ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia 3.1 – perushyvä älypuhelin puhtaalla Androidilla

Nokia 3.1

HMD Global palasi Suomen älypuhelinmarkkinoille kesäkuussa 2017 Nokia 3 -älypuhelimella, joka käväisi myös aikoinansa SuomiMobiilin testattavana. Nyt noin 15 kuukautta alkuperäisen Nokia 3 -puhelimen testaamisen jälkeen olemme testanneet tuoreamman keväällä julkaistun Nokia 3.1 -älypuhelimen. Kyseessä on seuraaja viime vuoden versiolle. Lue arviomme Nokia 3 (2017) -puhelimesta täältä.

Suomessa Nokia 3.1 tuotiin myyntiin 159 euron hintaan, jota on vuodessa jouduttu korottamaan 10 eurolla. Nokia 3.1 -versiossa HMD Global tuo markkinoille kompaktin älypuhelimen, jossa on nykyaikaisia ratkaisuja, mutta josta on silti hyödyllisistä ominaisuuksista jouduttu karsimaan. Idealtaan Nokia 3.1 on kuitenkin kuin edeltäjänsä. Tarkoituksena on tuoda Nokia-brändin tunnusomaiset piirteet, kuten laatu ja pohjoismainen design, edulliseen hintaluokkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan HMD Globalin edulliseen ja ominaisuuksilta karsittuun Nokia 3.1 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset Nokia 3.1 -puhelimesta. Testi tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme Nokia 3.1:n kestävyyttä pakkasessa, mikä on tuorein osio SuomiMobiilin arvosteluissa. Pakkastestissä tutkimme kuinka hyvin puhelin pärjää Suomeenkin mahdollisesti joskus rantautuvista kovista pakkasista.

Tekniset tiedot
Nokia 3.1 (TA-1063)
Mitat: 146.3 x 68.7 x 8.7 mm
Paino: 138 g
Rakenne: Alumiini ja muovirakenne / Gorilla Glass
Näyttö: 5.2 tuumaa HD+ (720 x 1440) / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen MediaTek MT6750 (Mali-T860MP2)
Muisti: 2 gigatavua RAM-muistia / 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 256 Gt)
Kamera: 13 MP (f/2.0 / AF) / yksi LED-salama ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 2990 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (1. syyskuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: micro-USB / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi
Värit: sininen ja kupari / musta ja harmaa / valkoinen ja rauta
Hinta: 159 euroa

Myyntipakkaus

Nokia 3.1 toimitetaan HMD Globalille tyypillisessä myyntipakkauksessa, jonka etupuolta koristaa kuva puhelimen etupuolesta sekä taustalla kuva, jossa on kuva kahden ihmisen käsistä. Pakkauksen etupuolella on myös nähtävissä laitteen mallinimi sekä Android One -logo. Myyntipakkauksen takaosassa on jälleen kuva itse puhelimesta sekä laitteen mainitsemisen arvoisimmat tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa tulee ensimmäisenä esille itse Nokia 3.1 -älypuhelin omasta syvennyksestään. Puhelin on kääritty kokonaan muoveihin ja laitteen alapuolella on myös SIM-korttiluukun avaustyökalu. Tämän alapuolelta löytyy iso pino eri kielille käännettyjä käyttöoppaita ja turvallisuustietoja. Myyntipakkauksesta löytyy vielä muun muassa Nokia-brändätyt perinteiset WH-108-nappikuulokkeet, micro-USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 5V/A1-peruslaturi.

Nokia 3.1:n myyntipakkauksen sisältä löytyy siis kaikki käytön aloittamiseen tarvittava, mutta juurikaan mitään ylimääräistä HMD Global ei ole laittanut puhelimen matkaan. Tämä on kuitenkin hyvin yleistä, sillä onhan kyseessä alemman hintaluokan älypuhelin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HMD Global jatkaa Nokia 3.1 -mallin kanssa tuttua tyyliin. Laatu on Nokia-puhelimien yksi valttikorteista ja myös Nokia 3.1:ssä tähän on päätetty panostaa. Nokia 3.1 on perinyt monia edeltäjänsä ulkoisia piirteitä ja perusrakenne on pysynyt samana. Puhelimessa on alumiininen kehys, jossa on timanttileikatut yksityiskohdat. Laitteen takaosa on valmistettu polykarbonaattimuovista, mutta takakuorta ei ole mahdollista irrottaa.

Käsissä puhelinta pyöriteltäessä laite tuntuu todella mukavalta ja laadukkaalta. Laitetta käännellessä tai väännellessä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa, mikä on tuttua HMD Globalin uusille Nokia-puhelimille. Laitteilla on varsin kovat laatuvaatimukset, vaikka kyse olisikin edullisesta älypuhelimesta, kuten Nokia 3.1:stä. Pyöristetyn alumiinikehyksen sekä hieman reunoilta kaartuva muovikuori antavat hyvän käsituntuman, jonka ansiosta laite istuu käteen miellyttävästi. Polykarbonaattikuoren ansiosta Nokia 3.1 ei tunnu normaalitilanteessa liukkaalta.

HMD Global on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 146,3 x 68,7 x 8,7 millimetriä ja painoksi 138 grammaa. Verrattuna edeltäjäänsä Nokia 3.1 on saanut hieman lisää korkeutta sekä paksuutta, mutta kaventunut hieman. Nokia 3 (2017) -puhelimen mitat olivat 143,4 x 71,4 x 8,5 millimetriä ja paino 140 grammaa.

Uuden Nokia 3.1 -puhelimen etuosa on allekirjoittaneen mielestä hieman liian halvannäköinen verrattuna viime vuoden Nokia 3 -puhelimeen. Suurin syy tähän on näytön uusi 18:9-kuvasuhde, joka tekee puhelimesta mielestäni liian ”kiinalaisen”. Näyttö peittää etuosasta 69 prosenttia, eli pitkälti saman verran kuin viime vuoden versiossa. Valitettavasti HMD Global on päättänyt tehdä näyttöä kiertävistä kehyksistä suuremmat, mikä ei näytä yhtä hyvältä kuin puhelimen edeltäjässä. Nokia 3.1 -puhelimeen on myös tuotu näyttölasia kiertävä varsin suuri muovinen kaistale, jollaista en olisi itse halunnut nähdä, sillä en ole muovisen kaistaleen suurin ystävä. Vastaavaa muovikaistaletta ei löytynyt alkuperäisestä Nokia 3 -puhelimesta.

Nokia 3.1:n ”leuka” ja muovikaistale näytön alumiinirungon välissä.

Laitteen etuosassa silmiin pistää myös hyvin paksu ”leuka”, joka on puhelimen näytön alapuolella. Toki vastaava löytyi myös viime vuonna, mutta tällöin siinä oli myös kapasitiiviset navigointipainikkeet. Nokia 3.1 -mallissa painikkeet on siirretty näytölle, jonka takia musta kaistale on käytännössä täysin turha.

Kokonaisuutena Nokia 3.1 näyttää etuosastaan varsin rumalta ja on harmillista nähdä, ettei HMD Global ole pysynyt edeltäjäversion kaltaisessa toteutuksessa, sillä itse tykkään enemmän alkuperäisestä toteutuksesta. Nokia 3.1:n etuosaan HMD Global on asettanut näytön yläpuolelle perinteiseen paikkaan selfie-kameran, valoisuuden-/etäisyystunnistimen, puheluihin käytettävän kuulokkeen sekä ikonisen Nokia-logon.

Laitteen takaosassa on minimaalisesti koholla oleva kameraosa, jossa on yksi LED-salama sekä kamerasensori. Kameran yläpuolelle on asetettuna yksi mikrofoni. Nokia 3.1:n takaosassa on myös Nokian logo, Android One -logo, laitteen mallikoodi sekä muun muassa valmistusmaa.

Nokia 3.1:n oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on kaksi luukkua, joiden takaa löytyy paikat muistikortille sekä kahdelle nano-SIM-kortille. Puhelimen oikeasta reunasta löytyvät painikkeet ovat alumiinikehyksestä poiketen muovia ja niiden tuntuma on varsin heikko, minkä voidaan ajatella olevan selvä heikkous verrattuna edeltäjämalliin. Nokia 3.1:n yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunaan on sijoitettu yksi kaiutin, micro-USB-liitin sekä mikrofoni.

Näyttö

HMD Global on tuonut Nokia 3.1 -puhelimeen uuden suuntauksen mukaisen kosketusnäytön. Näytössä on 18:9-kuvasuhde, joka on selvästi edellistä korkeampi. Samalla näytön koko on kasvanut 5 tuumasta 5,2 tuumaan, mutta näytön pinta-ala on kuitenkin pysytellyt pitkälti samanlaisena. Nokia 3.1 näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan ja tarkkuus on HD+ -tasoa, joka tarkoittaa 720 x 1440 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä kertyy 310.

Näytön suojana HMD Global hyödyntää toistaiseksi tuntematonta Gorilla Glass -lasia, jonka avulla naarmut pysyvät loitolla. Testijakson aikana puhelimen näyttöön syntyi ainoastaan yksi pieni selvästi nähtävä naarmu.

Nokia 3.1:n näyttö on kohtuullisen hyvä omassa hintaluokassaan, sillä siinä on hyvät katselukulmat sekä toimiva värintoisto. Valitettavasti Android One -käyttöjärjestelmä ei sisällä minkäänlaisia värilämpötilan säätöasetuksia, joten kuluttajan on tyydyttävä ainoastaan laitteen vakioasetuksiin. Auringonpaisteessa näyttö ei ole kovinkaan erikoisesti luettavissa, mikä ei yllätä 150 euron hintaluokassa.

Tekniikka, suorituskyky ja akunkesto

Tekniseltä toteutukseltaan Nokia 3.1 on ottanut pienen askeleen eteenpäin verrattuna Nokia 3 (2017) -puhelimeen. Jälleen kerran HMD Global luottaa edullisessa puhelimessa MediaTekin valmistamaan 28 nanometrin MT6750 -järjestelmäpiiriin, joka rakentuu neljästä 1,5 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 1,0 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa Nokia 3.1:ssa hoitaa Mali-T860MP2.

Suomessa myytävässä versiossa on 2 gigatavua RAM-muistia sekä 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, josta on kuitenkin reilusti yli puolet jo valmiiksi käytetty. Onneksi Nokia 3.1 on varusteltu micro-SD-muistikorttipaikalla, jonka avulla on mahdollista laajentaa väistämättä loppuvaa tallennustilaa.

Ajoimme myös Nokia 3.1 -puhelimessa SuomiMobiilin testeihin kuuluvat suorituskykytestit. Alla olevassa taulukossa on nähtävissä myöskin viime vuoden Nokia 3 -mallin sekä hieman kalliimman Nokia 5.1 -puhelimen saamat vastaavat pisteytykset. Pisteistä nähdään, että Nokia 3.1 on hieman tehokkaampi kuin alkuperäinen Nokia 3, mutta noin 50 euroa kalliimpi Nokia 5.1 sai jo selvästi parempia tuloksia.

Testitulokset
Nokia 3.1 (MT6750) Nokia 3 (MT6737) Nokia 5.1 (MT6755)
AnTuTu: (ei tuloksia*) 26 994 pistettä (ei tuloksia*)
Geekbench 4 (single): 649 pistettä 538 pistettä 840 pistettä
Geekbench 4 (multi): 2647 pistettä 1412 pistettä 3261 pistettä
PCMark 2.0: 3094 pistettä (ei dataa) 3379 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 8 483 pistettä (ei dataa) 11 755 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 8 113 pistettä (ei dataa) 11 484 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 10 096 pistettä (ei dataa) 12 812 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 107 pistettä (ei dataa) 276 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 85 pistettä (ei dataa) 225 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1181 pistettä (ei dataa) 1336 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Nokia 3.1 ja Nokia 5.1 eivät tuntemattomasta syystä pystyneet suorittamaan AnTuTu-testiä.

Nokia 3.1 -puhelimen ostajien kannattaa siis varautua hidasteluihin sekä mahdollisesti pidemmällä käytöllä ilmeentyviin suorituskykyongelmiin. Peruskäytössä esimerkiksi lapselle tai ikäihmiselle Nokia 3.1:n tekninen toteutus on kuitenkin varmasti riittävä, jos käyttö koostuu puheluista ja viesteistä. Lisäksi puhelimella sujuu sulavasti netin selaaminen sekä kevyiden somepalveluiden käyttö. Mobiilipelaamista varten Nokia 3.1 -puhelinta ei voi suositella.

Akunkestosta puhelimessa vastaa 2990 milliampeeritunnin akku, joka takaa noin päivän käyttöajan normaalilla varsin aktiivisella käytöllä. Nokia 3.1:n akkua ladataan hyödyntämällä jo varsin vanhentunutta micro-USB-latausliitintä. Henkilökohtaisesti olisin toivonut jo tässäkin hintaluokassa USB-C-tyypin liitäntää, mutta kaikkea ei selvästikään voi saada. Puhelin ei myöskään tuo minkäänlaista pikalatausta ja mukana tulevalla 5V/1A-laturilla laitteen lataaminen on todella hidasta.

Positiivista Nokia 3.1:n teknisessä toteutuksessa on tuki NFC-ominaisuudelle, jonka ansiosta lähimaksut ovat mahdollisia. Lisäksi on hienoa nähdä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Pakkastesti

SuomiMobiilin testeissä tuorein osio kantaa nimeä pakkastesti ja kyseisessä testissä katsotaan kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta. Olemme saaneet pakkastestistä paljon positiivista palautetta, minkä vuoksi päätimme tehdä saman testin myös Nokia 3.1 -puhelimelle. Laitoimme Nokia 3.1 -puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla YouTube-videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä kerralla puhelin laitettiin -18 asteen pakkaseen 60 minuutiksi laitteen näyttö sammutettuna. Tämän aikana puhelimen akku ei ollut tippunut ollenkaan ja akkua oli jäljellä 100 prosenttia. Koska kyseessä on edullinen älypuhelin, olin varma kohtalon olevan sama kuin 300 euron Xiaomi Mi A2 -puhelimella, joka ei kestänyt pakkasta ja oli sammunut. Nokia 3.1 ei kuitenkaan sammunut, vaan puhelimeen oli tullut ilmoitus, jossa kerrottiin laitteen lämpötilan olevan liian alhainen. Tuttuun tapaan myöskään Nokia 3.1:n näyttö ei tykännyt pakkasesta ja muuttui hyytelömäiseksi.

Toisella testauskerralla Nokia 3.1 ladattiin jälleen 100 prosenttiin ja laitettiin -18 asteen pakkaseen 60 minuutiksi toistamaan HD-tasoista videota YouTube-sovelluksen kautta. 60 minuutin jälkeen puhelimen akunvaraus oli tippunut 83 prosenttiin, eli akkua oli kulunut 17 prosenttia. Näytölle oli kuitenkin ilmestynyt jälleen varoitusilmoitus, jossa kerrottiin puhelimen lämpötilan olevan liian alhainen. Myöskin tämän testin jälkeen Nokia 3.1:n näyttö muuttui hyytelömäiseksi, mutta palautui normaaliksi hyvin nopeasti huoneenlämmössä.

Pakkastestin perusteella Nokia 3.1 kestää pakkasta yllättävän hyvin. Olin suorastaan yllättynyt tuloksista, sillä en olettanut Nokia 3.1:n kaltaisen edullisen puhelimen kestävän juurikaan pakkasta. HMD Globalilla on selvästi laatustandardit kohdillaan ja Nokia 3.1 -puhelin on suunniteltu käytettäväksi myös Suomessakin mahdollisesti joskus vielä nähtävistä kylmistä pakkastalvista. Vaikka Nokia 3.1 ilmoitti aina laitteen lämpötilan olevan alhainen, niin se ei haitannut laitteen käyttämistä, sillä ilmoituksen sai pois.

Kamerat

Kameroissa Nokia 3.1 -puhelimen kohdalla luotetaan edelleen vahvasti yhteen kameraan edessä sekä yhteen kameraan takana. Puhelimen pääkamerana toimii yksi 13 megapikselin f/2.0-aukolla varusteltu sensori, jossa on automaattitarkennus. Pääkameran kaverina on yksi LED-salama. Etukamera on kooltaan 8 megapikseliä ja se on varusteltu f/2.0-aukolla.

Pääkameralla otettujen kuvien laatu ei yllätä, mutta kameran laatu on tuttua tasoa omassa hintaluokassaan. Kameran takia Nokia 3.1 -puhelinta ei kuitenkaan kannata ostaa. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on varsin hyvin yksityiskohtia ja ne ovat tarkkoja. Hämärässä kuvissa on selvästi enemmän melua. Alla on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Nokia 3.1:n 13 megapikselin pääkameralla.

Testijakson aikana Nokia 3.1:n kamera sai päivityksen, jonka mukana tuotiin uusi ulkoasu kamerasovellukseen. Nyt sovelluksessa on karusellin tapainen navigaatio, josta löytyy tarvittavat kuvaustilat. Kamerasovelluksesta löytyy muun muassa normaalin kuvaustilan lisäksi myös kuvastilat panoraamalle, videolle, manuaalikuvaukselle, hidastusvideolle ja intervallivideolle. Nokia 3.1:n manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta ja valotusta. Alla on muutama näyttökuva puhelimen kamerasovelluksesta.

Käyttöjärjestelmä

Nokia 3.1 on HMD Globalin halvin Android One -käyttöjärjestelmään perustuva älypuhelin. Android One on Googlen projekti, jossa tarjotaan puhdas Android-käyttökokemus ilman valmistajan ylimääräisiä sovelluksia. Android One on alun perin tarkoitettu edullisiin puhelimiin, joiden päivittämisestä Google vastasi. Nykyisin projekti on laajentunut kalliimpiin älypuhelimiin ja se on juostavampi valmistajan vaatimuksiin, vaikka Androidin puhtaudesta Google ei edelleenkään tingi. Nokia-puhelimissa HMD Globalin omia sovelluksia on vain kaksi: kamera ja tuki.

Myöskin vuoden 2017 Nokia 3 -puhelimessa HMD Global hyödynsi puhdasta Android-käyttöjärjestelmää, mutta tänä vuonna Nokia 3.1:ssa on Android One. Käytännössä Android Onen käyttöönotto ei näy kuluttajien silmissä olleenkaan muuten kuin Android One -logoina.

Testijakson alussa Nokia 3.1:ssä oli Android 8.0 Oreo -versio, mutta testien aikana puhelin sai Android 8.1 Oreo -päivityksen. Uusin Nokia 3.1:n saama päivitys toi mukanaan Googlen 1. syyskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. HMD Global on luvannut puhelimelle säännöllisesti tietoturvapäivityksiä, noin kerran kuukaudessa. Parasta Nokia 3.1:n kohdalla on se, että HMD Global on kertonut puhelimen saavan Android 9.0 Pie -päivityksen.

Testissä itse puhelimen käyttöjärjestelmän kanssa ei ollut suuria ongelmia. Toisinaan kuitenkin oli havaittavissa, että laitteen tekninen toteutus ei riittänyt pyörittämään perusasioita kovinkaan sujuvasti. Yleisesti Android-kokemus oli kuitenkin varsin tyypillinen 150 euron hintaiselle puhelimelle.

Yhteenveto

Suomessa Nokia 3.1 maksaa artikkelin kirjoitushetkellä halvimmillaan 129 euroa, mutta normaalihinta on 159 euroa. Omassa hintaluokassaan Nokia 3.1 on perushyvä, tarjoten ominaisuuksia, joita kilpailijoiden vastaavan hintaisista puhelimista ei löydy. Nokia 3.1 ei myöskään tarjoa mitään mullistavaa, minkä takia kyse olisi 159 eurolla jotenkin ylivoimaisesta älypuhelimesta.

Henkilökohtaisesti tykästyin Nokia 3.1:n laadukkaaseen ja tyylikkääseen rakenteeseen lukuun ottamatta puhelimen etupuolen suuria näyttöä kiertäviä kehyksiä. HMD Global on lisäksi ottanut hieman takapakkia verrattuna Nokia 3 (2017) -puhelimeen, sillä uusittu versio ei enää pääse tuottamaan ulkoisen toteutuksen osalta vastaavaa elämystä. Puhelimen vahvuuksiksi on helppo luetella myös puhdas Android One -käyttöliittymä sekä hintaluokassaan hyvä näyttö. Ei ole kuitenkaan puhelinta, josta ei löydy heikkouksia. Nokia 3.1:n heikkouksiksi voidaan luetella micro-USB-liitintä, sormenjälkilukijan puute sekä varsin tehoton järjestelmäpiiri ja vähäiset muistit.

Yhteenveto

6.1

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Puhdas Android One -käyttöjärjestelmä
  • Päivitetty Android 8.1 Oreo -versioon
Huonoa
  • Micro-USB-liitin
  • Keskiverto kamerat
  • Alimitoitettu MediaTekin järjestelmäpiiri
  • Painikkeiden huono tuntuma
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut