ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G9 Play – kohtuullinen 199 euron puhelin suurella akulla

Motorola Moto G9 Play

Motorolan Moto G9 -mallisto on varsin laaja myös Suomen markkinoilla. Olemme aikaisemmin tutustuneet jo arvostelun muodossa 300 euron hintaiseen Moto G9 Plussaan ja nyt on aika tutustua puolet edullisempaan Moto G9 Play -älypuhelimeen. Moto G9 Play on teknisesti sekä hinnoittelultaan kilpailija muun muassa Xiaomin julkaisemalle POCO M3 -älypuhelimelle, josta arvostelun voi käydä lukemassa tämän linkin takaa.

Puhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat muun muassa 48 megapikselin pääkamera, suuri 5000 milliampeeritunnin akku sekä Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri. Motorola luottaa puhelimessa myös uuteen My UX -käyttöliittymään, joka on tyyliltään hyvin lähellä puhdasta Androidia. Suomessa Motorola on tuonut Moto G9 Play myyntiin syksyllä 2020, ja hintaa sillä on 199 euroa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Moto G9 Play -puhelimeen noin viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Arvostelussa käsittelemme puhelimen ulkoista toteutusta, teknisiä ratkaisuja sekä kameroita. Olemme myös toteuttaneet laitteelle SuomiMobiilin arvosteluista tutut pakkas- ja latausnopeustestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G9 Play (XT2083-3)
Mitat: 165.2 x 75.7 x 9.2 mm
Paino: 200 g
Rakenne: muovirakenne/ lasi edessä
Näyttö: 6.5 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 662 (4x 2.0 GHz Kryo 260 & 4x 1.8 GHz Kryo 260)
Grafiikkasuoritin: Adreno 610
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [EMMC]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.79 / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm / FF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 20 watin pikalataus / OTG / yksi kaiutin
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija takana
Värit: Sininen (Sapphire Blue) ja vaaleanpunainen (Spring Pink)
Hinta: 199 €

Myyntipakkaus

Motorola Moto G9 Playn myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa Moto G9 Play -puhelimen hieman erilaisessa myyntipakkauksessa kuin yhtiön muut älypuhelimet. Myyntipakkauksesta on tehty halvan oloinen, sillä paketti on kokonaisuudessaan ohutta pahvia. Myyntipakkaus on ulkoisesti sininen ja sitä koristaa Motorolan logot ja laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosassa on kuva laitteesta sekä mainittuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä reunalla on myös tarra, jossa on mainittuna laitteen mallikoodi, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin, joka on päällystetty muovilla sekä suojattuna mukana toimitettavalla suojakuorella. Paketissa on siis Motorolalle hyvin perinteikäs läpinäkyvä muovinen suojakuori. Puhelimen alapuolelta löytyy SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja. Myyntipakkauksen pohjalla on vielä 20 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moto G9 Playn myyntipakkaus ei ole ulkoisesti aivan yhtä viimeistelty kuin mitä Motorolalta on totuttu näkemään, mutta sisältö on kuitenkin mukavan laaja. Puhelimen ostajat saavat mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei tarvitse ainakaan erikseen ostaa.

Jämäkkä muovirakenne, mutta kiiltävä muovipinta ei miellytä

Rakenteeltaan Moto G9 Play jatkaa Motorolan tuttua edullisien puhelimien linjaa, eli laite koostuu kokonaisuudessaan muovista. Moto G9 Play on muovattu siis yhdestä muovipalasta, mutta etuosassa näyttöä on suojaamassa luonnollisestikin lasi. Vaikka rakenne on muovia, niin Motorola on onnistunut toteuttamaan laitteesta silti varsin jämäkän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola on esitellyt puhelimen kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen Sapphire Blue sekä pinkki Spring Pink. Testiin saatu versio oli sininen, ja kyseessä on myös puhelimen pääväri, joka on saatavilla laajemmin Suomessa jälleenmyyjiltä.

Moto G9 Playn muovipinnan suurin ongelma on sen kiiltävä viimeistely. Kiiltävä muovipinta kerää herkästi naarmuja, mikä oli myös testijakson aikana havaittavissa. Lisäksi muovipintaan jää sormenjäljet ja muut liat helpommin kiinni kuin lasipintoihin, eikä ne irtoa yhtä helposti pyyhkimällä. Kiiltävän muovipinnan ongelma on myös rakenteen liukkaus, eikä myöskään Moto G9 Playssa päästä välttymään saippuapalan tuntumalta.

Käsituntumalta Moto G9 Play on varsin kookas, sillä Motorola on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 165,2 x 75,7 x 9,2 millimetriä. Hintaluokassaan laite on siis kookas, mutta myös suhteellisen painava, sillä laitteen painoksi on ilmoitettu 200 grammaa. Isoon käteen Moto G9 Play on varmasti passeli laite, mutta jos hakusessa on kompaktimpi laite, niin kyseessä ei ole paras vaihtoehto.

Moto G9 Play on saanut Motorolan muistakin puhelimista tutun vettä hylkivän pinnoitteen, joten tiettyyn pisteeseen laite kestää myös vettä. Virallista IP-luokitusta ei kuitenkaan puhelimessa ole. Motorolan mukaan vettä hylkivä rakenne muodostaa esteen, joka auttaa suojaamaan kohtuulliselta vesialtistukselta, kuten roiskeilta tai vähäiseltä sateelta. Moto G9 Playta ei ole kuitenkaan suunniteltu upotettavaksi veteen, eikä myöskään takuu kata mitään nesteen aiheuttamia ongelmia.

Etuosaltaan Moto G9 Play ei suuremmin yllätyksiä tarjoile, sillä näyttö peittää noin 82 prosenttia pinta-alasta. Näyttöä kiertää kauttaaltaan varsin paksu musta kehys, mutta alareunassa on vieläkin selvästi paksumpi kaistale. Näytön yläreunaan Motorola on toteuttanut pisaramaisen lovitoteutuksen, jossa on etukamera. Näyttölasin yläreunaan on tuotu myös puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Moto G9 Playn takaosassa katse kiinnittyy neliömäiseen kamera-alueeseen, jossa on kolme kamerasensoria ja yksi LED-salamavalo. Takaosassa on myös sormenjälkilukija, johon on laitettu Motorolan tuttu M-logo.

Moto G9 Playn oikeaan kylkeen on sijoitettu painikkeet hieman normaalista poiketen. Aivan ylimmäisenä on erikoisesti Google Assistant -painike, jonka alapuolella ovat vielä äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Kaikki painikkeet on valmistettu rungon tapaisesti muovista, mutta silti painikkeiden tuntuma on hyvä. Puhelimen vasempaan kylkeen Motorola on asettanut ainoastaan SIM-korttitelakan, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Laitteen yläreunassa on nähtävillä 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi mikrofoni. Moto G9 Playn alareunassa kaiutin, USB-C-liitin sekä yksi mikrofoni.

Teknisesti juuri hintaluokkansa tapainen

Moto G9 Playssä on hintaluokassaan jopa yllätyksetön näyttötoteutus. Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus on vain HD+ -tasolla, joka tarkoittaa siis 1600 x 720 pikseliä, eli 269 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde sekä pisaramainen lovitoteutus etukameraa varten.

Suurin ongelma näytössä on varmasti tarkkuus, sillä HD+ -tarkkuus ei enää mielestäni kuulu 200 euron puhelimeen. Monet kilpailijat tarjoavat jo Full HD+ -näyttöjä jopa alemmassa hintapisteessä, joten Motorola tulee hieman perässä tämän suhteen. Moto G9 Playssa heikomman tarkkuuden näkee selvästi näytön suttuisuutena ja eron huomaa välittömästi, jos on aikaisemmin käyttänyt tarkemmalla näytöllä varusteltua puhelinta.

Jos kuitenkaan tarkkuuteen ei kiinnitetä paljon huomiota, niin Moto G9 Playn näyttö on mukavan kookas ja sen kautta on miellyttävä katsoa esimerkiksi YouTube-videoita. Myös kirkkaus on kohtalainen noin 450 nitiä, joten se riittää hyvin monessa tilanteessa, mutta kirkkaassa auringonvalossa näytön luettavuus on kuitenkin heikko. Testijakson aikana oli myös havaittavissa, että näyttö ei aina reagoi kosketukseen yhtä nopeasti kuin monet kilpailijansa, mutta tilanne sen suhteen ei kuitenkaan ole täysin toivoton. Kokonaisuudessaan Moto G9 Playn näyttö on sopiva noin 100-150 euron puhelimelle, mutta 200 euron hintapisteessä näyttö on hieman jäljessä monella osa-alueella.

Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia.

Moto G9 Playn sisällä hyrräävä tekniikka on lähes identtistä kuin aikaisemmin testatussa saman hintapisteen POCO M3 -älypuhelimessa. Motorola hyödyntää puhelimessa Qualcommin kehittämää 11 nm prosessilla valmistettua Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriä. Snapdragon 662 tarjoaa kahdeksan Kryo 260 -suoritinydintä, joista neljä toimii korkealla 2,0 GHz:n kellotaajuudella ja loput neljä hieman alemmalla 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 610.

Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 64 gigatavua sisäistä EMMC-tallennustilaa. Moto G9 Play -puhelimessa on lisäksi tuki microSD-muistikortille, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa 512 gigatavun muistikortilla. Teknisesti pieni pettymys Moto G9 Playssa on EMMC-tallennustila, joka ei ole samalla tasolla monien valmistajien hyödyntämän UFS-tallennusstandardin kanssa.

Suorituskyvyn osalta Moto G9 Playssa käytettävä Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri on edelleen kohtuullinen. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat odotuksien mukaisia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto G9 Playn saamia tuloksia pahimpiin kilpaileviin puhelimiin, eli samaan järjestelmäpiiriin perustuvaan POCO M3 -laitteeseen sekä MediaTek Helio G80 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Redmi 9 -puhelimeen.

Testitulokset
Motorola Moto G9 Play (SD662) POCO M3 (SD662) Redmi 9 (MTK HG80)
AnTuTu (V8): 181 096 pistettä 185 577 pistettä 200 139 pistettä
Geekbench 4 (single): 1509 pistettä 1530 pistettä 1861 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5382 pistettä 5686 pistettä 6192 pistettä
Geekbench 5 (single): 313 pistettä 314 pistettä 364 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1350 pistettä 1376 pistettä 1343 pistettä
PCMark 2.0: 7592 pistettä 5973 pistettä 8689 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1177 pistettä 1168 pistettä 1333 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1020 pistettä 1020 pistettä 1170 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2551 pistettä 2365 pistettä 2603 pistettä

Suorituskykytestien tuloksista huomataan, että Moto G9 Playn pisteet ovat lähes identtiset POCO M3 -puhelimen kanssa, mutta Redmi 9 -puhelimen pisteytykset ovat vielä astetta korkeampia jokaisessa testissä. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta suorituskyvystä normaalissa päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana Moto G9 Playn suorituskyky riitti hyvin päivittäisiin askareisiin ilman suurempia ongelmia tai hidasteluja. Toki raskaimpien sovelluksien latausajat olivat hieman pidempiä, mutta ainakin kevyemmässä käytössä suorituskyky ei varmasti ole kovin suuri ongelma.

Moto G9 Play -puhelimessa Motorola luottaa tuttuun takaosaan sijoitettuun sormenjälkilukijaan. Testien perusteella sormenjälkilukija ajaa asiansa ja toimii moitteettomasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen mukavan nopeasti. Toki Moto G9 Play tarjoaa etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Äänentoisto Moto G9 Playssa on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiinkin kuuntelu ei ole kaikista miellyttävintä. Toki kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden katseluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Moto G9 Playssa on onneksi tuki 3,5 millimetrin kuulokeliittimelle, joten perinteiset kuulokkeet tarjoavat aina paremman äänenlaadun. Puhelimessa on myös Bluetooth 5.0 -yhteystuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä.

Suuri akku takaa hyvän akunkeston

Yksi selvistä Moto G9 Playn valttikorteista on akku, sillä Motorola on laittanut puhelimen sisuksiin massiivisen 5000 milliampeeritunnin suuruisen akun. Motorola on itse luvannut akun kestävän jopa kaksi kokonaista päivää yhdellä latauksella, ja se päästiin todentamaan myös testijakson aikana. Yleisesti akun sai kestämään helposti kahden päivän ajan, jos käyttö ei ollut kovin aktiivista, mutta akun saa kyllä myös raskaammalla käytöllä päivässäkin tyhjäksi.

Puhelinta ladataan ainoastaan 15 watin pikalatauksen avulla USB-C-tyypin liittimen kautta, joten langatonta latausta ei luonnollisestikaan 200 euron puhelimesta löydy. Motorola toki toimittaa puhelimen mukana oletusarvoisesti 20 watin pikalaturin, mutta laitetta voidaan ladata ainoastaan 15 watin teholla. Testijakson aikana tuttuun tapaan testasimme akun latausnopeuden mukana toimitettavalla laturilla, ja tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Moto G9 Playn akun latausnopeus mukana toimitettavalla 20 watin pikalaturilla (tukee 15 watin latausta)

Kuvaajasta nähdään, että laitteen suuri akku latautuu tyhjästä täyteen 160 minuutissa, joka on siis 2 tuntia ja 40 minuuttia. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 30 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 107 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 53 minuutissa. Akun lataus on varsin tasaista jatkuvasti, mutta loppua kohden 90 prosentin kohdalla latausteho vähenee selvästi. Motorola Moto G9 Playn akku latautuu varsin hitaasti, joten puhelin kannattaa laittaa laturiin silloin kun sille ei ole hetkeen käyttöä.

Testijakson aikana Moto G9 Play laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto G9 Play laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut yksi prosentti akkua, joten akunvaraus oli tippunut 99 prosenttiin. Laitteen näyttö muuttui testin aikana erittäin hyytelömäiseksi, mikä johtuu Motorolan hyödyntämästä IPS LCD -näyttötekniikasta. Testin jälkeen havaittiin myös, että Motorola ei ollut estänyt akun lataamista, vaan laite latautui kylmästä huolimatta. Oli myös havaittavissa, että salamaa pystyttiin käyttämään kuvaustilanteessa. Koska Motorola hyödyntää perinteistä takaosaan sijoitettu sormenjälkilukijaa, niin sen kanssa ei ollut mitään ongelmia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Moto G9 Playn näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 14 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 86 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vielä keskiarvon paikkeilla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Tämän toisen testauskerran aikana ei ollut havaittavissa uusia ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastesti osoitti, että Motorola on suunnitellut Moto G9 Playn kestämään kohtuullisesti kylmää pakkasta, mutta laite ei ollut missään tapauksessa parhaimmasta päästä. Akun kuluminen kummankaan testin aikana ei ollut keskiarvon ulkopuolella, mutta suurin havaittu ongelma oli näytön hyytelöityminen, mikä oli myös odotettavissa. Lisäksi erikoista oli, että Motorola ei ollut estänyt akun lataamista kylmänä ollessa, vaikka tämä on yleinen tapa monissa älypuhelimissa.

Takaosan kolmesta kamerasta vain yksi käyttökelpoinen

Motorola luottaa Moto G9 Playssä hintaluokassaan varsin perinteikkääseen kameraratkaisuun, jossa markkinointimielessä tuodaan laitteeseen useita kameroita, joista oikeastaan vain yksi on käyttökelpoinen. Moto G9 Playn kamerassa kohokohta on 48 megapikselin tasoinen pääkamera, jonka rinnalta löytyy lisäksi makrokamera ja syvyysterävyyskamera. Kameroita siis löytyy, mutta mitään kovin erikoista ei Moto G9 Play pääse tarjoamaan.

Moto G9 Playn 48 megapikselin pääkamerassa on f/1.7-aukko, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. 2 megapikselin makrokamerassa on f/2.4-aukko ja sen avulla päästään muutaman senttimetrin päähän kuvattavasta kohteesta. Toinen 2 megapikselin kamera on varusteltuna myös f/2.4-aukolla ja kyseessä on syvyysterävyyden taltioimiseen suunnattu kamerasensori, ja sitä hyödynnetään muotokuvatilassa.

Pääkameran kanssa Motorola hyödyntää jälleen tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi, jolloin saadaan aikaiseksi 12 megapikselin kuvia oletusasetuksilla. Moto G9 Playn pääkameralla toki onnistuvat myös täyden resoluution 48 megapikselin kuvat erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa hyödynnettiin oletusasetuksilla, joten kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia.

Pääkameralla kuvattaessa hyvässä valaistuksessa saadaan aikaiseksi varsin yksityiskohtaisia kuvia, joissa on luonnolliset värit sekä hyvä dynaaminen alue. Alle 200 euron hintaluokassa hyvinkin tuttua epämääräistä pehmeyttä on havaittavissa kuvia lähempää katsottaessa, mutta jälki on kuitenkin monessa tilanteessa tarpeeksi hyvä. Jos valoa on vähän, niin silloin kuvanlaatu kärsii selvästi. Monet yksityiskohdat muuttuvat pehmeiksi ja kuvista tulee varsin tummia. Moto G9 Playn pääkamera tukee toki yökuvaustilaa, jonka avustuksella saadaan aikaiseksi hieman parempia kuvia myös hämärässä.

Kokonaisuudessaan pääkameran kuvien laatu ei pääse yllättämään alle 200 euron puhelimessa, mutta kameraa ei voi luonnehtia myöskään pettymykseksi. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Moto G9 Playn pääkameralla.

Makrokameralla Moto G9 Play -puhelimella onnistutaan ottamaan kohtuullisia kuvia läheltä kuvattavaa kohdetta. Makrokameran heikko laatu vaikuttaa suoraan kuviin, sillä 2 megapikselillä ei kovin erikoisia kuvia oteta. Päivänvalossa voidaan saada aikaiseksi kohtuullisia makrokuvia, mutta heikommassa valaistuksessa kamerasta ei ole yksinkertaisesti yhtään mihinkään. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että pääkameralla läheltä kuvattaessa saadaan selvästi parempia kuvia kuin erillisellä makrokameralla. Alapuolella on kuitenkin vielä muutama makrokuva, jotka on otettuna Moto G9 Playllä.

Toinen jopa hieman turha kamera on 2 megapikselin syvyyskamera, jolla pystytään taltioimaan kuviin miellyttävä taustasumennus. Turhan kamerasta tekee se, että samaan tulokseen olisi varmasti päästy myös ohjelmistollisella toteutuksella. Moto G9 Playn kamera tuntui kuitenkin kohtalaisesti tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat ja tuottamaan sumennuksen miellyttävästi. Ongelmia kuitenkin tulee vastaan, jos kuvattavia kohteita on enemmän kuin yksi, tai jos kuvaustilanteessa ei ole tarpeeksi valoa. Alapuolella on yksi kuva, joka on varsin onnistunut.

Motorola on varustellut Moto G9 Playn 8 megapikselin selfiekameralla, jossa on f/2.2-aukko sekä 1,12 µm pikselikoko. Etukamera ajaa asiansa, mutta mistään kovin erikoisesta kamerasta ei ole kyse. Kuvissa on kohtalaisesti yksityiskohtia, mutta värit taltioituvat erikoisen haaleina monessa tilanteessa. Kuviin taltioituu myös kohtalainen dynaaminen alue, joka ei ole mistään parhaimmasta päästä. Paljon selfieitä kuvaavalle Moto G9 Play ei ole paras vaihtoehto, mutta etukameran laatu riittää varmasti hyvin esimerkiksi videopuheluihin.

Käyttöjärjestelmänä toimii lähes puhdas Android 10

Moto G9 Playssa on vielä toistaiseksi Android 10, jonka päällä hyrrää Motorolan oma My UX -käyttöliittymä. Testijakson lopussa puhelimelle tuorein saatavilla ollut päivitys tarjosi Googlen 1. marraskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tietoturvan osalta puhelimessa ollaan pari kuukautta jäljessä.

Android 11 -päivitystä Motorola on luvannut Moto G9 Play -puhelimelle vuoden 2021 aikana, joten ainakin tuorein Android-versio on matkalla puhelimeen. Tarkkaa aikataulua päivitykselle ei ole annettu, eikä sitä todennäköisesti kannata odottaa kovin pian. Android 11 on kuitenkin puhelimen ainoa suurempi versiopäivitys, sillä laitteelle on luvattu vain yksi Android-versiopäivitys. Moto G9 Play tulee kuitenkin saamaan kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä ja todennäköisesti niitä julkaistaan noin vuosineljänneksittäin, kuten muillekin Motorolan edullisille älypuhelimille.

Koska Motorola hyödyntää omaa My UX -käyttöliittymäänsä Moto G9 Play -puhelimessa, niin käyttölogiikka on täysin samanlainen kuin monissa muissakin yhtiön puhelimissa. My UX:n yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia.

Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös edullisessa Moto G9 Play -puhelimessa Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua. Käyttökokemukseltaan ohjelmisto tuntui yllättävän sulavalta Moto G9 Playssä, eikä vastaan tullut suurempia hidasteluja tai käyttöliittymän jäätymisiä. Toki koska kyseessä on alle 200 euron puhelin, niin aivan samaa kokemusta ei laite tarjoa kuin monet kalliimmat puhelimet.

Perusälypuhelin alle 200 eurolla

Testijakson perusteella on helppo todeta, että Moto G9 Play ei ole muuta kuin perusälypuhelin alle 200 euron hintapisteessä. Motorola ei pääse tarjoamaan mitään yllätyksiä, vaan laitteessa luotetaan varsin perusominaisuuksiin, jotka ovat vähintäänkin vaadittuja 200 euron puhelimelta. Suurin kilpailija Moto G9 Playlle on aikaisemmin testattu POCO M3, joka tarjoaa vielä astetta paremmat ominaisuudet jopa hieman edullisemmalla hinnalla.

Testijakson aikana itse tykästyin Moto G9 Playn mukavan jämäkkään rakenteeseen, vaikka toki kiiltävämuovinen toteutus ei ole kaikista paras vaihtoehto. Lisäksi puhelimen suurin valttikortti on erinomainen peräti kahden päivän akunkesto. Moto G9 Play tarjoaa myös puhtaan Android-käyttökokemuksen, toimivan sormenjälkilukijatoteutuksen sekä hintaluokassaan hyvän pääkameran.

Heikkouksiakin laitteesta löytyy, sillä siinä on selviä kohtia, joita voisi parantaa myös 200 euron hintapisteessä. Erikoista on, että Motorola hyödyntää epätarkkaa HD+ -näyttöpaneelia, vaikka monet kilpailijat tarjoavat jo Full HD+ -näyttöjä. Yksi Moto G9 Playn ongelma on myös hidas lataus, sillä 5000 milliampeeritunnin akku latautuu todella hitaasti. Laitteessa on myös jälleen turhat 2 megapikselin kamerat ja heikko äänentoisto. Heikkoudeksi voidaan laskea myös se, että Motorola on luvannut puhelimelle ainoastaan yhden Android-päivityksen, joka on pian julkaistava Android 11.

Suomessa Motorola Moto G9 Play on ollut myynnissä syksystä lähtien monien jälleenmyyjien kautta 199 euron suositushintaan. Tarjolla on ainoastaan 4 + 64 gigatavun muistivariantti sekä tarjolla on myös vain yksi väriversio, joka on sininen Sapphire Blue (valikoidusti saatavilla myös pinkki Spring Pink). Motorola Moto G9 Play -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Motorola Moto G9 Play

5.9

SuomiMobiili testasi 199 euron hintaisen Motorola Moto G9 Play -älypuhelimen, joka vakuuttaa hyvällä akunkestollaan.

Hyvää
 • Jämäkkä rakenne
 • Erinomainen akunkesto
 • Pääkameran laatu kohtuullinen 200 eurolla
 • Puhdas Android-käyttökokemus
 • Toimiva takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija
 • Kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja USB-C
Huonoa
 • Kiiltävämuovinen rakenne
 • Näytössä heikko HD+ -tarkkuus
 • EMMC-tallennustila
 • Heikko yhden kaiuttimen äänentoisto
 • Suuri akku latautuu varsin hitaasti
 • Kaksi turhaa 2 megapikselin kameraa (makro ja syvyysterävyys)
 • Luvattu vain yksi suuri Android-versiopäivitys (Android 11)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut