ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto Z3 Play – Kallis puhelin keskinkertaisella tekniikalla

Motorola Moto Z3 Play

Testasimme loppuvuodesta 2017 Motorolan Moto Z2 Play- ja Moto Z2 Force -puhelimet, jotka olivat ulkoisesti hyvin samanlaiset, mutta teknisesti selvästi erilaiset. Tällä kertaa testattavaksi päätyi Motorola Moto Z3 Play, joka on seuraaja Moto Z2 Play -puhelimelle. Teknisesti uudempi versio on varusteltu kehittyneemmällä järjestelmäpiirillä, tuoreemmalla Androidilla, mutta myös varsin tutulla ulkoisella designilla.

Varsin uudehkossa Moto Z3 Play -puhelimessa luotetaan keskihintaluokan teknisiin ominaisuuksiin sekä kaksoiskameraan. Laatutuntumasta ei taaskaan ole tingitty, joka on puhelimen yksi parhaimmista puolista. Moto Z3 Playssa on mukana myös tuki Motorolan perinteisille Moto Mods -lisäosille, joita käväisi myös testissä kaksi kappaletta. Suomessa puhelin maksaa 499 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Lenovon käsialaa olevaan Motorola Moto Z3 Play -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Testi tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä, mikä paljastaa laitteen kestävyyden kylmissä olosuhteissa.

Tekniset tiedot
Motorola Moto Z3 Play (XT1929-8)
Mitat: 156.5 x 76.5 x 6.8 mm
Paino: 156 g
Rakenne: Alumiinikehys / lasipinnat
Näyttö: 6.01 tuumaa Full HD+ (1080 x 2160) / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 636 (Adreno 509)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt)
Kamera: 12 megapikselin (f/1.7 / 1.4µm / 1/2.55" / Dual Pixel PDAF) + 5 megapikseliä (syvyysensori) / kaksois-led-salama ja 8 megapikselin etukamera (f/2.0 / 1/4" / 1.12µm)
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava) / Pikalataus 15W
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (1. marraskuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC / magneettinen liitin (Moto Mods)
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX-tuki
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Deep Indigo
Hinta: 499 euroa

Myyntipakkaus

Moto Z3 Playn myyntipakkauksen sisältö.

Motorola on panostanut jälleen kerran myyntipakkaukseen ja sen unboxing-kokemukseen. Moto Z3 Play toimitetaan pitkälti punaisessa pakkauksessa, jonka päälipuolta koristaa Motorolan logot sekä itse puhelimen mallinimi. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on listattuna laitteen IMEI-tiedot sekä ilmoitettu muistiversio sekä väriversio.

Myyntipakkaus avataan liu’uttamalla punainen laatikko pois, minkä jälkeen päästään käsiksi paketin sisältöön. Ensimmäisenä esille tulee ”hellomoto”-tekstillä varustetun lapun alapuolelta Moto Z3 Play, joka on päällystetty muovilla. Puhelimen alapuolella on pahvinen tasku, jossa on laitteen käyttöohjeet sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Näiden alapuolella on vielä varsin vastaava tasku, jossa on Moto Mods Power Pack -lisäosa. Myyntipakkauksen pohjalla on vielä lisäksi kuulokeliitinadapteri, laturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä Motorolan 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varustellut nappikuulokkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola Moto Z3 Playn myyntipakkauksen voidaan katsoa olevan varsin täysi. Hienointa oli nähdä mukana tulevan suoraan myyntipakkauksesta Moto Mods Power Pack -lisäosa, joka tuo mukavasti lisäpuhtia akunkestoon. Toinen erikoisuus myyntipakkauksessa oli kuulokkeet, joissa oli perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin, eikä USB-C-tyypin liitintä, mikä olisi ollut luonnollisempi valinta, sillä Moto Z3 Playssä ei ole enää 3,5 mm kuulokeliitintä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorolan Moto Z -puhelinmallisto ei ole muuttunut kovinkaan radikaalisti moneen vuoteen, joten myöskin Moto Z3 Play näyttää hyvin pitkälti edeltäjältään. Puhelin on ohut ja kulmikas, eikä ilman minkäänlaisia kuoria kovinkaan miellyttävä kädessä pidettäväksi. Vaikka käsituntuma ei ole mikään paras, niin laadukkaista materiaaleista ei Motorola ole tinkinyt. Puhelin rakentuu 6000-sarjan alumiinista valmistetusta kehyksestä sekä Gorilla Glass 3 -lasista valmistetuista taka- ja etupinnoista. Puhelinta väännellessä käsien välissä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa, joka on hyvä osoitus laadukkaista materiaaleista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moto Z3 Playn ilmoitetut mitat ovat 156,5 x 76,5 x 6,8 millimetriä ja painoa löytyy 156 grammaa. Puhelin ei ole siis mikään kovin kompakti, mutta kuitenkin varsin ohut. Ohueksi puhelin on tehty suurella todennäköisyydellä Moto Mods -lisäosien takia, jotka ovat varsin suuria ja tekevät kokonaisuudesta yleensä varsin kömpelön. Mielestäni Moto Z3 Play on mukavan kevyt verrattuna lukuisiin testattuihin puhelimiin, joiden paino on lähemmäksi 200 grammaa. Eron huomaa heti.

Monen puhelimen kohdalla on saanut huomauttaa puuttuvasta IP-luokituksesta. Myöskään Moto Z3 Play ei ole vesitiivis. Puhelimessa on kuitenkin Motorolan mukaan edistyksellinen nanopinnoite, joka muodostaa vettä hylkivän kalvon ja suojaa pieniltä määriltä vettä, kuten läikkymisiltä, roiskeilta tai vähäiseltä sateelta. Puhelin ei kuitenkaan ole täysin vesitiivis, eikä sitä saa upottaa veteen tai altistaa vedelle ja muille nesteille. Moto Z3 Playn pitäisi siis kuitenkin kestää tiettyyn pisteeseen asti vettä, mutta tahallaan muun muassa uimaan puhelimen kanssa ei kannata lähteä.

Laitteen etupuolella valtaa on pitämässä suuri kosketusnäyttö, joka peittää etuosasta 78 prosenttia. Näyttö-runkosuhde on varsin pieni nykymittapuulla, mutta kuitenkin hyvällä tasolla. Näytön ylä- ja alapuolille Motorola on jättänyt suurehkot mustat kaistaleet, eikä näyttöä ole edes pyritty viemään aivan laitteen reunoihin asti. Näytön yläpuolella olevassa tilassa on etäisyyden- ja valoisuudentunnistin, puheluihin sekä muiden äänien toistamiseen käytettävä kuuloke/kaiutin sekä etukamera. Erillistä LED-ilmoitusvaloa puhelimesta ei löydy. Näytön alapuolella olevaan kaistaleeseen on asetettu kaksi mikrofonia sekä Motorolan logo.

Moto Z3 Playn takaosa näyttää hyvin samalta kuin edeltäjässään. Silmiin pistää selvästi ulkoneva pyöreä kameraosa, jossa on kaksi kamerasensoria sekä yksi kaksisävyinen kaksois-LED-salama. Kokonaisuutena kameroiden ja salaman asettelu luovat mielenkiintoisen emoji-tyylisen kuvion. Kameraosan alapuolella on tuttu Motorolan logo ja takaosan alareunassa on vielä yksi mikrofoni sekä magneettinen liitin Moto Mods -lisäosia varten.

Puhelimen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä sormenjälkilukija, jonka sijainti on varsin erikoinen. Testijakson aikana en ainakaan itse päässyt tykästymään sormenjälkilukijan sijaintiin, sillä se oli varsin kömpelö. Puhelimen takakuoreen sormenjälkilukijaa ei olisi voinut edes sijoittaa Moto Mods -lisäosien takia, mutta esimerkiksi etupuolella sormenjälkilukija olisi ollut selvästi paremmassa paikassa. Moto Z3 Playn vasemmassa kyljessä on tällä kertaa ainoastaan virtapainike, jossa on miellyttävä karhea pinta. Laitteen yläreunaan on asetettu yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista laittaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja yksi microSD-muistikortti. Puhelimen alareunassa on ainoastaan USB-C-tyypin liitäntä.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Yhtenä näkyvimpänä muutoksena Moto Z3 Play -puhelimessa voidaan pitää näyttöä, jos verrataan viime vuoden Moto Z2 Play -versioon. Nyt näyttö on kooltaan 6,01 tuumaa ja siinä on uuden suuntauksen mukainen 18:9-kuvasuhde sekä pyöristetyt kulmat. Näyttö perustuu Samsungin Super AMOLED -tekniikkaan ja sen tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli 1080 x 2160 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä löytyy 402, mikä takaa sen, ettei yksittäisiä pikseleitä pysty näkemään paljain silmin.

Yksi näytön vahvuuksista on Super AMOLED -tekniikan käyttäminen, sillä se toistaa tumman väritasot todella vaikuttavasti ja musta on oikeasti mustaa. Motorola tarjoaa näytölle myös mukavasti asetuksia muun muassa väritilan muokkaamiseen. Vakioasetuksilla näytön värit ovat kuitenkin mielestäni miellyttävät, eikä testijakson aikana näytön asetuksia ollut tarvetta vaihtaa. Näytössä on myös hyvät katselukulmat ja luettavuus auringonvalossa, vaikka mistään parhaimmasta näytöstä ei olekaan kyse.

Tekniikan osalta Moto Z3 Play on pitkälti täysin identtinen aikaisemmin arvostellun Nokia 7.1 -puhelimen kanssa. Tehoista vastaa siis Qualcommin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, joka on suunniteltu alemman keskihintaluokan älypuhelimille, mutta Moto Z3 Play maksaa Suomessa 499 euroa, minkä takia näinkin ”heikko” järjestelmäpiiri on yllättävä valinta. Itse olisin toivonut puhelimeen vähintäänkin jo selvästi kyvykkäämpää Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriä.

Qualcommin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 1,6 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 LP -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 260 HP -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 509. Suomessa myytävässä Moto Z3 Play -versiossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustilaa voi laajentaa maksimissaan 512 gigatavun microSD-muistikortin avustuksella.

Myöskin Moto Z3 Playn testijakson aikana laitteessa ajettiin läpi tutuimmat suosituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi hintaluokkansa muita puhelimia huonommin, mutta kuitenkin tuttuun Snapdragon 636 -piirin tyyliin. Vaikka piirin saamat pisteet eivät ole kovin erikoisia, niin silti päivittäisessä käytössä järjestelmäpiirin tehot riittävät mainiosti, eikä ylimääräisiä hidasteluja ole havaittavissa. Kovinkaan raskaita pelejä ei kuitenkaan kannata odottaa pelaavansa yhtä suorituskykyisesti kuin huippupuhelimilla. Alla olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto Z3 Playn saamia pisteitä samalla Snapdragon 636 -piirillä varustellun Nokia 7.1 -puhelimen vastaaviin pisteisiin sekä Suomessa 400 euroa maksavan Huawei Nova 3:n saamiin pisteisiin.

Testitulokset
Motorola Mot Z3 Play (SD636) Huawei Nova 3 (K970) Nokia 7.1 (SD636)
AnTuTu: 116 626 pistettä 202 146 pistettä 117 525 pistettä
Geekbench 4 (single): 1333 pistettä 1878 pistettä 1344 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4966 pistettä 6469 pistettä 4926 pistettä
PCMark 2.0: 5946 pistettä 7560 pistettä 6328 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 19 454 pistettä 30 391 pistettä 19 582 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 20 962 pistettä 35 401 pistettä 20 636 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 15 540 pistettä 20 325 pistettä 16 611 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 952 pistettä 2718 pistettä 949 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 814 pistettä 2806 pistettä 811 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2330 pistettä 2450 pistettä 2339 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Akunkesto

Puhelinta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta.

Moto Z3 Play on varsin ohut puhelin, joten kovin suurta akkua ei voi laitteeseen mahtua, ja se näkyy myös akunkestossa. Puhelimen sisällä on 3000 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka takaa kohtalaisen päivän akunkeston, mutta ei juurikaan tämän enempää. Testijakson aikana akku ei kuitenkaan loppunut kesken päivän, vaan sillä pärjäsi hyvin päivän verran. Iltaisin puhelin oli kuitenkin laitettava laturiin, jotta akkua olisi tarpeeksi myös seuraavaksi päiväksi.

Vaikka Moto Z3 Play on takaosastaan lasia, niin langatonta latausta ei edelleenkään ole mukaan tuotu. Langaton lataaminen on kuitenkin mahdollista, kunhan ensin ostaa erikseen myytävän langatonta latausta tukevan Moto Mods -lisäkuoren. Puhelinta ladataan oletuksena kuitenkin USB-C-tyypin liitännän kautta. Motorola toimittaa Moto Z3 Playn myyntipakkauksessa Suomessa 15 watin TurboPower -pikalaturin. Motorola lupaa TurboPowerin antavan puolessa tunnissa virtaa puoleksi päiväksi.

Motorolan TurboPower 15W lataa Moto Z3 Playn varsin nopeasti täyteen.

Testasimme testijakson aikana puhelimen mukana tulevan TurboPower-laturin latausnopeuden ja kyse ei ainakaan ole huonoimmasta päästä olevasta pikalatauksesta. Testin perusteella 30 minuutin latauksella saatiin akkua ladattua 53 prosenttia ja 60 minuutissa akkua oli lähes 90 prosenttia. Tyhjästä täyteen akku latautui 85 minuutissa, eli tunnissa ja 25 minuutissa. Jos verrataan esimerkiksi OnePlusin kuuluisaan pikalataukseen, niin OnePlus 6T latautui SuomiMobiilin testissä myös tyhjästä täyteen 85 minuutissa.

Motorola on todennäköisesti myös huomannut, ettei Moto Z3 Playn 3000 milliampeeritunnin akku vastaa nykyisiä odotuksia, sillä lukuisissa puhelimissa on jo 4000 milliampeeritunnin akku tai jopa tätä suurempi. Tämän takia puhelimen myyntipakkauksen mukana toimitetaan Moto Mods Power Pack -lisäosa, joka on perinteisen suojakuoren tyylinen, mutta samalla sisältäen akun, joka yhdistetään puhelimen takaosassa olevaan magneettiseen liittimeen. Lisäakussa on puhtia 2220 milliampeeritunnin verran, mikä tarkoittaa Moto Z3 Playstä löytyvän yhteensä 5220 milliampeerituntia, kun kuori liitetään puhelimeen. Tämä yhdistelmä takaa jo selvästi paremman akunkeston.

Pakkastesti

SuomiMobiilin arvioissa kiitosta saanut pakkastesti on tullut jäädäkseen, joten tämä testi tehtiin myös Motorola Moto Z3 Play -puhelimelle. Testin tarkoituksena on katsoa kuinka hyvin puhelin todellisuudessa kestää kovissa pakkaslukemissa. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto Z3 Play laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Tämän testin aikana puhelimesta oli kadonnut 1 prosentti akkua, eli akkua oli jäljellä 99 prosenttia. Akunkulutus ei siis ollut kovinkaan suurta, mikä ei ollut yllättävää, sillä tässä testissä vain harva puhelimista nykyisin sammuu tai akkua kuluu huimattavasti. Moto Z3 Playn Super AMOLED -näyttö ei muuttunut LCD-näyttöjen tapaisesti hyytelömäiseksi.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 17 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 83 prosenttia. Tulos oli tällä testauskerralla varsin odotuksien mukainen.

Pakkastesti osoitti Moto Z3 Playn olevan varsin kestävä kovemmissakin pakkaslukemissa. Akkua ei kulunut kummallakaan testauskerralla kovinkaan paljoa ja kulutus oli verrattavissa lukuisiin muihin nykyisiin älypuhelimiin. Myöskään puhelimen näyttö ei ottanut itseensä pakkasesta, mikä on OLED-teknologian ansiota.

Kamerat

Motorola luottaa tällä kertaa kahteen kameraan takaosassa. Kaksoiskamera rakentuu 12 megapikselin värillisestä kamerasta ja 5 megapikselin syvyyssensorista. Kaksoiskameran kaveriksi on myös laitettu kaksisävyinen kaksois-LED-salama, josta löytyy puhtia mukavasti myös pimeässä kuvaamiseen.

Pääkamerana hyödynnetään 12 megapikselin sensoria, jossa on f/1.7-aukko sekä 1.4 µm pikselikoko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus. Heikompi 5 megapikselin kamera on ainoastaan syvyyskartan luomista varten. Heikommassa kamerassa on f/2.0-aukko sekä 1.12 µm pikselikoko.

Mistään kovin erikoisesta kaksoiskamerasta ei siis Moto Z3 Playn kohdalla ole kyse, vaan luotetaan ratkaisuun, joka on teknisesti tuttu jo 300 euron hintaluokassa olevista puhelimista. Testikuvien perusteella myöskään laadussa ei päästä kovin lähelle muita 500 euron puhelimia, vaan laatu on selvästi huonompaa. Lähikuvissa laatu on hyvällä tasolla ja kuvissa on paljon yksityiskohtia. Maisemakuvaamisessa Moto Z3 Play ei ole vahvoilla ja kuvat ovatkin tällä osa-alueella varsin huonoja. Päivänvalossa kuvista on mahdollista saada hyviä, mutta hämärässä tuttuun tyyliin laatu heikkenee selvästi. Alla on muutamia puhelimen pääkameralla taltioituja otuksia.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska Moto Z3 Playn kaksoiskameran ainoa todellinen hyöty löytyy bokeh-kuvaamisesta, niin tätä testattiin testijakson aikana jonkin verran. Toki henkilökohtaisessa käytössä bokeh-kuvaamiselle ei ole juurikaan käyttöä, mutta joillekin käyttäjille kyseessä voi olla tarpeellinenkin ominaisuus. Testien perusteella Motorolalla olisi edelleen hieman petrattavaa bokeh-kuvaamisen kanssa. Alla olevista testikuvista voi nähdä, että kuvat eivät ole parhaimpia. Yleisesti kamera tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, mutta toisinaan taas on kohtia, joita ei tunnisteta ja bokeh-efektistä tulee hieman erikoisen näköinen.

Kamerasovellus ei ole saanut pitkään aikaan Motorolan puhelimissa juurikaan muutoksia ja jälleen kerran myös Moto Z3 Playn kohdalla luotetaan tuttuun kamerasovellukseen. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on varsin laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvastiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, videokuvaus, muotokuvatila sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän erilaisia tiloja. Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti mieleen nykyisistäkin Nokia-puhelimista löytyvän Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-herkkyyttä (100-3200), suljinnopeutta (1/6000-1/3) sekä valotusta. Kaiken kaikkiaan Motorolan oma kamerasovellus on varsin monipuolinen, mutta ei kuitenkaan parhaimmista päästä.

Käyttöjärjestelmä

Testaushetkellä Moto Z3 Playssä oli Android 8.1 Oreo.

Myöskin Moto Z3 Playssä luotetaan varsin puhtaaseen Android-käyttökokemukseen, johon on lisätty vain muutamia Motorolan omia muutoksia. Testijakson aikana puhelimessa oli Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä, johon oli asennettuna Googlen 1. marraskuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivityksien osalta Moto Z3 Play on siis hyvällä tasolla ja Motorolalla on ollut tapana päivittää tietoturvaa noin 2-3 kuukauden välein.

Motorola on lupaillut Moto Z3 Playlle myös tuoreempaa Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäpäivitystä, mutta toistaiseksi aikataulu on hieman avoinna. Todennäköisesti päivitystä saadaan odottaa pitkälle vuoteen 2019 asti, mutta toki Motorola voi yllättää ja julkaista päivityksen myös piakkoin.

Testijakson aikana puhelimessa ei tullut vastaan suuria ongelmia käyttöliittymän tai käyttöjärjestelmän osalta, vaan kaikki tuntui toimivan pääosissa moitteettomasta. Puhelimen suorituskyky on täysin riittävä pyörittämään Moto Z3 Playn varsin vähäisesti kustomoitua Androidia, joten myöskään tämän osalta ei ollut ongelmia.

Motorola on myös lisännyt joitakin hyödyllisiä ominaisuuksia omaan Android-versioonsa. Kuten monissa muissakin Moto-puhelimissa, niin myös Moto Z3 Playssa on muun muassa Moto-sovellus, jonka avulla puhelimessa on mahdollista säätää muutamaa Motorolalle ominaista ominaisuutta. ”Moto Toiminnot” -asetuksen alta löytyy muun muassa mahdollisuus avata puhelimen lukitus laitetta nostamalla ja katsomalla suoraan näyttöön (kasvojentunnistus) tai esimerkiksi ottaa näyttökuva pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Yksi henkilökohtaisia suosikkeja on ”yhden painikkeen siirtyminen”, sillä tämän toiminnon aktivoinnin jälkeen perinteinen navigointipalkki korvataan yhdellä painikkeella, jonka kautta puhelinta pystytään hallitsemaan eleiden avulla.

Tallaisia ovat Moto Mods -tulostin ja -kaiutin

Motorola lähetti testattavaksi Moto Z3 Playn ohella myös kaksi ylimääräistä Moto Mods -lisälaitetta, jotka ovat Moto Mods Polaroid Insta-Share Printer sekä Moto Mods JBL Soundboost 2 -kaiutin.

Moto Mods -lisälaitteet eivät missään nimessä ole halvimpia laitteita, joita puhelimen kaveriksi voisi kuvitella ostavansa. Esimerkiksi testiin lähetetty kaiutin maksaa Suomessa mukavat 99 euroa ja tulostimelta löytyy hintaa 169 euroa.

Polaroid Insta-Share Printer

Loppuvuodesta 2017 esitelty Polaroid Insta-Share Printer muuntaa älypuhelimen hetkessä valokuvatulostimeksi. Polaroid Insta-Share liitetään Moto Z3 Playn takaosassa olevaan liittimeen, minkä jälkeen laite tunnistaa tulostimen ja pyytää asentamaan sitä varten luodun sovelluksen Google Play -kaupasta.

Tulostimen mukana toimitetaan 10 kappaletta tulostimelle tarkoitettua Zink-paperia ja erikseen niitä voi ostaa muutamasta kaupasta. Suomessa esimerkiksi 30 kappaleen paperipaketti maksaa 30 euroa, joten mistään kovin halvasta valokuvapaperista ei ole kyse. Tulostimeen mahtuu kerralla 20 kappaletta tulostinpaperia ja yhdellä tulostimen lataamisella pystyy tulostamaan juurikin 20 kuvaa. Yhden kuvan tulostaminen kestää noin 30 sekuntia.

Ideana tulostin on mielenkiintoinen, mutta siltä ei kuitenkaan kannata odottaa liikoja. Vaikka tulostettava kuva olisi kuinka hyvä, niin se ei vaikuta lopputulokseen, joka on yleisesti todella surkea. Tulostettuihin kuviin tulee aina epätasaisuutta ja värit ovat haaleita. Nykyaikaisiin vaatimuksiin ei Polaroid Insta-Share -tulostin kykene ja tämän osalta olisi paljon parannettavaa. Toki nykyisellään kamera tulostaa hieman nostalgisen näköisiä kuvia.

Hintaa tulostimella on Suomessa 169 euroa, mikä on selvästi liikaa verrattuna siihen, mitä tulostin pääsee tarjoamaan. Jos hinta olisi noin 50 euron tietämissä, niin itse voisin harkita tulostimen ostamista, mutta nykyisellä hinnalla en lähtisi tätä Moto Mods -lisäosaa suuresti suosittelemaan.

JBL Soundboost 2 -kaiutin

Testiin lähetty JBL Soundboost 2 -kaiutin on jo nimensäkin mukaisesti toisen sukupolven kaiutinlisäosa Moto Z -malliston puhelimille. Uusittu versio tarjoaa päivitetyn designin sekä parempaa äänenlaatua. Ulkoisesti lisäosa on valmistettu muovista ja kankaasta. Kaiuttimessa on myös sisäänrakennettu tukijalka sekä oma akkunsa.

JBL Soundboost 2 tarjoaa kaksi 27 mm halkaisijaltaan olevaa kaiutinta, jotka takaavat yhdessä 6W:n tehon. Kaiuttimen oman akun koko on 1000 milliampeerituntia ja sen kerrotaan takaavan 10 tuntia musiikin toistoa. Laitetta ladataan USB-C-tyypin liittimen kautta. JBL Soundboost 2 on lisäksi roisketiivis.

Kaiutin on yksi hyödyllisimmistä Moto Mods -lisäosista, joita olen henkilökohtaisesti päässyt kokeilemaan. JBL Soundboost 2 tarjoaa erinomaisen kuuntelukokemuksen pienessä koossa ja tämän avulla saadaan selvästi parempaa ääntä aikaiseksi kuin puhelimen omasta kaiuttimesta. Testijakson aikana äänenlaadussa ei ollut valittamista, vaikka laatua ei voi missään nimessä verrata markkinoiden parhaimpiin kaiuttimiin. JBL Soundboost 2 on todella hyvä ”mobiilikaiutin”.

Suomessa tämä lisäosa maksaa 99 euroa, mikä on myös varsin paljon. Jos hinta olisi jälleen noin 50 euron tietämissä, niin kyseessä olisi täydellinen lisäosa puhelimen kaveriksi. Jos kuitenkin kuuntelee puhelimella paljon musiikkia, niin JBL Soundboost 2 voi olla kätevä matkakaiutin esimerkiksi mökkireissuille.

Yhteenveto

Motorola Moto Z3 Play on monella tapaa yksi erikoisimmista älypuhelimista, joita Suomessa on tällä hetkellä myynnissä. Hintaa löytyy huimat 499 euroa, vaikka puhelimen tekniikka on vastaavaa kuin lukuisissa noin 250-300 euron puhelimissa. Juurikin hinnoittelu tekee Moto Z3 Playsta varsin kyseenalaisen puhelimen, sillä sitä ei voida luetella hinnaltaan enää keskihintaluokkaan, mutta tekniikka on enemmän keskihintaluokkaa kuin hinnoittelu antaa ymmärtää.

Moto Z3 Playn hinnalla saa Suomessa paljon paremmilla ominaisuuksilla varusteltuja puhelimia. Mielestäni Motorolan pitäisi miettiä hinnoittelupolitiikka kokonaan uudestaan Suomessa, sillä suomalaiset ovat hyvin tietoisia siitä mitä ostavat ja tuskin Moto Z3 Play ainakaan monen kauppakassista löydy. Toki lisäarvoa puhelimelle on tuomassa Moto Mods -lisäosat, mutta en näe niistä oleva suurta hyötyä loppukäyttäjälle ja erityisesti Moto Mods -lisäosien korkea hinnoittelu ei suoranaisesti ainakaan houkuttele niiden ostamista.

Testijakson aikana Moto Z3 Play pääsi vakuuttamaan erityisesti laadukkaalla rakenteellaan, erinomaisella näytöllä sekä puhtaalla Android-käyttökokemuksella. Lisäksi myyntipakkauksesta löytyvä Moto Mods -lisäakku on erinomainen lisälaite. Huonoa on kuitenkin hinnoittelun lisäksi kuulokeliittimen puute, sormenjälkilukijan sijainti sekä varsin heikot kamerat. Kokonaisuutena Moto Z3 Play on siis varsin kaksijakoinen puhelin.

Motorola Moto Z3 Play -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

6.8

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Hyvä Super AMOLED-näyttö
  • Moto Mods -tuki tuo mahdollisesti lisäarvoa
  • Varsin puhdas Android-käyttökokemus
  • Myyntipakkauksessa Moto Mod -lisäakku
Huonoa
  • Liian kallis
  • Ei kuulokeliitäntää
  • Sormenjälkilukijan sijainti
  • Ei hintaluokkaansa vastaavia kameroita
  • Ei IP-luokitusta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut