ArvostelutNothingYleinen

Testissä Nothing Ear (stick) – jotain onnistuneesti erilaista

Nothing Ear (stick)

Nothing on vasta melko tuore brändi kuluttajamarkkinoilla, mutta siitä huolimatta yhtiö on jo julkaissut kolme tuotetta. Olemme SuomiMobiilissa testanneet jo Nothing Ear (1) -kuulokkeet sekä Nothing Phone (1) -puhelimen, ja nyt on aika arvostella yhtiön uusimmat Nothing Ear (stick) -kuulokkeet.

Kyseessä ovat kuulokkeet niin sanotulla ”half in-ear” -tyylillä, eli Nothing Ear (1) -kuulokkeista poiketen nyt tarjolla on avoin rakenne ilman tulppia. Uutuuskuulokkeiden keskiössä on ollut Nothingille tuttu läpinäkyvä muotoilu, joka nähdään niin kuulokkeissa kuin latauskotelossakin. Mielenkiintoisen latauskotelon avulla Nothing Ear (stick) -kuulokkeet pyrkivät erottumaan kilpailijoistaan.

Nothing Ear (stick) tarjoaa 12,6 mm dynaamiset kaiutinelementit, joiden luvataan tarjoavan vahvaa bassoa ja miellyttävän äänen. Kuulokkeissa on itsessään 7 tunnin mittainen akunkesto ja mukana kuulokkeissa on uusittu ohjaustyyli. Nothing on suunnitellut myös uuden Nothing X -sovelluksen, joka tarjoaa uusia toimintoja.

Nothing Ear (stick) -kuulokkeet ovat tulleet myyntiin laajasti Euroopassa ja myös Suomessa marraskuun alussa. Suositushinnaksi on ilmoitettu 129 euroa, mutta tietyiltä jälleenmyyjiltä Suomessa kuulokkeet voi hankkia jopa 119 euron hinnalla. Tarjolla on ainoastaan valkoinen väriversio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alapuolella on listattuna vielä yhteenvetona Nothing Ear (stick) -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä tietoja.

Nothing Ear (stick) tekniset tiedot

  • Elementti: 12,6 mm dynaaminen
  • Melunvaimennus: Ei ole
  • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Koodekit: SBC, AAC / Profiilit: RFCOMM, SPP, HFP, A2DP, AVDTP, AVCTP, AVRCP, GAVDP)
  • Kuulokkeiden akku: 36 mAh, 7 tuntia musiikintoistoa
  • Kotelon akku: 350 mAh, 29 tuntia musiikintoistoa
  • Ohjattavuus: Puristusohjaus kuulokkeissa
  • Lataus: USB-C-liitännällä
  • Kuulokkeiden mitat: 29,8 x 18,8 x 18,4 mm
  • Kotelon mitat: 87,1 x 29,8 x 29,8 mm
  • Kuulokkeen paino: 4,4 g
  • Kotelon paino: 46,3 g
  • Vedenkestävyys: IP54
  • Väriversiot: Valkoinen
  • Hinta: 129 euroa

Hauska latauskotelo, mutta kuulokkeiden avoin rakenne ei ole kaikille

Nothingin tuotteissa on aina panostettu näyttävyyteen läpinäkyvyyden avulla, eikä uutuuskuulokkeet ole mikään poikkeus. Nothing Ear (stick) säväyttää erityisesti sylinterimäisellä latauskotelollaan, joka eroaa selvästi monien muiden toinen toisiaan muistuttavista koteloista. Kuulokkeissa nähdään paljon samaa ilmettä kuin yhtiön ensimmäisissä kuulokkeissa, joten niitä ei ole lähdetty keksimään täysin uudestaan.

Latauskotelosta erilaisen tekee sylinterimäisen muodon ohella myös erikoinen avaustapa. Kotelo saadaan avattua pyörittämällä päädystä, jolloin kuulokkeet saadaan käännettyä kotelossa olevaan aukkoon. Toteutus on hyvin mielenkiintoinen, mutta ei kuitenkaan mikään hullumpi idea. Itse jopa tykkäsin avaustavasta todella paljon, sillä kääntömekanismi oli sopivan jämäkkä ja tuntui hyvältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyseessä on hauska tapa, josta tulee nopeasti ”stressilelu”, kun sitä jatkuvasti pyörittelee latauskoteloa kädessä pidettäessä. Latauskotelon ulkopuoli on valmistettu läpinäkyvästä kiiltävästä muovista ja sisäkerros on kuvioitua ja karheaa valkoista muovia. Latauskotelo pääsee naarmuuntumaan käytössä, mutta ainakaan itsellä naarmuuntuminen oli yllättävän vähäistä parin viikon käytön jälkeen. Suurempi huolenaihe mielestäni oli kotelon väliin jäävä pöly, joka näkyy hyvin läpinäkyvän rakenteen takia. Pölyä on mahdotonta saada pois, joten se pysyy välissä.

Latauskotelosta nähdään läpi kuulokkeet omissa syvennyksissään ja niiden välissä LED-ilmaisinvalo. Ulkopuolella nähdään myös Nothing logo. Kotelon toisessa päädyssä on USB-C-latausliitin sekä Bluetooth-painike. Vaikka toteutus on normaalista poikkeava, niin Nothing on onnistunut tekemään siitä tyylikkään ja pelkistetyn.

Nothing Ear (stick) -kuulokkeiden latauskoteloa ei voi sanoa mitenkään kompakteimmaksi, vaan se on jopa yllättävän kookas. Viralliset mitat ovat kotelon osalta 87,1 x 29,8 x 29,8 millimetriä, mutta painoa on miellyttävän maltilliset 46,3 grammaa. Latauskotelo mahtuu hyvin taskuun tai laukun pohjalle, joten koko ei ole myöskään suuri ongelma. Nothing Ear (stick) saattaa kuitenkin aiheuttaa kiusallisia tilanteita, sillä tiukkojen farkkujen taskusta pullisteleva tikku saattaa näyttää toisinaan melko härskiltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelon sisällä olevat kuulokkeet pysyvät hyvin paikallaan. Erilaisen avausmekanismin ansiosta kuulokkeet eivät pääse lentämään pois kotelon tippuessa maahan. Omissa syvennyksissään kuulokkeet pysyvät magneettien avulla, mutta kuitenkin kevytkin ravistus tiputtaa kuulokkeet pois, jos kotelo on auki.

Nothing Ear (stick) -kuulokkeet tuovat vahvasti mieleen Nothing Ear (1) -kuulokkeet, sillä Nothing on tehnyt vain minimaalisia muutoksia ulkonäköön. Huomattavin on tulpallisen rakenteen vaihtuminen avonaiseen, joten tulppia ei tällä kertaa ole.

Kuulokkeet koostuvat kuulokeosasta sekä siinä kiinni olevasta varresta. Kuulokkeista mielenkiintoisen tekee kuitenkin varren läpinäkyvä muotoilu. Kuulokkeiden sisällä olevia komponentteja pystytään näkemään tarkasti katsottaessa, mutta tällä kertaa niitä on hieman siistitty mustalla muovilevyllä. Pienenä mielenkiintoisena yksityiskohtana kuulokkeissa on pieni piste varressa, joka on vasemmassa kuulokkeessa valkoinen ja oikeassa kuulokkeessa punainen. Molemmissa kuulokkeissa lukee myös ”Ear (stick)”.

Nothing on tuonut kuulokkeiden varteen kaksi mikrofonia, jotka löytyvät ala- ja yläpäädyistä. Varren takaosassa on latauspinnit, jotka osuvat latauskotelon pinneihin. Varressa on myös puristusohjaus, joka on uudistettu aikaisemmasta sipaisuohjauksesta. Itse kuulokeosa on varsin normaali, jossa on hopeansävyinen kaiutinritilä äänen läpi pääsemistä varten. Kuulokeosasta on tehty mattapintainen varren ollessa kiiltäväpintainen.

Itse tykkään käyttää pääasiassa tulpallisia nappikuulokkeita, mutta Nothing Ear (stick) on todennäköisesti parhaimmin omissa korvissani pysyneet kuulokkeet avonaisella rakenteella. Tulppien poisjäämisen takia toisinaan tunsin kuulokkeiden olevan huonosti korvissa tai tippuvan, vaikka se ei kuitenkaan ollut tilanne. Kuulokkeiden käyttöön joutui totuttelemaan ja hyvin suunniteltu kuulokeosa piti ne paikallaan ottaen tukea korvalehdestä. Avonaisen rakenteen selvin vahvuus on se, ettei kuulokkeet rasita korvia ollenkaan.

Kuulokkeet ovat myös kompaktit ja kevyet, jotka edesauttavat miellyttävän käyttökokemuksen tuottamisessa. Nothing Ear (stick) -kuulokkeiden mitoiksi on ilmoitettu 29,8 x 18,8 x 18,4 millimetriä ja painoa on vain 4,4 grammaa. Kyseessä ovat siis myös todella kevyet kuulokkeet.

Nothing Ear (stick) -kuulokkeista on saatu myös IP54-luokituksen mukaisesti pölyn- ja roiskevedenkestävät, joten esimerkiksi hikeä tai pientä vesisadetta ei tarvitse pelätä kuulokkeita käytettäessä. Suoraan veteen upottamista kuulokkeet eivät kuitenkaan kestä.

Avoin rakenne karsii äänenlaadusta

Nothing Ear (stick) -kuulokkeissa on kustomoitu 12,6 millimetrin kokoinen dynaaminen kaiutinelementti, jonka on luvattu tuottavan hyvän äänenlaadun. Testijakson aikana kuulokkeet eivät päässeet äänenlaadun osalta yllättämään. Suuria odotuksia äänenlaadusta ei ollut kuulokkeiden avonaisen rakenteen takia, mutta testijakson aikana äänen ei todettu olevan aivan niin heikko kuin aluksi ajateltiin.

Äänessä on luvattu olevan täyteläinen basso, mutta mielestäni avoin rakenne hieman karsii tästä. Kuulokkeiden äänessä tulee oletusasetuksilla vahvasti esille diskantti ja keskialueet, mutta matalat taajuudet jäävät vaimeiksi. Nothing on toki kertonut tuoneensa kuulokkeisiin uuden Bass Lock -tekniikan, jonka pitäisi säätää taajuuskorjain optimaaliselle tasolle riippuen siitä, miten paljon bassoa vuotaa ulkopuolelle kuulokkeita käytettäessä.

Itse tykkäsin käyttää Nothing Ear (stick) -kuulokkeiden kanssa pääasiassa taajuuskorjaimen ”lisää bassoa” -tilaa, jolla pystytään kompensoimaan matalien taajuuksien puutteita oletustilassa. Muilta osin äänenlaatu on hyvä, ja yksi parhaimmista, joita olen avonaisissa kuulokkeissa päässyt kokemaan. Toki Nothing ei pääse merkittävästi erottumaan joukosta, vaan parannettavaa olisi tasapainoisemman äänikokemuksen tarjoamisessa.

Hintaluokassaan äänenlaatu on kuitenkin ihan hyvällä tasolla, mutta tulpallisen rakenteen avulla kaiutinelementeistä olisi voitu saada jopa selvästi enemmän irti. Jokainen käyttäjä tykkää hieman erilaisista painotuksista äänenlaadussa, joten joidenkin mielestä ääni voi olla täysin riittävällä tasolla. Aivan Nothing Ear (1) -kuulokkeiden tasoista ääntä ei päästä kokemaan.

Nothing tarjoilee kuulokkeissa Bluetooth 5.2 -yhteyden, jonka avulla pystytään takaamaan toimivuus 10 metrin säteellä yhdistetystä laitteesta. Kuulokkeet voidaan yhdistää kerralla vain yhteen laitteeseen, joten tuettuna ei valitettavasti ole yhdistämistä useaan laitteeseen. Nothing tarjoaa kuulokkeille kuitenkin tuen Microsoft Swift Pair- ja Google Fast Pair -tekniikoille.

Testijakson aikana kuulokkeet toimivat useiden puhelimien kanssa hyvin, eikä mitään ongelmia havaittu. Näiden kuulokkeiden kanssa mielestäni Nothing on onnistunut tekemään yhteydestä vakaamman kuin Nothing Ear (1) -kuulokkeissa. Nothing Ear (stick) -kuulokkeissa on tuki SBC- ja AAC-koodekeille, eikä tarjolla ole laadukkaampia tekniikoita. Tämä on ehkä pieni pettymys, mutta kyseessä on tekninen yksityiskohta, josta karsitaan usein tässä hintapisteessä.

Nothing on saanut kumpaankin kuulokkeeseen myös kolme mikrofonia, joita käytetään äänen tallentamiseen. Testijakson aikana Nothing Ear (stick) -kuulokkeiden mikrofonien todettiin tarjoavan hyvän äänenlaadun puheluita varten, sillä vastaanottaja sai hyvin selvää puheesta. Kuulokkeissa on päivitetty Clear Voice -tekniikkaa, joka selkeyttää algoritmien avulla puhetta suodattamalla muun muassa ympäristön ääniä.

Melunvaimennusta ei kuulokkeista löydy, joka on ymmärrettävissä avoimen rakenteen takia. Henkilökohtaisesti tykkään melunvaimennuksesta nappikuulokkeissa, enkä suuremmin välitä kuulokkeista, joissa sitä ei ole. Jos melunvaimennus ei ole pakollinen ominaisuus, ja tykkäät avonaisesta rakenteesta, niin silloin Nothing Ear (stick) -kuulokkeet ovat hyvät. Nothing ei ole toteuttanut kuulokkeisiin myöskään erillistä läpikuuluvuustilaa, sillä avoin rakenne päästää taustaäänet melko hyvin läpi.

Akunkesto on hyvällä tasolla

Akunkeston osalta Nothing on luvannut kuulokkeiden tarjoavan 7 tuntia virtaa jatkuvaa musiikinkuuntelua varten. Latauskotelon kanssa akkua on 29 tunniksi. Nothingin mukaan puheluihin käytettäessä kuulokkeiden akku riittää 3 tunniksi ja latauskotelon kanssa 12 tunniksi. Nothing on ilmoittanut kuulokkeista löytyvän 36 milliampeeritunnin kokoinen akku ja latauskotelon akun koko on 350 milliampeerituntia.

Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan juuri sitä, mitä luvattiinkin. Kyseessä on mielestäni selvä parannusta verrattuna Nothing Ear (1) -kuulokkeiden akunkestoon, josta olen itse todella tyytyväinen. Toki melunvaimennuksen puute parantaa akunkestoa, mutta yleisellä tasolla 7 tunnin akunkesto on enemmän kuin riittävä. Akku ei loppunut kertaakaan kesken päivän, sillä yleensä käytän kuulokkeita maksimissaan 3-4 tuntia yhtäjaksoisesti korvissa.

Akku riittää hyvin myös tilanteissa, joissa pitkä akunkesto on suotavaa. Esimerkiksi lennolla tai pidemmällä junamatkalla 7 tunnin akusta on hyötyä. Toki itsellä Nothing Ear (stick) -kuulokkeet jäivät pääasiassa käyttöön toimistoympäristössä, sillä melunvaimennus on itselle pakollinen meluisemmissa ympäristöissä. Kuulokkeita täytyi ladata noin kerran viikossa omalla käytöllä, sillä latauskotelon suuresta akusta riittää virtaa pitkälle.

Nothing Ear (stick) -kuulokkeet tukevat pikalatausta, sillä latauskotelossa vain 10 minuutissa saadaan virtaa jälleen 2 tunniksi musiikinkuuntelua. Latauskotelosta löytyy USB-C-liitin latausta varten, joka on ainoa lataustapa. Nothing on tällä kertaa luopunut tuesta langattomalle lataukselle, sillä se olisi ollut mahdotonta toteuttaa nykyiseen kotelomalliin.

Uusittu Nothing X -sovellus tarjoaa lisätoimintoja

Nothing on uudistanut ekosysteemin laajentuessa oman sovelluksensa, joka kantaa nyt aikaisemman ”Ear (1)” -nimen sijasta Nothing X -nimeä. Kyseessä ei ole pelkästään uusi nimi, vaan Nothing on tuonut myös uusia ominaisuuksia sekä uuden ilmeen. Nothing Phone (1) -puhelimen omistajat eivät tarvitse sovellusta, vaan samat asetukset ja toiminnot löytyvät suoraan Bluetooth-asetuksien kautta. Kuulokkeita voi käyttää ongelmitta, jos laitteessa on Android 5.1, iOS 11 tai näitä uudempi käyttöjärjestelmäversio.

Sovelluksen ulkoasua on muokattu hieman, mutta tärkein uudistus on varmasti tuki suomen kielelle. Vielä Nothing Ear (1) -kuulokkeiden testin yhteydessä sovellus oli englanniksi. Sovelluksessa on selkeä käyttöliittymä ja Nothing-brändiä tuodaan tyylikkäästi esille pistefontilla. Sovelluksen alkunäkymässä on esillä kuulokkeiden kuvat ja niiden akunvaraustaso.

Aloitusnäytöltä pystyy säätämään myös kuulokkeiden taajuuskorjainta, jolla voi mukauttaa ääniominaisuuksia itse tai sitten voi valita neljästä oletustaajuuskorjaimesta. Nothing on toteuttanut tilat ”tasapainotettu”, ”lisää bassoa”, ”lisää diskanttia” sekä ”ääni”. Mukautetussa tilassa käyttäjä voi vaihtaa keskitasoa, bassoa sekä diskanttia oman mielensä mukaisesti.

Sovelluksen aloitusnäytön kautta pystyy helposti myös säätämään kuulokkeiden puristusohjausta. Yhdellä puristuksella voidaan toistaa tai keskeyttää musiikki. Kaksoispuristuksella voi vaihtaa kappaletta ja kolmoispuristuksella palata edelliseen kappaleeseen. Pitkällä painalluksella voidaan säätä äänenvoimakkuutta. Käyttäjät voivat vaihtaa toimintoja ja asettaa eri toimintoja eri kuulokkeille.

Nothing Ear (stick) -kuulokkeiden puristusohjaus on paljon miellyttävämpi käyttää kuin hipaisuohjaukset. Nyt ohjaus on selvästi tarkempaa ja puristuksista saatu äänipalaute pitää käyttäjän tietoisena puristuksien määrästä. Itse totesin testijakson aikana ohjauksen olevan loogista sekä käyttäjäystävällistä. Toki puristaminen vie enemmän aikaa kuin pelkkä hipaisu, mutta itse en kokenut sitä merkittäväksi ongelmaksi.

Sovelluksen kautta pystyy myös aktivoimaan tai ottamaan pois käytöstä korvissa olemisen tunnistuksen. Jos asetus on käytössä, niin musiikintoisto pysähtyy aina, kun kuuloke otetaan korvasta. Lisäksi toisto jatkuu, kun kuuloke laitetaan takaisin korvaan. Kuulokkeiden asetuksista voidaan säätää myös kuulokkeiden latenssia valitsemalla matalan latenssin tilan.

Nothing Ear (stick) -kuulokkeet tukevat myös kuulokkeiden etsimistä. Sen avulla kuulokkeista saadaan suurella voimakkuudella paljon ääntä aikaiseksi, joka helpottaa niiden löytämistä. Sovelluksen kautta pystytään luonnollisesti myös päivittämään laitteen ohjelmisto. Testijakson lopulla kuulokkeiden tuorein saatavilla ollut ohjelmistoversio oli 1.0.1.72. Nothing X -sovellukseen voidaan liittää samalla myös Nothingin muut kuulokkeet, joten kyseessä ei ole vain Nothing Ear (stick) -kuulokkeita varten suunnattu sovellus.

Nothing X on sovelluksena miellyttävä käyttää ja helposti ymmärrettävä. Toiminnot ovat käden ulottuvilla, eikä niitä tarvitse etsiä monien valikkojen takaa. Samat toiminnot löytyvät yhtä kätevästi Nothing Phone (1) -puhelimen asetusvalikon kautta. Nothingin omassa puhelimessa kuulokkeiden hallintapainikkeet saadaan suoraan myös pika-asetusvalikkoon, joka helpottaa käyttöä. Itse olin erittäin tyytyväinen Nothingin tarjoamaan ohjelmistokokemukseen ja se oli viimeisen päälle hyvin suunniteltu.

Joukosta erottuvat kuulokkeet

Nothing Ear (stick)

Nothing Ear (stick) -kuulokkeiden todettiin testijakson aikana olevan mielenkiintoinen tulokas kuulokemarkkinaan ja lähestymistapa on selvästi erilainen kuin Nothing Ear (1) -kuulokkeiden kanssa. Erityisesti hauskasti toteutettu latauskotelo erottaa kuulokkeet massasta, mutta avoimen rakenteen takia joudutaan hieman karsimaan äänenlaadusta.

Itse tykkäsin latauskotelon hauskasta avaustavasta ja Nothingin perinteikäs läpinäkyvä viimeistely on jälleen erittäin onnistunut. Nothing Ear (stick) -kuulokkeet olivat erittäin miellyttävät korvissa, vaikka en ole suurin avoimen rakenteen ystävä. Mielestäni kuulokkeet tarjoavat hyvän kokemuksen myös puheluita varten ja akunkeston todettiin olevan hyvällä tasolla. Nothing on saanut kuulokkeisiin tuen mukautettavalle taajuuskorjaimelle ja Nothing X -sovellus tarjoaa hyvän kokemuksen.

Heikkoutena voidaan pitää rakenteen helppoa naarmuuntumista kiiltävän muovin takia. Latauskotelon todettiin olevan myös yllättävän kookas. Nothing Ear (stick) ei pääse tarjoamaan äänenlaadun osalta mitään suuria yllätyksiä, vaan äänenlaadusta puuttuu erityisesti basso. Avoimen rakenteen takia yksi puutteista on melunvaimennus.

Nothing Ear (stick) -kuulokkeet tulivat saataville Suomessa marraskuun 2022 alussa. Suositushinnaksi on ilmoitettu 129 euroa ja tarjolla on ainoastaan valkoinen väriversio. Kuulokkeita tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löydät Hintaseuranta.fi -palvelun listauksesta alapuolelta.

Hyvää

  • Hauska ja erilainen muotoilu + IP54-luokitus
  • Miellyttävät korvissa pitkässä käytössä
  • Mikrofonit toimivat hyvin puheluita varten
  • Hyvä akunkesto ja pikalataus
  • Tuki mukautettavalle taajuuskorjaimelle
  • Nothing X -sovellus tarjoaa kattavat toiminnot Android- ja iOS-laitteilla

Huonoa

  • Kiiltävä muovirakenne naarmuuntuu helposti
  • Latauskotelo on melko kookas
  • Äänenlaatu ei mitenkään mullistava ja bassoa voisi olla enemmän
  • Ei melunvaimennusta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut