ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus 8 – Mukavan kompakti huippupuhelin

OnePlus esitteli huhtikuussa OnePlus 8 -malliston huippupuhelimet, joista OnePlus 8 Pro arvosteltiin SuomiMobiilissa jo aikaisemmin. Nyt myös OnePlus 8 -perusmallin testaukset on saatu päätökseen, joten on aika katsoa mihin puhelimesta todellisuudessa onkaan.

Uusi OnePlus 8 on hieman isoveljeänsä kompaktimpi älypuhelin, mutta tarjoaa silti samoja ominaisuuksia. Tehoista on vastaamassa tämän hetken tehokkain Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, johon on liitetty 5G-modeemi. Näytössä OnePlus luottaa tuttuun 90 hertsin virkistystaajuuteen, joka takaa sulavan käyttökokemuksen. Kameroita OnePlus 8 -mallin takaosasta löytyy kolme kappaletta, mutta niiden osalta on otettu hieman takapakkia esimerkiksi OnePlus 7T -malliin verrattuna.

Suomessa OnePlus 8 -puhelimen hinnoittelu on edullisimmillaan 8 + 128 gigatavun versiolla 699 euroa, joten hinnat ovat nousseet hieman verrattuna edeltäjäänsä. Tarjolla on myös 12 + 256 gigatavun versio, jonka hinta asettuu jo selvästi korkeampaan 799 euron hintapisteeseen. Hinnat ovat uutuuspuhelimessa nousseet juurikin 5G-yhteyksien tuottamien lisäkustannuksien takia, ja vastaava suuntaus on nähty myös kilpailijoiden uutuuspuhelimien kohdalla. OnePlus 8 -puhelimesta on tuotu tarjolle kolme väriversiota, jotka ovat Onyx Black (musta helmi), Glacial Green (jäätävän vihreä) sekä Interstellar Glow (tähtienvälinen hehku).

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan OnePlus 8 -puhelimen 12 + 256 gigatavun muistivarianttiin, jonka väriversio on jäätävän vihreä, eli Glacial Green. Artikkelissa tutustumme puhelimen ulkoiseen toteutukseen, laatutuntumaan, näyttöön, kameroihin sekä muihin teknisiin toteutuksiin. Lisäksi katsomme kuinka puhelin kestää pakkasta sekä kuinka nopeasti akku latautuu mukana toimitettavalla pikalaturilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus 8 (IN2013)
Mitat: 160.2 x 72.9 x 8.0 mm
Paino: 180 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass -lasipinnat
Näyttö: 6.55 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Fluid AMOLED / 90 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 650
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.0]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.75 / 25 mm / 1/2.0" / 1.75 µm / PDAF / OIS) + 16 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 14 mm  / 116 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm) +  kolmois-LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.0 / 1/3.0" / 1.0 µm)
Akku: 4300 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + OxygenOS 10.5 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Warp Charge 30T (30W) pikalataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Onyx Black / Interstellar Glow / Glacial Green
Hinta: 699 – 799 €

Myyntipakkaus

OnePlus 8 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

OnePlus 8 toimitetaan isoveljensä tavoin varsin kookkaassa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on siis pitkä ja kapea, minkä lisäksi ulkoisesti pakkaus on OnePlussan tyylisesti punainen. Pakkauksen ulkopuolella on myös mustalla värillä OnePlussan logo ja puhelimen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosassa on myös ilmoitus siitä, että kyseessä on Googlen sovelluksilla varusteltu Android-puhelin, jonka lisäksi on maininta laitteen väriversiosta, muistivariantista sekä IMEI-tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse OnePlus 8 muoveihin käärittynä. Puhelimelle on tehty oma syvennyksensä pahviseen taskuun, joka pitää sisällään myös paljon erilaista irtosälää. Pahvitaskussa on pikakäyttöopas, turvallisuustietoja, OnePlus-tarroja sekä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Pahvitaskun alapuolelta löytyy vielä varsin tyylikäs Never Settle -henkinen läpinäkyvä suojakuori. Myyntipakkauksen pohjalla ovat myös Warp Charge 30T -laturi ja USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

OnePlus 8:n myyntipakkaus on sekä ulkoisesti että sisällöltään varsin tuttua OnePlussaa. Ulkoisesti pakkaus on tyylikäs, mutta hieman epäkäytännöllisen suuri. Sisältöä on tarpeeksi käytön aloittamista ajatellen, minkä lisäksi henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että OnePlus on laittanut suojakuoren mukaan pakkaukseen. Mukana tuleva suojakuori on myös varsin tyylikäs, sillä siihen on saatu hieman OnePlussan omaa tyyliä, eikä se ole nyt samanlainen kuin lukuisissa muissa älypuhelimissa. Myöskään tehokkaan pikalaturin löytyminen myyntipakkauksesta ei ole aina itsestäänselvyys, mutta toki OnePlussalle se on ollut tyypillistä aina.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti OnePlus 8 muistuttaa hyvin paljon isoveljeään OnePlus 8 Prota, mutta tällä kertaa laite on selvästi pienempi ja sopii sen ansiosta pienempiin käsiin erinomaisesti. OnePlus ei ole kuitenkaan karsinut laatutuntumasta tai materiaalivalinnoista, sillä OnePlus 8 koostuu alumiinikehyksestä ja mattapintaisesta lasipinnasta.

Laatutuntuma on siis myös OnePlus 8 -mallissa erittäin hyvä, mikä on pääasiassa laadukkaiden materiaalivalintojen ansiota. Lisäksi käsien välissä laitetta taivuteltaessa ei ole havaittavissa minkäänlaisia natinoita, joten OnePlus 8 mukavan laadukas. OnePlus on viimeistellyt alumiinipinnan ja takaosan lasin mattapintaiseksi, mikä tekee puhelimesta varsin liukkaan. Puhelimessa kannattaa siis käyttää vähintään mukana toimitettavaa suojakuorta, jos on tapana tiputella puhelinta.

Mattapinta on kuitenkin myös todella hyvä valinta ja henkilökohtaisesti olen tykännyt OnePlussan mattapintaratkaisusta jo pitkään. Mattapinta ei kerää samalla tavalla sormenjälkiä tai muuta likaa kuin perinteinen lasipinta, minkä lisäksi mattapinta ei myöskään naarmuunnu yhtä herkästi. Testijakson aikana OnePlus 8 -puhelimessa ei käytetty minkäänlaisia suojakuoria, jotta pystyimme testaamaan lasipinnan kestävyyden normaalissa päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana takaosan lasipintaan ei kuitenkaan tullut yhtään naarmua. Näytön päälle OnePlus on laittanut jo tehtaalla suojamuovin, joka suojaa näyttölasia naarmuilta.

OnePlus on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 160,2 x 72,9 x 8,0 millimetriä ja painoksi 180 grammaa. Verrattuna edeltäjämalliin, eli OnePlus 7T -puhelimeen, niin OnePlus on pystynyt tekemään uutuuslaitteesta joka suhteessa pienemmän ja kevyemmän (OnePlus 7T: 160,9 x 74,4 x 8,1 mm, 190 g). Henkilökohtaisesti koin OnePlus 8 -puhelimen istuvan käteen todella mukavasti ja kompakti koko yhdessä pyöristettyihin lasipintoihin antaa mukavan käsituntuman.

OnePlus 8 on julkaistut isoveljensä tapaisesti kolmessa väriversiossa, joka ovat tutut musta Onyx Black sekä jäätävän vihreä Glacial Green. Kolmas väriversioista on Interstellar Glow, joka kääntyy suomeksi tähtienväliseksi hehkuksi. Musta ja tähtienvälinen hehku ovat varusteltuna kiiltävällä lasipinnalla, kun taasen vihreässä versiossa OnePlus hyödyntää mattapintaista lasia. Testissä käynyt versio oli jäätävän vihreä, joka on varmasti yksi tyylikkäimmistä väreistä, joita on koskaan OnePlussan puhelimissa nähty.

Valitettavasti OnePlus 8 -perusmallista ei ole saatu pro-version tapaisesti IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävää. OnePlus on kertonut, että OnePlus 8 on valmistettu samoilla standardeilla kuin OnePlus 8 Pro, mutta virallista IP-luokitusta ei puhelimelle ole haettu. OnePlus 8 -puhelimessa esimerkiksi SIM-korttiluukku on suojattu erillisellä kumilla, ettei vesi pääsisi sisään. OnePlus on ottanut siis huomioon myös OnePlus 8:n vedenkestävyyden, mutta virallista lupausta kestävyydestä ei ole haluttu antaa. Todennäköisesti puhelin kestää helposti kevyttä vesisadetta, mutta suoraan veteen laitetta ei kannata upottaa.

OnePlus 8 muistuttaa etuosasta katsottaessa vahvasti isoveljeään, mutta nyt tarjolla on hieman loivemmin kaartuvat näytön reunat. Näyttö peittää puhelimen etuosasta noin 89 prosenttia, mikä on saatu aikaiseksi ohuilla näyttöä kiertävillä kehyksillä. Etuosassa näyttö kaartuu molemmilta reunoilta varsin loivasti, mutta silti sopusuhtaisesti laitteen rakenteeseen verrattuna. Näytön vasempaan yläkulmaan OnePlus on tehnyt etukameraa varten reiän, jonka läpimitta on 3,8 millimetriä. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen saumasta, ja etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet löytyvät kuulokkeen oikealta puolelta näytön yläpuolelta. Lisäksi sormenjälkilukija on integroituna näytön alareunaan.

Puhelimen takaosa on varsin tuttua OnePlussaa ja ensisilmäyksellä laite on tunnistettavissa OnePlussaksi, sillä takaosan toteutus on hyvin vastaava kuin monissa muissakin yhtiön puhelimissa aikaisempina vuosina sekä isovelimallissa OnePlus 8 Prossa. Takaosan toteutus on siis hyvin pelkistetty, mutta silmiinpistävin kohta on keskitetty, hieman ulkoneva kamera-alue. Kamera-alue ulkonee varsin vähän muusta pinnasta, eikä se tämän ansiosta häiritse kovin paljoa käyttöä. Takaosassa on kolme kamerasensoria, joiden alapuolella on kaksois-LED-salamalo. Takaosassa nähdään myös OnePlussan uusi logo, OnePlus-teksti sekä laitteen malli- ja valmistusmaatietoja.

OnePlus 8:n oikeassa kyljessä on kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin sekä virtapainike. Vasemmassa kyljessä on pelkästään äänenvoimakkuuspainikeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan alumiinista ja niiden tuntuma sekä vaste on hyvä. Lisäksi Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinnoite, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista. OnePlus 8:n yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole valitettavasti ole 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.

Näyttö

Näytön osalta OnePlus on tehnyt pienen päivityksen heikommaksi OnePlus 8 -puhelimessa verrattuna OnePlus 8 Prohon. Näyttö on silti erittäin hyvä, mutta ei ylety enää aivan huippuluokkaan tarkkuudeltansa tai sulavuudeltaan. OnePlus 8 -puhelimessa hyödynnetään 6,55 tuuman suuruista Fluid AMOLED -näyttöpaneelia, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle. Näytössä on siis 2400 x 1080 pikseliä, joka takaa 402 pikseliä tuumaa kohden, joten yksittäisiä pikseleitä on varsin haastava nähdä ainakin paljain silmin.

OnePlus 8:n näyttöön on saatu tuttu 20:9-kuvasuhde, pyöristetyt reunat sekä vasemmassa yläkulmassa on etukameraa varten tehty pieni reikä. Näytön virkistystaajuus on edeltäjämallista tutulla 90 hertsin tasolla, eikä OnePlus ole tuonut isovelimallista tuttua 120 hertsin virkistystaajuutta vielä perusmalliin tarjolle. Lisäksi OnePlus 8 on ensimmäinen OnePlussan ”perusmalli,” jossa on kaartuvat näytön reunat, sillä vielä viime vuonna OnePlus 7T -puhelimessa luotettiin tasaiseen näyttöpaneeliin. OnePlus 8 -puhelimessa on myös tuki HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan katsoa sisältöä aivan kuten huippupuhelimelta voisi odottaakin.

Näyttö on siis edelleen yksi parhaimmista osa-alueista OnePlus 8 -puhelimessa, vaikka ei aivan päästäkään isovelimallin tasolle. Jostain on kuitenkin jouduttu karsimaan, mutta onneksi sitä ei ole tehty kovin paljoa tai vääristä kohdista. Näyttö oli testijakson aikana mukavan sulava käyttää, juurikin 90 hertsin virkistystaajuuden ansiosta sekä näytön katselukulmat olivat miellyttävä ja myöskin kirkkaus hyvällä tasolla, sillä luettavuus auringonpaisteessa oli mahdollista.

OnePlus 8 -puhelimeen on saatu tutut näytön säätöasetukset, mutta esimerkiksi OnePlus 8 Prosta löytyviä liikegrafiikan pehmennys- tai eloisa väritehoste pro -asetuksia ei löydy. Asetuksista on kuitenkin mahdollista muokata näytön värimaailmaa mieleisekseen, vaihdella 60 Hz- ja 90 Hz -virkistystaajuuksien välillä sekä ottaa käyttöön yötila, lukutila tai vaikkapa säätää lepotilan asetuksia. Lisäksi OnePlus antaa mahdollisuuden myös etukameran piilottamiseksi, jolloin etukameraa ympäröivät alueet muuttuvat mustaksi ja myös tilapalkki siirtyy etukameran alapuolelle. Jos etukameran haluaa piilottaa, niin puhelimen yläreunaan tulee varsin maksu musta kaistale, joka ei näytä kovin järkevältä.

Näytön asetuksiin ei kuitenkaan testijakson aikana tarvinnut suuremmin kajota, sillä esimerkiksi näytön värintoisto on kalibroitu jo OnePlussan toimesta erittäin miellyttäväksi. OnePlus 8 -puhelimessa on luonnollisesti Widevine L2 -sertifikaatti, joka takaa myös laadukkaan videontoiston monien suoratoistopalveluiden kautta. Esimerkiksi Netflixistä voidaan katsoa videoita maksimissaan Full HD -tasolla ja HDR10-toistolla.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikan osalta OnePlus ei ole tehnyt suuria muutoksia verrattuna isovelimalliin, sillä OnePlus 8 -puhelimessa hyödynnetään hyvin pitkälti samoja komponentteja. Tehoista on vastaamassa monista tämän hetken huippupuhelimista löytyvä Qualcommin kehittämä Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, johon on yhdistettynä Snapdragon X55 -5G-modeemi. Teknisesti suurimman muutoksen OnePlus on tehnyt ainoastaan RAM-muistin versioon, sillä nyt OnePlus 8:ssa hyödynnetään vanhempaa muistia.

Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.

Suomessa OnePlus on tuonut OnePlus 8:n myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 12 + 256 gigatavua. OnePlus hyödyntää yllättäen viime vuosien huippupuhelimista tuttua LPDDR4x-RAM-muistia, eikä OnePlus 8 Prosta löytyvää tämän hetken tehokkainta LPDDR5-muistia. OnePlus 8 -puhelimessa hyödynnetään kuitenkin tehokasta UFS 3.0 -tallennustilaa. UFS 3.0 -tallennustilassa on kaksinkertainen muistikaista verrattuna aikaisemmin huippupuhelimissa nähtyyn UFS 2.1 -standardiin. UFS 3.0 pystyy muun muassa 23,2 Gt/s tiedonsiirtonopeuteen ja kuluttaa selvästi vähemmän virtaa. Valitettavasti muistikorttipaikkaa OnePlus ei puhelimeen ole saanut, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäiseen tallennustilaan, jota on edullisemmassakin versiossa varsin mukavasti.

Suorituskykyä ei siis OnePlus 8 -puhelimesta puutu ja sen vahvistaa myös testijakson aikana suoritetut suorituskykytestit. Alapuolella olevasta taulukosta on verrattavissa OnePlus 8:n saamia pisteyksiä samaan Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin pohjautuvan Xiaomi Mi 10 -puhelimen saamiin pisteisiin sekä Kirin 990 5G -järjestelmäpiiriin perustuvan Huawei P40 Pron saamiin pisteytyksiin. Pisteistä nähdään, että OnePlus 8 on saanut lähes jokaisessa testissä parhaimmat pisteet, mutta kovin radikaaleja eroja ei ole havaittavissa Xiaomi Mi 10 -puhelimeen. Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri ei näytä kunnolla pärjäävän Snapdragon 865 -puhelimille.

Testitulokset
OnePlus 8 (SD865) Xiaomi Mi 10 (SD865) Huawei P40 Pro (K990 5G)
AnTuTu (V8): 578 559 pistettä 549 316 pistettä 461 767 pistettä
Geekbench 4 (single): 4266 pistettä 4214 pistettä 3877 pistettä
Geekbench 4 (multi): 13 399 pistettä 12 899 pistettä 12 452 pistettä
Geekbench 5 (single): 917 pistettä 894 pistettä 749 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3385 pistettä 2720 pistettä 3019 pistettä
PCMark 2.0: 10 778 pistettä 9414 pistettä 9433pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 7284 pistettä 6293 pistettä 5607 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 8222 pistettä 8163 pistettä 6261 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 5206 pistettä 3492 pistettä 4107 pistettä

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan ole täysin sama asia kuin päivittäinen puhelimen käyttö, sillä testeissä puhelin viedään lähes äärirajoillensa, kun taasen päivittäin peruskäyttö tuskin vaatii laitteelta kaikkea suoristuskykyä jatkuvasti. Päivittäisessä käytössä ei siis pitäisi tulla vastaan minkäänlaisia haasteita OnePlus 8 -puhelimen suorituskyvyn kanssa, eikä mitään siihen viittavia ongelmia ollut havaittavissa parin viikon testijakson aikana.

Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin yhteyteen OnePlus on laittanut tuttuun tyyliin Snapdragon X55 -5G-modeemin, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin. Kehittyneen modeemin ansiosta OnePlus 8 tukee 5G-verkkoja nyt ja myöskin tulevaisuudessa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6GHz-taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Valitettavasti testijakson aikana ei päästy suuremmin testailemaan OnePlus 8 -puhelimen 5G-ominaisuutta, sillä Elisan verkot ovat vielä vain suuremmissa kaupungeissa. Lisäksi puhelimen testijakso suoritettiin pääasiassa sivistyksen ulkopuolella, eikä ollut mahdollisuutta testata 5G-toiminnallisuutta Elisan 5G-kaupungeissa. 5G:n osalta OnePlus 8 -puhelimessa huomionarvoista on se, että 5G-dual-SIM-tukea ei vielä puhelimesta löydy. Puhelimessa ei voi olla samanaikaisesti 4G- ja 5G-SIM-kortteja niin, että 5G olisi aktivoituna. Päivitys tähän on kuitenkin tulossa vasta myöhemmin kesällä, kunhan Qualcomm tuo sille tuen järjestelmäpiirillensä.

OnePlus 8 -puhelimessa on säästetty stereokaiuttimet, sillä puhelimen alareunasta löytyvän pääkaiuttimen tukena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta, jotta on saatu aikaiseksi hyvä äänentoisto myös laitteen omien kaiuttimien varassa. Valitettavasti OnePlus 8:ssa ei ole enää 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, minkä vuoksi käyttäjät joutuvat hankkimaan erikseen kuulokeliitinadapterin tai tyytymään Bluetooth-kuulokkeisiin. OnePlus 8:ssa on tuorein Bluetooth 5.1 sekä tuki aptX HD -pakkausmenetelmälle, joka takaa siis todella hyvän äänenlaadun myös Bluetoothin yli.

Sormenjälkilukija on myöskin OnePlus 8 -mallissa integroituna näytön alareunaan, joka on samanlainen kuin monissa OnePlussan puhelimissa. OnePlus tyytyy optiseen ratkaisuun, jossa näytönalapuolelle on sijoitettuna kamera, jonka avulla sormenjälki tunnistetaan. Näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan erittäin nopeasti sekä varmasti koko testijakson ajan, eikä se tuottanut suuremmin päänvaivaa. Toki jos sormi oli likainen tai märkä, niin silloin lukija ei sormea aina tunnistanut, mutta puhtaalla sormella ominaisuus toimi erinomaisesti. OnePlus 8 -puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka toimii etukameran varassa. Kasvojentunnistusta ei testijakson aikana testattu.

Akunkesto ja pakkastesti

OnePlus on saanut pakattua OnePlus 8 -puhelimen siron rakenteen sisälle varsin kookkaan 4300 milliampeeritunnin akun, joka on vain hieman pienempi kuin isovelimallista löytyvä 4510 milliampeeritunnin akku. Suuri akku on tuotu puhelimeen erityisesti kahdesta syystä, jotka ovat 5G-modeemin suurempi virrankulutus sekä näytön 90 hertsin suurempi virrankulutus verrattuna perinteiseen 60 hertsiin.

OnePlus on luvannut, että puhelimen akussa riittää virtaa tyypillisesti yhdeksi päiväksi. Testijakson aikana päästiin mukavasti yhden päivän käyttöaikaan, mutta eipä juurikaan sen enemmäksi virtaa riittänyt. Toki on hyvä huomata, että testikäyttö oli varsin aktiivista, sillä puhelin käytetiin päivän aikana varsin monipuolisesti. Päivittäinen käyttö oli tyypillisesti muutamia puheluita, viestittelyä, sosiaalisen median käyttöä, kuvaamista sekä videoiden katselua.

Harvoin puhelimella kuitenkin pelattiin, joten raskaiden mobiilipelien vaikutusta akunkestoon on haastava arvioida. Lisäksi päivittäin puhelimessa oli mobiilidata jatkuvasti käytössä 4G-verkoissa sekä toisinaan puhelin oli myös Wi-Fi-verkoissa. 5G-verkkoihin testijakson aikana ei päästy päivittäisessä käytössä, joten 5G:n vaikutusta akunkestoon on myös haastava arvioida.

Iltaisin akkua oli usein jäljellä vielä 20-30 prosenttia, joten testijakson aikana OnePlus 8 laitettiin lähes aina yöksi laturiin, jotta akku riittäisi myös seuraan päivän kokonaisuudessaan. Onneksi OnePlus 8 on varusteltuna myös pikalatauksella, joten muutamankin minuutin latauksella saadaan yllättävän paljon akkua ladattua. Latausominaisuuksista OnePlus on kuitenkin päättänyt tällä kertaa karsia, sillä OnePlus 8 -malliin ei ole saatu langaton latausta, joka löytyi OnePlus 8 Prosta.

OnePlus 8 -puhelin on varusteltuna ainoastaan tutulla USB-C-tyypin kautta tapahtuvalla Warp Charge 30T -pikalatauksella, jonka avulla puhelimen akun pitäisi latautua yhdestä prosentista 50 prosenttiin vain 22 minuutissa. Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin mukana toimitettavan laturin latausnopeuden, ja tulokset siitä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus 8 -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla Warp Charge 30T -pikalaturilla.

Testin perusteella OnePlus 8 -puhelimen suuri 4300 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen vain 55 minuutissa, joten kyseessä on yksi nopeinten latautuvista älypuhelimista tällä hetkellä. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua jo huimat 68 prosenttia, ja 90 prosentin varaustasoon päästään vain 42 minuutin latauksen jälkeen. Akun latausnopeus hidastuu 90 prosentin varaustason kohdalla ja viimeiset 10 prosenttia latautuvatkin 13 minuutissa, ja kun verrataan ensimmäisen 10 prosentin lataukseen 5 minuutissa, niin loppua kohden akunlataus on hidastunut selvästi.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös OnePlus 8 -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 8 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain 2 prosenttia akkua, joten akunvaraus tippui 98 prosenttiin. Pakkanen ei luonnollisestikaan vaikuttanut millään tavalla laitteen näyttöön, sillä OnePlus hyödyntää AMOLED-tekniikkaa. Testin jälkeen oli havaittavissa, että OnePlus oli sallinut salaman käyttämisen kuvatessa sekä akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä, joista ainakin jälkimmäinen on varsin hämmästyttävää. Usein valmistajat ovat estäneet ohjelmallisesti akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä, sillä siihen voidaan katsoa liittyvän turvallisuusongelmia.

Toisella testauskerralla koettiin kuitenkin hieman erilaisia tuloksia, kun puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus 8 näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 6 prosenttia, joka on hyvin perinteinen saavutus tässä testissä. Lisäksi OnePlus 8 suortui jopa paremmin kuin OnePlus 8 Pro, jonka akkua kului samassa testissä kymmeniä prosentteja. Myöskään OnePlus 8 -puhelimen kanssa ei tullut vastaan mitään huomattavia ongelmia tämän toisen testin aikana, vaan testin jälkeen oli havaittavissa samat asiat kuin ensimmäisessäkin testissä.

Pakkastesti osoitti, että OnePlus on suunnitellut OnePlus 8 -puhelimen pakkaskestävyyden hyvin ja se kestää hyvin myös Suomen kylmissä pakkassäissä. Kummankaan testauskerran aikana ei tullut vastaan mitään hämmästyttävää, ja oli erittäin hienoa nähdä, että akun kulutus oli odotetulla tasolla. Ainoa ihmettelynaihe oli oikeastaan vain mahdollisuus akun lataamiseen laitteen ollessa jääkylmänä, sillä yleisesti kaikki valmistajat ovat sen estäneet turvallisuussyistä.

Kamerat

Yksi ehkä pienistä pettymyksistä OnePlus 8 -puhelimesta löytyy kamerasta, sillä OnePlus on ottanut selvästi erilaisen lähestymistavan kuin OnePlus 8 Pron kameroissa, minkä lisäksi OnePlus 8:n kamera on jopa heikompi kuin edeltävässä versiossa. OnePlus 8 -puhelimeen on saatu kolmoiskamera, joka koostuu pääkameran lisäksi ultralaajakulmakamerasta sekä hieman erikoisesti erillisestä makrokamerasta, jollainen on totuttu näkemään selvästi edullisimmissä älypuhelimissa.

OnePlus 8:n pääkamerana toimii viime vuoden OnePlus-puhelimista tuttu Sonyn kehittämä 48 megapikselin tasoinen IMX 586 -sensori, jossa on f/1.75 aukko, 25 mm polttoväli, 1/2,0” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Kamera tukee myös vaiheentunnistavaa automattitarkennusta ja siihen on myös tuotu optinen kuvanvakautus. Kun verrataan OnePlus 8 Pron pääkameraan, hyödyntää OnePlus vanhempaa ja pienempää kamerasensoria, eikä siihen ole yhdistetty laserautomaattitarkennusta. Toinen OnePlus 8:n kameroista on 16 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2 aukko, 14 mm polttoväli sekä 116 asteen näkökenttä. Kolmas OnePlus 8:n kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera.

Verrattuna edeltäjäversioon, eli OnePlus 7T -puhelimeen, on OnePlus joutunut karsimaan paljonkin kameroista. Pääkamera on pitkälti sama, mutta ultralaajakulmakameraa on viety hieman heikompaan suuntaan, minkä lisäksi oikeasti hyödyllinen telekamera on vaihdettu pitkälti täysin turhaan makrokameraan, sillä saman toiminnallisuuden olisi voinut toteuttaa myös paremman ultralaajakulmakameran avustuksella.

OnePlus 8:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony IMX 586, f/1.75, 25 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF, EIS, OIS)
    • Ultralaajakulma: 16 megapikseliä (f/2.2, 14 mm, 116 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4, 1,75 µm)
  • Etukamera: 16 megapikseliä (Sony IMX 471, f/2.0, 1/3”, 1,0 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

OnePlus 8 -puhelimen 48 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, sillä kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi suuremmaksi ja paremmaksi pikseliksi, jolloin pystyään tuottamaan parempia kuvia muun muassa heikommassa valaistuksella. Toki 48 megapikselin täyden resoluution kuvien taltioiminenkin on mahdollista, mutta tällä kertaa tulemme tutustumaan vain 12 megapikselin tasoisiin kuviin.

Päivävalossa OnePlus 8:n pääkameralla pystytään taltioimaan erittäin hyviä ja yksityiskohtaisia kuvia, joihin värit taltioituvat mukavan luonnollisesti sekä dynaaminen alue on tuttua OnePlus-laatua. On kuitenkin tuotava esille, että kyseessä ei ole mikään paras mahdollinen kamera omassa hintaluokassaan, joten OnePlus 8 -puhelimessa voisi olla myös parempikin pääkamera. Heikommassa valaistuksessa OnePlus 8 -puhelimella pystytään taltioimaan kohtalaisia kuvia, mutta aivan ehkä jopa vaaditulle tasolle ei päästä. Kuvissa on paljon rakeisuutta, epäselviä yksityiskohtia, mutta onneksi värit taltioituvat kuitenkin realistisesti. Puhelimessa on tuki kuitenkin erilliselle yötilalle, mutta se ei kovin suuresti auta kuvaamisessa heikossa valaistuksessa. Alapuolella on muutama testikuva, jotka ovat otettu OnePlus 8:n pääkameralla 12 megapikselin tarkkuudella.

Ultralaajakulmakamera on yksi luonnollisista huippupuhelimien kameroista, joten myös OnePlus 8 -puhelimeen on tuotu kyseinen toteutus telekameran sijasta. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera on parhaimmillaan, vaikka laatu ei yletykään pääkameran tasolle. Yleisesti ultralaajakulmakuvat ovat laadultaan pehmeämpiä, vähemmän yksityiskohtaisia sekä muutenkin heikompia. Värit taltioituvat myöskin ultralaajakulmakameralla mielestäni mukavan luonnollisina ja dynaaminen alue kuvissa on melkein yhtä hyvä kuin pääkameran kuvissa.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakameralta ei kannata odottaa kovin paljoa, sillä kuvien laatu heikkenee selvästi. Yötilan avulla ultralaajakulmakameralla saadaan taltioitua kuitenkin kohtuullista jälkeä, sillä kuviin saadaan selvästi enemmän valoa pidemmän valotusajan ansiosta. Niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa kuvattaessa OnePlus 8:n ultralaajakulmakuvissa oli havaittavissa pientä epätarkkuutta kuvien reunoilla, kun taasen kuvan keskikohdat olivat pääosin aina tarkkoja. Alapuolella on muutama testikuva, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Kolmas OnePlus 8:n kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera ja sen olemassaoloa uutuuspuhelimessa voidaan vain hämmästellä. Yleisesti 2 megapikselin makrokameroista ei ole ollut oikeastaan yhtään mitään hyötyä, sillä sen avulla saadaan vain kohtuullisia makrokuvia hyvässä valaistuksessa. Kameran kyvykkyys ei riitä millään tasolla hämärissä olosuhteissa, ja myöskin hyvässä valaistuksessa 2 megapikselin kuvat ovat varsinaista puuromössöä. Alapuolella on kuitenkin muutama testikuva, jotka ovat taltioituna makrokameran avulla.

Etukameran tarkkuus OnePlus 8 -puhelimessa on 16 megapikseliä, eikä sen suhteen ole tullut suurempia muutoksia verrattuna viime vuoden puhelimiin. Etukamera pohjautuu Sony IMX471 -sensoriin ja siinä on f/2.0 aukko, 1,0 µm pikselikoko sekä 1/3” kennokoko. Etukamerassa on tuki myös elektroniselle kuvavakautukselle, minkä avulla muun muassa videoista saadaan hieman parempia. Kuvien laatu etukameralla on tutulla tasolla, eli ne ovat hyviä erityisesti hyvässä valaistuksessa otettaessa. Heikossa valaistuksessa kuvaamiseen OnePlus on toteuttanut ohjelmistollisesti niin sanotun näyttösalaman, jonka avulla selfiekuviin saadaan hämärässä hieman enemmän valoa.

Videokuvaus on myös kohtuullisella tasolla OnePlus 8 -puhelimessa, sillä puhelimella voidaan taltioida korkeintaan 4K 60 fps -tasoista videokuvaa pääkameran avulla. 4K 30 fps -videokuvaa voidaan taltioida pääkameran lisäksi myöskin ultralaajakulmakameralla. OnePlus 8 tukee myös isovelimallistaan tuttua 4K Cine -videokuvausta, jossa videon kuvasuhde on 21:9, jonka ansiosta se on hieman elokuvamaisempi. Muutamien testin perusteella videokuvauksen osalta OnePlus 8 on varsin hyvä, sillä videoiden laadusta ei ollut suuremmin valittamista.

Kamerasovellus on OnePlus 8 -puhelimessa pitkälti samanlainen kuin OnePlus 8 Prossa, mutta toki kustomoituna juuri puhelimen omille kameroille. Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, 12/48 MP -kuvaukselle, kuvauksen ajastukselle, makrokuvaukselle sekä filttereille, jotka ovat matta, eloisa ja mustavalkoinen.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (ajastettu kuvaus, panoraama, hidastus, video, kuva, muotokuva, yönäkymä ja pro). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) ja laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukaan on tuotu 2x-tila, joka on siis digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä OnePlus 8:ssa ei ole erillistä telekameraa.

Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-kuvaustila, joka on OnePlusin tyylisesti myös OnePlus 8:ssa monipuolinen. Pro-kuvaustilassa voi kuvata vain pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100–3200), valkotasapainoa (2300-7500K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksenkorjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia sekä sommitteluviivoja ja vaakaviivoja, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia jpg-muodossa.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus 8 -puhelimessa on Android 10 -käyttöjärjestelmä, jossa on myös Googlen palvelut esiasennettuna.

Käyttöjärjestelmän osalta OnePlus 8 ei eroa millään tavalla isoveljestään, sillä OnePlus hyödyntää luonnollisesti Googlen tuoreinta Android 10 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää yhtiön oma OxygenOS 10.5 -käyttöliittymä. Testijakson lopulla OnePlus 8 -puhelimen tuorein saatavilla ollut päivitys oli OxygenOS 10.5.7, jonka mukana puhelimelle päivittyi myös Googlen 1. toukokuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Tuttuun OnePlussan tapaan uutuuspuhelin tulee saamaan tasaisin väliajoin tietoturvapäivityksiä, mutta mitään joka kuukauden päivitystä ei OnePlus ole luvannut. Lisäksi OnePlus 8:lle tulee todennäköisesti tarjolle loppuvuodesta Android 11 -käyttöjärjestelmä sekä suurella todennäköisyydellä vielä sen jälkeen vähintään yksi suurempi Android-versiopäivitys.

Kuten ei myöskään OnePlus 8 Pron käyttöliittymään ollut tehty mitään merkittäviä muutoksia, niin myöskään OnePlus 8 -mallissa ei ole havaittavia suuria muutoksia. Viimeisimmän päivityksen mukana OnePlus toi kuitenkin pari mukavaa päivitystä käyttölogiikkaan erityisesti aukiolevien sovelluksien ja sovelluksien etsimisen osalta. OnePlus on lisännyt muun muassa hiljattain käytettyjen sovelluksien näkymään nyt myös sovelluksien kuvakkeet listauksen alapuolelle, joita liu’uttamalla päästään selvästi nopeammin käsiksi itse sovellukseen, kun aikaisemmin täytyi vaihdella sovelluksien välillä yksi kerrallaan. Lisäksi sovellukset ovat nyt selvästi paremmin havaittavissa uuden kuvakkeen ansiosta ja sovellusnäkymään on lisätty myös ”Sulje kaikki” -painike, kun aikaisemmin siinä oli X-painike.

Lisäksi toinen uusista käyttöliittymän elementeistä on sovellusvalikon hakukentän parempi saavutettavuus, sillä OnePlus on pyrkinyt helpottamaan siihen pääsyä pikavalinnalla. Hakukenttään päästään kätevästi käsiksi nyt avaamalla sovellusvalikkoa hieman sekä pitämällä hetken aikaa sitä pohjassa. Tällöin päästään käsiksi suoraan hakukenttään ja voidaan hakea tarvittavaa sovellusta.

OxygenOS 10.5:n kaksi muuta uutta tai päivitettyä ominaisuutta ovat myös tumma tila sekä dynaamiset taustakuvat. Tumman tilan kerrotaan olevan nyt yhteensopiva useampien sovelluksien kanssa ja kyseessä on niin sanottu universaali tumma tila. Päivitetyt dynaamiset taustakuvat ovat nyt saaneet inspiraatiota OnePlussan minimaalisesta toteutuksesta ja samalla taustakuvien värit muuttuvat ulkona olevan lämpötilan mukaisesti.

Testijakson aikana ei tullut vastaan häritiseviä ongelmia, jotka olisivat johtuneet OxygenOS-käyttöliittymästä tai Android 10 -käyttöjärjestelmästä. Käyttöliittymän animaatiot ovat mukavan sulavia puhelimen 90 hertsin näyttöpaneelilla, minkä lisäksi käyttökokemus on kokonaisuudessaan erittäin miellyttävä. Henkilökohtaisesti olen OxygenOS-käyttöliittymän ystävä, sillä se tarjoaa tutun Android-käyttölogiikan kevyessä paketissa, mutta silti samalla enemmän hyödyllisiä asetuksia ja säätömahdollisuuksia, joita ei puhtaasta Androidista löydy.

Yhteenveto

OnePlus 8 on todella hyvä uutuuspuhelin, mutta samalla myös varsin erikoinen lisäys OnePlussan mallistoon. Uutuuspuhelin on toki looginen, jos ideana on ollut tuoda tarjolle edullisempi versio todellisesta huippupuhelimesta, mutta kun verrataan viime vuoden OnePlus 7T -malliin, niin OnePlus on karsinut selvästi kameroista sekä nostanut hinnoittelua entisestään vain 5G-yhteyksien takia. Toki 5G-tuki maksaa valmistajille enemmän, minkä vuoksi jossain kohtaa joudutaan tekemään erikoisiakin ratkaisuja.

Testijakson aikana itse tykästyin OnePlus 8 -puhelimessa tuttuun, kompaktiin ja laadukkaaseen ulkoiseen laatutuntumaan sekä vihreän väriversion mattapintaiseen takaosaan. Lisäksi OnePlus 8 tarjoaa todella sulavan ja hyvän näytön omassa hintapisteessään sekä myös huippuluokan tehoja Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin ansiosta. 5G-yhteyksistä ei vielä itselle ole päivittäin suurempaa käyttöä, mutta se on ainakin hyvä sijoitus tulevaisuutta ajatellen, kunhan 5G-verkot laajenevat nykyistä suuremmalle alueelle. OnePlus 8 -puhelimen vahvuuksia ovat myös hyvä pakkaskestävyys, nopea pikalataus sekä Android 10 -käyttöjärjestelmän päällä hyrräävä OxygenOS-käyttöliittymä.

Täydellinen puhelin OnePlus 8 ei kuitenkaan ole ja se kannattaa tiedostaa ennen ostopäätöstä. Puhelimen rakenne ei ole IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä, eikä myöskään laitteessa ole langatonta latausta, kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa. Tuttuja ominaisuuksia siis puhelimesta puuttuu, joista ainakin osan voisi olettaa olevan huippupuhelimen perusominaisuuksia. Varsinainen pettymys oli myös OnePlus 8:n kameratoteutus, sillä se ei tarjoa mitään kovin yllättävää. Edeltäjästä löytyvän telekameran vaihtaminen makrokameraan on jopa hämmästyttävää, sillä makrokamerasta ei ole suuremmin todellista hyötyä.

Suomessa OnePlus 8 maksaa edullisimmillaan 8 + 128 gigatavun versiona 699 euroa ja kalliimpi 12 + 256 gigatavun versio maksaa 799 euroa. Kyseessä on siis OnePlussan tähän asti kallein ”perushuippupuhelin,” mutta samalla myös yhtiön edullisin 5G-puhelin. Verrattuna isovelimalli OnePlus 8 Pron 899 euron lähtöhintaan, on hintaeroa silti 200 euroa. Suurin haastaja laitteelle on kuitenkin monipuolisemmilla kameroilla varusteltu viime vuoden OnePlus 7T, joka maksaa 499 euroa ja alennuksissa jopa vieläkin vähemmän. OnePlus 8 ei siis ole välttämättä järkevä ostos korkean hintansa takia, jos ei vielä koe tarvitsevansa 5G-yhteyksiä. OnePlus 7T -puhelimen arvostelun voi käydä lukemassa tämän linkin takaa.

OnePlus 8 on myynnissä Suomessa kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128 Gt ja 12 + 256 Gt. Tarjolla on myös kolme väriversiota, jotka ovat Onyx Black (musta helmi), Interstellar Glow (tähtienvälinen hehku) sekä Glacial Green (jäätävän vihreä). OnePlus 8 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Lue myös SuomiMobiilin arvostelu OnePlus 8 Pro -puhelimesta tämän linkin takaa.

OnePlus 8

8.1

SuomiMobiilin testissä OnePlus 8 -huippupuhelin, joka tarjoaa 700 euron hintaluokassa paljon tehoja sekä tuoreimmat 5G-yhteydet.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja tyylikkäät väriversiot
  • Mukana toimitetaan tyylikäs suojakuori
  • Erittäin miellyttävä Fluid AMOLED -näyttö 90 Hz virkistystaajuudella
  • Snapdragon 865 tarjoaa erittäin hyvän suorituskyvyn
  • Uuden sukupolven 5G-tuki (NSA ja SA)
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimien avulla
  • Erittäin nopea Warp Charge 30T -pikalataus
  • Android 10 -käyttöjärjestelmä ja OxygenOS -käyttöliittymä
Huonoa
  • Ei IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Ei langaton latausta
  • Hintaluokassaan varsin yksipuolinen kameratoteutus (ei telekameraa)
  • Makrokamera lähes turha
  • Korkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. En kyllä itse ymmärrä miksi 2020-luvulla kaikkien älypuhelimien koko jatkaa kasvuaan. Jos peukalolla ei ylety näytön ylänurkkaan se on liian iso ja todennäköisesti rasittaa rannetta usean vuoden käytön aikana.

    Joku voisi tehdä hyvän graafin esim oneplus puhelimista miten niiden näyttökoko on jatkanut kasvuaan hinnan kanssa. Itsellä esim ollut käytössä OP3, OP6, OP 8 pro

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut