Testissä Huawei Watch GT Runner – hyvä älykello aktiivisille juoksijoille, mutta myös muille
Huawei on laajentanut Suomessa älykellojensa valikoimaa uudella Huawei Watch GT Runner -älykellolla. Viime vuoden lopulla Huawei toi Suomessa myyntiin uudet tyylikkyyteen keskittyneet Huawei Watch GT 3 -sarjan älykellot, ja nyt Huawei Watch GT Runnerin kohderyhmä on täysin erilainen.
Uutuuskellolla Huawei jatkaa siitä, mihin aikaisemmalla Huawei Watch GT 2e -kellolla jäätiin, mutta nyt Watch GT Runner on teknisesti selvästi kehittyneempi ja ominaisuuksiltaan monipuolisempi. Mukana on kaikki samat toiminnot kuin Watch GT 3 -älykelloissa, mutta tällä kertaa Huawei on optimoinut kaiken enemmän juoksijoita ja aktiivisia urheilijoita silmällä pitäen.
Uutta Watch GT Runner -älykelloa Huawei tarjoaa ainoastaan 46 millimetrin kokoversiossa, joten kyseessä on kookas laite. AMOLED-näytön koko on 1,43 tuumaa ja rakenteeltaan laite on kevyttä polymeerikuitua. Huawei on säästänyt myös aikaisemmista kelloistaan tutun kruunupainikkeen, joka helpottaa esimerkiksi käyttöliittymässä siirtymistä. Lisäksi Huawei on panostanut akunkestoon, sillä parhaimmillaan tarjolla on jopa kahden viikon käyttöaika. Käyttöjärjestelmänä on HarmonyOS 2.1, jonka mukana on myös kattavat terveys- ja urheiluominaisuudet.
Suomessa Huawei Watch GT Runner on nyt myynnissä 279 euron hintaan, joka on saman verran kuin Watch GT 3 -älykellot edullisimmillaan. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei Watch GT Runner -älykellon mustaan väriversioon usean viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Artikkelissa tarkastelemme älykellojen ominaisuuksia, rakennetta sekä yleistä käyttökokemusta. Alapuolella on vielä listattuna kellon tärkeimmät ominaisuudet.
Huawei Watch GT Runner
- Näyttö: 1,43 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
- Järjestelmäpiiri: ARM Cortex-M
- RAM-muisti: 32 megatavua
- Tallennustila: 4 gigatavua
- Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC
- Akku: 451 milliampeerituntia (ei irrotettava)
- Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
- Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.1 (LiteOS)
- Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
- Mitat: 46,4 x 46,4 x 11 millimetriä
- Paino: 38,5 grammaa (ilman ranneketta)
- Valmistusmateriaalit: Polymeerikuitu / silikoniranneke
- Vedenkestävyys: 5 ATM
- Värit: Musta
- Tuetut laitteet: HarmonyOS 2+, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
- Hinta: 279 euroa
Myyntipakkaus
Huawei ei ole viime vuosina suuremmin uudistanut kellojensa myyntipakkauksia, joten myös Huawei Watch GT Runner toimitetaan tutussa laatikossa. Laatikko on ulkoisesti tummanharmaa. Päälipuolta koristaa kuva itse kellosta, mutta mukana on myös Huawein logo ja kellon mallinimi. Myyntipakkauksessa on myös AppGallery-logo, joka viittaa kellon tukevan Huawein omaa sovelluskauppaa. Myyntipakkauksen takaosassa on merkittynä älykellon malli- ja väriversio.
Kun myyntipakkausta avataan, ensimmäisenä tulee esille itse älykello omassa syvennyksessään. Kelloon on liitetty mukana toimitettava 122 millimetrin ranneke, mutta myyntipakkausta eteenpäin avatessa esille tulevat myös langaton laturi, käyttöopas ja takuukortti. Lisäksi myyntipakkauksessa on toinen pienempi rannekeosa, jolla ranneke saadaan muutettua 107 mm kokoiseksi. Mitään muuta kellon mukana ei ole, mutta Huawei on laittanut pakettiin kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan.
Erittäin kevyt ja miellyttävä
Huawein älykellot ovat usein olleet tyylikkäitä sekä laadukkaita, mutta Watch GT Runner -kellon kanssa on otettu hieman erilainen lähestymistapa. Huawei on unohtanut nyt premium-materiaalit ja miettinyt rakenteen käyttötarkoituksen mukaan. Huawei Watch GT Runner on suunniteltu mahdollisimman kevyeksi ja miellyttäväksi käyttää muun muassa urheiltaessa.
Uutuuskellon tärkein rakennusmateriaali on polymeerikuitu, joka on kevyt ja kestävä materiaali. Huawein mukaan uusittu materiaali vähentää myös GPS:n epätarkkuutta ja parantaa sen toimintaa. Kelloon on laitettu myös piinitridin keraaminen kehys sekä titaaniseoksesta valmistettu kruunupainike. Rannekkeen Huawei on valmistanut antibakteerisesta silikonista, jonka on luvattu takaavan miellyttävän käyttömukavuuden esimerkiksi juostessa.
Huawein mukaan Watch GT Runner -kello painaa ainoastaan 38,5 grammaa, joka on vähemmän kuin samankokoinen Watch GT 3 -älykello 42,6 gramman painollaan. Toki painoeroa on vain reilu 4 grammaa, mutta sen huomaa selvästi kelloja vierekkäin pidellessä. Huawei on ilmoittanut kellon mitoiksi 46,4 x 46,4 x 11 millimetriä, joten kyseessä ei ole kaikista kompaktein älykello. Ainakaan itse on kokenut kellon kokoa ongelmaksi, mutta jos ranne on pieni, niin silloin kellokin saisi olla selvästi pienempi. Huawei ei tarjoa kellosta tällä kertaa 42 mm versiota.
Huawei Watch GT Runner käyttää myös uutta muotokieltä, joka on saanut Huawein mukaan inspiraation superautojen ilmanottosäleiköstä. Kellon rakenteesta on pyritty saamaan keveyden ohella hengittävä, jotta kelloa olisi mukava pitää ranteessa. Kellon näyttölasi on pienessä syvennyksessään, jotta se ei ole aina ottamassa ensimmäisenä osumaa. Huawei ei ole pyrkinyt tekemään kellosta mitään saumatonta tai erityisen tyylikästä, vaan se on juuri sellainen, mitä sporttikellolta voikin odottaa.
Kellon rakenne on mattapintainen ja yleisilmeeltään kulmikas. Huawei on laittanut kellon oikeaan reunaan aikaisemmistakin kelloista tutun kruunupainikkeen. Kyseessä on pyöreä ja punaisella ympyrällä varusteltu yksityiskohta. Kruunupainiketta voidaan painaa, mutta se tukee lisäksi pyöristystä, jolla voidaan ohjata käyttöliittymän elementtejä. Painikkeessa on pitoa parantavia uria. Huawei Watch GT Runnerin oikeassa kyljessä on kruunupainikkeen ohella ohjelmoitava pikapainike. Oletusarvoisesti painikkeesta päästään käsiksi urheilutiloihin ja aloittamaan nopeasti harjoituksen. Kellon oikeaan kylkeen on asetettuna myös kaiutin.
Vasemmassa kyljessä on ainoastaan reikä mikrofonia varten. Takaosaltaan kello on pääsiassa tuttua polymeerikuitua, mutta keskiosassa on ergonomisesti suunniteltu hieman ulkoneva ”2,5D-kupoli”, joka on päällystetty kiillotetulla kaarevalla lasilla. Ulkonevassa alueessa on optinen sykesensori sekä ihon lämpötilan mittaukseen vaadittava sensori. Takaosaan on laitettu tuttuun tyyliin myös vaadittavia sertifiointitietoja pienellä präntillä.
Huawei Watch GT Runnerista on tehty luonnolliseen tyyliin 5 ATM -luokituksen mukaisesti vedenkestävä. Kellon kanssa voi mennä ilman pelkoa hajoamisesta esimerkiksi suihkuun tai uimaan, sillä se kestää vettä aina 50 metrin syvyyteen asti. Myöskään hien ei pitäisi vaikuttaa millään tavalla älykellon toimintaan. Testijakson aikana kelloa pidettiin ranteessa lähes jatkuvasti ja se altistui vedelle päivittäin, eikä Huawei Watch GT Runner ottanut siitä itseensä millään tavalla.
Kelloa käytettiin päivittäin noin kuukauden verran, ja Huawei Watch GT Runner näytti testijaksonkin päätteeksi täysin uudelta. Ulkoisesti kellossa ei ollut havaittavissa merkittäviä kulumisen jälkiä, eikä edes näyttölasiin saatu aikaiseksi minkäänlaisia naarmuja. Näyttölasi on Huawei Watch GT Runnerin varmasti ”heikoin kohta”, sillä Huawei käyttää perinteisempää lasia safiirilasin sijasta. Tämän takia lasi saattaa ajan kanssa naarmuuntua esimerkiksi osuessa johonkin terävään, mutta onneksi tällaisilta tilanteilta vältyttiin testijakson aikana.
Itselleni älykellojen rakenteessa tärkeimmät osat ovat kellon alaosa sekä ranneke, sillä ne vaikuttavat kaikista merkittävimmin käyttömukavuuteen. Olen usein tykännyt Huawein kelloista, joissa takaosa on ollut keraamia, sillä ne eivät ole hiostaneet. Huawei Watch GT Runnerissa takaosa on polymeerikuitua ja lasia, jotka luovat myös kohtuullisen hyvän kokemuksen. Toisinaan kello tuntui ranteessa hieman hiostavan, mutta onneksi sellaisia tunteita tuli kuitenkin testijakson aikana vain harvoin. Todennäköisesti takaosan keskellä oleva lasi hieman parantaa kokemusta.
Rannekkeet ovat myös tärkeässä roolissa kelloissa, ja Huawei Watch GT Runnerin mukana toimitettava silikoniranneke tuntui miellyttävältä. Rannekkeessa on suuria reikiä, jotka päästävät väliin ilmaa ja tämän myötä kello ei pääse hiostamaan liikaa. Jos kuitenkin rannekkeen väliin pääsee vettä tai hikeä, niin siinä tilanteessa kello tuntuu epämiellyttävältä kädessä. Huawei on suunnitellut Watch GT Runnerin niin, että ranneke on itse vaihdettavissa, jos ei halua käyttää mukana tulevaa ranneketta. Kyseessä on 22 millimetrin levyinen ranneke, joka on varsin yleinen.
Kokonaisuudessaan Huawei Watch GT Runner tuntui laadukkaalta älykellolta, vaikka nyt ei olekaan käytössä alan parhaimpia premium-materiaaleja. Kello tuntui miellyttävän kevyeltä, eikä se häirinnyt kädessä pidettäessä missään välissä. Kokonaisuus on laadullisesti siis kunnossa, jos on etsinnässä älykelloa nimenomaan aktiivista urheilua ajatellen.
Teknisesti tuttua Huaweita ja valttikorttina akunkesto
Tekniikan osalta Huawei Watch GT Runner on tuttu Huawein älykello, eikä tekniikassa ole mitään merkittävää uudistusta verrattuna esimerkiksi Watch GT 3 -älykelloihin. Huawei luottaa siis jo hyviksi todettuihin ratkaisuihin, mutta toki Huawei on hieman parannellut esimerkiksi antennien ja sensoreiden toimintaa.
Näytön osalta Huawei luottaa tuttuun toteutukseen, sillä Huawei Watch GT Runnerissa on kookas 1,43 tuuman kokoinen pyöreä AMOLED-näyttö. Näytön tarkkuus yltää 466 x 466 pikselin tasolle, joten tarjolla on kiitettävät 326 pikseliä tuumaa kohden. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit laadukkaasti ja samalla näytössä musta näyttää oikeasti mustalta. Huawei Watch GT Runnerin näyttö on myös mukavan kookas, joten sitä on helppo ohjata myös paksuilla sormilla.
Näytön kirkkautta Huawei ei ole erikseen ilmoittanut, mutta testijakson aikana näytöstä tuntui saavan kiitettävästi selvää myös kirkkaassa auringonvalossa. Älykello tukee myös automaattista kirkkautta. Näytön kirkkaus vaihtuu automaattisesti olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin avulla. Huawei Watch GT Runnerin käyttäjä pystyy lisäksi säätämään näytön kirkkautta oman mielensä mukaan kellon asetuksien kautta.
Koska Huawei käyttää AMOLED-näyttöä, niin Watch GT Runner tukee lisäksi always-on-display-toimintoa. Ominaisuuden avulla kello saadaan näkyviin myös sammutetulle näytölle jatkuvasti. Kaikissa esiasennetuissa kellotauluissa on omat Always-on-display-kellotaulunsa, joten käyttäjän ei tarvitse sitä aina erikseen päättää.
Huawei hyödyntää kellossa virtapihiä ARM Core-M -järjestelmäpiiriä. Mitään kovin erikoista suorituskykyä ei kellolta kannata odottaa, mutta mielestäni Huawei on saanut esimerkiksi käyttöliittymän optimoitua sulavaksi. Kello toimii jatkuvasti hyvin ja käyttöliittymässä on helppo liikkua, eikä esimerkiksi Huawei Watch GT 3 -kelloissa nähtyä pientä takkuilua ollut enää Watch GT Runnerin kohdalla havaittavissa.
Kellossa on tuki Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jolla kello voidaan yhdistää puhelimeen. Valitettavasti mitään verkkoyhteyksiä, kuten mobiili- tai Wi-Fi-verkkoja ei kellosta löydy, vaan niistä Huawei on päättänyt karsia verrattaessa esimerkiksi kalliimpiin Watch 3 -sarjan kelloihin. Huawei Watch GT Runneriin on laitettu 32 megatavua RAM-muistia sekä 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kelloon on mahdollista siirtää musiikkia tai kuvia, mutta kovin paljoa ei 4 gigatavuun mahdu.
Jos haluaa puhua puheluita Watch GT Runner -kellon kautta, niin silloin tarjolla on kyllä Bluetooth-yhteyden ylitse tapahtuvat puhelut. Kellossa on sisäänrakennettu kaiutin ja mikrofoni, jotka yhdessä mahdollistavat puheluihin vastaamisen. Henkilökohtaisesti en suuremmin välitä kellon kautta puhumisesta, mutta toki siitäkin voi olla tietyissä tilanteissa hyötyä, esimerkiksi jos ei pysty ottamaan puhelinta pois taskusta.
Akunkestoon Huawei on monesti älykelloissaan panostanut paljon, eikä Huawei Watch GT Runner ole tässä suhteessa poikkeus. Huawein mukaan älykellon sisuksiin on saatu mahdutettua kookas 451 milliampeeritunnin kokoinen akku. Akunkeston on luvattu olevan tyypillisessä käytössä 14 päivää, eli kaksi viikkoa. Akunkesto voi kuitenkin vaihdella selvästi käytön mukaan, sillä raskaassa käytössä Huawei lupaa 7 päivän mittaisen akunkeston.
Huawein mukaan raskaaksi käytöksi lasketaan, jos kelloa käytetään viikossa Bluetooth-puheluihin 30 minuutin ajan, toistetaan musiikkia 30 minuutin ajan, GPS on päällä harjoituksissa 270 minuuttia ja kaikki muut seurantaominaisuudet käytössä. Huawein mukaan GPS:n yhtäjaksoisen päällä olon aikana akku kestää noin 20 tuntia.
Testijakson aikana itse olin hyvin tyytyväinen Huawei Watch GT Runnerin akunkestoon. Yleisesti omalla käytöllä akunkesto tuntui olevan noin 10 päivää, jos kellossa oli kaikki mittaustoiminnot päällä jatkuvasti ja harjoituksia oli viikossa käytössä noin 3 tuntia. Itse arvostan pitkää akunkestoa älykelloissa, ja sen takia tykkään käyttää Huawein kelloja. Kelloa ei tarvitse joka päivä olla lataamassa, vaan kellon terveyden seurantaominaisuuksista saadaan kaikki hyöty irti jatkuvasti.
Huawei Watch GT Runneria ladataan mukana toimitettavalla langattomalla latausalustalla. Tuettuna on 10 watin tehoinen lataus, joka on ollut aikaisemmissakin Huawein älykelloissa. Lataus tuntui olevan perustasolla, eli se ei ollut mitenkään nopea, eikä myöskään liian hidas. Mielestäni on edelleen erikoista, että älykelloihin ei ole yleisestikään saatu kovin tehokkaita pikalatauksia viime vuosina, vaikka älypuhelimissa pikalataukset ovat menneet suuresti eteenpäin.
Tuki langattomalle lataukselle helpottaa myös Huawei Watch GT Runner -älykellon lataamista, sillä aina ei tarvitse käyttää kellolle suunniteltua laturia. Kelloa voidaan ladata lähes kaikilla langattomilla latausalustoilla, mutta tarvittaessa voi hyödyntää myös älypuhelimien käänteisen langattoman latauksen ominaisuutta.
HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmä
Huawei Watch GT Runnerissa hyödynnetään Huawein kehittämää HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmää, joka on pitkälti sama kuin aikaisemmin testatuissa Huawei Watch GT 3 -älykelloissa. Aikaisemmin Huawei on käyttänyt LiteOS-käyttöjärjestelmää, jolle nyt uusi HarmonyOS-versio on hyvin läheistä sukua. Kyseessä on nimittäin vain uudelleen nimetty käyttöjärjestelmä, sillä suuria muutoksia ei ole tullut.
HarmonyOS 2.1 tarjoaa uusitun käyttöliittymän, joka on aikaisempaa hieman monipuolisempi sekä yhtenevämpi älypuhelimien käyttökokemuksen kanssa. Kellotaulusta vasemmalla pyyhkäistäessä saadaan auki widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida käyttäjän tottumuksien mukaan. Huawei Watch GT Runnerissa esille on laitettu widgettejä, jotka keskittyvät juoksemiseen. Tarjolla olivat widgetit, kuten harjoituksen tila, harjoittelusuunnitelmat, juoksukykyindeksi, sydämen syke, leposyke ja sää. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia.
Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, ja vihdoin Huawei on saanut tarjottua tuen myös viesteihin vastaamiseen suoraan kellosta. Toki tarjolla on ainoastaan pikavastaukset suosituissa pikaviestipalveluissa, joita ovat mm. WhatsApp, Facebook Messenger sekä Telegram. Aikaisemmin Huawein kelloissa ei ole ollut mahdollista reagoida millään tavalla saapuneisiin ilmoituksiin.
Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on kuusi pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä. Yksi uudistuksista on sovelluksien ruudukkovalikko, jossa sovelluksien kuvakkeet ovat helposti löydettävissä. Käyttäjät voivat lähentää tai loitontaa sovelluksien kuvakkeita kellossa olevan pyöritettävän kruunupainikkeen avulla, mikä helpottaa hieman navigointia. Sovellusnäkymä on mahdollista saada myös luetteloksi, joka voi helpottaa sovelluksien löytämistä, sillä luettelonäkymässä on esillä myös sovelluksien nimet.
HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmän asetusvalikko on pitkälti samanlainen kuin Huawein älypuhelimissa. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta. Asetusvalikko on selvästi karsitumpi kuin hieman kehittyneemmissä Watch 3 -sarjan kelloissa, sillä Watch GT Runner -kellossa käyttöjärjestelmä on selvästi kevyempi. Esimerkiksi päivityksiä ei voida asentaa suoraan kellosta, vaan moniin asioihin tarvitaan avuksi puhelinta.
Huawei on tuonut kelloihin mukaan myös uusia kellotauluja. Kellotaulujen välillä voidaan vaihdella painamalla pitkään näyttöä. Kellotaulut näyttävät aikaisempaa enemmän sisältöä kerralla, mutta mukana on myös tyyliteltyjä ja klassisia kellotauluja. Huawein mukaan kaikkien esiasennettujen kellotaulujen pitäisi tukea myös always-on-display-toimintoa. Huawei Watch GT Runneria varten on luotu muutamia uusia kellotauluja, jotka näyttävät kohdeyleisöä silmällä pitäen selvästi enemmän sisältöä.
Huawei on asentanut kelloon monta omaa sovellusta, kuten musiikki, sää, wallet, kalenteri, sekuntikello, kompassi sekä taskulamppu. Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa.
Watch GT Runner tukee myös AppGallery-sovelluskauppaa, mutta valitettavasti sitä ei ole sisäänrakennettu suoraan kelloon. Kello tukee kuitenkin kolmannen osapuolen sovelluksia AppGallery-kaupan ansiosta, mutta sovellukset täytyy asentaa kelloon puhelimen kautta.
AppGalleryn sovellustilanne on tällä hetkellä todella rajallinen, eikä valikoimasta tuntunut löytyvän yhtään mielenkiintoista sovellusta. Ehkä ainoa järkevä sovellus oli Huawein oma Petal Maps -karttapalvelu, mutta sekin vaatii toimiakseen puhelimen. Vaikka tuki kolmannen osapuolen sovelluksille löytyy, niin mitään kovin suurta tukea sovelluskehittäjiltä tuskin tullaan näkemään. Älä siis odota kellolle suosittujen palveluiden sovelluksia.
Huawein itse kehittämä HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmä toimi hyvin Huawei Watch GT Runner -älykellossa, mutta ominaisuuksien osalta kyseessä on aika karsittu ”älykello”. Kaikki monipuoliset ja tarvittavat terveys- ja urheiluominaisuudet ovat, mutta älyä voisi olla hieman enemmän. Tarjolla on perusominaisuudet, jotka kuitenkin riittivät allekirjoittaneelle ja ne riittävät varmasti myös monille muille edullista älykelloa etsiville.
Kattavat urheilu- ja terveysominaisuudet – nyt optimoitu juoksijoille
Huawei Watch GT Runner on optimoitu juoksijoille, joka näkyy myös parannetuissa ominaisuuksissa. Huawein älykellot ovat viime vuosina olleet vahvoilla urheilu- ja terveysominaisuuksien osalta, joita on nyt viety vielä hieman pidemmälle. Mielenkiintoinen yksityiskohta urheiluominaisuuksien suhteen on vahva suomalaisosaaminen, sillä monet Watch GT Runnerin algoritmit ovat Suomesta peräisin.
Esimerkiksi kellossa oleva TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa ja se vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet, ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.
Uutuuskellossa Huawei on panostanut erityisesti satelliittijärjestelmään ja antenneihin. Huawei Watch GT Runner hyödyntää viittä satelliittijärjestelmää, jotka ovat GPS, Beidou, GLONASS, Galileo ja QZSS. Kelloon on sisäänrakennettu kahden kaistan ja viiden järjestelmän GNSS-paikannussiru, jonka antennit on piilotettu rannekkeen kiinnityskohtiin. Tämän Huawei kertoo vähentävän metallimateriaalien aiheuttamia häiriöitä paikannussignaalissa.
GPS-yhteydet tuntuivat toimivan testijakson aikana luotettavasti Huawei Watch GT Runnerissa, eikä samanlaisia ongelmia havaittu kuin Huawein aikaisemmissa kelloissa. Edelleen GPS:n löytäminen ja paikantaminen ennen harjoitusta oli kohtuullisen hidasta, mutta parannusta siihenkin oli hieman tullut. GPS:n kanssa saatiin piirrettyä tarkka viiva kartalle omasta lenkistä, jonka perusteella myös TruSport-algoritmin voidaan olettaa toimivan tarkemmin kuin aikaisemmin.
Huawei on laittanut kelloon lisäksi TruSeen 5.0+ -tekniikan, jonka avulla kehittyneempien sensoreiden avulla pystytään mittaamaan sykettä ja sen tarkkuutta aikaisempaa paremmin. Sykkeen mittaamista on kerrottu parannetun erityisesti harjoituksen aikana. Sykeanturia on kehitetty eteenpäin, sillä aikaisemmin neljän fotodiodin avulla mitattu syke on vaihtunut kahdeksaan fotodiodiin.
TruSeen 5.0+ -tekniikka ei paranna Huawein mukaan vain sykemittauksen tarkkuutta ja luotettavuutta, sillä sen luvataan parantavan myös veren happipitoisuuden mittaamista (SpO2). Veren happipitoisuuden mittaamisen on kerrottu parantuneen 5 prosentilla, ja samalla tarkkuus on hyvä myös erilaisissa olosuhteissa ja lämpötiloissa.
Uutuuskellossa tarjotaan samat tutut ominaisuudet kuin muissakin Huawein tuoreimmissa kelloissa. Huawei Watch GT Runner osaa mitata ihon lämpötilaa tai opastaa esimerkiksi takaisin lähtöpaikkaan tutulla ”reitti takaisin” -toiminnolla.
Tuettuna on myös Huawein monesti kehutut sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Huawei Watch GT Runner -kellossa mielestäni hyvällä tasolla. Kello pystyy erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Huawein mukaan kello seuraa nukkuessa sykettä, analysoi hengitystä sekä antaa arvosanan unesta. Lisäksi kattava ja tarkka diagnoosi unesta on nähtävissä Huawei Health -sovelluksen kautta.
Happisaturaation mittaus on nähty jo monissa Huawein älykelloissa, joten kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus Watch GT Runnerin kohdalla älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion. Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti.
Juoksijoita ja aktiivisia urheilijoita ajatellen Huawei on tuonut uutuuskelloon RAI-juoksukyvykkyysarvion (Running Ability Index). RAI-indeksi auttaa arvioimaan käyttäjän juoksukyvykkyyden, sykehistorian, juoksutahdin, matkan, juoksutiheyden ja muiden monitahoisten datapisteiden avulla. RAI-indeksissä on muutamia eri tasoja, ja sen avulla pystyy seuraamaan paremmin omaa juoksukuntoa. Testijakson aluksi itsellä RAI-pisteet olivat alimmillaan, mutta niitä saatiin nostettua hieman paremmaksi muutaman juoksulenkin avulla. Oikeastaan RAI-indeksi myös innosti liikkumaan enemmän, sillä se koukuttaa nostamaan tasoa jatkuvasti.
Huawei Watch GT Runner osaa myös ilmoittaa harjoittelukuorman viikkotasolla. Sen tarkoituksena on avustaa käyttäjää valitsemaan sopivan ajan levolle sekä harjoituksille. Älykello osaa myös kertoa palautumisajan harjoituksien jälkeen, mutta myös VO2Max-arvon ja paljon muuta.
Yksi mielenkiintoinen ominaisuus uutuuskellossa on älykäs juoksuvalmentaja, jonka avulla pystytään luomaan tekoälyllä juoksusuunnitelma. Suunnitelma luodaan sukupuolen, pituuden, painon, sykkeen ja esimerkiksi juoksutiheyden perusteella. Suunnitelmasta saa esimerkiksi aloittavalle juoksijalle selvän polun ja ohjeet, miten pystyy omaa kuntoa juoksemalla parantamaan. Lisäksi juoksusuunnitelman pystyy luomaan kehittyneemmätkin urheilijat, sillä tavoitteeksi voi laittaa vaikka maratonin. Juostessa kellossa on tuki myös Real-Time Voice Trainer -ominaisuudelle, joka kertoo englanniksi sykkeen, vauhdin ja muut tiedot.
Kokonaisuudessaan Huawei Watch GT Runner on monipuolinen älykello, joka keskittyy vahvistamaan entuudestaan urheilutoimintoja. Terveystoiminnot ovat samanlaiset kuin aikaisemmissakin kelloissa, mutta nyt juoksijat saavat hieman lisää dataa irti harjoituksistaan.
Yhdistetään puhelimeen Huawei Health -sovelluksella
Huawei Watch GT Runner toimii tuttuun tapaan yhdessä Huawei Health -sovelluksen kanssa, joka on tullut tutuksi aikaisemmistakin älykelloista. Huawei Health on sovelluksena erittäin kattava ja monipuolinen, ja se kokoaa yhteen kellon keräämät tiedot ja esittää ne loogisesti käyttäjälle. Sovellus toimii kuten aikaisemmillakin Huawein älykelloilla, eikä se ole kokenut suurempia muutoksia.
Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS 2 -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.
Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch GT Runner -kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla muutamia asetuksia. Lisäksi sovellus mahdollistaa kolmannen osapuolen sovelluksien lataamisen, kuten aikaisemmin mainittiin. Sovelluksen kautta onnistuu kellon päivittäminen, eikä se ole mahdollista suoraan kellosta.
Henkilökohtaisesti tykkään Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on yksinkertainen sekä tarjoaa kaikki ainakin omaan käyttööni tarvittavat ominaisuudet. Lisäksi hiljattain uusittu käyttöliittymä on selkeä ja antaa kerralla kaikki tarvittavat tiedot. Esimerkiksi urheilusuorituksista saadaan näkyviin tarkemmat yksityiskohdat, unenlaatua pystyy itse analysoimaan mielenkiintoisen grafiikan avulla ja samalla sykekäyrä tallentuu tarkasti.
Yhteenveto
Huawei Watch GT Runner on mielenkiintoinen älykello, joka on suunnattu vahvasti juoksijoille sekä muille aktiivisille urheilijoille. Kello sopii loistavasti muillekin käyttäjille, jos tavoitteena on esimerkiksi kunnon kohentaminen tai haluaa seurata tarkemmin omaa terveyttä. Todellisesta haastajasta Samsungin tai Applen älykelloille ei ole kyse, sillä monet älytoiminnot puuttuvat, mutta kyseessä onkin hieman kevyempi älykellon muotoon rakennettu aktiivisuusranneke.
Tällä kertaa Huawei on onnistut mielestäni erinomaisesti kellon kanssa, kun katsotaan kohderyhmää. Alle 300 eurolla tarjolla on paljon uniikkeja toimintoja, joiden luotettavuus on tutulla Huawein tasolla. Huawei Watch GT Runnerissa tykkäsin erittäin paljon kevyestä rakenteesta, ja kello oli todella miellyttävä ranteessa. Tarkka AMOLED-näyttö on tarpeeksi suuri ja kellon kyljessä oleva kruunupainike helpottaa hieman käyttöä. Kellossa todettiin olevan loistava akunkesto ja itse olen suuri langattoman latauksen ystävä.
Vahvuuksia ovat myös monipuoliset urheilu- ja terveysominaisuudet, joissa Huawei on ollut aina vahvoilla. Ainakin itse koin ominaisuuksien riittävän peruskäyttäjälle ja -urheilijalle. Lisäksi monet juoksijoille suunnatut lisätoiminnot antavat selvää lisäarvoa Huawei Watch GT Runnerille. Vahvuutena voidaan pitää myös sitä, että Huawei on saanut kellon toimimaan Android- ja iOS-laitteiden kanssa, joten käytössä ei tarvitse olla Huawein puhelin.
Mitään valtavia miinuspuolia Huawei Watch GT Runnerissa ei ollut, mutta toki Huaweille tutuista rajoitteita ja puutteista voi aina mainita. Suurimmat miinukset ovat mielestäni älykellojen todellisien älyominaisuuksien puute. Esimerkiksi tuki kolmannen osapuolen sovelluksille on heikko ja AppGallerysta löytyy vain kourallinen sovelluksia, joista suurin osa on tarpeettomia. Lisäksi älykellosta puuttuu Suomessa tuki mobiilimaksamiselle, jonka voisi olettaa olevan yksi perusominaisuus tämän hintapisteen kellossa.
Huawei Watch GT Runner on Suomessa saatavilla 21. maaliskuuta 2022 lähtien ja myynnissä on vain musta väriversio. Hintaa uutuuskellolla on 279 euroa, ja se on ostettavissa useiden jälleenmyyjien kautta.
Hyvää
- Kevyt ja miellyttävä rakenne
- 5 ATM -luokituksen mukaisesti vedenkestävä
- Tarkka AMOLED-näyttö
- Lähes kahden viikon mittainen akunkesto
- Tukee langatonta latausta
- Monipuoliset urheilu- ja terveystoiminnot
- Mukavasti lisätoimintoja aktiivisille juoksijoille
- Seuraa sykettä, unta, stressiä, veren happipitoisuutta ja ihon lämpötilaa
- Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa
Huonoa
- Kolmannen osapuolen sovellusvalikoima on suppea
- Ei tukea mobiilimaksamiselle Suomessa
- Ei kaikista älykkäin älykello
Hyvä artikkeli,paikannuksen aloituksen hitaus on myös Sampan watch ongelmia riippuen mistä aloitat,nykyinen Huawei watch gt 2 pro toimii kuitenkin aloituksessa melko nopeasti noin minuutin viiveellä,olettasin ettei kenelläkään sen kiireenpää ole ja voihan ainakin pro:n laittaa asetuksista gps valmiiksi jolloin viive poistuu