ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus Watch – OnePlussan älykello ei suuremmin vakuuta, mutta on silti tyylikäs

OnePlus Watch

OnePlus teki odotetun laajentumisen älykellojen markkinoille keväällä tuomalla tarjolle yhtiön ensimmäisen OnePlus Watch -älykellon. Kyseessä on keskihintainen älykello, joka tarjoaa enimmäkseen aktiivisuusrannekkeen ominaisuuksia älykellon muodossa. Kyseessä ei ole siis haastaja Samsungin tai Applen älykelloille. OnePlus Watch on suunnattu ennemmin haastamaan Huawein nykyisiä älykelloja.

Älykellon avainominaisuuksia ovat tyylikäs muotoilu, pyöreä 1,39 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli sekä pitkä akunkesto. OnePlus Watch tarjoilee myös tuttuja urheiluominaisuuksia sekä aktiivisuuden seurannan toimintoja. Suomessa kello on myynnissä kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Midnight Black sekä hopea Moonlight Silver. Hintaa OnePlus Watchilla on 159 euroa.

SuomiMobiilissa uutta OnePlus Watch -älykelloa on testailtu jo jonkin aikaa, jonka takia nyt on aika julkaista arvio laitteesta muutaman viikon aktiivisen käytön perusteella. Kello on saanut testijakson aikana myös useamman päivityksen, jotka ovat hieman parantaneet laitteen käyttökokemusta sekä tuoneet useita kaivattuja ominaisuuksia mukanaan. OnePlus Watch tuotiin kuitenkin markkinoille selvästi keskeneräisenä, eikä se ohjelmiston osalta ole edelleenkään suurimpien kilpailijoidensa tasolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus Watch tiedot:

  • Näyttö: 1,39 tuumaa, AMOLED (454 x 454), tukee kosketusta
  • Järjestelmäpiiri: STM32
  • Tallennustila: 4 gigatavua
  • Yhteydet: Bluetooth 5.0, NFC
  • Akku: 402 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: Magneettinen laturi (toimitetaan mukana)
  • Käyttöjärjestelmä: RTOS
  • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, sykeanturi, SpO2
  • Mitat: 46,4 x 46,4 x 10,9 millimetriä
  • Paino: 46 grammaa (ilman ranneketta)
  • Valmistusmateriaalit: Ruostumaton teräs runko ja silikoniranneke
  • Vedenkestävyys: 5 ATM, IP68
  • Värit: Midnight Black ja Moonlight Silver
  • Tuetut laitteet: Android, (ei iOS-tukea)
  • Hinta: 159 euroa

Myyntipakkaus

OnePlus Watchin myyntipakkaus ja sen sisältö.

OnePlus toimittaa älykellon yhtiölle varsin perinteisessä punaisessa myyntipakkauksessa, joka on kuitenkin varsin kookas ja muistuttaa halkoa. Myyntipakkauksen ulkopuolta on koristamassa ainoastaan OnePlussan logot sekä tuotteen mallinimi. Myyntipakkauksen alaosassa on tarra, jossa OnePlus ilmoittaa tuotteen väriversion, mallikoodin sekä muita tarpeellisia tietoja.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse kello muoviin käärittynä. Erillisen pahvikerroksen alta löytyy pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan ja turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalla on myös älykellolle suunniteltu latausalusta. Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on juuri sellainen, mitä älykellolta voikin odottaa, eikä mukana toimiteta mitään ekstraa, vaan ostaja saa kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan.

Ulkoisesti laadukas ja tyylikäs

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus luottaa ensimmäisen sukupolven älykellossaan pyöreään muotoiluun, joka on tuttu jo perinteisistäkin rannekelloista. OnePlus Watchissa on panostettu suuresti rakenteeseen, laatuvaikutelmaan sekä muotoiluun, sillä kyseessä on tyylikäs älykello. Kellosta on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black sekä hopea Moonlight Silver, joista musta saatiin testattavaksi.

OnePlus on valmistanut älykellon 316L-tason ruostumattomasta teräksestä, joka on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi. Kellon näyttöä on suojaamassa 2,5D kaartuva lasi, joka yhdistyy lähes saumattomasta teräskehykseen. OnePlus Watchin alaosa on valmistettu mattapintaisesta muovista ja kellon ranneke on valmistettu fluorielastomeerista, eli pehmeästä muovista. Testijakson aikana älykellon teräskehykseen tai lasipintaan ei tullut ollenkaan naarmuja, joten OnePlus on onnistunut rakentamaan laadukkaan laitteen. Takaosan muovipinnan OnePlus-logo sekä muut merkinnät kuluivat kuitenkin erittäin nopeasti pois.

Fluorielastomeerihihna on älykellossa miellyttävä, vaikka toki varsin urheiluhenkinen. Ranneke ei hierrä juurikaan kädessä, vaan se tuntuu mukavan pehmeältä. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut kelloon jopa nahkaista ranneketta, sillä se olisi tuonut mukanaan enemmän tyylikkyyttä. OnePlus hyödyntää rannekkeen lukitusmenetelmänä enemmänkin aktiivisuusrannekkeista tuttua ratkaisua, eikä mukana ole kelloille yleisesti tuttua solkea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus Watch on 46 mm kokoinen älykello, joten kyseessä on varsin kookas kello. Viralliset mitat ovat 46,4 x 46,4 x 10,9 millimetriä ja painoa sillä on rannekkeen kanssa 76 grammaa. Kello on onneksi mukavan kevyt, jonka takia sitä on miellyttävä pitää kädessä. OnePlus on valmistanut kellostaan luonnollisesti myös 5ATM- ja IP68-sertifikaattien mukaisesti vedenkestävän. Kelloa on mahdollista pitää kädessä esimerkiksi uidessa, eikä laitteen kastumista tarvitse pelätä. Testijakson aikana kello oli kädessä useina kertoina veden lähettyvillä, eikä se ottanut itseensä kertaakaan kastuessaan.

OnePlus Watchin etuosassa on esillä ainoastaan pyöreä näyttöpaneeli, jota kiertää kohtuulliset kehykset. Kellon oikeassa kyljessä on nähtävillä yksi mikrofoni sekä kaksi painiketta, joista ylemmässä on OnePlus-teksti. Vasemmassa kyljessä on ainoastaan kaiutinritilä. Kellon ylä- ja alareunoihin on liitettynä normaalikokoiset vaihdettavat hihnat ja alareunassa on myös laitteen toinen mikrofoneista. OnePlus Watchin alaosassa on sykeanturi sekä veren happipitoisuuden mittaamiseen tarkoitettu anturi. Lisäksi alaosassa on esillä kaksi pogo-pinniä, joihin laturi yhdistetään magneettisesti.

Kokonaisuutena OnePlus Watch on varsin tyylikäs ja se on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Testijakson aikana älykelloa oli miellyttävä pitää kädessä, eikä siihen tullut suurempia kulumisen merkkejä, joka on osoitus laadukkaasta viimeistelystä. Henkilökohtaisesti tykkään myös siitä, että OnePlus luottaa perinteisiin hihnoihin, jonka ansiosta kelloon voi vaihtaa aikaisemmista kelloista erilaisia rannekkeita.

Miellyttävä näyttö ja hyvä akunkesto

Näyttö on varmasti yksi OnePlus Watchin suurimmista valttikorteista, sillä kyseessä on miellyttävä pyöreä näyttöpaneeli. Näyttö on kooltaan 1,39 tuumaa ja sen tarkkuus yltää 454 x 454 pikseliin, joka takaa 326 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on tarpeeksi tarkka ja samalla OLED-tekniikan ansiosta värit näyttävät hyvältä. Kirkkaus on myös hyvällä tasolla näytössä, vaikka toki hieman ongelmia luettavuuden kanssa oli auringonvalossa. Näyttö tukee myös automaattista kirkkautta, joten kirkkautta ei tarvitse aina manuaalisesti säätää.

Näyttö tukee tuoreimpien päivityksien jälkeen myös Always-on-Display-toimintoa (aina päällä), joka takaa kellon ja päivämäärän näkymisen näytöllä, vaikka kello olisikin valmiustilassa. OnePlus Watchista löytyy neljä oletusarvoista kellotaulua Always-on-display-toiminnossa, eikä niitä ole itse mahdollista kustomoida. Jos haluaa kellon näkyvän aina näytöllä, niin silloin on tyydyttävä OnePlussan omiin kellotauluihin.

Always-on-Display

OnePlus Watchin ohjattavuus näytöltä on hyvällä tasolla, sillä suuren näytön avulla myös suuret sormet eivät aiheuta virhekosketuksia. Kelloa voidaan ohjata myös kahdella sivussa olevalla painikkeella, joista ylemmällä päästään kätevästi sovellusvalikkoon ja takaisin kotinäyttöön. Alemmasta painikkeesta saadaan nopeasti avattua harjoitusvalikko, jossa on listattuna kaikki yli 110 urheilutilaa. Toisinaan näytön kosketuksen kanssa tuntui olevan joitakin haasteita, mutta yleisellä tasolla kosketus tuntui kuitenkin toimivan varsin samalla tavalla kuin muissakin älykelloissa.

Teknisesti OnePlus Watch ei tarjoa yllätyksiä, koska kyseessä on kevyt älykello. OnePlus on kuitenkin kertonut kellossa olevan STM32-järjestelmäpiiri sekä 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kelloon on mahdollista siirtää esimerkiksi musiikkia, jolla tallennustilan saa nopeasti täyteen. Kellossa on kerrottu olevan myös Bluetooth 5.0 -yhteys, GPS-tuki sekä NFC. Valitettavasti NFC:lle ei suuremmin käyttöä tuntunut OnePlus Watchista löytyvän, sillä mobiilimaksaminen laitteella ei ole mahdollista. OnePlus on varustellut kellon myös kiihtyvyysanturilla, gyroskoopilla, geomagneettianturilla, ilmanpaineanturilla, sykesensorilla sekä valoisuussensorilla.

OnePlus Watchissa on myös oma sisäinen kaiuttimensa sekä mikrofoni, joiden avulla pystytään puhumaan kellon kautta. Älykellolla voidaan siis vastata puheluihin ja halutessaan kellon kautta voi puhua. Valitettavasti puhelutoiminnot tarvitsevat aina toimiakseen puhelimen, sillä kyseessä ei ole tämän osalta kehittynyt älykello, eikä laite tarjoa omia itsenäisiä mobiiliyhteyksiä. Kaiuttimen kautta voidaan myös kuunnella kellon omia musiikkeja, jos joku niin haluaa tehdä.

Akunkeston osalta OnePlus Watch lupaa vaikuttavia lukuja, vaikka kellon sisällä onkin vain 402 milliampeeritunnin suuruinen akku. OnePlussan mukaan tyypillisessä käytössä akku kestää noin 14 päivää, mutta esimerkiksi jatkuvan sykkeen mittauksen ja unen seurannan ollessa päällä akunkesto tippuu 5 päivään. Akun voi saada tyhjäksi myös GPS:n ollessa jatkuvasti käytössä 24 tunnin ajan. Testijakson aikana akunkesto oli noin 5-6 päivää käytöstä riippuen. GPS tuntui vievän akkua jonkin verran enemmän, jonka takia kelloa täytyi ladata useammin. 5-6 päivän akunkesto on kuitenkin edelleen hyvällä tasolla, vaikka ei kuitenkaan kategoriassaan mitenkään erikoinen. Jos haluaa päästä kahden viikon akunkestoon, niin silloin käyttäjä joutuu karsimaan jo monista ominaisuuksista, joten siinä ei ole suuremmin järkeä.

Kelloa ladataan magneettisella latausalustalla, jossa on kaksi pogo-liitintä. Kyseessä on pikalataus, jonka avulla kello latautuu varsin nopeasti tyhjästä täyteen. OnePlussan mukaan jopa 5 minuutin latauksella saadaan päiväksi akkua ja 20 minuutin latauksella viikoksi, mutta toki tällöin akunkesto on laskettu kevyimmän käytön perusteella. Koska OnePlussan puhelimetkin on tunnettu nopeista latauksistaan, niin luonnollisesti sellainen täytyy löytyä myös ensimmäisestä älykellosta.

Kokonaisuudessaan OnePlus Watchin tekninen toteutus on hyvällä tasolla, eikä suurempia valituksia sen osalta tullut vastaan. Suorituskyky tuntui hyvältä päivittäisessä käytössä ja käyttöliittymä toimi sen varassa sulavasti. Laitteessa on kaikki tutut tekniset ratkaisut, joita tämän hintapisteen älykellolta voikin odottaa ja samalla akunkesto oli hyvällä tasolla sekä pyöreä AMOLED-näyttö vaikutti miellyttävältä. Toinen asia kellossa on kuitenkin ohjelmisto, joka pilaa kokonaisuuden.

Käyttöjärjestelmä ja ominaisuudet

OnePlus hyödyntää älykellossaan RTOS-käyttöjärjestelmää, jonka yhtiö on itse kustomoinut kellolle. OnePlus Watch ei tarjoa siis monipuolista Googlen WearOS-käyttöjärjestelmää, vaan ratkaisu on lähempänä Huawein tai Honorin älykelloissa nähtyä ohjelmistoratkaisua. Käyttöjärjestelmä on hyvin kevyt ja yksipuolinen, mutta mukana on kuitenkin kaikki päätoiminnot. Testijakson alussa kellon ohjelmistoratkaisu oli todella huono, mutta päivitykset ovat tuoneet uusia toimintoja sekä ominaisuuksia.

Käyttöliittymältä on pitkälti samanlainen kuin kilpailijoidenkin kelloissa, joka on vain hyvä asia. Käyttöliittymän oppii nopeasti ja se on helppokäyttöinen. Aloitusnäytöstä ylhäältä vedettäessä tulee esille muutamia pikavalintoja ja alhaalta vedettäessä saadaan ilmoitukset esille. Lisäksi sivulle pyyhkäisemällä on erilaisia näkymiä, jotka näyttävät esimerkiksi päivittäisen aktiivisuuden, sykkeen, unitiedot, stressitason, sään sekä musiikin hallinnan. Kellon sovellusvalikko saadaan avattua laitteen päällimmäisestä painikkeesta. Kellossa on monia erilaisia ”sovelluksia”, jotka ovat listattuna alapuolella.

  • Kellon sovellukset: päivittäinen aktiivisuus, harjoittele, harjoitustietue, syke, veren happitaso, uni, stressi, hengitys, puhelin, musiikki, sää, herätyskello, sekuntikello, ajastin, taskulamppu, barometri, kompassi, TV-yhteys, kamera, asetukset, etsi puhelin.

OnePlus Watchin erilliset urheilutilat löytyvät ”harjoittele” -sovelluksen takaa, mutta sen saa auki myös älykellon alemmasta painikkeesta. Kellossa on yli 110 urheilutilaa, joista viimeisetkin tulivat tarjolle tuoreimman päivityksen myötä. 110 urheilutilaan on laskettu myös kustomoitavat urheilutilat, joten aivan 110 valmiiksi muokattua urheilutilaa ei löydy. Kellossa olevat oletusarvoiset urheilutilat ovat listattuna alapuolella.

  • Yleiset tilat: ulkona juoksu, sisäkäyttö, maratonharjoittelu, ulkopyöräily, sisäpyöräily, ulkokävely, uinti, Cross trainer, suotulaite, sulkapallo, vuorikiipeily, maastojuoksu, jooga, vapaa harjoittelu
  • Lisätilat:
    • Kävely: tehokävely sisätiloissa
    • Fitness: voimaharjoittelu, selkälihasharjoitus, vuorikiipeilylaite, vatsalihasharjoitus, keskivartalon harjoitus, miekkailu, olkapään harjoitus, kehonrakennus, niskan harjoitus, voimaharjoittelu, herkkyysharjoitus, tasapainoharjoittelu, nyrkkeily, judo, venyttelyharjoitus, yläraaja harjoitus, ammunta, jousiammunta, juoksumatto, taekwondo, taiji, voimistelu, kiinalaiset kamppailulajit, alaraajan harjoitus, rintakehän harjoitus, vyötärön harjoitus
    • Ulkoliikunta: benjihyppy, rullalautailu, rullaluistelu, kalliokiipeily, parkour, vaellus,
    • Pallopelit: kriketti, pesäpallo, rugby, golf, koripallo, softball, gateball, lentopallo, pöytätennis, jääkiekko, tennis, jalkapallo
    • Jooga: anusarajooga, astangajooga, iyengarjooga, ilmajooga, hathajooga, physiastrics-jooga, flowjooga, meditaatio, vipassana flow-jooga, pilates, yinjooga, raskausajan jooga,
    • Tanssi: baletti, disko, vatsatanssi, rivitanssi, valssi, katutanssi, jazztanssi, latinalainen tanssi, tango, steppi
    • Talviurheilu: curling, jääkiekko, ampumahiihto, luistelu, hiihto, kelkkaurheilu, kelkka
    • Vesiurheilu: surffaus, purjevene, moottorivene, melonta, drifting, soutu, vesipallo, sukellus
    • Vapaaajan urheilu: köydenveto, leija, darts, frisbee, koiran kävelytys, ratsastus, naruhyppely

Älykellossa on myös erillinen asetusvalikkonsa, jonka kautta on mahdollista säätä tiettyjä kellon asetuksia. Asetuksien kautta on mahdollista yhdistää esimerkiksi kuulokkeet, säätää näytön kirkkautta ja ominaisuuksia, muokata kellon ääniasetuksia, kustomoida toimintanäppäimen toimintaa. Mukana ei ole mitään kovin suuria mukauttamisvaihtoehtoja, vaan käytännössä vain perustoimintoja.

Kelloa pystyy personoimaan vaihdettavien kellotaulujen avulla, joita on kellossa noin kymmenen oletusarvoisesti, mutta puhelimen kautta voidaan asentaa kelloon myös muutama muu kellotaulu. Mielestäni kellotaulut eivät ole kovinkaan erikoisia, vaan ne vaikuttavat nopeasti luoduilta. Toki mukana on myös yksi kustomoitava kellotaulu, jonka sisältöä käyttäjä voi itse muokata. OnePlus Watchiin on mahdollista myös laittaa kuva omasta puhelimesta kellotauluksi, mutta viimeisimmän päivityksen myötä mukaan tuli varsin mielenkiintoinen AI tyyli -kellotaulu.

AI tyyli (eng. AI Outfit) -kellotaulu on todella mielenkiintoinen, jonka takia se on mielestäni hyvä nostaa esille vielä erikseen. Kyseessä on kellotaulu, joka pystytään luomaan puhelimen kautta ottamalla kuva tietystä kohteesta. Esimerkiksi jos haluaa kellotaulun värimaailman sopivan hyvin oman asustuksen kanssa, niin silloin OnePlus Health -sovelluksen kautta voidaan ottaa kuva siitä mitä on pukenut päälle. Ominaisuus ottaa tällöin talteen kuvasta päävärin ja kuviot, joiden perusteella käyttäjälle ehdotetaan kahdeksaa erilaista kellotaulua, jotka voivat sopia yhteen oman asustuksen kanssa. AI tyyli -kellotaulu on mielestäni jopa parhain ominaisuus OnePlus Watchin kellotaulujen osalta.

Kokonaisuudessaan OnePlus Watch -älykellon ohjelmiston ominaisuudet ovat perinteiset kevyelle älykellolle, mutta vielä selviä parannuksia tietyillä osa-alueilla kaipaisi. Vaikka käyttöliittymä on selkeäkäyttöinen ja helposti ymmärrettävä, niin siinä on välillä myös ongelmia. Käyttöliittymä on onneksi myös suomeksi, joten kello on ymmärrettävä, vaikka toki toisinaan suomennokset kaipaisivat myös selvennystä.

Urheiluominaisuuksissa suurimmat ongelmat

OnePlus Watchin suurimmat ongelmat löytyvät mielestäni urheiluominaisuuksista. Myyntiintulleessaan kellosta löytyi vain kourallinen erilaisia tiloja, mutta myöhemmät päivitykset ovat lisänneet mukaan mainostetut yli 110 urheilutilaa. Valitettavasti päivityksienkään jälkeen OnePlus ei pysty suuremmin vakuuttamaan urheiluominaisuuksien tai aktiivisuuden seurannan kanssa.

Kellolla on ongelmia jopa perusasioiden kanssa, erityisesti kaloreiden mittaamisen kanssa. Testijakson aikana OnePlus Watchin todettiin ilmoittavan selvästi suurempaa poltettujen kaloreiden määrää kuin kilpailevat älykellot, jonka takia kalorien laskentaa ei pidetty kovinkaan luotettavana. Askeleita kello mittasi varsin luotettavasti ja sykkeen mittaaminenkin tuntui toimivan usein ongelmitta. Välillä OnePlus Watch mittasi erikoisia sykepiikkejä, vaikka toisessa kädessä ollut Huawein kello ei vastaavaa ilmoittanut.

OnePlus Watchin on luvattu myös tunnistavan automaattisesti muutaman urheilutilan, jos esimerkiksi on unohtanut laittaa harjoituksen käyntiin lenkille lähtiessä. Testijakson aikana automaattinen harjoituksen tunnistus toimi todella heikosti, sillä vain muutaman kerran lenkillä kello ehdotti harjoituksen aloittamista. Lisäksi toinen erittäin heikosti kellossa toimiva ominaisuus on harjoituksen tauottaminen. Jos harjoituksen aikana pysähtyy, niin OnePlus Watch huomaa pysähtymisen suurella viiveellä sekä samalla liikkeellelähdön kello huomaa verrattain myöhässä. Tämä vaikuttaa myös kellon mittaamaan matkaan sekä harjoituksen tietojen luotettavuuteen.

Testijakson aikana havaittiin lisäksi OnePlus Watchin GPS-yhteyden olevan yksi huonoimmista, joita on hetkeen älykelloissa tullut vastaan. Älykello havaitsee GPS:n jopa usein minuuttien tai kymmenien minuuttien viiveellä, jonka lisäksi kello saattaa kadottaa GPS-yhteyden kesken harjoituksen. Luonnollisestikin, jos GPS ei toimi, ei myöskään harjoituksen tiedot pidä täysin paikkaansa, eikä harjoituksen reitti piirry kartalle. Usein havaittiin OnePlus Watchin mittaavan muun muassa 10,5 kilometrin lenkin mitaksi vain 9 kilometriä, joten kovinkaan luotettavia tietoja ei laite pysty keräämään GPS-ongelmien takia.

Kellon urheilutoiminnot ovat mielestäni varsin heikot ja epäluotettavat, vaikka niiden pitäisi olla älykellon keskiössä. Toki kaikki kellot mittaavat tietoja hieman eri tavalla, eikä yksikään älykello varmasti anna täyttä totuutta. OnePlus Watchin kohdalla urheiluharjoituksien aikana kerätyt tiedot olivat kuitenkin selvästi erilaisempia kuin mihin on totuttu, jonka takia sitä ei voida pitää luotettavana. Peruskäyttöön ja oman aktiivisuuden seuraukseen kello on kuitenkin kohtuullinen väline, mutta täysin varauksetta ei laitetta voi suositella.

Urheilutoimintojen ohella kellossa on myös muutamia muitakin tuttuja älykellon toimintoja, jotka toimivat odotetulla tavalla. OnePlus Watch pystyy seuraamaan unta perustasoilla, sillä se tunnistaa syvän ja kevyen unen, mutta REM-unta ei laite pysty tunnistamaan. Testijakson aikana kello tuntui tunnistavan varsin luotettavasti nukahtamisajankohdan sekä heräämisen. OnePlus Watch kykenee lisäksi arvioimaan unenlaatua veren happipitoisuuden avulla. Unen seuranta ajaa asiansa, vaikka esimerkiksi REM-unen havaitseminen olisi ollut loistava lisäys kelloon.

Kuten jo todettiin, unen aikana kello pystyy mittaamaan veren happipitoisuutta, eli SpO2-arvoa. Valitettavasti OnePlus Watch ei tue veren happipitoisuuden seurantaa jatkuvasti, vaan se täytyy aina erikseen mitata. Toinen kellon ominaisuus on stressitason mittaaminen, joka antaa hyvän kuvan siitä, kuinka stressaantunut esimerkiksi työpäivän aikana on ollut. Stressin seuranta toimii automaattisesti, joten stressitasoa ei tarvitse aina erikseen mitata. OnePlus Watch mittaa myös oletusarvoisesti aktiiviset minuutit ja tunnit, joiden avulla omaa aktiivisuutta pystyy pitämään hieman silmällä.

Urheilu- ja aktiivisuusominaisuuksien osalta OnePlus Watch ei yllätä ja kyseessä on kellon yksi suurimmista heikkouksista. Harjoituksien aikana kerättyjä tietoja ei voi pitää kovinkaan luotettavina, mutta oman aktiivisuuden seuraamiseen laite on kohtuullinen. Jos hakusessa on kuitenkin enimmäkseen suorituksien seuraamiseen tarkoitettu kello, niin silloin ei kannata OnePlus Watchia edes harkita. OnePlus Watchin ominaisuudet ovat samanlaisia, mitä voisi odottaa alle 60 euron aktiivisuusrannekkeelta, jonka takia älykellolta odotetaan hieman kattavampia ja luotettavampia toimintoja.

Vaatii OnePlus Health -sovelluksen – saatavilla vain Androidille

OnePlus Watch -älykelloa varten on julkaistu OnePlus Health -sovellus, joka on valitettavasti saatavilla ainoastaan Android-laitteille. iOS-tukea ei OnePlussan kellolle löydy, jota voidaan pitää suurena puutteena. OnePlus Health löytyy Google Play -sovelluskaupasta ladattavaksi kaikille Android-laitteille, joissa on Android 6.0 tai sitä uudempi ohjelmistoversio. OnePlus Watch on suunnattu siis aluksi pääasiassa OnePlus-puhelimien käyttäjille, mutta toimivuus muidenkin valmistajien laitteiden kanssa pitäisi olla hyvä.

OnePlus Health -sovellus tarjoaa tuttuja ominaisuuksia, sillä se kerää yhteen paikkaan kellon keräämät terveystiedot sekä antaa mahdollisuuden muokata kellon asetuksia. Sovelluksen päänäkymässä on aluksi yhteenveto askeleista, treeniajoista, poltetuista kaloreista sekä aktiivisista tunneista. Tarkemmat tiedot kustakin alueesta saadaan yksinkertaisesti auki painamalla esimerkiksi askeleita, jolloin saadaan auki kalenterinäkymän kautta päiväkohtaiset tiedot tarkemmin. OnePlus Healthin päänäkymässä on myös esillä syke, unitiedot, veren happipitoisuus, stressitaso sekä treeniloki. Kaikista avautuu myös omat tarkemmat tiedot ja historia niitä painettaessa.

OnePlus Health tarjoaa myös kuntoiluvälilehden, jossa yksinkertaisesti puhelimen avulla voidaan seurata jouksua ja kävelyä ilman mitään puettavia lisälaitteita. Sovelluksen kolmas välilehti on ”hallitse”, jossa pystytään hallitsemaan puhelimeen liitetyn älykellon asetuksia, kellotauluja sekä muita toimintoja. OnePlus Watch -älykelloon voidaan esimerkiksi siirtää musiikkia, jolloin sitä ei tarvitse toistaa puhelimen kautta, vaan kuulokkeet voidaan liittää suoraan älykelloon. Sovelluksen kautta OnePlus Watchin ohjelmisto myös päivitetään, eikä ohjelmistoa voida päivittää suoraan kellon kautta.

Älykellolle julkaistiin testijakson aikana useampi ominaisuuspäivitys, mutta valitettavasti päivitysnopeus ei suuremmin hurraahuutoja aiheuttanut. OnePlus on tehnyt päivitysprosessista erittäin hitaan, sillä pienenkin päivityksen asentamiseen kului jopa 40 minuuttia. Päivitykset eivät asennu kovinkaan nopeasti, joten päivitys kannattaa laittaa asentumaan vasta kun kellolle ei ole suuremmin käyttöä.

Käyttökokemuksen osalta OnePlus Health ei ole parasta, mitä on älykellojen rinnalla nähty, vaan kyseessä on aika yksinkertainen sovellus. Sovellus ajaa asiansa ja antaa varsin hyvin tietoja harjoituksista ja aktiivisuudesta, mutta mitään erikoisominaisuuksia ei siinä valitettavasti ole. Lisäksi ainakin aluksi sovelluksessa oli paljon bugeja, mutta onneksi päivityksien myötä OnePlus on niitä onnistunut karsimaan pikkuhiljaa.

Itse jäin sovelluksessa kaipaamaan erityisesti suorituksia tarkasteltaessa useampiakin ominaisuuksia. OnePlus Health ei esimerkiksi näytä kovinkaan tarkkaa karttaa, vaikka reitti toki näkyykin. Lisäksi kello ei anna minkäänlaista palautetta suorituksesta, eikä myöskään palautumisaikaa. Suorituksissa OnePlus ilmoittaa ainoastaan kaloreiden määrän, suorituksen keston ja nopeuden, joiden lisäksi erilaisista graafeista nähdään nopeus, syke, sykealueet sekä korkeus merenpinnasta. Kaikki perusasiat Health-sovellus ilmoittaa, mutta ei kuitenkaan mitään ekstraa, joihin olen itse tottunut muun muassa Huawein tai Xiaomin vastaavissa kelloissa.

Yhteenveto

OnePlus Watch on hieman ristiriitaisia tunnelmia herättävä laite, sillä OnePlussalta on aina odotettu vähintäänkin toimivia ja viimeisteltyjä laitteita. OnePlus Watch on edelleen loistava tuote, jos tarkastellaan vain ulkoista laatuvaikutelmaa, mutta valitettavasti ohjelmisto ja käyttökokemus ovat lähestulkoon umpisurkeita verrattuna kilpailijoihin. OnePlus on kuitenkin parantanut kellon ominaisuuksia päivityksien muodossa, mutta edelleen ollaan todella kaukana edes hyvästä laitteesta, jos tarkastellaan hintaa.

OnePlus Watch tarjoaa miellyttävän ja laadukkaan vedenkestävän rakenteen, josta ei suuremmin ole aihetta valittamiselle. Kellossa on lisäksi hyvä akunkesto sekä laadukas pyöreä AMOLED-näyttöpaneeli. Itse tykästyin myös kellossa selkeäkäyttöiseen käyttöliittymään, joka toimi varsin sulavasti. OnePlus Watch tarjoaa viimeisimmän päivityksensä jälkeen myös tuen yli 110 erilaiselle urheilutilalle sekä Always-on-Display-toiminnolle, jotka tekevät kellosta hieman paremman, mitä se alun perin oli.

Valitettavasti edelleen laitteessa on muutamia bugeja, erikoisuuksia sekä heikkouksia, jotka eivät suuremmin miellytä. Suurin ongelma testijakson aikana tavattiin urheilutoiminnoissa ja aktiivisuuden seurannassa. OnePlus Watch laski muun muassa poltetut kalorit selvästi yläkanttiin ja samalla GPS-yhteyden ongelmat hankaloittivat luotettavien tietojen tallentamista harjoituksien aikana. OnePlus Watch on myös ainoastaan käytettävissä Android-laitteilla, eikä iOS-tukea löydy ainakaan vielä. Kokonaisuus kellossa tuntui olevan edelleen keskeneräinen muutamien päivityksien jälkeen, jonka takia laitetta on hyvin vaikea suositella. Lisäksi monet kilpailijoiden laitteet tarjoavat samassa hintaluokassa selvästi viimeistellympiä kokonaisuuksia.

Suomessa OnePlus Watch on tullut myyntiin kevään aikana ja hintaa sillä on 159 euroa. OnePlus on tuonut tarjolle kaksi väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black sekä hopea Moonlight Silver. Lisäksi kellosta on myös erillinen erikoisversionsa, mutta se ei ole laajasti saatavilla. OnePlus Watch -laitetta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Hyvää

  • Laadukas rakenne ja 5ATM/IP68-sertifioitu
  • Hyvä akunkesto
  • Hyvä näyttöratkaisu
  • Käyttöliittymä varsin selkeäkäyttöinen
  • Yli 110 erilaista urheilutilaa
  • Mielenkiintoinen AI Outfit -kellotaulu

Huonoa

  • Ei tukea iOS-laitteille
  • Ohjelmiston puutteet ja rajoitteet
  • Heikot urheilutoiminnot ja aktiivisuuden seuranta
  • Ongelmat GPS-yhteyden kanssa
  • Korkea hinnoittelu verrattuna ominaisuuksiin

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Itse käyttänyt jo muutaman kuukauden ja muuten oon tykännyt kaikin puolin kellosta paitsi tuntuu idioottimaiselta kellon tapa laskea päivän kalorikulutus. Kaipaisi ennemmin koko päivän kulutusta, mutta taitaa laskea vaan aktiivisuuden aikana kuluttajat kalorit, joten siitä ei saa apua oman ruokavalion tueksi. Todella iso miinus sillä se oli yksi isoimpia odotuksia/toiveita että tietäisi mitä kuluttaa päivän aikana. Muuten kello tosi hyvin palvellut niissä ominaisuuksissa mitä tiesin ja odotin.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut