AndroidArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 6T – Erinomainen huippupuhelin

OnePlus 6T

Arvostelimme kesäkuussa OnePlus 6 -puhelimen ja nyt lähes kuusi kuukautta myöhemmin on aika arvostella OnePlusin uusin tulokas, OnePlus 6T. Kyseessä on lokakuun lopussa julkaistu huippuominaisuuksilla varusteltu älypuhelin, joka on ulkoiselta toteutukseltaan pitkälti edeltäjänsä kaltainen, mutta OnePlus on tällä kertaa tuonut mukaan muutamia miellyttäviä uudistuksia sekä yhden mietteitä paljonkin herättävän tekniikan.

Tällä kertaa OnePlus tarjoaa uutuuspuhelimessaan suurennetun näytön sekä samalla pienennetymmän loven. Puhelimessa on myös jotain täysin uutta, nimittäin näytönalainen sormenjälkilukija, joka herättää jokseenkin hämmennystä. OnePlus 6T:n yksi erikoisuus löytyy lisäksi tarjolla olevista väriversioista sekä yhdestä hyvin uniikista erikoisversiosta. Puhelin tuli alun perin myyntiin perinteisissä Midnight Black- ja Mirror Black -versioissa, mutta vain viikkoa myöhemmin myyntiin tuotiin tyylikäs liukuvärjätty Thunder Purple -versio. OnePlus on tuonut tarjolle myös McLaren ”Speed Orange” -erikoisversion, jossa on uudenlainen ulkoinen värimaailma ja tekstuuri sekä yksi tekninen eroavaisuus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 6T on tällä hetkellä yhtiön kallein älypuhelin, sillä sen halvimman version hinta on 549 euroa, kun vielä puoli vuotta sitten OnePlus 6:n sai kaupasta 519 euron hintaan. Tässä arvostelussa tutustumme OnePlus 6T:n ominaisuuksiin sekä toteutukseen, mutta keskitytään eniten seikkoihin, joissa muutoksia on tapahtunut verrattuna edeltäjäversioon. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta reilun kahden viikon testijakson pohjalta.

Tekniset tiedot
OnePlus 6T (A6013)
Mitat: 157.5 x 74.8 x 8.2 mm
Paino: 185 g
Rakenne: Alumiinikehys / lasipinnat
Näyttö: 6.41 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 845 (Adreno 630)
Muisti: 6 / 8 / 10 gigatavua RAM-muistia 64 / 128 / 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamera: Sony IMX 519 16 megapikselin (f/1.7 / 1.22µm / EIS / OIS / PDAF) + Sony IMX 376K 20 megapikseliä (f/1.7 / 1.0 µm / PDAF) / kaksois-led-salama ja Sony IMX 371 16 megapikselin etukamera (f/2.0 / 1.0 µm / EIS)
Akku: 3700 mAh (ei irrotettava) / Pikalataus 20W
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (OxygenOS 9.0.5 ja 1. marraskuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX HD -tuki
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Midnight Black / Mirror Black / Thunder Purple / Speed Orange (McLaren)
Hinta: 549 € (6/128 Gt) / 579 € (8/128 Gt) / 629€ (8/256 Gt) / 699 € (McLaren 10/256 Gt)

Myyntipakkaus

OnePlus on pitkästä aikaa hieman uusinut puhelimen myyntipakkausta, sillä aikaisemmin pääväreinä ovat olleet puhdas valkoinen sekä punainen. OnePlus 6T:n kanssa päävärit ovat jälleen samat, mutta tällä kertaa valkoinen on harmaampi kuin aikaisemmin. Myyntipakkauksen päällä on erillinen OnePlus Community -liuska, jonka saa liu’uttamalla pois. Itse myyntipakkauksen pintaa koristaa OnePlusin logo, OnePlus 6T -mallinimi sekä ”Unlock The Speed” -markkinointiteksti. Pakkauksen takaosassa on tiedot puhelimen tallennustilasta ja väriversiosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa tulee heti ensimmäisenä esille omassa kolossaan OnePlus 6T, joka on suojattu muoveilla. Puhelimen alapuolella on tasku, jossa on laadukkaantuntuinen silikonisuojakuori, OnePlus-tarroja, pikakäyttöopas sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Myyntipakkauksessa on myös näiden lisäksi kirje OnePlusin toimitusjohtajalta Pete Laulta. Pakkauksen pohjalla on myös OnePlusin valkoinen pikalaturi, punainen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 3,5 mm kuulokeadapteri.

OnePlus 6T on pakattu siis varsin perinteikkääseen ja viimeisteltyyn myyntipakkaukseen, mikä jo itsessään antaa hyvän vaikutelman tuotteesta. Myöskin pakkauksen sisältö on odotetun mukainen, eikä mitään suuria yllätyksiä ollut tarjolla. Erityisen mielekästä oli nähdä suojakuori, jolla OnePlus 6T:n lasinen rakenne pystytään hyvin suojaamaan sekä tietysti myös kuulokeadapteri on loistava lisäys.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 6T on ulkoisesti hyvin pitkälti identtinen OnePlus 6:n kanssa, mutta myös muutoksia on tullut hieman uusien tekniikoiden käyttöönottamisen myötä. Nyt uutuuspuhelimessa ei ole enää sormenjälkilukijaa takaosassa, minkä lisäksi myös perinteisestä ja hyödyllisestä 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä on päätetty luopua kokonaan.

Laadullisesti OnePlus 6T on jälleen tuttua premium-luokkaa, sillä uusi Gorilla Glass 6 -lasi takaa hyvän naarmunkestävyyden, mutta on kuitenkin samalla hyvin liukas. OnePlus 6T:n Mirror Black -versio on huomattavan liukas kiiltävän alumiinikehyksen sekä takalasin takia, mutta muun muassa Midnight Black- ja Thunder Purple -väriversiot ovat paljon miellyttävämpiä mattapintaisen takalasin ansiosta. Hieman täydellistä premium-tuntumaa haittaamassa on näyttölasia kiertävä kapea muovikaistale, jollainen on löytynyt lukuisista OnePlusin puhelimista. Muovikaistale on kuitenkin OnePlus 6T:n kohdalla varsin huomaamaton, mutta sen valitettavasti tuntee puhelinta käytettäessä.

OnePlus 6T Thunder Purple

OnePlus on ilmoittanut uutuuspuhelimensa fyysisiksi mitoiksi 157,5 x 74,8 x 8,2 millimetriä ja painoa on 185 grammaa. Verrattuna OnePlus 6:n 155,7 x 75,4 x 7,75 millimetrin mittoihin sekä 177 gramman painoon, uutuuspuhelin on saanut hieman lisää korkeutta, paksuutta sekä painoa. Rinnakkain OnePlus 6T- ja OnePlus 6 -puhelimia pidettäessä fyysiset erot ovat kuitenkin hyvin minimaaliset. Käytettävyydeltään OnePlus 6T on varsin kompakti verrattuna näytön kokoon, minkä lisäksi painoakaan ei ole häiritsevän paljoa.

Yksi suuremmista heikkouksista OnePlus 6T:n rakenteessa on IP68-luokituksen puuttuminen, jollaista ei ollut myöskään OnePlus 6:ssa. Kuten edeltäjässään, niin myös OnePlus 6T:ssä OnePlus on kuitenkin hieman panostanut vedenkestävyyteen jonkin verran. Puhelimessa on näytön ja akun kannen välissä erityinen vaahtokerros, joka estää veden pääsyn virtapiiriin. Myöskin laitteen painikkeiden ympärillä olevat kolot on tiivistetty silikonirenkailla. Jos OnePlus 6T kuitenkin pääsee hajoamaan vedestä tai muun nesteen takia, niin OnePlus ei takuukorjaa tällaisia puhelimia. Tämän takia puhelinta ei siis kannata ainakaan tahallisesti altistaa vedelle tai muille nesteille. IP-luokitus on kuitenkin tällä hetkellä huippupuhelimissa yksi tärkeimmistä vaatimuksista, joten OnePlusilla on siis vielä hieman parannettavaa seuraavaan versioon.

OnePlus 6T:n etuosassa on panostettu erityisesti näytön saamiseksi aivan laitteen reunoille asti. Suuri 6,41 tuuman kosketusnäyttö peittää etuosasta noin 86 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin OnePlus 6:ssa, jonka vastaava luku oli 84 prosenttia. Puhelimen hieman muista reunoista suurempi mustakaistale löytyy näytön alaosasta, jota OnePlus ei ole pystynyt toistaiseksi viemään täysin puhelimen reunaan. Myöskin näytön yläosassa on näyttölovi. Tällä kertaa erityisesti lovi on saanut muutoksia ja selvän parannuksen. Nyt lovi on ainoastaan etukameralle ja se on varsin pieni. Pientä lovea kutsutaan vesipisaraksi. Lovessa on siis ainoastaan etukamera ja etukameran yläpuolella on vielä valaisuuden/etäisyydentunnistin sekä puheluihin käytettävä kuuloke. Muun muassa perinteinen LED-ilmoitusvalo on saanut väistyä suuremman näytön takia. Vaikka etuosassa ei ole mitään muuta ulkoisesti näkyvissä olevaan huomioitavaa, silti näytön sisällä on ulospäin näkymätön sormenjälkilukija.

Laitteen takaosa muistuttaa hyvin pitkälti edeltäjäänsä. Silmiin pistää erityisesti hieman ulkoneva kaksoiskamera, jonka alapuolella on kaksois-LED-salamavalo. Kameroiden alapuolella on myös OnePlusin perinteinen logo sekä puhelimen alareunasta löytyy teksti ”Designed by OnePlus”. Suurin eroavaisuus verrattuna OnePlus 6 -versioon on puuttuva sormenjälkilukija, jota ei OnePlus 6T:n takaosassa enää ole.

Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy käynnistyspainike sekä OnePlusin perinteinen kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin, josta voi asettaa laitteen ilmoitukset äänelliselle, värinälle tai kokonaan hiljaiseksi. Puhelimen vasemmasta kyljestä löytyy SIM-korttiluukku (kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, ei muistikorttia) sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. OnePlus 6T:n painikkeiden tuntuma on hyvä, eikä niiden osalta ole pahaa sanottavaa. Laitteen yläreunaan on sijoitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on USB-C-tyypin liitin sekä tämän molemmilla puolilla on kaiutinritilät. Vain toisen takaa löytyy itse kaiutin ja toisen takana on mikrofoni. Edeltäjäänsä verrattuna OnePlus on päättänyt poistaa puhelimesta perinteinen 3,5 mm kuulokeliittimen.

Näyttö

Yksi näkyvimmistä uudistuksista OnePlus 6T -puhelimessa löytyy näytöstä, joka on saanut hieman lisää kokoa ja pienemmän loven. Näytön koko on 6,41 tuumaa, kun aikaisemmin tyydyttiin hieman pienempään 6,28 tuuman näyttöön. Näyttö perustuu tuttuun tyyliin Optic AMOLED -paneeliin, jonka tarkkuus on 1080 x 2340 pikseliä. Myöskin näytön kuvasuhteeseen on tehty pieni muutos, sillä OnePlus 6T:ssä on 19.5:9-kuvasuhde, kun taasen OnePlus 6:ssa oli 19:9-kuvasuhde. Näyttöä on suojaamassa myös täysin tuore Gorilla Glass 6 -lasi.

Optic AMOLED -paneelit ovat Samsungin valmistamia, joissa pohjana siis hyödynnetään Samsungin AMOLED-tekniikkaa. Optic-sana OnePlusin puhelimien näyttöjen yhteydessä tarkoittaa sitä, että paneelit on optimoitu OnePlusin vaatimuksien mukaisesti. Optic AMOLED -paneeleissa on erityisesti säädetty värilämpötiloja sekä kontrastia OnePlusin ohjeistuksen mukaisesti. Henkilökohtaisesti olen AMOLED-näyttöjen ystävä, sillä ne ovat selvästi vakuuttavampia kuin kilpailevat LCD-näytöt. AMOLED-näytöissä erillistä taustavaloa ei tarvita LCD-näyttöjen tapaan ja tämän ansiosta näyttö toistaa tummat väritasot hyvin ja erityisesti mustan täysin mustana.

Puhelimesta löytyvä näyttö on tuttuun tyyliin huipputasoa. Siinä on loistavat katselukulmat, se on tarpeeksi tarkka ja se toistaa värit jo oletuksenakin erinomaisesti. Värintoiston osalta OnePlus tarjoaa myös muutamia asetuksia värien säätämistä varten. Puhelimessa on muun muassa valittavissa sRGB- ja DCI-P3 -väritilat. Testijakson aikana näyttö tuntui pärjäävän hyvin myös auringonpaisteessa, vaikka markkinoiden kirkkaimmasta näytöstä ei olekaan kyse. Yksi OnePlus 6T:n näytön heikkouksista on HDR-sertifikaatin puuttuminen, jollaisen voisi olettaa löytyvän huippupuhelimesta.

Suurin muutos on kuitenkin näyttölovessa, joka on nyt selvästi pienempi. Uusi lovi on enemmän allekirjoittaneen mieleen, sillä se ei ole enää yhtä häiritsevästi nähtävissä joka tilanteessa. Jos kuitenkin OnePlus 6T:n lovi häiritsee, niin puhelimen asetuksista löytyy mahdollisuus piilottaa lovi. Tämän asetuksen avulla lovea ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi ja loven molemmilla puolilla on nähtävissä ainoastaan ilmoituskuvakkeet.

OnePlus 6T:ssä on pienempi lovi kuin OnePlus 6:ssa.

Huomioitava seikka näytössä verrattuna edeltäjäversioon on selvästi enemmän pyöristetyt näytön kulmat, jotka tuovat omanlaisensa tyylikkyyden OnePlus 6T:lle. Puhelimesta löytyy myös tuttu Always-on-Display -ominaisuus, jota kutsutaan asetuksissa suomenkielisessä versiossa nimillä ”ympäristönäyttö” sekä ”tyyni näyttö”. Always-on-Display on ominaisuus, jonka avustuksella näytön ollessa sammutettuna on mahdollista saada näkymään ilmoitukset ja kellonaika. OnePlus tarjoaa ominaisuudelle muutamia erilaisia asetuksia sekä kellotauluja, joiden avulla käyttäjä pystyy tekemään ominaisuudesta omannäköisensä.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlus 6T McLaren -versiossa on huimat 10 Gt RAM-muistia.

OnePlus 6T jatkaa suorituskyvyn sekä tekniikan osalta samoilla komponenteilla kuin keväällä julkaistu OnePlus 6. Tämän takia tekniikkaan ei tulla kovin tarkasti perehtymään enää uudemman kerran. Arvostelun OnePlus 6 -puhelimesta voi käydä lukemassa täältä.

OnePlus 6T:ssä on Qualcommin tämän vuoden huippupiiri, eli Snapdragon 845. Snapdragon 845 on kahdeksanytiminen ja se rakentuu neljästä 2,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 385 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 385 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 630. Sisäistä tallennustilaa testiin saadussa versioissa on 128 ja 256 gigatavua, eikä tällä kertaa OnePlus tarjoa muita tallennustilaversioita. Erillistä muistikorttipaikkaa OnePlus ei ole edelleenkään puhelimeensa laittanut, mikä on ymmärrettävissä suurien tallennuskapasiteettien myötä.

OnePlus 6T on puhelin, jossa on laitettu RAM-muistien määrä uusiksi. Puhelimen McLaren-erikoisversiossa on peräti 10 gigatavua RAM-muistia. Perusversiossa on kuitenkin vain 6 tai 8 gigatavua, jotka myös riittävät raskaassakin käytössä paremmin kuin hyvin. Suurien RAM-muistien ansiosta OnePlus 6T pärjää hyvin myös suorituskykytesteissä verrattuna muihin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuviin puhelimiin.

Ajoimme myöskin OnePlus 6T:ssä kaikki tutut suorituskykytestit läpi ja niissä puhelin pärjäsi pitkälti samalla tavalla kuin OnePlus 6. Aluksi testasimme 8 gigatavun RAM-muistillisen version saamat pisteet, jonka jälkeen testasimme myös OnePlus 6T McLaren 10 gigatavun RAM-muistillisen version. Näiden kahden version välillä ei saatu kovin suuria eroavaisuuksia aikaan, vaikka pisteet olivatkin keskimäärin parempia 10 gigatavun versiolla kuin 8 gigatavun versiolla. Alla olevassa taulukossa on mahdollista vertailla Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvien OnePlus 6T:n, OnePlus 6:n ja Pocophone F1:n saamia pisteitä.

Testitulokset
OnePlus 6T 8 Gt (SD845) / McLaren 10 Gt OnePlus 6 (SD845) Pocophone F1 (SD845)
AnTuTu: 293 560 pistettä / 297 526 pistettä 286 820 pistettä 264 649 pistettä
Geekbench 4 (single): 2377 pistettä / 2400 pistettä 2431 pistettä 1738 pistettä
Geekbench 4 (multi): 8908 pistettä / 9062 pistettä 8975 pistettä 6607 pistettä
PCMark 2.0: 8767 pistettä / 8600 pistettä 8366 pistettä 7562 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 64 547 pistettä / 64 931 pistettä 62 021 pistettä 36 671 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 84 091 pistettä / 85 506 pistettä 79 392 pistettä 64 454 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 35 593 pistettä / 35 247 pistettä 35 123 pistettä 14 618 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4701 pistettä / 4722 pistettä 4631 pistettä 2624 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5228 pistettä / 5232 pistettä 5171 pistettä 2820 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3474 pistettä / 3522 pistettä 3391 pistettä 2111 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Akunkesto

Tällä kertaa OnePlus on suurentanut mukavasti akun kokoa ja nyt OnePlus 6T:ssä on 3700 milliampeeritunnin akku. Suurempi akku on luonnollinen ratkaisu, sillä OnePlus on päättänyt suurentaa muun muassa näyttöä. Akkua ladataan jälleen vain USB-C-tyypin latausliittimen kautta, eikä puhelin tue huippupuhelimissa tuttua langatonta latausta. Lasisissa puhelimissa langaton lataus on varsin kätevä ominaisuus, sillä sen ansiosta ei tarvitse tapella latausjohtojen kanssa.

Langattoman latauksen puutetta korvaa kuitenkin OnePlusin oma pikalataus, joka tunnettiin aikaisemmin Dash Charge -nimellä. Laturi kykenee siis 20 watin lataukseen, mikä takaa hyvin nopean latauksen, kuten OnePlus 6 -puhelimessa. 20 watin laturi on vakiona OnePlus 6T:n myyntipakkauksessa, mutta lisäksi erikseen julkaistu OnePlus 6T McLaren -versio tukee täysin uutta Warp Charge 30W -pikalatausta, joka on entistäkin nopeampi.

Testijakson aikana oli tilaisuus testata molempia puhelimia keskenään ja hieman vertailla tuloksia. Kokosimme alla olevaan kuvaajaan molempien 20W- ja 30W-laturien latausnopeudet, jotta voimme paremmin havainnollistaa eron nopeudessa.

OnePlus 6T McLarenin Warp Charge 30W -teknologian nopeus verrattuna normaalisti OnePlus 6T:n mukana tulevan Dash Charge 20W -pikalatauksen nopeuteen.

Kuvaajasta nähdään, että OnePlus 6T McLaren -versio latautuu selvästi nopeammin 30 watin laturilla kuin alkuperäinen OnePlus 6T latautuu 20 watin laturilla. OnePlus 6T McLarenin tyhjästä täyteen latautumiseen meni pitkälti tasan tunti, kun taasen normaalin OnePlus 6T -version täyteen latautumisessa kului tunti ja 25 minuuttia. Uudella lataustekniikalla OnePlus on siis pystynyt ottamaan 25 minuuttia pois latausajasta, mikä on yllättävän paljon. Latureiden nopeustesti toteutettiin puhelimien ollessa sammuksissa, mutta eroa ei pitäisi olla paljoa jos puhelimet olisivat päällä. OnePlusin Warp Charge -pikalatausteknologia on varmasti nopein pikalataus, jota on SuomiMobiilissa päästy testaamaan.

Testijakson aikana OnePlus 6T:n akku kesti yllättävän hyvin. Iltaisin yleisesti akkua oli jäljellä noin 20-30 prosenttia, jos puhelinta oli käytetty kohtuullisen paljon. Päivittäinen käyttö sisältää yleisesti kuvaamista, muutamia puheluita, viestittelyä, sosiaalisen median käyttämistä sekä videoiden katselua. Mielestäni akunkestoa voidaan pitää OnePlus 6T:n yhtenä vahvuutena, ja jos akku on loppumassa, niin vain muutaman minuutin lataamisella on mahdollista saada reilustikin lisää akkua.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme myös OnePlus 6T:n pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 6T laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Koska puhelimessa on AMOLED-näyttö, niin myöskään näytön kanssa ei ollut havaittavissa samanlaisia ongelmia kuin LCD-näyttöisten puhelimien kanssa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videoiden toistosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 7 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 93 prosenttia. Tulos on yllättävän hyvä, sillä yleisesti akunvaraus on tässä testissä tippunut useimmilla puhelimilla vähintään 15 prosenttia.

Pakkaskestävyyttä OnePlus 6T:ltä siis löytyy, eikä sammumista tai muita ongelmia kylmien pakkaskausien aikana tarvitse pelätä. Vaikka puhelin oli pakkasessa tunnin, niin myöskään näytönalaisen sormenjälkilukijan kanssa ei ollut ongelmia normaalia enempää. Lyhyesti tiivistettynä pakkastesti ei vaikuttanut negatiivisesti puhelimen käyttämiseen ollenkaan.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

OnePlus 6T:ssä on näytönalainen sormenjälkilukija.

Henkilökohtaisesti OnePlus 6T -puhelimessa olin eniten kiinnostunut uudesta sormenjälkilukijasta, jollainen nähdään ensimmäistä kertaa OnePlusin puhelimessa. Sormenjälkilukija sijaitsee tällä kertaa siis näytössä, kuten aikaisemmin testatussa Huawei Mate 20 Pro -puhelimessa.

Näytönalainen sormenjälkilukija on varsin uusi innovaatio älypuhelimissa, minkä takia se ei pääse samalle tasolle kuin normaalit sormenjälkilukijat. OnePlus 6T:ssä sormenjälkilukija toimii kohtalaisen hyvin, mutta OnePlus 6:n sormenjälkilukijan tasolle ei päästä varmuudessa, eikä nopeudessa. Toisinaan lukija ei tunnistanut sormea ja toisinaan siinä keski useita sekunteja. Näytönalainen sormenjälkilukija toimii samalla tavalla kuin normaalikin. Sormi asetetaan lukijalle ja se tunnistaa sormen, mutta tällä kertaa sormi täytyy asettaa varsin tarkasti sille osoitettuun kohtaan, jotta tunnistus onnistuisi varmiten.

Sormenjälkilukijan yhteydessä on myös muutamia erilaisia animaatioita, jotka todennäköisesti ovat mukana ainoastaan sen takia, että ne saisivat käyttäjän huomion pois sormenjälkilukijan hitaudesta. Itse testijakson aikana tykkäsin animaatioista, sillä ne olivat varsin hyvin toteutettu.

Toinen biometrinen tapa avata puhelimen lukitus on jo OnePlus 5T:stä tuttu kasvojentunnistus. OnePlusin kasvojentunnistus on aina ollut nopea sekä varsin luotettava, mutta siihen ei kannata kuitenkaan luottaa samalla tavalla kuin sormenjälkilukijaan. Etukameralla toteutettava kasvojentunnistus on todettu monessa tilanteessa selvästi heikommaksi turvaustavaksi kuin PIN-koodi tai sormenjälkilukija.

Kuten jo edeltävissä OnePlus-puhelimissa, niin myöskin OnePlus 6T:ssä kasvojentunnistus ei toimi kunnolla hämärässä tai pimeässä, sillä kamera ei tunnista kasvoja. Tähän ongelmaan on kuitenkin ratkaisu, jonka voi laittaa päälle asetuksista. Kyseessä on niin sanottu ”avustava valaistus”. Puhelimen näyttö muuttuu hämärissä olosuhteissa siis valkoiseksi, jotta kameralla olisi tarpeeksi valoa tunnistaa kasvot.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus on OnePlus 6T -puhelimessa varsin hyvä yhdistelmä. Ainakin henkilökohtaisesti testijakson aikana huomasin, että jos sormenjälkilukija ei suostu avaamaan lukitusta, niin kasvojentunnistus tekee sen nopeammin. Yhdessä biometriset suojausominaisuudet toimivat siis parhaiten.

Kamerat

Myöskin kamera on alue, jonka OnePlus on päättänyt jättää samanlaiseksi kuin OnePlus 6 -puhelimessa. Tällä kertaa ei siis tulla perehtymään myöskään kameraan kovin tarkasti, sillä suurimmat uudistukset ovat tulleet ohjelmistopuoleen, jossa muun muassa yökuvaustila on uusi ominaisuus. Myöskin OnePlus 6T:ssä luotetaan luonnollisesti kahteen kameraan takana sekä yhteen kameraan etuosassa. Koska kyseessä on OnePlusin huippupuhelin, niin kamerakin on todella hyvä. Kaksoiskamera koostuu OnePlus 6 -mallin tavoin 16 megapikselin pääsensorista sekä 20 megapikselin sensorista, joka parantaa muun muassa kuvien tarkkuutta sekä mahdollistaa tuttujen bokeh-kuvien ottamisen.

Pääkamera on siis 16 megapikselin Sony IMX 519 -laajakulmasensori, jossa on 1,22 um pikselikoko ja f/1.7-aukko. Pääkamerassa on myös optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on teknisesti hieman heikompi, mutta tarkempi 20 megapikselin Sony IMX 376K -sensori, jossa on 1,0 um pikselikoko ja f/1.7-aukkosuhde.

OnePlus 6T:llä taltioidut kuvat ovat hyviä ja niissä on paljon yksityiskohtia sekä värit ovat lähes jokaisessa kuvassa luonnollisia. Hämäräkuvauksessa puhelin ei ole vahvoilla oletusasetuksilla, mutta uusi yökuvaustila on hieman avustamassa haastavissa tilanteissa pidemmän valotusajan kanssa. Yö-tilassa on siis mahdollista saada hyviä kuvia pimeässä myös ilman minkäänlaista jalustaa, ainoastaan käsivaralta. Yleisesti OnePlus 6T:n kuvien laatu on hyvä ja samaa tasoa edeltäjänsä kanssa. Alla on muutamia kuvia, jotka on otettu OnePlus 6T:llä ja tarkemmin kamerasta voi käydä lukemassa OnePlus 6 -puhelimen arvostelusta.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

1x zoom vs. 2x zoom

Etukamera on myös täysin samanlainen kuin aikaisemmin ollaan nähty. Etukamerana on siis 16 megapikselin Sony IMX 376K -sensori, jossa on 1,0 um pikselikoko ja f/1.7-aukko. Etukamerasta löytyy myös videokuvausta varten elektroninen kuvanvakain, eli EIS. Etukameralla otetut kuvat ovat todella hyviä, eikä niistä ole suuresti valittamista. Etukameralla on mahdollista taltioida myös bokeh-kuvia.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimesta löytyy Android 9.0 Pie.

Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmää hyödynnetään OnePlus 6T -puhelimessa oletuksena, joten tämän osalta ei ole huomautettavaa tuoreimman päivityksen puuttumisesta. Testijakson lopussa OnePlus 6T:ssä oli päivitettynä Googlen 1. marraskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

OnePlus ei hyödynnä täysin puhdasta Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmää, vaan sen päällä hyrrää yhtiön itse kehittämä OxygenOS 9.0 -käyttöliittymä. Käyttökokemus ohjelmiston osalta on kuitenkin hyvin puhdas sekä nopea. OxygenOS:n yksi vahvuuksista on monipuoliset käyttäjälle tarjottavat asetukset, mutta silti hyvin puhtaassa Android-tyylissä. Vaikka OnePlus onkin kiinalainen valmistaja, niin Xiaomin tapaiseen raskaasti muokattuun MIUI-käyttöliittymään OnePlus ei ole tyytynyt.

Testijakson aikana OxygenOS:n kanssa ei ollut ongelmia, vaan kaikki ominaisuudet tuntuivat toimivan niin kuin pitäisikin. Yksi varmasti miellyttävimmistä uusista ominaisuuksista on hieman päivitetty eleohjattavuus. Aloitussivulle pääsee pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja viime aikaisiin sovelluksiin samalla eleellä, mutta pysäyttämällä liikkeen hetkeksi. Takaisin edelliseen sivuun on mahdollista päästä pyyhkäisemällä näytön alareunan vasemmasta tai oikeasta reunasta ylöspäin. Kokonaan edelliseen sovellukseen päästään nyt pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja liu’uttamalla sormi edelliseen sovellukseen. Eleohjattavuus osoittautui testissä toimivaksi ratkaisuksi. Jos kuitenkaan tämä ratkaisu ei miellytä kaikkia, niin OnePlus antaa mahdollisuuden vaihtaa myös perinteiseen navigointipalkkiin sekä Android 9.0 Pien omaan elenavigointipalkkiin.

OnePlus 6T McLaren Edition – pari päivitettyä teknistä ominaisuutta

OnePlus 6T McLaren on erikoisversio, jossa on muutamia päivitettyjä ominaisuuksia. Puhelimessa on uusi Warp Charge 30W -lataustekniikka, joka lataa hieman nopeammin kuin yleisesti. Lisäksi McLaren-versiossa on ensimmäistä kertaa 10 gigatavua RAM-muistia. Puhelimessa on lisäksi selvästi erilainen myyntipakkaus. Lisää puhelimesta voi käydä lukemassa erikseen julkaistusta artikkelista.

Aikaisemmin tässä artikkelissa olemme jo hieman tarkastellut McLarenin tarjoaman 10 gigatavun RAM-muistin vaikutusta suorituskykyyn vertaamalla sitä OnePlus 6T:n 8 gigatavun versioon. Lisäksi olemme katsoneet, kuinka nopeasti uusi 30 watin pikalataus lataa puhelimen akun täyteen. Suuria muita muutoksia OnePlus 6T McLaren ei kuitenkaan pääse tarjoamaan, vaan kyseessä on varsin hillitty erikoisversio.

Designin osalta McLareniin on tuotu erilainen takakuori. McLarenin tunnusomainen Papaya Orange -väri kulkee laitteen alareunaa pitkin, taittaen vähitellen mustaan. Puhelimen takakuori perustuu McLarenin hiilikuituun, jota on käytetty McLarenin Formula 1 -autojen suunnittelussa vuodesta 1981. Takakuoressa on myös McLarenin logo.

OnePlus 6T McLaren -erikoisversion on vasta julkaistu ja sen hinta on 699 euroa. Kyseessä on siis OnePlusin kallein älypuhelin tähän mennessä. Suomessa erikoisversio on saatavilla OnePlusin omasta verkkokaupasta sekä DNA:lta, Telialta, Elisalta ja Verkkokauppa.comilta.

Yhteenveto

OnePlus 6T (Mirror Black, Speed Orange, Thunder Purple)

OnePlus 6T on mielenkiintoinen uutuuspuhelin, joka on kuitenkin monelta osin hyvin samanlainen keväällä julkaistun OnePlus 6 -puhelimen kanssa. Suurimmat muutokset on tullut suurempaan akkuun ja näyttöön, joiden lisäksi sormenjälkilukija perustuu uuteen tekniikkaan. Myöskin 3,5 millimetrin kuulokeliittimelle on saatu sanoa hyvästit, vaikka vielä OnePlus 6:ssa se oli yksi avainominaisuuksista.

Testijakson aikana suuri näyttö ja kutistettu näyttölovi tekivät positiivisen vaikutuksen. Myöskin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri mahdollistaa loistavan suorituskyvyn yhdessä OnePlusin optimointien kanssa. Yksi selvä vahvuus on myös tuore Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä yhdessä OxygenOS 9.0 -käyttöliittymän kanssa, jossa on hyvin toimiva OnePlusin oma eleohjattavuus. Henkilökohtaisesti olen myös vakuuttunut puhelimen hyvästä kamerasta, akunkestosta sekä nopeasta pikalatauksesta.

Mikään puhelin ei ole kuitenkaan täydellinen, joten myös OnePlus 6T:ssä on pieniä puutteita sekä ongelmia. Puutteiksi on helppo luetella muun muassa 3,5 mm kuulokeliittimen puuttumisen, IP-sertifikaatin mukaisen vedenkestävyyden puuttumisen sekä langattoman latauksen ja ilmoitusvalon poissaolon. Ongelmia taasen esiintyi uuden sormenjälkilukijan kanssa, joka ei aina tunnistanut sormea, eikä se ollut myöskään kovin nopea.

Suomessa OnePlus 6T on tarjolla monessa versiossa, mutta 549 euron lähtöhintaan kyseessä on todella kilpailukykyinen paketti. Mikään Suomessa myynnissä oleva älypuhelin ei pysty samaan laatutuntumaan, nopeuteen sekä laadukkaisiin ominaisuuksiin kuten OnePlus 6T. Valitettavaa kuitenkin on, että OnePlus 6T ei ole joka osa-alueella yhtä vahvoilla kuin edeltäjänsä. OnePlus 6T on mielestäni kuitenkin loistava valinta omassa hintaluokassaan. Alla vielä OnePlus 6T:n eri versioiden hinnat ja väriversiot.

 • OnePlus 6T 6 + 128 Gt: 549 euroa (Mirror Black)
 • OnePlus 6T 8 + 128 Gt: 579 euroa (Mirror Black / Midnight Black / Thunder Purple)
 • OnePlus 6T 8 + 256 Gt: 629 euroa (Midnight Black)
 • OnePlus 6T McLaren 10 + 256 Gt: 699 euroa (Speed Orange)

OnePlus 6T -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

9.3

Hyvää
 • Erinomainen näyttö
 • Laadukas rakenne
 • Tuore Android 9.0 Pie ja OxygenOS:n muokkaukset
 • Toimiva eleohjattavuus
 • Kamera ja sen ominaisuudet
 • Dual-SIM
 • Hyödyllinen Alert Slider -kytkin
 • Hyvä akunkesto ja nopea 20W-lataus
 • Tehokas Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri ja jopa 10 Gt RAM-muistia
Huonoa
 • Ei 3,5 mm kuulokeliitäntää
 • Ei edelleenkään IP-sertifikaatin mukaisesti vesitiivis
 • Ilmoitusvalo puuttuu
 • Langattoman latauksen puute
 • Ei stereokaiuttimia
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Uusittu sormenjälkilukija ei kovin nopea
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android