Testissä Motorola Moto G30 – Tyylikäs puhelin suurella akulla ja 90 Hz näytöllä
Motorola uudisti suositun Moto G -mallistonsa vuoden 2021 alussa tuomalla markkinoille uudet Moto G10- ja Moto G30 -puhelimet. Suomessa myyntiin on tuotu ainoastaan Moto G30, joka on testattu nyt myös SuomiMobiilissa. Kyseessä on noin 200 euron hintainen puhelin, joka ei vielä tarjoa tuoreimman sukupolven 5G-yhteyksiä.
Moto G30 -puhelimessa on panostettu vahvasti tyylikkääseen ulkoiseen toteutukseen, keskihintaluokan perusominaisuuksiin sekä 64 megapikselin pääkameraan. Moto G30 tarjoaa myös Motorolalle hyvin tuttuja ominaisuuksia, kuten suuren 5000 milliampeeritunnin akun sekä puhtaan Android 11 -käyttökokemuksen. Yksi puhelimen erikoisuus on korkea 90 hertsin virkistystaajuudella varusteltu näyttö, jollainen nähdään vain harvoin edullisissa puhelimissa. Motorola on hinnoitellut Moto G30:n Suomessa 199 euron hintaiseksi ja puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Dark Pearl sekä violetti Pastel Sky.
Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan Moto G30 -puhelimeen noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja latausnopeustestit.
Motorola Moto G30 (XT2129-2) | |
---|---|
Mitat: | 165.22 x 75.73 x 9.14 mm |
Paino: | 197 g |
Rakenne: | muovirakenne/ lasi edessä |
Näyttö: | 6.5 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 662 (4x 2.0 GHz Kryo 260 & 4x 1.8 GHz Kryo 260) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 610 |
Muisti: | 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [EMMC] / muistikorttipaikka |
Takakamera: | 64 MP pääkamera (f/1.7 / 1/1.97" / 0.7 µm / 26 mm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 118˚) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm ) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm) + LED-salama |
Etukamera: | 13 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 15 watin pikalataus / yksi kaiutin / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija takana |
Värit: | Vihreä (Dark Pearl) ja violetti (Pastel Sky) |
Hinta: | 199 € |
Myyntipakkaus
Motorola toimittaa Moto G30 -puhelimen varsin halvanoloisessa pahvisessa myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti tummansininen. Myyntipakkausta koristaa puhelimen mallinimi sekä useat Motorolan logot. Myyntipakkauksen takapuolella on kuva itse puhelimesta sekä listattuna muutamia laitteen tärkeimpiä yksityiskohtia. Myyntipakkauksen yhdelle sivulle on liitettynä tarra, jossa on ilmoitettuna Moto G30:n mallikoodi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot.
Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Moto G30 -älypuhelin, jonka päällä on muovisuoja ja laite on asetettu mukana toimitettavan suojakuoren sisälle. Puhelimen alapuolella on erillisen pahvitason alla pikakäyttöopas, takuutietoja sekä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 20 watin tehoinen pikalaturi.
Moto G30 toimitetaan Motorolalle hyvin perinteikkäässä myyntipakkauksessa, joka pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan. Lisäksi mukana toimitetaan suojakuori, joka ei ole itsestäänselvyys minkään hintaluokan puhelimissa.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Rakenteeltaan Moto G30 on varsin mielenkiintoinen, mutta laadukkuutta ei ole yhtään sen enempää kuin monilla muillakaan alle 200 euron puhelimilla. Laite rakentuu yhdestä muovipalasta ja etuosassa on lasi suojaamassa näyttöä. Rakenteessa Motorola on tehnyt mielestäni muutaman hölmön toteutuksen, jotka tiputtavat laatuvaikutelmaa selvästi.
Kiiltäväpintainen muovi Moto G30 -puhelimessa ei tunnu kovin järkevältä ratkaisulta, sillä mattapintainen muovi voisi sopia selvästi paremmin edullisempiin puhelimiin. Kiiltävä muovi naarmuuntuu erittäin herkästi ja se myös kerää likaa sekä sormenjälkiä välittömästi. Onneksi testiin saatu vaalea Pastel Sky -väriversio osaa hyvin piilottaa sormenjäljet vaaleudellaan, eikä niitä näe kuin tarkasti katsomalla. Puhelimesta on olemassa myös tumma Dark Pearl -väriversio, jossa sormenjäljet näkyvät todennäköisesti selvästi paremmin. Molemmat väriversiot on tyylikkäästi liukuvärjättyjä ja ne näyttävät todella hyviltä.
Moto G30:n etuosan lasi on kauttaaltaan tasainen, eikä siinä ole edes 2,5D-kaartuvuutta reunoissa. Näyttö ei testijakson aikana päässyt naarmuuntumaan suuresti, mutta suurin ongelma siinä on kuitenkin likaa hylkivän pinnoitteen puuttuminen. Moto G30 on yksi harvoista puhelimista, jonka näyttölasi on jatkuvasti likainen, sillä sormenjäljet eivät lähde näytöstä kovin helposti. Näyttöä täytyy hinkata todella paljon, jos haluaa sen näyttävän puhtaalta.
Käteen istuvuus Moto G30 -puhelimessa ei ole mielestäni paras mahdollinen, vaikka reunat onkin takaosasta pyöristetty. Moto G30 tuntuu kädessä liukkaalta saippuapalalta. Lisäksi näyttöä kiertää huomattava ja käsin tunnettava musta muovikaistale, joka häiritsee hieman käsituntumaa. Laite on kuitenkin todella jämäkkä, eikä anna periksi tai päästä mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 165,22 x 75,73 x 9,14 millimetriä, joten kyseessä ei ole mikään kovin kompakti puhelin. Myös painoa Moto G30:lta löytyy mukavat 197 grammaa, joten vielä alle 200 gramman jäädään. Painoa on kuitenkin paljon, mutta kyllä siihenkin tottuu nopeasti.
Motorola on tuonut uutuuspuhelimelle IP52-luokituksen mukaisen vettä hylkivän rakenteen, joten puhelin kestää kevyttä sadetta tai roiskevettä. Kokonaan veteen upottamista ei kuitenkaan kannata testata, sillä Motorola ei ole luvannut puhelimen kestävän sitä. Vettä hylkivä rakenne näkyy muun muassa SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina, joka estää vettä pääsemästä puhelimen sisuksiin. Harvemmin minkäänlaista IP-luokitusta nähdään alle 200 euron puhelimissa, joten IP52-sertifikaatti on parempi kuin ei mitään.
Moto G30 on etuosaltaan hyvin geneerinen, eikä erotu juurikaan monista muista alle 200 euron puhelimista. Etuosassa on tasainen pisaralovella varusteltu näyttöpaneeli, joka peittää noin 82 prosenttia pinta-alasta. näyttöä kiertää kauttaaltaan varsin paksut mustat kaistaleet, mutta alareunassa mustan kaistaleen paksuus on lähes senttimetrin. Puhelimen näytön yläreunassa on esillä etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Puhelimen takaosassa on selvästi esillä hieman muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jossa on neljä kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”64MP AI Camera”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen ja tekoälyominaisuuksiin. Moto G30:n takaosassa on nähtävissä myös perinteinen sormenjälkilukija, jossa on Motorolan ikoninen M-logo. Puhelimen alareunaan on asetettuna myös vaadittuja tietoja ja logoja pienellä präntillä.
Moto G30:n oikeaan kylkeen Motorola on asettanut perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Lisäksi kyljestä löytyy erillinen Google Assistant -painike. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on varsin hyvä tuntuma ja vaste. Motorola on myös laittanut virtapainikkeeseen kuvioinnin, joten sen tunnistaa helposti jo käsituntumalla oikeaksi painikkeeksi. Laitteen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Moto G30:n yläreunaan on asetettuna yksi mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Puhelimen alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Näyttö ei ole Moto G30 -puhelimessa mitenkään erikoinen, vaan on hintaluokassaan jopa heikko. Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on vain HD+ -tarkkuus, eli 1600 x 720 pikseliä. Näytön yksi erikoisuuksista alle 200 euron hintaluokassa on korkea 90 hertsin virkistystaajuus, joka nähdään vain harvoin halpapuhelimissa. Motorola on ilmoittanut näytön kuvasuhteeksi 20:9, ja näytössä on lisäksi etukameraa varten tehty lovi yläreunassa.
Peruskäyttäjälle Moto G30:n näyttö on varmasti riittävä, mutta verrattaessa muutamiin kilpailijoihin itse jäin kaipaamaan Full HD+ -tarkkuutta. HD+ -tarkkuus olisi ymmärrettävissä, jos puhelimen hinta olisi alle 150 euroa. Yksi selvästi vahvuuksista on kuitenkin 90 hertsin virkistystaajuus, joka tekee näyttökokemuksesta mukavan sulavan. Näyttö päivittyy sekunnin aikana 90 kertaa aikaisemman 60 kerran sijasta, mikä näkyy muun muassa sulavampina animaatioita sekä mukavampana skrollaamisena. Toki puhelimessa voidaan käyttää edelleen myös 60 hertsin virkistystaajuutta, jos ei näe 90 hertsille olevan käyttöä.
Moto G30:n näyttö on mukavan suuri muun muassa videoin katseluun, eikä pisaramainen lovitoteutus suuremmin häiritse katselukokemusta. Näytössä on mielestäni kohtuulliset katselukulmat, mutta kirkkautta saisi olla selvästi enemmän. Näytöltä luettavuus erityisesti kirkkaassa auringonvalossa tuntui toisinaan olevan haastava. Värintoisto näytössä on oletusasetuksilla hieman laimea, mutta asetuksista värintoistoa pystyy hieman säätämään muutamilla oletusasetuksilla.
Moto G30:n sisällä hyrräävä tekniikka on kohtuullista, sillä Motorola luottaa tuttuun Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriin. Samainen järjestelmäpiiri on viime aikoina nähty lukuisissa puhelimissa, kuten Moto G9 Powerissa, Moto G9 Playssä sekä POCO M3:ssa. Qualcommin kehittämä 11 nm prosessilla valmistettu Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri tarjoaa kahdeksan Kryo 260 -suoritinydintä, joista neljä toimii korkealla 2,0 GHz:n kellotaajuudella ja loput neljä hieman alemmalla 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 610.
Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 128 gigatavua sisäistä EMMC-tallennustilaa. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on mukavan paljon, sillä harvoissa alle 200 euron puhelimissa on 128 gigatavun tallennustila. Moto G30 -puhelimessa on lisäksi tuki microSD-muistikortille, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa 512 gigatavun muistikortilla. Huomionarvoista mielestäni on, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.
Testijakson aikana Moto G30 -puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joissa päästiin tuttuihin Snapdragon 622 -järjestelmäpiirin tuloksiin. Monissa testeissä Moto G30 jäi hieman samaan piiriin perustuvien puhelimien jälkeen, mutta ero ei ollut huomattava. Alapuolella olevasta taulukosta on nähtävillä Moto G30:n pisteiden rinnalla myös Nokia 5.4- ja POCO M3 -puhelimien vastaavat pisteytykset. Kaikki kolme puhelinta perustuvat samaan Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriin.
Motorola Moto G30 (SD662) | Nokia 5.4 (SD662) | POCO M3 (SD662) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 178 008 pistettä | 189 230 pistettä | 185 577 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 297 pistettä | 316 pistettä | 314 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1264 pistettä | 1421 pistettä | 1376 pistettä |
PCMark 2.0: | 6326 pistettä | 6124 pistettä | 5973 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 1173 pistettä | 1190 pistettä | 1168 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 1025 pistettä | 1036 pistettä | 1020 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2372 pistettä | 2481 pistettä | 2365 pistettä |
3DMark Wild Life: | 381 pistettä | 375 pistettä | EI TULOKSIA* |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Suorituskyky Moto G30 -puhelimessa on hintaluokkansa tasolla ja tehot riittävän varmasti hyvin päivittäisiin askareisiin monille peruskäyttäjille. Testijakson aikana vastaan ei tullut kriittisiä hidasteluja tai suorituskyky ei tullut vastaan aktiivisessa käytössä. Toki pientä tökkimistä ja sovelluksien pidempiä avausaikoja oli havaittavissa päivittäisen käytön aikana. Pelaamista varten Moto G30 -puhelinta ei ole suunniteltu, sillä raskaimmat pelit toimivat puhelimessa varsin hitaasti.
Moto G30 -puhelimessa luotetaan tuttuun takaosaan sijoitettuun sormenjälkilukijaan. Testien perusteella sormenjälkilukija ajaa asiansa ja toimii hyvin. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen mukavan nopeasti. Moto G30 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.
Äänentoisto Moto G30:ssa on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden katseluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Moto G30 tarjoaa Motorolalle tuttuun tyyliin onneksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten perinteiset kuulokkeet voidaan laitteeseen liittää. Puhelimessa on myös Bluetooth 5.0 -yhteystuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä.
Akunkesto ja pakkastesti
Motorolan puhelimet on tunnettu erityisesti suurista akuistaan ja nyt myös Moto G30 -puhelimeen on saatu kookas 5000 milliampeeritunnin akku. Motorola on luvannut akun kestävän vähintään kahden päivän ajan yhdellä latauksella. Esimerkiksi musiikkia pitäisi pystyä kuuntelemaan 159 tuntia, videoita katsella 18 tuntia sekä verkkoa selata 16 tuntia. Testijakson aikana kevyessä käytössä päästiin helposti kahden päivän akunkestoon, mutta hieman raskaammassa tai aktiivisemmassa käytössä akun saa kulumaan jo päivässä tyhjäksi. Akunkestoon vaikuttaa myös hieman näytön korkea 90 hertsin virkistystaajuus. Kokonaisuudessaan akunkesto on mielestäni kuitenkin hyvällä tasolla.
Motorola mainostaa puhelinta erikoisesti 20 watin pikalatauksella, mutta todellisuudessa Moto G30 tukee vain 15 watin latausta. Puhelimen mukana kyllä toimitetaan 20 watin pikalaturi, mutta siitä ei saada kaikkea hyötyä irti Moto G30:n kohdalla. Suuri akku yhdistettynä varsin perinteiseen 15 watin lataukseen tarkoittaa myös kohtalaisen pitkää latausaikaa. Testijakson aikana luonnollisesti testasimme Moto G30:n akun latausnopeuden mukana toimitettavalla laturilla tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolelta.
Kuvan kuvaajasta nähdään, niin Moto G30:n suuren akun täyteen lataamiseen tyhjästä kuluu huimat 145 minuuttia. Tämä tarkoittaa 2 tuntia ja 25 minuuttia, joten mistään kovin erikoisesta latauksesta ei ole kyse. 30 minuutissa akkua on saatu ladattua vain 35 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 97 minuutin kohdalla. Lataus on jatkuvasti varsin hidasta ja se hidastuu vielä loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 8 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen huimat 48 minuuttia. Lataus tapahtuu ainoastaan USB-C-liittimen kautta, eikä Moto G30 tue langatonta latausta.
Motorola Moto G30 pääsi myös SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Moto G30 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 97 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola ei ollut estänyt akun lataamista, jonka monet valmistajat yleensä estävät turvallisuussyistä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G30 näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 24 prosenttia, eli akunvaraus oli 76 prosenttia. Akun kuluminen oli erittäin suurta, sillä tämän testin aikana keskimääräinen akunkuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Moto G30 ei ole pakkastestin perusteella mikään paras vaihtoehto Suomen kylmiin pakkaspäiviin, sillä akun kuluminen erityisesti toisen testauskerran aikana oli jo huolestuttavalla tasolla. Lähes neljänneksen katoaminen suuresta 5000 milliampeeritunnin akusta on hämmästyttävää, sillä yleisesti Motorolan puhelimet ovat pärjänneet pakkasessa hyvin. Puhelimen toinen ongelma oli näytön hyytelöityminen, mikä on toki luonnollista LCD-paneelille. Erikoista oli myös se, ettei Motorola ollut estänyt akun lataamista puhelimen ollessa jääkylmänä, sillä monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä.
Kamerat
Kameroissa Motorola luottaa varsin tuttuun toteutukseen ja Moto G30 tarjoaa neljä kameraa takaosassaan. 200 euron hintapisteessä puhelimessa käytetään varsin tarkkaa 64 megapikselin kamerasoria, jonka rinnalla toinen tarpeellinen kamera on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera. Yllätyksenä ei tule, että kaksi Moto G30:n takaosan muuta kameraa ovat monesti turhiksi tituleeratut makro- ja syvyyskamerat. Neloiskamera toteutus ei suuremmin pääse yllättämään, mutta on kuitenkin varsin kattava omassa hintaluokassaan.
64 megapikselin pääkamera tarjoaa f/1.7-aukon, 1/1,93” kennokoon, 26 mm polttovälin, 0,7 µm pikselikoon sekä vaiheentunnistavan automaattitarkennuksen. Ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja siinä on f/2.2-aukko, 1/4,0” kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla on mahdollista taltioida 118 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Moto G30:ssa on myös kaksi 2 megapikselin kameraa, joissa on f/2.4-aukko sekä 1,75 µm pikselikoko. Toinen kameroista on makrokamera, joka pystyy tarkentamaan jopa 4 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toinen on syvyysterävyyskamera, jolla pystytään tuottamaan pääkameran kaverina tyylikkäitä syvyysterävyyskuvia.
Motorola Moto G30:n neloiskamera lyhyesti:
- 64 MP pääkamera (f/1.7, 1/1,93”, 26 mm, 0,7 µm, PDAF)
- 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 1/4,0”, 1,12 µm, 118 astetta)
- 2 MP makrokamera (f/2.4, 1,75 μm)
- 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4, 1,75 μm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Pääkameralla taltioidaan oletusasetuksilla 16 megapikselin kuvia, sillä Motorola hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Täyden resoluution, eli 64 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta testijakson aikana Moto G30:n kameraa käytettiin ainoastaan oletusasetuksilla, joten kaikki kuvatkin ovat 16 megapikselin tasoisia.
Parhaimmillaan pääkamera on hyvässä valossa kuvattaessa, ja 199 euron puhelimeksi kuvien laatu on todella vaikuttava. Yksityiskohtia kuvissa on paljon ja tarkkuus on hyvä. Toisinaan oli tosin havaittavissa pääkameran kanssa kohdistamisongelmia, jotka johtivat epätarkkoihin kuviin. Pääkameran kuvien dynaaminen alue oli mielestäni hyvä, mutta ei mikään täydellinen. Lisäksi kuviin taltioitui värit luonnollisesti. Heikossa valaistuksessa oletusasetuksilla Moto G30:n pääkamera ei pääse yllättämään, vaan kuvien laatu heikkenee selvästi. Yksityiskohdat muuttuvat epäselviksi, dynaaminen alue heikkenee sekä tarkennuksen kanssa on enemmän ongelmia. Heikossa valaistuksessa kuvaamista on kuitenkin helpottamassa yökuvaustila, jolla saadaan aikaiseksi hieman parempi lopputulos. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Moto G30:n pääkameralla.
8 megapikselin tasoisella ultralaajakulmakameralla ei päästä mihinkään kovin hyviin tuloksiin, mutta satunnaiseen kuvaukseen kamera on kohtuullinen. Ultralaajakulmakuvista tulee monesti varsin öljymaalauksen kaltaisia ja kuvien reunat ovat suttuisia sekä vääristyneitä. Kuvien dynaaminen alue ei ole pääkameran tasolla ja kuvat ovat usein myös tummempia. Ultralaajakulmakuvat ovat väritykseltään mielestäni hyviä. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on ongelmissa, sillä tietyssä pisteessä kamera ei enää pysty tuottamaan hyvää jälkeä. Valitettavasti pääkamerasta tuttu yökuvaustila ei ole käytettävissä ultralaajakulmakamerassa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.
Moto G30:n 2 megapikselin makrokamera ei pääse suuremmin yllättämään. Kameralla pystytään kuvaamaan hyvin läheltä kohdetta tarkkoja kuvia, mutta kamerasensorin heikko laatu ei anna kovin paljoa varaa hyvien kuvien taltioimiseen. Hyvässä valaistuksessa on mahdollista saada aikaiseksi kohtuullisia kuvia, mutta heikommassa valaistuksessa kamerasensorin kyvykkyys tulee nopeasti vastaan. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista voi katsoa millaista jälkeä kamera tuottaa.
Syvyysterävyyskuvien taltioinnin osalta Moto G30 tuottaa varsin pitkälti samanlaista jälkeä kuin aikaisemminkin testatut Motorolan puhelimet. Laitteen toinen 2 megapikselin kamerasensori avustaa syvyysterävyyden taltioimisessa pääkameran kaverina. Moto G30:n kohdalla syvyyskamerasta saadaan suurin hyödy irti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Kamera tunnistaa yksinkertaisen kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, jolloin saadaan aikaiseksi myös varsin tasavahva taustasumennus. Jos kuvattavia kohteita on useampi tai kuvataan heikossa valaistuksessa, niin usein tällöin taustasumennus ei usein onnistu kovin hyvin. Alapuolella on yksi kuva, jossa taustasumennus on käytetty.
Moto G30:ssa hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka nähtiin jo viime vuonna muutamissa yhtiön puhelimissa. Uudessa kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, minkä lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.
Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvatilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on perinteikkäät painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisupainike sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle, ajastukselle sekä painike Google Lens -toiminnolle. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös ”zoomausvalitsin”, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameroille.
Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulma- ja makrokameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.
Käyttöjärjestelmä
Moto G30 on Motorolan ensimmäinen älypuhelin, jossa käytetään oletusarvoisesti Googlen tuoreinta Android 11 -käyttöjärjestelmää sekä yhtiön omaa My UX -käyttöliittymää. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen ja tuorein saatavilla ollut tietoturvakorjaus oli Googlen 1. tammikuuta 2021 julkaisema.
Motorola on antanut Moto G30 -puhelimen kohdalla päivityslupauksen, sillä laitteen on kerrottu saavan ainakin yhden suuremman Android-versiopäivityksen. Puhelin saa siis Android 12 -version todennäköisesti vuoden 2022 aikana. Motorola on luvannut puhelimelle lisäksi kaksi vuotta tietoturvakorjauksia. Motorolan tuntien päivitykset tulevat selvästi viiveellä ja tieturvakorjaukset tulevat myöhemmin vain vuosineljänneksittäin.
Koska puhelimessa on Android 11 -käyttöjärjestelmä, niin se tuo mukaan muutamia uutuusominaisuuksia. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt ”keskustelut-näkymää” ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo vihdoin tarjolle ”kuplat”, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki. Lisäksi Android 11:n ilmoitusnäkymässä on helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 osaa myös automaattisesti resetoida annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan.
Puhelimessa oleva Motorolan kustomoima My UX -käyttöliittymä, on tuttu jo aikaisemmistakin Motorolan laitteista. Kyseessä on käyttöliittymä, jonka yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Käyttökokemukseltaan ohjelmisto on Moto G30:ssa viimeistelty ja sulavaksi optimoitu.
Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.
Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.
Yhteenveto
Motorola Moto G30 ei pääse tarjoamaan enää mitään kovin uutta tai mullistavaa alle 200 euron hintapisteessä. Toki laite tarjoaa muutamia mielenkiintoisia toteutuksia, mutta samassa hintapisteessä on todella paljon kilpailua. Olemme aikaisemmin testanneet esimerkiksi POCO M3 -puhelimen, joka on hieman parempi muutamilla osa-alueilla. Lisäksi Moto G30 rajoittuu vain 4G-yhteyksiin, kun samassa hintaluokassa pystyy hankkimaan myös 5G-yhteyksillä varustellun Redmi Note 9T -puhelimen.
Testijakson aikana itse tykästyin erityisesti puhelimen väriversioihin, jotka ovat tyylikkäitä. Puhelimessa on myös mukava 90 hertsin virkistystaajuudella varusteltu näyttö, jollainen nähdään vain harvoin alle 200 euron puhelimissa. Moto G30 tarjoaa myös nopean sormenjälkilukijan, hyvän akunkeston, kuulokeliittimen sekä hyvän 64 megapikselin tasoisen pääkameran. Yksi valttikortti on mielestäni Android 11 -käyttöjärjestelmä sekä hyvin lähellä puhdasta Androidia oleva Motorolan oma My UX -käyttöliittymä.
200 euron puhelimessa joudutaan tänä päivänä karsimaan kuitenkin varsin paljosta. Rakenne on muovinen ja liukas, minkä lisäksi näyttölasista on jätetty likaa hylkivä pinnoite pois. Moto G30:n näytön tarkkuus on lisäksi vain HD+ -tasolla, vaikka monet kilpailijat tarjoavat jo Full HD+ -tasoisia näyttöjä. Kameroista löytyy myös tässä hintaluokassa parannettavaa, sillä vain pääkamera tuntui hyvältä ja muut kamerat olivat vain keskivertaisia. Myös suuren akun voisi odottaa latautuvan tehokkaammin kuin pelkästään 15 watilla. Vaikka mielestäni ohjelmisto oli yksi vahvuuksista, yksi heikkous liittyy myös siihen. Motorola on luvannut puhelimelle vain yhden suuren Android-versiopäivityksen, mikä on mielestäni varsin vähän.
Suomessa Motorola Moto G30 on tulossa myyntiin pian 4 + 128 gigatavun versiossa 199 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat Vihreä Dark Pearl ja violetti Pastel Sky. Motorola Moto G30-puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Motorola Moto G30
Testissä Motorola Moto G30 -älypuhelin, joka tarjoaa 199 euron hintaluokassa varsin perinteisiä ominaisuuksia.
Hyvää
- Tyylikkäät väriversiot
- Suuri näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella
- Suuri 128 gigatavun tallennustila
- Nopea takaosassa sijaitseva sormenjälkilukija
- Kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja USB-C
- Hyvä akunkesto
- Pääkameran kuvien laatu hyvässä valaistuksessa
- Android 11 ja My UX:n hyödyt
Huonoa
- Kiiltävämuovirakenne on liukas sekä naarmuuntuu herkästi
- Näytössä ei likaa hylkivää pinnoitetta
- Näytössä vain HD+ -tarkkuus
- Hidas 15 watin ”pikalataus”
- Turhat 2 MP tasoiset makro- ja syvyyskamerat
- Luvattu vain yksi suurempi Android-versiopäivitys
Oksettaa kun puhelinten koko vaan kasvaa koko ajan. Ne alkavat kaikki jo olla phabletteja. Apple sentään tajuaa tehdä pienmpiäkin. Voi kunpa useampi Android valmistaja tekisi myös. Todella harvassa on sellaiset, pari Samsungin puhelinta ja siinä se melkein on.
Ja se vasta oksettaakin, kun pieneltä näytöltä huononäköisenä yrittää jotain tihrustaa.
Mutta eihän se haittaa, eihän?
P. S. Miksi taas se valmiiksi vajaa ylihinnoiteltu statusjatke piti tähänkin saada vedettyä?
senkö vuoksi kaikkien puhelimien pitäisi olla tabletin kokoisia että osa ihmisistä ei näe kunnolla? melkoinen idea. toisekseen androidissa on ominaisuus jolla kuvaa pystyy zoomaamaan. sen saa valikosta päälle muistaakseni jostakin helppokäyttötoiminnot-valikosta. ps. luultavasti siksi kys. henkilö nosti tuon kalliin omenan tähän mukaan koska SE TEKEE TEHOKKAITA MINImalleja puhelimistaan, android-puhelimissa niitä ei tee enään kukaan kun sony lopetti xz compact-sarjan joka on kyllä iso sääli. itselläni on edelleen sonyn xz1c enkä tule ostamaan puhelinta joka vaatii repun kuljetukseen matkoilla, olen odottanut tässä että joku android-valmistaja tajuaisi nyt vihdoin asian, en todellakaan haluaisi siirtyä applen ylihinnoiteltuun ei-standardiliittymillä varustettuihin paskoihin.
Miksi arvostelussa ei käsitellä lainkaan äänenlaatua soittaessa?
Käsittääkseni tuo kuitenkin on puhelin ja äänenlaadusta kertominen on aika olennaista.
Myös näytön kestävyydestä olisin kaivannut tietoja.
Nyt joudun etsimään arvostelun, jossa tuota asiaa käsitellään.
Muuten arvostelu oli mielestäni riittävän yksityiskohtainen.