ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola One – Paluu vuoteen 2016

Motorola One

Arvostelimme aikaisemmin Motorolan Moto Z3 Play -puhelimen ja tällä kertaa on aika arvioida Motorolan ensimmäinen Suomessa myyntiin saapunut Android One -tuoteperheeseen kuuluva Motorola One -älypuhelin. Uutuuspuhelin maksaa Suomessa 299 euroa ja se on tarjolla kahdessa värissä, jotka ovat valkoinen ja testiinkin toimitettu musta.

Rakenteeltaan sekä tekniseltä toteutukseltaan Motorola One on kuin paluumatka vuoteen 2016, jolloin 300 eurolla saattoi saada vastaavan puhelimen. Toki Motorola Onessa on muutamia vahvuuksia, kuten Android One, mutta valitettavasti se ei riitä tuottamaan parasta kokemusta, jos puhelin on muuten varsin huono. Motorola One tarjoaa kohtalaisia ominaisuuksia, mutta Motorolalla on selvästi myös parannettavaa tuleviin versioihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Motorola One -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Testi tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Motorola One (XT1941-4)
Mitat: 149.9 x 72.2 x 8 mm
Paino: 162 g
Rakenne: Muovi
Näyttö: 5.9 tuumaa HD+ (720 x 1520) / 19:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 625 (Adreno 506)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 256 Gt)
Kamera: 13 MP (f/2.0 / 1.12µm / PDAF) + 2 MP (f/2.2 / 1.12µm / syvyysensori) / led-salama ja 8 MP etukamera (f/2.2 / 1.12µm)
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava) / Pikalataus 15W
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (1. lokakuuta 2018 tietoturva / Android One)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta ja valkoinen
Hinta: 299 euroa

Myyntipakkaus

Motorola One -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Motorola One toimitetaan myyntipakkauksessa, jonka päävärit ovat violetti ja valkoinen. Pakkauksen ulkopuolta koristaa useat Motorolan logot sekä Android One -logot. Pakkauksen takaosassa on kuva Motorola Onen molemmista väriversioista sekä listattuna laitteen tärkeimpiä teknisiä tietoja. Yhdellä kyljellä on myös tietoa puhelimen väriversiosta sekä tallennustila- ja muistikapasiteeteista.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin, jonka päällä on suojamuovi ja puhelin on kätketty suojakuoren sisälle. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvinen tasku, jossa on käyttöohjeet sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Pakkauksen pohjalla on vielä Motorolan oma 15 watin TurboPower-pikalaturi sekä USB-C-tyypin liittimellä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä kertaa Motorola on minimoinut myyntipakkauksen sisällön, eikä mukana toimiteta kuin pääasiassa kaikki käytön aloittamiseen tarvittava. Toki mukana on pehmeämuovinen suojakuori, mutta muovisessa puhelimessa sellaista ei välttämättä tarvitse käyttää.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola One on varsin erikoinen älypuhelin Suomen markkinoilla, kuten ovat olleet myös muutamat muutkin Motorolan uutuuspuhelimet. Rakenteeltaan puhelin on varsin kyseenalainen 300 euron hintaluokkaan, sillä rakenne on lähes kokonaan muovia. Motorola One on tehty kuten se olisi valmistettu alumiinisesta kehyksestä sekä lasista pinnoista, mutta heti puhelimen otettaessa käsiin huomaa, että kyseessä on hyvin halvalta tuntuva puhelin. Laitteen kehys on valmistettu muovista, joka on käsitelty kiiltäväksi. Motorola Onen takaosa on myös muovia, jossa on lasisen vaikutelman antava pinnoite.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kädessä pidettäessä Motorola One varsin liukas, vaikka rakenne onkin muovia. Puhelin ei kuitenkaan päästä minkäänlaisia natinoita laitetta väännellessä. Yllättävää testijakson aikana oli kuitenkin, että Motorola Onen muovinen takakuori ei kerännyt juurikaan naarmuja. Lisäksi lasiksi naamioitu muovipinta keräsi lasin tavoin likaa, mutta oli myös helposti pyyhittävissä pois hylkivän pinnoitteen ansiosta. Motorola ilmoittaa puhelimen fyysisiksi mitoiksi 149,9 x 72,2 x 8 millimetriä ja painoa löytyy 162 grammaa. Puhelin on siis kooltaan varsin sopiva, eikä myöskään painoa löydy kovinkaan paljoa.

Motorola One ei ole valitettavasti vedenkestävä minkään IP-luokituksen mukaisesti, mutta puhelin on kuitenkin roiskevesitiivis, kuten lukuisat muutkin Motorolan puhelimet. Motorola Onessa on valmistajan mukaan edistyksellinen nanopinnoite, joka muodostaa vettä hylkivän kalvon ja suojaa pieniltä määriltä vettä, kuten läikkymisiltä, roiskeilta tai vähäiseltä sateelta. Puhelinta ei saa kuitenkaan upottaa veteen tai altistaa paineistetulle vedelle ja muille nesteille.

Motorola Onen etupuolella näyttö vie 79 prosenttia koko pinta-alasta. Näyttöä kiertää varsin paksut reunat, mutta näytön alapuolella on vielä selvästi paksumpi musta kaistale. Tähän kaistaleeseen Motorola on asettanut ainoastaan oman logonsa. Näytön yläreunassa on nähtävissä todella leveä lovi, johon on integroituna pehmeä selfie-salama, etäisyyden- ja valoisuudentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera.

Takaosa on perinteiseen tyyliin varsin pelkistetty. Vasemmasta yläkulmasta löytyy kaksi kameraa, joiden välissä on yksi LED-salama. Molemmat kamerat ovat hieman muusta rungosta ulkonevat ja niiden reunat ovat varsin terävät. Puhelimen takaosassa on nähtävissä myös Motorolan M-logo, joka on painettu sormenjälkilukijan yhteyteen. Takaosan alareunassa on myös Android One -logo sekä tutut tiedot muun muassa puhelimen mallikoodista sekä valmistusmaasta.

Puhelimen oikeaan kylkeen on asetettu äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Painikkeiden tuntuma on hyvä, mutta samalla varsin muovinen. Laitteen vasempaan reunaan on asetettu vain SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortti. Motorola Onen yläreunasta löytyy yhden mikrofonin lisäksi 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on uudenlainen USB-C-tyypin latausliitin sekä tämän molemmilla puolilla kaiutinritilät. Valitettavasti kuitenkin vain toisen ritilän takaa löytyy kaiutin ja toisen takaa yksi mikrofoni.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on yksi osa-alue, jossa Motorola One ei ole millään tavoilla kovin vahvoilla. Puhelimessa on suurehko 5,9 tuuman IPS LCD -näyttö, jonka tarkkuus on ainoastaan HD+ -tasoa. Pikseleitä löytyy siis 720 x 1520, mikä tekee 287 pikseliä tuumaa kohden. HD-tasoisen näytön voisi ymmärtää helposti alle 150 euron puhelimessa, mutta 300 euron hintaluokassa tämän tasoinen näyttö alkaa olemaan jo kummastuttava valinta Motorolalta. Yksittäisiä pikseleitä on edelleen vaikea havaita, mutta Androidin omat kuvakkeet eivät näytä yhtä tarkoilta kuin Full HD -näytöillä.

Vaikka näyttö onkin vain HD-tasoa, niin siinä on silti kohtalaisen hyvä värintoisto. Värit ovat ehkä oletuksena hieman haaleita, mutta onneksi tätä varten Motorola on laittanut puhelimeen asetukset väritilaa varten. Motorola Onen näytössä on myös hyvät katselukulmat, mutta mitään huipputason katselukulmia ei kannata odottaa. Myöskään auringonpaisteessa näyttö ei ole parhaimmillaan.

Puhelimessa on näyttölovi, mutta ei minkäänlaisia asetuksia loven piilottamiseen.

Näytössä on 19:9-kuvasuhde, mikä tarkoittaa myös lovea näytön yläreunassa. Motorola One on yksi Motorolan ensimmäisistä lovinäytöllisistä puhelimista ja tällä kertaa se on toteutettu härskisti kopioimalla Applelta. Lovi peittää näytön yläreunasta pitkälti puolet, minkä takia ilmoituskuvakkeille ei jää enää tilaa. Loven vasemmassa reunassa on kellonaika ja oikeassa reunassa on akunvaraus sekä yhteyksien kuvakkeet. Lovinäytölle ei löydy myöskään asetuksista minkäänlaisia asetuksia, mikä on yksi puhelimen heikkouksista.

Myöskään tekniikkaan Motorola ei ole tällä kertaa suuremmin panostanut. Tehoista on vastaamassa vuoden 2016 älypuhelimissa nähty Qualcommin Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, minkä takia sen näkeminen vielä loppuvuoden 2018 älypuhelimessa on varsin hämmästyttävää. Tällä hetkellä Qualcomm tarjoaa valmistajille jo tuoreempia keskitason järjestelmäpiirejä kuten Snapdragon 636 -versiota, joka olisi voinut tehdä Motorola Onesta selvästi kehittyneemmän puhelimen. Snapdragon 625 on kuitenkin edelleen varsin hyvä kahdeksanytiminen virtapihi järjestelmäpiiri, mutta siitä puuttuu muutama nykyaikainen standardi, kuten tuki Bluetooth 5.0 -versiolle sekä nopeammille modeemeille ja muisteille.

Laitteen sisuksissa hyrrää kahdeksanytiminen Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu kahdeksasta samanlaisesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 506. RAM-muistia Motorola on pakannut puhelimeen mukavat 4 gigatavua. Sisäistä tallennustilaa Suomessa myytävässä versiossa on 64 gigatavua, mutta jos tämä ei riitä, niin sitä on mahdollista laajentaa 256 gigatavun muistikortilla.

Ajoimme testijakson aikana Motorola Onessa suosituimmat suorituskykytestit läpi ja niissä puhelin pärjäsi kuten Snapdragon 625 -puhelimet yleisestikin. Suorituskyky ei ole samalla tasolla kuin tuoreemman Snapdragon 636 -järjestelmäpiirin suorituskyky, mutta peruskäyttöön tehot riittävät silti hienosti. Myöskin kevyttä pelaamista on mahdollista harrastaa ilman hermojen menettämistä, mutta raskaimpien pelejen pelaaminen kannattaa jättää tehokkaampien puhelimien hommaksi. Alla olevassa taulukossa Motorola Onen saamia pisteitä verrataan Kirin 710 -järjestelmäpiiriin perustuvan Honor 8X:n vastaaviin pisteisiin sekä Snapdragon 636 -järjestelmäpiiriin perustuvan Nokia 7.1:n pisteisiin.

Testitulokset
Motorola One (SD625) Honor 8X (K710) Nokia 7.1 (SD636)
AnTuTu: 81 067 pistettä 138 558 pistettä 117 525 pistettä
Geekbench 4 (single): 838 pistettä 1621 pistettä 1344 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4254 pistettä 5650 pistettä 4926 pistettä
PCMark 2.0: 5091 pistettä 7414 pistettä 6328 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 13 802 pistettä 20 657 pistettä 19 582 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 13 361 pistettä 21 559 pistettä 20 636 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 15 606 pistettä 18 017 pistettä 16 611 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 478 pistettä 953 pistettä 949 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 393 pistettä 806 pistettä 811 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2002 pistettä 2646 pistettä 2339 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Akunkesto ja pakkastesti

Motorola One pakkaa tiiviin muovirakenteensa sisälle 3000 milliampeeritunnin akun, jota ei luonnollisesti ole mahdollista irrottaa. Akun kapasiteetti on siis nykymittapuulla varsin pieni, mutta yhdistettynä puhtaaseen Android-käyttökokemukseen sekä tunnetusti virtapihiin Snapdragon 625 -järjestelmäpiiriin, niin puhelimen akunkesto on hyvällä tasolla.

Testijakson aikana puhelimessa oli iltaisin jäljellä akkua noin 20 prosenttia, joten puhelin oli laitettava yöksi laturiin. Akku kestää mukavasti siis yhden päivän, mutta ei enempää. Motorola Onea ladataan hyödyntämällä uudempaa USB-C-tyypin latausliitintä. Puhelin tukee Motorolan omaa 15 watin TurboPower-pikalatausta, joka lataa puhelimen täyteen noin tunnissa ja 30 minuutissa. Pikalataus on yksi puhelimen vahvuuksista. Langatonta latausta Motorola ei ole uutuuspuhelimeensa saanut ahdettua.

Olemme SuomiMobiilissa testanneet jo monien puhelimien pakkaskestävyyttä loppuvuoden aikana ja myös Motorola One pääsi tähän testiin. Testin tarkoituksena on katsoa kuinka hyvin puhelin todellisuudessa kestää kovissa pakkaslukemissa. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola One laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Tämän testin aikana puhelimesta oli kadonnut 3 prosenttia akkua, eli akkua oli jäljellä 97 prosenttia. Akunkulutus tässä testissä oli maltillista ja odotuksien mukaista. Testissä puhelimen LCD-näyttö muuttui tuttuun tapaan huomattavan hyytelömäiseksi, mutta palautui normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 15 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 85 prosenttia. Akkua ei taaskaan kulunut aikaisemmin testattuja puhelimien enempää, joten Motorola One pärjäsi testissä hyvin.

Pakkastesti osoitti Motorola Onen kestävän hyvin pakkasta, joten puhelimen käyttäminen Suomen kylminä pakkaspäivinäkin pitäisi olla mahdollista ilman pelkoa liiallisesta kulumisesta. Ainoa ongelma Motorola Onen kohdalla oli LCD-näyttöpaneelin hyytelöityminen, mutta ongelma ratkeaa itsestään, kun puhelin tuodaan normaaleihin lämpötiloihin.

Kamerat

Motorola markkinoi puhelimen kameroiden pystyvän taltioimaan huikeita kuvia kuten ammattilainen. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan pysty samaistumaan Motorolan markkinointiosaston luoviin teksteihin, sillä Motorola One ei pysty tarjoamaan kovinkaan erikoista kamerapuolta. Puhelimessa on kaksoiskamera, joka rakentuu 13 megapikselin päätarkoitukseen käytettävästä kamerasta sekä toisesta 2 megapikselin kamerasta, joka on tarkoitettu syvyysefektin luomista varten.

Pääkamerana hyödynnetään siis 13 megapikselin sensoria, jossa on f/2.0-aukko sekä 1.12 µm pikselikoko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus. Heikompi 2 megapikselin kamera on ainoastaan bokeh-efektin luomista varten. Tässä kamerassa on f/2.4-aukko sekä 1.75 µm pikselikoko. Teknisesti Motorola Onen kaksoiskamera ei siis ole mitenkään erikoinen, vaan tuttua tasoa alemmassa keskihintaluokassa.

Motorola Onen pääkameran kuvien laatu ei ole parhaimmasta päästä. Hyvässä valaistuksessa on mahdollisuus saada hyviä kuvia, mutta esimerkiksi hämärämmissä sisätiloissa on haastavaa saada kunnollisia kuvia. Hämärässä kuvista tulee selvästi huonolaatuisempia ja kuvat ovat varsin pehmeitä. Hyvässä valaistuksessa kuviin taltioituu hyvin yksityiskohtia ja värit ovat varsin luonnollisia. Testijakson aikana kamera oli useasti sen verran hidas, että kuvista tuli toisinaan tärähtäneitä. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Motorola Onen pääkameralla, joista kukin voi päätellä kameran kyvykkyyttä.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Kaksoiskameran ainoa todellinen hyöty löytyy jälleen bokeh-kuvaamisesta. Bokeh-kuvia ei testijakson aikana otettu montaa ja alapuolella on yksi parhaiten onnistuneista otoksista. Vaikka kyseessä on hyvä bokeh-kuva, niin siitäkin on havaittavissa heikkouksia. Kuvattavan kohteen ääriviivat ovat muuttuneet paikoitellen pehmeiksi ja toisinaan on ollut myös hankaluuksia löytää kohteen ääriviivoja. Motorola Onen bokeh-kuvaaminen on siis hyvällä tasolla, mutta parhaimpien joukkoon puhelinta ei tämän ominaisuuden perusteella voida sijoittaa.

Videokuvaamista Motorola Onella pystytään harrastamaan korkeintaan 4K 30fps -tarkkuudella ja mukana on myös elektroninen kuvanvakautus. Valitettavasti videokuvaamiseen ei Motorola Onen testijakson aikana juurikaan tutustuttu. 4K-kuvaaminen Snapdragon 625 -järjestelmäpiirin puhelimessa on kuitenkin varsin harvinaista. Selfieiden kuvaamista varten puhelin tarjoaa kohtuullisen 8 megapikselin kameran, jonka kaverina on myös pehmeä salamavalo. Selfieiden kuvaaminen Motorola Onella onnistuu, mutta kuvat eivät vastaa hintaluokkansa muiden puhelimien etukameroiden kuvanlaatua.

Kamerasovelluksena hyödynnetään jälleen Motorolan tuttua toteutusta. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on varsin laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvastiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, videokuvaus, muotokuvatila sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän erilaisia tiloja. Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti mieleen nykyisistäkin Nokia-puhelimista löytyvän Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-herkkyyttä (100-3200), suljinnopeutta (1/6000-1/3) sekä valotusta.

Käyttöjärjestelmä

Monien Motorola Onen heikkouksien rinnalla käyttöjärjestelmää voidaan pitää jo selvänä vahvuutena. Puhelimessa nimittäin hyödynnetään puhtaan käyttökokemuksen tarjoavaa Android One -käyttöjärjestelmää. Android Onen ansiosta Motorola One voidaan laskea Android-puhelimien eliittijoukkoon, kuten kuluvan vuoden aikana nähnyt Nokia-puhelimetkin. Myyntiin puhelin tuotiin Android 8.1 Oreo -versiolla varusteltuna ja ainakaan tällä hetkellä puhelin ei ole muita päivityksiä saanut Suomessa.

Motorola on aloittanut jo valikoiduilla markkina-alueilla Android 9.0 Pie -päivityksen jakelun, mutta ainakaan testilaite ei ole vielä päivitystä saanut. Motorola One on varusteltu arvostelun kirjoitushetkellä Googlen 1. lokakuuta 2018 julkaisemilla tietoturvapäivityksillä, joten puhelin ei saa joka kuukausi Nokia-puhelimien tapaisesti tuoreimpia tietoturvakorjauksia. Puhelimen tietoturvakorjaus oli jopa hämmästyttävän vanha, sillä kyseessä on Android One -puhelin, jonka pitäisi saada päivitykset varsin nopeasti. Syystä tai toisesta Motorola ei ole kuitenkaan päivityksiä halunnut laittaa jakoon.

Nokia-puhelimissa puhdas Android-käyttökokemus on tunnettu jo pitkään siitä, ettei mukana ole kuin kaksi valmistajan omaa sovellusta. Motorolan varsiosta löytyy kuitenkin huomattavasti enemmän Motorolan omia sovelluksia. Mukana on esimerkiksi yhtiön oma kamerasovellus, Dolby Audio -sovellus, FM-radio, Moto-ohjeet sekä Moto-sovellus. Moto-sovellus on tuttu myös muista Motorolan puhelimista, mutta Motorola Onelle se on tuotu hieman karsitumpana. Sovelluksesta on mahdollista aktivoida muutamia Motorolalle perinteisiä ominaisuuksia. Motorola Onen kohdalla sovelluksesta on mahdollista laittaa päälle taskulampun käynnistäminen puhelinta heilauttamalla sekä kuvaaminen kääntämällä puhelinta kahdesti. Lisäksi mukana on tuttu Moto-näyttö, joka ilmoittaa saapuvat ilmoitukset sekä kellonajan näytön ollessa kiinni.

Android One -kokemus on Motorola Onessa varsin puhdas, vaikka mukana on joitakin Motorolan omia sovelluksia ja asetuksia. Päivityksien jakamisessa olisi vielä selvästi parannettavaa. Käyttöjärjestelmä toimii kuitenkin puhelimessa mallikkaasti ilman suurempia ongelmia.

Yhteenveto

Motorola One tuo vahvasti mieleen vuoden 2016, jolloin Snapdragon 625 -puhelimia tuli markkinoille. Lisäksi muovinen rakenne ei ole enää 300 euron hintaluokassa kovinkaan laadukas vaihtoehto, sillä jopa edullisemmin voi saada kokonaan alumiinista tai lasista ja alumiinista valmistettuja älypuhelimia. Myöskään näyttö ei päässyt vakuuttamaan testijakson aikana. Mielestäni Motorolalla on hieman suunta hukassa Motorola One -puhelimen kanssa, sillä kyseessä on laite, jonka olisi voinut jättää kokonaan julkaisematta. Testin perusteella myöskään kamerat eivät yllä vaaditulle tasolle.

Puhelimessa on myös joitakin hyviä puolia ja suurin niistä on varmasti puhdas Android-käyttökokemus. Valitettavasti Motorola on ollut varsin laiska päivittämään puhelinta, minkä takia esimerkiksi tietoturvakorjaukset laahaavat pahasti perässä. Motorola Onessa on myös yksittäisiä vahvuuksia, kuten USB-C-tyypin ja 3,5 millimetrin kuulokeliittimet. Puhelin tarjoaa myös pikalatauksen ja nopean sormenjälkilukijan. Toisaalta näitäkään ei voida pitää kovinkaan suurina vahvuuksina, sillä ne pitäisi ollakin 300 euron puhelimissa tänä päivänä perusominaisuuksia.

Suomessa Motorola One -puhelimen myynnissä yksinoikeus on Gigantilla ja laite on tarjolla mustana ja valkoisena. Hintaa löytyy 299 euroa, mikä on selvästi liikaa. Jos puhelimen hinta olisi selvästi alle 200 euroa, niin kyseessä voisi olla huomattavasti parempi laite, mutta nykyisellä hinnoittelulla puhelin on parempi jättää kaupan hyllylle, sillä Suomesta saa esimerkiksi edullisempia Nokia-puhelimia, jotka tarjoavat selvästi parempaa vastinetta rahalle.

Motorola One -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

4.5

Hyvää
  • Puhdas Android One (varauksin)
  • USB-C-tyypin latausliitin
  • 3,5 mm kulokeliitin
  • Mukavasti tallennustilaa ja muistia
  • Dual-SIM ja muistikorttipaikka
  • Nopea 15W-pikalataus
  • Nopea sormenjälkilukija
Huonoa
  • Muovinen ja halpa rakenne
  • Ei IP-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä
  • Leveä lovi
  • Jo varsin vanha Snapdragon 625
  • Hintaluokassaan huonot kamerat
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut