
Kyseessä ei ole millään tasolla nopein lataus tässä hintapisteessä, mutta ajaa asiansa. Honor olisi varmasti pystynyt myös parempaan. Langallinen lataus USB-C-liitimen kautta on ainoa lataustapa. Honor ei ole tuonut mukaan tukea langattomalle lataukselle, mutta sitä ei voida vaatia tässä hintaluokassa.
Testijakson aikana Magic5 Lite 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Magic5 Lite 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, mutta salaman käyttäminen kamerassa ei ollut mahdollista. Puhelimen lataus ei kuitenkaan ollut mahdollista, sillä laturi kyllä aloittaa, mutta myös lopettaa heti.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Magic5 Lite 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 2 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 98 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä usein tässä kuluu akkua yli 5 prosentin verran. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Honor Magic5 Lite 5G osoittautui pakkastestissä erinomaiseksi laitteeksi Suomen kylminä pakkaspäivinä. Puhelin ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan oli pääosin kokonaan toimintakykyinen. Yksi rajoitettu toiminto oli salaman käyttäminen kameran kanssa, mutta myös latausta oli tällä kertaa rajoitettu. Akun kuluminen pakkasessa oli hyvin minimaalista.
Kamerat
Kameroiden osalta Honor Magic5 Lite 5G ei yllätä. Honorin keskihintaluokan puhelimet eivät ole viime aikoina tarjonneet kameroiden osalta juurikaan haastajaa kilpailijoille, vaan Honor on mennyt siitä, mistä aita on matalin. Puhelimen kolmoiskamera koostuu tällä kertaa pääkameran ohella ultralaajakulmakamerasta sekä makrokamerasta.
Honor ei ole juurikaan kertonut kameroiden sensoreista, josta päätellen käytössä ei ole ainakaan mitään markkinoiden kärkisensoreita. 64 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukolla varusteltu linssi. Kuvat taltioituvat oletusasetuksilla 16 megapikselin tasoisena, eli Honor hyödyntää pikseleiden yhdistämistä. Erillisessä suuren tarkkuuden tilassa myös 64 megapikselin kuvat ovat mahdollisia.
Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla. Hyvässä valaistuksessa pääkamera on vahvimmillaan. Henkilökohtaisesti en näe kamerassa merkittävää parannusta, vaan yleinen laatu jää jälkeen verrattuna moniin saman hintapisteen puhelimiin.
Kuviin taltioituu kohtuullisesti yksityiskohtia, mutta melua kuvissa on yllättävän paljon. Värit ovat luonnollisia ja dynaaminen alue on hyvä. Toisinaan lähikuvaamisessa havaittiin ongelmia tarkennuksen kanssa. Heikommassa valaistuksessa pääkamera on melko heikko, eikä Honor ole toteuttanut automaattista yökuvaustilaa.
Hämärässä kuviin tulee paljon enemmän melua ja pehmeyttä. Lisäksi värit muuttuvat haaleiksi, joka ei ole koskaan ihanteellinen tilanne. Erillisessä yökuvaustilassa saadaan aikaiseksi hieman parannusta, mutta ei mitään ihmeitä. Kamera ajaa asiansa, mutta parempiakin on nähty.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor Magic5 Lite 5G:n pääkameralla.
Ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 5 megapikseliä. Muuta siitä ei varmaan tarvitsekaan kertoa, sillä kyseessä on yksi tämän hetken huonoimmista ultralaajakulmakameroista. Jopa hyvässä valaistuksessa kuvat ovat pehmeitä, täynnä melua ja värit ovat vääristyneitä. Heikossa valaistuksessa kameraa ei kannata edes käyttää.
Alapuolella on muutamia Magic5 Lite 5G:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia. Nauti!
Ja voiko ultralaajakulmakamerasta mennä vielä huonommaksi? No kyllä voi, nimittäin mukaan on saatu 2 megapikselin täysin turha makrokamera. Makrokamerat ovat turhia, sillä niiden laatu on monesti heikko ja Magic5 Lite 5G:n kohdalla mitään muutakaan ei voi odottaa.
Alapuolella on muutamia puhelimen makrokameralla taltioituja kuvia.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Honor Magic5 Lite 5G:n videokuvaus rajoittuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasolle, joka johtuu jo käytetyn järjestelmäpiirin rajoitteista. 4K-videokuvaus ei ole siis vaihtoehto, vaikka sellainenkin on usein nähty jo tämän hintapisteen puhelimissa. 1080p-videokuvaus on kohtuullista, mutta ei mitenkään päätä huimaavaa. Videokuvauksen takia puhelinta ei kannata ostaa.
Puhelimessa hyödynnetään 16 megapikselin tasoista edeltäjästä tuttua etukameraa, joka pystyy tuottamaan vain kohtuullisia selfiekuvia. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, mutta ei mitenkään erityisen tarkkoja. Kamera on vain keskivertainen, eikä erotu omassa kategoriassaan millään tavalla. Etukamera on varmasti tarpeeksi hyvä, jos selfiekuvaaminen ei ole itselle tärkeää. Etukameralla pystyy taltioimaan korkeintaan 1080p 30 fps-videokuvaa.
Honor hyödyntää puhelimessa jo Huawein ajoilta tuttua kamerasovellusta, joten merkittävää uudistusta ei ole ilmeeseen saatu. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, monivideo ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.
Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, josta voi vaihtaa ultralaajakulmakameraan tai helposti zoomata pääkameralla jopa 8-kertaiseksi.
Honor Magic5 Lite 5G -puhelimeen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään pääkameran asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-12…+12), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Valitettavasti RAW-kuvien taltioiminen ei ole mahdollista pro-kuvaustilassa.
Ohjelmisto
Honor jatkaa ohjelmiston kanssa tuttua rataa tänäkin vuonna, eikä mitään oppia ole otettu. Magic5 Lite 5G on varusteltuna Googlen vuonna 2021 julkaisemalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä hyrrää Magic UI 6.1 -käyttöliittymä. Testijakson lopuksi puhelimessa olevassa tuoreimmassa versiossa oli mukana Googlen 1. helmikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Vaikka puhelin tuotiin myyntiin vanhalla Androidilla, niin päivityslupauskaan ei aiheuta hurraahuutoja. Honor on luvannut Magic5 Lite 5G -puhelimelle ainoastaan yhden Android-versiopäivityksen sekä kolmen vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Honor ei näytä ikinä oppivan…
Päivityslupaus tarkoittaa, että tämän puhelimen kohdalla luvassa on ainoastaan päivitys Android 13 -versioon ja tietoturvapäivityksiä helmikuuhun 2026 asti. Esimerkkinä voidaan pitää Samsungia, joka tarjoaa samassa hintaluokassa 4 vuoden ajan Android-päivityksiä sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. 4 + 5 vuotta on siis se, mihin myös Honorin pitäisi tähdätä.
Honor on luvannut Magic5 Lite 5G -puhelimelle Android 13- ja MagicOS 7.1 -päivityksen vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Seuraavaa päivitystä on siis lupa odottaa heinä-syyskuussa, joten Googlen ehtii todennäköisesti julkaisemaan Android 14 -version jo tätä ennen. Päivitystahtikaan ei siis Honorilla päätä huimaa.
Honor Magic5 Lite 5G -puhelimen kohdalla mainittakoon jälleen, että Honor tarjoaa mukana Googlen palvelut. Itsenäisenä yrityksenä Honor pystyy tekemään Googlen kanssa yhteistyötä, minkä ansiosta puhelimessa on esiasennettuna Googlen palvelut sekä Google Play -sovelluskauppa. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta jälleen tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.
Puhelimessa käyttävä Magic UI 6.1 -käyttöliittymä ei eroa kovinkaan merkittävästi vanhemmista Magic UI -versioista. Honor on tuonut mukaan hieman uusia muokattavia widgetteja sekä uuden avustajan, joka suosittelee esimerkiksi sovelluksia ja personoi käyttökokemuksen. Magic UI 6.1 pitää sisällään myös Android 12:n uudistuksia, kuten likimääräisen sijainnin ja parannuksia yksityisyyteen.
Kokemus on kuitenkin samanlainen kuin aikaisemmissa Honorin puhelimissa sekä vuosien takaa Huawein puhelimissa. Kovinkaan paljoa uudistuksia ei ole saatu, vaan ohjelmisto on jo hieman vanhanaikainen. Honorilta olisi voinut toivoa hieman suurempaa muutosta ohjelmistoon itsenäistymisen jälkeen, mutta nyt yhtiö jatkaa siitä mihin Huawei jäi. Henkilökohtaisesti kaipaisin puhtaampaa Android-kokemusta.
Ohjelmistokokemus oli Magic5 Lite 5G -puhelimessa hyvä, sillä Honor oli onnistunut optimoimaan sen toimimaan sulavasti. Honor kuitenkin tarvitsee jotain aivan uutta ohjelmiston osalta, jos haluaa voittaa eurooppalaiset käyttäjät puolelleen. Tunkkaisen vanhalla käyttöliittymällä se ei onnistu.
Yhteenveto
Honor Magic5 Lite 5G on ristiriitaisia ajatuksia herättävä tapaus. Kyseessä on puhelin, josta oikeasti haluaisi tykätä, mutta Honor on jättänyt monet tärkeät osa-alueet melkoisiksi pettymyksiksi. Älä anna siis kauniin ulkokuoren hämätä.
Testijakson aikana Magic5 Lite 5G -puhelimen vahvuuksiksi todettiin tyylikäs muotoilu sekä 120 hertsin OLED-näyttöpaneeli. Lisäksi puhelimessa todettiin olevan nopea sormenjälkilukija sekä erinomainen akunkesto. Siihen hyvät asiat sitten jäivätkin.
Honor Magic5 Lite 5G -puhelimen huonojen puolien lista tuntuu loputtomalta. Ensinnäkin puhelimessa on melko vanha järjestelmäpiiri, joka rajoittaa laitteen käyttöä selvästi. Honor ei ole keskittynyt kameroihin, vaan kuvanlaatu kaikilla kameroilla jätti toivomisen varaa. Yksi itselleni merkittävä ongelma puhelimessa löytyy ohjelmistosta, joka ei ole ajan tasalla. Myös päivityslupaus on heikko. Muita pienempiä huomioita ovat muistikorttipaikan, kuulokeliittimen ja stereokaiuttimien puutteet.
Suomen markkinoilla saa alle 400 euron hintaluokassa paljon tasapainoisempiakin puhelimia, joissa kokemus on selvästi parempi. Tällaisia puhelimia ovat muun muassa Galaxy A34 5G, POCO X5 Pro 5G, Motorola Edge 30 Neo sekä POCO X4 GT.
Suomessa Honor Magic5 Lite 5G on tullut saataville 6 + 128 gigatavun muistiversiossa, jonka suositushinta on 369 euroa. Myynnissä on kolme väriversiota, jotka ovat vihreä Emerald Green, hopea Titanium Silver sekä musta Midnight Black.
Honor Magic5 Lite 5G
Vaikka puhelin näyttää tyylikkäältä ulkoa, niin sisältä laite on alitehoinen, vanhahtava sekä yllätyksetön.
Hyvää
- Tyylikäs ja näyttävä muotoilu
- Upea 120 hertsin OLED-näyttöpaneeli
- Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
- Hyvä akunkesto
Huonoa
- Iäkäs järjestelmäpiiri
- Muistikorttipaikka puuttuu
- Hintaluokassa heikot kamerat
- Ei kuulokeliitintä
- Ei stereokaiuttimia
- Vanha ohjelmisto
- Heikko päivityslupaus
- Ei laturia mukana