ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia 5.4 – Perushyvä älypuhelin alle 200 eurolla

Nokia 5.4

HMD Global on viimeisen parin vuoden ajan panostanut vahvasti alemman hintapisteen älypuhelimiin ja nyt yksi tuoreimmista on Nokia 5.4, joka julkaistiin joulukuussa 2020. Kyseessä on alle 200 euron hintapisteeseen asettuva puhelin, joka ei tarjoa mitään yllätyksiä, mutta siltä löytyy kuitenkin yksi selvä vahvuus.

Nokia 5.4 -puhelimen yksi suurimmista valttikorteista on varmasti puhdas Android One -käyttöjärjestelmä, jossa ei ole juurikaan valmistajan omia sovelluksia tai muutoksia. Muilta osin Nokia 5.4 ei pääse suuresti erottumaan alle 200 euron hintaisista kilpailijoistaan, sillä ominaisuudet ovat varsin yleisiä hintaluokassaan. Nokia 5.4 tarjoaa muun muassa 48 megapikselin neloiskameran, HD+ -tasoisen näyttöpaneelin, Snapdragon 662 -järjestelmäpiirin sekä 4000 milliampeeritunnin akun. Suomessa Nokia 5.4 tuli saataville tammikuussa 2021 edulliseen 199 euron hintaan.

Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan Nokia 5.4 -puhelimeen noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja latausnopeustestit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia 5.4 (TA-1337)
Mitat: 161 x 76 x 8.7 mm
Paino: 181 g
Rakenne: muovirakenne/ lasi edessä
Näyttö: 6.39 tuumaa / HD+ (1560 x 720) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 662 (4x 2.0 GHz Kryo 260 & 4x 1.8 GHz Kryo 260)
Grafiikkasuoritin: Adreno 610
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [EMMC] / muistikorttipaikka
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera (13 mm) + 2 MP makrokamera + 2 MP syvyyskamera + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 10 watin pikalataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 4.2 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija takana
Värit: Sininen (Polar Night) ja violetti (Dusk)
Hinta: 199 €

Myyntipakkaus

Nokia 5.4 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

HMD Global toimittaa Nokia 5.4 -puhelimen hieman uudistetussa myyntipakkauksessa. Pakkauksen päälipuolta on koristamassa kuva itse laitteesta, jonka rinnalla on Nokian logo, laitteen mallinimi, tieto puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä sekä isolla kahden vuoden päivityslupaus. Myyntipakkauksen kyljet on täytetty pienellä tekstipräntillä, mutta yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen mallikoodi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen takaosassa on jälleen kuva Nokia 5.4 -puhelimesta sekä lueteltuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Myyntipakkausta avatessa tulee ensimmäisenä esille itse Nokia 5.4 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvikerros, johon on asetettu myös metallinen SIM-korttitelakan avaustyökalu. Pahvikerroksen alapuolella on paksu pino käyttöoppaita sekä turvallisuustietoja usealla eri kielellä. Myyntipakkauksen oikealla puolella on myös 10 watin tehoinen laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia 5.4:n myyntipakkaus jäljittelee ulkoisesti HMD Globalille tuttua muotokieltä, jossa on paljon informaatiota heti yhdellä silmäyksellä. Sisällöltään myyntipakkaus on varsin odotettu, sillä mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta ei mitään ylimääräistä. Henkilökohtaisesti olisin toivonut näkeväni myyntipakkauksessa toimitettavan myös esimerkiksi suojakuoren.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Nokia 5.4 on kuin mikä muukin tämän hetken uusi alle 200 euron älypuhelin, sillä valmistusmateriaalina käytetään muovia. Ainoastaan näyttöä on suojaamassa lasipinta. Vaikka Nokia 5.4 rakentuu pitkälti vain muovista, niin se ei tee puhelimesta huonoa, sillä monet kilpailijat eivät ole tässä suhteessa nykyisin enää yhtään parempia. Nokia-brändiltä voisi kuitenkin odottaa jotain muuta ja Nokia 5.4:n kohdalla tuleekin ikävä HMD Globalin ensimmäisiä alumiinirakenteisia Nokia-puhelimia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteen heikoin lenkki on mielestäni takaosan kiiltävä muovipinta. Kiiltävä muovipinta naarmuuntuu herkästi sekä kerää paljon sormenjälkiä ja muuta likaa. Nokia 5.4:n kohdalla oli havaittavissa, että ainakin rasvaiset sormenjäljet jäävät erittäin lujasti kiinni muovipintaan ja niiden saaminen pois on haastavaa. Puhelimen kehys on myös muovia, mutta tällä kertaa se on viimeistelty mattapintaiseksi. Henkilökohtaisesti tykkäsin Nokia 5.4:n mattapintaisesta kehyksestä, sillä se tuntui kädessä laadukkaalta. Puhelimen näyttölasi on päällystetty likaa hylkivällä pinnoitteella, joten lian siitä saa erittäin helposti pyyhittyä pois.

Nokia 5.4:n käsituntuma on mielestäni varsin miellyttävä, koska takaosa kaartuu reunoilta hieman ja takapinta on yhdistetty saumattomasti laitteen kehykseen. Minkäänlaista saumakohtaa ei ollut tunnettavissa. Ehkä pienenä miinuspuolena voisi todeta näyttölasia kiertävän muovikaistaleen, joka on varsin paksu, eikä sovi kunnolla laitteen muotoiluun. Onneksi HMD Global on saanut asetettua muovikaistaleen puhelimeen saumattomasti, eikä sitä tunne puhelinta käytettäessä.

HMD Global on esitellyt Nokia 5.4 -puhelimen kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen Polar Night sekä violetti Dusk. Testiin saatu versio oli Polar Night, joka on ainakin allekirjoittaneen silmään todella hyvän värinen.

Nokia 5.4:n mitoiksi on ilmoitettu 161 x 76 x 8,7 millimetriä, joten kooltaan puhelin on perusmitoissa. Kyse ei ole kompaktista puhelimesta, mutta ei myöskään mistään suuresta. Painoa Nokia 5.4:lla on 181 grammaa, joten HMD Global ei paisuttanut puhelimen painoa liikaa. Laite on tuttuun HMD Globalin tyyliin mukavan jämäkkä, sillä se ei päästä mitään natinoita tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Koska kyseessä on alle 200 euron puhelin, niin luonnollisesti minkäänlaista IP-luokitusta ei Nokia 5.4 tarjoa.

HMD Global ei ole käyttänyt kovin paljoa mielikuvista puhelimen etuosaa suunniteltaessa, sillä kyseessä on varsin geneerinen toteutus. Etuosassa näyttö peittää noin 82 prosenttia pinta-alasta, joka tarkoittaa paksuja näyttöä kiertäviä kehyksiä. Näytön alapuolella on selvästi muita reunoja paksumpi musta kaistale, johon on tuotu myös Nokia-logo. Nokia 5.4:n näytön vasemmassa kulmassa on etukameraa varten tehty reikä ja näytön yläpuolella on puheluita varten käytettävä kuuloke. Näyttölasin yläreunassa on tarkkaan katsottaessa nähtävillä lisäksi valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Puhelimen takaosa jäljittelee erinomaisesti HMD Globalin tuttua muotokieltä, jossa keskiössä on pyöreä kamera-alue. Hieman ulkonevassa kamera-alueessa on neljä kamerasensoria ja vasemmalla puolella on yksi LED-salamavalo. Kamera-alueen alapuolella on pyöreä sormenjälkilukija sekä tuttu Nokia-logo. Nokia 5.4:n takaosassa on esillä lisäksi pienellä präntillä painettuna vaadittuja merkintöjä sekä tietoja.

Nokia 5.4:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, kun taasen vasemmassa kyljessä on erillinen Google Assistant -painike. Mielestäni painikkeiden tuntuma ja vaste on hyvä, mutta muovinen. Nokia 5.4:n vasempaan kylkeen on asetettuna myös vielä SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä yhden microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunaan on tuotu yksi mikrofoni sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on jälleen yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Nokia 5.4 ei tarjoa mitään erikoista omassa hintaluokassaan, sillä toteutus on jopa kilpailijoita heikompi. Näyttö on kooltaan 6,39 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää vain HD+ -tasolle, eli siinä on 1560 x 720 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on vain 269, joten kovin tarkasta näytöstä ei Nokia 5.4:ssa päästä nauttimaan. Muutamissa kilpailijoissa on nähty jo Full HD+ -tasoisia näyttöjä.

Näytössä on lisäksi 19,5:9-kuvasuhde, perinteikäs 60 hertsin virkistystaajuus sekä 400 nitin kirkkaus. Näytön vasempaan yläkulmaan on toteutettu etukamerareikä ja näyttö on kauttaaltaan tasainen. Mitään muuta suurta heikkoutta Nokia 5.4:n näytössä ei ole kuin tarkkuus. 60 hertsin virkistystaajuus on vielä ymmärrettävissä tässä hintapisteessä, mutta toisaalta Nokia 5.4 ei pääse erottumaan näytössä millään osa-alueella.

Testijakson aikana näyttö oli riittävä perustoimintoihin, mutta mitään videoita sen kautta ei ole kovinkaan miellyttävää katsoa. Näytön kirkkaus on aina ongelma halpapuhelimissa ja tämä ongelma oli esillä myös Nokia 5.4 -puhelimessa testijakson aikana. Esimerkiksi suorassa auringonvalossa näytöltä oli haastavaa saada kunnolla selvää. Näytössä on mielestäni varsin hyvin optimoitu värintoisto heti oletusarvoisesti, mutta sinertävyys on hieman liikaa läsnä. Näytön värejä pystyy onneksi säätämään hieman Nokia 5.4:n asetuksien kautta. Kokonaisuudessaan Nokia 5.4:n näyttö on kohtuullinen ja kyllä sitä käyttää ihan mielellään, vaikka mistään parhaimmasta näytöstä ei todellakaan ole kyse.

Nokia 5.4:n sisällä hyrräävä tekniikka on kohtuullista, sillä HMD Global luottaa tuttuun Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriin. Samainen järjestelmäpiiri on viime aikoina nähty lukuisissa puhelimissa, kuten Moto G30- sekä POCO M3 -puhelimissa. Qualcommin kehittämä 11 nm prosessilla valmistettu Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri tarjoaa kahdeksan Kryo 260 -suoritinydintä, joista neljä toimii korkealla 2,0 GHz:n kellotaajuudella ja loput neljä hieman alemmalla 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 610.

Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös kohtuulliset 64 gigatavua sisäistä EMMC-tallennustilaa. Nokia 5.4 -puhelimessa on lisäksi tuki microSD-muistikortille, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa 512 gigatavun muistikortilla. HMD Global on toteuttanut muistikorttipaikan jopa niin fiksusti, ettei se ole viemässä laitteen toista SIM-korttipaikkaa. Nokia 5.4:een voidaan asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä muistikortin.

Nokia 5.4 -puhelimessa ajettiin testijakson aikana läpi tutu suorituskykytestit, joissa saatiin tulokseksi varsin odotettavissa olevia pisteitä. Suorituskykytestien mukaan Nokia 5.4:n suorituskyky oli jopa hieman parempi kuin kilpailijoiden samaan järjestelmäpiiriin perustuvilla laitteilla. Mitään kovin suuria eroavaisuuksia ei kuitenkaan ollut havaittavissa. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Nokia 5.4:n pisteitä samaan Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriin perustuvien Moto G30- ja POCO M3 -älypuhelimien kanssa.

Testitulokset
Nokia 5.4 (SD662) Motorola Moto G30 (SD662) POCO M3 (SD662)
AnTuTu (V8): 189 230 pistettä 178 008 pistettä 185 577 pistettä
Geekbench 5 (single): 316 pistettä 297 pistettä 314 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1421 pistettä 1264 pistettä 1376 pistettä
PCMark 2.0: 6124 pistettä 6326 pistettä 5973 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1190 pistettä 1173 pistettä 1168 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1036 pistettä 1025 pistettä 1020 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2481 pistettä 2372 pistettä 2365 pistettä
3DMark Wild Life: 375 pistettä 381 pistettä EI TULOKSIA*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien tuloksia ei kannata ottaa kuitenkin täytenä totuutena, sillä niissä puhelin laitetaan aivan äärirajoilleen. Puhelimen päivittäinen käyttö ei ole usein samalla tasolla tai yhtä raskasta. Nokia 5.4:n kohdalla Snapdragon 662 -järjestelmäpiirin voidaan todeta riittävän hyvin peruskäyttäjälle, joka ei pelaa tai käytä puhelinta montaa tuntia päivässä. Suorituskyky riittää käyttäjille, jotka haluavat selata uutisia puhelimella, viestitellä, soittaa sekä tarkistaa sosiaalisen median tapahtumat ongelmitta. Testijakson aikana oli havaittavissa pietä tökkimistä käyttöliittymässä, eikä sovelluksien aukeamisnopeus ollut kovin nopea. Mielestäni jotkin Nokia 5.4:n ongelmat olisivat olleet jopa ohjelmistoa viilaamalla pystytty korjaamaan, eikä kaikki tökkiminen ollut vain suorituskyvyn puutetta.

Äänentoistoon Nokia 5.4 -puhelimessa hyödynnetään laitteen alareunaan asetettua kaiutinta, joten stereoäänentoistoa ei ole puhelimeen saatu. Yhden kaiuttimen kautta äänenlaatu on huono, mutta kyllä sen kautta esimerkiksi lyhyitä YouTube-videoita pystyy kuuntelemaan. Musiikin kuuntelua varten kaiutin ei ole kovinkaan hyvä ja mieluummin ainakin itse kuuntelen musiikkia kuulokkeiden kautta. Onneksi Nokia 5.4 tarjoaa perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten myös langallisien kuulokkeiden käyttäminen laitteella onnistuu. Nokia 5.4 tukee lisäksi langattomia kuulokkeita, mutta HMD Global on saanut mukaan vain vanhan Bluetooth 4.2 -tuen.

Puhelimen takaosassa sijaitsee sormenjälkilukija, joka on sijainniltaan erinomainen. Lukija on aivan etusormen ulottuvilla, joten laitetta otettaessa taskusta puhelimen lukitus avautuu helposti. Sormenjälkilukija on toimivuudeltaan varma, mutta nopeudeltaan kohtalainen. Yleisesti sormenjälkilukija tunnistaa sormen nopeasti, mutta lukituksen avautumiseen menee pari sekuntia, mikä tuntuu todella pitkältä ajalta verrattuna siihen, mihin on muutamissa muissa puhelimissa totuttu. Sormenjälkilukijan hitaus on mielestäni ohjelmistoperäinen ongelma, ja sen saisi toimimaan myös nopeammin, jos HMD Global näkisi tarpeelliseksi optimoida Android One -kokemusta hieman enemmän. Nokia 5.4 tukee myös etukameraan pohjautuvaa kasvojentunnistusta, joka on vielä hitaampi lukituksen avaustapa, eikä se myöskään ole yhtä turvallinen vaihtoehto.

Akunkesto ja pakkastesti

HMD Global on varustellut Nokia 5.4 -puhelimen kookkaalla 4000 milliampeeritunnin akulla, jonka on luvattu riittävän kahdeksi päiväksi. Testijakson aikana aivan luvattuun kahteen päivään ei aktiivisessa käytössä päästy, vaan akunkesto oli noin päivän verran. Jos puhelinta käyttää kuitenkin vain vähän, niin silloin akun saa varmasti riittämään pidemmäksi aikaa. Akunkesto on mielestäni riittävän hyvällä tasolla 200 euron puhelimelle, vaikka akku ei ole kooltaan aivan yhtä suuri kuin kilpailijoiden puhelimissa.

Minkäänlaista pikalatausta ei Nokia 5.4 -puhelimesta löydy, vaan HMD Global luottaa hyvin perinteikkääseen 10 watin tehoiseen lataukseen. Puhelinta ladataan ainoastaan USB-C-tyypin liittimen lautta, eikä tukea muille latausvaihtoehdoille ole. Testijakson aikana kokeilimme Nokia 5.4:n akun latausnopeuden mukana toimitettavalla laturilla ja tulokset testistä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nokia 5.4 -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla laturilla.

Nokia 5.4 latautuu erittäin hitaasti, sillä tyhjästä täyteen latautuminen kestää huimat 145 minuuttia, eli 2 tuntia ja 25 minuuttia. 30 minuutissa akkua on saatu ladattua vain 32 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 107 minuutin kohdalla. Lataus on jatkuvasti varsin hidasta ja se hidastuu vielä loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 9 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen huimat 38 minuuttia. Minkäänlainen pikalataus ei ole vaatimus alle 200 euron puhelimissa, mutta mielestäni siitä ei olisi ainakaan mitään haittakaan.

Nokia 5.4 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 5.4 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 98 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli myös estänyt Nokia 5.4 -puhelimen lataamisen laitteen ollessa jäässä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia 5.4:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 40 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä vain 60 prosenttia. Akun kuluminen oli suurempaa kuin monissa muissa testatuissa puhelimissa, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu vain 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastesti osoitti, ettei Nokia 5.4 -puhelinta ole tehty käytettäväksi Suomen kylmissä pakkastalvissa. 40 prosentin pudotus akussa tunnin käytössä pakkasessa on erittäin huolestuttava luku. Suomalaisena brändinä Nokia-puhelimien voisi olettaa kestävän kylmiä olosuhteita, mutta Nokia 5.4 on testatuista yksi huonoiten pakkasta kestävä laite. Akun kulumisen ohella pakkastestissä kävi ilmi, että näyttö hyytelöityy selvästi pakkasessa ja akun lataus oli estetty puhelimen ollessa kylmänä. Akun latauksen estäminen on normaali tapa älypuhelinmaailmassa, ja esto on tehty turvallisuussyistä.

Kamerat

Kameroiden osalta Nokia 5.4 ei pääse tarjoamaan mitään kovin kummoista toteutusta, vaan kyseessä on hyvinkin perinteikäs alle 200 euron puhelimen kamerajärjestelmä. Laitteen takaosassa on neloiskamera, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta, 5 megapikselin ultralaajakulmakamerasta, 2 megapikselin makrokamerasta sekä 2 megapikselin syvyyskamerasta. Nokia 5.4 tarjoaa lisäksi kohtuullisen 16 megapikselin tasoisen selfiekameran.

48 megapikselin tasoisessa pääkamerassa on f/1.8-aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi niin sanotuksi paremmaksi pikseliksi. Oletusasetuksilla Nokia 5.4:lla kuvataan siis 12 megapikselin tasoisia kuvia, mutta myös 48 megapikselin kuvat ovat mahdollisia. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, joten kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia.

Pääkameran kuvien laatu on kohtuullinen, mutta ei missään tapauksessa kovin erikoinen. Kun valoa on käytettävissä tarpeeksi, saadaan kuviin aikaiseksi hyvin yksityiskohtia, mutta laatu ei ole mitenkään poikkeuksellinen alle 200 euron puhelimeksi. Kuvien värit ovat varsin tummat ja dynaaminen alue ei ole parasta mitä on nähty. Heikossa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee selvästi, mutta erillinen yökuvaustila on hieman avustamassa kuvaamista. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna testijakson aikana pääkameralla.

5 megapikselin ultralaajakulmakamera ei pysty valitettavasti tarjoamaan mitään kovin erikoista, sillä kamera ei ole millään tasolla laadukas. Kuvat ovat melko rakeisia ja yksityiskohdiltaan heikkoja myös hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, mikä oli toki odotettua ottaen huomioon 5 megapikselin tarkkuuden. Ultralaajakulmakuvissa tarkin kohta löytyy kuvan keskeltä ja reunoilla laatu on pelkkää pikselimössöä, joka ei näytä ollenkaan hyvältä. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameralla ei kannata edes kuvausta yrittää, sillä jälki on todella huonoa. Nokia 5.4:n kamerasovelluksesta ei löydy ultralaajakulmakameraa käyttäessä tukea erilliselle yökuvaustilalle. Alapuolella on muutamia Nokia 5.4:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Nokia 5.4:n kolmas kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jolla voidaan taltioida lähikuvia 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. Makrokamerat ovat lähes aina varsin turhia kameroita, jotka ovat tuotu puhelimiin vain markkinointimielessä. Makrokamera on sen verran heikkolaatuinen, että kohtuullisia kuvia sillä pystytään taltioimaan ainoastaan hyvässä valaistuksessa. Jos valoa on vain vähän, niin silloin kuvat ovat erittäin huonoja. Alapuolella on muutama makrokuva, jotka ovat otettuna Nokia 5.4:n makrokameralla.

Puhelimen viimeinen takaosan kamera on myös 2 megapikselin tasoinen ja sitä hyödynnetään syvyysterävyyden taltioimiseen. Kameraa päästään hyödyntämään muotokuvatilassa yhdessä pääkameran kaverina. Testijakson aikana otettujen kuvien perusteella Nokia 5.4 tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja sumentaa taustan miellyttävästi. Toki kuvaustilanne täytyy olla optimaalinen, eli valoa tarpeeksi ja kuvattavia kohteista vain yksi. Heikommassa valaistuksessa ja jos kuvattavia kohteita on useampia saattaa taustasumennus olla hyvin erikoinen. Alapuolella on yksi muotokuvatilalla taltioitu kuva, jossa on syvyysterävyys.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Nokia 5.4 -puhelimessa on muun muassa Nokia 8.3 5G -puhelimesta tuttu kamerasovellus, johon ei olle nyt tehty suurempia muutoksia. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, kuvasuhde, ajastin sekä kuvake, josta päästään asetusvalikkoon. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva, video ja elokuva. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila.

Puhelimen eri kameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksessa olevan ”kameravalitsimen” avulla, jossa voidaan valita käytettäväksi pääkameran ohella myös ultrajaalakulmakamera sekä makrokamera. Videotilassa kameravalitsimessa on mahdollista päättää halutaanko videota kuvata ultralaajakulmakameralla, pääkameralla vai makrokameralla. Valitettavasti minkäänlaista manuaalitilaa ei Nokia 5.4:n kameraan ole tuotu, vaikka sellainen toki löytyy elokuva-videotallennustilasta.

Nokia 5.4:n kamerakokemus ei ole kovin miellyttävä, vaan kamerasovellus on varsin hidas ja takkuileva. Esimerkiksi eri kameroiden välillä siirtyminen kestää pari sekuntia ja kuvaustilojen välillä siirtyminen tuntuu todella tahmealta. Kamerasovelluksen käyttöliittymä on kohtuullinen, mutta ulkoinen toteutus on hyvin vanhahtava. HMD Globalin kamerasovellus kaipaisi pientä kasvojenkohotusta kohti modernimpaa käyttöliittymää.

Käyttöjärjestelmä

HMD Globalin kehittämien Nokia-puhelimien suurin valttikortti on ollut alusta asti puhdas Android One -käyttökokemus, ja tämä löytyy nyt uusimmasta Nokia 5.4 -puhelimestakin. HMD Global toimittaa laitteen jo vanhalla Android 10 -käyttöjärjestelmäversiolla ja puhelinta mainostetaan ”Android 11 -valmiina” laitteena. Vaikka Android 11 on ollut markkinoilla kohta puolen vuoden ajan, niin valitettavasti päivitystä ei puhelimelle ole vieläkään tullut. Testijakson lopuksi Nokia 5.4 oli saanut päivityksen, jossa oli Googlen 1. helmikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Android One on puhdas Android-käyttöjärjestelmä, jossa ei ole montaa HMD Globalin tekemää muutosta. Nokia 5.4:n kohdalla laitteessa on muutama asetus sekä sovellus, jotka ovat HMD Globalin lisäämät, mutta muilta osin käyttöjärjestelmä on juuri sellainen kuin Google sen on suunnitellut. Android One on lähes HMD Globalin yksinoikeus, sillä monet muut valmistajat eivät tarjoa yhtä puhdasta Android-kokemusta.

Henkilökohtaisesti tykkään puhtaasta Android-kokemuksesta, mutta siinä on myös huonoja puolia. Siinä missä monet kilpailijat antavat puhelimillensa paljon erilaisia asetuksia sekä kustomointimahdollisuuksia, niin HMD Global joutuu luottamaan vain siihen mitä Google on käyttöjärjestelmässään toteuttanut. Toisaalta tämä voi tarkoittaa myös sitä, ettei puhelimien tekniikasta ja toteutuksesta saada aivan kaikkea hyötyä irti tai ohjelmistoa eri pystytä optimoimaan paremmaksi. Puhtaassa Androidissa esimerkiksi animaatiot ja vastaavat visuaaliset efektit ovat varsin kankeita, mikä tekee myös kokemuksesta hieman kankean.

Mielestäni HMD Globalin pitäisi jo unohtaa Android One ja lähteä kehittämään omaa käyttöliittymää. HMD Global voisi esimerkiksi säilyttää puhtaan Android-kokemuksen, mutta optimoida sitä paremmaksi ja niin, että laitteista saataisiin kaikki hyöty irti. Toteutus voisi olla esimerkiksi Motorolan My UX -käyttöliittymän tai OnePlussan OxygenOS:n kaltainen, jotka ovat varsin suosittuja ja kehuttuja toteutuksia.

Android One tuo mukaan kuitenkin kattavan päivityslupauksen, jolla Nokia-puhelimet ratsastavat. HMD Global on luvannut puhelimelle kaksi vuotta Android-päivityksiä, mikä tarkoittaa käytännössä kahta suurempaa Android-versiota. Nokia 5.4:n kohdalla puhelin tulisi saamaan Android 11- ja Android 12 -käyttöjärjestelmäversiot sekä kahden vuoden ajan tietoturvapäivityksiä lähes kuukausittain. Vaikka HMD Globalin lupaus kahdesta vuodesta päivityksiä oli vielä muutama vuosi sitten erittäin vakuuttava, niin nyt monet valmistajat tarjoavat jopa neljä vuotta päivityksiä, joten kyseessä ei ole enää yhtä suuri erottuvuustekijä. Alle 200 euron puhelimessa päivityslupaus on mielestäni kuitenkin todella hyvä.

Kokonaisuudessaan Android-käyttökokemus Nokia 5.4 -puhelimen kohdalla oli hyvä, eikä vastaan tullut suurempia ongelmia. Toki käyttökokemus ei ollut aina miellyttävä sovelluksien pitkien latausaikojen sekä pienien ohjelmiston hitauksien takia, jotka johtuvat todennäköisesti järjestelmäpiirin hieman heikommasta suorituskyvystä. Jos puhtaasta Android-kokemuksesta tykkää, niin silloin Nokia 5.4 on varmasti todella hyvä valinta seuraavaksi puhelimeksi.

Yhteenveto

Nokia 5.4 ei pääse suuresti erottumaan muista alle 200 euron älypuhelimista, sillä HMD Global ei ole pystynyt tarjoamaan puhelimeen mitään teknisesti kovin erikoista. Laitteessa on kuitenkin tuttuja vahvuuksia, kuten tyylikäs muotoilu, puhdas Android One -käyttökokemus sekä kahden vuoden päivityslupaus. Muilta osin Nokia 5.4 on varsin perus puhelin, joka ei kuitenkaan ole huono.

Laitteessa on muun muassa vahvuuksina myös hyvä akunkesto sekä tutut ominaisuudet, kuten muistikorttipaikka, kuulokeliitin, NFC sekä sijainniltaan hyvässä paikassa oleva sormenjälkilukija. Vaikka rakenne onkin jämäkkä ja tyylikäs, niin kiiltävämuovinen takapinta on erittäin liukas sekä todella herkkä naarmuuntumaan. Kamerat ovat Nokia 5.4 -puhelimessa jopa luokkaansa huonommat, eivätkä ne pääse yllättämään oikeastaan millään osa-alueella. Testijakson aikana yllättävin heikkous Nokia 5.4 -puhelimessa todettiin pakkastestin aikana, sillä laite ei tuntunut kestävän pakkasta kovinkaan hyvin.

Suomessa HMD Globalin valmistama Nokia 5.4 on ollut myynnissä tammikuusta lähtien 4 + 64 gigatavun versiossa 199 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat sininen Polar Night sekä violetti Dusk. Nokia 5.4 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Nokia 5.4

5.5

SuomiMobiilin testissä 199 euron hintainen Nokia 5.4 -älypuhelin, jossa on kohtuullisia ominaisuuksia sekä puhdas Android-kokemus.

Hyvää
  • Tyylikäs ja jämäkkä rakenne
  • Kuulokeliitin, muistikorttipaikka, NFC ja Dual-SIM
  • Hyvä akunkesto
  • Puhdas Android One -käyttökokemus ja päivitystuki
Huonoa
  • Kiiltävä muovirakenne on liukas sekä naarmuuntuu herkästi
  • Kamerat eivät mitenkään erikoiset
  • Hidas sormenjälkilukija
  • Heikko äänenlaatu yhdellä kaiuttimella
  • Erittäin heikko pakkaskestävyys
  • Hidas akun lataus
  • Hitaat Android-versiopäivitykset (ei vieläkään Android 11)
  • Ohjelmiston rajoitteet
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. En suosittele kenellekään, joka käyttää viivakoodia, ei toimi.Verkkoksuppa COM.kautta ostettu, palautusaika meni muutamalla päivällä ohi, huolto satojen kilometrien päässä, pitäisi jättää huoltoon tai lähettää, eikä varmuutta saako viivakoodin …..Soiton yhteydessä Verkkokauppa, jos välttämättä tarvitse maksuun viivakoodia, niin vaihda kone tai roskatynnyri, kahden ja puolen kuukauden jälkeen. Viivakoodin käyttäjä😒😒

  2. Hyvä perus puhelin.
    Kaikki välttämättömät toiminnot.
    Hinta ok,
    Ei nuo kalliimmatkaan kestä vuotta enempää..
    Hinta voisi olla halvempi kun ottaa huomioon että puhelin pitää uusia vuoden välein kovassa käytössä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut