ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G9 Power – valttikorttina erinomainen akunkesto

Motorola Moto G9 Power

Motorola toi Suomessa myyntiin vuoden 2020 lopulla uuden Moto G9 Power -mallinimeä kantavan edullisemman hintapisteen älypuhelimen, joka on nyt testattu myös SuomiMobiilissa. Olemme jo aikaisemmin testanneet samaan tuoteperheeseen kuuluvat Moto G9 Plus– ja Moto G9 Play -älypuhelimet, ja nyt Moto G9 Power asettuu hinnoittelultaan näiden kahden välimaastoon.

Puhelimen yksi suurimmista myyntivalteista on suuri akku, sillä Motorola on laittanut Moto G9 Poweriin 6000 milliampeeritunnin akun. Puhelimessa on myös muita mielenkiintoisia toteutuksia, kuten suuri 6,8 tuuman Max Vision -näyttöpaneeli, 64 megapikselin kolmoiskamera sekä suuri 128 gigatavun tallennustila. Motorola on hinnoitellut Moto G9 Powerin Suomessa 249 euron hintaiseksi ja puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Metallic Sage sekä violetti Electric Violet.

Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan Moto G9 Power -puhelimeen noin viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkastestit ja latausnopeustestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G9 Power (XT2091-3)
Mitat: 172.1 x 76.8 x 9.7 mm
Paino: 221 g
Rakenne: muovirakenne/ lasi edessä
Näyttö: 6.8 tuumaa / HD+ (1640 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 662 (4x 2.0 GHz Kryo 260 & 4x 1.8 GHz Kryo 260)
Grafiikkasuoritin: Adreno 610
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [EMMC]
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.97" / 0.7 µm / 26 mm / PDAF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm / AF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.2 / 1.0 µm)
Akku: 6000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 20 watin pikalataus / yksi kaiutin
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija takana
Värit: Vihreä (Metallic Sage) ja violetti (Electric Violet)
Hinta: 249 €

Myyntipakkaus

Motorola Moto G9 Powerin myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa Moto G9 Power -puhelimen tutussa myyntipakkauksessa, joka on ulkopuolelta tummanpuhuva. Myyntipakkauksen ulkopuolta koristaa Motorolan logot sekä laitteen mallinimi. Pakkauksen takaosaan on painettuna kuva laitteesta sekä ilmoitettuna heti laitteen tärkeimpiä teknisiä tietoja. Motorola on tuonut pakkauksen yhdelle kyljelle myös tiedot puhelimen malliversiosta, muistivariantista sekä väriversiosta, joiden lisäksi nähtävillä ovat laitteen IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla sekä mukana toimitettavalla läpinäkyvällä suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 20 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moto G9 Powerin myyntipakkaus on ulkoisesti ja sisällöltään hyvin tutua Motorolaa. Pakkauksen sisältä löytyy kaikki käytön aloittamiseen tarvittava sekä oletusarvoisesti hienoa on jälleen, että Motorola toimittaa mukana pikalaturin sekä suojakuoren.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Moto G9 -malliston älypuhelimet ovat olleet rakenteeltaan muovisia, eikä nyt uusin Moto G9 Power tee tähän mitään muutosta. Puhelin koostuu yhdestä muovipalasta muovatusta rakenteesta, mutta etuosassa on näyttöä suojaamassa lasi. Laatuvaikutelmaltaan Moto G9 Power on kuin monet muutkin samanhintaiset älypuhelimet, eikä Motorola pääse tälläkään kertaa suuremmin yllättämään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka kyseessä on edullisemman keskihintapisteen älypuhelin, niin silti käsituntumaltaan puhelin on varsin miellyttävä. Mattapintainen muovipinta tuntuu käsissä todella hyvältä, minkä lisäksi koko ei ole leveyssuunnassa liian suuri. Myös takaosan reunojen kaartuvuus antaa ergonomisemman tuntuman. Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 172,14 x 76,79 x 9,66 millimetriä, joten kyseessä ei ole kuitenkaan mikään kovin kompakti puhelin. Myös painoa Moto G9 Powerilta löytyy mukavat 221 grammaa, mikä on selvästi keskivertoa enemmän. Painoon toki tottuu nopeasti.

Mattapintaisen muovin selvin vahvuus on se, että se pysyy parempana selvästi kauemmin kuin kiiltäväpintainen muovi. Testijakson aikana Moto G9 Powerin muovipintaan ei tullut havaittavia naarmuja, eikä myöskään etuosan lasipinnassa ollut havaittavissa naarmuja. Rakenteeltaan Moto G9 Power on suunnattu siis aktiiviseen käyttöön. Puhelin ei myöskään natise tai taivu käsien välissä väännettäessä, mutta takaosaa painettaessa oli natinaa hieman havaittavissa.

Virallista IP-luokitusta ei Moto G9 Powerilla ole, mutta Motorola on mainostanut laitteessa olevan vettä hylkivä rakenne. Motorolan mukaan rakenne muodostaa esteen, joka auttaa suojaamaan kohtuulliselta vesialtistukselta, kuten roiskeilta tai vähäiseltä sateelta. Moto G9 Poweria ei ole kuitenkaan suunniteltu upotettavaksi veteen, eikä myöskään takuu kata mitään nesteen aiheuttamia ongelmia.

Moto G9 Power on etuosaltaan hyvin geneerinen, sillä suuri näyttö on peittämässä pinta-alasta 83 prosenttia. Näyttöä kiertää kauttaaltaan kohtuullisen paksut mustat kehykset, mutta alareunaan on Motorola jättänyt selvästi paksumman kehyksen, joka on noin senttimetrin paksuinen. Puhelimen näytön vasempaan yläkulmaan on tehty etukameraa varten reikä. Puheluihin käytettävä kuuloke on esillä näyttölasin yläpuolella, ja lasin yläreunaan on myös piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Etuosa on kauttaaltaan myös tasainen, mikä on varsin perinteikäs toteutus tämän hintapisteen puhelimissa.

Laitteen takaosassa huomio kiinnittyy heti ensimmäisenä vasemman yläkulman neliömäiseen kamera-alueeseen, jossa on kolme kamerasensoria sekä yksi LED-salamavalo. Motorola on korostanut kamerat tyylikkäällä hopeisella ympyrällä, joka tuo mukanaan kaivattua ilmettä. Kameroiden alapuolella on teksti ”64 MP | 1.4 µm Quad Pixel”, jolla viitataan pääkameran ominaisuuksiin. Moto G9 Powerin takaosassa on myös tuttu M-logo, jonka yhteydessä on myös perinteikäs sormenjälkilukija. Puhelimen alareunassa on myös vaadittavat logot sekä tiedot pienellä präntillä painettuna.

Moto G9 Powerin oikeaan kylkeen Motorola on asettanut perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on varsin hyvä tuntuma ja vaste. Motorola on myös laittanut virtapainikkeeseen kuvioinnin, joten sen tunnistaa helposti jo käsituntumalla oikeaksi painikkeeksi. Laitteen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Vasemmassa kyljessä on myös erillinen Google Assistant -painike. Moto G9 Powerin yläreunaan on asetettuna yksi mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Puhelimen alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttöä voisi luonnehtia Moto G9 Powerin yhdeksi pettymykseksi, jossa on otettu selvää takapakkia verrattuna muun muassa edeltäjämalliin. Näyttö on kooltaan huimat 6,8 tuumaa, mutta sen tarkkuus yltää vain HD+ -tasolle. Tämä tarkoittaa 1640 x 720 pikseliä, mikä takaa varsin matalan 264 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö perustuu varsin perinteiseen tyyliin IPS LCD -tekniikkaan. Motorola on toteuttanut näytön 20,5:9-kuvasuhteella ja näytön vasemmassa yläkulmassa on lisäksi etukameraa varten tehty reikä.

Vaikka Moto G9 Powerin näyttö on varmasti monille peruskäyttäjille riittävä, niin HD+ -tarkkuutta voidaan pitää kuitenkin suurimpana heikkoutena. Monet yli 150 euronkin puhelimet tarjoavat tällä hetkellä Full HD+ -tasoisen näyttöpaneelin, joten HD+ on yksinkertaiseksi liian heikko. Tämän huomaa myös näytön sumeutena ja epätarkkuutena. Moto G9 Powerin näytön yksi ongelmista on myös mielestäni alhainen 60 hertsin virkistystaajuus, sillä 250 euron laitteessa voisi odottaa jo saavan esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuuden.

Moto G9 Powerin näyttö on kuitenkin mukavan kookas ja sen kautta on miellyttävä katsoa videoita. Näyttö tarjoaa myös kohtuullisen noin 500 nitin maksimikirkkauden, joten kirkkaus riittää hyvin normaaleissa olosuhteissa, mutta auringonpaisteessa näytön luettavuus on heikko. Näytössä on myös kohtuulliset katselukulmat, mutta näytön reunoilla sekä kamerareiän ympärillä oli tietyssä kulmassa havaittavissa pientä varjoa. Näyttö on mielestäni osa-alue, jossa olisi voinut toivoa näkevän hieman parannusta, mutta valitettavasti Motorola oli päättänyt mennä jopa taaksepäin verrattuna edeltäjämalliin.

Moto G9 Powerin sisällä hyrräävä tekniikka on hintaluokassa jopa pieni pettymys, sillä Motorola hyödyntää Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriä. Vastaava järjestelmäpiiri on nähty selvästi edullisemmissa puhelimissa, joista viimeksi on SuomiMobiilissa testattu Moto G9 Play sekä POCO M3. Qualcommin kehittämä 11 nm prosessilla valmistettu Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri tarjoaa kahdeksan Kryo 260 -suoritinydintä, joista neljä toimii korkealla 2,0 GHz:n kellotaajuudella ja loput neljä hieman alemmalla 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 610.

Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 128 gigatavua sisäistä EMMC-tallennustilaa. Moto G9 Power -puhelimessa on lisäksi tuki microSD-muistikortille, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa 512 gigatavun muistikortilla. Teknisesti pieni pettymys Moto G9 Powerissa on EMMC-tallennustila, joka ei ole samalla tasolla monien valmistajien hyödyntämän UFS-tallennusstandardin kanssa.

Suorituskyvyn osalta Moto G9 Powerissa käytettävä Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri on edelleen kohtuullinen, mutta samalla hinnalla saa jo selvästi tehokkaampiakin vaihtoehtoja. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat odotuksien mukaisia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto G9 Powerin saamia tuloksia aikaisemmin saman hintapisteen Dimensity 800U -järjestelmäpiiriin perustuvan Redmi Note 9T -puhelimen pisteytyksiin sekä Moto G8 Power -edeltäjämallin pisteisiin, joka perustui Snapdragon 665 -järjestelmäpiiriin.

Testitulokset
Motorola Moto G9 Power (SD662) Redmi Note 9T (MTK D800U) Motorola Moto G8 Power (SD665)
AnTuTu (V8): 176 751 pistettä 289 884 pistettä 173 572 pistettä
Geekbench 4 (single): 1521 pistettä Ei tuloksia* 1511 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5783 pistettä Ei tuloksia* 5561 pistettä
Geekbench 5 (single): 314 pistettä 599 pistettä 311 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1425 pistettä 1789 pistettä 1372 pistettä
PCMark 2.0: 6155 pistettä 8720 pistettä 6885 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1184 pistettä Ei tuloksia* 1078 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1029 pistettä Ei tuloksia* 933 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2507 pistettä Ei tuloksia* 2364 pistettä
*Sovellus ei toiminut puhelimessa testaamisen aikaan.

Suorituskykytestien tuloksista havaitaan, että Moto G9 Powerin pisteet ovat hieman parempia kuin edeltäjämallissa, mutta mitään radikaalia eroa ei ole. Lisäksi Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri näyttää jäävän selvästi Dimensity 800U -järjestelmäpiirin jälkeen, mikä ei tosin ollut kovin suuri yllätys. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta suorituskyvystä normaalissa päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana Moto G9 Powerin suorituskyky riitti hyvin päivittäisiin askareisiin ilman suurempia ongelmia tai hidasteluja. Toki raskaimpien sovelluksien latausajat olivat hieman pidempiä, mutta ainakin kevyemmässä käytössä suorituskyky ei varmasti ole kovin suuri ongelma.

Moto G9 Powerissa luotetaan edelleen tuttuun takaosaan sijoitettuun sormenjälkilukijaan. Testien perusteella sormenjälkilukija ajaa asiansa ja toimii moitteettomasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen mukavan nopeasti. Toki Moto G9 Power tarjoaa etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Äänentoisto Moto G9 Powerissa on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiinkin kuuntelu ei ole kaikista miellyttävintä. Toki kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden katseluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Moto G9 Powerissa on onneksi tuki 3,5 millimetrin kuulokeliittimelle, joten perinteiset kuulokkeet tarjoavat aina paremman äänenlaadun. Puhelimessa on myös Bluetooth 5.0 -yhteystuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä.

Akunkesto ja pakkastesti

Moto G9 Powerin yksi suurimmista valttikorteista on akunkesto, sillä puhelimen sisältä löytyy kookas 6000 milliampeeritunnin akku. Motorola on luvannut akun kestävän jopa 60 tuntia yhtäjaksoista käyttöä, ja ainakin SuomiMobiilin testissä päästiin kevyessä käytössä helposti kahdenkin päivän akunkestoon. Toki akun saa tyhjäksi helposti myös päivän aikana, mutta akun kuluminen riippuu täysin siitä, mihin puhelin käytetään.

6000 milliampeeritunnin akusta riittää kuitenkin varmasti puhtia useaksi päiväksi. Akunkestoon ei siis pysty pettymään, jos Moto G9 Powerin ostaa. Vaikka puhelimessa on massiivinen akku, niin Motorola ei ole silti tuonut mukaan mitään kovin erikoista pikalatausta. Puhelimen mukana toimitetaan 20 watin Turbo Power -pikalaturi, jossa on maksimimäärä watteja, joilla akkua voidaan USB-C-liittimen kautta ladata. Toteutimme testijakson aikana lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Moto G9 Powerin akun latausnopeus mukana toimitettavalla 20 watin pikalaturilla.

Tyhjästä täyteen Moto G9 Powerin massiivinen akku latautuu 165 minuutissa, joka tarkoittaa 2 tuntia ja 45 minuuttia. Akku latautuu siis erittäin hitaasti, ja sitä voidaan pitää myös yhtenä heikkoutena. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 24 prosenttia ja tunnissa akkua on jo 44 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vasta 132 minuutin kohdalla, joten viimeiset 10 prosenttia latautuvat 33 minuutissa. Moto G9 Powerin akku latautuu jatkuvasti tasaisen hidasta tahtia, joten puhelinta on suositeltavaa ladata silloin, kun sille ei ole mitään käyttöä.

Motorola Moto G9 Power pääsi myös SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto G9 Power laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut yksi prosentti akkua, eli akunvaraus oli 99 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa tuttua näytön hyytelöitymistä, joka on LCD-paneeleille tunnusomaista. Takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola ei ollut estänyt akun lataamista, jonka monet valmistajat yleensä estävät turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G9 Powerin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli akunvaraus oli 94 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä keskivertaisella tasolla, joten mitään huolestuttavaa ei tullut havaittua. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastesti osoitti Moto G9 Powerin kestävän hyvin kylmää ilmaa, eikä akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ollut huolestuttavalla tasolla. Suurin huomattava ongelma pakkasesta havaittiin näytön hyytelöitymisenä, mikä oli myös odotettavissa LCD-näyttöpaneelin takia. Erikoista oli kuitenkin, että Motorola ei ollut estänyt akun lataamista laitteen ollessa kylmänä, vaikka kyseessä on varsin yleinen tapa monilla valmistajilla.

Kamerat

Kameroiden osalta Moto G9 Power ei pääse yllättämään, sillä Motorola hyödyntää puhelimessa jopa hintaluokkaa heikompaa toteutusta. Toki puhelimeen on saatu tarkka 64 megapikselin pääkamera, jonka rinnalla on kaksi täysin turhaa kameraa, jotka ovat makro sekä syvyysterävyys. Yleisesti monissa 250 euron puhelimissa on myös ultralaajakulmakamera, mutta Moto G9 Powerissa tästä kamerasta on jouduttu nyt karsimaan, joka on selvä miinuspuoli.

64 megapikselin pääkamera tarjoaa f/1.8-aukon, 1/1,93” kennokoon, 26 mm polttovälin, 0,7 µm pikselikoon sekä vaiheentunnistavan automaattitarkennuksen. Moto G9 Powerissa on myös kaksi 2 megapikselin kameraa, joissa on f/2.4-aukko sekä 1,75 µm pikselikoko. Toinen kameroista on makrokamera, joka pystyy tarkentamaan jopa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toinen on syvyysterävyyskamera, jolla pystytään tuottamaan pääkameran kaverina tyylikkäitä syvyysterävyyskuvia.

Motorola Moto G9 Powerin kolmoiskamera lyhyesti:

  • 64 MP pääkamera (f/1.8, 1/1,93”, 26 mm, 0,7 µm, PDAF)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4, 1,75 μm, tarkennus 2,5 cm)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4, 1,75 μm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidaan oletusasetuksilla 16 megapikselin kuvia, sillä Motorola hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Täyden resoluution, eli 64 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta testijakson aikana Moto G9 Powerin kameraa käytettiin ainoastaan oletusasetuksilla, joten kaikki kuvatkin ovat 16 megapikselin tasoisia.

Hyvässä valaistuksessa Moto G9 Powerin pääkameralla saadaan mielestäni taltioitua tässä hintaluokassa hyviä kuvia. Kuviin saadaan paljon yksityiskohtia ja myös tarkkuus on vaikuttavalla tasolla. Motorola on onnistunut myös optimoimaan värien taltioimisen luonnolliseksi ja dynaaminen alue kuvissa on hyvä. Kuvat ovat kokonaisuudessaan tyylikkäitä, eikä pääkameran kuviin kovin helposti voi pettyä, jos kuvausolosuhteet ovat otolliset. 250 euron puhelimessa pääkameran kuvien laatu on jopa yllättävän hyvä.

Heikossa valaistuksessa Moto G9 Power ei pääse kuitenkaan samalla tavalla vakuuttamaan, vaan suoriutuminen on hintaluokassa varsin tuttua. Kuvat ovat monessa tilanteessa varsin tummia ja yksityiskohtia on vähemmän kuin hyvässä valaistuksessa. Puhelimessa on tuki myös erilliselle yökuvaustilalle, joka avustaa hieman parempien kuvien saamisessa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Moto G9 Powerin pääkameralla.

Moto G9 Powerin 2 megapikselin makrokamera ei pääse suuremmin yllättämään. Kameralla pystytään kuvaamaan hyvin läheltä kohdetta tarkkoja kuvia, mutta kamerasensorin heikko laatu ei anna kovin paljoa varaa hyvien kuvien taltioimiseen. Hyvässä valaistuksessa on mahdollista saada aikaiseksi kohtuullisia kuvia, mutta heikommassa valaistuksessa kamerasensorin kyvykkyys tulee nopeasti vastaan. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista voi katsoa millaista jälkeä kamera tuottaa.

Syvyysterävyyskuvien taltioinnin osalta Moto G9 Power tuottaa varsin samanlaista jälkeä kuin monet muutkin Motorolan puhelimet. Laitteen toinen 2 megapikselin kamerasensori avustaa syvyysterävyyden taltioimisessa. Moto G9 Powerin kohdalla syvyyskamerasta saadaan suurin hyödy irti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Kamera tunnistaa yksinkertaisen kuvattavan kohteen ääriviivat mielestäni hyvin, jolloin saadaan aikaiseksi myös varsin tasavahva taustasumennus. Jos kuvattavia kohteita on useampi tai kuvataan heikossa valaistuksessa, niin usein tällöin taustasumennus ei usein onnistu kovin hyvin. Alapuolella on yksi kuva, jossa taustasumennus on käytetty.

Moto G9 Powerin etuosassa on yksi 16 megapikselin kamera selfie-kuvia varten, ja oletusasetuksilla kuvien tarkkuus yltää 4 megapikselin tasolle. Toki täyden resoluution 16 megapikselin kuvat ovat myös etukameralla mahdollisia. Pääosin etukameran kuvien laatu osoittautui hyväksi, sillä yksityiskohtia löytyy mukavasti ja värit ovat varsin realistiset. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, joten selfieiden taustoista on mahdollista tehdä sumennetut.

Videokuvauksen osalta Moto G9 Power ei pääse tarjoamaan hintaluokastaan mitään poikkeavaa. Pääkameralla pystytään kuvamaan ainoastaan Full HD 30- tai 60 fps -videokuvaa. Motorola on karsinut edeltäjämallista löytyneen 4K-videokuvauksen kokonaan pois. Full HD -tasoiset videot ovat mielestäni kohtuullisia, mutta laadultaan silti hyvän tasoisia. Kokonaisuutena Moto G9 Power kamerat eivät tarjoa videokuvauspuolella mitään erikoista, joten ainakaan videokuvaukseen laitetta ei voi suositella.

Moto G9 Power on yksi ensimmäisistä Motorolan älypuhelimista, jonka mukana on heti tuoreeltaan täysin uusittu kamerasovellus. Uudessa kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman sekä saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, minkä lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvatilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on perinteikkäät painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisupainike sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle, ajastukselle sekä painike Google Lens -toiminnolle. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös ”zoomausvalitsin”, jossa on pikavalinnat makro- ja pääkameroille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen makrokameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Käyttöjärjestelmä

Motorola hyödyntää vielä Moto G9 Powerissa vanhaa Android 10 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää yhtiön oma My UX -käyttöliittymä. Testijakson aikana Moto G9 Power sai ainoastaan yhden päivityksen, joka toi mukanaan Googlen 1. marraskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Aivan tuoreimmissa tietoturvapäivityksissä ei siis toistaiseksi puhelimessa mennä näin helmikuussa 2021.

Android 11 -päivitystä Motorola on luvannut Moto G9 Power -puhelimelle vuoden 2021 aikana, joten ainakin tuorein Android-versio on matkalla puhelimeen. Tarkkaa aikataulua päivitykselle ei ole annettu, eikä sitä todennäköisesti kannata odottaa kovin pian. Android 11 on kuitenkin puhelimen ainoa suurempi versiopäivitys, sillä laitteelle on luvattu vain yksi Android-versiopäivitys. Moto G9 Power tulee kuitenkin saamaan kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä ja todennäköisesti niitä julkaistaan noin vuosineljänneksittäin.

Vaikka puhelimessa on Motorolan kustomoima My UX -käyttöliittymä, niin yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Käyttökokemukseltaan ohjelmiston on Moto G9 Powerissa mukavan viimeistelty, eikä vastaan tullut häiritseviä ongelmia.

Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.

Yhteenveto

Moto G9 Power on jälleen yksi uusi edullisemman hintapisteen älypuhelin Motorolalta, jonka lähes ainoa valttikortti on suuren akun mukanaan tuoma pitkä akunkesto. Vaikka Moto G9 Power on kokonaisuutena ihan mukiinmenevä laite, niin kilpailu 250 euron hintapisteessä on kuitenkin erittäin kova, ja laite kalpenee monella osa-alueella esimerkiksi aikaisemmin testatulle Redmi Note 9T -puhelimelle. Lisäksi Moto G9 Power ei tarjoa 5G-yhteyksiä, joten käyttäjät eivät pääse nauttimaan uuden sukupolven mobiiliverkoista.

Testijakson aikana Moto G9 Powerin rakenne osoittautui muovisuutensa ohella varsin miellyttäväksi. Mattapintainen ja kuvioitu takaosa tuntuivat laadukkailta. Motorola oli asettanut puhelimen takaosaan myös nopea ja toimivan sormenjälkilukijan, minkä lisäksi puhelimessa oli tutut ominaisuudet, kuten kuulokeliitin sekä microSD-muistikorttipaikka. Selvin vahvuus oli kuitenkin pitkä akunkesto 6000 milliampeeritunnin akun ansiosta. Moto G9 Powerin pääkameran kuvien laatu oli positiivinen yllätys hintaluokassaan, minkä lisäksi Motorolan uusima kamerasovellus oli virkistävä. Moto G9 Powerin yksi vahvuus on myös puhdas Android-käyttökokemus.

Heikkouksia Moto G9 Powerista löytyy kuitenkin valtava määrä. Suurin heikkous on näytön HD+ -tarkkuus sekä 60 hertsin virkistystaajuus. Lisäksi Snapdragon 662 on varsin erikoinen valinta 250 euron hintaluokassa. Myös 4 gigatavun RAM-muistin riittäminen aktiiviseen käyttöön on siinä ja siinä. Jo varsin vahojen teknisien toteutuksien takia Moto G9 Powerissa ei ole myöskään 5G-tukea, joka löytyy jo muutamista kilpailijoista. Moto G9 Powerin heikkouksiksi voidaan luetella myös hidas akun latautuminen, ultralaajakulmakameran puuttuminen, turhat 2 megapikselin kamerat sekä varsin heikko päivityslupaus.

Suomessa Motorola Moto G9 Power on ollut myynnissä loppuvuodesta lähtien monien jälleenmyyjien kautta 249 euron suositushintaan. Tarjolla on ainoastaan 4 + 128 gigatavun muistivariantti sekä tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat vihreä Metallic Sage sekä violetti Electric Violet. Motorola Moto G9 Power -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Motorola Moto G9 Power

6.1

Motorola Moto G9 Power käväisi SuomiMobiilin testattavana. Puhelin erottuu joukosta massiivisella akullansa.

Hyvää
  • Laadukas ulkoinen rakenne (mattapintainen muovi)
  • Nopea takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija
  • Kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja USB-C-liitin
  • Erinomainen akunkesto 6000 mAh akun ansiosta
  • Pääkameran kuvien laatu hyvä
  • Motorolan uusittu kamerasovellus on miellyttävä
  • Puhdas Android 10 -käyttökokemus (My UX)
Huonoa
  • Heikko näytön tarkkuus ja vain 60 Hz virkistystaajuus
  • Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri kyseenalainen 249 euron puhelimessa
  • Vain 4 gigatavua RAM-muistia
  • Ei tukea 5G-yhteyksille
  • Heikko yhden kaiuttimen äänentoisto
  • Hidas 20 watin pikalataus (lataaminen kestää lähes 3 tuntia)
  • Ei ultralaajakulmakameraa tai 4K-videokuvausta
  • Turhat 2 MP makro- ja syvyysterävyyskamerat
  • Luvattu vain yksi suuri Android-versiopäivitykset, ja tietoturvapäivitykset tulevat selvästi perässä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut