ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Watch Fit 2 Active – seuraa terveyttä ja aktiivisuutta kattavasti edullisesta hinnasta huolimatta

Huawei Watch Fit 2 Active

Huawein älykellot ovat tunnettu monipuolisista terveys- ja urheiluominaisuuksista, joista viime aikoina on saatu nauttia aikaisempaa edullisemmassa hintapisteessä. Huawei Watch Fit oli yksi edullisista versioista, joka testattiin SuomiMobiilissa viime vuonna. Tänä vuonna markkinoille on tuotu uusi Watch Fit 2, jota on päästy testaamaan myös SuomiMobiilissa.

Älykellosta on myynnissä Suomessa kaksi versiota, jotka ovat Active sekä Classic. Testissä kävi edullisempi Active-versio, joka tarjoaa samat ominaisuudet hieman sporttisemmassa paketissa. Huawei Watch Fit 2 -älykellossa on kookas 1,74 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, tuki Bluetooth-puheluille, 10 päivän akunkesto sekä paljon muita Huawein tuttuja toimintoja.

Suomessa Huawei Watch Fit 2 saatiin myyntiin jo kesällä. Älykellon Active-versio maksaa 149 euroa. Kyseistä mallia saa kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, vaaleanpunainen sekä sininen. Kellon Classic-version hinta on 179 euroa ja sitä myydään väreissä harmaa ja valkoinen.

SuomiMobiilissa Huawei Watch Fit 2 Active -älykelloa on testattu pidemmän aikaa, mutta vasta nyt on aika katsoa mihin kellosta todellisuudessa onkaan. Artikkelissa tulemme tutustumaan kellon rakenteeseen, tekniikkaan sekä ominaisuuksiin. Alapuolella on vielä lyhyt yhteenveto Huawei Watch Fit 2 Active -version teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch Fit 2 Active

 • Näyttö: 1,74 tuumaa, AMOLED (480 x 336), tukee kosketusta
 • RAM-muisti: 32 megatavua
 • Tallennustila: 4 gigatavua
 • Yhteydet: Bluetooth 5.2
 • Akku: 292 milliampeerituntia (ei irrotettava)
 • Lataus: 5 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
 • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.1 (LiteOS)
 • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
 • Mitat: 46 x 33,5 x 10,8 millimetriä
 • Paino: 26 grammaa (ilman ranneketta)
 • Valmistusmateriaalit: Polymeerikuitu / silikoniranneke
 • Vedenkestävyys: 5 ATM
 • Värit: Musta, sininen ja vaaleanpunainen
 • Tuetut laitteet: HarmonyOS 2+, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
 • Hinta: 149 euroa

Myyntipakkaus

Huawei Watch Fit 2 Activen myyntipakkauksen sisältö.

Huawei toimittaa älykellon perinteisessä vaaleassa myyntipakkauksessa, jota koristaa kuva laitteesta sekä tiedot kellon ominaisuuksista. Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Huawei Watch Fit 2 -älykello omasta syvennyksestään. Pahvitasanteen alapuolelta löytyy kaksi lokeroa, joista toisesta löytyy pikakäyttöopas ja takuutietoja. Toisessa on magneettinen laturi. Älykellon mukana toimitetaan siis kaikki, mitä voikin odottaa saavansa, joten yllätyksiä ei ole tarjolla.

Tuttu muotoilu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Huawei Watch Fit 2 Active on kuten edeltäjänsä, eikä tarjolla ole suuria uudistuksia. Huawein monissa kelloissa on nähty pyöreä rakenne, mutta Fit-mallisto erottuu joukosta suorakulmaisella rakenteella. Huawei jatkaa tutulla strategialla myös Watch Fit 2:n kohdalla, ja tarjolla on edelleen yllättävän kompakti kokonaisuus.

Watch Fit 2 Active on valmistettu kestävästä polymeerikuidusta, eli käytännössä muovista. Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta ja kellon ranneke on valmistettu silikonista. Kellon mitoiksi on ilmoitettu 46 x 33,5 x 10,8 millimetriä ja painoa on ilman ranneketta 26 grammaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilu on älykellossa yllättävän miellyttävä. Huawei Watch Fit 2 Activen näyttöä on suojaamassa 2,5D-lasi, joka tekee kosketusnäytön käytöstä miellyttävää. Kellon takaosassa on sykeanturi, laitteen mallitietoja sekä latausliitännät. Oikeassa kyljessä on esillä yksi virta- ja monitoimipainike, mikrofoni sekä kaiutin. Hintaluokassaan Huawei Watch Fit 2 Active näyttää yllättävän viimeistellyltä laitteelta ja se on jopa tyylikäs.

Käytössä Huawei Watch Fit 2 Active tuntui kestävän hyvin, eikä muutamassa kuukaudessa saatu rakenteeseen merkittäviä kulumisen jälkiä. Toki vaaleassa silikonirannekkeessa oli havaittavissa hieman pinttymää, mutta ei kuitenkaan kovin paljoa. Ilahduttavaa oli erityisesti nähdä, ettei näyttölasiin tullut huomattavia naarmuja.

Huawei Watch Fit 2 Active tuntui kädessä hyvältä, ja se antoi vastaavan mielikuvan kuin edeltäjä. Yleensä kellojen muovinen rakenne ja silikonirannekkeet eivät anna parasta tuntumaa, vaan hiostavat tai ahdistavat. Huawei Watch Fit 2 Activen kompaktin rakenteen ansiosta itse en kokenut kellon missään kohtaa suuresti hiostavan tai häiritsevän. Huawei on toteuttanut rannekkeelle helpon kiinnitysmekanismin, mutta Huawein oman standardin takia kelloon on vaikea löytää kolmannen osapuolen rannekkeita.

Huawei on tehnyt kellon rakenteesta 5ATM-luokituksen mukaisesti vedenkestävän, eli vettä ei tarvitse laitteen kanssa pelätä. Huawei Watch Fit 2:n voi ottaa mukaan esimerkiksi uima-altaaseen tai vaikkapa lähteä juoksulenkille sateessa.

Kello tuo vahvasti mieleen edeltäjäversion, joka on vain hyvä asia. Huawei ei ole lähtenyt suuresti muokkaamaan hyväksi todettua ratkaisua ja nyt tarjolla on älykello miellyttävän kompaktissa ja kevyessä paketissa. Huawei Watch Fit 2 Active on tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat sininen, musta ja testissäkin käynyt vaaleanpunainen.

Teknisesti ei yllätyksiä – tukee nyt Bluetooth-puheluita

Tekniikan osalta Huawei Watch Fit 2 Active on melko tuttua Huaweita. Tällä kertaa muutamia aikaisemmin kalliimmista kelloista tuttuja toimintoja on saatu mukaan, mutta monet ominaisuudet ovat pysyneet ennallaan verrattuna edeltäjäversioon.

Kellossa on suuri 1,74 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on 480 x 336 pikselin tarkkuus. Näyttö on värillinen ja tukee myös kosketuksia, kuten älykellolta voikin odottaa. Testijakson aikana itse tykkäsin näytön tarkkuudesta sekä väritoistosta. Kirkkautta näytössä on kohtuullisesti, mutta esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa luettavuus ei ole kovinkaan erikoinen. Perustilanteissa kirkkaus on mielestäni riittävä.

Huawei on saanut näyttöön myös tuen automaattiselle kirkkauden säädölle, eli näytön kirkkaus vaihtuu olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin ansiosta. Lisäksi näytön kirkkautta voi säätää manuaalisesti. Huawei Watch Fit 2 Active tukee lisäksi Always-on-display-toimintoa, jonka avulla kello saadaan näkyviin myös suljetulle näytölle jatkuvasti.

Huawei ei ole kovinkaan tarkasti kertonut Watch Fit 2 Active -älykellon teknisestä toteutuksesta. Kellossa on kuitenkin 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä useampia erilaisia sensoreita. Huawei on laittanut mukaan kiihtyvyysanturin, gyroskoopin, sykesensorin, ympäristövalosensorin ja kapasitiivisen sensorin. Lisäksi laitteessa on sisäänrakennettuna GPS-tuki sekä Bluetooth 5.2 -yhteys. Active-versio ei tarjoa NFC-yhteyttä, joka löytyy kuitenkin Classic-versiosta.

Uudistuksena on tuki Bluetooth-puheluille laitteen sisäänrakennettujen kaiuttimen ja mikrofonin kautta. Henkilökohtaisesti en suuremmin välitä kellon kautta puhumisesta, mutta toki siitäkin voi olla tietyissä tilanteissa hyötyä, esimerkiksi jos ei pysty ottamaan puhelinta pois taskusta.

Akun Huawei on luvannut kestävän noin 10 päivää peruskäytössä ja myös tähän lupaukseen varsin hyvin testijakson aikana päästiin. Huawein mukaan kovemmassa käytössä akunkesto riittää 7 päiväksi. Sisuksista löytyy 292 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka on selvästi suurempi kuin edeltäjässä. Huawei Watch Fit 2 Active tukee latausta pogo-liitännöillä ja mukana toimitetaan laitteelle kustomoitu magneettinen laturi.

Testijakson aikana akunkesto oli käytöstä riippuen noin 7 vuorokautta. Akun kestävyys riippuu yksiselitteisesti käytöstä. Testijakson aikana Huawei Watch Fit 2 Active -kelloa käytettiin unen ja harjoitusten seurantaan. Harjoituksilla on suuri vaikutus akunkestoon, sillä kellossa oleva GPS kuluttaa akkua paljon. Akunkesto on kuitenkin sen verran hyvä, ettei kelloa tarvitse olla joka päivä lataamassa.

Huawein mukaan älykelloon saataisiin virtaa 5 minuutissa koko päiväksi mukana toimitettavalla laturilla. Testijakson aikana akun todettiin lautautuvan puolessa tunnissa reiluun puoleen varaukseensa, mutta täyteen latautuminen kesti puolisentoista tuntia. Kello kiinnittyy laturiin voimakkaasti magneettien ansiosta, joten laturi ei irtoa latauksen aikana itsestään.

Tutut terveys- ja urheilutoiminnot

Huawei Watch Fit 2 Active on varusteltu edeltäjästä tutuilla terveys- ja urheilutoiminnoilla. Mukana ei ole kaikkia tuoreimpia innovaatioita, sillä jostain on myös jouduttu karsimaan. Perustoiminnot ovat kuitenkin samanlaiset kuin esimerkiksi Huawei Watch GT 3 -sarjan kelloissa. Huawei Watch Fit 2 Active pitää myös sisällään Suomessa kehityt algoritmit.

Esimerkiksi kellossa oleva TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa ja se vastaa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet, ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.

GPS-yhteydet tuntuivat toimivan testijakson aikana luotettavasti Huawei Watch Fit 2 Active -kellossa. Yleisesti paikannuksen löytämiseen kului 5-10 sekuntia ulkoilmassa. GPS:n ansiosta Huawei Watch Fit 2 Active on saanut myös “reitti takaisin” -ominaisuuden, eli kello ohjeistaa palaamaan takaisin samaa reittiä harjoituksen aikana. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos on esimerkiksi hukassa.

Huawei on laittanut kelloon lisäksi TruSeen 5.0 -tekniikan, jonka avulla laitteen sensoreiden avulla pystytään mittaamaan sykettä ja sen tarkkuutta aikaisempaa paremmin. Sykesensori ei ole kellossa Huawein tuoreinta tekniikkaa, mutta se ajaa silti asiansa hyvin.

Älykellossa on tuettuna myös Huawein monesti kehutut sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Huawei Watch Fit 2 Active -kellossa mielestäni hyvällä tasolla. Kello pystyy erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Huawein mukaan kello seuraa nukkuessa sykettä, analysoi hengitystä sekä antaa arvosanan unesta.

Happisaturaation mittaus on nähty jo monissa Huawein älykelloissa, joten kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus Watch Fit 2 Activen kohdalla älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion. Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti.

Urheilutoimintojen osalta Huawei Watch Fit 2 Active tarjoaa myös kaikki tutut perustoiminnot ja hieman ekstraa. Huawein mukaan kellossa on 97 erilaista harjoitustilaa, joiden joukossa on muun muassa juoksu, tanssi, kävely, kalastus ja monet muut.

Älykello tukee lisäksi maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arviointia. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta ja algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.

Huawei on tuonut mukaan kuntoanimaatioita ja ääniohjattuja venytysharjoituksia. Esimerkiksi ennen juoksua kello ohjeistaa lämmittelemään ja juoksun jälkeen pyritään neuvomaan erilaisien venytyksien kanssa.

Testijakson aikana Huawei Watch Fit 2 Activen todettiin ajavan asiansa siinä, mihin se on luotukin. Älykello mittaa mukavan tarkasti monella tasolla, mutta tarjolla on myös perustoiminnot harjoituksien seurantaa ajatellen. Lisäksi älykellon kanssa ei havaittu merkittäviä ongelmia, vaan toiminnot tuntuivat toimivan luvatulla tavalla.

Käyttöjärjestelmä ja Huawei Health

Huawei hyödyntää älykellossa tuttua HarmonyOS 2.1 -käyttöliittymää, joka on käytännössä sama kuin edeltäjäversiossa nähty LiteOS. Huawei on muuttanut nimen, mutta oikeastaan ominaisuudet ovat ennallaan.

HarmonyOS 2.1 tarjoaa käyttöliittymän, joka on monipuolisempi sekä yhtenevämpi älypuhelimien käyttökokemuksen kanssa. Kellotaulusta vasemmalla pyyhkäistäessä saadaan widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida käyttäjän tottumuksien mukaan. Itse olin laittanut kelloon esille aktiivisuustiedot, sykkeen, SpO2:n ja säätiedot. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia.

Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, ja vihdoin Huawei on saanut tarjottua tuen myös viesteihin vastaamiseen suoraan kellosta. Toki tarjolla on ainoastaan pikavastaukset suosituissa pikaviestipalveluissa, joita ovat mm. WhatsApp, Facebook Messenger sekä Telegram. Kyseessä on uusi ominaisuus, joka on ollut Huawein kelloissa vasta muutaman kuukauden ajan.

Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on kuusi pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä. Sovellusvalikko saadaan auki kellon painikkeesta, jossa nähdään sovelluskuvakkeita. HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmän asetusvalikko on pitkälti samanlainen kuin Huawein älypuhelimissa. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta.

Huawei on asentanut kelloon monta omaa sovellusta, kuten musiikki, sää, sekuntikello, kompassi sekä taskulamppu. Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa. Huawei on saanut kelloon myös tuen kolmannen osapuolen sovelluksille, sillä puhelimen kautta kelloon voidaan asentaa eri sovelluksia AppGallery-sovelluskaupan kautta. Sovellusvalikoima ei ole kuitenkaan kovinkaan laaja, ja monet sovellukset ovat turhia.

HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmä on mielenkiintoinen ja helposti ymmärrettävä Huawei Watch Fit 2 Active -älykellossa. Vaikka kyse on karsitummasta älykellosta kuin monet Samsungin tai Applen kellot, niin Huawei on keskittynyt vahvasti terveys- ja urheilupuoleen, jotka ovat Huaweilla markkinoiden kärkeä. Huawei Watch Fit 2 Active tarjoaa perustoiminnot myös älytoimintojen osalta, jotka ovat enemmän kuin riittävät ainakin itselle.

Huawei Health on edelleen sovellus, joka kerää yhteen paikkaan kellon avulla kerätyt tiedot. Huawei Health on sovelluksena erittäin kattava ja monipuolinen, ja se kokoaa yhteen loogisesti tiedot näytettäväksi käyttäjälle. Sovellus toimii kuten aikaisemmillakin Huawein älykelloilla, eikä se ole kokenut suurempia muutoksia.

Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS 2 -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.

Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch Fit 2 Active -kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla muutamia asetuksia. Sovelluksen kautta onnistuu myös kellon päivittäminen ja asetuksien hallinta.

Huawei Health -sovelluksen yksi uusista ominaisuuksista on ”terveysyhteisö”, joka mahdollistaa esimerkiksi perheenjäsenten lisäämisen yhteisöön. Käyttäjien välillä voidaan jakaa toistensa terveystietoja, kuten liikuttua matkaa, sykettä, verenhappipitoisuutta, unen määrää tai stressitasoa. Huawei Health mahdollistaa nykyisin myös tietojen synkronoinnin esimerkiksi Stravan kanssa.

Henkilökohtaisesti tykkään Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on yksinkertainen sekä tarjoaa kaikki omaan käyttööni tarvittavat ominaisuudet. Lisäksi käyttöliittymä on selkeä ja antaa kerralla kaikki tarvittavat tiedot. Esimerkiksi urheilusuorituksista saadaan näkyviin tarkemmat yksityiskohdat, unenlaatua pystyy itse analysoimaan mielenkiintoisen grafiikan avulla ja samalla sykekäyrä tallentuu tarkasti.

Hintaluokassaan monipuolinen älykellon ja aktiivisuusrannekkeen risteytys

Huawei Watch Fit 2 Active on tuttua Huaweita, joka tarjoaa edullisempaan hintapisteeseen mielenkiintoisia ratkaisuja. Alle 150 euron hinnalla Huawei pystyy tarjoamaan kattavat ominaisuudet terveyden seurannan ja urheiluominaisuuksien osalta. Huawei Watch Fit 2 Active on kevyt älykello, joka on lähellä hyvin varusteltuja aktiivisuusrannekkeita.

Testijakson aikana itse tykästyin älykellon kevyeen ja miellyttävän laadukkaaseen rakenteeseen. Huawei Watch Fit 2 Active erottuu joukosta suurella näyttöpaneelilla, joka takaa hyvän kokemuksen. Kellossa todettiin olevan riittävän hyvä akunkesto ja aikaisempaa kattavammat ominaisuudet parantavat kokonaisuutta. Älykellon selvimmät vahvuudet löytyvät Huawein laadukkaista terveys- ja urheilutoiminnoista. Vahvuutena voidaan pitää myös toimivuutta yhdessä Android- ja iOS-laitteiden kanssa.

Omassa hintaluokassaan Huawei Watch Fit 2 Active ei suuremmin tarjoa pettymyksiä, vaan siinä on lähes kaikki mitä voikin odottaa. Toki mobiilimaksamisen mahdollisuus puuttuu kokonaan, joka on nähty joissakin kilpailijoissa. Lisäksi kellon mukana toimitettava laturi on täysin omanlaisensa, eikä Huawei käytä minkäänlaista standardia. Heikkoutena voidaan pitää myös AppGallery-sovelluskaupan rajallista tarjontaa.

Huawei Watch Fit 2 Active on mielestäni hinnoiteltu kilpailukykyisesti. Suurimmat haastajat kellolle löytyy Huawein omasta valikoimasta. Ominaisuudet ovat hyvin vastaavat kuin esimerkiksi 50 euroa kalliimmassa Huawei Watch GT 3 SE -kellossa. Potentiaalisien ostajien on siis vain päätettävä haluaako pyöreän vai suorakulmaisen kellon. Xiaomilta haastaja on myös Smart Band 7 Pro, josta arvostelun voi lukea tämän linkin takaa.

Suomessa Huawei Watch Fit 2 Active saatiin myyntiin jo kesällä. Hintaa laitteella on uutena 149 euroa ja tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat musta, vaaleanpunainen sekä sininen. Älykelloa tarjoavat jälleenmyyjät ja edullisimmat hinnat ovat esillä Hintaseurannan listauksessa alapuolella.

Hyvää

 • Kevyt ja miellyttävä rakenne
 • Tarkka ja värikäs AMOLED-näyttö
 • Huawein laadukkaat terveys- ja urheilutoiminnot
 • Riittävä akunkesto
 • Tuki Bluetooth-puheluille
 • Kilpailukykyinen hinnoittelu
 • HarmonyOS tarjoaa nyt monipuolisempia ominaisuuksia
 • Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

 • Laitteella on omanlainen laturinsa
 • Ei tukea mobiilimaksamiselle Suomessa
 • AppGalleryn sovellusvalikoima on melko suppea

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut