ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei P40 Lite – mielenkiintoinen uutuuspuhelin 299 euron hintaan

Huawei P40 Lite

Huawei on tuonut Suomessakin myyntiin uuden keskihintaluokan Huawei P40 Liten, joka on siis pikkuvelimalli uunituoreille Huawei P40 -malliston huippupuhelimille. Valitettavasti Huawei P40 Lite ei ole täysin uusi puhelin, sillä se on täysin sama laite kuin valikoiduilla markkinoilla julkaistu Nova 6 SE tai Nova 7i, joten Huawei on joutunut nimeämään puhelimen eri markkinoilla hieman eri tavalla. Suomessa puhelin tunnetaan Huawei P40 Litenä, ja laite tarjoaa omassa hintapisteessään mielenkiintoisia ominaisuuksia sekä muutamia erikoisia ratkaisuja.

Huawei P40 Liten kohokohtia ovat muun muassa suuri akku, erittäin tehokas 40 watin pikalataus sekä 48 megapikselin neloiskamera. Puhelimessa on myös mielenkiintoinen Kirin 810 -järjestelmäpiiri sekä näyttö, johon on tehty etukameraa varten reikä. Mielenkiintoisen uutuuspuhelimesta tekee myös Googlettomuus, eli puhelimessa ei ole enää Googlen palveluita, vaan esimeriksi Google Play -sovelluskauppa on korvattu kokonaan Huawein omalla AppGalleryllä. Suomessa Huawei P40 Lite on myynnissä 299 euron hintaan, eli Huawei iskee alempaan keskihintaluokkaan mielenkiintoisella uutuudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan keskihintaiseen Huawei P40 Lite -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta parin viikon testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Tekniset tiedot
Huawei P40 Lite (JNY-LX1)
Mitat: 159.2 x 76.3 x 8.7 mm
Paino: 183 g
Rakenne: Muovikehys ja muovipinta takana / näyttöä suojaa lasi
Näyttö: 6.4 tuumaa Full HD+ (1080 x 2310) / IPS LCD / 19:9-kuvasuhde / 60Hz
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 810 (Mali-G52 MP6)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 2.1)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 27 mm / 1/5.0" / 1.75 µm) + 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4) / LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.0 / 1/3.1" / 1.0 µm)
Akku: 4200 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + EMUI 10.0.1 (1. tammikuuta 2020 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 40W pikalataus (mukana) / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin/ Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / pinkki / vihreä
Hinta: 299 euroa

Myyntipakkaus

Huawei P40 Liten myyntipakkauksen sisältö.

Uusi Huawei P40 Lite toimitetaan varsin perinteisessä P-sarjan myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti valkoinen. Myyntipakkauksen ulkokuorta koristaa Huawei P40 Lite -mallimerkintä, Huawein logo useaan otteeseen sekä AppGallery-logo. Aikaisemmin myyntipakkauksissa ei ole ollut AppGallery-logoa, mutta nyt se on merkkaamassa sitä, ettei puhelimesta löydy enää Googlen tuttuja palveluita. Myyntipaikkauksen pohjassa on ilmoitettuna puhelimen väriversio, muistivariantti, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoveihin kääritty Huawei P40 Lite. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään käyttöohjeet (ei toimitettu testilaitteen mukana) sekä SIM-korttiluukun avaustyökalun. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä 40 watin pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varustellut nappikuulokkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Huawei P40 Liten myyntipakkaus on varsin pelkistetty ja Huawein tyylinen. Myyntipakkauksen sisältö on varsin perinteinen puhelimen hintapisteessä, mutta nopean 40 watin pikalaturin löytyminen oletusarvoisesti oli miellyttävä yllätys. Yleisesti keskihintaluokassa puhelimien mukana toimitetaan jokin 18 watin pikalaturi, mutta nyt Huawei on tehnyt poikkeuksen ja tarjoaa huippupuhelimista löytyvän lataustekniikan oletusarvoisesti myös Huawei P40 Liten käyttäjille. Henkilökohtaisesti olisi toivonut Huawein laittavan pakkaukseen mukaan myös suojakuoren, joka suojaisi puhelimen muovista takapintaa naarmuuntumasta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Huawei P40 Liten kohdalla Huawei on panostanut erityisesti tyylikkyyteen ja kestävyyteen, mutta jättänyt premium-tuntuman hieman vähemmälle. Puhelin rakentuu nimittäin muovikehyksestä ja muovisesta takapinnasta. Lasia löytyy luonnollisesti etuosasta, sillä se suojaa näyttöä. Vielä viime vuonna muun muassa Huawei P30 Lite rakentui muovisesta kehyksestä ja lasipinnoista, joten nyt P40 Liten kodalla on otettu hieman askelia taaksepäin. Jos jotain positiivista muutoksesta voidaan hakea, niin nyt puhelin kestää paremmin, sillä muovi ei hajoa lasin tapaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen kehys on siis mattapintaiseksi hiottua muovia ja takaosa on kiiltävää muovia. Takaosan muovipinta on erittäin altis naarmuuntumiselle ja parin viikon testijakson aikana Huawei P40 Liten takaosaan ilmestyi häiritsevän paljon pieniä naarmuja. On siis suositeltavaa käyttää jonkinlaista suojakuorta, jos haluaa puhelimen pysyvän hyvänäköisenä pidempäänkin. Kiiltävässä muovissa näkyy myös sormenjäljet sekä muu lika erittäin hyvin, eikä lika kunnolla edes pyyhkimällä lähde irti puhelimesta. Testijakson aikana oli myös havaittavissa, että kamera-alueen kulmien vihreä maali kului nopeasti ja alapuolelta paljastui alumiini. Pidemmässä käytössä Huawei P40 Liten rakenne pääsee siis varmasti kulumaan, mistä johtuen puhelin ei näytä enää yhtä hyvältä kuin uutena.

Vaikka Huawei P40 Lite on kokonaisuudessaan muovista valmistettu, niin silti Huawei on laittanut puhelimen näyttöä kiertämään ylimääräisen muovikehyksen, joka tuottaa samalla myös ylimääräisen saumakohdan. Henkilökohtaisesti en ole tyytyväinen Huawein ratkaisuun ylimääräisen muovikehyksen suhteen, sillä Huawei P40 Litessä se on selvästi nähtävillä sekä sen tuntee. Todennäköisesti ylimääräisen mustan muovikehyksen tarkoituksena on ollut tehdä puhelimen rakenne näyttämään todellisuutta ohuemmalta, sillä mitään muuta järkevää selitystä sille ei ole.

Huawei on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 159,2 x 76,3 x 8,7 millimetriä ja painoksi 183 grammaa. Huawei P40 Lite ei ole siis mikään kompaktein tai kevyin puhelin. Puhelin istuu kuitenkin käteen mukavasti, eikä painoakaan ole liikaa. Puhelin ei päästä myöskään suuremmin natinoita sitä väännellessä käsien välissä, mikä on osoitus jämäkästä rakenteesta.

Koska Huawei P40 Lite on ale 300 euron hintainen puhelin, niin luonnollisesti puhelin ei ole myöskään vedenkestävä. Huawei ei ole saanut puhelimeen siis IP-luokitusta, joten laitetta ei kannata altistaa nesteille.

Testissä käyneen Huawei P40 Lite -puhelimen väriversio oli vihreä, mutta Huawei tarjoaa Suomessa myös kahta muuta väriversiota, jotka ovat musta ja pinkki. Erityisesti vihreä väriversio on tyylikäs ja erottuu varmasti massasta.

Huawei P40 Liten etuosa on varsin tuttu, sillä Huawei hyödyntää tuttuja ratkaisuja, joita on nähty useissa keskihintaluokan älypuhelimissa. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta 83 prosenttia, mikä on varsin hyvä suoritus. Näytön kehykset eivät ole pienimmästä päästä, mutta ovat kuitenkin hintaluokassaan hyvällä tasolla. Näytön vasempaan yläkulmaan Huawei on tehnyt pienen reiän etukameraa varten. Näytön yläpuolelta löytyy puheluihin käytettävä kuuloke sekä tutut etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet. Huomionarvoinen seikka on se, ettei Huawei P40 Lite -malliin ole tällä kertaa saatu minkäänlaista ilmoitusvaloa.

Takaosasta katsottuna Huawei P40 Lite muistuttaa enemmän Applen iPhone 11 -puhelinta kuin aikaisempia Huawei-puhelimia. Puhelimen vasemmassa yläkulmassa on neliömäinen kamera-alue, joka ulkonee muusta rungosta hieman. Kamera-alueesta löytyy neljä kamerasensoria, eikä mitään muuta. Kamera-alueen alapuolella on yksi LED-salama sekä teksti ”AI Quad Camera, 48M 1:1.8/26 ASPH.”, joka viittaa siis pääkameran tarkkuuteen. Huawei P40 Liten takaosassa on myös Huawein logo. Puhelimen takaosa on siis varsin pelkistetty ja poikkeaa hieman muista Huawei P40 -malliston älypuhelimista.

Huawei P40 Liten painikkeet ovat sijoitettuna oikeaan reunaan, jossa on siis virtapainike ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Huawei on integroinut virtapainikkeeseen myös perinteikkään sormenjälkilukijan, joten painike löytyy pienestä syvennyksestään. Äänenvoimakkuuspainikkeiden tuntuma on hyvä, vaikka ne ovat valmistettu muovista. Virtapainike tuntuu hieman väljältä, mutta painike ajaa asiansa hyvin. Puhelimen vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja nano-muistikortti. Huawei P40 Litessä käytetään siis Huawein omaan standardiin perustuvaa muistikorttia, joka on nähty aikaisemmin vain huippuluokan älypuhelimissa. Puhelimen yläreunaan on sijoitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on USB-C-tyypin liitin, mikrofoni, kaiutin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö

Näyttö on yksi Huawei P40 Liten vahvuusalueista, sillä puhelimeen on saatu varsin miellyttävä ja tasavahva näyttötoteutus. Näyttö on kooltaan 6,4 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli näytössä on 1080 x 2310 pikseliä, mikä tekee 398 pikseliä tuumaa kohden. Yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa. Huawei on toteuttanut puhelimen näytössä myös reiän, joka on etukameraa varten. Reikä sijaitsee näytön vasemmassa yläkulmassa ja se on kooltaan varsin pieni. Näytössä on myös huomattavasti pyöristetyt kulmat, jotka myötäilevät tyylikkäästi laitteen ulkoreunoja.

Näyttöön on tehty pieni reikä etukameraa varten.

Huawei P40 Liten näyttö on teknisesti omassa hintaluokassaan varsin perinteinen, eikä se tarjoa mitään kovin erikoista. Näyttö on kuitenkin monelle jo tarpeeksi hyvä, eikä parempaa moni edes todellisuudessa puhelimessa tarvitse. Näytössä on edelleen tuttu 60 hertsin virkistystaajuus, vaikka Huawei P40 -malliston huippupuhelimissa on jo hieman suurempia virkistystaajuuksia.

Puhelimen näytössä kirkkaus riittää monessa tilanteessa, mutta esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa näytöstä on välillä haastavaa saada selvää. Näyttö tarjoaa myös erittäin hyvät katselukulmat, mikä tosin ei ollut mikään suuri yllätys. Oletusasetuksilla näytön värintoisto on miellyttävä, mutta Huawei tarjoaa asetuksien kautta myös monipuolisesti säätömahdollisuuksia suoraan käyttäjälle. Asetuksista on mahdollista muun muassa näytön väritilaa normaalin ja eloisan välillä. Näytön värilämpötilaa on mahdollista muokata kolmen oletusasetuksen välillä (oletus, lämmin, kylmä) tai vaihtoehtoisesti väriympyrästä.

Koska Huawei P40 Lite toimitetaan Android 10- ja EMUI 10 -ohjelmistoilla, niin näyttöasetuksista löytyy asetus tummaa tilaa varten. Käyttöliittymän värimaailma on mahdollista muokata mustaksi, mutta valitettavasti tila ei näytä LCD-näytöllä yhtä hyvältä kuin OLED-näytöillä. Huawei P40 Liten tummassa tilassa musta väri näyttää LCD-näytön takia enemmän tumman harmaalta. Koska Huawei P40 Litessä ei ole OLED-näyttöä, niin myöskään always-on-display-toiminnallisuutta Huawei ei ole puhelimeen halunnut lisätä.

Huawei antaa käyttäjälle myös mahdollisuuden piilottaa etukameraa varten tehty reikä erillisen loviasetusvalikon kautta. Jos reikä halutaan piilottaa, niin silloin sitä ympäröivät alueet muuttuvat tummiksi. Käyttöliittymän tilapalkki ei kuitenkaan siirry, vaan se jää edelleen etukamerareiän rinnalle.

Tekniikka ja suorituskyky

Huawei P40 Lite on ensimmäinen Suomessa myyntiin saapunut puhelin Kirin 810 -järjestelmäpiirillä, joka on Huawein tuorein keskihintaluokan älypuhelimiin suunnattu järjestelmäpiiri. Kirin 810 haastaa siis Qualcommin keskiluokan Snapdragon 6- ja 7-sarjan järjestelmäpiirit, joita on nähty lukuisissa kilpailijoiden 200-450 euron puhelimissa.

Kirin 810 on valmistettu 7 nm tekniikalla ja siinä on kaksi tehokasta 2,77 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A76-ydintä sekä kuusi pienempää 1,88 GHz:n taajuudella hyrräävää Cortex-A55-ydintä. Huawein mukaan Kirin 810 on tehokkaampi kuin Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri. Huawein on tuonut Kirin 810 -piiriin älykkään taajuustekniikan, joka säätelee suurten ja pienien ytiminen kellotaajuuksia varmistaakseen, että sovelluksille annettaan aina tarvittava määrä prosessointitehoa. Tekniikan avulla Huawei kertoo myös tavoittelevansa pienempää virrankulutusta.

Grafiikkasuorittimena Kirin 810 -järjestelmäpiirissä toimii Mali-G52, jonka kerrotaan varmistavan tarvittavan grafiikkasuorituskyvyn. Järjestelmäpiirissä on myös Huawein neljännen sukupolven IPS, joka tarjoaa huomattavasti paremmat kuvankäsittelyn ominaisuudet kuin edeltäjässä. Suomessa Huawei on tuonut puhelimen tarjolle varusteltuna 6 gigatavulla LPDDR4X RAM-muistia sekä 128 gigatavulla sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Huawei P40 Lite tarjoaa myös huippupuhelimista tutun nano-muistikorttipaikan, joka kuitenkin vie toisen SIM-korttipaikoista.

Suorituskyvyltään Kirin 810 on erinomainen, joten se takaa myös Huawei P40 Litelle erittäin miellyttävän suorituskyvyn alle 300 euron hintapisteessä. Ajoimme puhelimessa läpi kaikki tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat kilpailijoita parempia. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata puhelimen saamia pisteytyksiä viime vuoden Huawei P30 Liten kanssa sekä samassa hintaluokassa pyörivien Redmi Note 8 Pro- sekä Motorola One Hyper -puhelimien kanssa.

Testitulokset
Huawei P40 Lite (K810) Redmi Note 8 Pro (HG90T) Motorola One Hyper (SD675) Huawei P30 Lite ( K710)
AnTuTu (V8): 297 301 pistettä 287 782 pistettä 224 599 pistettä 129 240 pistettä
Geekbench 4 (single): 2809 pistettä 2459 pistettä 2362 pistettä 1527 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7746 pistettä 7616 pistettä 6482 pistettä 5486 pistettä
Geekbench 5 (single): 590 pistettä 492 pistettä 504 pistettä EI TULOKSIA
Geekbench 5 (multi): 1862 pistettä 1639 pistettä 1617 pistettä EI TULOKSIA
PCMark 2.0: 7816 pistettä 10 156 pistettä 7321 pistettä 5975 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2820 pistettä 2365 pistettä 1981 pistettä 814 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2689 pistettä 2210 pistettä 1809 pistettä 684 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3402 pistettä 3135 pistettä 2971 pistettä 2439 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Huawei P40 Lite on suorituskykytestien perusteella erittäin kyvykäs, mutta on kuitenkin hyvä huomata, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta. Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Huawei P40 Lite toimi siis koko testijakson sulavasti ja ilman ongelmia. Alle 300 euron hintapisteessä Kirin 810 -järjestelmäpiiri on erittäin hyvä ja Qualcommin tai MediaTekin järjestelmäpiireihin perustuvat älypuhelimet eivät pysty samoihin suorituksiin.

Huawei P40 Lite tarjoaa myös kaksois-SIM-tuen, sillä puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelin tukee myös aktiivisesti molempien SIM-korttien käyttöä samanaikaisesti, sillä toisella SIM-kortilla on mahdollista esimerkiksi puhua puhelua ja toisella voi käyttää dataa normaaliin tapaan sekä vastaanottaa ilmoituksia tulevista puheluista. Lisäksi jos molemmat SIM-kortit ovat kytkettynä 4G-verkkoon, niin Huawei P40 Lite voi estää tehokkaasti 2G-tukiasemien aiheuttamia häiriöitä.

Sormenjälkilukija sijaitsee oikeassa reunassa.

Sormenjälkilukijan Huawei on sijoittanut uutuuspuhelimessa oikeaan kylkeen ja se on integroituna virtapainikkeeseen. Sormenjälkilukija on toimivuudestaan luotettava sekä tuttuun Huawein tyyliin erittäin nopea. Sormenjälkilukijaa on erittäin helppo käyttää muun muassa peukalolla, jonka ansiosta kyljessä oleva ratkaisu ei ole yhtään hullumpi. Henkilökohtaisesti kuitenkin tykkään enemmän sormenjälkilukijoista näytöllä tai vaihtoehtoisesti puhelimen takaosassa. Sormenjälkilukijan paras mahdollinen sijainti riippuu täysin käyttäjän tottumuksista, joten myöskin Huawei P40 Liten ratkaisu toimii varmasti monille käyttäjille.

Äänentoistosta Huawei P40 Litessä vastaa yksi kaiutin puhelimen alareunassa. Äänenlaatu on kohtalainen, mutta ei millään tasolla yllättävä. Puhelin tarjoaa myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jonka ansiosta Huawei P40 Liten käyttäjät voivat hyödyntää myös laadukkaita langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden ystäville puhelin tarjoaa myös Bluetooth 5.0 -yhteyden. Huomion arvoista Huawei P40 Litessä on myös se, että puhelimessa on NFC-tuki, jonka ansiosta sitä on mahdollista hyödyntää myös lähimaksamiseen.

Akunkesto ja pakkastesti

Akkua ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta.

Huawei P40 Lite pakkaa sisuksiinsa suuren 4200 milliampeeritunnin akun, joka takaa erittäin hyvän akunkeston. Huawein mukaan akku kestää kovemmassakin käytössä läpi päivän ja ainakaan testijakson aikana akku ei loppunut koskaan kesken päivän. Pienemmällä käytöllä akku voi kestää parhaimmillaan parikin päivää, mikä on hyvä suoritus. Testijakson aikana akkua oli iltaisin noin 30-40 prosenttia, kun puhelinta oli käytetty aktiivisesti muun muassa kuvaamiseen, puheluihin ja sosiaalisen median selailuun.

Yksi Huawei P40 Liten suurimmista valttikorteista on tuki 40 watin pikalataukselle ja se, että Huawei toimittaa puhelimen mukana oletusarvoisesti tehokkaan pikalaturin. Huawei P40 Lite tarjoaa siis pääosin huippupuhelimista tutuksi tulleita latausnopeuksia, mikä on tässä hintapisteessä erittäin harvinaista. Huawei on luvannut, että 40 watin SuperCharge-pikalaturilla puhelimen akku latautuu puolessa tunnissa jopa 70 prosentin akunvaraukseen.

Luonnollisesti testijakson aikana testasimme, kuinka hyvin Huawein lupaukset pitävät paikkansa. Alapuolella olevasta kuvaajasta on mahdollista nähdä kuinka nopeasti mukana toimitettava 40 watin pikalaturi todellisuudessa lataa Huawei P40 Lite -puhelimen suuren akun.

Huawei P40 Liten akun latautumisnopeus mukana toimitettavalla 40 watin pikalaturilla.

Tyhjästä täyteen puhelin latautuu vain 65 minuutissa ja puolessa tunnissa akkua on jo noin 72 prosenttia. Huawei ei siis ole lupaillut liikoja, vaan lataus on jopa lupauksia nopeampaa. Tasaiseen tahtiin akku latautuu 90 prosentin varaukseen, minkä jälkeen latausteho hidastuu loppua kohden. Viimeset 10 prosenttia latautuu reilussa 20 minuutissa. Huawei P40 Lite on yksi tämän hetken edullisimmista puhelimista, jonka akku latautuu vain reilussa tunnissa tyhjästä täyteen. Valitettavasti langatonta latausta Huawei ei ole puhelimeen laittanut.

Akunkesto on Huawei P40 Litessa siis mielestäni tarpeeksi hyvällä tasolla, jotta käyttökokemus on hyvä. Akku ei lopu kesken päivän aktiivisessa käytössä, ja jos puhelin on unohtunut esimerkiksi yöllä ladata, niin erittäin nopea pikalataus lataa alle puolessa tunnissa tarpeeksi akkua yhden päivän tarpeisiin.

Testijakson aikana Huawei P40 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Huawei P40 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Puhelimen näyttö muuttui testin aikana hyytelömäiseksi, mikä johtuu Huawein hyödyntämästä IPS LCD -tekniikasta. Lisäksi akun lataaminen ei ollut mahdollista heti jääkylmänä turvallisuussyistä, eikä myöskään kamerassa ollut mahdollista käyttää salamavaloa heti. Puhelin palautui normaaliksi kuitenkin nopeasti huoneenlämmössä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Huawei P40 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, eikä sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen.

Pakkastesti osoitti Huawei P40 Lite -puhelimen olevan varsin hyvin suunniteltu Suomenkin kylmiin talviin, sillä akun kulutus ei ollut kummankaan testauskerran aikana huolestuttavalla tasolla. Ainoat suuremmat ongelmat olivat näytön hyytelöityminen sekä akun latauksen estäminen, mutta näistä ongelmista päästiin eroon muutamassa minuutissa puhelimen ollessa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kamerat ovat olleet viimeiset vuodet älypuhelimien tärkein ominaisuus ja nyt myös Huawei P40 Litessä kameroihin on panostettu. Mitään huippuluokan kameraratkaisua ei puhelimessa ole, vaan toteutus on varsin yleinen alemman keskihintaluokan laitteista. Takaosasta löytyy neloiskamera, joka koostuu pääkameran ohella ultralaajakulmakamerasta, makrokamerasta sekä syvyysterävyyskamerasta. Kamerat ovat sijoitettuna laitteen takaosaan neliömäiseen alueeseen, joka tuottaa vahvasti mielikuvan Applen viime vuoden iPhone 11 -puhelimesta.

48 megapikselin pääkamerassa Huawei käyttää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolloin oletusasetuksilla taltioidaan 12 megapikselin kuvia. Pääkamerassa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Huawei P40 Liten 8 megapikselin ultralaajakulmakamerassa on kerrottu olevan f/2.4-aukko sekä kiinteä tarkennus. 2 megapikselin makrokamerassa on f/2.4-aukko, 27 mm polttoväli, 1/5,0” kennokoko sekä 1,75 µm pikselikoko. Viimeinen kameroista on myös tarkkuudeltaan 2 megapikseliä ja kyseessä on syvyysterävyyskamera.

Huawei P40 Liten neloiskamera lyhyesti

  • 48 MP pääkamera (f/1.8-aukko, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4-aukko)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4-aukko, 27 mm, 1/5,0”, 1,75 µm)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamera taltioi oletusarvoisesti siis 12 megapikselin kuvia, jonka takia myös tässä arvostelussa tulemme paneutumaan vain oletusasetuksilla otettuihin kuviin. Myös 48 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista, kunhan asetuksen aktivoi päälle manuaalisesti. 12 megapikselin pääkameran kuvat ovat hyvässä valaistuksessa yksityiskohtaisia, värimaailmaltaan luonnollisia sekä teräviä. Kun kuvia tarkastelee kuitenkin lähempää, niin on havaittavissa häiritsevän liiallista jälkikäsittelyä, joka näkyy muun muassa öljymaalauksen kaltaisina yksityiskohtina.

Heikommassa valaistuksessa Huawei P40 Liten pääkamera kykenee myös hyvään lopputulokseen, vaikka yksityiskohtia katoaa hieman. Puhelin tukee myös erillistä yötilaa, jolla kuviin saadaan hieman enemmän yksityiskohtia, mutta samalla kuvien laatu muuttuu erikoisesti pehmeäksi. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Huawei P40 Liten pääkameralla 12 megapikselin tarkkuudella.

Ultralaajakulmakameran tarkkuus puhelimessa on 8 megapikseliä ja kuten useiden puhelimien kohdalla olemme saaneet todeta, niin myöskään Huawei P40 Litessä ultralaajakulmakuvat eivät suuremmin vakuuta. Kamera kykenee 120 asteen kuviin ja puhelimessa on myös automaattinen vääristyksen korjaus, joka hieman rajaa kuvaa. Testikuvien perusteella laatu on kohtalainen, mutta ei mikään kovin erikoinen. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakuvista tulee hyviä, mutta heikko laatu on havaittavissa suttuisina yksityiskohtina, jotka näyttävät enemmän maalauksilta kuin oikeilta kuvilta. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvat eivät suuremmin pääse myöskään vakuuttamaan. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

2 megapikselin makrokamera on Huawei P40 Liten tärkeimmistä kameroista kolmas ja sen tarkoituksena on yksinkertaisesti tarjota vain mahdollisuus kuvan ottamiseen erittäin läheltä kohdetta. Makrokamera pystyy tarkentamaan 4 senttimetrin päästä kohteesta, joten kameralla päästään mukavan lähelle. Hyvässä valaistuksessa makrokuvat ovat laadultaan hyviä, mutta jos valoa ei ole tarpeeksi, niin 2 megapikselin kamera ei pysty kunnon kuviin. Alapuolella on muutama makrokuva.

Neljäs Huawei P40 Liten kameroista on 2 megapikselin syvyysterävyysanturi, joka taltioi kuviin tutun bokeh-efektin. Testijakson aikana oli havaittavissa muutamia haasteita syvyysterävyyden taltioimisen kanssa, sillä usein kamera ei tunnistanut kovinkaan hyvin kuvattavaa kohdetta, minkä vuoksi taustasumennuksesta tuli toisinaan erikoisen näköinen. Syvyysterävyyden taltioiminen onnistuu kuitenkin, jos valoa on tarpeeksi ja kuvattavia kohteita ainoastaan yksi. Alapuolella on yksi bokeh-efektillä varusteltu kuva.

Huawei P40 Liten etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja siinä ei ole automaattista tarkennusta. Etukameralla voidaan taltioida monessa tilanteessa tarpeeksi hyviä kuvia, joissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat luonnolliset. Videokuvausta Huawei P40 Litellä voidaan harrastaa korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena, eikä puhelimessa ole näin ollen tukea 4K-kuvaukselle. Full HD -tasoiset videot ovat kohtuullisia, mutta eivät aivan ehkä odotetulla tasolla.

Kamerasovellus on Huawei P40 Liten kohdalla pitkälti samanlainen kuin aikaisemmissa Huawei-puhelimissa. Kamerasovelluksessa on siis paljon erilaisia toiminnallisuuksia, joista suurin osa on käyttökelpoisia ja toiset jäävät selvästi pienemmälle käytölle. Yleisilmettä Huawei on hieman viilannut Android 10 -käyttöjärjestelmään sekä EMUI 10 -käyttöliittymään sopivammaksi, mutta muutokset ovat kuitenkin pääosin kosmeettisia.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (AR-objektiivi, yö, muotokuva, valokuva, videot, jne.). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä. Sovelluksen yläreunassa on tuttu AI Lens -toiminnallisuus, jonka avulla voidaan esimerkiksi helposti skannata vaikka QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, värifilttereille sekä AI-kuvaukselle. Kameran päänäkymässä on myös zoom-säädin, jossa on pikavalintoina laajakulmakuvaus, 1x- ja 2x digitaalinen zoomaus.

Ammattilainen-tila on Huawein termi pro-kuvaustilalle, joka löytyy Huawei P40 Lite -puhelimessa lisää-valikon takaa. Tässä tilassa on mahdollista säätää kameran kuvausasetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Huawei P40 Litessä on mahdollista säätää muun muassa ISO-arvoa (50 – 5000), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta.

Kamerasovellus oli Huawei P40 Lite -puhelimessa todella nopea ja sen käyttäminen oli testijakson aikana mielekästä. Alapuolella on kuvakaappauksia kamerasovelluksesta.

Käyttöjärjestelmä

Huawei P40 Litessä on Android 10 ilman Googlen palveluita.

Käyttöjärjestelmä on mielenkiintoinen osa-alue Huawei P40 Litessä, sillä aikaisemmin testatun Huawei Mate30 Pro -älypuhelimen tavoin myöskään tästä ei löydy enää Googlen palveluita. Puhelimessa on Googlen tuorein Android 10 -käyttöjärjestelmä sekä Huawein oma EMUI 10 -käyttöliittymä. Testijakson lopussa puhelimen tuorein tarjolla ollut Googlen julkaisema tietoturvakorjaus oli 1. tammikuuta 2020.

Googlettomuus on yksi Huawei P40 Lite -puhelimen heikoimmista puolista, sillä Huawein omasta AppGallery-sovelluskaupasta ei löydy läheskään kaikkia suosituimpia sovelluksia. Olemme jo aikaisemmin tutustuneet Huawei Mobile Services -ekosysteemiin ja ne käyttökokemukset ovat edelleen erittäin ajankohtaisia. Alapuolella olevasta artikkelista on mahdollista lukea käyttökokemuksia ja toisessa tarkastellaan suomalaisten sovelluskehittäjien innokkuutta tuoda sovelluksensa Huawein AppGallery-sovelluskauppaan.

Tilanne on kuitenkin sovelluspulan kanssa jatkuvasti paranemaan päin, sillä jopa Huawei P40 Liten testijakson aikana AppGalleryyn lisättiin muutama sovellus, joista yksi tärkeimmistä oli nuorison suosima Snapchat. Lisäksi Huawei P40 Litelle on mahdollista ladata APK-tiedostona muun muassa Facebook, Twitter, Spotify sekä lukuisia muita sovelluksia, jotka toimivat täydellisesti puhelimessa. Todennäköisesti monet sovelluksista tulevat lähiaikoina AppGalleryyn, mutta tällä hetkellä sovelluksien saaminen puhelimeen on edelleen haastavaa.

Ilman Googlen palveluita Huawei P40 Liten käyttäminen on haastavaa, sillä ainakin itse olen tottunut Google Playn laajaan sovellusvalikoimaan sekä YouTuben käyttämiseen. Valitettavasti näitä ei enää oletuksena löydy, joten päätimme testijakson aikana testata myös asentaa Googlen palvelut puhelimeen. Saimme onnistuneesti asennukset tehtyä ja kaikki tutut Googlen sovellukset toimivat Huawei P40 Lite -puhelimessa. On kuitenkin hyvä huomata, että kolmannen osapuolen kautta Googlen palveluiden lataaminen ei ole suositeltavaa ja se voi myös olla tietoturvariski.

Parin viikon testijakson aikana Android 10 ja EMUI 10 toimivat erittäin sulavasti, eikä vastaan tullut suurempia ongelmia. Toistaiseksi on hieman epäselvää, millä tahdilla Huawei pystyy päivittämään uutuuspuhelimen ohjelmistoa, sillä Huaweilla ei ole pääsyä enää ensimmäisenä Googlen tietoturvakorjauksiin, minkä vuoksi ne laahaavat myös P40 Litessä hieman perässä. Myöskään Android 11 -päivityksen saatavuudesta on toistaiseksi varsin vaikea sanoa yhtään mitään.

Yhteenveto

Huawei P40 Lite

Kokonaisuudessaan Huawei P40 Lite on erittäin mielenkiintoinen puhelin alle 300 euron hintaluokassa, mutta Googlettomuus tuottaa uutuudesta hieman ristiriitaisia ajatuksia. Puhelimessa on erittäin hyviä teknisiä ominaisuuksia, tyylikäs muotoilu sekä kilpailijoita monella tasolla paremmat lähtökohdat, mutta tuttu ja turvallinen Google puuttuu. Huawei P40 Litessä joudutaan tyytymään AppGallery-kaupan varsin suppeaan sovellusvalikoimaan, eikä kaikki tutut sovellukset puhelimessa edes toimi.

Henkilökohtaisesti tykästyin testijakson aikana puhelimen miellyttävään näyttöön, Kirin 810 -järjestelmäpiirin tarjoamaan suorituskykyyn sekä hyvään akunkestoon, joka on yhdistetty 40 watin pikalataukseen. Huawei P40 Liten valttikortteja ovat myös suuri RAM-muistin ja tallennustilan määrä sekä Android 10 -käyttöjärjestelmä. Heikkouksiakin on Googlen palveluiden puuttumisen ohella muutamia. Muun muassa ulkoinen rakenne ei ole enää kovin hyvällä tasolla, sillä Huawei luottaa kokonaisuudessaan muoviin. Lisäksi Huawei P40 Litessä ei ole ilmoitusvaloa tai 4K-videokuvausta, minkä ohella Huawei luottaa omaan epästandardiin nano-muistikorttipaikkaan.

Suomessa Huawei P40 Lite on tullut myyntiin 26. maaliskuuta 2020, ja tarjolla on 6 + 128 gigatavun muistiversio. Puhelimesta on myynnissä kolme väriversiota, jotka ovat musta, pinkki ja testissäkin käynyt vihreä. Hintaa laitteella on 299 euroa, joten Huawei haastaa alemmassa keskihintaluokassa monia kovia kilpailijoita, joita ovat muun muassa Motorola One Hyper, Samsung Galaxy A51 sekä Redmi Note 8 Pro.

Huawei P40 Lite -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Testissä Huawei P40 Lite

7.6

SuomiMobiilin arvostelussa Huawein uusi P40 Lite -älypuhelin, joka on varusteltu mm. neloiskameralla, Kirin 810 -piirillä ja HMS-palveluilla.

Hyvää
  • Tyylikkäät väriversiot
  • Miellyttävä näyttö
  • Kirin 810 tehokkaampi kuin kilpailijansa
  • 6 Gt RAM-muistia sekä 128 Gt tallennustilaa
  • USB-C-latausliitin ja 3.5 mm kuulokeliitin
  • Tuore Android 10
  • Erittäin nopea 40W-pikalataus
  • Hyvä akunkesto
  • Muistikorttipaikka (varauksin)
  • Nopea ja toimiva sormenjälkilukija
Huonoa
  • Kiiltävämuovinen rakenne naarmuuntuu herkästi
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Googlen palvelut puuttuvat
  • Epästandardi nanomuistikorttipaikka
  • Ei 4K-videokuvausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Ainoa seikka tässä arvostelussa on jäännyt mietityttämään, heikonlaiseksi 6.5 pisteeseen arvostellut kameran arvostelu kun puhelimessa kuitenkin paljon hyvää, suorastaa kovaa kuten Kirin 810 prossu ja 6 gt ram muistia ja toi 40w laturi.

    1. 48 megapikseliä ei itsessään sano, että kamera olisi hyvä, sillä myös 48 megapikselin sensoreita on olemassa jo monenlaisia. Myös softalla on tekmistä siihen, millaista jälkeä kamera tuottaa. Lisäksi vuoden aikana ala on mennyt jo eteenpäin ja jos verrataan kilpailijoiden kameroihin, niin samassa luokassa on ehkä jopa parempaa tarjolla. Peruskäyttöön Huawei P40 Liten kamera on hyvä, mutta kovin paljoa ei kameralta kannata odottaa.

  2. Tuon Kirin 810 -piirin huippukellot on kyllä vain 2,27 GHz eikä 2,77…

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut