ArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Huawei P40 Pro – Mahtava kamerapuhelin

Huawei P40 Pro

Olemme päässeet SuomiMobiilissa testaamaan Huawein uutta P40 Pro -huippupuhelinta, joka on teknisesti sekä ominaisuuksiltaan todellinen haastaja muun muassa Samsung Galaxy S20 Ultralle. Uudessa Huawei P40 Prossa on panostettu erityisesti kameraominaisuuksiin sekä rakenteellisiin uudistuksiin, mutta Huawei joutuu edelleen kärsimään Yhdysvaltojen asettamista rajoitteista, minkä vuoksi myöskään P40 Prosta ei Googlen palveluita löydy.

Huawei P40 Prossa on muun muassa viime vuoden Huawei P30 Pro -älypuhelimesta tuttuja kameraominaisuuksia, mutta tällä kertaa Huawei on keskittynyt erityisesti parantamaan pääkameraa ja ultralaajakulmakameraa. Tehoista on vastaamassa Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri, jonka ansiosta muun muassa monipuoliset 5G-yhteydet ovat yksi laitteen perusominaisuuksista. Kyseessä on myöskin Huawein ensimmäinen huippuluokan älypuhelin 5G-yhteyksillä, joka on tuotu Suomessa myyntiin laajasti. Huawei P40 Prossa on myös paljon Suomessa toteutettua tekniikkaa, johon olemme jo aikaisemmin tutustuneet keskustelemalla Huawein tuotekehityksestä vastaavan johtajan kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa uutuuspuhelimen hinta asettuu 1049 euroon, joten Huawei P40 Pro ei ole missään nimessä edullinen huippupuhelin. Hinnat ovat nousseet verrattuna viime vuoden Huawei P30 Pro -puhelimeen jopa 100 euroa, mutta toki tämä on jo ymmärrettävissä 5G-yhteyksien lisäkustannuksien takia. Huawei P40 Pro on myynnissä ainoastaan 8 + 256 gigatavun versiona ja tarjolla olevat väriversiot ovat musta, kristalli sekä testiin saatu hopea.

Tässä artikkelissa tulemme siis tutustumaan tarkemmin Huawei P40 Pro -älypuhelimeen, joka on Huawein tämän hetken tärkein ja tehokkain huippuluokan älypuhelin. Arvostelussa tulemme tarkastelemaan kattavasti Huawei P40 Pron kameroita, ulkoista toteutusta, näyttöä sekä muita teknisiä ominaisuuksia. Lisäksi katsomme tarkemmin Huawein oman AppGallery-sovelluskaupan tilannetta ja kuinka puhelimen käyttäminen ilman Googlen palveluita on mahdollista.

Tekniset tiedot
Huawei P40 Pro (ELS-NX9)
Mitat: 158.2 x 72.6 x 8.95 mm
Paino: 203 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat
Näyttö: 6.58 tuumaa Full HD+ (1200 x 2640) / 19.8:9-kuvasuhde / OLED / 90 Hz / HDR10
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Kirin 990 5G (2x 2.86 GHz Cortex-A76 & 2x 2.36 GHz Cortex-A76 & 4x 1.95 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G76 MP16
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.0] / nano-muistikorttipaikka
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.9 / 23 mm / 1/1.28" / 2.44 µm / PDAF / OIS) + 40 MP ultralajaakulmakamera (f/1.8 / 18 mm / 1/1.54" / PDAF) + 12 MP periskooppikamera (f/3.4 / 125 mm / 1/1.54" / PDAF / OIS / 5x optinen zoomi) + TOF 3D -syvyyskamera + kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.8" / 0.8 µm / AF) + TOF 3D -syvyyskamera (IR)
Akku: 4200 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + EMUI 10 (HMS / ei Googlen palveluita)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki / Infrapunalähetin / 40W pikalataus / 27W langaton pikalataus / kaksisuuntainen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Hopea / Musta / Kristalli
Hinta: 1049 €

Myyntipakkaus

Huawei P40 Pron myyntipakkauksen sisältö.

Huawei toimittaa uuden puhelimen varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti valkoinen. Myyntipakkauksen ulkopuolella on useasti mainittuna laitteen mallinimi sekä Huawein logo. Lisäksi nähtävillä on Leican logo, joka on osoitus yhteistyöstä kameroiden osalta. Aikaisemmasta poiketen myyntipakkauksessa on myös AppGallery-logo, joka on viittaus siihen, ettei Huawei P40 Prosta löydy enää Googlen palveluita, vaan esimerkiksi Google Play on korvattu AppGallery-sovelluskaupalla. Myyntipakkauksen ulkopuolelta käy myös ilmi laitteen mallikoodi, muistiversio, värivariantti sekä IMEI-tiedot.

Kun myyntipakkausta avataan, ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvinen tasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, läpinäkyvän suojakuoren sekä pikakäyttöoppaan (testilaitteessa näitä ei ollut). Myyntipakkauksen pohjalla on myös tuttu Huawein 40 watin SuperCharge-pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä USB-C-liittimellä varustellut perusnappikuulokkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Huawei P40 Pron myyntipakkaus on ulkoisesti sekä sisäisestikin varsin tuttua Huaweita, eikä se tarjoa mitään yllätyksiä. Sisältöä on tarpeeksi käytön aloittamista varten ja on myös hienoa nähdä, että mukana toimitetaan oletusarvoisesti suojakuori, jonka avulla pystytään suojaamaan lasinen rakenne ainakin ensi alkuun.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisilta yksityiskohdiltaan Huawei P40 Pro on varsin mielenkiintoinen uutuuslaite ja Huawei luottaa edelleen premium-materiaaleihin. Puhelin rakentuu alumiinikehyksestä sekä lasisista pinnoista, jotka yhdessä tuottavan todella hyvän laatuvaikutelman. Rakenteessa on otettu hieman pyöristetympi sekä paksumpi tuntuma kuin viime vuoden Huawei P30 Pro -mallissa, mutta henkilökohtaisesti tykkään myös uutuuslaitteen ulkoisesta toteutuksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei P40 Pro istuu käteen todella mukavasti muun muassa takaosan kaartuvan lasipinnan ansiosta, joka yhdistyy lähes saumattomasti laitteen alumiinikehykseen. Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy etuosan lasipinnan kaartuvuudesta, joka kaartuu kaikilta neljältä reunalta selvästi. Kyseessä on mielestäni tyylikäs muotoiluelementti, josta on myös hieman käytännön hyötyä muun muassa Android-eleohjauksen helpommassa toteuttamisessa. Huawei P40 Pro on lasisen rakenteensa takia myös todella liukas, minkä vuoksi jonkinlaisen suojakuoren käyttäminen on suositeltavaa.

Puhelimen virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 158,2 x 72,6 x 9,0 millimetriä ja painoksi 209 grammaa. Huawei P40 Pro ei ole siis kaikista kookkaimmasta päästä, mutta ei myöskään kompaktimmasta. Käteen puhelin istuu hyvin, vaikka yhdellä kädellä käyttäminen on haastavaa suuren näyttöpaneelin takia. Painoa on varsin paljon, mutta päivittäisessä käytössä siihen tottuu nopeasti, eikä painoon kiinnitä enää viikon jälkeen suuremmin huomiota. Jämäkkyyttä ei Huawei P40 Prolta myöskään puutu, sillä puhelin ei anna periksi tai päästä mitään natinoita sitä taivutellessa käsien välissä.

Huawei on esitellyt P40 Pron globaalisti useissa eri väriversioissa, jotka ovat Silver Frost, Deep Sea Blue, musta, Blush Gold sekä Ice White. Suomessa myyntiin on tuotu vain kolme, jotka ovat hopea (Silver Frost), kristalli (Ice White) sekä perinteikäs musta. Näistä kolmesta väriversiosta ainoastaan hopea on varusteltuna mattapintaisella takalasilla, kun muut ovat kiiltäväpintaisia.

Mattapintainen takalasi on varmasti monien mieleen, sillä se ei kerää samalla tavalla sormenjälkiä kuin kiiltävä lasi. Lisäksi ainakaan testijakson aikana puhelimen takaosaan ei kertynyt yhtäkään naarmua, joten mattapinta ei naarmuunnu myöskään yhtä herkästi. Etuosan lasipintaan ei testijakson aikana kertynyt huomattavia naarmuja, vaikka Huawei ei ole tällä kertaa näyttöön asettanut oletuksena suojakalvoa.

Huawei on tehnyt puhelimesta myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävän. Tämä tarkoittaa siis, että Huawei P40 Pron pitäisi kestää upotus veteen 1,5 metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutin ajaksi. Huawei P40 Prota käytettäessä ei siis tarvitse olla erityisen varovainen veden kanssa, vaan puhelin kestää käyttämisen rankemmassakin vesisateessa. On kuitenkin syytä huomata, että veden- ja pölynkestävyys eivät ole pysyviä ominaisuuksia, vaan suojaus saattaa heiketä ajan myötä normaalin kulumisen seurauksena. Lisäksi Huawei ei anna vedenkestävyydelle mitään takuuta, eli jos puhelin sattuu hajoamaan veteen tiputuksen seurauksena, niin takuu ei kata korjausta.

Etuosasta katsottuna Huawei P40 Pro on mielenkiintoinen, sillä Huawei käyttää kaikista reunoista kaartuvaa näyttölasia. Näyttö kaartuu kummaltakin pitkältä sivuilta tuttuun tyyliin, mutta nyt näyttö kaartuu myös ala- ja yläreunoista hieman. Itse näyttöä suojaava lasi kaartuu selvästi näyttöpaneelia enemmän, mikä tekee puhelimesta erittäin mielenkiintoisen näköisen sekä kilpailijoistaan poikkeavan. Etuosassa näyttö peittää noin 91,5 prosenttia pinta-alasta, mikä on todella hyvä suoritus. Näyttöön Huawei on tehnyt reiän kahta etukameraa varten ja samassa yhteydessä ovat myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet muiden sensoreiden ohella. Puheluihin käytettävä kuuloke on piilotettu näyttöön, sillä Huawei hyödyntää tekniikkaa, jolla ääni tuodaan näytön läpi. Lisäksi näytön alareunasta löytyy integroitu sormenjälkilukija.

Puhelimen takaosa on hyvin pitkälti pelkistetty, mutta samalla varsin tyylikäs. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on monien valmistajien puhelimissa nähty hieman muusta rungosta ulkoneva laatikkomainen kamera-alue, johon on sijoitettuna neljä kamerasensoria, mikrofoni sekä kaksois-LED-salamavalo. Lisäksi kamera-alueesta löytyy Leican logo ja teksti ”VARIO-SUMMILUX-H 1:1.8-3.4/18-125 ASPH.”, joka viittaa siis kameran tekniikkaan. Laitteen takaosassa on myös Huawein logo.

Huawei P40 Pron oikeassa kyljessä sijaitsevat perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Virtapainikkeeseen on tehty myös kapea punainen korostusviiva, joka on mielestäni tyylikäs yksityiskohta. Kaikkien painikkeiden tuntuma on erittäin hyvä ja niissä on hyvä vaste. Laitteen vasempaan kylkeen ei ole sijoitettu mitään, mutta yläreunasta löytyy yksi mikrofoni ja infrapunalähetin. Alareunaan Huawei on laittanut yhden kaiuttimen, USB-C-tyypin latausliittimen, mikrofonin sekä SIM-korttitelakan, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai yksi nano-SIM-kortti ja nano-muistikortti.

Näyttö

Huawei P40 Prossa hyödynnetään yhtä markkinoiden parhaimmista näytöistä, mutta samalla Huawei on tuonut siihen hieman omaa näkökulmaansa kaartamalla näyttöä jokaisesta reunasta. Valitettavasti esimerkiksi OnePlussan tai Samsungin huippupuhelimien näytöille Huawei jää edelleen tarkkuudessa sekä sulavuudessa, mutta monessa tilanteessa Huawei P40 Pron näyttö on tarpeeksi riittävä.

Huawei hyödyntää puhelimessa 6,58 tuuman suuruista OLED-näyttöpaneelia, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle. Näytössä on siis 1200 x 2640 pikseliä, mikä takaa 441 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on hyvällä tasolla, eikä yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista paljain silmin havaita. Jos kuitenkin verrataan kilpailijoiden huippupuhelimiin, niin Huawei P40 Pron näytön tarkkuus ei ole samalla tasolla. Useat valmistajat tyytyvät QHD+ -tarkkuuteen, joten Huaweilla on tämän osalta vielä hieman kirimistä.

Lisäksi Huawei on ottanut ensimmäistä kertaa käyttöönsä 90 hertsin virkistystaajuuden, joka tekee näytön käyttökokemuksesta aikaisempaa sulavamman ja miellyttävämmän. Suurempia virkistystaajuuksia on jo aikaisemmin nähty kilpailijoiden älypuhelimissa ja tällä hetkellä muutamista löytyy jo jopa 120 hertsin virkistystaajuus, joten Huawei tulee tämän suhteen hieman jälkijunassa. 90 hertsiä on kuitenkin todella hyvä vaihtoehto, eikä se kuluta yhtä paljoa akkua kuin esimerkiksi 120 hertsin virkistystaajuus.

Näytön kirkkaus ei ole myöskään samalla tasolla monien kilpailijoiden puhelimien kanssa, joissa kirkkaus voi yltää jopa yli 1000 nitiin ja nyt testien mukaan Huawei P40 Pron näytön kirkkaus jää vain hieman yli 500 nitiin. Kirkkaus on kuitenkin hyvällä tasolla ja näytöstä saa selvää myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Huawei P40 Prossa on tuki HDR10+ -toistolle, mutta valitettavasti siitä ei ole suuremmin hyötyä. Esimerkiksi Netflix ei tue HDR10-toistoa puhelimella, eikä muun muassa YouTubea pysty laitteeseen lataamaan. Puhelimessa on myös ainoastaan Widevine L3 -tuki, minkä vuoksi monissa palveluissa on mahdollista toistaa ainoastaan SD-sisältöä, eikä tarkempaa HD-sisältöä.

Värintoistoltaan Huawei P40 Pron näyttö on mielestäni hyvä, eikä testijakson aikana tarvinnut kajota näytön asetuksiin. Huawei antaa kuitenkin mahdollisuuden näytön väritilan ja lämpötilan säätämiseksi. Väritiloja on oletusarvoisesti kaksi, jotka ovat eloisa sekä normaali, jotka vastaavat siis DCI-P3- ja sRGB -väritiloja. Lisäksi asetuksista on mahdollista säätä värilämpötilaa kolmesta oletusasetuksesta, jotka ovat lämmin, kylmä ja viileä. Lisäksi Huawei tarjoaa väriympyrän, jossa lämpötilaa voi vielä erikseen säätää.

Näyttöä varten Huawei on laittanut myös muita asetuksia, joita ovat muun muassa silmäystävällinen tila, eli sinivalonsuodatin. Näytön tarkkuutta on myös mahdollista säätää Full HD+ (2640 x 1200)- ja HD+ (1760 x 800) -tilojen välillä. Lisäksi virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa 60 hertsin ja 90 hertsin välillä. Näytön asetuksista on mahdollista asettaa myös tumma tila käyttöön, jolloin käyttöliittymä muuttuu kokonaan tummaksi, mikä näyttää todella hyvältä Huawei P40 Pron AMOLED-näytöllä.

Huawei P40 Pron näytössä oleva kamerareikä on mahdollista myöskin piilottaa tekemällä sitä ympäröivät alueet mustiksi. Tällöin puhelin näyttää hieman hölmöltä, sillä laitteen yläreunaan tulee reilun senttimetrin paksuinen musta kaistale. Testijakson aikana itse tykkäsin käyttää puhelinta etukamerareiän ollessa esillä, vaikka se onkin toisinaan häiritsevän suuri.

Huawei on säästänyt myös Always-on-Display-ominaisuuden (aina näytöllä), jonka avulla saadaan suljetulle näytölle näkymään kellonaika, päivämäärä sekä ilmoituksia. Kellon tyyliä on mahdollista muokata reilusta kymmenestä esiasennetusta teemasta. Vaihtoehtoisesti lisää kellotyylejä on mahdollista ladata Huawein teemakaupasta. Henkilökohtaisesti tykkään Huawein Always-on-Display-toteutuksesta, sillä se on varsin pelkistetty, mutta samalla mukavan monipuolinen.

Koska puhelimen näyttö kaartuu jokaiselta sivulta, niin näytön käyttäminen on hieman erilaista verrattuna aikaisempiin malleihin, joissa näyttö kaartui vain kahdelta reunalta. Henkilökohtaisesti olen jäänyt jopa koukkuun Huawein loistavaan ideaan kaartaa näyttöä myös ylä- ja alareunoista, sillä siitä on todellista hyötöä. Android 10 -versiossa on siirrytty oletusarvoisesti eleohjattavuuteen ja nyt Huawei P40 Pron näyttöratkaisun ansiosta eleohjaus on todella miellyttävää. Esimerkiksi alareunan kaartuvan lasin ansiosta peukalo liukuu näytöllä sulavasti ja navigointieleet on helpompi toteuttaa. Aikaisemmin tasanäyttöisissä puhelimissa näytön ja kehyksen raja on hieman häirinnyt eleiden käyttökokemusta, ja nyt Huawei on onneksi keksinyt ratkaisun parempaan käyttökokemukseen.

Kokonaisuudessaan Huawei P40 Pron näyttö on hyvä, mutta myös jäljessä kilpailijoitaan. Suuri etukameroita varten tehty reikä vie varsin paljon tilaa näytöltä ja samalla näytön tarkkuus tai virkistystaajuus ei ole samalla tasolla kuin esimerkiksi Samsungilla ja OnePlussalla. Yhdysvaltain rajoituksien takia näytöstä ei saada myöskään aivan kaikkea irti, sillä HDR10+ -toistoa tukevia sovelluksia ei juurikaan ole puhelimelle tarjolla.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti Huawei P40 Pro on lähellä viime vuonna julkaistua Mate30 Pro -älypuhelinta, mutta nyt Huawei hyödyntää integroidulla 5G-modeemilla varusteltua Kirin 990 5G -järjestelmäpiiriä, kun Suomessa myyntiin saapunut Mate30 Pro perustui Kirin 990 -järjestelmäpiiriin, joka tarjosi korkeintaan 4G-yhteydet. Kirin 990 5G on myös hieman tehokkaampi, mutta hyvin lähellä Kirin 990 -piiriä.

Huawein tehokkain Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja järjestelmäpiiri rakentuu kahdesta 2,86 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä suorituskykyisestä Cortex-A76-ytimestä sekä kahdesta 2,36 GHz:n taajuudella toimivasta vastaavasta Cortex-A76-ytimestä. Lisäksi neljä muuta ydintä toimivat 1,95 GHz:n kellotaajuudella ja kyseessä on Cortex-A55-ytimiä. Grafiikkasuorittimena toimii varsin tehokas Mali-G76 MP16.

Suomessa myyntiin saapuneessa Huawei P40 Prossa on mukavat 8 gigatavua LPDDR4X RAM-muistia, joka riittää hienosti puhelimen sulavaa käyttöä varten. Valitettavasti kilpailijoiden huippupuhelimista löytyvää uudempaa LPDDR5-RAM-muistia ei puhelimeen ole saatu, sillä Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri ei sitä valitettavasti tue.

Puhelimessa on oletusarvoisesti 256 gigatavua nopeaa UFS 3.0 -tallennustilaa, mikä on varsin perinteinen määrä nykyaikaisessa huippupuhelimessa. Jos puhelimessa oleva sisäinen tallennustila ei kuitenkaan riitä, niin puhelin tarjoaa tuen myös muistikortille aina 256 gigatavuun asti. Valitettavasti Huawei hyödyntää omaa standardiaan, eli nano-muistikorttia, joka on ostettava erikseen. Perinteisempää microSD-muistikorttia puhelimeen ei ole siis mahdollista asettaa.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa Huawei P40 Pro pärjäsi varsin odotuksien mukaisesti. Testien perusteella Kirin 990 5G on suorituskyvyltään hieman kehnompi kuin Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, mutta monessa tilanteessa vähintään samalla tasolla Samsungin oman Exynos 990 -järjestelmäpiirin kanssa. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata Huawei P40 Pron saamia pisteytyksiä tuoreimpien Galaxy S20 Ultra– ja OnePlus 8 Pro -puhelimien vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
Huawei P40 Pro (K990 5G) Samsung Galaxy S20 Ultra (E990) OnePlus 8 Pro (SD865)
AnTuTu (V8): 461 767 pistettä 518 193 pistettä 573 775 pistettä
Geekbench 4 (single): 3877 pistettä 3062 pistettä 4199 pistettä
Geekbench 4 (multi): 12 452 pistettä 11 801 pistettä 12 717 pistettä
Geekbench 5 (single): 749 pistettä 820 pistettä 884 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3019 pistettä 2711 pistettä 3191 pistettä
PCMark 2.0: 9433 pistettä 11 385 pistettä 11 261 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5607 pistettä 4203 pistettä 7031 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6261 pistettä 4272 pistettä 8036 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4107 pistettä 3980 pistettä 4856 pistettä
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. * Sovellus ei toiminut puhelimessa tai sovellusta ei oltu julkaistu puhelimen testaamisen aikaan.

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta tai paremmuudesta verrattuna kilpailijoihin. Päivittäisen reaalimaailman käyttötilanteet ovat täysin erilaisia kuin suorituskykytestit. Päivittäisessä käytössä Huawei P40 Pron kanssa ei tullut vastaan ongelmia, sillä kaikki sovellukset käynnistyivät vikkelästi, raskaat pelitkin toimivat sulavasti ilman hidasteluja sekä yleinen käyttökokemus suorituskyvyn osalta oli juuri sellainen kuin mitä huippupuhelimelta voisi odottaakin.

Puhelimen jäähdytyksen osalta Huawei luottaa tuttuun SuperCool-jäähdytysratkaisuun, joka koostuu grafeenikalvosta ja lämpöputkesta yhdessä höyrykammion kanssa. Jäähdytysratkaisu pitää puhelimen testien perusteella mukavan viileänä, eikä puhelin lämpene kovin paljoa edes raskaimpia pelejä pelatessa.

Koska Kirin 990 5G -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, niin luonnollisesti Huawei P40 Pro tukee monipuolisia viidennen sukupolven verkkoyhteyksiä. Huawei on ollut pitkään jo 5G-verkkojen edelläkävijä ja myöskin Huawei P40 Prossa se näkyy vakaana ja monipuolisena 5G-tukena.

Puhelimessa on tuki 5G + 4G -yhdistelmälle. Dual-SIM-tuen avulla Huawei P40 Prossa voi olla kaksi SIM-korttia, joista toinen on 5G-yhteksillä ja toinen 4G-yhteyksillä varusteltu. Vastaavaa ominaisuutta ei esimerkiksi tueta vielä kilpailijoiden käyttämässä Snapdragon 865 -piirissä. Uuden Balong-modeemin ansiosta Huawei P40 Pro tulee non-standalone- ja standalone-tekniikoita (NSA ja SA), joten puhelin tukee 5G-verkkoja nyt ja myöskin tulevaisuudessa. Teoreettisesti modeemi kykenee 2,3 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6GHz-taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Valitettavasti testijakson aikana ei päästy testailemaan 5G-verkkoja, sillä Elisan verkot ovat vielä vain suuremmissa kaupungeissa. Lisäksi nykyisen koronavirustilanteen takia puhelimen testijakso suoritettiin pääasiassa vain kaukana sivistyksestä, joten 5G-verkkoja ei luonnollisesti ollut lähettyvilläkään. Puhelimessa oli kuitenkin Elisan 5G-testiliittymä, joten testijaksoon saatiin myös hieman ”5G:n tuntua”.

Muun muassa MT-Tech.fi -sivuston testien mukaan Huawei P40 Prolla 5G:n toimivuus on hyvällä tasolla ja yleisesti jopa parempi kuin Samsungin 5G-puhelimilla. Huawei P40 Prolla pääsee helposti gigabitin nopeuksiin, joka on saatavilla olevien 5G-liittymien maksiminopeus, ja viive on ollut parhaimmillaan vain 5 ms (ping).

Huawei P40 Prossa on myös ensimmäistä kertaa Huawein historiassa tuki eSIM-kortille. Suomessa eSIM-ratkaisua tukevat lähes kaikki operaattorit, joten sen kanssa ei pitäisi olla mitään ongelmia. Valitettavasti testijakson aikana eSIMin toimivuutta ei päästy testaamaan. Mainittava tekninen ominaisuus Huawei P40 Prossa on myös tuki Wi-Fi 6 Plus -standardille.

Yksi kaiutin löytyy alareunasta.

Äänentoisto Huawei P40 Prossa on vain yhden kaiuttimen varassa, eikä laite tarjoa monissa huippupuhelimissa nähtyä stereoäänentoistoa. Tämä johtuu siitä, että Huawei ei käytä puhelimessa perinteistä puheluihin käytettävää kuuloketta, vaan se on toteutettu näytön alapuolelle integroidulla kaiuttimella kuten viime vuonna Huawei P30 Pron kohdalla.

Näytönalaista kuuloketta hyödynnetään ainoastaan puheluissa. Äänenlaatu kuulokkeen kautta on miellyttävä, eikä se suuremmin poikkea normaalista ratkaisusta. Henkilökohtaisesti näen näytönalaisen kuulokkeen suurimmaksi eduksi sen, että puhelin voidaan asettaa korvalle paremmin pelkän laitteen yläreunan sijaan, josta älypuhelimen kuuloke normaalisti löytyy.

Huawei P40 Pron alareunasta löytyvä yksi kaiutin tuottaa hyvää ääntä, mutta valitettavasti samalle tasolle ei päästä monien kilpailijoiden kanssa. Musiikkia kaiuttimen kautta on miellyttävää kuunnella lyhyitä aikoja, mutta mieluiten musiikkia kuuntelee kuitenkin parempien kuulokkeiden kautta. Huawei ei ole palauttanut uutuuspuhelimeen myöskään perinteikästä 3,5 mm kuulokeliitintä, joten perinteikkäitä langallisia kuulokkeita joudutaan käyttämään USB-C-tyypin liittimen kautta erillisen adapterin avustuksella. Langattomien kuulokkeiden ystäville Huawei P40 Pro tarjoaa myös Bluetooth 5.1 -yhteyden sekä tuen aptX HD:lle.

Huawei P40 Pro toimii myös kaukosäätimenä.

Yksi yllättävimmistä ominaisuuksista uutuuspuhelimessa on infrapunalähetin, jota ei kovin monesta älypuhelimesta tänä päivänä löydy. Infrapunalähetin sijaitsee laitteen yläreunassa ja sen olemassaolo on todellakin pelkkää plussaa. Infrapunalähettimen avulla Huawei P40 Pro taipuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin, sillä laitetta on mahdollista käyttää lähes kaikkien kodinelektroniikkalaitteiden ohjaamiseen. Puhelimessa on esiasennettuna Älykäs ohjain -sovellus, jonka kautta voidaan ohjata muun muassa laitteita kuten televisiot, ilmastointilaitteet, digisovittimet, kamerat, digiboksit, DVD-soittimet tai projektorit. Televisio on varmasti yleisin laite, jota voidaan ohjata infrapunalähettimen avulla ja Huawein sovellus tukeekin satoja erilaisia merkkejä ja malleja.

Kasvojentunnistus ja sormenjälkilukija

Huawei on tuonut P40 Prohon myös kasvojentunnistukseen tekniikoita, joita nähtiin viime vuoden Mate30 Pro -puhelimessa. Kasvojentunnistukseen hyödynnettävää tekniikkaa löytyy näyttöön tehdystä kamerareiästä, johon on mahdutettu varsin monta sensoria. Lisäksi tällä kertaa Huawei on myös parantanut entisestään näytönalaista sormenjälkilukijaansa sekä suurentanut sitä hieman.

Huawei P40 Prossa hyödynnetään luotettavan kasvojentunnistuksen toteuttamiseen infrapunaan perustuvaa 3D-syvyyden tunnistavaa etukameraa. Kasvojentunnistus pystyy siis tunnistamaan kasvojen syvyystiedot sekä piirteet, jotta kasvojentunnistus olisi turvallisempi kuin aikaisemmin. Testijakson aikana Huawei P40 Pron kasvojentunnistusta käytettiin jatkuvasti, ja se oli ennen kaikkea todella nopea, mutta myöskin varsin luotettava. Koitimme huijata kasvojentunnistusta kuvalla tai toisen ihmisen kasvoilla, mutta näiden avulla lukitus ei auennut. Kasvojentunnistus toimi loistavasti hyvässä valaistuksessa, mutta myöskin heikommassa valaistuksessa.

Sormenjälkilukija on Huawei P40 Prossa sijoitettu näytön alareunaan ja Huawei hyödyntää optista toteutusta. Verrattuna viime vuoden malliin, on Huawei nyt tehnyt sormenjälkilukijasta jopa 30 prosenttia suuremman sekä nopeamman. Testien perusteella Huawei P40 Prosta löytyvä sormenjälkilukija on yksi tämän hetken parhaimmista näytönalaisista ratkaisuista niin nopeudeltaan kuin varmuudeltaankin. Testijakson aikana sormenjälkilukijan kanssa ei ollut mitään ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan jouhevasti. Sormenjälkilukija tunnisti lähes aina sormen ja lukitus avautui lähes yhtä nopeasti kuin perinteisien sormenjälkilukijoiden kanssa.

Huawei on laittanut P40 Prohon myöskin muutamia ominaisuuksia, joista tykkäsin jo Mate30 Prossa. Puhelin nimittäin pystyy seuraamaan jatkuvasti käyttäjänsä katsetta sekä kasvoja. Näyttö pysyy muun muassa aina päällä, kun laite tunnistaa käyttäjän katsovan näyttöä. Valitettavasti Mate30 Prosta tuttua AI-pohjaista automaattista kääntämistä ei Huawei P40 Prosta löydy, joka yksinkertaisesti olisi kääntänyt näytön sisältöä katseen mukaisesti. Lisäksi kasvojenseurantaa hyödynnetään muutamissa muissakin tapauksissa, sillä Huawei P40 Pro kykenee muun muassa piilottamaan ilmoitukset sekä lukitsemaan sovellukset, jos joku muu katselee puhelinta.

Erillisen anturin avulla Huawei on pystynyt toteuttamaan myös Mate30 Prosta tutun ilmaeleohjattavuuden. Eleohjattavuus pohjautuu näytön yläpuolella kädellä tehtäviin eleisiin ja puhelin tukee kahta elettä. Kuvakaappauksen voi ottaa laittamalla käden nyrkkiin näytön yläpuolella ja näyttöä pystyy vierittämään heiluttelemalla kättä näytön yläpuolella. Valitettavasti eleohjattavuus vaatii edelleen paljon kehittämistä, eikä se nykyisellään toimi kovin erikoisesti.

Akunkesto

Akunkesto on mielestäni yksi Huawei P40 Pron vahvuuksista, vaikka toki korkeampi näytön virkistystaajuus sekä 5G-tuki kuluttavat virtaa hieman aikaisempaa enemmän. Verrattuna viime vuoden Huawei P30 Prohon, ei Huawei ole laittanut P40 Prohon yhtään suurempaa akkua, vaan luottaa vahvasti 4200 milliampeeritunnin akkuun. Useat valmistajat ovat joutuneet suurentamaan laitteidensa akkuja erityisesti 5G:n suuremman virrankulutuksen takia, mutta nähtävästi Huawei luottaa oman 5G-toteutuksensa olevan virtapihimpi.

Testijakson aikana Huawei P40 Prota ei päästy testailemaan 5G-verkon ulottuvilla, joten sen vaikutusta akunkestoon on vaikea arvioida. Päivittäisessä käytössä Huawei P40 Pron käyttäminen koostui erityisesti muutamista puheluista, sosiaalisen median selailusta, viestittelystä sekä kameran käyttämisestä. Iltaisin akkua oli pääsääntöisesti aina yli 30 prosenttia jäljellä, mutta laturiin puhelin päätyi lähes joka yöksi. Oli myös havaittavissa, että puhelinta käytti selvästi vähemmän kuin normaalisti, sillä usein monilla muilla puhelimilla tulee katsottua jonkin verran videoita tai elokuvia, mutta Huawei P40 Pron kohdalla se ei ollut edes kunnolla mahdollista tuttujen palveluiden kautta.

Koska kyseessä on yksi tuoreimmista huippupuhelimista, niin luonnollisesti latausominaisuudet ovat todella tärkeät. Huawei on varustellut laitteen tutulla 40 watin pikalataustuella ja onneksi myös laitteen mukana kyseinen laturi toimitetaan, niin pääsimme testaamaan akun latautumisnopeutta. Alapuolella olevasta kuvaajasta on mahdollista tarkastella latausnopeustestin tuloksia.

Huawei P40 Pron latausnopeus mukana toimitettavalla 40 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että puhelin latautuu tyhjästä täyteen vain 60 minuutissa, joka tekee siitä jälleen yhden markkinoiden nopeimmin latautuvista älypuhelimista. Puolessa tunnissa akku on latautunut jo huimat 74 prosenttia, ja latausteho laskee hieman 45 minuutin lataamisen jälkeen, kun akun varaus on noussut 93 prosenttiin. Reilussa 40 minuutissa saavutetaan siis 90 prosentin akunvaraus, ja viimeisen 10 prosentin latautumiseen kuluu hieman alle 20 minuuttia.

Huawei P40 Pro tukee myöskin varsin tehokasta 27 watin langatonta latausta Huawein oman langattoman latausalustan avulla. Valitettavasti emme ole vielä saaneet testattavaksi Huawein tehokasta langatonta latausalustaa, joten emme voineet tehdä vastaavaa akun latautumistestiä sen kanssa. Lataustesti langattoman laturin avulla tullaan kuitenkin päivittämään tähän artikkeliin myöhemmin, kunhan latausalusta saadaan myös testattavaksi.

Huawei on myös säästänyt Huawei P40 Prossa tutun käänteisen langattoman latauksen, jonka avulla on mahdollista ladata muita laitteita. Ominaisuus toimii yksinkertaisesti vain aktivoimalla se asetuksien kautta ja asettamalla toinen laite puhelimen takaosan päälle. Käänteinen langaton lataus on todella kätevä erityisesti reissuissa, joille ei välttämättä ole mielekästä ottaa mukaan jokaiselle laitteelle omaa laturiaan, vaan nyt esimerkiksi FreeBuds 3 -kuulokkeita tai älykelloja voi ladata langattomasti puhelimen avustuksella. Henkilökohtaisesti tykkään ideasta, vaikka sille on vain todella harvoin oikeasti käyttöä.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme tuttuun tapaan myöskin Huawei P40 Pron pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus selvittää kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Huawei P40 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akunvaraus oli edelleen 100 prosentissa. Pakkanen ei tuottanut puhelimelle mitään suurempia ongelmia ja luonnollisesti myöskin OLED-tekniikkaan pohjautuva näyttö toimi kuten kuuluukin. Myöskään näytönalaisen sormenjälkilukijan kanssa ei ollut ongelmia. Pakkanen kuitenkin vaikutti hieman laitteen toimintaan, sillä jääkylmänä ei ollut mahdollista käyttää kamerassa salamaa, eikä myöskään laitteen lataaminen ollut heti mahdollista.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 2 prosenttia, eli akunvaraus oli tippunut 98 prosenttiin. Testin aikana vastaan ei tullut mitään muita ongelmia, joita ei olisi jo havaittu ensimmäisen testauskerran aikana.

Pakkastesti osoitti, että Huawei P40 Pro pärjää hämmästyttävän hyvin pakkasessa, eikä ongelmia pitäisi tulla vastaan edes Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen erityisesti toisen testauskerran aikana oli hämmästyttävän pientä, sillä yleisesti akkua kuluu 5-15 prosenttia. Lisäksi Huawein hyödyntämä OLED-tekniikkaan pohjautuva näyttö ei muuttunut samalla tavalla hyytelömäiseksi kuin edullisimmissa laitteissa hyödynnettävät LCD-näytöt. Akun lataaminen oli estetty turvallisuussyistä, minkä lisäksi salamaa ei voinut käyttää. Nämä rajoitteet ovat hyvin yleisiä puhelimesta riippumatta, eikä niitä voida sanoa heikkouksiksi.

Kamerat

Huawei on tuonut P-mallistoon jo useamman vuoden ajan tuoreita kamerainnovaatioita ensimmäisenä ja nyt myöskin Huawei P40 Prossa on panostettu vahvasti kameroihin. Puhelimen takaosassa on neloiskamera, jossa Huawei hyödyntää markkinoiden tuoreimpia ratkaisuja. Lisäksi Huawei on tehnyt jälleen vahvaa yhteistyötä Leican kanssa, kuten aikaisempina vuosinakin on ollut tapana.

Puhelimen pääkamera koostuu Sonyn kanssa yhteistyössä kehitetystä 50 megapikselin tasoisesta sensorista, jossa hyödynnetään RYYB-tekniikkaa. Kyseessä on myös suurin kamerasensori, joka on koskaan nähty Huawein älypuhelimissa, sillä sen koko on 1/1,28 tuumaa. Huawein mukaan suurentamalla sensoria saadaan parempia kuvia kuin pelkästään pikselien määrää lisäämällä, johon monet muut valmistajat ovat tyytyneet. Pääkameran sensorissa on myös f/1.9-aukko, 23 mm polttoväli, suuri 2,44 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain.

Huawei hyödyntää pääkamerassa myös tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa (pixel binning), jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Lisäksi vaiheentunnistava automaattitarkennus on toteutettu tällä kertaa niin sanotulla Octa PD Autofocus -toteutuksella. Tämä tarkoittaa siis, että jokainen sensorin pikseli tukee Dual Pixel Diode -automaattitarkennusta. Oletusarvoisesti kamera tuottaa 12,5 megapikselin kuvia pikseleiden yhdistämistekniikan avulla, mikä muuntuu kahdeksaksi itsenäiseksi fotodiodiksi, jotka takaavat paremman tarkennuksen, ja tuloksena pitäisi olla huomattavasti parempi tarkennusnopeus sekä tarkkuus monenlaisissa olosuhteissa.

Huawei P40 Pron pääkamerassa hyödynnetään oletusarvoisesti Huawei XD Fusion Engine -ominaisuutta, joka parantaa erityisesti HDR-kuvaamista. Ominaisuuden avulla pystytään käsittelemään nopeasti valtava määrä tietoa sekä parantamaan jokaisessa tilanteessa kuvia pikselitasolla.

Periskooppikameraa Huawei on myös vienyt tällä kertaa hieman eteenpäin, sillä nyt siinä hyödynnetään 12 megapikselin sensoria, jossa on f/3.4 aukko, 125 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Yksi kohokohdista periskooppikamerassa on myöskin pääkamerasta löytyvä RYYB-tekniikka.

RYYB-tekniikassa perinteisistä sensoreista löytyvät vihreät pikselit korvataan keltaisilla pikseleillä, minkä ansiosta sensori saa jopa 40 prosenttia enemmän valoa. Huawei P40 Pro on ensimmäinen puhelin, jossa kyseinen tekniikka on tuotu myös periskooppikameraan, jonka ansiosta muun muassa zoomauskuvistakin pitäisi tulla hyviä heikommassakin valaistuksessa. Periskooppikameran avulla Huawei P40 Prolla voidaan taltioida 5x optisesti zoomattuja kuvia, 10x hybridikuvia sekä 50x digitaalisesti zoomattuja kuvia.

Kolmas tärkeistä puhelimen kameroista on 40 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jonka avulla pystytään taltioimaan kuvia pääkameraa laajemmalla kuvakentällä. Ultralaajakulmakamera taltioi myös oletusarvoisesti 10 megapikselin kuvia, sillä Huawei hyödyntää jälleen pikseleiden yhdistämistä. Ultralaajakulmakamerassa on f/1.8 aukko, 18 mm polttoväli, 1/1,54” kennokoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kameroista viimeisin, muttei vähäisin, on ToF-sensori, jonka avulla pystytään mittaamaan ja taltioimaan paremmin kuvan etäisyyksiä sekä tämän myötä syvyysterävyyttä.

Huawei P40 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan neloiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (RYYB, f/1.9, 23 mm, 1/1,28”, 2,44 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 40 megapikseliä (f/1.8, 18 mm, 1/1,54”, PDAF)
    • Periskooppikamera: 12 megapikseliä (RYYB, f/3.4, 125 mm, PDAF OIS, 5x optinen zoom)
    • Syvyysterävyys: ToF-kamera
  • Etukamera:
    • Pääkamera: 32 megapikseliä (f/2.2, 26mm 1/2,8”, 0,8 µm, AF)
    • Toinen kamera: IR-syvyyskamera

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia, jotka ovat siis prosessoitu 50 megapikselin kuvista yhdistämällä neljä pikseliä yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Hyvässä valaistuksessa Huawei P40 Pron pääkameralla pystytään taltioimaan erittäin vaikuttavia kuvia, joissa on mukavasti yksityiskohtia, vaikuttava dynaaminen alue sekä erittäin realistinen värientoisto. Kuvissa ei ole havaittavissa häiritsevää värien kohinaa tai muuta silmiin pistävää heikkoutta.

Heikommassa valaistauksessa Huawei P40 Prolla pystytään taltioimaan myös todella vaikuttavaa jälkeä ja kyseessä onkin yksi markkinoiden parhaimmista kamerapuhelimista heikossa valaistuksessa kuvaamiseen. RYYB-sensorin ansiosta kuviin saadaan aikaisempaa enemmän valoa myös heikossa valaistuksessa. Kuvissa on todella paljon yksityiskohtia ja tarkkuus on vaikuttava. Värit taltioituvat luonnollisesti ja kuvissa on todella vähän silmiin pistävää kohinaa.

Luonnollisesti Huawei P40 Prosta löytyy myös erillinen yökuvaustila, joka vielä pystyy hieman parempiin tuloksiin heikossa valaistuksessa. Yökuvaustilassa kuviin saadaan taltioitua hieman paremmat varjokohdat sekä lähes täysin pimeässä enemmän valoa pidemmän valotusajan ansiosta.

Huawei P40 Prolla on mahdollista taltioida myöskin 50 megapikselin kuvia erillisessä suuren tarkkuuden tilassa, jolloin myös kuvaan saadaan hieman laajempi näkökenttä. 50 megapikselin kuvat ovat hyviä ja tarkkoja, mutta eivät mielestäni vedä missään tapauksessa vertoja 12,5 megapikselin kuville. Suuren tarkkuuden tilassa pääkamera ei esimerkiksi voi hyödyntää XD Fusion Engine -ominaisuutta tai muita Huawein kehittämiä kuvien parannusominaisuuksia, joita peruskuvaustilassa on käytössä.

Maisemakuvausta ajatellessa 50 megapikselin tilalla saadaan hieman enemmän yksityiskohtia taltioitua, mutta kuvat ovat verrattain hieman pehmeämpiä kuin 12,5 megapikselin tilassa taltioidut. Jopa hieman yllättäen 50 megapikselin kuvissa värit taltioituvat hieman tummempina ja kamera korostaa ainakin taivasta hieman liikaa, kun taasen 12,5 megapikselin kuvissa värit ovat astetta luonnollisemmat. 12,5 ja 50 megapikselien kuvissa varjokohdissa ei ole suuremmin eroavaisuuksia.

Alapuolella on kaksi kuvaparia, joista vasemmanpuoleinen on 50 megapikselin suuren tarkkuuden tilassa otettu kuva ja oikeanpuoleinen vastaavasti oletusasetuksilla taltioitu 12,5 megapikselin kuva.

Ultralaajakulmakamera on tänä päivänä yksi tärkein älypuhelimien ominaisuuksista, ja Huawei on siihen panostanut myöskin uutuuspuhelimen kohdalla. Huawei hyödyntää ultralaajakulmakamera megapikselin määrältään samanlainen, joka nähtiin myös viime syksyn Mate30 Pro -huippupuhelimessa. Kyseessä on 40 megapikselin kamera, joka taltioi oletuksena 10 megapikselin tasoisia kuvia. Ultralaajakulmakuvat ovat yksiä luokkansa parhaimpia ja vain harvat huippupuhelimet pääsevät samalle tasolla.

Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja dynaaminen alue on vakuuttava. Ultralaajakulmakuviin värit taltioituvat luonnollisina eikä liian haaleina. Haaleat kuvat ovat yleinen ultralaajakulmakameroiden ongelma. Heikossa valistuksessa myöskin ultralaajakulmakamera pystyy taltioimaan hyviä otuksia, joissa on luonnolliset värit vaikuttavat yksityiskohdat sekä tarkkuus on hyvällä tasolla. Kuvissa hieman yksityiskohdat heikkenevät, mutta ei kuitenkaan millään radikaalilla tavalla. Ultralaajakulmakameralla voidaan hyödyntää myös yökuvaustilaa, jolloin kuvia saadaan otettua hieman pidemmällä valotusajalla, mutta kovin suurta hyötyä kuvaustilasta ei valitettavasti ole, vaan se oikeastaan pilaa kuvat tekemällä niistä pehmeitä ja suttuisia lähes joka kerta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Huawei P40 Pron ultralaajakulmakameralla 10 megapikselin tarkkuudella.

Huawei P40 Pron mielenkiintoisin kameraominaisuus on mielestäni zoomaus ja Huawei luottaa varsin tuttuun ratkaisuun, joka nähtiin jo viime vuonna Huawei P30 Prossa. Nyt Huawei on kuitenkin parantanut kamerasensoria ja tuonut pääkamerasta tutun RYYB-filtterin myös periskooppikameraan, jonka ansiosta myös zoomausominaisuudet toimivat paremmin heikommassa valaistuksessa.

Periskooppikamera kykenee 5x optiseen zoomaukseen, joten luonnollisesti optisesti zoomatut kuvat ovat erittäin hyviä. Kuvissa on paljon yksityiskohtia, luonnolliset värit, dynaaminen alue on myös hyvä ja samalla kuvien tarkkuus on erittäin vaikuttavalla tasolla.

Puhelimessa on tuki myöskin 10x hybridizoomaukselle, joka tekee myös todella vaikuttavaa jälkeä ja kuvat ovat vielä käyttökelpoisia muun muassa somessa jaettavaksi. Huawei P40 Pro tukee myös digitaalista zoomausta aina 50-kertaiseksi asti, jolloin kuvista tulee jo selvästi rakeisempia ja suttuisempia.

Optisen zoomauksen käyttäminen heikommassa valaistuksessa on jopa välillä turhaa, sillä jos valoa ei ole tarpeeksi, niin kameran kuvien laatu ei ole kovin erikoinen, vaikka Huawei käyttääkin RYYB-filtteriä kamerassa. Kuvat ovat selvästi pehmeitä, eikä yksityiskohtia ole toivotulla tavalla. Kamera myös osaa älykkäästi päättää vaihdella pääkameran ja periskooppikameran välillä, jos valoa ei ole tarpeeksi. Tämä johtuu siitä, että digitaalisesti zoomatessa pääkameralla voidaan saada todella vähäisissä valaistusolosuhteissa jopa parempia kuvia kuin periskooppikameralla. Mielestäni periskooppikameran vahvuudet tulevat esille parhaiten hyvissä valaistusolosuhteissa.

Alapuolella on kuvasarjoja, joissa kuvia on otettu hieman eri zoomaustasoilla.

Huawei on säilyttänyt P40 Prossa myöskin edeltäjästään tutun erillisen kuukuvaustilan, jolla pystytään taltioimaan erinomaisia kuvia kuusta. Kuukuvaustila on käytettävissä, jos kamerassa on aktivoituna AI-kuvaustila, jonka jälkeen zoomatessa kohti kuuta kuukuvaustila aktivoituu ja optimoi automaattisesti asetukset niin, että kuun yksityiskohdat tulevat tyylikkäästi esille. Itse tykkään paljonkin Huawei P40 Pron kuukuvaustilasta, sillä se osoittaa hyvin, mihin nykyaikaisen älypuhelimen kamerat pystyvät, jos asetukset ovat oikein. Alapuolella on yksi kuukuva.

Huawei P40 Prolla onnistuu myös tuttujen taustasumennuskuvien taltioiminen todella vaikuttavasti. Erillisessä aukko-kuvaustilassa on mahdollista muokata aukon kokoa f/0.95 – f/16 välillä, jolloin on mahdollista saada kuviin siis oman mielensä mukainen taustasumennus. Testien perusteella Huawei P40 Pron kamera pystyy havaitsemaan kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennuksesta tulee pääsääntöisesti aina todella hyvä. Jos kuvattavia kohteita on kutienkin useampi kuin yksi, niin taustasumennuksen taltioimisessa on hieman haasteita. Alapuolella on aukkotilalla otettu taustasumennuksella varusteltu kuva.

Videokuvaus on myös osa-alue, johon Huawei on päättänyt panostaa aikaisempaa enemmän ja nyt erityisesti Kirin 990 5G -järjestelmäpiirin mahdollista 4K 60 fps -videokuvaus on vihdoin saatavilla niin pääkameralla kuin ultralaajakulmakamerallakin. Periskooppikamera kykenee korkeintaan 4K 30 fps -tasoiseen videokuvaukseen.

Huawei on varustellut puhelimen myös kolmella mikrofonilla, joiden avulla pystytään taltioimaan stereoääntä. Mikrofoneja varten Huawei on tuonut puhelimeen uusia ominaisuuksia. Huawei P40 Pro tukee videokuvatessa esimerkiksi audiozoomausta, jolloin zoomatessa esimerkiksi ihmiseen saadaan hänen ääntään korostettua ja samalla muuta taustamelua vaimennettua. Vastaavia ominaisuuksia on nähty jo aikaisemminkin, mutta Huaweilla toteutus on täysin uusi. Audiozoomaus toimii mielestäni muutamien testien perusteella puhelimessa todella hyvin.

Huawei on panostanut video-ominaisuuksissa myös hämäräkuvaamiseen ja Huawein mukaan kyseessä on yksi parhaimmista videokameroista heikossa valaistuksessa. Lisäksi Huawei P40 Pro tukee HDR-videokuvaamista sekä ultra-slow-motion-kuvaamista jopa 7680 fps -tasoisena. Tässä artikkelissa ei tulla kovin paljoa näitä käsittelemään, mutta muutamien testien perusteella ominaisuudet toimivat hyvin ja videokuvaus on puhelimessa kokonaisuudessaan varsin hyvällä tasolla.

Etukameran tarkkuus Huawei P40 Prossa yltää mukavaan 32 megapikseliin, jonka avulla saadaan todella hyviä ja tarkkoja selfieitä. Etukameralla otetuissa kuvissa on yleisesti todella hyvin yksityiskohtia, värit taltioituvat miellyttävästi sekä heikossakin valaistuksessa kuvista tulee todella vaikuttavia. Etukameran rinnalla on myös erillinen ToF-sensori, jonka avustuksella pystytään saamaan kuviin myös luonnollinen taustasumennus. Etukameralla on myös mahdollista taltioida 4K-videoita, jotka ovat todella laadukkaita.

Kamerasovellus

Huawei P40 Pron kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, ammattilainen, jne.). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä. Sovelluksen yläreunassa on AI Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata koodeja, etsiä kaupoista tavaroita kameran avulla tai kääntää tekstiä kymmenillä kielillä. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, Leican värimaailmoille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoom-säädin, jossa on 0.6x- (ultralaajakulma), 1x- (pääkamera), 5x- (optinen zoomaus) ja 10x-pikavalinnat (digitaalinen zoomaus).

Ammattilainen-tila on edelleen Huawein termi manuaalitilalle. Tässä tilassa on mahdollista säätää erittäin monipuolisesti kameran asetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Manuaalitilassa voi säätää asetuksia kaikilla kolmella kameralla. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 409 600), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Ultralaajakulmakamerasta ja periskooppikamerasta löytyvät samat mahdollisuudet, mutta ISO-arvon säätö on rajoitettu ultralaajakulmakamerassa 50 – 6400 välille ja periskooppikamerassa 50 – 3200 välille.

Manuaalitilassa on myös mahdollista ottaa käyttöön täyden resoluution 50 megapikselin kuvaustila, jolloin ISO-arvon säätäminen on rajoitettu myöskin 50 – 6400 välille. Manuaalitilassa on myös tuki RAW-kuvaamiselle, jonka avulla pystytään siis taltioimaan kuviin enemmän tietoja ja myöskin muokkaaminen jälkikäteen on selvästi helpompaa.

Käyttöjärjestelmä

Huawei P40 Pro on tuorein Suomessa myyntiin tuotu älypuhelin ilman Googlen palveluita, vaikka Android 10 laitteesta löytyykin. Huawei joutuu tyytymään Yhdysvaltain asettamien rajoitusten takia avoimen lähdekoodin Android-käyttöjärjestelmään, joka on kaikkien käytettävissä rajoituksista huolimatta. Android 10 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa toimii Huawein oma EMUI 10.1 -käyttöliittymä, joka on varsin raskaasti kustomoitu, mutta silti varsin sulava toimimaan.

Huawei P40 Pro asettuu Googlettomuutensa takia samaan kategoriaan kuin aikaisemmin testatut Huawei Mate30 Pro sekä Huawei P40 Lite, joissa tuttua Google Play -sovelluskauppaa tai palveluita kuten YouTubea, Gmailia tai Google Mapsia ei ole esiasennettua. Huawei on korvannut Googlen kokonaisuudessaan omilla Huawei Mobile Sevices (HMS) -palveluilla sekä AppGallery-sovelluskaupalla.

Vaikka AppGallery on jo yksi maailman suurimmista sovelluskaupoista, niin valitettavasti ongelmana on edelleen suosituimpien sovelluksien vähäisyys. Kaikkia Google Playsta tuttuja sovelluksia AppGallerystä ei valitettavasti vieläkään löydy, vaikka tilanne on hieman parantanut sitten viime tarkistamisen. Valitettavasti sovellukset kuten WhatsApp, Twitter, Facebook ja Instagram kaupasta puuttuvat, mutta suurin osa sovelluksista on kuitenkin ladattavissa epävirallisia reittejä kautta. Alapuolella on listausta Google Playn suosituimmista sovelluksista sekä verrattuna AppGalleryn valikoimaan. AppGallerystä löytyy jo tuttuja sovelluksia kuten Snapchat, Tinder, Jodel, Tori.fi, Here WeGo sekä Iltalehti.

Tuoreimmat AppGallery-sovelluskauppaan lisätyt sovellukset ovat merkattu keltaisella.

Olemme jo aikaisemmin tutustuneet Huawei Mate30 Pro -puhelimen kanssa AppGalleryyn ja käyttökokemukseen ilman Googlen palveluita. Alapuolella on linkattuna artikkeli, jossa on kokemuksia kahdesta viikosta ilman Googlea sekä toinen, jossa on käyty läpi muun muassa suomalaispankkien suunnitelmia sovelluksien tuomiseksi AppGallery-sovelluskauppaan.

Yksi EMUI 10.1 -version uudistuksista on päivitetty multi-window-ominaisuus, eli moniajonäkymä, jossa voidaan käyttää jopa kolmea sovellusta samanaikaisesti. Vastaava ominaisuus on nähty jo aikaisemmin Huawein tableteissa ja taittuvanäyttöisessä Mate Xs -puhelimessa, mutta nyt se on tuotu myös selvästi pienempiin laitteisiin.

Ominaisuuden avulla on mahdollista tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, sillä kaksi sovellusta on mahdollista avata näytölle normaalin tapaan, mutta samalla on mahdollista avata kolmas sovellus näiden päälle kelluvaksi ikkunaksi. Huawei on tehnyt ominaisuudesta mahdollisimman helpon käyttää, sillä toinen sovellus on mahdollista käynnistää pyyhkäisemällä näytön jommastakummasta reunasta, jolloin aukeaa sovellusvalikko. Tämän jälkeen raahataan sovellus haluttuun paikkaan. Henkilökohtaisesti tykkään Huawein ratkaisusta, sillä se on helppokäyttöinen ja nopea. Harvimmin kolmea sovellusta tuli käytettyä samaan aikaan näytöllä, mutta kahden sovelluksen käyttäminen on varsin yleistä.

Lisäksi Huawei on mainostanut monilaitehallintapaneelia, jota ei valitettavasti nykyisessä ohjelmistoversiossa ole. Kyseessä on kuitenkin ominaisuus, jonka kautta on mahdollista hallita useampia puhelimeen liitettyjä laitteita sekä näkymässä on mahdollista myös nähdä lähellä olevia laitteita.

Huawei on laittanut EMUI 10.1 -käyttöliittymään tuen myös moninäyttöominaisuudelle, jonka avulla pystyään jakamaan puhelimen näyttö vaikkapa Huawein kannettavan tietokoneen näytölle tai MatePad-tabletin näytölle. Lisäksi ominaisuuden avulla pystytään helposti raahaamaan toiselta näytöltä puhelimen tiedostoja tietokoneelle tai tabletille. Ominaisuus on kätevä, jos omistaa Huawein muita laitteita, mutta muuten siitä ei ole suuremmin hyötyä.

Huawei toi globaalisti tarjolle myös haastajan Google Duo -videopuhelusovellukselle ja Huawein versio siitä kantaa nimeä Huawei MeeTime. Sovelluksen avulla on mahdollista soittaa Full HD -tasoisia videopuheluita tai järjestää ryhmäpuheluita. Valitettavasti MeeTime ei ole Suomessa toistaiseksi saatavilla, mutta Huawein mukaan se on kuitenkin tulossa jossain kohtaa. Toinen Suomen markkinoilta toistaiseksi pois jäänyt ominaisuus on Huawein oma Celia-ääniavustaja, joka tosin tukee tällä hetkellä vain kourallista eri kieliä ja on saatavilla vain muutamassa maassa.

Kokonaisuudessaan Huawei P40 Pro on hieman raakile ohjelmistonsa osalta, sillä sovelluksia ei ole saatavilla oman sovelluskaupan kautta. Toki Androidille on mahdollista ladata sovelluksia asennustiedostojen avulla monista muista paikoista, mutta peruskäyttäjälle se on varmasti haastavaa ja tuottaa turhaa työtä. Toinen hieman mietityttävä asia on puhelimen päivitettävyys, ja kuinka nopeasti Huawei pystyy tarjoamaan esimerkiksi syksyllä julkaistavan Android 11 -päivityksen laitteelle. Lisäksi tietoturvapäivitykset tulevat jo nyt hieman perässä, sillä Huawei P40 Prossa on asennettuna maaliskuussa Googlen julkaisemat tietoturvakorjaukset (testilaitteessa EMUI 10.1.0.114 -versio).

Yhteenveto

Huawei P40 Pro

Huawei on jälleen varsin ristiriitaisia mietteitä herättävä uutuuspuhelin ja syykin on selvä. Ilman Googlen palveluita ja Huawein oman sovelluskaupan niukan sovellusvalikoiman takia käyttökokemus ei yltä samalle tasolle kuin aikaisemmin. Toisaalta Huawei hyödyntää puhelimessa yhtiön tehokkainta Kirin 990 5G -järjestelmäpiiriä sekä kamerapuoli on todella vakuuttavalla tasolla. Huawei P40 Pro olisi pitkälti yksi markkinoiden parhaimmista älypuhelimista, jos Googlen palvelut löytyisivät.

Testijakson aikana tykästyin Huawei P40 Pron muotoiluun ja laatutuntumaan todella paljon. Erityisesti puhelimen erikoinen neljältä reunalta kaartuva näyttöratkaisu avustaa Android-eleohjattavuudessa ja tekee eleiden toteuttamista aikaisempaa mielekkäämpää. Lisäksi Huawei P40 Prossa on markkinoiden varmasti tämän hetken paras kamerakokonaisuus, joka on kyvykäs niin päivänvalossa kuin heikossa valaistuksessa kuvaamisessa. Puhelin tarjoaa myös hyvän akunkeston ja monipuoliset sekä tehokkaat latausmahdollisuudet Huawei P40 Prossa on myös monia muita vahvuuksia, jotka tekevät laitteesta vähintäänkin mielenkiintoisen uutuuden.

Googlettomuuden ja AppGalleryn sovelluspulan ohella Huawei P40 Prossa on vain muutama muu heikkous tai huomioitava seikka. Puhelimessa ei ole muun muassa perinteistä kuulokeliitintä ja muistikorttipaikka perustuu Huawein omaan nano-standardiin, joten tutummat microSD-kortit eivät puhelimeen mahdu. Huawei P40 Pron näytössä hieman häiritsee myös verrattain todella suuri etukameroita varten tehty reikä, joka vie paljon tilaa näytöltä. Lisäksi puhelimella ei ole mahdollista katsoa esimerkiksi Netflixin tai muiden suoratoistopalveluiden kautta HD- tai HDR10 -sisältöä, sillä puhelimella on tuki vain Widevine L3 -tasolle.

Suomessa Huawei P40 Pro on saatavilla laajasti jälleenmyyjien kautta 1049 euron hintaan. Puhelimen myynti alkoi huhtikuun alussa ja tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat hopea, kristalli ja musta. Pahimmat kilpailijat samassa hintapisteessä puhelimelle löytyvät OnePlussan ja Samsungin valikoimasta, joten Huaweilla tulee varmasti olemaan haasteita saada käyttäjät siirtymään yhtiön oman ekosysteemin käyttäjiksi.

Huawei on tuonut puhelimesta Suomessa myyntiin vain 8 + 256 gigatavun variantin ja väriversiot ovat hopea (Silver Frost), kristalli (Ice White) sekä perinteikäs musta. Huawei P40 Prota tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Huawei P40 Pro

7.9

SuomiMobiilin arvosteltavana Huawei P40 Pro -huippupuhelin, jonka vahvuus löytyy kamerasta ja suurin heikkous ohjelmistosta.

Hyvää
  • Laadukas rakenne sekä tyylikäs toteutus
  • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Loistavat kamerat lähes jokaisella osa-alueella
  • Tuki 5G-yhteyksille (+ moderni eSIM-ratkaisu)
  • Kirin 990 5G -järjestelmäpiiristä löytyy riittävästi puhtia
  • Infrapunalähetin loistava lisäys huippupuhelimeen
  • Hyvä näyttö (90Hz plussaa)
  • Kaartuva näytön alareuna helpottaa Android-eleiden suorittamista
  • Nopea ja varma näytönalainen sormenjälkilukija
  • Luotettava ja toimiva kasvojentunnistus
  • Hyvä akunkesto ja nopeat pikalataukset (langallinen ja langaton)
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Ei Googlen palveluita
  • AppGallery-sovelluskaupasta puuttuu lukuisia suosittuja sovelluksia
  • Iso etukamerareikä vie turhan paljon tilaa näytöltä
  • Ei kuulokeliitintä
  • Tukee vain epästandardia nano-muistikorttia
  • Vain Widevine L3 -sertifikaatti
  • Ei stereokaiuttima
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut