ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G84 5G – Näyttävä ja yllättävä

Motorola Moto G84 5G

Motorolan tuotevalikoima on ollut viimeisen vuoden aikana melkoisen vahva monessa hintapisteessä ja syksyllä yhtiö päivitti Moto G -mallistonsa. SuomiMobiilissa otettiin testattavaksi Moto G84 5G, joka on luotu säväyttämään erityisesti väreillään, mutta myös teknisesti kyse on miellyttävästä laitteesta.

Puhelimeen on saatu 6,5 tuuman kokoinen pOLED-näyttöpaneeli, joka tarjoaa 120 hertsin virkistystaajuuden. Lisäksi tehoista on vastaamassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on mukavat 12 gigatavua RAM-muistia. Moto G84 5G ei tarjoa turhia kameroita, sillä mukana on 50 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin ultralaajakulmakamera. Muita mainittavia ominaisuuksia ovat 5000 milliampeeritunnin akku sekä Android 13 -käyttöjärjestelmä.

Suomessa Motorola Moto G84 5G on ollut myynnissä syyskuusta lähtien 299 euron suositushintaa. Kyseessä on 12 + 256 gigatavun muistiversio. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat tummansininen Midnight Blue, vaaleansininen Marshmallow Blue sekä punainen Viva Magenta.

Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G84 5G (XT2347-2)
Mitat: 160 x 74.4 x 7.6 mm
Paino: 166.8-168.3 g
Rakenne: Muovikehys / lasi edessä / tekonahka tai akryyli / IP54
Näyttö: 6.5 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 120 Hz / HDR10+ / 1300 nitiä
Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.88 / 1/1.5" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / AF / 120 asteen kuvakenttä) + LED-salama
Etukamera: 16 MP (f/2.5 / 1.0 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 30 watin langallinen lataus (laturi mukana)
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 1 vuotta Android-päivityksiä ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Tummansininen (Midnight Blue) / Vaaleansininen (Mashmallow Blue) / Punainen (Viva Magenta)
Hinta: 299 euroa (12 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Motorola Moto G84 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa puhelimen myyntipakkauksessa, joka on aikaisempaa ympäristöystävällisempi. Myyntipakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Moto G84 5G, jota suojaa mukana toimitettava suojakuori sekä paperi. Puhelimen alapuolella on tasanne, jonka alta paljastuu 33 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C). Lisäksi paketissa on SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja.

Myyntipakkaus on sisällöltään kattava verrattuna moniin kilpailijoihin. Motorola Moto G84 5G:n ostajat saavat mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittava. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen pikalaturista sekä suojakuoresta. Näistä usein karsitaan monissa muissa puhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola luottaa Moto G84 5G:n rakenteessa tuttuihin toteutuksiin, mutta puhelin erottuu joukosta tyylikkäillä väreillä. Puhelin on valmistettu muovista ja nyt laadukkuutta pyritään tuomaan myös vegaaninahalla. Motorola tarjoaa puhelinta kolmessa väriversiossa, jotka ovat tummansininen Midnight Blue, vaaleansininen Marshmallow Blue sekä testiinkin saatu punainen Viva Magenta.

Puhelimen muovinen kehys on viimeistelty mattapintaiseksi, joka on ainakin omaan mieleeni. Motorola Moto G84 5G -puhelimesta on tekonahkaisella sekä mattapintaisella akryylisellä takapinnalla varusteltuja versioita. Itse tykkään todella paljon tekonahkaisesta toteutuksesta, sillä se tuntuu todellisuutta arvokkaammalta. Tekonahka on pehmeä materiaalit, jonka lisäksi se tuo mukanaan huomattavasti paremman pidon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekonahka ei myöskään naarmuunnu tai kerää sormenjälkiä samalla tavalla kuin perinteisemmät muovi- ja lasipinnat. Ainoa todellinen huolenaihe tekonahkassa on sen kestävyys, mutta ainakaan reilun kuukauden mittaisen testijakson aikana se ei tuntunut olevan ongelma. Motorola Moto G84 5G:n takapintaan ei tullut väripinttymiä tai muita häiritseviä ongelmia. Pidemmässä käytössä nahkakuviointi voi varmasti hieman kulua.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, mutta sen valmistajaa ei ole vahvistettu. Yleisesti lasipinta tuntui kestävältä, eikä testijakson aikana saatu aikaiseksi syviä naarmuja. Näyttöön Motorola on luonnollisestikin laittanut likaa hylkivän pinnoitteen, joten lian saa pyyhkimällä pois. Tehtaalla näyttöön ei ole asennettu suojakalvoa, joten sellainen kannattaa halutessaan ostaa erikseen.

Käsituntumalta Moto G84 5G on yllättävän kulmikas, sillä Motorola ei ole saanut mukaan merkittäviä pyöristyksiä. Kehys on kauttaaltaan lähes tasainen ja etu- ja takapinnat ovat myös tasaiset. Kulmikkuutta löytyy, ja mielestäni Motorola olisi voinut tuoda ainakin takapintaan pienen kaartuvuuden. Toki kulmikkuus on syystä tai toisesta nykypäivän trendi, vaikka se ei tarjoakaan merkittävää ergonomisuutta.

Edullinen hinta näkyy myös Moto G84 5G:n yhdessä toteutuksessa. Nimittäin näyttölasia on kiertämässä ylimääräinen musta muovikehys. Tästä en itse suuremmin välitä ja tämän puhelimen kohdalla kehys on myös melko kookas ja huomattavissa.

Motorola Moto G84 5G ei ole kaikista kompaktein puhelin, mutta omassa kategoriassaan kuitenkin miellyttävä. Motorola on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 160 x 74,4 x 7,6 millimetriä. Painoa on 168,3 grammaa tekonahkaisena versiona ja 166,8 grammaa akryyliversiona. Motorola Moto G84 5G on erittäin jämäkkä puhelin, eikä se anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Motorola on tuonut parempaa vedenkestävyyttä puhelimiinsa viime aikoina, mutta tästä huolimatta Moto G84 5G -puhelimessa on vain IP54-luokitus. Tämä tarkoittaa, että puhelinta ei ole suunniteltu upotettavaksi kokonaan veteen, vaan se kestää roiskevettä. Käyttöä esimerkiksi kevyessä sateessa ei pitäisi pelätä.

Etuosaltaan puhelin on geneerinen, sillä Motorola hyödyntää tasaista näyttöpaneelia. Näytössä on kuitenkin hintaluokassaan mukavan ohuet kehykset, jonka myötä se peittää pinta-alasta noin 86 prosenttia. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin tarkoitettu kuuloke löytyy näyttölasin ja kehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytön kehyksestä ja näytön alareunaan on sijoitettu optinen sormenjälkilukija.

Motorola Moto G84 5G:n takaosassa on laatikkomainen hieman ulkoneva kamera-alue. Kamerat ovat vielä omissa ulkonevissa ympyröissään, joten puhelin keikkuu hieman pöydällä käytettäessä. Kahden kameran rinnalla kamera-alueessa on LED-salamavalo sekä teksti ”50MP 2.0 µm OIS”. Puhelimen takaosassa on tuttu M-logo keskellä, ja alareunassa Pantonen värilätkä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti muovista. Painikkeet ovat melko kapeat, ja mielestäni tuntuma oli heikko. Vasempaan kylkeen on tuotu SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai toisen tilanne muistikortti. Yläreunassa on yksi mikrofoni sekä Dolby Atmos -logo. Alareunasta löytyy kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä perinteikäs kuulokeliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Tällä kertaa Motorola on panostanut yllättävän paljon näyttöön, sillä käytössä on laadukas ja teknisesti kyvykäs paneeli. Motorola hyödyntää tasaista 6,5 tuuman pOLED-näyttöpaneelia, jossa on Full HD+ -tarkkuus sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde, 10-bittiset värit ja kirkkaus yltää parhaimmillaan 1300 nitiin.

Näytössä ei ole säästelty ja ainakin itse tykkäsin paljon sen mukanaan tuomasta kokemuksesta. Mielestäni kyseessä on yksi parhaimmista näytöistä alle 300 euron puhelimissa tällä hetkellä. Erityisesti OLED-tekniikka on omaan makuuni, sillä monissa kilpailijoissa käytetään samassa kategoriassa LCD-paneeleja. OLED-paneeli toistaa värit loistavasti sekä musta on oikeasti mustaa. Kirkkauden osalta ei ollut myöskään valittamista, sillä luettavuus oli hyvä pitkälti joka tilanteessa.

120 hertsin virkistystaajuus tekee käyttökokemuksesta sulavan, mutta se on jo melko yleinen tässä hintapisteessä. Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz ja 120 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 60, 90 tai 120 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60 tai 120 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Valitettavasti laitteisto ei tue vakiona HDR10-tekniikkaa. Puhelin tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan kokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Mielestäni Moto G84 5G:n näyttö on hintaluokkansa eliittiä. Vain harva kilpailijan puhelin tarjoaa OLED-paneeliin, joka on yhtä laadukas. Näyttö on myös tarpeeksi suuri ja tarkka sisällön kuluttamista ajatellen, jonka lisäksi käyttökokemus on mukavan sulava. Siinä missä Edge-mallistossa Motorola on tarjonnut kaartuvia näyttöjä, niin Moto G84 5G tuo tasaisen vaihtoehdon tarjolle.

Motorola on laittanut puhelimen sisälle Qualcommin kehittämän Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin, joka ei ole enää kovinkaan uusi piiri. Järjestelmäpiiri on suunnattu alle 300 euron hintapisteeseen, mutta jo näin vuonna 2023 olisi ollut myös uudempaakin tarjolla.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

Motorola Moto G84 5G on saatavilla Suomessa yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää LPDDR4x-RAM-muistia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sisäinen tallennustila perustuu UFS 2.2 -standardiin. Tallennustilaa on siis yllättävän paljon keskihintaluokan puhelimelle, jonka lisäksi sitä voidaan laajentaa myös muistikortilla.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo hyvin tuttu, mutta ajoimme tästä huolimatta Moto G84 5G -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit. Verrattuna esimerkiksi 100 euroa kalliimpaan Edge 40 Neo -puhelimeen, suorituskyky on noin neljänneksen heikompi. Alle 300 euron hinnalla suorituskyky on kuitenkin ymmärrettävissä.

Testitulokset
Motorola Moto G84 5G (SD695) Motorola Edge 40 Neo (MTK D7030) Motorola Edge 40 (MTK D8020)
AnTuTu (V8): 372 882 pistettä 438 332 pistettä 766 352 pistettä
Geekbench 6 (single): 904 pistettä 1044 pistettä 1112 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2045 pistettä 2523 pistettä 3413 pistettä
PCMark: 10 940 pistettä 14 162 pistettä 16 315 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 357 pistettä 698 pistettä 1264 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Moto G84 5G -puhelimen suorituskyky on siis kohtuullinen, mutta itse olisin kaivannut myös hieman enemmän suorituskykyä. Suorituskyky on mielestäni riittävä päivittäiseen käyttöön ongelmitta, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin takia puhelinta ei ole tehty raskaiden mobiilipelien pelaamiseen. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

Testijakson aikana Moto G84 5G -puhelimessa mobiiliverkot toimivat ongelmitta. Moto G84 5G:n kohdalla huomionarvoista on se, että mukaan ei ole tällä kertaa saatu eSIM-tukea. Kyseessä on mielestäni selvä puute jo vuonna 2023. Puhelimessa on NFC-tuki, joka mahdollistaa mobiilimaksamisen kaupan kassalla.

Muuta tekniikasta

Motorola on laittanut puhelimeen stereokaiuttimet, jota voidaankin tässä hintapisteessä odottaa. Pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimien osalta on tehty myös yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, joka on virittänyt äänenlaadun.

Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja mielestäni äänenlaatu on riittävä. Mistään parhaimmasta ei puhuta, mutta ääntä lähtee kivasti. Alareunan kaiutin tuntui kuitenkin olevan voimakkaampi, joten kaiuttimet eivät olleet täysin tasapainossa. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti puhepainotteisiin YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet.

Motorola on tuonut puhelimeen myös perinteisen kuulokeliittimen, jos sellaista vielä haluaa vuonna 2023 käyttää. Tämä helpottaa selvästi sellaisien käyttäjien elämää, jotka tykkäävät käyttää langallisia kuulokkeita. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.1 -yhteyden. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.

Moto G84 5G -puhelimessa hyödynnetään näytönalaista sormenjälkilukijaa. Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, eikä havaittavissa ollut häiritseviä viiveitä. Sormenjälkilukija tunnisti sormen lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus toimi pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Akunkesto ja pakkastesti

Motorola on pakannut puhelimeen suuren 5000 milliampeeritunnin kokoisen akun, jolta voi odottaa paljon. Ainakin testijakson aikana akunkesto oli hyvällä tasolla, sillä se ei loppunut koskaan kesken päivän. Akunkestoa voidaan pitää jopa valttikorttina, mutta toisaalta samassa hintapisteessä nähdään yleisesti muiltakin suuria akkuja.

Testijakson aikana monena iltana akkua oli noin 40 prosenttia, kun puhelinta oli käytetty aktiivisesti koko päivän. Moto G84 5G:n saa todennäköisesti pienemmällä käytöllä kestämään kahdenkin päivän ajan, mutta itsellä se ei ollut mahdollista. Hyvän akunkeston salaisuutena ei ole pelkästään suuri akku, vaan myös virtapihi järjestelmäpiiri.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latauksen osalta Motorola ei ole saanut mukaan parastaan, vaan on jopa hieman karsinut siitä. Käytössä on 30 watin tehoinen Turbo Power -pikalataus, vaikka Motorolalta on nähty jopa nopeampiakin pikalatauksia. Motorola haluaa nähtävästi hieman tehdä eroa kalliimpiin puhelimiin, vaikka tekninen toteutus mahdollistaisikin nopeamman latauksen.

Motorola hyödyntää latausratkaisussaan pohjana USB Power Delivery -standardia, joten myös puhelinta voidaan ladata tehokkaasti myös kolmannen osapuolen latureilla, joissa on PD-tuki. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin 33 watin langallisella laturilla, jonka Motorola toimittaa puhelimen mukana. Laturia ei siis tarvitse erikseen ostaa.

Motorola Moto G84 5G -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 33 watin pikalaturilla.

Moto G84 5G:n kookas akku vaatii latautuakseen 75 minuuttia, joka on pitkälti sitä tasoa, mitä voikin odottaa. Kyseessä on hyvä nopeus, vaikka tietysti nopeampiakin on 300 euron puhelimissa nähty.

15 minuutissa akkua on saatu jopa 31 prosenttia ja 30 minuutissa sitä on jo 56 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 57 minuutissa. Yleisesti akun lataus oli mukavan tasaista aina 70 prosenttiin asti, minkä jälkeen nopeus alkoi hidastumaan. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 4 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 18 minuuttia.

Langatonta latausta ei Motorola Moto G84 5G -puhelimessa ole. Tämä tietystikään ei ole mikään miinus ottaen huomioon hintapisteen.

Testijakson aikana Motorola Moto G84 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto G84 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä. Motorola oli estänyt akun latauksen, sillä puhelin ilmoitti vain ”yhdistetty, ei ladata”.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G84 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 15 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 85 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä yllättävän suurta, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Motorola Moto G84 5G pärjäsi odotetulla tavalla pakkastestissä. Pakkanen ei vaikuttanut liiaksi puhelimen käyttöön, sillä ainoastaan akun lataaminen oli estetty. Puhelin palautui kuitenkin nopeasti muutamassa minuutissa normaaliksi huoneenlämmössä. Akun kuluminen ensimmäisessä testissä oli vähäistä, mutta toisessa testissä juuri ja juuri keskiverron rajoissa.

Kamerat

Motorola ei ole lähtenyt pelleilemään kameroiden kanssa. Yleensä tässä hintapisteessä nähdään vähintään 1-2 erittäin turhaa kameraa, mutta Moto G84 5G ei pidä sisällään yhtään turhaa kameraa. Puhelimessa on pääkameran ohella ultralaajakulmakamera, joten heikkolaatuisia makro- tai syvyysterävyyskameroita ei ole saatu mukaan. Ja tietysti hyvä näin!

Pääkamerana toimii Samsungin kehittämä 50 megapikselin tasoinen sensori, jonka versioksi on kerrottu ”S5KGN9”. Samsung ei ole listannut sensoria omalla sivullansa, mutta tietojen perusteella siinä on paljon samaa ISOCELL GN5 -sensorin kanssa. Motorolan mukaan sensori olisi kooltaan 1/1.5 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/1.9-aukolla varusteltu linssi, tuki automaattitarkennukselle sekä optinen kuvanvakautus.

50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Hyvässä valaistuksessa Moto G84 5G tuottaa mielestäni miellyttävää jälkeä. Kuviin saadaan paljon yksityiskohtia sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Dynaaminen alue on myös hyvällä tasolla. Mielestäni Motorola hieman kuitenkin terävöittää kuvia liikaa. Omassa hintapisteessään kuvat ovat vahvaa perustasoa.

Heikossa valaistuksessa pääkamera ei pääse loistamaan, vaan kuvien laatu on ainoastaan keskivertoa. Yksityiskohtia kuviin saadaan mukavasti ja värit eivät ole liian heikot, mutta pehmeys lisääntyy todella vahvasti. Kuvat ovat myös usein melko tummia, vaikka käytössä olisi yökuvaustila. Hämäräkuvaukseen kamera ei ole siis kaikista paras. Pehmeys tuntui lisääntyvän paljon myös sisätiloissa, jos valoa ei ole oikeasti kunnolla saatavilla.

Alapuolella on pääkameralla taltioituja kuvia.

8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera perustuu Samsungin kehittämää ”S5K4H7AF” -sensoriin. Sensori on kooltaan 1/4 tuumaa ja siinä on 1.12 mikronin pikselikoko. Linssissä on f/2.2-aukko sekä sensori tukee myös automaattista tarkennusta. Tämä mahdollistaa ultralaajakulmakameran käyttämisen makrokuvaamiseen, joten sen ansiosta erillistä makrokameraa ei ole tarvittu.

Ultralaajakulmakameralta ei kannata odottaa ihmeitä, vaikka se erityisesti hyvässä valaistuksessa ajaakin asiansa. Kuvissa on hyvät värit ja yksityiskohtia on kohtuullisesti, mutta jopa täydellisessä valaistuksessa kuvissa on läsnä paljon pehmeyttä. Kuvat ovat kuitenkin sellaisia, joita kehtaa jakaa sosiaalisessa mediassa, mutta jos haluaa kuvata tarkkoja ultralaajakulmakuvia, niin Moto G84 5G ei ole kaikista paras.

Heikossa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee selvästi, ja se nähdään erityisesti lisääntyvänä pehmeytenä. Tämän takia myös yksityiskohtia katoaa ja kuvat ovat enemmän öljymaalauksia kuin oikeita kuvia. Heikossa valaistuksessa kuviin saadaan taltioitua kuitenkin hyvät värit, mutta kokonaisuus jää aika tummaksi. Ultralaajakulmakamera tukee vain automaattista yökuvaustilaa, mutta erillistä yökuvaustilaa tukee ainoastaan pääkamera.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja normaaleja kuvia.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvauksesta karsitaan yllättävän paljon, joka johtuu käytössä olevasta järjestelmäpiiristä. Moto G84 5G tukee korkeintaan 1080p 60 fps -kuvausta, eikä tuettuna ole 4K-videkuvausta. Kyseessä on suuri puute tässä hintapisteessä. Valitettavasti puhelin ei tue myöskään ultra- ja pääkameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen, vaan kamera on valittava ennen kuvauksen aloittamista.

Motorola tarjoilee puhelimessa 16 megapikselin tasoisen etukameran, joka perustuu OmniVision OV16A1Q -sensoriin. Kyseessä on 1/3.06 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1,0 mikronin pikselikoko. Etukamerassa on myös f/2.5-aukolla varusteltu linssi. Etukameran kuvien laatu on kohtalainen, mutta yllättävän pehmeä. Aktiiviselle selfiekuvaajalle puhelinta ei ole suunniteltu. Etukamera tukee korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvausta.

Motorola Moto G84 5G:n kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, yökuvaukselle, kuvaustyylille, kuvasuhteelle sekä painike asetusvalikkoon. Lisää pika-asetuksia saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin, jolloin esille tulee ajastimen ja aktiivisien kuvien asetukset.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Moto G84 5G:n kohdalla kuvaustilat ovat hidastus, video, valokuva, muotokuva sekä pro. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 16 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on erittäin selkeä ja miellyttävä käyttää. Motorola Moto G84 5G:n kohdalla kamerasovelluksen kokemus oli kohtuullinen, ja mielestäni sillä tasolla mitä voikin odottaa. Kamera taltioi kuvat vain pienellä viiveellä ja kuvaustilojen välillä vaihtaminen oli nopeaa.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Moto G84 5G on samaa tuttua, mitä muutkin Motorolan älypuhelimet ovat viime aikoina olleet. Puhelimessa on siis lähes puhdas Android 13 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on My UX -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimeen saatiin päivitys, jonka mukana tuli Googlen 1. lokakuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupauksen osalta Moto G84 5G on kategoriassaan jopa heikko. Motorola lupaa yhden Android-versiopäivityksen sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 14 -versiota sekä tietoturvakorjauksia aina syyskuuhun 2026 asti.

Yleisesti Motorola jakelee puhelimilleen tietoturvapäivityksiä kolmen kuukauden sykleissä. Motorola ei ole myöskään tunnettu kovin nopeista Android-versiopäivityksistä, joten päivitysnopeus ei ole todennäköisesti erikoinen. Mielestäni Motorolan pitäisi tässä hintaluokassa tähdätä vähintään kolmeen Android-versiopäivitykseen, jotta se pystyisi kilpailemaan muiden valmistajien kanssa.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Motorolan oma My UX -käyttöliittymä tarjoaa pitkälti Googlen suunnitteleman ohjelmistokokemuksen. Motorola on lähtenyt uudistamaan hieman asetusvalikon asettelua sekä tuonut mukaan monipuolisemmat kustomointitoiminnot. Itse tykkään lähestymistavasta, sillä puhdasta Androidia on aina miellyttävää käyttää.

Verrattuna aikaisempiin Motorolan puhelimiin on nyt Moto G84 5G -puhelimessa uudistettu lukitusnäyttö. Oletusarvoisesti ilmoitukset tulevat nyt näyttöön kuvakkeina alareunaan, josta ne saa auki. Ilmoituksien näkymisen tyyliä voi kuitenkin muokata ja ne saa näkyviin normaalisti luettelomaisesti.

Tämän uudistuksen ohella mukana on myös muita tutumpia Motorolan omia personointiominaisuuksia. Käyttäjät voivat helposti yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut pienen ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa siis yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Android 13 -versiossa Motorola on tuonut täysin uutena ominaisuutena Moto-suojauksen. Motorola on luonut lisätoimintoja, joilla pystyy lisäämään puhelimen tietoturvaa. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia.

Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus. Moto Suojaus -sovelluksen kautta päästään myös yksityisyyden koontinäyttöön, tietoturva- ja turvallisuusnäkymään, käyttöoikeuksien hallintaan sekä yksityisyyden hallintaan.

Motorola Moto G84 5G tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä.

Itse olen jo pitkään tykännyt Motorolan puhelimien tarjoamasta puhtaasta Android-kokemuksesta, jota on parannettu Motorolan omilla toiminnoilla. Motorola Moto G84 5G:n kohdalla ohjelmisto oli saatu toimimaan hyvin suhteutettuna melko vaatimattomaan suorituskykyyn. Vastaan ei tullut merkittävää hidastelua tai muita ongelmia, joka on aina ilo havaita keskihintaisessa puhelimessa.

Yhteenveto

Motorola Moto G84 5G on alle 300 euron hintapisteeseen miellyttävä uutuuspuhelin, jossa on Motorolan tutut vahvuudet. Kyseessä ei ole missään tapauksessa täydellinen 300 euron puhelin, mutta yllättävän näyttävä sekä kiinnostava.

Itse tykkäsin puhelimen näyttävistä väriversioista sekä vegaaninahalla höystetystä muotoilusta. Moto G84 5G on varusteltu erinomaisella OLED-näyttöpaneelilla, joka on tarkka, sulava sekä kirkas. Motorola on saanut mukaan myös suuret muistit, eikä tällä kertaa ole unohdettu muistikorttipaikkaa eikä myöskään kuulokeliitintä. Puhelimessa on myös hyvät stereokaiuttimet, näytönalainen sormenjälkilukija sekä puhdas Android-kokemus.

Heikkouksiksi voidaan luetella erityisesti Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, joka on jo näin vuonna 2023 melko iäkäs. Järjestelmäpiiri on puhelimen muutaman puutteen takana, sillä tarjolla ei ole esimerkiksi 4K-videokuvausta. Motorola ei ole saanut mukaan erikoisesti myöskään tukea eSIM-ratkaisulle, jota voisi jo odottaa. Motorola jää kilpailijoiden jälkeen myös päivitystuessa, sillä lupaus vain yhdelle Android-versiolle on oikeasti huono.

Omassa 300 euron hintaluokassaan Moto G84 5G -puhelimelle löytyy myös jonkin verran kilpailua Suomen markkinoilta. Suurimmat haastajat ovat mielestäni Samsung Galaxy A34 5G sekä OnePlus Nord CE 3 Lite 5G.

Motorola Moto G84 5G on tullut Suomessa myyntiin syyskuussa 2023. Hintaa puhelimella on 299 euroa ja kyseessä on 12 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat tummansininen Midnight Blue, vaaleansininen Marshmallow Blue sekä punainen Viva Magenta.

Motorola Moto G84 5G

7.8

Motorola Moto G84 5G on alle 300 eurolla mielenkiintoinen puhelin tarjoten tyyliä, hyvän näytön sekä erinomaisen akunkeston.

Hyvää
 • Näyttävät värit ja vegaaninahkainen toteutus
 • Erinomainen OLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Suuret muistit (12 + 256 Gt)
 • Hyvä akunkesto + laturi mukana!
 • Muistikorttipaikka ja kuulokeliitin
 • Näytönalainen sormenjälkilukija, stereokaiuttimet, Dual-SIM
 • Puhdas Android-kokemus
Huonoa
 • Ei tukea eSIM-ratkaisulle
 • Snapdragon 695 on jo iäkäs piiri
 • Videokuvaus rajoittuu 1080p-tasolle
 • Heikko päivityslupaus (1+3)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. ”Yleisesti Motorola jakelee puhelimilleen tietoturvapäivityksiä kolmen kuukauden sykleissä.”

  Tämä asia on tainnut parantua. Äsken ostamani g84 tarjosi (hieman ärsyttävästi) jokaisen tietoturva päivityksen erikseen päivittyen 1-2 kuukautta eteenpäin kerrallaan. Myös omistamani g71 taitaa saada tietoturvapäivityksiä 2kk välein. Lyhyt päivityslupaus pitänee kuitenkin edelleen paikkansa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut