ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Redmi Note 12 Pro 5G – vahvuuksina hyvä näyttö ja laadukas kamera

Redmi Note 12 Pro 5G

Xiaomi on tuonut Suomessa myyntiin uuden Redmi Note 12 -malliston älypuhelimet, joiden kärkimallina toimii Redmi Note 12 Pro 5G. Puhelinta on testattu SuomiMobiilissa muutaman viikon ajan, joten nyt on aika katsoa mihin siitä todellisuudessa onkaan.

Redmi Note 12 Pro 5G tuo mukanaan melko perinteisiä keskihintaluokan ominaisuuksia. Puhelimessa on muun muassa suuri AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella sekä MediaTekin kehittämä Dimensity 1080 -järjestelmäpiiri. Xiaomi on saanut puhelimeen myös optisesti vakautetun 50 megapikselin kameran, suuren 5000 milliampeeritunnin akun sekä tehokkaan 67 watin pikalatauksen.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin huhtikuussa 2023 yhdessä muistiversiossa. Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimen 8 + 128 gigatavun versio maksaa 369 euroa. Puhelin on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Midnight Black, valkoinen Polar White sekä sininen Sky Blue.

Arvostelussa käymme läpi muun muassa puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Redmi Note 12 Pro 5G (22101316G)
Mitat: 162.9 x 76 x 7.9 mm
Paino: 187 g
Rakenne: muovirunko ja lasi etu- ja takaosissa
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / 900 nitiä / 10-bittiset värit
Järjestelmäpiiri: MediaTek Dimensity 1080 (2x 2.6 GHz Cortex-A78 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G68 MC4
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.88 / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 119°) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.4)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 14 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versioita ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 67 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / valkoinen / sininen
Hinta: 369 euroa (6 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Redmi Note 12 Pro 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa uutuuspuhelimen perinteisessä myyntipakkauksessa, joka on väritykseltään vaalea. Paketin päällä on kuva puhelimesta sekä useaan kertaan laitteen mallinimi. Pakkauksen yhdellä sivulla on mainittuna puhelimen muistiversio, väriversio, IMEI-tiedot sekä muita tärkeitä tietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä vastaan tulee pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun pikakäyttöoppaan, turvallisuus- ja takuutietoja sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Tämän jälkeen paljastuu Redmi Note 12 Pro 5G -älypuhelin muoveihin käärittynä. Pahvitasanteen alapuolelta löytyy vielä 67 watin pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A-USB-C)

Redmi Note 12 Pro 5G:n myyntipakkaus on siis hyvin tuttua Xiaomia. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Henkilökohtaisesti olen jälleen tyytyväinen siihen, että Xiaomi toimittaa puhelimen ostajille myös tehokkaimman mahdollisen pikalaturin sekä suojakuoren. Näin kattavat myyntipakkaukset eivät ole enää itsestäänselvyyksiä edes keskihintaluokassa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Redmi Note 12 Pro 5G tuo mieleen erittäin vahvasti aikaisemmin jo myyntiin saadun Poco X5 Pro 5G -älypuhelimen. Xiaomi käyttää samaa pohjaa, mutta tällä kertaa valmistusmateriaalina hyödynnetään enemmän lasia kuin muovia. Puhelin on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen, sininen sekä testiinkin saatu musta.

Puhelimessa on kulmikas ilme, joka on lähes identtinen Poco X5 Pro 5G:n kanssa. Suurin muutos nähdään takapinnassa, joka on nyt muovin sijasta lasia. Redmi Note 12 Pro 5G:n takalasi on viimeistelty mustassa väriversiossa kiiltäväksi, joka tekee puhelimesta erittäin liukkaan. Puhelin tuntui helposti valuvan hieman epätasaisilta pinnoilta pois, joten sen kanssa saa olla tarkkana.

Itse olisin halunnut nähdä takaosan mattapintaisena, sillä nyt kiiltävä pinta kerää sormenjälkiä todella paljon. Toki lasissa on likaa hylkivä pinnoite, jonka ansiosta sormenjäljet saa pois pyyhkäisemällä. Sormenjäljet näkyvät kuitenkin todella hyvin mustassa pinnassa. Kiiltävät pinnat naarmuntuvat usein myös herkemmin kuin mattapinnat, mutta onneksi testijakson aikana Redmi Note 12 Pro 5G:n takapintaan ei saatu aikaiseksi ainakaan suurempia naarmuja. Etuosassa näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta, joka on saanut likaa hylkivän pinnoitteen. Testijakson aikana lasipintaan ei tullut huomattavia naarmuja, ja laitteessa on myös tehtaalla laitettu muovikalvo.

Käsituntuma puhelimessa on hyvin kulmikas, mutta liiallisesta muovisuudesta on päästy eroon takalasin avulla. Kulmikkuuden takia Redmi Note 12 Pro 5G ei tarjoile kovinkaan erikoista ergonomisuutta. Itselleni puhelimen yksi häiritsevistä muotoilullisista yksityiskohdista on näyttöä kiertävä ylimääräinen muovikaistale. Muovikaistale tekee saumakohdan, eikä se tee laitteesta ainakaan yhtään hienompaa.

Redmi Note 12 Pro 5G ei ole kompakti puhelin, vaan asettuu mitoiltaan perustasolle. Xiaomi on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 162,9 x 76 x 7,9 millimetriä ja painoksi 187 grammaa. Puhelin ei ole siis myöskään liian suuri tai edes painava, joka on hienoa nähdä. Redmi Note 12 Pro 5G:n saa käsien välissä hieman taipumaan ja samalla siitä lähtee natinoita. Toki näitä ei huomaa peruskäytössä. Yleisesti laite on miellyttävän jämäkkä.

Redmi Note 12 Pro 5G on IP53-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestäviä. Puhelin kestää hieman vettä, mutta sitä ei ole tarkoitettu altistettavaksi kokonaan vedelle. Puhelinta pystyy varsin huoletta käyttämään kevyessä sateessa, mutta toki IP53 ei anna suojaa kovinkaan suurelle määrälle vettä. Se on kuitenkin parempi kuin ei mitään, ja nykypäivänä roiskevedenkestävyys on perusominaisuus jo keskihintaluokassa.

Etuosaltaan puhelin ei juurikaan erotu massasta. Kookas näyttöpaneeli peittää noin 87 prosenttia etuosan pinta-alasta, joka on normaali saavutus hintaluokassaan. Näyttöä kiertää kohtuulliset kehykset, mutta näytön alareunaan on jätetty hieman paksumpi kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti sijoitettu etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Redmi Note 12 Pro 5G on takaosaltaan melkoisen geneerinen. Silmiin pistää heti laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee muusta rungosta. Tämän takia puhelin pääsee hieman keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”50MP”. Puhelimen takaosassa on lisäksi Redmi-logo, 5G-logo sekä vaadittuja sertifiointitietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen Xiaomi on asettanut virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Virtapainike on tämän takia leveämpi kuin normaalisti. Samassa kyljessä on myös äänenvoimakkuuspainike. Painikkeiden tuntuma on hyvä, vaikka muovinen. Vasen kylki on jätetty kokonaan tyhjäksi.

Redmi Note 12 Pro 5G:n yläreunaan on asetettuna perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, kaiutinritilä sekä infrapunalähetin. Laitteen alareunassa on kaiutinritilä, mikrofoni sekä USB-C-liitin. Lisäksi alareunassa on SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Redmi Note 12 Pro 5G käyttää samaa näyttöpaneelia, joka nähtiin aikaisemmin jo esimerkiksi Poco X5 Pro 5G -puhelimessa. Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näyttö tukee korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuutta ja siinä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden tarjolla on 395 pikseliä.

Tarjolla on myös tuki 10-bittisille väreille, tuettuna on HDR10+ sekä myös huippupuhelimista tuttu Dolby Vision -tekniikka. Näytössä on 900 nitin maksimikirkkaus sekä 20:9-kuvasuhde. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja siinä on etukameraa varten tehty reikä keskitetysti yläreunassa.

Omassa hintaluokassaan näyttö on hyvällä tasolla, eikä itsellä ollut suurempia valittamisen aiheita sen osalta. Näytön tarkkuus riittää itsellä jokaiseen tilanteeseen ja AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit erinomaisesti. Kirkkaus oli monessa tilanteessa riittävä, mutta haasteita voidaan havaita kirkkaassa auringonvalossa. Kokonaisuus on kunnossa ja näyttö on laadullisesti erinomainen.

120 hertsin virkistystaajuus ei ole saanut toteutukseen merkittäviä muutoksia. Käyttäjät voivat valita 60 tai 120 hertsin väliltä tai vaihtoehtoisesti käyttää dynaamista tilaa. Näyttö pystyy dynaamisesti vaihtamaan virkistystaajuutta 60, 90 ja 120 hertsin tasoilla näytettävän sisällön mukaisesti. Korkean virkistystaajuuden ansiosta näyttö tuntui todella sulavalta.

Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimessa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimilla pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Myös päivitetty HDR-tuki parantaa kokemusta entisestään. Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla ja myös HDR10 sekä Dolby Vision ovat käytettävissä. Netflix siis ymmärtää laitteissa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.

Xiaomi tarjoaa näytölle tuttuun tapaan miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yksi yhtiön puhelimien valttikorteista. Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimen kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (eloisa, kyllästetty, standardi). Käytössä on myös lisäasetukset, joilla voi säätää väriasteikkoa (P3 tai sRGB) tai RGB-tilaa. Lisäksi värilämpötilaa voidaan säätää erillisen väriympyrän tai kolmen oletusasetuksen välillä (oletus, lämmin ja viileä). Testijakson aikana itse koin näytön värit oletusasetuksillakin todella hyviksi, joten säätöihin ei suuremmin tarvinnut kajota.

Näytön asetuksista on mahdollista säätää myös lukutilaa tai vaihtaa tummaan tilaan. AMOLED-näytön vahvuus on always-on-displayn mahdollistaminen. Tällä ominaisuudella saadaan lukitulle näytölle näkymään kellonaika, ilmoitukset, päivämäärä sekä haluttaessa jokin kuva. Always-on-displayn toteutusta on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksista, sillä sen teemaa, tekstiä, kellon toteutusta, kuvaa sekä taustaa voi vaihtaa.

Redmi Note 12 Pro 5G erottuu joukosta MediaTekin kehittämällä Dimensity 1080 -järjestelmäpiirillä, joka on suunnattu alemman keskihintaluokan laitteisiin. Kyseessä on päivitys verrattuna edeltäjän Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin, mutta suorituskyvyn kanssa ei päästä haastamaan esimerkiksi Snapdragon 7 -sarjaa. Alle 400 euron hintaluokkaan Dimensity 1080 vielä sopii, mutta samalla hinnalla saadaan myös parempaa jopa Xiaomin omasta valikoimasta.

Dimensity 1080 -järjestelmäpiiri on valmistettu TSMC:n 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu kahdesta 2,6 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä on Arm Mali-G68 MC3 -grafiikkaprosessori. MediaTek ei ole suoraan tarjonnut mitään lukuja suorituskyvyn parannuksesta, mutta parannuksia luvataan olevan verkkoyhteyksissä ja kuvantamisominaisuuksissa.

Suomessa Redmi Note 12 Pro 5G on saatavilla yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Valitettavasti Xiaomi on tällä kertaa päättänyt poistaa muistikorttipaikan, joka on yllättävä päätös ottaen huomioon hintaluokan.

Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa Redmi Note 12 Pro 5G pärjäsi kohtuullisesti. Dimensity 1080 ei ole millään tavalla haastaja samassa hintapisteessä nähtävälle Snapdragon 778G -järjestelmäpiirille, mutta se kuitenkin ylittää hyvin Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyvyn. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Redmi Note 12 Pro 5G:n saamia pisteytyksiä muutaman kympin kalliimpaan Poco X5 Pro 5G -puhelimeen, joiden välillä nähdään selvä ero. Lisäksi taulukossa ovat mukana Redmi Note 11 Pro 5G sekä Samsung Galaxy A34 5G.

Testitulokset
Redmi Note 12 Pro 5G (MTK D1080) POCO X5 Pro 5G (SD778G) Redmi Note 11 Pro 5G (SD695) Samsung Galaxy A34 5G (MTK D1080)
AnTuTu: 433 888 pistettä 530 818 pistettä 350 378 pistettä 466 157 pistettä
Geekbench 6 (single): 928 pistettä Ei tuloksia* Ei tuloksia* 1002 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2211 pistettä Ei tuloksia* Ei tuloksia* 2500 pistettä
PCMark: 11 720 pistettä 11 898 pistettä 10 502 pistettä 11 416 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 624 pistettä Ei tuloksia* Ei tuloksia* 639 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien kohdalla kannattaa aina muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole. Dimensity 1080 -järjestelmäpiiri tuntui antavan peruskäyttöön riittävän suorituskyvyn, eikä se tuottanut ainakaan itselle ongelmia. Toki parempaa suorituskykyä voisi toivoa, mutta Xiaomi on saanut selvästi optimoitua laitteen hyvin, sillä mitään suurempia hidasteluja ei ollut esillä.

Dimensity 1080 pitää sisällään luonnollisestikin 5G-modeemin, joka tarjoaa tuen NSA- ja SA -5G-verkoille. Teorian tasolla puhelimen pitäisi yltää 2,77 Gbps:n latausnopeuksiin 5G-yhteyksillä. Testijakson aikana mobiiliverkot toimivat ongelmitta. Redmi Note 12 Pro 5G tukee lisäksi 5G-yhteyksiä samanaikaisesti molemmilla SIM-korteilla. Valitettavasti tukea eSIM-kortille ei ole saatu, jota voisi jo keskihintaluokassakin odottaa. Xiaomi on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 6 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Muuta tekniikasta

Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimeen on saatu stereoäänentoisto, joka on nähty järjestäen jo lähes kaikissa Xiaomin puhelimissa. Stereoäänentoisto on rakennettu alareunassa olevan pääkaiuttimen sekä yläreunassa olevan puheluihin suunnatun kuulokkeen varaan.

Stereoäänentoisto on hyvällä tasolla, mutta laadullisesti kyseessä ei ole paras mahdollinen. Musiikin kuuntelu puhelimen omien kaiuttimien kautta on miellyttävää lyhyitä aikoja, mutta pitkiä aikoja musiikkia ei jaksa kuunnella. Kaiuttimet riittävät mielestäni hyvin puhepainotteisen sisällön kuunteluun. Ääntä kaiuttimista saadaan paljon, mutta pääkaiutin tuntui olevan selvästi voimakkaampi.

Xiaomi ei ole karsinut kuulokeliittimestä, sillä se on edelleen tarjolla halukkaille. Kuulokeliitin on laitteen yläreunassa, joten se on käytännöllisessä sijainnissa. Jos edelleen käytät langallisia kuulokkeita, niin ei ole siis tarvetta päivittää langattomiin kuulokkeisiin. Puhelimessa on myös panostettu langattomien kuulokkeiden ystäviin, sillä laitteessa on Bluetooth 5.2 -yhteys, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden kanssa. Puhelimessa on lisäksi niin sanottu Hi-Res Audio -sertifikaatti.

Sormenjälkilukijan Xiaomi on sijoittanut oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Testijakson aikana lukija todettiin hyvin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös kyljessä, vaikka henkilökohtaisesti tykkäisin enemmän näytönalaisista lukijoista. Sormenjälkilukija on puhelimessa hyvin saavutettavissa esimerkiksi peukalolla ja sen avulla lukitus aukeaa välittömästi. Toki jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sitä yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, että etukameraan perustuva kasvojentunnistus ei ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla.

Yleisesti Xiaomin puhelimissa on nähty myös infrapunalähetin, josta ei ole onneksi karsittu Redmi Note 12 Pro 5G:n kohdalla. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä, ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu Mi Remote -sovellus.

Akunkesto ja pakkastesti

Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimen sisuksiin on saatu mahdutettua 5000 milliampeeritunnin kokoinen akku. Xiaomi lupaa akun kestävän 7 tunniksi sosiaalisen median selaamista, 10 tunniksi videoiden katselua ja 4 tunniksi pelaamista. Testijakson aikana puhelimella päästiin tuttuun yhden päivän käyttöaikaan.

Mistään keskihintaluokan parhaimmasta akunkestosta ei tällä kertaa puhuta, mutta usein iltaisin akkua oli keskimäärin 25-35 prosenttia jäljellä. Omalla käytölläni kahden päivän akunkestoon ei päästä, mutta selvästi vähemmällä käytöllä sekin on varmasti mahdollista. Itsellä puhelimen käyttäminen on varmasti keskivertoa aktiivisempaa ja yleensä käytän puhelimessa parhaimpia asetuksia, kuten 120 hertsin virkistystaajuutta.

Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimessa tarjotaan Xiaomille tuttu lataus, eikä siitä ole lähdetty karsimaan. Puhelimessa on nimittäin 67 watin tehoinen pikalataus ja ostajat löytävät tehokkaimman mahdollisen laturin myös suoraan myyntipakkauksesta. Tämän ansiosta pystyimme toteuttamaan puhelimelle lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Redmi Note 12 Pro 5G:n akun latausnopeus 67 watin pikalatauksella.

Kuvaajasta nähdään tyhjästä täyteen latautumisen vaativan 50 minuuttia. Kyseessä on edelleen hyvä suoritus, sillä ollaan kuitenkin selvästi alle tunnin latausajassa myös keskihintaluokassa. 15 minuutin latauksen jälkeen akkua oli 46 prosenttia ja 30 minuutin latauksen jälkeen 78 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin noin 37 minuutissa, jonka jälkeen latausnopeus hidastui selvästi.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa tapa ladata Redmi Note 12 Pro 5G -puhelinta, sillä langatonta latausta ei tueta. 67 watin langallinen pikalataus antaa mielestäni mukavan nopeasti virtaa, joten akun lähestyessä loppua vain kymmenenkin minuutin latauksella saadaan virtaa taas useiksi tunneiksi. Suuri akku yhdistettynä tehokkaaseen pikalataukseen, tarjoaa Xiaomi jälleen kerran loistavan kokonaisuuden tällä osa-alueella.

Testijakson aikana Redmi Note 12 Pro 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Redmi Note 12 Pro 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä. Xiaomi ei ollut estänyt latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Redmi Note 12 Pro 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Redmi Note 12 Pro 5G pärjäsi pakkastestissä odotetulla tavalla ja tulokset olivat täysin identtisiä Poco X5 Pro 5G:n kanssa. Puhelinta pystyy käyttämään täysimääräisesti pakkasessa, eikä se vaikuttanut käyttöön millään tavalla. Myöskään akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla. Puhelin toimii siis odotettavasti hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden osalta Redmi Note 12 Pro 5G on melko tuttua keskiluokkaa. Mukana on kolmoiskamera, joka koostuu pääkameran ohella ultralaajakulmakamerasta sekä makrokamerasta. Xiaomi ei siis ole saanut mukaan telekameraa, vaan tarjolla on edelleen usein turhaksi todettu makrokamera. Kokonaisuudessaan kamerat ovat pitkälti sitä, mitä voinkin tässä hintapisteessä odottaa.

Pääkamerana toimii Sonyn kehittämä 50 megapikselin tasoinen IMX766-sensori, joka on nähty lukuisissa keskihintaisissa puhelimissa parin vuoden aikana. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja tarjoaa 1,0 mikronin pikselikoon. Xiaomi hyödyntää pääkamerassa linssiä, jossa on f/1.9-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on optinen kuvanvakautus, joka on Xiaomin keskihintaisissa laitteissa harvinaisuus.

Toinen kamera on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL 4H7 -sensoriin. Kyseinen sensori on kooltaan 1/4.0 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi ja sen avulla voidaan taltioida kuvia 119 asteen kuvankentällä. Valitettavasti ultralaajakulmakameraan ei ole saatu automaattitarkennusta.

Kolmas kameroista on 2 megapikselin makrokamera, jota voidaan pitää jopa turhana. Etuosassa on yksi 16 megapikselin tasoinen kamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi.

Redmi Note 12 Pro 5G kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.9, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (Samsung S5K4H7, f/2.2, 1/4”, 1.12 µm, 119 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 megapikseliä (OmniVision OV02B10, f/2.4)
  • Etukamerat: 16 megapikselin pääkamera (OmniVision OV16A1Q, f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameralla taltioidaan oletusasetuksella 12,5 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, mutta erillisessä kuvaustilassa myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera on vahvoilla, sillä kuvista saadaan yksityiskohtaisia sekä tarkkuus on hyvä. Kuvissa on myös melko luonnolliset värit, mutta toisinaan kamera tuntui jättävän tummat kohdat erittäin tummiksi. Kuviin ei myöskään taltioitunut ylimääräistä kohinaa, joka oli ilo huomata. Kuvat ovat laadultaan jopa keskivertoa parempia, joihin usein tässä hintapisteessä törmätään.

Heikommassa valaistuksessa Redmi Note 12 Pro 5G:n pääkamera on hyvä ja mukaan on saatu myös automaattinen yökuvaustila. Kuviin saadaan riittävästi valoa, jonka takia myös yksityiskohtia taltioituu paljon. Kuvissa on vain vähän melua ja dynaaminen alue on laaja. Kokonaisuudessaan pääkamera tuotti miellyttäviä kuvia, jotka eivät varmasti petä kohderyhmää.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Redmi Note 12 Pro 5G:n pääkameralla.

8 megapikselin ultralaajakulmakameroilta ei kannata yleisesti ihmeitä odottaa, mutta Redmi Note 12 Pro 5G:n kohdalla kameran todettiin ajavan asiansa. Omassa hintaluokassaan kamera on ok-tasolla, mutta yksityiskohtia ei ole läheskään yhtä paljoa kuin pääkameralla. Lisäksi kuvissa on enemmän pehmeyttä.

Värien osalta ultralaajakulmakamera pystyy taltioimaan luonnollisia sävyjä, joka oli hyvä huomata. Kuvissa nähdään selvästi enemmän pehmeyttä kulmissa, joka johtunee vääristyksien korjaamisesta. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole yllättävä, sillä laatu heikkenee paljon. Kuvat ovat hyvin tummia ja meluisia. Erillisellä yökuvaustilalla saadaan kuviin enemmän valoa sekä myös parempia yksityiskohtia.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Makrokamera on monissa keskihintaluokan puhelimissa todella turha, ja turha se on myös Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimen kohdalla. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata muutaman senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan tilanteessa kuin tilanteessa erittäin heikkoja. Tarkemmin kameraa ei käsitellä, mutta alapuolella on muutama testikuva.

Redmi Note 12 Pro 5G tarjoilee edeltäjästä puuttuneen 4K 30 fps -videokuvauksen pääkameralla. Ultralaajakulmakameran videotarkkuus jää vain 1080p 30 fps -tasolle. Yleisesti videokuvaus on puhelimessa hyvällä tasolla ja vakautus tuntui tuottavan hyvää jälkeä. Mitään yllätyksiä laite ei kuitenkaan tarjoa omassa hintaluokassaan. Xiaomi ei ole mahdollista kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen.

Etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä, joka tuottaa hintapisteessään hyvää jälkeä. Toki parempiakin on nähty, mutta kamera ajaa asiansa varmasti satunnaisesti selfieitä kuvaavien käyttäjien keskuudessa. Etukamera tukee myös 1080p 60 fps -videokuvausta.

Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimessa on sama kamerasovellus kuin Xiaomin muissakin puhelimissa, eikä merkittäviä uudistuksia ole saatu pitkään aikaan. Kamerasovellus on vakuuttanut aikaisemminkin ominaisuuksillaan ja käytettävyydellään, joten toimivaa kokonaisuutta on turha muuttaa. Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Redmi Note 12 Pron 5G:n kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 4x, 6x, 8x ja 10x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, asiakirjat, video, kuva, muotokuva ja yö sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kahden kameran välillä (pääkamera ja ultralaajakulma). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 50 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Puhelin ei tue RAW-kuvien taltioimista.

Käyttöjärjestelmä

Redmi Note 12 Pro 5G on ohjelmistonsa osalta liian tuttua Xiaomia, ja Android-versiot tulevat selvästi perässä. Puhelimessa on nimittäin edelleen Googlen vuonna 2021 julkaisema Android 12, vaikka tuoreempi Android 13 on ollut markkinoilla jo yli puolenvuoden ajan. Vanhan Androidin päällä hyrrää Xiaomin uusin MIUI 14 -käyttöliittymä. Puhelimen tuorein tarjolla ollut päivitys piti sisällään Googlen 1. helmikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset, jotka eivät ole siis tuoreimmat näin huhtikuussa.

Päivitettävyyden osalta Redmi Note 12 Pro 5G ei ole mikään markkinoiden paras, sillä Xiaomi ei ole lupausta antanut. Todennäköisesti puhelimelle on kuitenkin tulossa perinteinen 2 vuotta Android-päivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että teoreettisesti puhelimelle on tulossa Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä alkuvuoteen 2026 asti tietoturvapäivityksiä. Jos päivityslupaus on tällä tasolla, niin se on vähintään kohtuullinen.

Jo huhtikuussa 2023 myös keskihintaluokan puhelimen pitäisi tulla markkinoille tuoreimmalla Android-versiolla. Xiaomin päätöstä käyttää vanhaa Android 12 -versiota ei voi järjellä ymmärtää. Xiaomi ei ole myöskään kertonut tarkkaa aikataulua, milloin Android 13 on puhelimelle tulossa.

Vaikka käytössä on uusin MIUI 14 -käyttöliittymä, niin kyseessä ei ole merkittävästi erilainen kokemus kuin aikaisempi MIUI 13. Uudistuksia on saatu widgetteihin, tietoturvaan ja muutamaan muuhun osa-alueeseen, jotka eivät kovinkaan hyvin näy kuluttajalle suoraan.

Redmi Note 12 Pro 5G:ssä on myös Android 12:n tuttuja ominaisuuksia, joita ovat erityisesti paremman tietoturva- ja yksityisyysasetukset. Nyt esimerkiksi käyttäjät näkevät paremmin, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai paikannusta taustalla ja voivat paremmin hallita käyttöoikeuksia. Käytännössä MIUI 14 peittää kuitenkin suurimman osan Android 12 -version uudistuksista, joten esimerkiksi Material You -muotokieli ei ole tuettuna täysimittaisesti.

Ohjelmistokokemus puhelimessa oli miellyttävä, sillä Xiaomi oli saanut käyttöjärjestelmän optimoitua hyvin keskitason tekniikalle. Vaikka MIUI on yksi tämän hetken raskaimmin kustomoiduista käyttöliittymistä, niin sitä ei onneksi käytössä huomannut. MIUI on käyttöliittymänä yksi muiden joukossa ja sen vahvuuksia ovat monipuoliset asetukset sekä kustomoitavuus.

Yhteenveto

Redmi Note 12 Pro 5G on jälleen kerran yksi vaihtoehto keskihintaluokkaan. Xiaomi tarjoaa paljon tuttuja ratkaisujaan nyt edullisemmin, mutta samalla laitteen suurimmat haastajat löytyvät Xiaomin omasta mallistosta. Puhelimessa on myös muutamia typeriä ratkaisuja, joita ei kukaan haluaisi varmasti enää tässä vaiheessa vuotta nähdä.

Itse tykkäsin testijakson aikana puhelimen lasirakenteesta, joka tuo mukanaan hieman enemmän premium-tuntumaa tähän hintapisteeseen. Lasirakenne on myös melkoinen sormenjälkimagneetti, joka kannattaa ottaa huomioon. Redmi Note 12 Pro 5G:n selviä vahvuuksia ovat 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli, hyvä akunkesto sekä tehokas pikalataus. Myös pääkameran todettiin tuottavan hyvää jälkeä monessa tilanteessa. Muita pienempiä vahvuuksia ovat stereokaiuttimet, kuulokeliitin, NFC sekä infrapunalähetin.

Mitään liian vakavia virheitä puhelimeen ei ole saatu ottaen huomioon hintapisteen. Suurin itseäni häirinnyt asia oli puhelimen tuominen myyntiin tässä vaiheessa vuotta jo vanhalla Android 12 -versiolla. Toinen turhauttanut ratkaisu oli makrokamera, jonka voisi minun puolestani kadottaa puhelimista kokonaan. Muita pienempiä puutteita olivat muistikorttipaikan ja eSIM-tuen poissaolot.

Puhelimen hinnoittelusta voidaan olla montaa mieltä. 370 euroa on ehkä parikymppiä liikaa suhteutettuna kilpailuun ja laitteen ominaisuuksiin. Lisäksi hinnan lähestyessä 400 euroa, myös kilpailu kovenee. Esimerkiksi Xiaomin omasta mallistosta Poco X5 Pro 5G tarjoaa lähes saman kokonaisuuden, mutta paremman suorituskyvyn ja tuplasti muistia. Yksi haastaja on myös Samsung Galaxy A34 5G, jossa on pitkälti samanlaiset ominaisuudet, mutta myös vedenkestävä rakenne.

Redmi Note 12 Pro 5G on tullut Suomessa saataville huhtikuussa 2023. Puhelimesta on yksi muistivariantti, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Myynnissä on kolme väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black, valkoinen Polar White sekä sininen Sky Blue. Hintaa puhelimella on tuoreeltaan 359 euroa.

Redmi Note 12 Pro 5G

7

Redmi Note 12 Pro 5G tarjoaa tuttuja keskiluokan ratkaisuja, mutta ei mitään massasta erottuvaa.

Hyvää
  • Lasirakenne tuo hieman premium-tuntumaa + IP53
  • Laadukas AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Hyvä akunkesto sekä nopea 67 watin pikalataus
  • Pääkamera tuottaa hyvää jälkeä
  • Tarjoaa stereokaiuttimet, kuulokeliittimen, NFC:n ja infrapunalähettimen
  • Myyntipakkauksessa suojakuori ja laturi
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei tukea eSIM-kortille
  • Makrokamera täysin turha
  • Vanha Android 12 oletusarvoisesti
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut