Huawei FreeBuds 4i -kuulokkeet ovat Huawein uusimmat tulokkaat Suomen markkinoille. Kyseessä ovat edullisemman luokan täyslangattomat nappikuulokkeet, jotka tarjoavat kuitenkin kalliimmista kuulokkeistakin tuttuja ominaisuuksia. Olemme SuomiMobiilissa testanneet kuulokkeita muutaman viikon ajan, jonka perusteella on nyt aika jakaa hieman kokemuksia FreeBuds 4i -kuulokkeista.
FreeBuds 4i -kuulokkeiden suurimpia myyntivaltteja ovat aktiivinen taustamelun vaimennus sekä 10 tunnin akunkesto. Lisäksi Huawei mainostaa kuulokkeita pienikokoisella modernilla muotoilulla ja hyvällä äänentoistolla 10 mm dynaamisen elementin ansiosta. Suomessa Huawei myy FreeBuds 4i -kuulokkeita 99 euron hintaan kolmessa väriversiossa, jotka ovat punainen, valkoinen sekä musta.
SuomiMobiilissa on jo aikaisemmin testattu Huawein huippuluokkaiset FreeBuds Pro -kuulokkeet, jotka vakuuttivat monella tavalla. Nyt uudet FreeBuds 4i -kuulokkeet tuovat samoja ominaisuuksia, mutta edullisempaan hintapisteeseen. Alapuolella on listattuna kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.
Huawei FreeBuds 4i tekniset tiedot
- Elementti: 10 mm dynaaminen
- Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
- Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP 1.3, AVRCP 1.6, HFP 1.7, RFCOMM 1.2, SPP 1.2, AVCTP 1.4, AVDTP 1.3| Koodekit: SBC, AAC)
- Kuulokkeiden akku: 55 mAh
- Kotelon akku: 215 mAh
- Ohjattavuus: pyyhkäisy- tai napautusohjaus kuulokkeissa
- Lataus: USB-C-liitännällä 5 watin teholla
- Muuta: pop-up-pariliitos, tunnistaa korvassa olemisen
- Kuulokkeiden mitat: 23,9 x 37,5 x 21 mm
- Kotelon mitat: 61,8 x 48 x 27,5 mm
- Kuulokkeen paino: 5,5 g
- Kotelon paino: 36,5g
- Vedenkestävyys: ei ole
- Väriversiot: Punainen, musta ja valkoinen
- Hinta: 99 euroa
Kompakti ja kevyt muotoilu
Huawei on suunnitellut uudet FreeBuds 4i -kuulokkeet erittäin kevyiksi sekä kompakteiksi, joka tekee kuulokkeista todella miellyttävät kantaa mukana sekä pitää korvissa. Kuulokkeet jatkavat Huawein tuttua muotokieltä, joka on tyylikäs sekä käytännöllinen.
Itse latauskotelo on soikean muotoinen ja jäljittelee Huaweille varsin tyypillistä muotokieltä. Latauskotelon etuosaa koristaa hopeinen Huawein logo sekä LED-ilmoitusvalo, joka kertoo kuulokkeiden akun varaustason. Kotelon takaosasta on tehty tasainen, jonka ansiosta se pysyy pöydällä paikallaan, eikä pyöri kuten kananmuna. Huawei on asettanut kotelon oikeaan kylkeen yhden painikkeen puhelimeen yhdistämistä varten sekä alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin.
Latauskotelon valttikortti on mielestäni sen koko, sillä Huawein mukaan sen mitat ovat 48 x 61,8 x 27,5 millimetriä (K, L, S). Kuulokkeet menevät latauskotelossaan erittäin kätevästi pieniinkin taskuihin ongelmitta. Lisäksi vahvasti pyöristetty muotoilu ei jää mihinkään kiinni, vaan kotelo sujahtaa taskuun todella näppärästi. Myöskään painoa ei latauskotelolla ole liikaa, sillä se painaa vain 36,5 grammaa.
Kun latauskotelo avataan, tulee esille itse kuulokkeet, jotka ovat asetettuna omiin syvennyksiinsä. Kuulokkeet lähtevät kotelosta vain niitä nostamalla ylöspäin ja ne myös lähtevät hyvin helposti pois, vaikka kuulokkeiden kiiltävä toteutus onkin liukas. Kuulokkeiden kärjestä saa hyvän otteen, joka helpottaa pois vetämistä. Kuulokkeet pysyvät kotelossa varsin hyvin vahvojen magneettien avulla, eikä niitä saa helposti pois, vaikka koteloa ravistelisikin ylösalaisin avonaisena. Myöskään muutaman maahan tippumisen aikana kuulokkeet eivät lentäneet pois kotelosta.
Kuulokkeet ovat myös todella kevyet ja kompaktit, sillä Huawein mukaan mitat ovat 37,5 x 21 x 23,9 millimetriä (K, L, S) ja painoa vain 5,5 grammaa. Kuulokkeet ovat mielestäni huolellisesti suunniteltu ja ne istuvat korviin erinomaisesti. Lisäksi 5,5 gramman painon ansiosta kuulokkeet ovat lähes huomaamattomat korvissa. FreeBuds 4i -kuulokkeet perustuvat tulpalliseen rakenteeseen, joten silikonitulppa tiivistää ne korviin, jotta ne pysyvät myös lenkillä paikallaan.
Kuulokkeissa on varsin tuttu muotoilu, koska niiden yläosassa on leveämpi kuulokeosuus sekä siihen on liitetty kapea pitkulainen osa, jossa on mikrofoni. FreeBuds 4i -kuulokkeet tarjoavat kaksi mikrofonia, joista toinen on alareunassa ja toinen keskiosassa. Testijakson aikana kuulokkeita oli erittäin miellyttävää pitää korvissa useitakin tunteja, eikä ne rasittanut korvia samalla tavalla kuin jotkin muut vastaavat kuulokkeet. Lisäksi mukana toimitettavilla kolmen kokoisilla silikonitulpilla kuulokkeet sai istumaan juuri omiin korviin sopivasti.
Huawei on tuonut FreeBuds 4i -kuulokkeet tarjolle kolmessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen (Ceramic White), musta (Carbon Black) ja punainen (Red Edition). Testiin saatu väriversio oli valkoinen ja kaikki värit ovat valmistettu kiiltävästä muovista. Kiiltävä muovi varsinkin latauskotelossa ei ole aina paras mahdollinen vaihtoehto, sillä se naarmuuntuu ja muuttuu kulahtaneeksi nopeasti, jos kuulokkeet pyörivät taskun tai laukun pohjalla. Testilaitteessa latauskotelo oli muutaman päivän käytön jälkeen täynnä naarmuja, mutta onneksi ne eivät näy kovinkaan hyvin valkoisessa versiossa.
Henkilökohtaisesti olisin toivonut Huawein hyödyntävän muun muassa FreeBuds Pro -kuulokkeista tutuksi tullutta mattapintaista viimeistelyä, sillä se tarjoaa paremman pidon ja pysyy parempana selvästi pidempään. Nyt FreeBuds 4i -kuulokkeiden latauskotelo on melkoisen liukas saippuapala, mutta kuitenkin tyylikäs sellainen. Kuulokkeiden yksi puutteista on mielestäni vedenkestävyys, sillä sellaista ei Huawei ole mukaan saanut mahdutettua. Toki FreeBuds 4i -kuulokkeet varmasti kestävät tiettyyn pisteeseen asti kevyttä vesisadetta, mutta mitään varmuutta siitä ei ole.
Äänenlaatu hyvällä tasolla ja melunvaimennuksesta plussaa
Huawei on viime vuosina nostanut päätään äänilaitteiden ominaisuuksien ja laadukkuuden suhteen, eikä nyt FreeBuds 4i -kuulokkeetkaan jätä kohderyhmästään ketään varmasti kylmäksi. Huippuluokkaisesta äänestä ei ole kyse, mutta Huawei on onnistunut jälleen tuottamaan tasavahvan kokonaisuuden, joka tarjoaa miellyttävän kuuntelukokemuksen. Omassa hintaluokassaan kuulokkeet tarjoavat hyvän äänimaailman 10 millimetrin elementin ansiosta.
Testijakson aikana FreeBuds 4i -kuulokkeiden äänenlaadun todettiin olevan hyvä ja oikeastaan hintaluokkaansa jopa hieman parempi. Kuulokkeet tuottavat kirkkaan ja äänimaailmaltaan rikkaan äänen. Äänessä ei ollut panostettu vain bassoon, vaan FreeBuds 4i tuottaa laajalla skaalalla hyvän äänen. Alle 100 eurolla kuulokkeiksi ääni on hyvä, mutta mitään huippuluokkaista ei Huawei pääse tarjoamaan. FreeBuds 4i -kuulokkeiden äänenlaatua voisi kuvailla hyväksi sellaisille henkilöille, jotka kuuntelevat musiikkia laajalla skaalalla, eikä rakasta basson korostamista liiaksi.
Verrattuna viime vuoden FreeBuds 3i -kuulokkeisiin on Huawei saanut aikaiseksi varsin hyvän harppauksen eteenpäin. Huawein kuulokkeet ovat pitkään olleet todella hyviä myös kantaman, latenssin ja toimivuuden suhteen, eikä nyt FreeBuds 4i -kuulokkeet tee poikkeusta. Huawei on onnistunut pienentämään latenssia 186 millisenkuntiin (aikaisemmin 490ms) sekä mukaan on saatu myös tuorein Bluetooth 5.2 -yhteystuki. Testijakson aikana FreeBuds 4i -kuulokkeiden ja puhelimen välinen yhteys oli usein todella hyvä, eikä muutamista muista kuulokkeista tuttua pätkimistä ollut havaittavissa.
Yksi FreeBuds 4i -kuulokkeiden valttikorteista on mielestäni hyvä taustamelun vaimennus. Aivan samanlaista taustamelun vaimennusta ei nyt FreeBuds 4i -kuulokkeissa nähdä, joka löytyy FreeBuds Pro -kuulokkeista, mutta omassa hintaluokassaan toteutus on kuitenkin ymmärrettävä. Taustamelun vaimennus on joko päällä tai pois, eikä mukana ole muita vaihtoehtoja.
Melunvaimennus vaimentaa nimensäkin mukaisesti ympärillä olevaa melua ja parantaa kuuntelukokemusta. FreeBuds 4i -kuulokkeissa melunvaimennus tuntui testijakson aikana toimivan hyvin, mutta mistään parhaimmasta toteutuksesta ei ole kyse. Kuulokkeilla saa suurimman melun vaimennuttua, mutta aivan kaikkea melua ei saa pois. Kuulokkeiden läpi tulee toki meluisessa ympäristössä ääntä, mutta selvästi vaimeammin. Lisäksi ainakin itsellä työpöydän ääressä kirjoittaessa näppäimistön äänet tulivat selvästi esille, vaikka melunvaimennus oli päällä.
Kovin aggressiivista melunvaimennusta FreeBuds 4i -kuulokkeisiin Huawei ei ole saanut, mutta kyseessä on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Itse tykkäsin käyttää taustamelun vaimennusta erityisesti meluisissa ympäristöissä, jolloin melua tuli läpi selvästi vähemmän. Lisäksi Huawei on toteuttanut kuulokkeet myös tulpallisella rakenteella, joten silikonitulpat vaimentavat melua myös itsestään ihan hyvin.
FreeBuds 4i -kuulokkeet ovat saaneet muistakin Huawein kuulokkeista tutun läpikuuluvuustilan, jolloin esimerkiksi puhe toistetaan hieman paremmin ja kuulee ympäröivät äänet selvästi paremmin. Mielestäni Huawei on onnistunut tekemään FreeBuds 4i -kuulokkeista myös hyvät puheluita ajatellen, sillä ainakin itse koin testijakson aikana puheluiden äänen kuuluvan hyvin ja myös FreeBuds 4i -kuulokkeiden mikrofonien kautta ääni toistui vastaanottajalle laadukkaasti. Kuulokkeiden mikrofonien avulla mukaan on saatu myös kohinanvaimennus, jolloin meluisassakin ympäristössä ääni kuuluu puheluissa vastaanottajalle selkeästi. Mielenkiintoisena yksityiskohtana FreeBuds 4i -kuulokkeissa on se, että niiden puhelu- ja äänialgoritmin on kehitetty Suomessa.
Loistava akunkesto
Huawei on panostanut FreeBuds 4i -kuulokkeissa erinomaiseen akunkestoon, vaikka näin ei välttämättä voisi odottaa kompaktin ja kevyen rakenteen perusteella. Huawei on varustellut molemmat kuulokkeet 55 milliampeeritunnin akuilla sekä latauskotelossa on erillinen 215 milliampeeritunnin akku. Huawein mukaan musiikkia kuulokkeilla voidaan toistaa peräti 10 tuntia yhdellä latauksella. Latauskotelon avulla kuulokkeet voidaan ladata reilun kerran tyhjästä täyteen, sillä latauskotelon kanssa akunkeston kerrotaan yltävän 22 tuntiin.
Testijakson aikana akunkesto ei ollut FreeBuds 4i -kuulokkeiden kohdalla mikään ongelma, vaan akkua piisasi lähes aina kun kuulokkeita piti käyttää. Kuulokkeiden akunkesto riitti mukavasti työpäivän verran ja vielä myös illalla lenkilläkin samoilla virroilla sai kuunnella musiikkia. Kuulokkeiden oman akun ja latauskotelon akun kanssa omassa käytössäni virtaa riitti parhaimmillaan noin viikoksi, mutta aktiivisessa käytössä akku loppui puolessakin viikossa. Akunkesto on kuitenkin erinomainen ja selvä parannus edeltäjäversioon.
FreeBuds 4i -kuulokkeet tukevat myös kohtalaista pikalatausta, sillä vain 10 minuutin latauksella Huawei lupaa virtaa riittävän jälleen neljäksi tunniksi musiikin kuuntelua varten. Lisäksi kuulokkeet latautuvat kotelossa tyhjästä täyteen noin tunnissa ja latauskotelo latautuu vastaavasti 1,5 tunnissa täyteen. Kuulokkeita ladataan USB-C-liittimen kautta, joten mitään erikoiskaapeleita ei tarvita. Valitettavasti langatonta latausta ei FreeBuds 4i -kuulokkeista löydy, joten käyttäjien täytyy tyytyä langalliseen lataamiseen.
Akunkesto on FreeBuds 4i -kuulokkeiden valttikortti ja ainakin omassa käytössäni akku oli sopiva. Toki akunkesto aina voisi olla parempikin, jotta vältytään tilanteilta, jossa akku onkin yllättäen päässyt loppumaan. Kun kuulokkeet muistaa ladata tasaisin väliajoin, niin silloin akunkesto ei koidu ongelmaksi. Lisäksi AI Life -sovelluksen kautta voidaan seurata kuulokkeiden akun latauskotelon akunvarausta.
Huawei AI Life -sovellus tarjoaa hyviä lisäominaisuuksia
Huawei FreeBuds 4i -kuulokkeet yhdistetään muiden Huawein kuulokkeiden ja ekosysteemilaitteiden tavoin AI Life -sovellukseen, joka on ladattavissa Google Playsta, AppGallerysta tai App Storesta. Android-puhelimille AI Life kannattaa kuitenkin ladata Huawein sivujen kautta, sillä Google Playssa on vanha versio, eikä se löydä FreeBuds 4i -kuulokkeita. Toki kaikissa puhelimissa FreeBuds 4i -kuulokkeet voidaan yhdistää Bluetooth-asetuksien kautta tai vaihtoehtoisesti AI Life -sovelluksesta. Ai Life -sovelluksen kautta päästään käsiksi helposti kuulokkeiden lisäominaisuuksiin, asetuksiin sekä päivityksiin.
Sovelluksessa nähdään muun muassa kuulokkeiden akun ja kotelon akun varaustaso. Lisäksi sovelluksessa voidaan säätää kuulokkeiden taustamelun vaimennusta (melunpoisto, pois päältä ja läpikuuluvuus). Läpikuuluvuustilassa voidaan myös parantaa ääntä, jos jokin ulkopuolinen henkilö puhuu. Verrattuna FreeBuds Pro -kuulokkeisiin on Huawei hieman karsinut ominaisuuksista nyt FreeBuds 4i -kuulokkeissa. Esimerkiksi taustamelun vaimennuksen voimakkuutta ei voida uutuuskuulokkeissa itse muokata, eikä myöskään mukana ole enää kuulokkeiden sovitustestiä.
AI Life antaa myös mahdollisuuden käyttäjälle päättää poistetaanko käytöstä käytön havaitsemistila. Oletusarvoisesti ominaisuus on päällä ja kuulokkeet tunnistavat automaattisesti, jos ne ovat korvassa. Esimerkiksi ääni keskeytyy aina, kun kuuloke otetaan korvasta pois tai sitä jatketaan automaattisesti, kun kuulokkeet asetetaan korvaan takaisin. Kokonaisuudessaan Ai Life -sovellus antaa mukavasti lisätoiminnallisuuksia sekä asetuksia myös FreeBuds 4i -kuulokkeille, jonka takia sovellus kannattaa kuulokkeiden kaveriksi ladata.
Huawei onnistunut luomaan hyvät kuulokkeet
Huawei vakuutti jo aikaisemmin huippuluokan FreeBuds Pro -kuulokkeillaan ja nyt FreeBuds 4i -kuulokkeet tarjoavat samoja toteutuksia selvästi edullisemmassa hintapisteessä. Huawei on onnistunut uutuuskuulokkeiden kanssa monessa kohdassa, ja ainakin itse vakuutuin kuulokkeiden keveydestä, äänenlaadusta sekä akunkestosta. Huawei FreeBuds 4i -kuulokkeita on mielestäni helppo suositella, jos hakusessa on alle 100 euron kuulokkeet.
Kuulokkeiden tulpallinen rakenne on varmasti monien mieleen ja äänenlaatu on miellyttävä. Aktiivinen taustamelun vaimennus on mukava lisäys kuulokkeisiin, vaikka hieman lisää voimakkuutta melunvaimennukseen olisin ainakin itse kaivannut tietyissä tilanteissa. Akunkesto on FreeBuds 4i -kuulokkeiden selvin valttikortti, eikä kuulokkeita tarvitse olla joka kohdassa lataamassa uudestaan. Myös Huawein kattavalla Ai Life -sovelluksella saadaan hieman säätömahdollisuuksia kuulokkeille, joten sen lataaminen on suositeltavaa.
Aikaisemmin Ai Life -sovelluksen lataaminen oli varsin hankalaa, mutta nykyisin Android-puhelimille sen voi ladata Huawein sivuilta ja Applen laitteille sovelluskaupasta. Huawei on suunnitellut FreeBuds 4i -kuulokkeet toimivaksi kaikilla laitteilla. Hieman kuulokkeiden rakenteessa häiritsemään jäi kiiltävä viimeistely, sillä erityisesti latauskotelo tuntui liukkaalta saippuapalalta sekä kiiltävän pinnan takia muovi myös naarmuuntuu herkästi. Lisäksi varmasti rakenteen suurin heikkous on vedenkestävyyden puuttuminen, joka kannattaa ottaa huomioon FreeBuds 4i -kuulokkeita ostaessa.
Suomessa Huawei FreeBuds 4i -kuulokkeet ovat tulleet myyntiin huhtikuun puolivälissä ja hintaa niillä on 99 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Carbon Black, valkoinen Ceramic White sekä punainen Red Edition.
Hyvää
- Kevyt tulpallinen rakenne
- Äänenlaatu hyvällä tasolla
- Taustamelun vaimennuksesta plussaa
- Pysyvät korvissa hyvin
- Vakaa ja viiveetön yhteys puhelimen kanssa
- Loistava akunkesto ja nopeahko lataus
- Ai Life -sovelluksella mahdollisuus säätää kuulokkeiden asetuksia
- Erinomainen hinta-laatusuhde
Huonoa
- Taustamelun vaimennus ei joka tilanteessa tarpeeksi voimakas
- Kiiltävämuovinen kotelo on liukas ja naarmuuntuu herkästi
- Ei vedenkestävää rakennetta