ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Watch Fit (Active ja Elegant) – kevyt ja erilainen älykello Huaweilta

Huawei Watch Fit Active ja Watch Fit Elegant

Huawei Watch Fit on ollut Suomessa myynnissä jo pidemmän aikaa, mutta keväällä älykellosta tuotiin tarjolle myös hieman paremmin viimeistelty Elegant-versio. Olemme SuomiMobiilissa testailleet Huawei Watch Fit Active -perusversiota sekä myös Watch Fit Elegant -versiota useamman kuukauden ajan, ja nyt on aika katsoa mihin Huawein hieman erilaisesta älykellosta todellisuudessa onkaan.

Mitään teknistä eroa Active- ja Elegant-versioilla ei suuremmin ole, mutta erot löytyvät rakenteesta. Siinä missä Active-versio on valmistettu polymeerikuidusta, niin Elegant-version rakenne on ruostumatonta terästä. Molemmissa kelloissa on 1,64 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, 5ATM-vedenkestävyys, GPS ja noin 10 päivän akunkesto. Hintaeroa versioilla on muutaman kympin verran, sillä Huawei Watch Fit Active maksaa 99 euroa ja Elegant-versio vastaavasti 139 euroa.

Tässä artikkelissa on tarkoitus tutustua molempiin älykelloihin rakenteellisesti, teknisesti sekä ominaisuuksiltaan. Lisäksi tulen kertomaan omia kokemuksia kelloista pidemmän käytön perusteella. Vaikka Huawei Watch Fit ei ole enää mikään täysin tuore laite, niin kyseessä on silti edelleen varteenotettava älykello edullista ja pääosin hyvin toimivaa laitetta etsivälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch Fit tekniset tiedot

 • Näyttö: 1,64 tuumaa, AMOLED (456 x 280), tukee kosketusta
 • Yhteydet: Bluetooth 5.0, BLE, GPS
 • Tallennustila: 4 gigatavua (eMMC)
 • Akku: 10 päivän akunkesto
 • Lataus: Magneettinen latausalusta
 • Käyttöjärjestelmä: Huawei Lite OS
 • Sensorit: kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, sykeanturi, SpO2, VO2max
 • Mitat: 46 x 30 x 10,7 millimetriä
 • Paino: 21 grammaa (Active), 27 grammaa (Elegant)
 • Valmistusmateriaalit: Muovi (Active) ruostumaton teräs (Elegant), etuosa lasia
 • Vedenkestävyys: 5 ATM -luokitus
 • Värit: Mint Green, Sakura Pink, Graphite Black (Active), valkoinen ja musta (Elegant)
 • Hinta: 99 euroa (Active) ja 139 euroa (Elegant)

Rakenteellisesti kevyt, kompakti ja erilainen

Rakenteellisesti Huawei Watch Fit on hieman erilaisempi älykello Huaweilta, sillä yleisesti on totuttu pyöreisiin kellotauluihin. Tällä kertaa laitteessa on kulmikas muotoilu pyöreän sijasta, joka tekee siitä hieman massasta erottuvan. Kyseessä ei ole myöskään mikään kovin kookas laite, vaan se sopii hyvin myös pienempäänkin ranteeseen siron muotoilun ansiosta.

Watch Fit Active on valmistettu kestävästä polymeerikuidusta, eli käytännössä muovista. Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta ja kellon hihna on valmistettu mukavan pehmeästä silikonista. Kellon mitoiksi on ilmoitettu 46 x 30 x 10,7 millimetriä ja painoa on ilman hihnaa 21 grammaa. Kyseessä on mukavan kompakti ja kevyt älykello.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch Fit Elegant -version runko on valmistettu kiillotetusta ruostumattomasta teräksestä, joka tuo mukanaan hieman myös premium-tuntumaa. Lisäksi hihna on valmistettu fluorielastomeerista. Elegant-version mitat ovat samat, eli 46 x 30 x 10,7 millimetriä, mutta ruostumaton teräs tuottaa hieman lisäpainoa. Huawein mukaan kello painaa 27 grammaa, joka ei myöskään kuulosta kovinkaan paljolta. Eroa on vain 6 grammaa, jota tuskin edes huomaa laitteita rinnakkain vertaillessa.

Muotoilu molemmissa versioissa on miellyttävä. Kellojen etuosassa on suurehko näyttöpaneeli, jossa on mukavan pienet kehykset. Näyttöä suojaava lasi on 2,5D viimeistelty, joka helpottaa kosketusnäytön toimintaa. Kellon takaosassa on sykeanturi, laitteen mallitietoja sekä latausliitännät. Oikeassa kyljessä on esillä yksi virta- ja monitoimipainike sekä mikrofoni. Ulkoisesti Huawei on onnistunut viimeistelemään Watch Fitin tyylikkääksi ja ainakin itse tykkäsin muotoilusta paljon.

Testijakson aikana erityisesti Watch Fit Activen muotoilu muuttui aktiivisessa käytössä varsin kulahtaneen näköiseksi. Kiiltävämuovinen kehys naarmuuntui herkästi ja näyttölasiin syntyi muutamia naarmuja. Toki kello onkin tehty käytettäväksi, mutta mitenkään kovin hyvänä se ei tuntunut pysyvän. Toista oli kuitenkin Watch Fit Elegant -versiolla, jonka ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko pysyi selvästi parempana, eikä kerännyt yhtä paljoa kulumaa. Lisäksi näyttöä suojannut lasi pysyi yllättäen myös ilman naarmuja, vaikka nähtävästi lasien välillä ei pitäisi näiden kahden mallin välillä olla eroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muovinen rakenne ja silikonihihnat eivät yleisesti tarjoa parasta tuntumaa kädessä, sillä ne hiostavat. Huawei Watch Fit kuitenkin tuntui kädessä varsin hyvältä, eikä se päässyt hiertämään tai hiostamaan juurikaan koskaan. Lisäksi kompaktin rakenteen ansiosta kello ei ottanut joka paikkaan kiinni. Huawei on tehnyt kellon rakenteesta 5ATM-luokituksen mukaisesti vedenkestävän, eli vettä ei tarvitse laitteen kanssa pelätä. Huawei Watch Fitin voi ottaa mukaan esimerkiksi uima-altaaseen tai vaikkapa lähteä juoksulenkille sateessa.

Kokonaisuudessaan Huawei Watch Fit on mukavan kompakti, hieman massasta poikkeava sekä omalla tavallaan tyylikäs älykello. Lisäksi Huawei tarjoaa laitetta kahdessa versiossa, jotka ovat sporttisempi Active sekä esimerkiksi juhliinkin sopiva Elegant. Huawei on tuonut kellon myös tarjolle useammassa väriversiossa, joiden joukosta varmasti jokaiselle löytyy sopiva. Watch Fit Active on myynnissä mintunvihreänä, vaaleanpunaisena sekä mustana, kun taasen Watch Fit Elegantista löytyy kaksi versiota, jotka ovat pakkasvalkoinen ja yön musta.

Henkilökohtaisesti tykkäsin enemmän Watch Fit Elegant -versiosta, sillä sen rakenne on astetta premium-viimeistellympi sekä värit ovat hillitymmät. Watch Fit Active tarjoaa kuitenkin selvästi persoonallisemmat ja mielenkiintoisemmat pirteät värit, mutta muovinen rakenne muuttuu nopeammin kuluneemman näköiseksi.

Teknisesti kuten muut Huawein älykellot

Teknisesti Huawei Watch Fit Active ja Elegant ovat täysin identtiset, eivätkä tarjoa mitään erikoisuuksia. Omassa hintaluokassaan tekniikka on hyvällä tasolla, mutta kohokohtana ovat varmasti suuri näyttöpaneeli, hyvä akunkesto ja GPS-tuki.

Molemmissa kelloissa on suuri 1,64 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on 456 x 280 pikselin tarkkuus. Näyttö on värillinen ja tukee myös kosketuksia, kuten älykellolta voikin odottaa. Testijakson aikana itse tykkäsin näytön tarkkuudesta sekä väritoistosta. Kirkkautta näytössä on kohtuullisesti, mutta esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa luettavuus näytöltä ei ole kovinkaan erikoinen. Perustilanteissa kirkkaus on mielestäni riittävä moneen tarkoitukseen.

Huawei on saanut näyttöön myös tuen automaattiselle kirkkauden säädölle, eli näytön kirkkaus vaihtuu olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin ansiosta. Näytössä on lisäksi viisi erilaista kirkkaustasoa, joiden väliltä voidaan manuaalisesti vaihtaa kirkkautta. Huawei on saanut Watch Fit -älykelloon myös tuen Always-on-display-toiminnolle, jonka avulla kello saadaan näkyviin myös suljetulle näytölle jatkuvasti. Laitteessa on muutamia oletusarvoisia kellotauluja myös Always-on-display-toiminnolle, joten varmasti kaikille löytyy mieluisa.

Kosketusnäytön toiminta oli testijakson aikana erinomainen ja käyttöliittymässä siirtyminen oli helppoa myös suuremmilla sormilla. Kelloa voidaan ohjata myös oikeassa kyljessä olevalla painikkeella, jolla päästään ominaisuusvalikkoon sekä takaisin aloitusnäyttöön. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut vielä toista painiketta, jonka avulla olisi päässyt helposti urheilutiloihin.

Huawei ei ole kovinkaan tarkasti kertonut Watch Fit -älykellon teknisestä toteutuksesta. Kellossa on kuitenkin 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä useampia erilaisia sensoreita. Huawei on laittanut mukaan kiihtyvyysanturin, gyroskoopin, sykesensorin, ympäristövalosensorin ja kapasitiivisen sensorin. Lisäksi laitteessa on sisäänrakennettuna GPS-tuki sekä Bluetooth 5.0 -yhteys. Laitteessa on myös mikrofoni, mutta sille ei ole suurempaa käyttöä.

Akunkeston Huawei on luvannut kestävän noin 10 päivää peruskäytössä ja myös tähän lupaukseen varsin hyvin testijakson aikana päästiin. Sisuksista löytyy 180 milliampeeritunnin kokoinen akku, joten kovin suurta akkua ei kompaktiin rakenteeseen ole saatu ahdettua. Huawei Watch Fit tukee latausta pogo-liitännöillä ja mukana toimitetaan laitteelle kustomoitu magneettinen laturi.

Testijakson aikana akunkesto oli käytöstä riippuen huonoimmillaan 7 vuorokautta. Akun kestävyys riippuu yksiselitteisesti käytöstä. Testijakson aikana Huawei Watch Fit -kelloa käytettiin unen ja treenien seurantaan. Mitä enemmän jaksoi harjoitella, sitä useammin tarvitsi kelloa ladata, sillä esimerkiksi GPS vie akkua jonkin verran enemmän. Akunkesto on kuitenkin sen verran hyvä, ettei Watch Fit -kelloa tarvitse olla joka päivä lataamassa.

Kello latautuu nopeasti, akku täyttyy suurin piirtein tunnin aikana tyhjästä täyteen. Kyseiselle mallille on aivan omanlaisensa laturi, eli kelloa ei voi ladata muilla Huawein älykellojen latureilla. Kello kiinnittyy laturiin voimakkaasti magneettien ansiosta, mikä varmistaa, ettei se irtoa latauksen aikana itsestään. Laturin johto on kuitenkin yllättävän lyhyt, joka hankaloittaa hieman latausta.

Käyttöjärjestelmä, terveysominaisuudet ja Huawei Health

Huawei Watch Fit -älykelloissa hyödynnetään Huawein varsin tuttua ja pelkistettyä Lite OS -käyttöjärjestelmää. Kyseessä on käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa aktiivisuusrannekkeiden ominaisuudet, johon on yhdistetty muutamia älykellojen ominaisuuksia. Täysiverisestä älykellokäyttöjärjestelmästä ei ole kyse, sillä Watch Fit -älykellot eivät tue muun muassa kolmannen osapuolen sovelluksia tai puhelutoimintoja.

Kevyt Lite OS -käyttöjärjestelmä toimii Watch Fit -kellossa hyvin ja sen ansiosta akunkesto on saatu hyvälle tasolle. Huawei on myös saanut käyttöjärjestelmään monipuolisia ja toimivia terveyden seurantatoimintoja sekä urheilutiloja. Kalliimmista Huawein älykelloista tuttuja ominaisuuksia on jouduttu karsimaan, sillä Watch Fit ei tue musiikin tuomista kellon tallennustilaan eikä tuettuna ole Bluetoothin yli tapahtuvia puheluita, sillä kellossa ei ole omaa kaiutinta.

Kolmannen osapuolten sovelluksia ei Lite OS siis tue, vaan ainoa mitä on mahdollista ladata kelloon, ovat kolmannen osapuolen kellotaulut Huawei Health -sovelluksen kautta. Kellotauluja on satoja erilaisia, joista kaikille löytyy varmasti mieleisensä. Sovelluksia ei kelloon suuremmin ole tarjolla, mikä on selvä heikkous. Huawei Health -sovellus on myös vaadittava sovellus, joka kellon kaveriksi täytyy asentaa.

Heikoin kohta Lite OS -käyttöjärjestelmässä on edelleen ilmoitukset. Kello näyttää ainoastaan puhelimeen saapuneet ilmoitukset, eikä oikeastaan mitään muuta. Ilmoituksiin ei pysty vastaamaan, eikä kaikissa tilanteissa ilmoituksista näy edes koko sisältöä. Itse koen älykellon yhdeksi tärkeimmäksi ominaisuudeksi sen, että ilmoituksiin pystytään vastaamaan. Nyt Huawei Watch Fitin kohdalla ainoastaan näet ilmoituksen kellossa, mutta vastaamista varten joudut ottamaan puhelimen taskusta, eikä kellosta ole mitään todellista hyötyä siinä suhteessa.

Käyttöliittymän osalta Lite OS on lähes samanlainen kuin aikaisemmissakin Huawein kelloissa, mutta nyt se on optimoitu suorakulmaiselle näytölle pyöreän sijasta. Muutamia muutoksia on ulkoasuun tehty, mutta pääasiallinen käyttötyyli on pysynyt samana vuosien ajan. Kun kellon näyttö laitetaan päälle, on ensimmäisenä esillä kellotaulu. Pyyhkäisemällä näytön yläreunasta saadaan auki pikavalinnat, alareunasta aukeaa ilmoitukset ja sivusuunnassa liikuttaessa saadaan vaihdettua erilaisten kellon widgettien välillä, joiden järjestystä voidaan säätää kellon asetuksista.

Kuten muutkin Huawein älykellot, saa Watch Fit -mallin yhdistettyä myös Huawei Health -sovellukseen. Huawein mukaan sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 5.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi käyttöjärjestelmä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.

Sovelluksen kautta pääsee seuraamaan tehtyjä harjoitteita, sekä nukuttuja yöunia ja nokosia. Tämän lisäksi kello ja sovellus seuraavat sykettä, käveltyjä askelia ja poltettuja kaloreita ympäri vuorokauden. Kelloon voi kytkeä edellä mainittujen lisäksi stressitason seurannan. Näiden lisäksi on mahdollista mitata veren happipitoisuus ja rekisteröidä kehonpaino.

Huawei Watch Fit -älykello sisältää useita ohjelmia, joita muissa kelloissa ei ole tavattu. Kello sisältää fitness-kursseja, juoksukursseja sekä myös taukojumppa- ja venytysharjoituksia. Fitness-kurssien avulla on mahdollista kehittää kehon eri osia. Harjoitukset ovat kuitenkin sisällöltään aina samoja, eivätkä liikkeet vaihdu. Mikäli liike ei ole entuudestaan tuttu, on harjoitusta suorittaessa kellosta mahdollisuus nähdä havainnollistava animaatio liikkeen oikeaoppisesta suorittamisesta.

Juoksukursseja on myös useita eri tasoisille juoksijoille. Kurssien avulla pystyy tähtäämään lyhyisiin ja pitkän matkan suoritteisiin. Kello antaa harjoitteen aikana ohjeet mahdollisesta levosta tai vauhdista. Harjoituksen aikana kello antaa myös palautetta harjoituksen kulusta. Palaute perustuu aiemmin tehtyihin suoritteisiin ja niiden nopeuksiin. Kello esimerkiksi kertoo, juoksetko hitaammin vai nopeammin kuin aiemmin. Huawei Watch Fit kertoo jokaisen liikutun kilometrin nopeuden.

Testijakson aikana älykellon terveyden seurannan ominaisuudet todettiin varsin hyviksi. Sykkeen mittaus vaikutti luotettavalta ja oli tutulla Huawein tasolla. Askeleet kello laski todella tarkasti ja myös suoritustilat toimivat pääosin moitteetta. Koska testijakso alkoi jo Watch Fit Activen kanssa vuoden 2020 loppupuolella, niin muutamia erikoisuuksia havaittiin Watch Fit Elegant -malliin siirryttäessä.

Watch Fit Active tuli alun perin myyntiin Firstbeatin kehittämällä algoritmilla, joka toimi urheilutoimintojen ytimenä. Myöhemmin myyntiin tulleessa Watch Fit Elegant -versiossa Huawei on siirtynyt käyttämään itse kehittämäänsä TruSport-algoritmia, joka on korvannut myöhemmin päivityksien jälkeen myös Active-versiossa aikaisemmin olleen Firstbeatin algoritmin. Nähtävästi Huawein oma TruSport-toteutus ei ole yhtä hyvä, koska usein harjoituksien aikana Elegant-versiolla havaittiin selvästi epäluotettavampaa tietojen keräystä kuin aikaisemmin Active-versiolla. Esimerkiksi kello ei välttämättä aina tunnistanut sykettä harjoituksen aikana yhtä tarkasti ja samalla GPS tuntui temppuilevan jonkin verran.

Kyseessä on siis varsin ikävä ongelma, mutta toivottavasti siihen on tulossa parannusta tulevissa päivityksissä. Huawei päivitteli Watch Fit -älykelloa tasaisin väliajoin testijaksolla, joten päivityksiä on tulossa varmasti myös tulevaisuudessa.

Huawei Watch Fit näyttää hyvältä ja tarjoaa hintaisekseen hyvät ominaisuudet

Huawei Watch Fit on mielestäni hintaluokassaan jälleen kerran Huaweilta varsin miellyttävän kokonaisuuden tarjoava älykello. Edullisimmillaan laitteen saa 99 eurolla (ja alennuksissa vieläkin edullisemmin), mikä tekee laitteesta varsin houkuttelevan suhteutettuna ominaisuuksiin. Suurimmat valttikortit ovat mielestäni laadukas näyttö, kompakti rakenne, sisäänrakennettu GPS-tuki sekä hyvä akunkesto.

Testijakson aikana pidin laitteen kulmikkaasta muotoilusta sekä yleisestä laatuvaikutelmasta ja keveydestä. Erityisesti Elegant-versio tuntui todella laadukkaalta ruostumattomasta teräksestä valmistetun rungon takia. Älykello tuo mukanaan myös tutut Huawein terveysominaisuudet ja luotettavat perustoiminnot. Huawei Watch Fit pitää sisällään lisäksi monipuoliset urheilutilat, jotka riittävät varmasti perusurheilijalle omien harjoitteiden seurantaa varten. Pieni miinuspuoli on tuoreimpien päivityksien mukana tulleet ongelmat urheilusuoritteiden tietojen keräämisessä, sillä sykkeen mittaus ja muiden tietojen keräys ei ole enää yhtä tarkkaa kuin aikaisemmin.

Suomessa Huawei Watch Fit Active on ollut myynnissä jo pitkään, mutta Huawei Watch Fit Elegant tuli myyntiin vasta keväällä. Hintaa Active-versiolla on uutena 99 euroa ja Elegant-versio maksaa 139 euroa. Tarjolla on useita väriversioita, joista voi valita itselleen sopivimman. Huawei Watch Fit -laitetta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta alapuolella olevien linkkien takaa.

Hyvää

 • Kevyt rakenne ja mukava pitää kädessä
 • Hyvä AMOLED-näyttö
 • Tutut Huawein terveys- ja urheiluominaisuudet
 • Erilaiset fitness- ja juoksukurssit
 • Hyvä akunkesto
 • Jatkuva sykemittaus ja tarkka unen seuranta + SpO2
 • Useita väriversioita – jokaiselle jotain
 • Edullinen hinnoittelu

Huonoa

 • Lite OS -käyttöjärjestelmän rajoitteet
 • Laiteelle oma epästandardi laturinsa
 • Urheilutoimintojen epätarkka tiedon kerääminen viimeisimpien päivityksien jälkeen

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut