ArvostelutSonyYleinen

Testissä Sony Xperia 10 III – valttikortteina IP68-luokitus ja monipuoliset kamerat

Sony Xperia 10 III

Sony on vihdoin saanut markkinoille ensimmäisen keskihintaluokkaan sijoittuvan 5G-älypuhelimen, joka on Xperia 10 III. Kyseessä on seuraaja viime vuoden Xperia 10 II -mallille, joka testattiin aikoinaan myös SuomiMobiilissa. Nyt uutuusversio on monilta osin lähes samanlainen, mutta tekniikkaa on hieman päivitetty paremmaksi. Suurin haastaja puhelimelle on varmasti Samsung Galaxy A52 5G.

Uutuuspuhelimen todennäköisesti suurin myyntivaltti tulee olemaan IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys, joka nähdään vain harvoin keskihintaluokan puhelimissa. Sony on varustellut Xperia 10 III -puhelimen myös OLED-näyttöpaneelilla, Snapdragon 690 -järjestelmäpiirillä sekä Android 11 -käyttöjärjestelmällä. Xperia 10 III tarjoaa hintaluokassaan myös mielenkiintoisen 12 megapikselin kolmoiskameran, jossa kaikille kameroille on oikeasti käyttöä. Suomessa Xperia 10 III maksaa 449 euroa ja se on nyt myynnissä.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Sony Xperia 10 III -älypuhelimeen reilun viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen vedenkestävään rakenteeseen, näyttöön, kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin. Tarkastelemme lisäksi puhelimen akun latautumisnopeutta sekä pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt laite oli 6 + 128 gigatavun muistiversio ja se oli väriltään musta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Sony Xperia 10 III (XQ-BT52)
Mitat: 154 x 68 x 8.3 mm
Paino: 169 g
Rakenne: Muovikehys / Gorilla Glass 6 -lasipinnat
Näyttö: 6.0 tuumaa / Full HD+ (2520 x 1080) / 21:9-kuvasuhde / OLED / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 690 (2x 2.0 GHz Kryo 560 & 6x 1.7 GHz Kryo 560)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619L
5G-modeemi: Snapdragon X51 (taajuudet: n1/3/7/8/28/77/78)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] (tuki microSD-muistikortille)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/2.0 / 1/2.8" / 27 mm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 16 mm) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 1/4.0" / 52 mm / PDAF / 2x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0 / 1/4.0" / 24 mm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 30 watin langallinen lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / valkoinen / sininen / vaaleanpunainen
Hinta: 449€

Myyntipakkaus

Sony Xperia 10 III -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Sony toimittaa Xperia 10 III -puhelimen varsin pelkistetyssä valkoisessa myyntipakkauksessa. Pakkauksen päälipuolta koristavat Sonyn logot sekä puhelimen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosassa on ilmoitettuna muutamia laitteen teknisiä ominaisuuksia sekä muita tärkeimpiä seikkoja. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen väri, SIM-versio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee heti itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvinen taso, jonka alapuolella on pikakäyttöopas. Myyntipakkauksen pohjalle Sony on laittanut vielä 7,5 watin tehoisen laturin sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin. Valitettavasti Sony on nyt karsinut myyntipakkauksesta pois kuulokkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus on mielestäni kaikilta osin varsin yksinkertainen, eikä se pääse suuremmin yllättämään. Ulkoasu on hyvin pelkistetty, eikä kovin näyttävä. Mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta kovinkaan kattava sisältö ei paketista paljastunut. Henkilökohtaisesti olisin tykännyt pakkauksesta löytyvän muun muassa suojakuori, jolla laitteen lasista rakennetta olisi pystynyt hieman suojaamaan.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Sony hyödyntää lähes samaa muottia Xperia 10 III -puhelimessa kuin viime vuoden Xperia 10 II -mallissa. Suuria muutoksia ei ole tehty ja nopealla vilkaisulla laitteet näyttävät identtisiltä. Sony on valmistanut puhelimen mattamuovisesta kehyksestä sekä laadukkaista Gorilla Glass 6 -lasipinnoista, joten kyseessä on hintaluokassaan todennäköisesti yksi laadukkaimmista laitteista. Sony on tuonut puhelimen tarjolle neljässä väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen, sininen ja vaaleanpunainen. Testiin saatu väriversio oli musta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumalta Xperia 10 III on varsin mukava, sillä kyseessä on kapea laite ja se takaa paremman käteen istuvuuden. Sony hyödyntää puhelimessa harmillisesti kiiltäviä lasipintoja, jotka tekevät kokonaisuudesta varsin liukkaan. Mattapintainen muovikehys onneksi hieman antaa pitoa käsissä pidettäessä, mutta kiiltävät lasipinnat aiheuttavat laitteen liukumisen pois hieman epätasaiselta pinnalta. Suojakuoren hankkiminen puhelimelle ei mielestäni ole yhtään huono idea. Kiiltävät lasipinnat muuttuvat nopeasti likaiseksi ja keräävät sormenjälkiä. Onneksi Xperia 10 III:n lasipinnat ovat saaneet likaa hylkivän pinnoitteen, joten lian saa yhdellä pyyhkäisyllä pois.

Ulkoisesti Xperia 10 III on laadukkaan oloinen puhelin ja se on varmasti yksi Sonyn valttikorteista tämän hetken keskihintaluokkaisten puhelimien markkinoilla. Monet 300-450 euron hintaiset puhelimet ovat nykyisin kokonaan muovia, mutta Sony on tuonut puhelimeensa premium-vaikutelmaa laadukkailla lasipinnoilla. Gorilla Glass 6 -lasipintoja nähdään vain harvoin keskihintaisissa puhelimissa, ja ainakin testijakson aikana lasit kestivät hyvin kulutusta ja eikä suurempia naarmuja lasipinnoissa ollut havaittavissa testijakson päätyttyä.

Sony on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 154 x 68 x 8,3 millimetriä, joten kyseessä on muutaman millimetrin matalampi ja kapeampi kuin edeltäjänsä, mutta suurta muutosta ei ole tullut (vrt. 157 x 69 x 8,2 mm). Painoa puhelimella on 169 grammaa, joten Xperia 10 III ei ole liian painava, vaan on jopa monia kilpailijoitaan kevyempi. Xperia 10 III on kooltaan mukavan kompakti ja kevyt, joten se sopii varmasti monien käyttöön. Laadukkuudesta jotain kertoo myös se, että käsien välissä taivuteltaessa Xperia 10 III:n rakenne ei antanut yhtään periksi, eikä se päästänyt yhtään natinoita.

Yksi suurimmista valttikorteista Xperia 10 III -puhelimessa on IP68-sertifikaatin mukainen pölyn- ja vedenkestävyys. Vedenkestävyys nähdään usein vain huippuluokan laitteissa, mutta Sony on halunnut tuoda sen myös keskihintaluokkaan. IP68-luokituksen ansiosta puhelin on mahdollista tiputtaa veteen ja sen pitäisi kestää se ilman ongelmia. Sertifikaatista on mukavasti hyötyä erityisesti aktiivisen elämäntavan omaaville henkilöille, sillä nyt puhelimen käyttöä ei tarvitse pelätä edes hieman sateisissa olosuhteissa. Valitettavasti Sony ei anna kuitenkaan vedenkestävyydelle minkäänlaista takuuta, eli jos puhelin hajoaakin veden takia, niin takuu ei kata vaurioita.

Puhelin muistuttaa etuosasta varsin vahvasti Sonyn muitakin älypuhelimia, sillä 21:9-kuvasuhde tuottaa rakenteesta hieman kilpailijoista poikkeavan. Etupuolella näyttö peittää noin 80 prosenttia pinta-alasta, joka ei ole paras mahdollinen, mutta Sonyn kohdalla se on ymmärrettävissä. Sony ei ole halunnut tehdä näyttöön mitään lovia tai reikiä, jonka lisäksi kaiutin on haluttu tuoda laitteen etuosaan. Näytön ylä- ja alapuolilla on varsin tasapaksut mustat kaistaleet. Yläreunassa on esillä etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke, ilmoitusvalo sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön alapuolella sijaitsee laitteen yksi kaiutin.

Takaosaltaan Xperia 10 III on identtinen edeltäjänsä kanssa ja samalla se muistuttaa Sonyn huippupuhelimia. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on minimaalisesti muusta rungosta ulkoneva pitkulainen pystysuunnassa oleva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria. Kamera-alueen yläpuolella on yksi LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa on myös esillä NFC-logo, joka viittaa NFC-tunnisteen sijaintiin. Puhelimen takaosassa on myös Sony- ja Xperia-logot, sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Xperia 10 III:n oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sekä Google Assistant -painike, jotka kaikki ovat valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja virtapainikkeeseen on myös integroitu sormenjälkilukija. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat hyvällä tasolla. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Xperia 10 III:n yläreunasta löytyy yhden mikrofonin rinnalta myös perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Puhelimen alareunaan on sijoitettuna yksi mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G

Sonyn vahvuusalueita ovat usein olleet laadukkaat näyttöpaneelit, ja nyt Xperia 10 III ei tee asian suhteen suurta poikkeusta. Itse asiassa kyseessä on identtinen näyttö, mikä nähtiin Xperia 10 II -puhelimessa viime vuonna. Tämä tarkoittaa myös, ettei Sony ole tehnyt näyttöön muutoksia, vaan luottaa jopa hieman vanhentuneeseen ratkaisuun. Näytössä on muun muassa perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus, vaikka monet kilpailijat ja edullisemmatkin puhelimet tarjoavat jo korkean 90 tai 120 hertsin näyttöpaneelin.

Xperia 10 III tarjoaa kompaktin 6 tuuman suuruisen OLED-näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle. Pikseleitä on siis 2520 x 1080, mikä tekee 457 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on mukavan tarkka, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen ole mahdollista kovinkaan helposti. Näytössä käytettään tuttua 21:9-kuvasuhdetta, joka on normaalia hieman korkeampi sekä suhteessa kapeampi. Lisäksi näytössä on kerrottu olevan 120 hertsin kosketusherkkyys, HDR10-tuki sekä 10-bittinen väritoisto.

Teknisesti näyttö on omassa hintapisteessään edelleen hyvä sekä OLED-tekniikka tekee siitä astetta houkuttelevamman. Valitettavasti kilpailijoita heikompi virkistystaajuus on selvästi havaittavissa näytön käyttökokemuksessa. OLED-tekniikan ansiosta musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat paremmin kuin LCD-näyttöpaneeleissa. Kirkkautta on omaan makuuni hieman vähäisesti, sillä kirkkaassa auringonvalossa näytön luettavuus ei ole kovin hyvä. Peruskäyttöön näytön kirkkaus on kuitenkin hyvä, minkä lisäksi näytön saa myös yllättävän himmeäksi pimeissä tiloissa, jolloin se ei rasita silmiä liikaa.

Sony antaa Xperia 10 III -puhelimen näytölle mukavan monipuolisesti säätömahdollisuuksia erityisesti värintoiston osalta. Esimerkiksi valkotasapainoa on mahdollista säätää mukavan monipuolisesti ja väriprofiileita on kaksi tarjolla. Yleisellä tasolla Xperia 10 III -puhelimen ostajat pystyvät säätämään puhelimen näytön värintoistoa mukavasti, mutta aivan huippupuhelimien kaltaisia säätöasetuksia ei ole tarjolla. Keskihintaluokassa asetukset ovat kuitenkin yllättävän monipuoliset näytön osalta, kuten Sonyn puhelimissa on viime vuosina tapana ollut.

Tekniikan osalta Sony on mielestäni tehnyt puhelimessa suurimman virheen, sillä laitteen tehoista on vastaamassa Qualcommin viime vuonna julkaisema Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri. Kyseinen järjestelmäpiiri on nähty vain harvoissa puhelimissa, ja syykin sille on selvä. Snapdragon 690 ei ole kovinkaan kilpailukykyinen järjestelmäpiiri omassa kategoriassaan, joka todettiin jo aikaisemmin OnePlus Nord N10 5G -älypuhelimen kohdalla. Mielestäni Sonyn olisi pitänyt harkita puhelimeen vähintään Snapdragon 7 -sarjan järjestelmäpiiriä, joissa nähdään selvästi parempaa suorituskykyä.

Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 690 koostuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 560 -ytimestä, sekä kuudesta 1,7 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 560 -ytimestä Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 619L.

Suomessa Sony Xperia 10 III on saatavilla ainoastaan yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Sony hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sony on varustellut Xperia 10 III -puhelimen myös microSD-muistikorttituella, jonka ansiosta tallennustilaa voidaan laajentaa jopa yhden teratavun suuruisella muistikortilla. Xperia 10 III -mallissa muistikorttipaikka vaatii toisen SIM-korttipaikan, joten Dual-SIM-ominaisuuksista joutuu luopumaan, jos haluaa enemmän tallennustilaa.

Kuten jo todettiin, niin Snapdragon 690 ei tarjoa kovinkaan erikoista suorituskykyä, jonka takia odotukset suorituskykytestien suhteen eivät olleet korkealla. Testijakson aikana Xperia 10 III -puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, jotka osoittivat Snapdragon 690:n olevan myös Sonyn puhelimessa varsin huono. Alapuolella olevassa taulukossa pystyy vertaamaan Xperia 10 III -puhelimen suorituskykytestien pisteistä hieman parempaan Snapdragon 750G -järjestelmäpiiriin perustuvien Samsung Galaxy A52 5G– ja OnePlus Nord CE 5G -puhelimien kanssa. Xperia 10 III jää jokaisessa testissä jälkeen, joten suorituskyky ei ole samalla tasolla.

Testitulokset
Sony Xperia 10 III (SD690) Samsung Galaxy A52 5G (SD750G) OnePlus Nord CE 5G (SD750G)
AnTuTu (V8): 350 484 pistettä 385 312 pistettä 383 391 pistettä
Geekbench 5 (single): 588 pistettä 632 pistettä 628 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1734 pistettä 1720 pistettä 1702 pistettä
PCMark 2.0: 8245 pistettä 9126 pistettä 8183 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2161 pistettä 2693 pistettä 2677 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1972 pistettä 2558 pistettä 2563 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3251 pistettä 3304 pistettä 3171 pistettä
3DMark Wild Life: 820 pistettä 1098 pistettä 1113 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

On kuitenkin hyvä jälleen muistaa, ettei suorituskykytestit anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytestit ovat hyvä suuntaa antava arvo suorituskyvylle, mutta pelkästään niitä ei kannata tarkastella. Snapdragon 690 ei valitettavasti pääse vakuuttamaan päivittäisessä käytössä, sillä suorituskyvyn puute näkyy jatkuvasti. Sovelluksien latausajat tuntuivat olevan hieman pidempiä, sovelluksien välillä vaihtaminen tuntui hieman takkuilevalta, eikä käyttökokemus valitettavasti ollut sulava. Peruskäyttöön suorituskyky todennäköisesti riittää, jos puhelinta ei käytä aktiivisesti. Jos kuitenkin tykkää siitä, että puhelin toimii sulavasti joka tilanteessa, niin silloin Xperia 10 III kannattaa jättää kaupan hyllylle. Myöskään mobiilipelaamista varten Snapdragon 690 -järjestelmäpiirin suorituskykyä ei ole suunnattu.

5G-yhteydet ovat toteutettuna puhelimessa Snapdragon X51 -modeemilla, joka tarjoaa parhaimmillaan 2,5 Gbps latausnopeudet sekä 1,2 Gbps lähetysnopeudet. Sony Xperia 10 III tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy.

Sony Xperia 10 III tukee yhteensä seitsemää 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 7, 8, 28, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Xperia 10 III -puhelimesta.

5G-yhteyksiä testattiin Xperia 10 III -puhelimessa DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella ja laitteella päästiin tuttuihin 5G-nopeuksiin. Keskimäärin latausnopeudet olivat 600 Mbps tasolla ja lähetysnopeudet vastaavasti 20-50 Mbps tasolla. Parhaimmillaan Xperia 10 III -puhelimella päästiin 781 Mbps latausnopeuteen sekä 85,3 Mbps lähetysnopeuteen. Valitettavasti 5G-testeissä havaittiin puhelimen hyppivän todella paljon 5G- ja 4G-verkkojen välillä, jollaista ei ole aikaisemmin huomattu 5G-puhelimissa. Xperia 10 III:lle tuntui olevan todella haastavaa pysyä vakaasti 5G-verkoissa, jonka voidaan olettaa olevan pieni ongelma.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

Sony luottaa Xperia 10 III -puhelimessa vain yhteen kaiuttimeen, joten stereokaiuttimia ei ole tarjolla. Kaiutin sijaitsee etuosassa näyttölasin alareunassa aivan kehyksen yhteydessä. Erikoista on, ettei Sony hyödynnä puheluihin käytettävää kuuloketta stereoäänentoiston toteuttamiseen. Puhelimen oma kaiutin ei pääse suuremmin vakuuttamaan, vaan se on ennemminkin perustasoa hintaluokassaan. Kaiuttimen kautta on mukava kuunnella satunnaisesti musiikkia, mutta kuulokkeiden käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa.

Musiikin ystävälle Xperia 10 III tarjoaa onneksi perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jonka kautta pystytään langallisien kuulokkeiden avulla kuuntelemaan erittäin laadukasta äänisisältöä. Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjille puhelin tarjoaa Bluetooth 5.1 -yhteyden, joka takaa saumattoman kuuntelukokemuksen yhdessä aptX HD -tekniikan kanssa. Xperia 10 III tarjoaa siis keskihintaluokan puhelimen tapaisesti varsin yleistä tekniikkaa äänentoiston osalta, ja toteutus on identtinen edeltäjäversion kanssa.

Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen.

Sormenjälkilukijan Sony on sijoittanut puhelimessa virtapainikkeeseen oikeaan kylkeen. Xperia 10 III -puhelimen kohdalla kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija tuntui toimivan hyvin ja tunnisti lähes aina sormenjäljen. Valitettavasti sormenjälkilukija ei ole kovinkaan nopea, vaan lukituksen aukeaminen saattaa kestää reilun sekunnin verran. Sormenjälkilukijan sijoittaminen kylkeen herättää varmasti erilaisia mielipiteitä, mutta ainakin puhelinta käytettäessä oikealla kädellä pystytään lukitus avaamaan kätevästi peukalolla.

Sormenjälkilukija ajaa mielestäni asiansa, mutta henkilökohtaisesti olisin kaivannut jopa näytönalaista sormenjälkilukijaa tässä hintapisteessä. Valitettavasti Sony ei ole tuonut Xperia 10 III -puhelimeen minkäänlaista kasvojentunnistusta, joten sormenjälkilukija on puhelimen ainoa biometrinen lukituksen avaustapa.

Akunkesto ja pakkastesti

Sony on lähtenyt tällä kertaa parantamaan erityisesti akunkestoa, mutta myös pikalataukseen on päätetty panostaa. Kompaktin rakenteen sisälle on Xperia 10 III -mallissa saatu mahdutettua kookas 4500 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka on selvästi suurempi kuin edeltäjäversiossa. Testijakson aikana akunkesto oli miellyttävällä tasolla ja ainakin aktiivisessa käytössä akkua riitti mukavasti yhdeksi päiväksi. Pienemmällä käytöllä myös kahden päivän akunkesto on varmasti mahdollinen.

Testijakson aikana iltaisin akkua oli usein 20-30 prosenttia jäljellä, jos laitetta oli käytetty hyvin aktiivisesti. Päivittäin puhelinta käytettiin sosiaalisen median selaamiseen, videoiden katseluun, muutamiin puheluihin, viestittelyyn sekä kuvaamiseen. Lisäksi puhelimella kuunneltiin päivän aikana usein musiikkia Bluetooth-kuulokkeiden tai -kaiuttimien kautta useita tunteja. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy vielä todentamaan. Hyvän akunkeston taustalla ovat myös Xperia 10 III -puhelimen kevyt tekniikka, sillä laitteessa ei ole esimerkiksi korkeaa virkistystaajuutta näytössä.

Sony on varustellut Xperia 10 III -puhelimen tuella tehokkaalle 30 watin pikalataukselle ja laite tukee myös USB Power Delivery -standardia. Valitettavasti Sony toimittaa laitteen mukana ainoastaan 7,5 watin tehoisen laturin, eikä tehokkainta 30 watin laturia. Jos haluaa ladata puhelinta nopeasti, joutuu laturin ostamaan erikseen ja hintaa sillä on 50 euroa, eli aivan liikaa. Mitään järkevää syytä tehokkaamman pikalaturin pois jättämiselle myyntipakkauksesta ei ole, jonka takia kyseessä on todella suuri puute yli 400 euron puhelimessa.

Koska Sony ei toimittanut 30 watin pikalaturia myyntipakkauksessa, niin jouduimme tekemään lataustestin Xperia 10 III -puhelimelle vain 7,5 watin tehoisella pikalaturilla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella, eikä se anna Xperia 10 III -puhelimen latauksesta mitään hyvää kuvaa.

Sony Xperia 10 III -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 7,5 watin laturilla.

Kokonaisuudessa Xperia 10 III -puhelimen 4500 milliampeeritunnin akun latautumiseen kului tuskalliset 180 minuuttia, eli KOLME TUNTIA! 450 euron puhelimelle kyseessä on liian pitkä latausaika, sillä monet edullisemmatkin puhelimet latautuvat mukana toimitettavilla latureilla alle tunnissa täyteen. 30 minuutin latauksella akkua oli saatu 22 prosenttia, 60 minuutin latauksella 41 prosenttia ja 120 minuutin latauksella vastaavasti 78 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin vasta 147 minuutin kohdalla.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös Xperia 10 III -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 10 III laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan akunvaraus oli edelleen 100 prosentissa. Koska Sony hyödyntää OLED-tekniikkaan perustuvaa näyttöä, niin myöskään sen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Puhelimen ollessa kylmänä myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija tuntui toimivan hyvin. Sony oli estänyt akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, mutta salama oli käytettävissä kamerassa. Testissä kuitenkin todettiin, ettei kameraa pystytty välittömästi käyttämään ollenkaan laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xperia 10 III:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akunvaraus oli 91 prosenttia. Akun kuluminen oli kohtalaisen vähäistä, sillä yleisesti tämän testin aikana akkua kuuluu noin 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Tämän testauskerran aikana vastaan ei tullut uusia ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Sony Xperia 10 III -puhelimen todettiin pakkastestin perusteella kestävän hyvin pakkasta, eikä se vaikuttanut suuresti akun kulumiseen. Myöskään näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, joka on OLED-paneelin ansiota. Sony oli myös turvallisuussyistä estänyt akun lataamisen kylmänä ollessa ja myöskään kameraa ei voitu avata laitteen ollessa jääkylmänä. Xperia 10 III palautui tuttuun tapaan normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Sony luottaa Xperia 10 III -puhelimessa lähes identtiseen kameraan kuin viime vuoden Xperia 10 II -mallissa, sillä merkittäviä muutoksia ei ole tullut. Ainoastaan pääkameraa Sony on hieman päivittänyt paremmaksi, mutta muut kamerat ovat pysyneet ennallaan. Kameraratkaisu on hintaluokassaan kilpailijoista selvästi poikkeava, sillä Sony ei ole tuonut puhelimeen yhtään 2-5 megapikselin tasoista turhaa kameraa, kuten makro- tai syvyyskameraa. Puhelimessa on pääkameran rinnalla tuttu ultralaajakulmakamera, mutta kolmantena kamerana on telekamera. Harvoin keskihintaluokassa nähdään telekameraa, sillä se on usein vain kalliimpien laitteiden ominaisuus.

Sony hyödyntää pääkamerana 12 megapikselin tasoista itse kehittämäänsä IMX486-sensoria, jossa on 1/2.8-tuuman kennokoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamerassa on myös linssi, jossa on f/1.8-aukko sekä 27 mm polttoväli. Ultralaajakulmakamerana toimii 8 megapikselin tasoinen sensori, jossa on f/2.2-aukko, 1/4.0-tuuman kennokoko sekä 16 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia jopa 120 asteen näkökentällä, jolloin kuviin saadaan selvästi enemmän sisältöä kuin pääkameran kuviin. Yksi varmasti Xperia 10 III -puhelimen hintaluokassa mielenkiintoinen kamera on 8 megapikselin telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 52 mm polttoväli sekä 1/4.0 kennokoko. Telekamera tarjoaa 2x optisen zoomauksen.

Sony Xperia 10 II:n kolmoiskamera lyhyesti

  • 12 MP pääkamera (Sony IMX486, f/1.8-aukko, 27 mm, 1/2.8”, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (Samsung S5K4H7YX, f/2.2-aukko, 16 mm, 1/4.0”)
  • 8 MP telekamera (OmniVision OV8856, f/2.4-aukko, 52 mm, 1/4.0”, 2x optinen zoom)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

12 megapikselin tasoinen pääkamera nähdään nykyään todella harvoin keskihintaluokan puhelimissa, sillä yleensä valmistajat luottavat 48 tai 64 megapikselin kameroihin. Pienempi 12 megapikselin tarkkuus ei kuitenkaan kerro suoraan kyseessä olevan huono kamera, vaan todellisuudessa Sony hyödyntää varsin kyvykästä kamerasensoria. Pääkameran avulla pystytään taltioimaan hintaluokassaan hyvää jälkeä erityisesti, jos valoa on tarpeeksi. Kuviin saadaan taltioitua hyvin yksityiskohtia sekä laaja dynaaminen alue. Väritaltiointi kamerassa tuntui olevan myös luonnollinen, eikä Sony ole lähtenyt korostamaan mitään tiettyjä värejä.

Valitettavasti Xperia 10 III:n pääkamera ei suuremmin pääse tarjoamaan yllätyksiä heikommassa valaistuksessa kuvattaessa. Tietyssä pisteessä kameralla otettujen kuvien laatu heikkenee selvästi, eikä kuviin taltioidu kovinkaan paljoa valoa. Kuvista tulee myös kohtalaisen pehmeitä sekä dynaaminen alue on heikko. Pääkamera tukee onneksi erillistä yökuvaustilaa, joka helpottaa hieman tilannetta, sillä sen avulla saadaan taltioitua selvästi tarkempia, valoisampia sekä yksityiskohtaisempia otoksia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna pääkameralla oletusasetuksia hyödyntäen.

Ultralaajakulmakamera on puhelimessa 8 megapikselin tasoinen, joten mistään kovin tarkasta kamerasta ei tällä kertaa ole kyse. Kamera on jopa hieman heikompi kuin monissa saman hintapisteen kilpailevissa puhelimissa. Vaikka 8 megapikselin ultralaajakulmakamerat ovat olleet monesti varsinaisia pettymyksiä, niin Xperia 10 III:n kamera tarjoaa kohtalaista jälkeä. Kuviin saadaan hyvin yksityiskohtia, jonka lisäksi vääristyksen korjaus tuntui toimivan hyvin.

Valitettavasti ultralaajakulmakamera ei ole kuitenkaan kovin hyvä heikossa valaistuksessa, sillä kuvista tulee lähes aina todella pehmeitä. Ultralaajakulmakamera tukee myös yökuvaustilaa, mutta senkään avulla ei pystytä tekemään ihmeitä. Mielestäni ultralaajakulmakameraa kannattaa Xperia 10 III -puhelimessa käyttää ainoastaan hyvässä valaistuksessa, jos haluaa päästä hyvään lopputulokseen. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Myöskin telekamerassa Sony hyödyntää 8 megapikselin sensoria ja sen avulla pystytään kuvaamaan 2x optisesti zoomattuja kuvia verrattuna pääkameraan. Telekameran kuvat ovat kohtalaisia, mutta ei mitenkään täydellisiä. Kuvissa on kuitenkin erinomainen terävyys sekä paljon yksityiskohtia, vaikka väritaltiointi onkin hieman erilainen kuin pääkamerassa. Yleisesti telekamera kuitenkin ajaa asiansa hyvässä valaistuksessa hyvin ja siitä on enemmän hyötyä kuin monesti samassa hintapisteessä nähdyistä makro- tai syvyyskameroista.

Heikommassa valaistuksessa ei aina hyödynnetä telekameraa, vaan Sony on päättänyt käyttää 2x zoomauksessa pääkameraa, sillä yleensä lopputulos on parempi. Telekameralla kuvattaessa pimeässä tulos ei ole kovinkaan erikoinen, mutta ei myöskään digitaalisesti pääkamerasta zoomattu ratkaisu kauheasti yllätä. Kamera ajaa asiansa, mutta jälki ei ole samalla tasolla kuin paremmassa valossa. Myös telekamera tukee kamerasovelluksen erillistä yökuvaustilaa, jolloin kuviin saadaan hieman enemmän valoa ja yksityiskohtia. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu pääkameralla ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla.

Videokuvausta Xperia 10 III -puhelimen pääkameralla pystytään harrastamaan korkeintaan 4K 30 FPS -tasolla, mutta ultralaajakulmakameran ja telekameran videokuvaus rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle. Kameroiden välillä voidaan myös vaihdella kesken kuvauksen, joka on loistava ominaisuus. Videokuvauksen laatu on Xperia 10 III -puhelimessa kohtuullinen, mutta ei hintaluokassaan millään tavalla poikkeava. Pääkameran 4K 30 FPS video on mielestäni laadukasta ja siinä on hyvät yksityiskohdat sekä värit kohdillaan.

Etukamerana Sony hyödyntää Xperia 10 III -puhelimessa 8 megapikselin sensoria, jonka avulla ei pystytä kovinkaan erikoiseen lopputulokseen. Etukameran kuvien laatu on hintaluokassaan jopa erittäin heikko, jonka takia puhelinta on hankala suositella paljon selfieitä kuvaaville henkilöille. Etukamera tukee muotokuvatilaa, jolla saadaan sumennettua kuvan tausta, ja se toimii kohtalaisesti. Etukameralla onnistuu lisäksi korkeintaan 1080p 30 FPS -tasoinen videokuvaus.

Kamerasovellus on Xperia 10 III -mallissa varsin tuttua Sonya, eikä muutoksia siihen ole tullut viime aikoina kovinkaan suuresti. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on pikavalintoja, joista voi säätää salaman asetuksia, taustasumennusta, valoisuutta sekä HDR-asetuksia. Sonyn ratkaisussa yläreunasta löytyy mahdollisuus vaihtaa etukameraan. Yläreunassa on lisäksi asetuskuvake, josta päästään kameran erilliseen asetusvalikkoon.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameralaukaisin, aikaisemmin otettu kuva sekä tila-painike, jonka takaa löytyy kameran erilaisia kuvaustiloja. Kamerasovelluksessa voidaan siirtyä kuva- ja videokuvaustilojen välillä pyyhkäisemällä sivuille. Sovelluksen alaosassa on esillä lisäksi pikavalinta Google Lens -toiminnolle ja lisäksi esillä on tuttu pyöreä zoomauspainike. Zoomauspainikkeessa pystytään vaihtamaan puhelimen kolmen kameran välillä, mutta käyttökokemuksen osalta zoomausratkaisu ei ole kaikista onnistunein, sillä kameroiden välillä siirtyminen tuntui kankealta. Kamerasovelluksessa on tuki korkeintaan 10x digitaaliselle zoomaukselle.

Sony on varustellut kamerasovelluksen myös manuaalitilalla, jossa pystytään säätämään vain pääkameran kuvausasetuksia. Manuaalitilassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 3200), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Valitettavasti valotusajan säätämistä kamera ei tue. Sony antaa manuaalitilassa kohtuullisesti säätöasetuksia suoraan käyttäjälle, mutta mistään kattavimmasta manuaalitilasta ei ole kysymys.

Kamerasovellus ei ole käyttökokemukseltaan kovinkaan hyvä, vaan se tuntui Xperia 10 III -puhelimen kohdalla hitaalta ja asetuksien/kuvaustilojen välillä siirtyminen oli takkuilevaa. Yleisilme kamerasovelluksessa on ymmärrettävä, mutta hieman modernimmasta ilmeestä ei varmasti olisi suurta haittaa. Kamerasovelluksen hitaus näkyi myös kuvaustilanteessa, sillä usein kuvat olivat tärähtäneitä, kun kuvia katsoi jälkikäteen.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimessa on Android 11.

Sony hyödyntää Xperia 10 III -puhelimessa luonnollisesti Googlen tämän hetken tuoreinta Android 11 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää yhtiön kustomoima käyttöliittymä. Testijakson aikana Xperia 10 III ei saanut yhtään päivitystä ja tuoreimman ohjelmistoversion mukana oli kuitenkin Googlen 1. huhtikuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Xperia 10 III -puhelimen ohjelmisto on tällä hetkellä jo hieman jäljessä, sillä toukokuun tai kesäkuun päivityksiä ei ole näkynyt.

Sony ei ole antanut valitettavasti mitään varsinaista päivityslupausta Xperia 10 III -puhelimelle, vaikka monet muut valmistajat mainostavat laitteitaan pitkällä päivitystuella. Xperia 10 III on kuitenkin Android Enterprise Recommended -sertifioitu, josta voidaan päätellä jonkin verran tulevista päivityksistä. Sonyn mukaan päivitystuki puhelimelle loppuu kahden vuoden päästä, eli kesäkuussa 2023. Android Enterprise Recommended -sertifikaatin takia Google vaatii Sonya julkaisemaan puhelimelle vähintään Android 12 -versiopäivityksen sekä 90 päivän välein tietoturvapäivityksiä. Sony tulee julkaisemaan puhelimelle vuosineljänneksittäin päivityksiä.

Päivityslupaus ei Xperia 10 III -puhelimen kohdalla ole kovinkaan erikoinen, sillä monet valmistajat lupaavat jopa 2-3 suurta Android-versiota ja jopa neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Sony jää selvästi kilpailijoiden jalkoihin heikoilla lupauksillaan, jota voidaan pitää pienenä heikkoutena. Vähintäänkin yksi suurempi Android-versiopäivitys on kuitenkin parempi kuin ei mitään, mutta Sony pystyisi varmasti myös parempaan.

Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa hyrrää Sonyn näkemys Androidista. Sonyn oma käyttöliittymä on varsin puhdas, vaikka toki muutamia muutoksia sekä parannuksia on laitettu mukaan. Sony on tuonut mukaan esimerkiksi Multi-window-ominaisuuden, jossa saadaan hyödynnettyä laitteen 21:9-kuvasuhteen näyttöä niin, että kaksi sovellusta näkyy näytöllä. Käyttöliittymässä on lisäksi ”sivutunnistus”, joka on yksinkertaisesti pikavalikko suosituimmille sovelluksille. Käyttöliittymässä on myös monia muita hyviä lisäominaisuuksia, kuten yhden käden tila.

Käyttökokemukseltaan Xperia 10 III:n ohjelmisto ei ollut parhaimmasta päästä, sillä laitteen heikohkon suorituskyvyn takia monet toiminnot tuntuivat takkuilevilta. Sovelluksien välillä siirtyminen oli pätkivää ja samalla käyttöliittymässä siirtyminen oli toisinaan tuskallista. Lisäksi Sony ei ollut onnistunut optimoimaan Android 11:n eleohjattavuutta laitteelle kovin erikoisesti, sillä lähes jatkuvasti oli haasteita saada toimimaan näytön sivuilta tapahtuvia eleitä. Toivottavasti Sony tulee parantamaan ohjelmistokokemusta tulevissa päivityksissä, sillä nykyisellään käyttökokemus on jopa hermoja raastava.

Yhteenveto

Xperia 10 III on tuttua Sonya, sillä se tarjoaa muutamalla osa-alueella todella mielenkiintoisia ratkaisuja, mutta toisaalta laitteessa ei ole teknisesti mitään kovin mullistavaa. Omassa yli 400 euron hintaluokassaan Xperia 10 III -puhelimelle on paljon potentiaalisia haastajia, mutta teknisesti laite kuuluu alle 300 euron laitteiden kategoriaan. Sony Xperia 10 III -puhelinta on todella haastava suositella, sillä esimerkiksi Samsung Galaxy A52 5G tarjoaa selvästi tasapainoisemman kokonaisuuden samassa hintapisteessä.

Testijakson aikana tykästyin Xperia 10 III -puhelimen varsin laadukkaaseen rakenteeseen, sillä Gorilla Glass 6 -lasi nähdään edelleen vain harvoin keskihintaluokassa. Lisäksi puhelimen IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys on todella harvinainen keskihintaluokassa. Sony on laittanut mukaan myös laadukkaan AMOLED-näyttöpaneelin sekä monipuolisen kameraratkaisun. Xperia 10 III tarjoaa lisäksi erinomaisen akunkesto, mutta monia selviä hyviä puolia ovat myös kuulokeliitin, muistikorttipaikka sekä NFC-tuki. Xperia 10 III -puhelimen todettiin tarjoavan hyvän pakkaskestävyyden, ja Android Enterprise Recommended -sertifikaatti on varmasti joidenkin mieleen.

Valitettavasti täydellisestä puhelimesta ei ole edelleenkään kyse ja todennäköisesti suurin heikkous löytyy järjestelmäpiiristä. Xperia 10 III tarjoaa kategoriassaan varsin heikon Snapdragon 690 -järjestelmäpiirin, jonka suorituskyky ei riitä kunnolla edes laitteen käyttöjärjestelmän sulavaan käyttöön. Vaikka näyttö on perusominaisuuksiltaan hyvä, niin valitettavasti Sony on jähmettynyt paikalleen ja käyttää edelleen matalaa 60 hertsin virkistystaajuutta. Monet kilpailijoiden puhelimet tarjoavat selvästi sulavamman näytön. Sony on myös päättänyt jättää myyntipakkauksesta pois tehokkaan pikalaturin, ja mukana toimitettavalla laturilla akunlataus on tuskallisen hidasta. Xperia 10 III -puhelimessa on myös muutamia muita ongelmia, joita ovat stereokaiuttimien sekä kattavan päivityslupauksen puute. Myöskin hinnoittelu puhelimessa on jokseenkin korkea suhteutettuna ominaisuuksiin.

Suomessa Sony Xperia 10 III on myynnissä 15. kesäkuuta 449 euron suositushintaan. Tarjolle on tulossa ainoastaan 6 + 128 gigatavun muistivariantti. Sony tulee tarjoamaan puhelinta kolmessa väriversiossa, jotka ovat sininen, musta ja valkoinen. Lisäksi puhelimesta on vaaleanpunainen versio, joka ei ole tarjolla kovinkaan laajasti. Sony Xperia 10 III -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Sony Xperia 10 III

6.8

SuomiMobiilissa testattiin Sony Xperia 10 III, joka tarjoaa 449 eurolla 5G-yhteydet sekä IP68-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden.

Hyvää
  • Laadukas, kevyt ja ohut rakenne
  • Gorilla Glass 6 -lasipinnat ja IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • AMOLED-näyttöpaneeli takaa hyvän värintoiston
  • Monipuolinen kameraratkaisu (mm. telekamera)
  • Kuulokeliitin, microSD-muistikorttipaikka, USB-C ja NFC
  • Hyvä akunkesto suuren 4500 mAh akun ansiosta
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Android 11 ja Android Enterprise Recommended -sertifikaatti
Huonoa
  • Snapdragon 690 ei tarjoa kovin erikoista suorituskykyä
  • Näytössä vain 60 hertsin virkistystaajuus
  • Mukana toimitettaan vain erittäin hidas laturi, ja pikalaturin pitää ostaa erikseen
  • Ei stereokaiuttimia
  • Käyttöliittymän takkuili suorituskyvyn puutteen takia
  • Sony ei takaa kattavaa päivityslupausta
  • Korkea hinnoittelu verrattuna teknisiin ominaisuuksiin
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. saakohan tälle sailfish os:n?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut