ArvostelutYleinen

Testissä viisi älykelloa: Huawei Watch GT 2, Watch GT 2e, Honor MagicWatch 2, Amazfit GTR ja Samsung Galaxy Watch Active 2

Tesitssä olivat nämä älykellot: Honor MagicWatch 2, Samsung Galaxy Watch Active 2, Huawei Watch GT 2e, Huawei Watch GT 2, Amazfit GTR.

Testaamme SuomiMobiilissa yleisesti enimmäkseen älypuhelimia, mutta testiin päätyy usein myös muita älypuhelimien kaverina käytettäviä tuotteita. Aikaisemmin testasimme jo kolmet erilaiset täyslangattomat nappikuulokkeet ja tällä kertaa tulemme tutustumaan kolmen eri laitevalmistajan tarjoamiin älykelloihin, jotka ovat kaikki varteenotettavia vaihtoehtoja tällä hetkellä.

Pääsimme testaamaan kahta Huawein älykelloa, Watch GT 2 ja Watch GT 2e, jotka ovat ominaisuuksiltaan pitkälti samanlaisia, mutta eroavat tietyillä alueilla toisistaan selvästikin. Lisäksi saimme Honorilta testattavaksi heidän tuoreimman MagicWatch 2 -älykellon, joka on pitkälti samanlainen Huawei Watch GT 2 -kellon kanssa. Testissä käväisi Xiaomiin vahvasti liitoksissa olevan Huamin valmistama Amazfit GTR -älykello, joka tarjoaa myös mielenkiintoisia ominaisuuksia. Lisäksi testasimme myös Samsung Galaxy Watch Active 2 -älykellon, joka on kelloista selvästi monipuolisin sekä kallein.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jokainen tässä arvostelussa läpi käytävä älykello on ollut testattavana vähintään kahden viikon ajan päivittäisessä käytössä. Tulemme tutustumaan kelloihin rakenteellisesti, teknisesti sekä ominaisuuksiin tutustuen. Lisäksi lopussa tarkastelemme, mikä kelloista on paras ja mihin käyttötarkoituksiin laitteet ovat todellisuudessa suunnattu.

Amazfit GTR

Amazfit GTR:n on valmistanut kiinalainen Huami, joka on vahvasti liitoksissa myös älypuhelinvalmistaja Xiaomiin. Huami on valmistanut monia Xiaomin älykelloja, mutta Amazfit on yhtiön oma brändi, ja tuotteet toimivat vahvasti yhteen Xiaomin ekosysteemien kanssa. Amazfit GTR on tyylikäs älykello, joka on toteutukseltaan varsin samanlainen kuin Huawein ensimmäisen sukupolven Watch GT -älykellot. Kellossa on pyritty siis saamaan akunkesto hyväksi, minkä vuoksi ominaisuuksista on jouduttu karsimaan.

Suomessa Amazfit GTR asettuu hinnoittelultaan noin 150 euron tietämiin, joten Huami pyrkii astumaan juurikin Huawein markkinoille, sillä kello on hinnoittelultaan hieman edullisempi. Huami käyttää kellossa omaa kevyttä käyttöjärjestelmäänsä, jonka takia siitä puuttuu paljon tuttuja kehittyneiden älykellojen ominaisuuksia, joista hyvä esimerkki on kolmannen osapuolen sovellukset. Kellossa on kuitenkin Huamin omia sovelluksia sekä toiminnallisuuksia, jotka tarjoavat tuttuja toiminnallisuuksia muun muassa aktiivisuusrannekkeista. Monipuolisempia sovelluksia kuten selainta, Spotifyta tai muita tuttuja palveluita ei kelloon voi asentaa.

Amazfit GTR on kuitenkin ulkoisesti laadukas sekä tyylikäs. Kello tarjoaa monipuolisia ominaisuuksia, parin viikon akunkeston sekä monia harjoitusseurantatoimintoja. Kello pystyy näyttämään myös puhelimen ilmoitukset ranteessa sekä sen avulla voidaan vastata puheluihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenne ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Amazfit GTR on laadukas, mutta edullinen hinta näkyy materiaalivalinnoissa. Testissä käynyt versio oli alumiinia, mikä tekee kellosta miellyttävän mattapintaisen sekä tyylikkään näköisen. Kehys on tehty kokonaan alumiinista, kun taasen kellon takaosa on kokonaan mustaa muovia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testiin saimme 47 millimetrin version, jonka paino on vain 36 grammaa. Kellon virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 47,2 x 47,2 x 10,75 millimetriä, joten se on varsin suuri, mutta myös yllättävän paksu, vaikka se ei siltä näytäkään. Huami on laittanut kellon kylkeen kaksi painiketta, jotka ovat virta- ja toimintopainikkeet. Kellon etuosassa nähdään suuri 1,39 tuuman pyöreä näyttöpaneeli, kun taasen takaosassa on sykeanturi ja pogo-liitännät, joiden kautta akkua ladataan.

Vaikka Huami väittää kellon mukana toimitettavan rannekkeen olevan nahkaa, niin valitettavasti kyseessä on pehmeämuovinen ranneke, joka on vain päällystetty nahalla, jotta se näyttäisi tyylikkäältä. Ranneke tuntuu kuitenkin ranteessa pidettäessä mukavalta, vaikka nahkainen premium-tuntuma jääkin puuttumaan.

Amazfit GRT on myös 5 ATM -sertifikaatin mukaisesti vedenkestävä, joten kellon pitäisi kestää vedessä 50 metrin syvyyttä vastaavaa painetta. Kello kestää siis helposti uimisen, sukeltamisen tai jatkuvan vedelle altistamisen. Kellon kanssa ei tarvitse siis vältellä vettä ja tämän ansiosta kelloa voidaan pitää mukana lähes joka paikassa.

Tekniikka

Kellon näyttö on testatussa versiossa kooltaan 1,39 tuumaa ja sen tarkkuus on 454 x 454 pikselin tasolla. Näyttö on pyöreä sekä sitä suojaa Gorilla Glass 3 -lasipinta. Näyttö perustuu OLED-tekniikkaan, joten se kuluttaa vain vähän virtaa sekä värit näyttävät mukavilta. Näyttö on tarpeeksi iso kosketuskäyttöön, jota auttaa myös hyvät käyttöliittymän optimoinnit.

Testijakson aikana näytön kanssa oli ongelmia auringonpaisteessa, sillä näytön kirkkautta olisi saanut olla hieman enemmän. Perustilanteissa muun muassa sisätiloissa näytöstä saa erittäin hyvin selvää.

Amazfit GRT -kellossa muita teknisiä ominaisuuksia ovat muun muassa tuki virtapihille Bluetooth 5.0 LE -yhteydelle, jonka avulla pystytään pitämään saumaton yhteys puhelimeen. Kellossa on myös 16 megatavua RAM-muistia sekä 40 megatavua sisäistä tallennustilaa. Valitettavasti kovin tarkasti Huami ei ole avannut kellon teknisiä ominaisuuksia. Kokonaisuudessaan kyseessä on teknisesti varsin pelkistetty kello, eikä se pääse tarjoamaan mitään päätä huimaavaa. Kellossa on kerrottu olevan BioTracker PPG -sykemittaus, 6-akselinen kiihtyvyysanturi, geomagneettinen sensori, ilmanpaineen sensori sekä valoisuustunnistin.

Käyttöjärjestelmänä Huami käyttää Amazfit GTR -kellossa itse kehittämäänsä kustomoitua käyttöjärjestelmää. Se pitää sisällään tarvittavia ominaisuuksia, mutta sillä on paljon rajoitteita. Käyttöliittymä ei ole täysin viimeisen päälle hiottu ja animaatiot ovat varsin hitaita, mutta käyttölogiikka on miellyttävä sekä helposti opittava.

Todennäköisesti heikoin lenkki käyttöliittymässä on suomen kielen puuttuminen ja nyt kellossa joudutaan tyytymään vain englantiin. Monille tämä ei varmasti ole millään tavalla ongelma, mutta se kannattaa kuitenkin pitää mielessä kelloa hankittaessa.

Koska kellossa on kosketusnäyttö, niin käyttöliittymää voidaan käyttää helposti sormilla ja kuvakkeet ovat siihen nähden hyvän kokoisia. Kellon kaksi fyysistä painiketta ovat ehkä hieman turhia, sillä ylemmällä painikkeella saadaan näyttö päälle tai pois sekä alemmalla avataan valikko, jonka kautta on helppo valita harjoitustila.

Kellon oman käyttöjärjestelmän ja sovelluksen ansiosta Amazfit GTR on yhteensopiva lähes kaikkien Android- ja iOS-puhelimien kanssa. Testijakso suoritettiin Android-puhelimen kanssa.

Akunkesto

Amazfit GTR pitää sisällänsä suurehkon 410 milliampeeritunnin akun, joka takaa todella vaikuttavan akunkeston. Valmistajan mukaan kellon akku kestää 74 päivää ”peruskellotilassa,” jolloin mitkään muut ominaisuudet eivät ole käytössä. Tyypillinen akunkesto on kuitenkin 24 päivää, jolloin sykkeen mittaaminen ja unenseuranta ovat jatkuvasti päällä. Kellon akku kestää jopa 40 tuntia, jos GPS on jatkuvasti käytössä, joten aktiivisesti harjoituksia tekevällä käyttäjällä akku kestää todennäköisesti parisen viikkoa.

Testijakson aikana akku kesti juuri parin viikon ajan ilman uudelleen lataamista. Kelloa käytettiin jatkuvasti sykkeen mittaamiseen sekä se vastaanotti päivittäin ilmoitukset puhelimesta. Lisäksi joka yö kello seurasi unta ja toisinaan GPS oli käytössä lenkeillä. Akunkesto on mielestäni yksi Amazfit GTR -kellon vahvuuksista. Jos arvostaa hyvää akunkestoa perusälykellon ominaisuuksilla, niin Amazfit GTR on hyvä vaihtoehto. Kellon akunkesto riippuu kuitenkin täysin käyttötyylistä ja mitä ominaisuuksia siinä pitää jatkuvasti käytössä.

Kellon mukana toimitetaan pogo-liitännällä varusteltu latausalusta, jonka avulla kello ladataan. Latausratkaisu on hyvä, vaikka kello täytyy asettaa alustalle varsin tarkasti. Langatonta latausta kellossa ei ole, joten sitä voi ladata ainoastaan mukana toimitettavalla latausalustalla. Testien perusteella laturi ei ole millään tavalla kovin nopea, sillä tyhjästä täyteen akku latautuu noin parissa tunnissa.

Ominaisuudet

Koska kyseessä on älykellon muotoon tuotu aktiivisuusranneke, niin silti Amazfit GTR pystyy tarjoamaan varsin mukavasti ominaisuuksia aktiivisuuden seurantaan. Perinteinen sykkeenseuranta onnistuu kellolta todella mukavasti eikä myöskään unenseurannan kanssa tuntunut olevan suuria ongelmia testijakson aikana.

Huami on tuonut Amazfit GTR -kelloon kaksitoista tuettua urheilulajia, joita ovat muun muassa kävely, juoksu, uinti ja hiihto. Lisäksi kaikki ulkona tapahtuvat aktiviteetit ovat suunnattu käytettäväksi GPS-yhteyden kanssa, jolloin sijainti saadaan piirrettyä kätevästi kartalle. Valitettavasti testijakson aikana oli havaittavissa, että GPS ei ollut aina kovin luotettava, sillä yhteys tuntui katoavan helposti, eikä paikannus aina toiminut heti suorituksen alussa. Silloin kun GPS toimii, niin sen kanssa ei ole ongelmia, mutta toisinaan ongelmia tuntui olevan selvästikin odotettua enemmän.

Päivittäiseen aktiivisuuden seurantaan Amazfit GTR on mielestäni varsin hyvä, sillä se mittaa jatkuvasti sykettä, askelia, matkaa sekä kulutusta. Aivan tarkimmasta päästä mittaukset eivät tuntuneet aina olevan, mutta ne ovat ainakin suuntaa antavia. Kello osaa myös muistuttaa käyttäjäänsä liikkumisesta, jos on ollut liian kauan paikallaan.

Unenmittaus on yksi Amazfit GTR -kellon kohokohdista ja siinä se suoriutuu varsin mallikkaasti. Kello pystyy mittaamaan niin kevyttä kuin syvääkin unta, joiden perusteella annetaan käyttäjälle palautetta unen laadusta. Lisäksi kello osaa mielestäni varsin tarkasti havaita, milloin on nukahtanut ja milloin on noussut ylös. Toisinaan kesken yön oli kello havainnut heräämisen, vaikka todellisuudessa sellaista ei ollut tapahtunut.

Yksi Amazfit GTR -kellon ominaisuuksista on se, että siihen on mahdollista saada näkyviin ilmoitukset puhelimesta. Ilmoitukset tulevat pääosin aina kelloon, mutta niistä ei ole suuremmin hyötyä, sillä kellosta ei niihin pysty vastaamaan. Kello kuitenkin osaa värähtää, kun ilmoitus saapuu, joten käyttäjä huomaa sen helposti.

Kello yhdistetään puhelimeen pääasiassa Huamin oman Amazfit-mobiilisovelluksen avulla, jonka kautta on myös mahdollista hallita kellon asetuksia, näyttöjä sekä nähdä kellosta tuotuja harjoitus- ja terveystietoja. Sovellus on yksinkertainen, mutta tarjoaa silti mukavasti tietoja suorituksista, päivittäisistä aktiviteeteista sekä unesta. Toistaiseksi Amazfit-sovellus tuntui olevan pääosin englanniksi, vaikka joitakin kohtia oli myös suomeksi.

Erikoisen Amazfit GTR -kellosta tekee myös se, että laite on mahdollista yhdistää myös Xiaomin omaan Mi Fit -mobiilisovellukseen, joka on myös suomeksi käännettynä. Molemmat sovellukset tuovat kellosta varsin samanlaista dataa, mutta Mi Fit on suunnattu pääasiassa vain Xiaomin puettaville laitteille, jotka ovat pääosin Huamin käsialaa. Amazfit GTR on mahdollista yhdistää Android- ja iOS-puhelimiin, joten kello on yhteensopiva pääasiassa kaikkien nykyisien älypuhelimien kanssa.

Pelkistetty ja tyylikäs ”tyhmä” älykello

Kokonaisuudessaan Amazfit GTR on varsin yksinkertainen älykello, joka tarjoaa tuttuja ominaisuuksia perinteisistä aktiivisuusrannekkeista, mutta nyt tarjolla on ainoastaan suurempi näyttö. Lisäksi kyseessä on mukavan tyylikäs kello, joka sopii hyvin erilaisien asukokonaisuuksien kanssa. Suurin valttikortti kellossa on akunkesto, joka on yksi tämän hetken parhaimmista, sillä kello kestää yhdellä latauksella jopa yli kaksi viikkoa.

Verrattuna kilpailijoihin Amazfit GTR on kuitenkin rakenteellisesti hieman heikompi kuin esimerkiksi Huawein vastaavat kellot sekä ominaisuuksiltaan hieman karsitumpi. Amazfit GTR tarjoaa kuitenkin monet perinteiset ominaisuudet, jotka tuottavat laadukasta dataa. ”Tyhmän” kellosta tekee kuitenkin rajalliset ominaisuudet, sillä sen avulla ei pystytä puhumaan esimerkiksi puhelimessa, eikä se tarjoa todelliselle älykellolle tuttuja ominaisuuksia, kuten monipuolista ekosysteemitukea tai laajaa sovellusvalikoimaa.

Suomessa Amazfit GTR:n hinnoittelu asettuu 150 euron tietämiin, joten hinnalla kelloa ei ole ainakaan ole pilattu. Huami taistelee kellon kanssa samoista asiakkaista kuin Huaweikin, joten kyseessä on ainakin varteenotettava vaihtoehto uutta kelloa etsittäessä.

Huami Amazfit GTR -älykelloa tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Hyvää

  • Tyylikäs toteutus
  • Iso ja tarkka OLED-näyttö
  • Erinomainen akunkesto
  • Aktiivisuusominaisuudet hyviä
  • Unenseuranta laadukasta
  • Monipuoliset tiedot Amazfit-sovelluksen kautta
  • Edullinen hinnoittelu
  • Toimii Android- ja iOS-laitteiden kanssa

Huonoa

  • Mukana toimitettava ranneke hieman epämiellyttävä
  • Ei kovin viimeistelty käyttöliittymä
  • Käyttöliittymässä ei tukea suomen kielelle
  • Hidas akun lataaminen

Amazfit GTR tietoja:

  • Näyttö: 1,39 tuumaa, AMOLED, 454 x 454, Corning Gorilla Glass 3
  • Rakenne: Alumiini + nahkainen ranneke
  • Vedenkestävyys: 5 ATM
  • Mitat: 47,2 x 47,2 x 10,75 mm
  • Paino: 36 g
  • Yhteydet: Bluetooth 5.0 LE, GPS + Glonass
  • Akku: 410 mAh
  • Painikkeet: Virtapainike ja toimintopainike
  • Lataus: Magneettinen lataustelakka kahdella pogo-liitännällä
  • Hinta: 149-169 euroa

Huawei Watch GT 2e

Huawein tuorein Watch GT 2e on hieman karsitumpi versio testissä olleesta Watch GT 2 -kellosta, mutta se tarjoaa silti omassa hintapisteessä monille varmasti tarpeeksi ominaisuuksia sekä ainakin hyvän akunkeston. Huawei Watch GT 2e on myös testissä olleista kelloista kaikista tuorein ja onkin varmasti edelleen yksi varteenotettavista kelloista.

Kyseessä on alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuva älykello, joka on suunniteltu aktiiviseen jokapäiväiseen käyttöön. Kellossa Huawei hyödyntää tuttuun tyylinsä jälleen suomalaisen Firstbeat-yrityksen teknologioita liikuntasuorituksien mittaamisessa sekä analysoinnissa. Kelloon on tuotu myös uusia ominaisuuksia, joista mainittavin on varmasti happisaturaatiota seuraava toiminnallisuus. Huawei Watch GT 2e ei ole kuitenkaan täysin samanlainen todellinen älykello kuin testissä käynyt Galaxy Watch Active 2, vaan kyseessä on enemmänkin Amazfit GTR:n kaltainen hieman kevyempi toteutus älykellosta.

Ulkoisesti kello on kuitenkin erittäin laadukas ja selvästi sporttisempi kuin aikaisemmat Huawein kellot. Lisäksi Huawei käyttää kellossa yhtiön tuoreinta Kirin A1 -järjestelmäpiiriä, joka takaa muun muassa Bluetooth 5.1 -yhteyden. Huawei on saanut kelloon myös 100 erilaista liikuntatoimintoa, joten toimintoja kellosta ei puutu.

Rakenne ja ulkoiset huomiot

Huawei Watch GT 2e on Huawein älykellohistoriassa hieman erikoinen uutuus, sillä se poikkeaa rakenteeltaan muun muassa myöhemmin tässä artikkelissa käsiteltävästä Watch GT 2 -kellosta. Huawei kutsuu kellon muotoilua linjakkaaksi, jolla viitataan siis saumattomalta näyttävään rannekkeen ja kellon yhteiseloon, sillä kelloon on tehty rakenne, joka sopii parhaiten vain mukana toimitettavien rannekkeiden kanssa. Toki Watch GT 2e -malliin on mahdollista asettaa perinteiset rannekkeet, mutta Huawein alkuperäiset kellolle suunnitellut rannekkeet toimivat parhaiten.

Itse kello on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja takaosa on muovia. Teräs on mattapintainen, jonka ansiosta se pysyy myös kulumattomana pitkään. Kellon näyttöä on suojaamassa lasi, joka kaartuu tyylikkäästi reunoilta. Huawei Watch GT 2e on tarjolla vain 46 mm versiona, joten kello on varsin kookas, eikä varmasti kaikkien makuun. Huawei on ilmoittanut kellon virallisiksi mitoiksi 53 x 46,8 x 10,8 millimetriä ja painoksi vain 43 grammaa.

Vaikka Watch GT 2e on varsin kookas, niin se on silti erittäin mukava pitää kädessä. Testissä käyneistä kelloista Watch GT 2e:n mukana toimitetaan kaikista mukavin ranneke (mintunvihreä versio), joka ei käytössä häiritse tai edes hiosta ollenkaan. Ranneke on reiällinen, joten se hengittää mukavasti. Lisäksi kellon takaosan muovipinta tuntuu kädessä mukavalta.

Huawei Watch GT 2e -kellossa on kaksi painiketta, joista ylempi on koti/menu ja alempi takaisin- tai aktiviteettien pikavalintapainike. Kellon takapuolella on liitäntä latausalustaa varten sekä sykkeentunnistusanturi.

Huawei on luvannut kellolle myös tutun 5 ATM -vedenkestävyyden, joka takaa siis kestävyyden 50 metrin syvyyteen upotettaessa. Watch GT 2e on mahdollista ottaa mukaan siis uima-altaaseen, järveen, suihkuun tai vaikkapa rankkasateessa lenkille. Kello kestää helposti siis aktiivisempaakin elämäntapaa, sillä sen käyttöä ei tarvitse pelätä.

Tekniikka

Teknisesti suuria eroavaisuuksia ei kellosta löydy, jos verrataan Watch GT 2 tai MagicWatch 2 -älykelloihin, sillä Huawei hyödyntää samoja toteutuksia. Muutamia muutoksia on tehty kuitenkin, sillä Watch GT 2e ei sisällä esimerkiksi kaiutinta, joten puheluita ei sen kautta voi puhua kovin järkevästi.

Huawei Watch GT 2e:n näyttö on kooltaan 1,39 tuumaa ja se on myöskin pyöreä. Näyttö perustuu tuttuun tyyliin AMOLED-tekniikkaan ja siinä on 454 x 454 pikseliä, mikä takaa miellyttävän tarkkuuden. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit hyvin ja musta on oikeasti mustaa. Näytön kirkkaus on myös kohtuullisella tasolla, vaikka hieman enemmänkin kirkkautta voisi olla kirkkaassa auringonpaisteessa. Kokonaisuudessaan kellon näyttö on todella hyvä ja sitä suojaavaan lasiin ei tullut testijakson aikana yhtään naarmua.

Huawei hyödyntää kellossa siis Kirin A1 -järjestelmäpiiriä, joka takaa suorituskyvyn, joka on optimoitu älykelloille. RAM-muistia kellossa on 16 megatavua ja sisäistä tallennustilaa 4 gigatavua, josta kuitenkin vain reilu 2 gigatavua on käytettävissä. Tosin kovin paljoa sisäistä tallennustilaa ei kelloon tarvita, sillä Watch GT 2e ei tarjoa mitään sellaisia ominaisuuksia, joihin tallennustilaa kovin paljoa tarvittaisiin.

Kellossa on tuki Bluetooth 5.1 -yhteydelle, joka takaa todella hyvän yhteyden puhelimen ja kellon välille. Huawei Watch GT 2e -kellossa on myös gyroskooppi, kiihtyvyysanturi, geomagneettinen sensori, optinen sykkeentunnistin sekä ilmanpainesensori, joita hyödynnetään erilaisten suorituksien analysoinnissa. Huawei hyödyntää tuttuun tyyliin kellossa suomalaisen Firstbeatin teknologioita, joilla saadaan aikaiseksi laadukasta tietoa suorituksista.

Käyttöjärjestelmänä myös Watch GT 2e -kellossa toimii Huawein itse kehittämä kevyt LiteOS, joka on kehittynyt hieman siitä mitä se oli vielä pari vuotta sitten, mutta on silti yksi kevyimmistä älykellojärjestelmistä. Esimerkiksi verrattuna Samsungin TizenOS-käyttöjärjestelmään, LiteOS ei tarjoa mitään kovin laajaa ekosysteemiä, kuten kolmannen osapuolen sovelluksia tai edes sovelluskauppaa. Huawei Watch GT 2e -kellossa on tyydyttävä siis vain siihen, mitä Huawei tarjoaa, minkä takia joudutaan karsimaan lisäominaisuuksista, mutta samalla saadaan toteutettua selvästi kilpailijoita parempia akunkesto.

Itse LiteOS-käyttöjärjestelmän käyttöliittymä sekä käyttölogiikka on hyvin yksinkertainen sekä käytettävissä helposti pieneltäkin kosketusnäytöltä. Toisinaan käyttö on kuitenkin hieman hämmästyttää, sillä välillä täytyy liikkua painikkeilla ja välillä käyttöliittymä tukee eleohjattavuutta, joten Huaweilla olisi vielä hieman hienosäätämistä logiikan suhteen tietyissä tilanteissa.

Akunkesto

Akunkesto uutuuskellossa on 455 milliampeeritunnin varassa ja Huawei on luvannut sen kestävän jopa kahden viikon ajan yhdellä latauksella. Päivittäin akkua kului noin 5-10 prosenttia, joten monesti päästiin mukavasti luvattuun akunkestoon. Testikäytössä kelloa käytettiin monesti ihan vain kellona, joka mittasi jatkuvasti sykkeen, askeleet sekä näytti ilmoitukset. Lisäksi muutaman kerran viikossa harjoitustila oli päällä, mikä tarkoittaa myös GPS:n käyttöä ja suurempaa virrankulutusta.

Kelloa ladataan muiden Huawein kellojen tapaisesti mukana toimitettavalla 5 watin latausalustalla. Latausalusta kiinnittyy kellon pohjaan magneetin avulla jämäkästi ja lataus tapahtuu kahden liitännän avulla. Laturi kiinnittyy kelloon lähes aina ilman ongelmia juuri oikeaan kohtaan, eikä sitä tarvitse tarkemmin asetella paikalleen. Kellon akku latautuu mielestäni mukavan nopeasti, eikä sitä tarvitse odotella montaa tuntia.

Henkilökohtaisesti tykkään Watch GT 2e:n hyvästä akunkestosta, eikä se ollut kovin suuri yllätys Huawei Watch GT 2:n tai Honor MagicWatch 2:n käytön jälkeen. Odotukset olivat kovat uutuuskellon akunkestolle, eikä se ainakaan pettänyt odotuksia. Jos hakusessa on siis erinomaisella akunkestolla varusteltu älykello, niin Huawei Watch GT 2e on sitä varten varmasti erittäin hyvä.

Ominaisuudet

Ominaisuuksia Huawei Watch GT 2e tarjoaa yllättävän paljon ja suurin osa niistä on myös todella tarpeellisia. Kellossa keskitytään tarjoamaan erityisesti monipuolisesti tietoja jokapäiväisestä liikunnasta sekä harjoituksista ja muilta osin Huawei on minimoinut kellon ”älyominaisuudet.”

Ominaisuuksien osalta Huawei Watch GT 2e on hyvin vastaava Watch GT 2:n ja MagicWatch 2:n kanssa, mutta ainoa oikeastaan uusi ominaisuus on happisaturaation eli SpO2-tason, eli happisaturaation mittausominaisuus (tuotu päivityksenä myös vanhemmille Huawein/Honorin kelloille). Happisaturaatiomittauksen avulla saadaan tietoa kehon hapen saannista, joten kyseessä on mielenkiintoinen uutuusominaisuus, jolla saadaan jälleen hieman lisätietoa omasta kehosta. Toistaiseksi happisaturaation mittaaminen onnistuu vain kertaluontoisesti, eikä se toimi jatkuvana seurantana. Kellon valikon kautta on siis halutessaan aina erikseen valittava, että haluaa mitata SpO2-tason.

Tuttuun tyyliin Huawei Watch GT 2e mittaa myös jatkuvasti sykettä, askelia, kulutusta ja niin edespäin. Huawei on ollut pitkään varsin vahvoilla ominaisuuksien luotettavuuden suhteen, eikä ainakaan testijakson perusteella ole suuremmin valittamista mistään seurantatiedoista. Huawei Watch GT 2e on varusteltuna myös stressinseurannalla, joka antaa mukavia tuloksia, mutta niiden luotettavuutta tai tarkkuutta on todella haastava vahvistaa.

Kellossa on myös luonnollisesti unenseuranta, joka on ollut myös Huawein yksi vahvuuksista ja nyt se on muuttumattomana tuotu myös Watch GT 2e -kelloon. Unenseuranta tuntui myös toimivan moitteettomasti ja kello pystyi todella tarkasti tunnistamaan nukahtamisajankohdan sekä herätyksen. Harvemmin kello havaitsi vääriä herätyksiä yön aikana, mutta samalla pystyi antamaan mukavasti tietoa kevyestä ja syvästä unesta.

Watch GT 2e -kelloon on tuotu 15 kappaletta ammattilaistason urheilutiloja, joita ovat muun muassa kiipeily, kävely, juoksu, pyöräily, vaellus sekä uinti. Huawei Watch GT 2e tunnistaa myöskin kuusi urheilutilaa automaattisesti, joten jos harjoitus unohtuu aktivoida kellosta ennen lenkille lähtöä, niin kello sen kyllä huomaa. Ominaisuus on varsin kätevä ja myös toimi usein todella hyvin.

Firstbeat on toteuttanut kellolle useita ominaisuuksia, joilla mitataan aktiivisuutta sekä annetaan palautetta suorituksista. Huawei Watch GT 2e -kellossa Firtsbeatin tekniikoilla on toteutettu muun muassa VO2max-tason mittaaminen sekä suorituksien palautumisaikojen laskeminen.

Huawei Watch GT 2e on monilta osin todella vaikuttava älykello, mutta Huawei on ruvennut viime kuukausina jokseenkin jopa pelleilemään kellon yhteensopivuudessa kilpailijoiden Android-puhelimien kanssa. Kello on mahdollista yhdistää nopeasti Huawein omiin puhelimiin, mutta jos koittaa yhdistää kellon kilpailijan puhelimeen, niin asennusprosessista on tehty todella rasittava.

Google Play -kaupasta on mahdollista asentaa Huawei Health -sovellus, jonka avulla kello yhdistetään puhelimeen. Tämän jälkeen puhelin kuitenkin ilmoittaa, että täytyy asentaa Huawei Mobile Services -palvelut AppGallery-sovelluskaupasta (Huawein oma sovelluskauppa). Google Play -kaupasta löytyy Huawei Mobile Services -sovellus, mutta sen asentaminen ei riitä, koska kyseessä on vanha versio. Tämä tarkoittaa siis, että kilpailijoiden puhelimille on asennettava Huawein oma sovelluskauppa, jotta oikean version Huawei Mobile Services -palveluista pystyy lataamaan. Vasta tämän jälkeen on mahdollista kirjautua Huawei Health -sovellukseen ja liittää kello puhelimeen. Kyllä, täysin järjetön ratkaisu!

Huawei Health on sovelluksena todella miellyttävä käyttää sekä yksinkertainen. Sovelluksesta saadaan tietää hieman enemmän infoa harjoituksista kuin kellosta, mutta aika paljon tietoa voi katsoa myös suoraan kellon näytöltä. Lisäksi sovellus kerää yhteen koko harjoitteluhistorian, joten viikko- tai kuukausitason tuloksia on mielenkiintoista tutkailla jälkikäteen.

Loistava älykello jokapäiväiseen käyttöön

Huawei Watch GT 2e poikkeaa isovelimallistaan siitä, että nyt kyseessä on hieman sporttisempi versio, eikä niinkään tyylitelty älykello, kuten Huawei Watch GT 2. En tarkoita, että Watch GT 2e olisi ruma, vaan se ei ole aivan yhtä sopiva kaikkien asukokonaisuuksien kanssa, kuten nahkaisella rannekkeella ja tyylikkäällä rakenteella varusteltu isoveljensä, jota voi käyttää lähes kaikissa tilanteissa.

Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin Watch GT 2e -kellossa erityisesti monipuolisiin aktiivisuudenseurantaominaisuuksiin sekä miellyttävään ulkoiseen toteutukseen. Myöskin kellon selvä vahvuus löytyy akunkestosta, joka on todella vakuuttava. Heikkouksiakin kellossa on, sillä kyseessä ei ole ”täysivärinen” älykello, kuten esimerkiksi Samsung Galaxy Watch Active 2. Huawei Watch GT 2e -kelloa voisi luonnehtia aktiivisuusrannekkeen ja älykellon yhdistelmäksi ja kello sijoittuu johonkin näiden kahden tuotteen väliin. Lisäksi kellon heikkous on myös todella hankalaksi tehty liittämisprosessi kilpailijoiden Android-puhelimien kanssa.

Suomessa Huawei on tuonut Watch GT 2e -kellon myyntiin huhtikuun lopulla ja hintaa sillä on 179 euroa. Kello on myynnissä kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, mintunvihreä sekä punainen. Hintaluokassaan Huawei on pystynyt toteuttamaan todella mielenkiintoisen uutuuskellon, jota voi helposti suositella aktiivisen elämäntavan omaaville ihmisille.

Huawei Watch GT 2e -älykelloa tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Hyvää

  • Tyylikäs toteutus
  • Mainostetut ominaisuudet toimivat luvatusti
  • Askeleiden, unen ja sykkeen seuranta toimivat luotettavasti
  • GPS toimi lähes aina moitteettomasti
  • Erinomainen akunkesto ja nopeahko lataus
  • Mukana toimitettava reikäinen ranneke erittäin mukava, eikä hiosta
  • Yhteensopiva Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

  • Huawein käyttöjärjestelmän rajoitukset
  • Ei tukea kolmannen osapuolen sovelluksille
  • Pelleily Huawei Mobile Services -palveluiden kanssa

Huawei Watch GT 2e tietoja:

  • Näyttö: 1,39 tuumaa, AMOLED, 454 x 454
  • Rakenne: Alumiini + muoviranneke
  • Vedenkestävyys: 5 ATM
  • Mitat: 53 x 46,8 x 10,8 mm
  • Paino: 43 g
  • Yhteydet: Bluetooth 5.1, GPS + Glonass
  • Akku: 455 mAh
  • Käyttöjärjestelmä: Huawei LiteOS
  • Tallennustila: 4 gigatavua
  • RAM-muisti: 16 megatavua
  • Järjestelmäpiiri: Kirin A1
  • Painikkeet: Kotipainike sekä takaisin-painike
  • Lataus: Magneettinen lataustelakka
  • Hinta: 179 euroa

Huawei Watch GT 2 & Honor MagicWatch 2

Huawei Watch GT 2 ja Honor MagicWatch 2 ovat pitkälti identtisiä tuotteita, mutta ainoastaan eroavaisuuksia löytyy hieman rakenteesta. Lisäksi ominaisuuksiltaan molemmat kellot muistuttavat jo aikaisemmin käsiteltyä Huawei Watch GT 2e -älykelloa, joten Huawei on pyrkinyt tuomaan samanlaisia kelloja hieman eri kohderyhmille tekemällä vain minimaalisia muutoksia.

Molemmista kelloista saimme testattavaksi 46 millimetrin variantin, joten myöskään tältä osin ei ole suuria eroavaisuuksia. Kelloissa ei ole siis mitään kovin poikkeavaa verrattuna Watch GT 2e -kelloon, mutta nyt Watch GT 2 ja MagicWatch 2 tarjoavat kuitenkin pienenä erikoisuutena kaiuttimen ja mikrofonin, joiden avulla kelloja on mahdollista käyttää handsfree-laitteina.

Suomessa Huawei Watch GT 2 maksaa uutena 249 euroa ja Honor MagicWatch 2 vastaavasti 199 euroa. Kovinkaan hyvin hintaeroa ei ole perusteltu, jonka takia mieluummin kannattaa valita Honorin älykello, sillä se on edullisempi.

Rakenne ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Huawein ja Honorin uutuuskellot ovat tyylikkäitä sekä sopivat tyyliltänsä monien asukokonaisuuksien kanssa. Huawei toimitti Watch GT 2 -kellon ruostumattomasta teräksestä valmistettuna versiona, jossa oli nahkaiset rannekkeet. Honor toimitti MagicWatch 2:n hopeassa väriversiossa, joka on myös valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Kellon mukana tuli myös sekä nahkaiset että kumiset rannekkeet, joten käyttäjä pystyy päättämään itse kumpia haluaa käyttää.

Molempien kellojen nahkaiset rannekkeet olivat mukavan laadukkaita, minkä ansiosta kelloja oli mukava käyttää. Lisäksi Honor MagicWatch 2:n kuminen ranneke oli tuttuun tyyliin kumisempi sekä hiostavampi, joten se ei ole varmasti kaikkien makuun.

Huawein ja Honorin kellojen mitoiksi on ilmoitettu 45,9 x 45,9 x 10,7 millimetriä ja painoksi 41 grammaa, joten kellot ovat siis täysin saman kokoisia ja painoisia. Kellot eivät siis ole pienimmästä päästä, mutta molemmista on olemassa kuitenkin myös sirompi versio. 46 millimetrin suuruinen kello tarjoaa kuitenkin mukavan suuren näytön sekä suuremman akun, jonka takia ainakin itse tykkään molempien kellojen suuremmasta kokoversiosta.

Molemmissa kelloissa hyödynnetään 3D-lasipintaa, joka tekee kellon päälipuolesta mukavan tyylikkään, mutta unohtamatta kuitenkin kellon perinteistä muotoilua. Huawei Watch GT 2- ja Honor MagicWatch 2 -kelloissa on kaksi painiketta, joista ylempi on koti/menu ja alempi takaisin- tai aktiviteettien pikavalintapainike, kuten muissakin Huawein kelloissa. Kellon takapuolella on liitäntä latausalustaa varten sekä sykkeentunnistusanturi. Kelloissa on nähtävillä myös aukko kaiuttimelle sekä mikrofonille.

Huawei on luvannut kelloille myös 5 ATM -vedenkestävyyden, joka takaa siis kestävyyden 50 metrin syvyyteen upotettaessa. Molemmat kellot on mahdollista ottaa mukaan siis uima-altaaseen, järveen, suihkuun tai vaikkapa rankkasateessa lenkille. Kello kestää helposti siis aktiivisempaakin elämäntapaa, sillä sen käyttöä ei tarvitse pelätä.

Tekniikka

Huawei Watch GT 2 ja Honor MagicWatch 2 jakavat täysin identtisen teknisen toteutuksen, eikä oikeastaan teknisissä tiedoissa ole paperilla minkäänlaisia eroavaisuuksia. Molemmat kellot on varusteltuna varsin suurella pyöreillä 1,39 tuuman AMOLED-näyttöpaneelilla, jonka tarkkuus yltää 454 x 454 pikselin tasolle. Näyttö on mukavan suuri ja se toistaa värit erittäin hyvin. Kuten jo tuli todettua Watch GT 2e:n kohdalla, niin myöskin Watch GT 2- ja MagicWatch 2 -malleissa näyttö saisi olla hieman kirkkaampi, jotta luettavuus oli miellyttävä kirkkaassa auringonvalossa.

Molemmissa kelloissa tehoista vastaa siis Kirin A1 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa muun muassa Bluetooth 5.1 -yhteyden sekä älykelloille suunnitellun suorituskyvyn ja parannetun virrankulutuksen. RAM-muistia kelloissa on 32 megatavua ja sisäistä tallennustilaa vastaavasti 4 gigatavua, josta valitettavasti vain reilu puolet on käytettävissä. Kovin paljoa tallennustilaa kellot eivät kuitenkaan kaipaa, sillä käyttöjärjestelmänä toimii Huawein oma LiteOS, joka on varsin rajoittunut, eikä tarjoa tukea kolmannen osapuolen sovelluksille.

Kelloissa on sisäänrakennettuna myös kaiutin, mikrofoni sekä sensoreita on monenlaisia, kuten gyroskooppi, kiihtyvyysanturi, geomagneettinen sensori, barometri, paineentunnistus sekä sykeanturi. Huawei hyödyntää tuttuun tyyliin kelloissa suomalaisen Firstbeatin teknologioita, joilla saadaan aikaiseksi laadukasta tietoa urheilusuorituksista.

Akunkesto

Akunkesto on molemmissa kelloissa 455 milliampeeritunnin varassa, joka on siis täysin samankokoinen kuin Watch GT 2e -kellossakin. Kellon akku kestää yhtäjaksoista käyttöä luvatun kahden viikon ajan, joka on todella hyvä suoritus. Toki akunkesto saattaa vaihdella käytöstä sekä siitä, kuinka paljon esimerkiksi GPS on käytössä. Kaksi viikkoa akku kestää Huawein mukaan, jos sykkeenmittaus on jatkuvasti päällä ja käyttäjä urheilee 90 minuuttia viikossa. Jos kuitenkin GPS on jatkuvasti käytössä yhdessä sykkeen seurannan kanssa, niin akunkesto tippuu 30 tuntiin.

Huawei Watch GT 2- ja Magic Watch 2 -kelloja ladataan tuttuun Huawein tyyliin mukana toimitettavalla 5 watin latausalustalla. Latausalusta kiinnittyy kellon pohjaan magneetin avulla jämäkästi ja lataus tapahtuu kahden liitännän avulla. Laturi kiinnittyy kelloon lähes aina ilman ongelmia juuri oikeaan kohtaan, eikä sitä tarvitse tarkemmin asetella paikalleen. Kellon akku latautuu mielestäni mukavan nopeasti, eikä sitä tarvitse odotella montaa tuntia.

Watch GT 2 tai MagicWatch 2 eivät pääse pettämään akunkeston tai latauksen osalta. Toki kelloihin olisi voinut toivoa vielä langatonta latausta, jonka avulla erillistä latausalustaa ei tarvitsisi kannella mukana, vaan lataus onnistuisi puhelimen käänteisen langattoman latauksen avulla.

Ominaisuudet

Kovin suuresti ei tässä kohtaa enää tulla tutustumaan kellojen ominaisuuksiin, sillä kelloissa on täysin samat ominaisuudet kuin aikaisemmin käsitellyssä Huawei Watch GT 2e -kellossa. Molemmat kellot kykenevät siis kymmenien erilaisten urheilusuorituksien mittaamiseen, happisaturaation tutkimiseen sekä jokapäiväisen aktiivisuuden seurantaan. Watch GT 2 ja MagicWatch 2 pystyvät luonnollisesti laskemaan askelia tarkasti sekä seuraamaan unta.

Yksi uniikki ominaisuus molemmissa kelloissa on kuitenkin handsfree-toiminnallisuus, joka puuttui Huawei Watch GT 2e -kellosta. Kun kellot on liitetty puhelimeen, niin kellon kautta on mahdollista puhua puhelua sekä myös kuulla ääni kellon kaiuttimesta. Lisäksi jos kuulokkeet on liitetty kelloon, niin silloin luonnollisesti voidaan puhua kuulokkeiden kautta.

Testijakson aikana tuli muutaman kerran testattua ominaisuutta, mutta kovin paljoa sille ei valitettavasti ollut käyttöä. Yleensä on helpompaa nostaa puhelin taskusta ja laittaa korvalle kuin alkaa puhumaan kellon kautta. Lisäksi kellolle puhuminen on hieman hölmön näköistä, eikä puhelussa suuremmin ole yksityisyyttä, sillä toisessa päässä olevan puhe kuuluu kellon kaiuttimesta.

Muilta osa-alueilta ominaisuudet kelloissa ovat vastaavat kuin Huawei Watch GT 2e -mallissa, joten myös kyseiseen kelloon kannattaa tutustua.

Molemmat todella hyviä kelloja, mutta valitse edullisempi Honor

Suurimmat eroavaisuudet Honorin ja Huawein kellojen välillä löytyy ainoastaan hieman eroavasta muotoilusta sekä hinnoittelusta. Jopa kymppejä edullisempi hinta on Honor MagicWatch 2 -kellon valttikortti, jonka takia on vaikea suositella Huawei Watch GT 2 -älykellon ostamista. Lisäksi Honor toimittaa mukana kaksi ranneketta, kun taasen Huawein mukana tulee ainoastaan yksi.

Itse tykästyin kelloissa tuttuun laadukkaaseen toteutukseen sekä monipuolisiin ominaisuuksiin. Aivan esimerkiksi Samsung Galaxy Watch Active 2:n tasolle ei päästä edelleenkään, sillä kumpaakaan kelloa ei ole mahdollista käyttää itsenäisesti ilman älypuhelinta. Varmasti paras seikka Huawein ja Honorin kelloissa on akunkesto, sillä se on erittäin hyvällä tasolla, ja ainakin itse arvostan, ettei kelloa tarvitse joka päivä ladata. Edelleen hämmennystä herättää kuitenkin Huawein pelleily kellon yhdistämisen kanssa muihin puhelimiin, sillä se vaatii Huawein omat palvelut, joita ei edes Google Play -kaupasta löydy.

Suomessa Honor MagicWatch 2 maksaa 199 euroa, kun taasen Huawei Watch GT 2 vastaavasti 249 euroa. Alapuolella on vielä linkit älykellojen jälleenmyyjiin Hintaseuranta.fi -palvelussa.

Huawei Watch GT 2 -älykelloa tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Honor MagicWatch 2 -älykelloa tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Hyvää

  • Tyylikäs toteutus
  • Mainostetut ominaisuudet toimivat luvatusti
  • Askeleiden, unen ja sykkeen seuranta toimivat luotettavasti
  • GPS toimi moitteettomasti
  • Erinomainen akunkesto ja nopeahko lataus
  • Yhteensopiva Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

  • Huawein käyttöjärjestelmän rajoitukset
  • Ei langatonta latausta
  • Pelleily Huawei Mobile Services -palveluiden kanssa

Huawei Watch GT 2 ja Honor MagicWatch 2 (46mm) tietoja:

  • Näyttö: 1,39 tuumaa, AMOLED, 454 x 454
  • Rakenne: Metalli + nahkaranneke / metalli + muoviranneke
  • Vedenkestävyys: 5 ATM
  • Mitat: 45,9 x 45,9 x 10,7 mm
  • Paino: 41 g
  • Yhteydet: Bluetooth 5.1, GPS + Glonass
  • Akku: 455 mAh
  • Käyttöjärjestelmä: Huawei LiteOS
  • Tallennustila: 4 gigatavua
  • RAM-muisti: 32 megatavua
  • Järjestelmäpiiri: Kirin A1
  • Painikkeet: Virtapainike ja toimintopainike
  • Lataus: Magneettinen lataustelakka
  • Hinta: 249 euroa / 199 euroa

Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsungin tuorein Galaxy Watch Active 2 -älykello oli testattavista kallein sekä myös monipuolisin ominaisuuksiltaan. Kyseessä ei ole kovin suuri kilpailija muille testissä olleille, sillä Samsung pyrkii kellonsa kanssa haastamaan enemmänkin Applen älykellot Huawein tai Xiaomin sijaan.

Galaxy Watch Active 2 -kellossa luotetaan tyylikkääseen muotoiluun, pyöreään näyttöpaneeliin, Samsungin omaan TizenOS-käyttöjärjestelmään sekä moniin muihin tämän hetken tuoreimpiin tekniikoihin. Valitettavasti myös monipuoliset ominaisuudet ovat yksi kellon heikkouksista, sillä LTE-tuki ja raskas käyttöjärjestelmä syövät osansa akunkestosta ja testijakson aikana vain harvoin päästiin parin päivän akunkestoon.

Verrattuna muihin testissä olleisiin älykelloihin Samsung Galaxy Watch Active 2 oli ainoa, jonka akunkesto oli todella heikko. Lisäksi kyseessä on kallein älykello, joten se ei ole kovin hyvin verrannollinen kilpailijoiden laitteisiin. Halusimme tutustua Galaxy Watch Active 2 -kelloon samassa artikkelissa, sillä harvemmin SuomiMobiilissa testataan yksittäin kelloja tai muita puhelimien lisälaitteita, joten kaikki on hyvä yhdistää yhdeksi artikkeliksi ja samalla myös hieman vertailla laitteita keskenään.

Rakenne ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Galaxy Watch Active 2 on laadukas ja tyylikäs. Testiin saatu versio on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, mutta tarjolla on myös alumiinisia versioita. Samsung hyödyntää kellossa myös keraamista takaosan toteutusta sekä näyttöä on suojaamassa Corning Gorilla Glass DX+ -lasi, joka on mukavan pyöristetty reunoiltaan.

Samsung on ilmoittanut kellon mitoiksi 44 x 44 x 10,9 millimetriä ja painoa sillä on 42 grammaa. Galaxy Watch Active 2 on mielestäni vielä sopivissa mitoissa, sillä se istuu ainakin omaan ranteeseeni mukavasti. Hieman pienempää kelloa haluavalle on tarjolla 40 millimetrin variantti, mutta henkilökohtaisesti tykkäsin testissä olleesta 44 millimetrin versiosta, sillä myös kosketusnäyttö on suurempi.

Kellon oikeassa kyljessä on kaksi fyysistä painiketta, joiden välissä on myös yksi mikrofoni. Painikkeet toimivat takaisin- ja käynnistys/sovellus-painikkeina. Kellon vasemmassa kyljessä on ainoastaan kaiutin ja taustapuolella on sykettä mittaava anturi. Kellon etuosassa on 1,4 tuuman suuruinen pyöreä näyttöpaneeli, jota kiertää mukavan kapeat mustat reunat. Kellossa on oletuksena musta nahkaranneke, joka on erittäin mukava kädessä, ja sopii monenlaisien asukokonaisuuksien kanssa.

Rakenteeltaan Samsung Galaxy Watch Active 2 on myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Lisäksi kellolle on myönnetty 5 ATM -sertifikaatti, eli se kestää jatkuvan upotuksen veteen aina 50 metriin asti. Samsungin mukaan kello on myös iskunkestävä, sillä se on saanut myös Yhdysvaltain armeijan hyödyntämän MIL-STD-810G-sertifikaatin. Galaxy Watch Active 2:n kanssa on siis mahdollista mennä vaikka uimaan tai suihkuun, eikä sen pitäisi siitä millään tavalla hajota.

Testijakson aikana oli havaittavissa, että varsinkin kiiltävästä ruostumattomasta teräksestä valmistettu versio naarmuuntui metallisesta osastaan todella herkästi ja tarkkaan runkoa katsottaessa jälkiä ja muita naarmuja siihen oli syntynyt lähes jokaiseen kohtaan. Näyttöä suojaava Corning Gorilla Glass DX+ -lasi hoiti hommansa kuitenkin kuten kuuluu, eikä siihen syntynyt testijakson aikana yhtäkään naarmua. Ruostumaton teräs on siis selvästi pehmeämpää materiaalia kuin lasi, joten kellon kanssa kannattaa olla tarkkana, jollei halua sen näyttävän kuluneelta vain muutaman viikon käytön jälkeen.

Tekniikka

Kuten jo aikaisemmin tuli todettua, niin Samsung luottaa kellossa 1,4 tuuman suuruiseen pyöreään näyttöpaneeliin. Näyttö perustuu Super AMOLED -tekniikkaan, eli musta on oikeasti mustaa. Lisäksi näytön tarkkuus yltää 360 x 360 pikselin tasolle, joka takaa mukavan tarkkuuden. Näytössä on mielestäni todella hyvä kirkkaus, sillä se riittää hyvin myös kirkkaissa olosuhteissa. Näyttöä on suojaamassa hieman kaareva lasi, joka tekee kellosta mukavan tyylikkään.

Tehoista Galaxy Watch Active 2 -kellossa on vastaamassa 10 nanometrin tekniikalla valmistettu Exynos 9110 -järjestelmäpiiri, joka on siis kaksiytiminen ja koostuu 1,15 Ghz:n taajuudella hyrräävistä Cortex-A53-ytimistä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-T720. Exynos 9110 on Samsungin kehittämä älykelloille suunniteltu järjestelmäpiiri, joka tarjoaa varsin hyvän suorituskyvyn Tizen-pohjaisille kelloille. RAM-muistia Galaxy Watch Active 2 -kelloon on saatu 1,5 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa vastaavasti 4 gigatavua. Tallennustilaa on varsin vähän, sillä esiasennetut sovellukset vievät siitä jo 2,5 gigatavua, joten käyttäjälle jää varsin vähän hyödynnettävää tallennustilaa.

Kellossa on myös oma kaiuttimensa puheluita tai musiikin kuuntelua varten, minkä lisäksi siitä löytyy myös mikrofoni. Galaxy Active 2:lla on siis mahdollista soittaa puheluita tai lähettää viestejä, mitä edesauttaa myös tuki LTE-yhteyksille. Testissä kävi Galaxy Watch Active 2 -kellon LTE-versio, joten kellossa on 4G-modeemi sekä tuki eSIM-kortille. Tämä mahdollistaa juurikin itsenäisen käytön ja jos puhelimen eSIM-kortti on yhdistetty puhelimen SIM-korttiin, niin puhelut tulevat myös kelloon ja kellon kautta on mahdollista vastata puheluihin.

Galaxy Watch Active 2 on varusteltuna luonnollisesti myös sykemittarilla, mutta kellossa on myös kiihtyvyysanturi, gyroskooppi ja barometri, joita hyödynnetään erilaisissa harjoituksissa. Samsung on varustellut kellon myös EKG-anturillla, mutta sitä ei ole vielä aktivoitu puuttuvien viranomaislupien takia.

Kuten todettu jo aikaisemmin, niin Galaxy Watch Active 2 -kellossa käyttöjärjestelmänä toimii Samsungin omaa käsialaa oleva Tizen Wearable OS 4.0 -käyttöjärjestelmä, joka on siis älykelloille suunniteltu versio. Kyseessä on tällä hetkellä yksi kehittyneimmistä älykelloalustoista, joka antaa paljon säätömahdollisuuksia sekä kustomointiasetuksia.

Yksi Galaxy Watch Active 2:n hienoista ominaisuuksista on kosketusta tunnistavat kehykset, jotka korvaavat kokonaisuudessaan aikaisemmin Samsungin älykelloissa nähdyn pyörivän kehän. Nyt sormea on mahdollista vierittää näytön reunoja myöten, jolloin myös pystytään helposti navigoimaan käyttöliittymässä tai valita sovelluksia valikosta. Kellossa on mahdollista käyttää myös lukuisia erilaisia kellotauluja, joita voi ladata myös lisää Samsungin oman teemakaupan kautta.

Akunkesto

Akunkestosta on vastaamassa 340 milliampeeritunnin akku, jonka avulla pystytään käyttämään kelloa yhtäjaksoisesti pari päivää, mutta ei yhtään kauempaa. Samsung on itse luvannut kellolle akunkeston, joka riittää ”koko päivän ja vähän ylikin,” mikä kertoo kaiken tarvittavan kellon akunkestosta. Siinä missä kaikki muut testissä käyneet kellot takaavat todella vaikuttavan akunkeston, niin Samsung tyytyy vain parin päivän akunkestoon, joka johtuu erityisesti monipuolisista ominaisuuksista, LTE-yhteydestä sekä kokonaisvaltaisesta ekosysteemistä.

Testijakson aikana Galaxy Watch Active 2:n heikko akunkesto häiritsi todella paljon, sillä usein iltaisin huomasi vasta akun olevan vähissä, jonka takia kello oli usein öisin laturissa. Laturissa olemisen takia unenseuranta jäi todella vähälle, ja jopa turhaksi. Kelloa pitäisi osata ladata jokaisessa mahdollisessa tilanteessa esimerkiksi töitä työpöydän ääressä tehdessä, mutta myös muistaa laittaa se ranteeseen aina liikkeelle lähdettäessä. Heikon akunkeston takia kellosta ei mielestäni saada aivan kaikkea irti, sillä sen täytyy olla liian usein laturissa.

Kelloa ladataan mukana toimitettavalla langattomalla laturilla, jonka avulla se latautuu varsin mukavaa tahtia, vaikka mitään kovin erikoista pikalatausta siinä ei ole. Akun lataus kestää hieman alle kaksi tuntia, joten myös Galaxy Watch Active 2:n latautumista saa odotella hyvän tovin. Langattoman latauksen ansiosta Galaxy Watch Active 2 -kelloa on mahdollista ladata muun muassa huippupuhelimista löytyvällä käänteisellä langattomalla latauksella, joten kellon omaa laturia ei tarvitse aina ottaa reissuun mukaan, sillä laitetta voi ladata myös puhelimella.

Ominaisuudet

Siinä missä muut testissä olleet älykellot ovat pystyneet mittailemaan urheilusuorituksia, olemaan aktiivisesti yhteydessä puhelimeen sekä näyttämään ilmoituksia, niin Galaxy Watch 2 vie näitä ominaisuuksia vielä astetta pidemmälle. LTE-versiota voidaan käyttää ilman yhteyttä puhelimeen ja jos kelloon on yhdistetty sama SIM-kortti kuin puhelimiin, niin kellonkin kautta voidaan puhua puheluita tai vastata viesteihin.

Yksi Galaxy Watch Active 2 -älykellon vahvuuksista on Tizen-käyttöjärjestelmän mahdollistama monipuolinen toteutus ja ekosysteemi. Samsungin sovelluskaupasta on mahdollista asentaa kelloon vaikka pelejä tai tuttuja sovelluksia kuten Spotify. Tämän ansiosta kelloa on helppo käyttää itsenäisesti ilman puhelinta. Esimerkiksi Spotifyn kautta voi ladata musiikkia, ja liittäessä kuulokkeet kelloon, voi musiikkia kuunnella lenkillä. Spotify on vain yksi esimerkki, mutta hyödyllisiä sovelluksia löytyy kellolle useampiakin.

Testijakson aikana käytimme Galaxy Watch Active 2 -älykelloa useasti suorituksien mittaamiseen ja GPS oli tuolloin luonnollisesti aina käytössä. GPS:n ansiosta matka pystyttiin mittaamaan mukavan tarkasti tilanteesta riippumatta, minkä lisäksi lenkki saatiin näkyviin kartalle miellyttävästi. Sykettä kello mittaa jatkuvasti ja se tuntui olevan myös varsin tarkkaa. On kuitenkin edelleen hyvä huomata, että älykellojen sykkeenmittaus on aina hieman suuntaa antavaa, eikä se välttämättä ole täysin todenmukaista.

Jokapäiväisessä käytössä kello kerää automaattisesti askelten määrän, unen laadun sekä aktiivisuuden. Lisäksi kello tunnistaa automaattisesti, jos käyttäjä rupeaa juoksemaan, lenkkeilemään tai uimaan, jolloin harjoittelutila aktivoituu automaattisesti. Lisäksi kellossa on myös lukuisia muita harjoittelutiloja, jotka on mahdollista ottaa käyttöön manuaalisesti. Automaattisesti aktivoituvat aktiviteetit ovat todella miellyttävä lisäys Samsungin älykellokokemukseen, sillä aina ei muista laittaa harjoittelutilaa päälle.

Yksi Galaxy Watch Active 2:n ominaisuuksista on myös stressitason seuranta. Stressiä mitataan sykeanturin avulla ja ainakin usein se tuntui kertovan oikein stressitason, jos oikeasti oli stressaantunut. Nukkumista kello mittaa myös automaattisesti aina kun menee nukkumaan kello kädessä. Galaxy Watch Active 2 osaa tunnistaa kevyen, syvän ja REM-unen eri vaiheita, ja samalla kello tunnistaa, jos käyttäjä on ollut hereillä yön aikana. Yleisesti aina unenseuranta toimi hyvin, sillä se tunnisti todella nopeasti nukahtamisen sekä heräämisen.

Samsung Galaxy Active 2 on luonnollisesti yhteensopiva Android-puhelimien kanssa, mutta se tukee myöskin iOS-puhelimia. Kelloa testattiin erityisesti Samsungin omien älypuhelimien kanssa, mutta myöskin muutamien muiden Android-puhelimien kanssa. Yhdistäminen Samsungin omaan älypuhelimeen on varsin yksinkertaista, eikä vaadi juurikaan asenteluja, sillä sovellukset löytyvät puhelimista oletuksena. Yhdistämisprosessi on kuitenkin erittäin hidas sekä monivaiheinen. Muiden valmistajien Android-puhelimilla kelloa varten täytyy ladata useampi sovellus, jonka takia pariliitosprosessi on jopa hermoja kiristävä.

Kun kello on kuitenkin saatu yhdistettyä puhelimeen, niin Samsungin oma Galaxy Wearable -sovellus tarjoaa mukavasti ominaisuuksia, muun muassa kellon asetuksien, kellotaulujen sekä sovelluksien muokkaamiseen tai asentamiseen. Kellosta saadut aktiivisuustiedot synkronoituvat Samsung Health -sovellukseen, jonka kautta on mahdollista seurata monipuolisesti muun muassa aktiivisuutta, harjoituksia, sykettä, unta tai stressiä.

Monipuolinen älykello, joka toimii myös itsenäisesti

Samsung Galaxy Watch Active 2 on todella mielenkiintoinen älykello, sillä se tarjoaa monipuoliset ominaisuudet, jonka lisäksi sitä on mahdollista hyödyntää myös täysin itsenäisesti ilman puhelinta. Koska kyseessä on kehittynyt älykello, niin jostain täytyy silti karsia ja se on tällä kertaa akunkesto. Henkilökohtaisesti en ole valmis lataamaan kelloa joka päivä tai edes joka toinen päivä, vaan mielestäni kellon akun täytyy kestää vähintään viikko, jotta sen käyttäminen olisi järkevää.

LTE-tuki mahdollistaa mukavasti kellon itsenäisen käytön, joten Galaxy Watch Active 2 -kelloa on mahdollista hyödyntää kuten perinteistä puhelinta tarpeen vaatiessa. Henkilökohtaisesti tykästyin kellossa myös hienoon ulkoiseen toteutukseen, monipuoliseen ja kehittyneeseen käyttöjärjestelmään sekä hyviin teknisiin toteutuksiin.

Testissä käynyt Galaxy Watch Active 2:n 44 millimetrin LTE-versio maksaa Suomessa edullisimmillaan artikkelin kirjoitushetkellä 399 euroa, joten se on jopa tuplasti kalliimpi kuin muut testatut älykellot. Hinta on kuitenkin mielestäni perusteltavissa selvästi monipuolisemmilla ”oikean” älykellon ominaisuuksilla, eSIM-tuella sekä vahvalla kokonaisuudella, jotka tekevät Galaxy Watch Active 2 -kellosta yhden tämän hetken parhaista. On kuitenkin täysin eri asia, tarvitseeko peruskäyttäjä kaikkia näitä ominaisuuksia vai haluaako vaatimattomamman kellon edullisemmalla hinnalla ja paremmalla akunkestolla. Nämä ovat täysin käyttäjäkohtaisia mieltymyksiä.

Samsung Galaxy Watch Active 2 -älykelloa tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Hyvää

  • Laadukas ja tyylikäs
  • Monipuoliset ominaisuudet
  • Tizen-käyttöjärjestelmän kustomointimahdollisuudet
  • Miellyttävä Super AMOLED -näyttö
  • Ohjattavuus kehyksellä kätevää
  • Toimii Android- ja iOS-laitteiden kanssa
  • Langaton lataus

Huonoa

  • Varsin kallis
  • Heikko akunkesto
  • Hidas akun latautuminen
  • Varsin vähän tallennustilaa jäljellä
  • Rakenne naarmuuntuu erittäin nopeasti

Samsung Galaxy Watch Active 2 (44mm) tietoja:

  • Näyttö: 1,4 tuumaa, Super AMOLED, 360 x 360, Corning Gorilla Glass DX+
  • Rakenne: ruostumaton teräs + nahkainen ranneke
  • Vedenkestävyys: 5 ATM + IP68 / MIL-STD-810G
  • Mitat: 44 x 44 x 10,9 mm
  • Paino: 42 g
  • Yhteydet: Bluetooth 5.0, GPS + Glonass, eSIM-tuki
  • Akku: 340 mAh
  • Käyttöjärjestelmä: Tizen OS (4.0)
  • Tallennustila: 4 gigatavua
  • RAM-muisti: 1,5 gigatavua
  • Järjestelmäpiiri: Exynos 9110 Dual core 1.15GHz
  • Painikkeet: Kotipainike ja takaisin-painike
  • Lataus: Langaton lataus
  • Hinta: 399 euroa

Mikä älykello pitäisi sitten valita?

Kaikki testissä käyneet viisi älykelloa ovat omilla osa-alueillansa todella hyviä ja suositeltavia hieman erilaisiin käyttötarkoituksiin. Huawein ja Honorin älykellot ovat hyviä sellaisille kuluttajille, jotka haluavat kellon hyvällä akunkestolla sekä moneen tilanteeseen riittävillä ominaisuuksilla. Henkilökohtaisesti suosisin ennemmin Honor MagicWatch 2:n ostamista, sillä se on käytännössä sama laite kuin Huawei Watch GT 2 -älykello. Lisäksi hintaeroa kelloilla on jopa 50 euroa.

Huawei Watch GT 2e on taasen hieman sporttisemmalle henkilölle suunniteltu kello. Ainoa huomattava ero ominaisuuksissa on Huawein ja Honorin isovelikelloihin verrattuna kaiuttimen puute, jonka takia puheluita ei voi kellolla puhua. Amazfit GTR astuu myös tähän täysin samaan kategoriaan, jossa tarjotaan hyvää akunkestoa, tyylikästä toteutusta sekä kevyttä käyttökokemusta. Ainoa häiritsevä heikkous Amazfit GTR -kellossa on suomen kielen puuttuminen, joka löytyy muista testatuista kelloista.

Samsung Galaxy Watch Active 2 on taasen täysin omaan luokkaansa sijoittuva todellinen älykello, joka tarjoaa muita selvästi monipuolisempia ominaisuuksia. Kellossa on LTE-yhteydet, kolmannen osapuolen sovelluksia sekä muita erittäin käteviä ominaisuuksia. Samalla kyseessä on kallis älykello, joten se ei ole varmasti kaikille aivan yhtä houkutteleva vaihtoehto kuten Huawein tai Honorin kevyemmät älykellototeutukset.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

  1. Erittäin hyvin kirjoitettu vertailu melko neutraalista näkökulmasta! Hieman jäi häiritsemään noiden muistien kapasiteetin ilmoittelu miten sattuu. Esimerkkinä Huaweissa oli ensin kaksi gigatavua RAM-muistia ja lopun teknisissä tiedoissa luki muutamia kymmeniä megatavuja. Vastaavasti Samsungissa oli vain 1,5 megatavua muistia, vaikka varmasti tarkoitit gigatavuja.

    1. Kiitos tarkkasilmäisyydestä, päivitin artikkeliin oikeat tiedot!

  2. Mistähän voisi johtua, että Huawei Watch GT2 ei tunnista automaattisesti harjoittelua? Kävin 40min lenkillä, mutta se ei tunnistanut harjoittelua 🤔

  3. Puhelin ja viesti sovellusten toiminnasta kaipasin käyttökokemusta. Juuri Samsung hajosi ja ostin GT2:n vähän sokkona.
    Minulla tärkeitä olisi nuo en ominaisuudet, vähemmän liikunta sovellukset.

  4. Mikään laite ei anna tietoa sovelluksista ja niiden käytöstä. Monia turhia sovelluksia treeneihin löytyy mutta HIIHTO puuttuu. Miten sen saisi Huawei watch GT2 kelloon ?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut