ArvostelutPOCOYleinen

Testissä POCO M3 – valttikortteina tarkka näyttö ja suuri 6000 mAh akku

POCO M3

Xiaomin tytärbrändi Poco on tuonut Suomessa myyntiin uuden POCO M3 -älypuhelimen, joka on ollut SuomiMobiilissa testissä muutaman viikon ajan. Kyseessä on alle 200 euron hintapisteen älypuhelin, joka tarjoaa kuitenkin hintaisekseen varsin mielenkiintoisia ominaisuuksia. Olemme aikaisemmin SuomiMobiilissa testanneet jo Poco-brändin hieman kalliimpia puhelimia, joita ovat Poco F2 Pro ja Poco X3 NFC.

Uusi Poco M3 tarjoaa muun muassa massasta poikkeavan muovirakenteen, suuren ja tarkan näyttöpaneelin sekä 48 megapikselin kolmoiskameran. Puhelimessa on myös massiivinen 6000 milliampeeritunnin akku, joka on laitteen yksi valttikorteista. Suomessa Poco M3 tulee myyntiin 13. tammikuuta 4 + 128 gigatavun muistivarianttina 169 euron hintaan. Väriversioita on tarjolla kolme, jotka ovat keltainen, sininen ja musta.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan parin viikon mittaisen testijakson perusteella POCO M3 -älypuhelimeen. Arvostelussa tullaan tutustumaan laitteen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, akunkestoon sekä kameroihin. Toteutimme puhelimelle myös tutun pakkastestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
POCO M3 (M2010J19CG)
Mitat: 162.3 x 77.3 x 9.6 mm
Paino: 198 g
Rakenne: muovirakenne/ Gorilla Glass 3 -lasi edessä
Näyttö: 6.53 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 662 (4x 2.0 GHz Kryo 260 & 4x 1.8 GHz Kryo 260)
Grafiikkasuoritin: Adreno 610
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.79 / 1/2.0" / 0.8 µm / AF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm / FF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.05 / 1.12 µm)
Akku: 6000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + MIUI 12 for POCO (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin pikalataus / OTG / stereokaiuttimet
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / sormenjälkilukija kyljessä/ infrapunalähetin
Värit: Keltainen (Poco Yellow) / Sininen (Cool Blue) / Musta (Power Black)
Hinta: 169 €

Myyntipakkaus

POCO M3:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa Poco M3 -puhelimen ulkoisesti keltaisessa myyntipakkauksessa, joka on varsin minimalistinen. Myyntipakkauksessa on esillä puhelimen mallinimi sekä tuttu teksti, jossa kerrotaan puhelimessa olevan Googlen palvelut esiasennettuna. Myyntipakkauksen etupuolella on Pocon logon ohella merkintä suuresta 6000 milliampeeritunnin akusta. Pakkauksen yhteen kylkeen on liimattu tarra, jossa on tiedot laitteen mallikoodista, mallinimestä sekä myyntipakkauksen sisällöstä.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee keltainen pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, muovisen suojakalvon, pehmeämuovisen suojakuoren, takuukortin sekä pikakäyttöoppaan. Tämän jälkeen pakkauksesta paljastuu itse Poco M3 -älypuhelin muoveihin käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalle on vielä sijoitettuna 22,5 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Poco M3 -puhelimen myyntipakkaus ei ole siis sisällöltään mikään kovin erikoinen, vaan varsin tuttua Xiaomia. Paketissa on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman enemmän. Erityisen hienoa on, että mukana toimitetaan oletusarvoisesti suojakuori, vaikka toki puhelin ei sitä välttämättä muovisen rakenteensa takia tarvitsisikaan.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Poco M3 on kuin mikä tahansa alemman hintapisteen älypuhelin, sillä Xiaomi hyödyntää rakennusmateriaalina pääosin muovia. Laitteen runko on muovattu yhdestä muovipalasesta, joka on kauttaaltaan mattapintainen. Takaosan pinnassa on mielenkiintoinen nahkaa jäljittelevä kuviointi, joka takaa hieman paremman pidon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 162,3 x 77,3 x 9,6 millimetriä sekä painoksi 198 grammaa. Vaikka Poco M3 on edullinen laite, niin kyseessä on silti varsin kookas ja painava puhelin. Koska Xiaomi hyödyntää materiaaleina paljon muovia, niin puhelimesta lähtee pientä natinaa sitä käsien välissä taivuteltaessa. Toki natinoita ei huomaa peruskäytössä, vaan laitetta täytyy oikeasti väännellä. Poco M3 on kuitenkin varsin jämäkkä, ja tuntuu hintaluokassaan jopa yllättävän laadukkaalta.

Käsituntumalta Poco M3 on varsin miellyttävä, sillä mattapintojen sekä reunoilta kaartuvan takapinnan ansiosta laite istuu käteen hyvin. Laitteessa ei ole myöskään havaittavissa suurempia saumakohtia tai muita häiritseviä yksityiskohtia. Toki laitteen näyttölasia kiertää varsin paksu musta muovikaistale, joka luo ylimääräisen sauman rakenteeseen, mutta se annettaneen anteeksi alle 200 euron puhelimissa. On myös hyvä huomata, että Poco M3 ei ole rakenteeltaan IP-luokituksien mukaisesti vedenkestävä.

Poco M3 on tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat keltainen Poco Yellow, sininen Cool Blue sekä musta Power Black. Testiin saatu väriversio oli musta, joka nähdään tämän artikkelin kuvissa. Poco M3 on tarjolla siis varsin mukavan pirteissä väriversioissa.

Etuosaltaan Poco M3 muistuttaa hyvin vahvasti Redmi 9 -puhelinta, eikä se ole ihme, sillä Xiaomi hyödyntää täysin samaa näyttöpaneelia. Näyttö peittää puhelimen etuosasta noin 83 prosenttia, mutta näyttöä kiertää silti varsin kohtalaiset kehykset. Hieman paksumpi kehys on jätetty alareunaan, ja yläreunassa on pisaramainen lovitoteutus etukameraa varten. Etukameran ohella näytön yläpuolella on valoisuuden ja etäisyydentunnistimet sekä näyttölasin ja rungon välissä on puheluihin käytettävä kuuloke.

Laitteen takaosa on varsin massasta poikkeava, sillä Poco M3:n takaosassa katse kiinnittyy heti ensimmäisenä valtavaan kamera-alueeseen. Takaosan vasemmassa yläreunassa on laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”Super Triple Camera”. Kameroita on päätetty korostaa koko puhelimen levyisellä kiiltävällä muovikaistaleella, jonka yhteyteen on maalattu myös suuri Poco-logo. Puhelimen takaosassa on myös tutut CE-tiedot sekä muita vaadittuja infoja pikku präntillä.

Poco M3:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna sormenjälkilukija. Laitteen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortin. Poco M3:n yläreunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi kaiutin, mikrofoni sekä infrapunalähetin. Alareunaan on asetettuna kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Poco M3 tarjoaa varsin kookkaan 6,53 tuuman näyttöpaneelin, joka perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2340 x 1080 pikseliä. Kuvasuhde näytössä on myös moderni 19,5:9, minkä lisäksi näytön yläreunassa on monista puhelimista tuttu pisaramainen etukameratoteutus. Xiaomin mukaan näytön kirkkaus yltää 400 nitiin ja näytössä on lisäksi tuki sinisen valon suodattimelle.

Alle 200 euron hintapisteessä näytön tarkkuus on yksi POCO M3 -puhelimen valttikortteja. Monissa puhelimissa joudutaan nykyisinkin tyytymään HD+ -tasoisiin näyttöihin, mutta Poco M3 on tässä suhteessa pieni poikkeus. Muilta osin Poco M3:n näyttö on aikaisemmin testatun Redmi 9 -puhelimen identtisen näytön kanssa varsin perusvarma suoriutuja. Näytön katselukulmat ovat kohtuulliset ja kirkkaus on luonnollisesti liian vähäinen suorassa auringonvalossa, mutta peruskäytössä normaaleissa olosuhteissa kirkkaus on riittävä.

Xiaomi tarjoaa myös näytölle tuttuja asetuksia, joilla käyttäjä voi sitä muokata mieleisekseen. Näytön värintoistoa on mahdollista säätää monipuolisesti joko ennalta määritetyistä värimaailmoista tai vaihtoehtoisesti kustomoimalla itse esimerkiksi värilämpöä väriympyrästä. Näytön asetuksista on myös mahdollista aktivoida lukutila, tumma tila sekä yötila. Xiaomi antaa myös mahdollisuuden loven piilottamiseksi niin, että sitä ympäröivät alueet muutetaan mustaksi.

Teknisesti Poco M3 on myös varsin mielenkiintoinen, sillä Xiaomi hyödyntää puhelimessa Qualcommin kehittämää 11 nm prosessilla valmistettua Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriä. Snapdragon 662 tarjoaa kahdeksan Kryo 260 -suoritinydintä, joista neljä toimii korkealla 2.0 GHz:n kellotaajuudella ja loput neljä hieman alemmalla 1.8 GHz:n kellotaajuudella. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 610.

Poco M3 -puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 128 gigatavua sisäistä UFS 2.2 -tallennustilaa. Kyseessä on siis niin sanottu parempi versio puhelimesta, sillä valikoiduilla markkinoilla on tarjolla myös 4 + 64 gigatavun muistivariantti. Poco M3 -puhelimessa on lisäksi tuki microSD-muistikortille, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa 512 gigatavun muistikortilla.

Suorituskyvyltään Snapdragon 662 on kohtuullinen, mutta ei varmasti parhaimmasta päästä. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa Poco M3 sai varsin odotuksien mukaisia tuloksia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Poco M3:n saamia pisteitä saman hintaluokan Redmi 9– ja Huawei P Smart 2021 -puhelimiin. Redmi 9 tarjoaa MediaTekin Helio G80 -järjestelmäpiirin ja Huawei P Smart 2021 -puhelimessa on Kirin 710A -järjestelmäpiiri.

Testitulokset
POCO M3 (SD662) Redmi 9 (MTKHG80) Huawei P Smart 2021 (K710A)
AnTuTu (V8): 185 577 pistettä 200 139 pistettä 156 451 pistettä
Geekbench 4 (single): 1530 pistettä 1861 pistettä EI TULOKSIA
Geekbench 4 (multi): 5686 pistettä 6192 pistettä EI TULOKSIA
Geekbench 5 (single): 314 pistettä 364 pistettä 287 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1376 pistettä 1343 pistettä 1304 pistettä
PCMark 2.0: 5973 pistettä 8689 pistettä 6159 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1168 pistettä 1333 pistettä 885 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1020 pistettä 1170 pistettä 759 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2365 pistettä 2603 pistettä 2113 pistettä

Kuten suorituskykytestien tuloksista huomataan, niin Poco M3:n pisteet asettuvat Redmi 9:n alapuolelle, vaikka kyseessä on muutaman kympin edullisempi laite. Suorituskyky ei ole siis paras mahdollinen hintaluokassaan, mutta mielestäni Snapdragon 662 -järjestelmäpiiristä löytyy tarpeeksi puhtia päivittäiseen käyttöön. Aktiivisessa käytössä laitteessa saattaa olla havaittavissa pientä takkuilua, ja raskaimmissa peleissä ja sovelluksissa pienemmän suorituskyvyn huomaa nopeasti. Varmasti kuitenkin monille peruskäyttäjille ja puhelinta vain vähän käyttäville suorituskyky on riittävä.

Tekniikan osalta Poco M3 tarjoaa myös muutamia muita varsin mielenkiintoisia ratkaisuja. Puhelimessa on oletusarvoisesti esimerkiksi infrapunalähetin, joka on kätevä kodinlaitteiden ohjaamisessa. Laite toimii siis esimerkiksi television kaukosäätimenä esiasennetun Mi Remote -sovelluksen avustuksella. Yksi tekninen puute on mielestäni NFC, joka on löytynyt monista Xiaomin edullisemmistakin älypuhelimista. Poco M3:lla ei ole mahdollista muun muassa maksaa kaupassa NFC:n avulla.

Laitteessa on lisäksi stereokaiuttimet, jollaiset nähdään hyvin harvoin alle 200 euron puhelimissa. Laadullisesti kaiuttimet ovat vähintään kohtalaiset, mutta lippulaivapuhelimissa tavattujen stereokaiuttimien tasolle ei valitettavasti päästä. Laatu riittää mielestäni videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun lyhyitä aikoja, mutta mieluiten ainakin itse käyttäisin kuulokkeita.

Poco M3:ssa on vielä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joten laitteeseen voidaan kiinnittää perinteiset langattomat kuulokkeet. Toki puhelimessa on myös Bluetooth 5.0 -tuki, joten käyttäjät voivat hyödyntää myös langattomia kuulokkeita vakaalla Bluetooth-yhteydellä.

Kuten jo aikaisemmin todettiin, niin Poco M3 tarjoaa myös kylkeen sijoitetun sormenjälkilukijan, joka on toimivuudeltaan mukavan varma ja nopea. Sormenjälkilukijan sijainnista voidaan olla montaa eri mieltä, mutta ainakin itselläni lukitus aukeaa hyvin luonnollisesti peukalolla heti kun laitteen ottaa käteen. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, joka ei ole kuitenkaan yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus tuntui muutaman testaamisen jälkeen toimivan myös nopeasti ja luotettavasti, eikä sitä saatu ohitettua kuvalla.

Akunkesto ja pakkastesti

Poco M3 -puhelimen suurin valttikortti on akunkesto, sillä Xiaomi on pakannut laitteen sisälle kookkaan 6000 milliampeeritunnin akun. Kyseessä on suurempi akku kuin monessa muussa vastaavassa puhelimessa, joten tämän takia Poco M3 pystyy tarjoamaan myös normaalia paremman akunkeston. Aktiivisellakin käytöllä akun saa kestämään helpostikin pari päivää, joten Poco M3 on loistava valinta sellaiselle, joka arvostaa pitkää akunkestoa.

Testijakson aikana iltaisin akun varaus oli yleensä varsin aktiivisen päivän jälkeen vielä 50 prosentin tietämissä, mikä on erittäin hyvä suoritus. Poco M3:n erinomainen akunkesto ei ole mikään yllätys, sillä laitteessa ei ole esimerkiksi korkeaa virkistystaajuutta näytössä tai edes 5G-yhteyksiä. Akunkesto on hyvä suuren akun sekä varsin perinteisien teknisien ominaisuuksien takia.

Vaikka Xiaomi toimittaa puhelimen mukana 22,5 watin pikalaturin, niin Poco M3 tukee silti vain 18 watin pikalatausta. 18 watin pikalataus yhdistettynä suureen 6000 milliampeeritunnin akkuun, ei tulokset ole kovin erikoisia. Tällä kertaa emme toteuttaneet akun lataustestiä, sillä kyseessä ei ole mikään kovin nopea prosessi. Akun lataus ottaa nimittäin lähes kolme tuntia, joten Poco M3 kannattaa ladata täyteen öisin, kun on aikaa. Luonnollisesti Poco M3 ei tue langatonta latausta, mutta OTG-tekniikan avulla puhelimella voidaan ladata langallisesti muita laitteita.

Poco M3 laitettiin perinteiseen tyyliin SuomiMobiilin pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Poco M3 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akun varaus pysyi 100 prosentissa. Koska Xiaomi hyödyntää puhelimessa IPS LCD -näyttöpaneelia, niin näyttö muuttui pakastimessa huomattavan hyytelömäiseksi. Xiaomi oli myös estänyt akun lataamisen, mutta esimerkiksi salaman käyttäminen kuvattaessa oli mahdollista. Pakkasessa ollut sormenjälkilukija tuntui toimivan moitteetta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Poco M3:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut yllättäen 12 prosenttia, eli akunvaraus oli 88 prosenttia. Akun kuluminen oli yllättävän korkealla tasolla verrattaessa puhelimessa olevan akun suuruuteen. Usein akkua kuluu testissä keskimäärin 5-15 prosenttia. Myöskään tällä testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Poco M3 selvisi pakkastestistä hyvin, vaikkei suoritus ollut parhaimmasta päästä. Ensimmäinen testauskerta meni odotuksien mukaisesti, mutta toisella testauskerralla akun kuluminen oli selvästi suurempaa, vaikka edelleen keskimääräisellä tasolla. Ainoat selvästi ongelmat pakkastestissä olivat näytön hyytelöityminen sekä akun latauksen estäminen. Toki Poco M3 palautui normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Poco M3 ei pääse tarjoamaan mitään yllättävää. Vaikka Xiaomi lupaileekin ”Super-kolmoiskameraa”, en henkilökohtaisesti ole suuremmin vakuuttanut makro- tai syvyyskameroissa olevan mitään kovin ”superia”. Poco M3 -puhelimessa luotetaan siis hyvin tutuksi tulleeseen 48 megapikselin pääkameraan, jonka kaverina ovat makro- ja syvyysterävyyskamerat.

48 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukko, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 2 megapikselin makrokamera, jossa on f/2.4-aukko ja sillä päästään kuvaamaan kohdetta muutaman senttimetrin etäisyydeltä. Viimeinen takaosan kamera on tarkkuudeltaan myös 2 megapikseliä ja se on tarkoitettu ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten.

POCO M3:n kolmoiskamera lyhyesti:

  • 48 MP pääkamera (f/1.8, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamerana toimii 48 megapikselin kamerasensori, jossa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Oletusarvoisesti taltioidaan siis 12 megapikselin kuvia, vaikka toki 48 megapikselin kuvienkin ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana kuvat otettiin oletusasetuksilla, joten testikuvat ovat 12 megapikselin tasoisia.

Omassa hintapisteessään Poco M3:n pääkameralla saadaan aikaiseksi varsin mukavaa jälkeä. Kuvissa on paljon yksityiskohtia, värit taltiotuvat mukavan luonnollisesti sekä dynaaminen alue on varsin laaja, mutta ei mikään paras mahdollinen. Hyvässä valaistuksessa kamera on parhaimmillaan, mutta heikommassa valaistuksessa laatu heikkenee selvästi. Kamera tukee onneksi erillistä yökuvaustilaa, joka auttaa hieman tuottamaan parempia kuvia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Poco M3:n pääkameralla.

Makrokamera Poco M3 -puhelimessa on tarkkuudeltaan 2 megapikseliä ja kyseessä ei ole mikään erikoinen toteutus. Makrokameralla päästään ottamaan lähikuvia muutaman senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Koska kyseessä on 2 megapikselin kamera, niin kuvien laatu ei pääse juurikaan yllättämään edes hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Kuvat ovat varsin suttuisia, enkä ainakaan itse nähnyt testijakson aikana makrokameraa mitenkään tarpeellisena. Heikossa valaistuksessa makrokuvia ei kannata edes ottaa, sillä kuvat ovat erittäin heikkoja. Alapuolella on kuitenkin muutama makrokuva.

Kolmas Poco M3:n kameroista on myös 2 megapikselin tasoinen ja se on suunnattu syvyysterävyyden taltioimista varten. Kameraa hyödynnetään pääkameran kaverina muotokuvatilassa, jolloin kuvattavan ihmisen tai kohteen taakse saadaan luotua miellyttävä taustasumennus. Xiaomi on usein ollut vahvoilla syvyysterävyyden taltioimisessa, ja nyt myös Poco M3:lla saadaan aikaiseksi hyviä tuloksia. Kuvaustilanteessa toki täytyy olla valoa paljon ja kohteita vain yksi, jolloin lopputulos on hyvä. Alapuolella on yksi testikuva, jossa on käytetty taustasumennusta.

Poco M3 -puhelimessa on tuttu Xiaomin tuorein kamerasovellus, joka on saanut mukavia uudistuksia verrattuna aikaisempaan. Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta sekä aktivoida kuvausta avustava ruudukko. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy monia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy valikosta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksia pääkamerasta, sillä mahdollista on säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (100 – 4000) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0).

Yleiseltä käyttökokemukseltaan kamerasovellus on Poco M3 -puhelimessa hyvä, mutta ei kuitenkaan aivan täydellinen. Kamerasovelluksessa on havaittavissa viiveitä käynnistyessä sekä kameratilojen välillä vaihdettaessa, mutta viiveet eivät ole aivan tuskallisen pitkiä. Toisinaan oli havaittavissa myös muutamia kameran käyttöliittymän animaatioiden tökkimisiä, mutta parhaimmillaan kamerasovellus toimi ongelmitta. Henkilökohtaisesti tykkäsin kamerasovelluksessa siitä, että sen käyttöliittymää on mahdollista personoida oman mielen mukaisesti muun muassa erilaisilla korostusväreillä.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Poco M3 ei tarjoile mitään yllätyksiä, vaan tuttua Xiaomia. Puhelimessa on vielä Android 10 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää MIUI 12 for Poco -käyttöliittymä. Kyseessä on siis käytännössä MIUI 12 -käyttöliittymä, jossa on vain muutamia hyvin pieniä muutoksia. Testijakson lopussa Poco M3 -puhelimessa oli asennettuna Googlen 1. marraskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, eli joulu- tai tammikuun päivityksiä ei vielä ollut saatavilla.

Jo julkaisun aikaan Poco M3 on siis varusteltuna Googlen jo hieman vanhalla Android 10 -versiolla, vaikka Android 11 on tuotu markkinoille jo useita kuukausia sitten. Varsinaista päivityslupausta ei Xiaomi ole puhelimelleen antanut, mutta todennäköisesti laitteelle julkaistaan ainakin Android 11 -päivitys. Mitään aikataulua päivitykselle ei ole, joten sitä jouduttaneen odottamaan jopa kuukausia.

MIUI 12 sekä Android 10 olivat kuitenkin optimoitu puhelimelle varsin hyvin, eikä vastaan tullut häiritseviä bugeja. Toki laitteen suorituskyky ei ole paras mahdollinen MIUI 12:n varsin raskaisiin animaatioihin ja toteutukseen, sillä toisinaan oli havaittavissa selvää hidastelua, eikä käyttökokemus ollut aina käyttöliittymän kanssa kovinkaan sulava. MIUI 12 -käyttöliittymään ei enää tässä arvostelussa suuremmin tutustuta, sillä olemme käyneet sen läpi kattavasti muun muassa Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen yhteydessä.

Yhteenveto

Puhelimen omassa 169 euron hintapisteessä Poco M3 tarjoaa jopa hieman enemmän kuin mitä aluksi voisi kuvitellakaan. Usein samanhintaiset älypuhelimet ovat hieman heikosti varusteltuja, eikä Poco M3 poikkea tästä ideologiasta juurikaan, mutta Xiaomi on tuonut mukaan muutaman erittäin positiivisen erottuvuustekijän. Poco M3 eroaa kilpailijoista mielenkiintoisella ulkoisella toteutuksella, tarkalla näytöllä, massiivisella akulla sekä suurella sisäisellä tallennustilalla.

Testijakson aikana Poco M3:n ulkoinen toteutus osoittautui laadukkaaksi, mikä on mattapintaiseksi viimeistellyn muovin ansiosta. Henkilökohtaisesti tykästyin myös tarkkaan ja suureen näyttöön, sekä erityisesti suureen 6000 milliampeeritunnin akkuun, josta puhtia riittää pitkäksi aikaa. Poco M3 tarjoaa myös muita mielenkiintoisia toteutuksia, kuten stereokaiuttimet, infrapunalähettimen sekä 48 megapikselin pääkameran, jonka laatu riittää varmasti monille peruskäyttäjille.

Koska hinta on edullinen, niin luonnollisesti Xiaomi on joutunut myös ominaisuuksista karsimaan. Suurin yksittäinen puute mielestäni on NFC:n puuttuminen, joka löytyy jo edullisemmistakin älypuhelimista. Poco M3:n toinen puute löytyy ohjelmistotuesta, sillä Xiaomi ei ole antanut laitteelle minkäänlaista lupausta päivityksistä. Vaikka jo aikaisemmin totesin puhelimen pääkameran hyväksi, niin kamerakokemus ei mielestäni ollut aivan niin ”super” kuin mitä Xiaomi lupasi. Makro- ja syvyysterävyyskamerat ovat pääasiassa varsin turhat, ja myöskään kamerasovelluksen käyttökokemus ei ollut aina kovin sulava.

Suomessa Poco M3 tulee myyntiin 13. tammikuuta 4 + 128 gigatavun muistivariantissa sekä kolmessa väriversiossa, jotka ovat keltainen Poco Yellow, sininen Cool Blue sekä musta Power Black. Hintaa puhelimella on ainoastaan 169 euroa.

POCO M3

7.9

SuomiMobiilin testattavana käväisi Suomessa hiljattain myyntiin tuotu alle 180 euron hintainen POCO M3 -älypuhelin.

Hyvää
  • Laadukas muovirakenne ja massasta erottuva muotoilu
  • Suuri ja tarkka näyttöpaneeli
  • 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa
  • Stereokaiuttimet, kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja infrapunalähetin
  • Erinomainen akunkesto 6000 mAh akun ansiosta
  • Pääkameran kuvien laatu erityisesti hyvässä valaistuksessa
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
  • Akku latautuu varsin hitaasti
  • Ei NFC-tukea
  • Kameratoteutus ei ”Super”, kuten luvattu
  • Makrokamera erittäin turha
  • Ei minkäänlaista päivityslupausta
  • Käyttöliittymän hidastelut toisinaan
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut