ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei P30 – Väliinputoajamalli on yllättävän hyvä

Huawei P30

SuomiMobiilissa on testattu jo Huawei P30 Pro– sekä Huawei P30 Lite -puhelimet ja tällä kertaa on aika tutustua malliston viimeiseen puhelimeen, eli Huawei P30 -perusversioon. Kyseessä on 700 euron hintaluokkaan asettuva täysiverinen huippupuhelin, joka on kuitenkin hieman karsitumpi kuin Huawei P30 Pro.

Huawei P30 tarjoaa muun muassa AMOLED-näytön, Leica-kolmoiskameran sekä kompaktin rakenteen. Verrattuna isoveljeensä on Huawei P30 -mallissa muun muassa karsittu kaartuvista näytön reunoista, periskooppikamerasta sekä langattomasta latauksesta. Huawei P30 -puhelimessa on kuitenkin säästetty esimerkiksi perinteikäs kuulokeliitin, jota voidaan pitää puhelimen yhtenä valttikorttina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Huawei P30 Pro on tuotu myyntiin vain yhdessä muistivariantissa, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Huawei P30 Pro on kuitenkin tarjolla samoissa väriversioissa kuin isoveljensä, eli kristallina, mustana, revontulena ja punaisena. Hintaa puhelimella on Suomessa 699 euroa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei P30 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni ja kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan totuttuun tapaan ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Huawei P30 (ELE-L29)
Mitat: 149.1 x 71.4 x 7.6 mm
Paino: 165 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasinen takakansi / IP53
Näyttö: 6.1 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 980 (Mali-G76 MP10)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (nano-muistikorttipaikka max 256 Gt)
Takakamera: 40 MP pääkamera (f/1.8 / 27 mm / 1/1.7" / PDAF) + 16 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 17 mm / PDAF) + 8 MP teleobjektiivi (f/2.4 / 80 mm / 1/4" / OIS / PDAF) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 3650 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + EMUI 9.1 (5. kesäkuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 22.5W Pikalataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta / Kristalli / Aurora / Amber Sunrise
Hinta: 699 euroa

Myyntipakkaus

Huawei P30 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Huawei P30 toimitetaan pitkälti identtisessä myyntipakkauksessa, kuten muutkin Huawei P30 -malliston puhelimet. Pakkauksen päälipuolella on useasti Huawein logo sekä mainittuna puhelimen mallinimi. Lisäksi pakkauksesta löytyy Leican logo sekä maininta puhelimessa olevasta kolmoiskamerasta. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on myös mainittuna laitteen muisti- ja väriversio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille paljastuu muoveihin kääritty Huawei P30. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvitasku, jossa on SIM-korttiluukun avaustyökalu, käyttöohjeet sekä pehmeämuovinen suojakuori. Valitettavasti Suomessa myytävässä versiossa ei erillistä suojakuorta toimiteta, vaan sellainen on ostettava erikseen. Myyntipakkauksen pohjalla on 22,5 watin SuperCharge-pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä perinteisellä kuulokeliittimellä varustellut nappikuulokkeet.

Puhelimen myyntipakkaus on siis sisällöltään siis varsin pelkistetty, eikä mukana ole mitään kovin erikoista. Huawei on viime aikoina päättänyt luopua suojakuorista kalleimpien puhelimiensa myyntipakkauksissa, mistä henkilökohtaisesti en suuremmin pidä. Huawei P30 on malliston muiden puhelimien tapaisesti pitkälti lasia, minkä vuoksi suojakuori olisi erinomainen lisätarvike, joka voisi löytyä suoraan myyntipakkauksesta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Huawei P30 muistuttaa erittäin vahvasti Huawei P30 Pro -puhelinta. Ainoasta huomattavimmat eroavaisuudet ovat näytössä sekä fyysisessä koossa. Huawei P30 -mallissa on tasainen näyttöpaneeli, kun Huawei P30 Prossa oli sivuilta kaartuva näyttö. Lisäksi Huawei P30 on fyysisesti joka suunnalta kompaktimpi ja huomattavasti kevyempi. Rakenteellisesti puhelin vaikutti jopa huomattavasti miellyttävältä käyttää kuin isoveljensä. Jämäkkyyttä Huawei P30 -puhelimelta ei puutu, eikä se natise ollenkaan käsien välissä väännettäessä.

Huawei P30 rakentuu alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista. Valitettavasti Huawei ei ole paljastanut lasien valmistajaa, mikä viittaisi siihen, etteivät ne ole suosittua Gorilla Glass -lasia. Testijakson aikana Huawei P30:n lasipintoihin ei syntynyt huomattavia naarmuja, mikä oli positiivista nähdä. Kiiltävien lasipintojen ansiosta Huawei P30 on kuitenkin erityisen liukas ja se voi valua helposti pois esimerkiksi hieman kaltevalta sohvan käsinojalta. Lisäksi puhelimen lasipinnat ovat luonnollisesti sormenjälkimagneetteja ja erityisesti testissä käyneessä mustassa väriversiossa kaikki lika lasipinnoissa näkyy selvästi. Onneksi Huawei on päällystänyt pinnat oleofobisella pinnoitteella, joka hylkii likaa ja sen ansiosta lian saa pyyhittyä helposti pois.

Käsituntumalta Huawei P30 on miellyttävä, vaikka samalla hieman kulmikas. Kulmikkuus johtuu paksummasta alumiinikehyksestä sekä loivemmin kaartuvista lasipinnoista. Puhelinta on mukava pitää kädessä jo keveytensä ansiosta, sillä painoa puhelimella on 165 grammaa, kun Huawei P30 Pro painaa mukavat 192 grammaa. Huawei on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 149,1 x 71,4 x 7,6 millimetriä, mikä tekee puhelimesta mukavan tasapainoisen kokonaisuuden. Puhelinta on mukava käyttää, vaikka yhdellä kädellä käyttäminen on tietyissä tilanteissa haastavaa suurehkon näytön vuoksi.

Siinä missä Huawei P30 Pro oli kokonaisuudessa IP68-luokiteltu, niin nyt Huawei P30 -mallin kohdalla vedenpitävyys on tiputettu tasolle IP53. Tämä tarkoittaa siis, ettei puhelin ole kokonaisuudessaan vedenpitävä, eikä sitä ole tarkoitettu upotettavaksi veteen. IP53 suojaa pölyltä ja pystysuoralta tai korkeintaan 60 asteen kulmassa satavalta vedeltä. Huawei P30 -puhelimen vedenkestävyys voidaan rinnastaa siis roiskekestävyyteen. Huawein lupaama takuu ei kata millään tasolla puhelimelle vedestä aiheutuneita vahinkoja.

Huawei P30 -puhelimessa näyttölasia kiertää myös muovikehys, jollainen ei mielestäni kuulu huippupuhelimiin. Yleisesti muovikehys on löytynyt edullisimmista tai keskihintaluokan puhelimista, minkä vuoksi sen löytyminen Huawei P30 -mallista on kyseenalaista. Onneksi Huawei on onnistunut minimoimaan muovikehyksen, mutta se luo kuitenkin ylimääräisen saumakohdan.

Puhelimen etupuolella valtaa pitää noin 86 prosenttisesti kosketusnäyttö, jonka kehykset on pyritty minimoimaan. Näytön alareunaan on kuitenkin jätetty muita reunoja hieman paksumpi musta kaistale, mutta se on kuitenkin hieman pienempi kuin isoveljessään Huawei P30 Prossa. Näytön yläreunassa on pisaramainen loviratkaisu, josta löytyy yksi etukamera. Näytön yläpuolella on myös puheluihin käytettävä kuuloke sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet. Etuosassa on lisäksi näyttöön integroitu optinen sormenjälkilukija.

Takaosasta katsottuna Huawei P30 on lähes identtinen isoveljensä kanssa. Kamera-alue sekä Huawei logo on myös perusversiossa keskitettynä puhelimen vasempaan reunaan. Vasemmassa yläreunassa oleva kolmoiskamera tulee hieman muusta rungosta ylös ja sen alapuolella on kaksois-LED-salama, laserautomaattitarkennus sekä Leican logo ja tietoja kamerassa käytetystä linssistä.

Huawei P30:n oikeasta kyljestä löytyy alumiiniset virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeiden tuntuma on erittäin miellyttävä ja virtapainikkeeseen Huawein on lisäksi laittanut punaisen koristeviivan. Vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja Huawein omaa standardia oleva nano-muistikortti. Huawei P30:n yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunasta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutinritilä.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Vaikka Huawei P30 on edullisempi kuin Huawei P30 Pro, niin Huawei ei ole mennyt perusversion näytön kanssa siitä mistä aita on matalin. Näyttö on kooltaan 6,1 tuumaa ja se perustuu OLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD -tarkkuus, eli 1080 x 2340 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 422 kappaletta, eli yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa. Näytössä on myöskin 19,5:9-kuvasuhde sekä pisaramainen loviratkaisu, aivan kuten Huawei P30 Prossa.

Näyttö toistaa värit erittäin miellyttävästi ja musta näyttää oikeasti mustalta. Näytössä on myös luonnollisesti vaikuttavat katselukulmat sekä kirkkaus riittää varsin hyvin myös kirkkaassa päivänvalossa. Suorassa auringonvalossa luettavuus heikkenee selvästi.

Huawei on antanut puhelimissaan jo pitkään paljon asetuksia näytölle, joten myös Huawei P30 -mallista löytyy perusasetukset. Asetuksista on muun muassa mahdollista säätää näytön väri- ja lämpötilaa normaalin ja eloisan väliltä. Lisäksi värilämpötilaa voi vaihtaa oletuksen tai lämpimän välillä. Asetuksissa on myös oma väriympyrä, jolla käyttäjä voi muokata värilämpötilaa mielensä mukaan.

Näytön asetuksista on mahdollista lisäksi muokata tarkkuutta vaihtamalla Full HD+ -tarkkuus heikompaan HD+ -tarkkuuteen. Näytölle löytyy myös kaikki perusasetukset, kuten tekstin ja näyttökoon muokkaaminen. Puhelimessa on myös tuttu silmäystävällinen tila, jonka avustuksella on mahdollista suodattaa haitallista sinistä valoa muuttamalla näyttö normaalista kellertäväksi. Huawei P30:n näytössä olevalle pisaramaiselle lovelle löytyy myös asetukset, joista se on mahdollista piilottaa tekemällä ympäröivistä alueista mustat.

Tekniikka Huawei P30 -puhelimen sisuksissa on hyvin pitkälti identtistä kuin aikaisemmin testatussa Huawei P30 Prossa. Suorituskyvystä on vastaamassa Huawein oma Kirin 980 -järjestelmäpiiri, jollainen on nähty lukuisissa Huawei- ja Honor -puhelimissa, kuten 399 euroa maksavassa Honor 20 -puhelimessa.

Kirin 980 on yksi ensimmäisistä 7 nm -prosessilla valmistetuista kahdeksanytimisistä järjestelmäpiireistä ja se rakentuu kahdesta 2,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A76-ytimestä, kahdesta 1,92 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A76-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Huawein mukaan 10 nm -tekniikkaan verrattuna 7 nm -tekniikka lisää järjestelmäpiirin suorituskykyä 20 prosentilla ja tehokkuutta 40 prosentilla.

Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G76 MP10, joka tarjoaa edeltävään versioon nähden 46 prosenttia paremman prosessointitehon 178 prosentin energiatehokkuudella. Uutuusgrafiikkaprosessorissa on myös kelloboostaustekniikka, joka tekoälyä hyödyntämällä säätää toimintoja tarjotakseen optimaalisen pelikokemuksen.

Järjestelmäpiirin rinnalle Huawei on puhelimeen pistänyt 6 gigatavua RAM-muistia, mikä riittää helposti tehokkaassakin käytössä. Huawei hyödyntää tuoreinta LPDDR4X-muistia, kuten useat muutkin valmistajat huippupuhelimissaan. Sisäistä tallennustilaa Huawei P30 tarjoaa Suomessa kohtalaiset 128 gigatavua, mutta jollei tämä riitä, tukee puhelin myös muistikorttia. Huawei P30 -puhelimesta löytyy kuitenkin ainoastaan tuki Huawein omaan nano-muistikorttistandardiin perustuville korteille. Nano-muistikortti vie myös puhelimen toisen SIM-korttipaikan.

Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi tutut SuomiMobiilin testirepertuaariin kuuluvat suorituskykytestit. Alapuolella olevassa taulukossa puhelimen saamia pisteitä voi verrata samaan Kirin 980 -järjestelmäpiiriin perustuvien Huawei P30 Pro- ja Honor 20 -mallien vastaaviin pisteytyksiin. Kovin suurta eroa puhelimien välillä ei ole havaittavissa, mikä oli myös odotettavissa. Huawei P30:n suorituskyky riittää hienosti päivittäiseen käyttöön sekä raskaimpienkin pelien pyörittämiseen. Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta.

Testitulokset
Huawei P30 (K980) Huawei P30 Pro (K980) Honor 20 (K980)
AnTuTu: 285 083 pistettä 285 603 pistettä 236 670 pistettä
Geekbench 4 (single): 3296 pistettä 3270 pistettä 3236 pistettä
Geekbench 4 (multi): 9722 pistettä 9738 pistettä 9492 pistettä
PCMark 2.0: 7660 pistettä 7834 pistettä 7849 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 35 988 pistettä 35 420 pistettä 38 545 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 41 692 pistettä 43 183 pistettä 46 231 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 24 335 pistettä 21 741 pistettä 24 366 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4114 pistettä 4047 pistettä 2135 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 4166 pistettä 4196 pistettä 2088 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3942 pistettä 3601 pistettä 2316 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Sormenjälkilukija sijaitsee Huawei P30 -mallissa tutussa paikassa, eli integroituna näyttöön. Huawei hyödyntää optista sormenjälkilukijaa, eli näytön alapuolella on kamera, joka tunnistaa sormenjäljen. Sormenjälki on näytön alareunassa, jossa siihen on helppo ylettyä muun muassa peukalolla.

Verrattuna Huawein viime vuoden sormenjälkilukijoihin, niin Huawei on parantanut sormenjälkilukijaa myös ohjelmallisesti, minkä ansiosta sormenjälkilukija tuntuu nopealta sekä on selvästi varmempi kuin aikaisemmin. Kokonaisuutena sormenjälkilukija on erittäin hyvä ja Huawei on tehnyt siihen selviä parannuksia.

Puhelimen alareunassa on kaiutin sekä 3,5 mm kuulokeliitin.

Äänentoistosta Huawei P30 -puhelimessa vastaa yksi kaiutin, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Kaiutin tuottaa varsin täyteläistä ääntä ja sen kautta on miellyttävää kuunnella musiikkia. Puheluihin Huawei hyödyntää perinteistä kuuloketta, joka sijaitsee näytön yläpuolella. Huawei P30 Prossa oli erikoinen näyttöön integroitu kuuloke, mutta todennäköisesti säästösyistä pikkuvelimallissa on perinteinen ratkaisu.

Todennäköisesti yksi Huawei P30:n valttikorteista on kuulokeliittimen säästäminen, joka oli pro-versiossa tiputettu pois. Puhelimeen on mahdollista liittää perinteiset 3,5 millimetrin liittimellä varustellut kuulokkeet ilman erillisiä adaptereita. Myöskin Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiin Huawei on tuttuun tapaan panostanut, sillä puhelimessa on Bluetooth 5.0 sekä aptX HD -tuki.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta Huawei P30 -puhelimessa vastaa kohtalainen 3650 milliampeeritunnin akku, joka kestää normaalissa käytössä vähintään päivän verran. Yleisesti testijakson aikana akkua oli iltaisin jäljellä noin 15-20 prosenttia, minkä vuoksi puhelin laitettiin joka yö lataukseen. Päivän aikana puhelinta käytettiin muun muassa aktiivisesti sosiaalisen median selaamiseen, kuvaamiseen, viestittelyyn, muutamiin puheluihin sekä Netflixin katseluun.

Huawei P30 -puhelinta ladataan ainoastaan USB-C-tyypin latausliittimen kautta, eikä puhelimessa ole langatonta latausta. Puhelimen lataamiseen hyödynnetään 22,5 watin Huawei SuperCharge -pikalatausta, jonka avulla Huawei lupaa puhelimen akun latautuvan tyhjästä 58 prosentin varaustasoon vain 30 minuutissa. Testasimme mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden ja se on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Huawei P30:n mukana toimitettavan 22,5 watin pikalaturin latausnopeus.

Kuvaajasta voidaan nähdä, että Huawei P30 latautuu puolessa tunnissa yli 60 prosentin varaustasoon, eli jopa enemmän kuin Huawei on itse luvannut. Tyhjästä täyteen latautumiseen kului 70 minuuttia, eli puhelin latautui varsin nopeasti. Kuvaaja paljastaa myös, että ensimmäiset 35 minuuttia puhelin latautuu varsin tasaista tahtia, minkä jälkeen latausnopeus hieman hidastuu.

Testijakson aikana testasimme Huawei P30:n pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Huawei P30 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Koska puhelimessa on AMOLED-näyttö, niin myöskään näytön kanssa ei ollut havaittavissa samanlaisia ongelmia kuin LCD-näyttöisten puhelimien kanssa. Puhelinta ei ollut heti kylmänä mahdollista ladata.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 93 prosenttia. Tulos on erittäin hyvä, sillä yleisesti akkua kuluu noin 10-20 prosenttia.

Pakkastesti osoitti, että Huawei P30 kestää varsin hyvin Suomenkin kylmissä pakkastalvissa. Pakkanen ei vaikuttanut puhelimen toimintaan millään tavalla ja akun kuluminen oli perustasolla.

Kamerat

Yksi suurimmista muutoksia Huawei P30- ja Huawei P30 Pro -puhelimien välillä löytyy takaosan kameroista. Siinä missä Huawei P30 Prossa oli neljä kamerasensoria, niin perusversiossa määrä on tiputettu kolmeen. Lisäksi Huawei P30 Pron erikoista 5x optisen zoomauksen mahdollistavaa periskooppilinssiä ei Huawei P30 -mallista löydy.

Huawei P30:n pääkamera toimii hyvin vastaava 40 megapikselin sensori, jossa on f/1.8-aukko, 27 mm polttoväli sekä 1/1.7” kennokoko. Kamerassa on myöskin vaiheentunnistava automaattitarkennus ja Huawei hyödyntää myös laserautomaattitarkennusta. Optisen kuvanvakaimen Huawei on tiputtanut pois, mutta pääkamerassa on tuttu RYB-filtteri, jonka avulla saadaan parempia kuvia erityisesti hämärässä. Toinen kameroista on 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka on f/2.2-aukko, 17 mm polttoväli sekä vaiheentunnista automaattitarkennus. Kolmas kameroista on 8 megapikselin suuruinen telekamera ja siinä on f/2.4-aukko, 80 mm polttoväli ja 1/4″ kennokoko. Telekamera on ainoa Huawei P30 -puhelimen optisella kuvanvakaimella varusteltu kamera ja se kykenee kolminkertaiseen optiseen zoomaukseen.

Tällä kertaa Huawei on karsinut perusversiota pois ToF-sensorin, jonka avulla kamera olisi pystynyt mittaamaan etäisyyksiä paremmin. Kaikki Huawei P30:n kamerat ovat kuitenkin varusteltu Leican-linsseillä. Huawei hyödyntää puhelimen pääkamerassa uudenlaista SuperSpectrum-sensoria, jossa on panostettu erityisesti pimeäkuvaamiseen. Sensorissa on uusi RYB-suodatin, joka korvaa perinteisessä RGB-suodattimessa olevat vihreät pikselit keltaisilla pikseleillä, minkä luvataan parantavan erityisesti hämäräkuvausta.

Kameran tekniset tiedot lyhyesti:

  • 40 megapikselin pääkamera (wide) / f/1.8-aukko, 27 mm polttoväli, 1/1.7” kennokoko, PDAF, LAF
  • 16 megapikselin toinen kamera (ultrawide) / f/2.2-aukko, 17 mm polttoväli, PDAF, LAF
  • 8 megapikselin kolmas kamera (telephoto) / f/2.4-aukko, 80 mm polttoväli, 1/4″ kennokoko, 3x optinen zoomaus, OIS, PDAF, LAF
  • Kameran kaverina: LED-salama

Vaikka Huawei P30 -puhelimessa on 40 megapikselin pääkamera, niin kuvat otetaan vain 10 megapikselin tarkkuudella. Kameran asetukista on mahdollista asettaa kuvan tarkkuudeksi myös 40 megapikseliä, mutta silloin esimerkiksi zoomausominaisuudet eivät ole käytettävissä. Yleisesti kuvanlaatu pääkameralla kuvattaessa on erittäin hyvä ja pitkälti samalla tasolla kuin isoveljessäänkin. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on erittäin paljon yksityiskohtia ja värit taltioituvat luonnollisesti. Erillinen AI-kuvaustila korostaa hieman liikaa kuvan värejä, minkä takia itse en käytä kuvaustilaa juurikaan.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu Huawei P30:n pääkameralla oletusasetuksilla. Kuvat ovat erittäin hyviä ja tarkkoja. Hämärässä kuvista katoaa yksityiskohtia, mutta värit taltioituvat silti varsin hyvin ja jälki on yleisesti hyvää.

Kaikki Huawei P30:llä taltioidut testikuvat löytyvät paremmassa laadussa Google Drivesta.

Huawei on karsinut jonkin verran erityisesti zoomausominaisuuksista, mutta silti Huawei P30 -mallissa on myös erinomaiset zoomaustoiminnot. Huawei P30 kykenee 3x optiseen zoomaukseen, 5x hybridizoomaukseen ja maksimissaan 30x digitaaliseen zoomaukseen (vastaavasti Huawei P30 Pro: 5x optinen, 10x hybridi ja 50x digitaalinen).

Zoomaus toimii Huawei P30 -puhelimessa erinomaisesti ja kuvien laatu on erittäin hyvä. 3x zoomatessa kuvien laatu ei juurikaan kärsi ja värit taltioituvat pitkälti samanlailla kuin pääkameralla otetuissa kuvissa. 5x hybrid zoom näyttää vielä erittäin käyttökelpoiselta ja 30x digitaalinen zoomaus on yllättävän hyvä. Alapuolella on kuvasarja, jotka ovat vasemmalta lueteltuna 1x, 3x, 5x ja 30x zoomattuja.

Ultralaajakulmakameralla saadaan Huawei P30 -puhelimella taltioitua vaikuttavia kuvia, joissa on 117 asteen näkökenttä. Valitettavasti ultralaajakulmakamera ei tuota yhtä laadukasta jälkeä kuin pääkamera, mutta yleisellä tasolla kuvat ovat hyviä. Laajakulmakameralla otetuissa kuvissa on mukavasti yksityiskohtia hyvässä valaistuksessa, mutta värit ovat hieman haaleita. Hämärässä laajakulmakameran kuvien laatu heikkenee selvästi. Laajakulmakamera mahdollistaa myös makrokuvaamisen 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu ultralaajakulmakameralla.

Vaikka Huawei ei ole laittanut puhelimeen erillistä syvyysterävyyskameraa, niin silti Huawei P30:llä pystytään taltioimaan vaikuttavia bokeh-kuvia. Puhelin hyödyntää syvyysterävyyden taltioinnissa ultralaajakulmaa. Kamera pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja sumentaa kohteen taustan erinomaisesti. Puhelimen käyttäjä voi myös säätää ennen ja jälkeen kuvaamisen aukon suuruutta, jolloin taustasumennuksen voimakkuuteen voidaan vaikuttaa. Alapuolella on yksi kuva, joka on otettu puhelimen aukkokuvaustilalla.

Etukameran tarkkuus on myös Huawei P30 -puhelimessa mukavat 32 megapikseliä. Etukameralla otetut kuvat ovat erittäin vaikuttavia ja tarkkoja. Hyvässä päivänvalossa pystyy taltioimaan hyviä kuvia ja hämärässä kuvat eivät luonnollisesti ole yhtä hyviä. Etukamera tukee myös HDR-kuvaamista.

Videokuvausta Huawei P30 kykenee taltioimaan korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena, eikä tukea löydy 4K 60 fps -tarkkuudelle. Tämä johtuu täysin puhelimessa olevasta Kirin 980 -järjestelmäpiiristä, joka ei tue kyseistä videokuvausta. 4K-tarkkuudella Huawei P30:lla kuvatut videota ovat erittäin käyttökelpoisia, mutta optisen kuvavakaimen puutteen videoissa huomaa pienenä tärähtelynä.

Kamerasovellus on Huawei P30 -mallissa pitkälti identtinen isovelimallinsa kanssa. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, ammattilainen, lisää). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä. Sovelluksen yläreunassa on tuttu HiVision, jonka avulla voidaan tarkistaa esimerkiksi ruuan kalorimäärä. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, Leican värimaailmoille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoom-säädin, jossa on pikavalintoina laajakulmakuvaus, 3x zoomaus sekä 5x zoomaus.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Huawei hyödyntää tuttuun tyyliin Googlen Android 9.0 Pie -versiota, jossa pyörii yhtiön oma EMUI 9.1 -käyttöliittymä. Mitään kovin suuria muutoksia käyttöliittymään Huawei ei ole tehnyt pariin vuoteen, vaan pieniä ominaisuuksia on tehty paremmiksi ja uusia on lisätty huomaamattomasti. Testijakson lopussa Huawei P30:n tietoturvakorjaukset olivat päivitetty kesäkuulle 2019, joten Huawei on onnistunut julkaisemaan tietoturvapäivityksiä tasaiseen tahtiin.

Testijakson aikana EMUI 9.1:n kanssa ei tullut ongelmia vastaan vaan Huawei oli onnistunut optimoimaan sen erinomaisesti myöskin Huawei P30:lle. Todennäköisesti Huawei tulee jatkamaan aktiivisesti puhelimen päivityksiä kuluvan vuoden ajan ja päivittää loppuvuodesta tai ensi vuoden alusta Huawei P30:n Android Q -aikakauteen.

Yhteenveto

Odotukset Huawei P30 -puhelinta kohtaan eivät olleet yhtä suuret kuin Huawei P30 Prolle, mutta testijakso osoitti kyseessä olevan erittäin hyvä puhelin. Vaikka kyseessä on niin sanottu väliinputoajamalli, niin Huawei P30 tarjoaa silti täysiverisiä huippupuhelimen ominaisuuksia. Testijakson aikana puhelin vakuutti erityisesti laadukkaalla rakenteella, hyvällä suorituskyvyllä sekä monipuolisella kolmoiskameralla. Lisäksi puhelimen vahvuuksia ovat kuulokeliitin, hyvä akunkesto ja nopea sormenjälkilukija.

Huawei P30:n heikkouksiksi voidaan laskea erityisesti puutteet, joita on varsin monta. Puhelimessa ei ole esimerkiksi infrapunalähetintä, 4K 60 fps-videokuvausta eikä optista kuvanvakaista pääkamerassa. Lisäksi yksi miinuspuolista on IP-luokituksen tiputtaminen huonommaksi kuin isovelimallissa.

Suomessa Huawei P30 on myynnissä 699 euron hintaan 6 + 128 gigatavun versiona. Tarjolla on neljä väriversiota, jotka ovat kristalli, musta, revontuli ja punainen. Huawei P30 on mielestäni hieman ylihinnoiteltu, sillä esimerkiksi vastaavilla ominaisuuksilla varusteltu Honor 20 maksaa Suomessa 399 euroa. Jos Huawei P30 maksaisi esimerkiksi 549 euroa, niin kyseessä olisi erittäin varteenotettava älypuhelin.

Huawei P30 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

7.9

Hyvää
  • Laadukas rakenne / kompaktimpi kuin Huawei P30 Pro
  • 3,5 mm kuulokeliitin
  • Hyvä suorituskyky
  • Erinomainen ja monipuolinen kolmoiskamera
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto ja nopea pikalataus
Huonoa
  • IP68-luokitus tiputettu IP53-tasolle
  • Huawein oma nano-muistikortti, eikä microSD-korttipaikkaa
  • Ei infrapunalähetintä
  • Ei 4K 60FPS -videokuvausta
  • OIS vain telekamerassa
  • Korkea hinta verrattuna esim. Honor 20 -puhelimeen
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Voisitteko myös tehdä samanlaisen arvostelun Samsung Galaxy A70 puhelimesta?

  2. Korkea hinta HONORiin nähden johtunee puhelimessa käytetyistä Leica-linsseistä ja IP-luokituksesta. Näyttötekniikka on myös eri.

  3. Olen käyttänyt tätä puhelinta muutaman kuukauden ja olen hyvin tyytyväinen. Vertailin jonkin verran eri merkkejä ennen ostoa ja en löytänyt enää 400 € tälle P30:lle parempaa vaihtoa, kun kamera oli yksi tärkeimmistä kriteereistä. Ainut asia, jota olen jäänyt vanhasta LG:stä kaipaamaan, on se, että virtanäppäin olisi takakannessa. Tässä Huaweissa se on oikeassa kulmassa ja sen takia tulee jonkin verran tahattomia painalluksia. Oma arvio tälle puhelimelle 8.8 ja 400 euron hintalapulla.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut