ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Mi 11i – edullinen huippupuhelin vakuuttaa monella tapaa

Xiaomi Mi 11i

Xiaomi Mi 11 -malliston puhelimia on testattu SuomiMobiilissa jo useampia, sillä aikaisemmin on julkaistu arvostelut Xiaomi Mi 11-, Xiaomi Mi 11 Lite 5G– ja Xiaomi Mi 11 Ultra -puhelimista. Tällä kertaa vuorossa on malliston viimeisin myyntiin tullut uutuuslaite, eli Xiaomi Mi 11i. Kyseessä on mielenkiintoinen puhelin, joka tarjoaa huippuluokan ominaisuuksia lompakkoystävällisellä hinnalla.

Xiaomi Mi 11i tunnetaan monella eri nimellä, mutta Suomessa se kuuluu Mi 11 -mallistoon. Puhelimessa on muun muassa 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli, tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, 108 megapikselin kolmoiskamera sekä suurehko 4520 milliampeeritunnin akku. Suomessa Xiaomi on tuonut puhelimen myyntiin toukokuun puolivälissä ja hintaa sillä on 599 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Xiaomi Mi 11i -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen sekä teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin ja muihin tuttuihin osa-alueisiin. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus ja puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 11i (M2012K11G)
Mitat: 163.7 x 76.4 x 7.8 mm
Paino: 196 g
Rakenne: Muovikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / E4 AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / 1300 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680)
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.75 / 26 mm / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 119 asteen kuvakenttä) + 5 MP telemakrokamera (f/2.4 / 50 mm / 1.12 µm / 1/5.0" / AF) + LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.5 / 1/3.4" / 0.8 µm)
Akku: 4520 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 33 watin langallinen lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 ja aptX HD -tuki / aptX Adaptive / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä / infrapunasensori
Värit: Musta (Cosmic Black) / Hopea (Celestial Silver) / Valkoinen (Frosty White)
Hinta: 599 € (8 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 11i -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi on tehnyt myyntipakkauksesta hieman tämän hetken standardeista poikkeavan. Mi 11i toimitetaan hyvin tutussa paksussa myyntipakkauksessa, joka pitää sisällään kaiken tarvittavan, toisin kuin muutamalla kilpailijalla. Ulkoisesti valkoista myyntipakkausta koristavat Mi 11i -logo, Xiaomin logot sekä muutamat tekstit, jotka kertovat laitteen tärkeimmistä ominaisuuksista. Myyntipakkauksen ulkopuoli kertoo laitteessa olevan muun muassa 108 megapikselin kamera sekä 5G-yhteydet. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös mainittuna laitteen mallikoodi, väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä paketista ilmestyy pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, kuulokeliitinadapterin, käyttöoppaan, takuukortin sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun jälkeen myyntipakkauksesta löytyy itse Xiaomi Mi 11i, jonka alapuolella ovat vielä 33 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Mi 11i -puhelimen myyntipakkaus on hyvin tuttua Xiaomia ja mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman enemmän. Hienoa oli nähdä, että mukana toimitetaan suojakuori oletusarvoisesti, eikä sellaista nyt enää tarvitse erikseen ostaa. On myös hienoa nähdä, ettei Xiaomi ole lähtenyt Euroopan markkinoilla Applen ja Samsungin kelkkaan, jossa puhelimen mukana ei toimiteta laturia.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Xiaomi Mi 11i ei ole kuten muut Mi 11 -malliston puhelimet, vaan muotoilu on hieman poikkeava. Rakenteessa näkyy puhelimen edullisempi hinta, sillä sitä ei ole valmistettu kokonaan huippumateriaaleista. Xiaomi Mi 11i:n rakenne on lasia sekä muovia, mutta Xiaomi on onnistunut mielestäni karsimaan oikeista kohdista. Puhelin on esitelty kolmessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen Frosty White, hopea Celestial Silver ja musta Cosmic Black, joista kaksi jälkimmäistä on saatavilla Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testiin saatiin puhelimen musta väriversio, jossa on osittain mattapintaiseksi viimeistelty muovikehys sekä kiiltävät lasipinnat. Henkilökohtaisesti en ole kiiltävän lasipinnan suurin ystävä, sillä se kerää huomattavasti sormenjälkiä ja likaa itseensä. Onneksi Xiaomi Mi 11i:n lasipinnat ovat saaneet likaa hylkivän pinnoitteen, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkäisemällä pois. Kiiltävä pinta myös naarmuuntuu varmasti herkemmin kuin mattapinta, mutta Xiaomi Mi 11i:n testijakson aikana naarmuja ei ehtinyt kovin montaa tulemaan. Xiaomi hyödyntää lasipintoina Gorilla Glass 5 -lasiversiota, joka tuntui testijakson aikana kestävän hyvin päivittäistä käyttöä.

Xiaomi on ilmoittanut puhelimet virallisiksi mitoiksi 163,7 x 76,4 x 7,8 millimetriä ja painoksi 196 grammaa. Xiaomi Mi 11i on hyvin perinteisissä huippupuhelimen mitoissa, mutta kyseessä on todella ohut puhelin. Painoa laitteella ei ole liikaa, mutta mistään kevyimmästä päästä ei Xiaomi Mi 11i kuitenkaan ole. Kompaktia puhelinta etsiessä Mi 11i ei varmasti ole paras vaihtoehto. Puhelinta käsien välissä kevyesti taivuteltaessa oli havaittavissa kohtuullista natinaa, mutta se ei ole ongelma peruskäytössä. Puhelin ei kuitenkaan antanut kauheasti periksi, joten kyseessä on jämäkkä laite.

Muotoilulta Xiaomi Mi 11i on yllättävän ergonominen, sillä takaosan lasipinta kaartuu joka reunalta ja myös muovikehys on saanut kevyen pyöristyksen. Takalasi ja muovikehys on saatu yhdistetty lähes saumattomasti, mikä parantaa laatuvaikutelmaa. Xiaomi Mi 11i:n muotoilussa itseäni eniten häiritsi näyttölasia kiertävä paksu ja huomattava musta muovikehys, joka ei kuulu mielestäni huipputason laitteisiin. Muovikehyksen tuntee puhelinta käytettäessä ja samalla se tuottaa aina yhden ylimääräisen saumakohdan. Toinen hieman häirinnyt muotoilutoteutus on ulkoneva kamera-alue, sillä sen varassa puhelin pääsee heilumaan paljon sitä käytettäessä tasaisella pinnalla.

Valitettavasti Xiaomi ei ole saanut puhelimesta IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävää, joten laitetta ei ole tarkoitettu upotettavaksi veteen. Jonkinlainen vedenkestävyys puhelimelta kuitenkin löytyy, sillä Xiaomi on esimerkiksi tiivistänyt SIM-korttiluukun erillisellä kumilla. Xiaomi Mi 11i ei todennäköisesti hajoa kevyestä vesisateesta, mutta tahallaan sitä ei vedelle kannata altistaa, sillä Xiaomin takuu ei kata nesteestä aiheutuneita ongelmia. Virallisen IP-luokituksen puuttumista voidaan pitää pienenä puutteena, sillä 600 euron puhelimessa sitä voisi kaivata.

Xiaomi Mi 11i ei pääse etuosallaan erottumaan suuremmin joukosta, vaan siinä hyödynnetään geneeristä tasaista näyttöpaneelia. Näyttö peittää noin 86 prosenttia pinta-alasta, mikä on hyvä suoritus, vaikka näyttöä kiertääkin kohtuulliset kehykset. Näytön alaosaan Xiaomi on jättänyt hieman muita reunoja paksumman mustan kaistaleen, joka on selvästi huomattavissa. Näytön yläreunassa on keskitetysti hyvin pieni etukameraa varten tehty reikä, jota koristaa hieman erikoisesti hopeinen rinkula. Puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat asetettuna näytön yläpuolelle, mutta huippupuhelimista tuttua integroitua sormenjälkilukijaa ei näytössä ole.

Takaosaltaan Xiaomi Mi 11i ei tarjoa yllätyksiä, sillä vasemmassa yläkulmassa on hieman ulkoneva laatikkomainen kamera-alue. Kameroita siinä on yhteensä kolme kappaletta, joiden rinnalla on myös yksi mikrofoni. Kamera-alueessa on lisäksi LED-salama, valoisuudentunnistin sekä teksti ”108MP AI Triple Camera”. Xiaomi Mi 11i:n takaosassa on esillä lisäksi Xiaomin logo, 5G-logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta virtapainikkeeseen on päätetty integroida sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti muovista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Xiaomi Mi 11i:n yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiuttimista. Puhelimen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi Mi 11i -puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa siitä ei löydy.

Näyttö

Xiaomi on panostanut puhelimessa jälleen kerran näyttöön, sillä siinä on monet huipputason ominaisuudet. Xiaomi Mi 11i tarjoaa suuren 6,67 tuuman tasaisen E4 AMOLED -näyttöpaneelin, joka tarjoaa huippuluokkaisen näyttökokemuksen. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 395, joten kyseessä on mukavan tarkka näyttö, joka riittänee varmasti monille. Näytössä on 20:9-kuvasuhde, 1300 nitin maksimikirkkaus, 120 hertsin virkistystaajuus, 360 hertsin kosketusherkkyys sekä etukameraa varten tehty reikä.

Testijakson aikana näyttö todettiin erinomaiseksi hintaluokassaan, sillä siinä on monia hyviä toteutuksia. AMOLED-paneelin ansiosta näyttö toistaa värit huippuluokkaisesti ja samalla musta on oikeasti mustaa. Xiaomi on tuonut mukaan myös Mi 11 -sarjan huippupuhelimista tutun 120 hertsin virkistystaajuuden, jonka ansiosta animaatiot ja käyttökokemus ovat paremmat. 120 hertsin virkistystaajuudella näyttö päivittää itsensä 120 kertaa sekunnissa, joka on selvästi enemmän kuin perinteisempi 60 kertaa sekunnissa. Näytön 360 hertsin kosketusherkkyys on varmasti monien mobiilipelaajien mieleen, sillä se vähentää kosketuksen viivettä.

Etukamerareikä on erittäin pieni.

Full HD+ -tarkkuuden ansiosta näytöltä on miellyttävää katsoa videoita, sillä ne ovat tarkkoja. Valitettavasti QHD+ -tarkkuutta ei näytössä ole, mutta Full HD+ riittää varmasti suurimmalle osalle. Näyttö tukee myös muutamissa huippupuhelimissa nähtyä MEMC-tekniikkaa, jolla alhaisen kuvataajuuden videoita voidaan muokata sulavammaksi lisäämällä videoihin automaattisesti välikuvia. 1300 nitin maksimikirkkauden ansiosta Xiaomi Mi 11i -puhelimen näytöltä saa myös hyvin selvää auringonpaisteessa. Toki 1300 nitiä käytetään vain todella harvoin, mutta ainakaan itselläni luettavuuden kanssa ei ollut koskaan suurempia ongelmia.

Xiaomi Mi 11i:n näytössä on myös tuki tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Xiaomi Mi 11i tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella ja HDR10-tekniikalla.

Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla näyttöä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (auto, kyllästetty, alkuperäinen väri), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä. Näyttöasetuksissa uutena ominaisuutena on adaptiiviset värit, jonka avulla puhelin säätää automaattisesti värejä eri olosuhteiden perusteella.

Xiaomi Mi 11i:n näyttöasetuksissa on mahdollista vaihtaa virkistystaajuutta 120 ja 60 hertsin välillä. Näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut myös muita asetuksia, jotka pohjautuvat tekoälyyn. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita. Valitettavasti näytöstä ei löydy tukea DC-himmennykselle.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11i:n näyttö pääsi vakuuttamaan ja se oli monella osa-alueella vahvoilla. Henkilökohtaisesti tykästyin AMOLED-tekniikan tuomiin hyötyihin sekä korkeaan virkistystaajuuteen. 600 euron puhelimessa näyttö on erinomainen, eikä parempaa taida tällä hetkellä kilpailijoilta löytyä. Lisäksi kyseessä on huippupuhelin tasaisella näytöllä, eli Xiaomi Mi 11i vastaa näyttönsä osalta kysyntään, sillä kaikki eivät halua kaartuvia näyttöjä.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Xiaomi Mi 11i -puhelimessa hyödynnetään tuttua huippuluokan Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä, joka on nähty aikaisemminkin Xiaomi Mi 11- ja Xiaomi Mi 11 Ultra -puhelimissa. Xiaomi ei ole lähtenyt tinkimään suorituskyvystä, vaan tarjoaa Qualcommin tehokkaimman järjestelmäpiirin selvästi edullisemmassa hintapisteessä. Snapdragon 888 -piirissä Qualcomm on panostanut paremman suorituskyvyn ohella myös energiatehokkuuteen sekä tuoreempaan 5G-modeemiin.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Xiaomi Mi 11i on tarjolla Suomessa ainoastaan yhdessä muistivariantissa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelimesta on maailmalla olemassa myös kalliimpi 8 + 256 gigataun versio, mutta se ei ole virallisesti saatavilla Suomessa. Xiaomi hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei Xiaomi Mi 11i -puhelimeen ole saatu, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäiseen tallennustilaan tai erilaisiin pilvitallennustilaratkaisuihin.

Testijakson aikana ajoimme Xiaomi Mi 11i -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa puhelin pärjäsi oletuksien mukaisesti. Yllättäen lähes jokaisessa testissä Xiaomi Mi 11i sai hieman parempia pisteytyksiä kuin muut Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Xiaomi Mi 11i:n saamia pisteytyksiä saman hintapisteen OnePlus 9- ja ASUS Zenfone 8 -puhelimien vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
Xiaomi Mi 11i (SD888) OnePlus 9 (SD888) ASUS Zenfone 8 (SD888)
AnTuTu (V8): 782 172 pistettä 690 114 pistettä 775 281 pistettä
Geekbench 5 (single): 1133 pistettä 1107 pistettä 1128 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3730 pistettä 3584 pistettä 3617 pistettä
PCMark 3.0: 14 678 pistettä 10 715 pistettä 13 101 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Wild Life: 5413 pistettä 5607 pistettä 5545 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perustella Xiaomi Mi 11i suorituskyky on tutulla huippuluokan tasolla ja se varmasti riittää myös paljon vaativille käyttäjille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen. Testijakson aikana suorituskyky ei loppunut kertaakaan kesken, vaan toiminta oli todella sulavaa ja nopeaa.

Xiaomi Mi 11i:lle toteutettiin testijakson aikana myös stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejäkin pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.

Xiaomi Mi 11i:lle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 11i -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä todella korkeat 782 172 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, sillä ne asettuivat 722 286 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin neljännellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi enää 701 666 pistettä. Viidennellä testauskerralla pisteet jälleen nousivat, joten Xiaomi Mi 11i:n suorituskyky pärjää hyvin, eikä mitään järisyttäviä tiputuksia nähty. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi kuitenkin yli 80 000 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 10,3 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista, sillä monissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa suorituskyvystä on tippunut jopa selvästi enemmänkin. Esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa. Myös Xiaomi Mi 11i:n kohdalla huomattiin ulkoisesti pientä lämpenemistä, mutta viidennen testauskerran aikana puhelin ilmoitti ylikuumenemisesta. Puhelin rajoitti automaattisesti mobiilidatan, Wi-Fi:n, GPS:n ja kameroiden toimintaa, mikä selittää viidennen testauskerran korkeammat pisteet.

Kuten totesin, niin puhelin ei päässyt kädessä pidettäessä kuumenemaan stressitestin aikana liian paljoa, joten Snapdragon 888 -piirin kuumenemisongelmista huolimatta puhelin ei itsessään kuumene liikaa. Peruskäytössä ei myöskään mitään lämpenemistä havaittu. Xiaomin mukaan laitteen sisällä on nestejäähdytysjärjestelmä, mutta mitenkään tarkemmin sen toimintaa ei ole avattu. Jäähdytysjärjestelmän toimivuutta on hyvin vaikea testijakson aikana todentaa, mutta kuumeneminen ei tuntunut olevan liian suuri ongelma testijakson aikana.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Xiaomi Mi 11i pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin (SA ja NSA), mutta valitettavasti mmWave-tukea ei löydy Euroopassa tarjolla olevasta versiosta. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta Xiaomi Mi 11i -puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Xiaomi Mi 11i tukee yhtätoista 5G-taajuusaluetta non-standalone-verkoissa, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 41, 77 sekä 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue. Onneksi kyseinen taajuusalue löytyy myös Xiaomi Mi 11i:sta valmiiksi.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11i -puhelinta ei päästy testaamaan jatkuvasti 5G-verkkojen ulottuvilla, mutta muutamien testien perusteella yhteydet toimivat moitteetta. Puhelinta käytettiin Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella ja sen avulla päästiin yleisesti 400-500 Mbps latausnopeuksiin, mutta lähetysnopeudet olivat toistuvasti 10-20 Mbps tasolla. Parhaimmillaan latausnopeus oli 700 Mbps ja lähetysnopeus vastaavasti 25,6 Mbps. 5G-verkkojen nopeudet vaihtelevat edelleen todella paljon sijainnista riippuen, mutta ainakin itse huomasin 5G-verkkojen toimivan vakaasti puhelimen testijakson aikana, vaikkakaan parhaimpiin 5G-nopeuksiin ei yletettykään.

Muuta tekniikasta

Xiaomi on tehnyt Mi 11i -puhelimen äänentoiston kanssa yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, ja kehittyneiden tekniikoiden avulla puhelimen pitäisi tarjota loistava äänenlaatu. Puhelimessa on stereokaiuttimet, joista toinen löytyy laitteen alareunasta ja toinen yläreunasta. Toinen kaiuttimista on puheluihin käytettävä kuuloke, joten erillistä kaiutinta ei stereoäänentoiston toteuttamiseen ole tuotu.

Puhelimien omien kaiuttimien kautta äänenlaatu on mielestäni hyvällä tasolla, vaikka parhaimmista kaiuttimista ei ole kysymys. Äänenlaatu on hyvä esimerkiksi satunnaiseen musiikin kuunteluun tai videoiden katseluun, mutta ainakin itse mieluiten yhdistän puhelimeen kuulokkeet. Xiaomi Mi 11i ei valitettavasti ole saanut perinteistä kuulokeliitintä, mutta puhelimen mukana toimitetaan USB-C-liittimeen yhdistettävä kuulokeliitinadapteri. Myöskään langattomien kuulokkeiden ystäviä ei ole unohdettu, sillä Xiaomi Mi 11i tukee tuoreinta Bluetooth 5.2 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven.

Kalliimmista Xiaomi Mi 11 -malliston puhelimista poiketen Mi 11i tarjoaa kylkeen sijoitetun sormenjälkilukijan, kun isovelimalleissa oli näytönalainen sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija on integroitu puhelimen virtapainikkeeseen, joten se on edelleen hyvin käytettävissä. Testijakson aikana lukija todettiin hyvin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös kyljessä, vaikka henkilökohtaisesti tykkäisin enemmän näytönalaisista lukijoista. Sormenjälkilukija on Xiaomi Mi 11i -mallissa hyvin saavutettavissa esimerkiksi peukalolla ja sen lukitus aukeaa yleisesti välittömästi. Toki jos sormi on likainen tai märkä, niin lukija ei pysty tunnistamaan sitä yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Xiaomi Mi 11i -puhelimessa etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Mielenkiintoinen tekninen toteutus Xiaomi Mi 11i -puhelimessa on myös infrapunalähetin, joka on tuttu jo lukuisista muistakin Xiaomin puhelimista. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu Mi Remote -sovellus. Xiaomi on luonnollisesti varustellut puhelimen myös NFC-tuella, joten Mi 11i:sta voidaan käyttää esimerkiksi kaupan kassalla lähimaksamiseen. Mainittavan arvoinen seikka on myös X-akselinen värinämoottori, joka tuntui kohtuullisen hyvältä. Värinä oli kuitenkin jokseenkin vaimea, joten sitä ei aina edes kunnolla erottanut.

Akunkesto ja lataus

Xiaomi Mi 11i -puhelimessa on suurehko 4520 milliampeeritunnin akku, jonka on luvattu takaavan hyvän akunkeston. Mistään suurimmasta akusta ei ole kysymys tällä kertaa, mutta ainakin itse pääsin aktiivisella käytöllä vähintään yhden päivän akunkestoon. Pienemmällä käytöllä akun voi olettaa kestävän jopa parikin päivää, mutta itsellä se ei ollut mahdollista. Usein iltaisin akkua oli noin 15-25 prosenttia, kun laitetta oli käytetty aktiivisesti.

Päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin ja kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimen näyttö oli asetettuna parhaimpiin asetuksiinsa, eli 120 hertsin virkistystaajuus oli käytössä. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.

Xiaomi Mi 11i:n suurta akkua pystytään lataaman Xiaomille hyvin tutulla 33 watin pikalatauksella. Puhelimen mukana toimitetaan myös oletusarvoisesti tehokkain mahdollinen pikalaturi, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen. Xiaomin mukaan akku latautuu tyhjästä täyteen vain 52 minuutissa mukana toimitettavalla pikalaturilla, joten päätimme varmistaa asian ja toteuttaa tutun lataustestin.

Xiaomi Mi 11i:n lataustesti mukana toimitettavalla 33 watin langallisella pikalaturilla.

Lataustestin aikana päästiin jopa parempiin tuloksiin kuin mitä Xiaomi lupasi. Xiaomi Mi 11i saatiin ladattua tyhjästä täyteen vain 50 minuutissa, joka on erinomainen suoritus tässä hintapisteessä. 30 minuutissa akkua oli saatu jo mukavat 66 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin 41 minuutissa. Akun lataus on mukavan nopeaa jatkuvasti, mutta toki latausteho hieman pienenee loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 7 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 9 minuuttia. Xiaomi Mi 11i:n akku latautuu mukavan nopeasti ja nopeus riittää varmasti jo suurimmalle osalle käyttäjistä.

Valitettavasti USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa. Xiaomi Mi 11i ei tue langatonta latausta tai käänteistä langatonta latausta, jotka vielä isovelimalleista löytyi. Henkilökohtaisesti olisin toivonut jo tässä hintapisteessä näkeväni langattoman latauksen, mutta nähtävästi se olisi nostanut hinnoittelua edelleen.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11i laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 11i laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain yksi prosentti. AMOLED-tekniikkaan perustuvan näytön ansiosta puhelin toimi hyvin, eikä se ottanut itseensä pakkasesta. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää jääkylmänä. Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista, mikä oli hieman yllättävää. Yleisesti akun lataus estetään turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi Mi 11i:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli vähäistä, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Xiaomi Mi 11i kestää erinomaisesti Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä vastaan tullut kriittisiä pakkasen aiheuttamia ongelmia. AMOLED-näyttöpaneeli jatkoi toimintaansa pakkasessa ongelmitta, mutta erikoisesti Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista puhelimen ollessa jääkylmänä. Yleisesti akun lataus estetään turvallisuussyistä, mutta nähtävästi Xiaomin mielestä kyseessä ei ole huolestuttava asia.

Kamerat

Xiaomi Mi 11i tarjoaa varsin samanlaisen kameratoteutuksen kuin kalliimpi Xiaomi Mi 11 -versio, mutta siitä on hieman jouduttu myös tinkimään. Puhelimeen on saatu kolmoiskamera, jonka kohokohta on laadukas pääkamera, mutta muista kameroista on karsittu. Pääkameran rinnalla on ultralaajakulmakamera sekä telemakrokamera. Xiaomi Mi 11i ei tarjoa lippulaivatason kameraratkaisua, vaan omassa hintaluokassaan toteutus on odotetulla tasolla. Telekamerasta joudutaan valitettavasti luopumaan, joten hyvää zoomausta toivovat voivat unohtaa tämän puhelimen.

108 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL HM2 -sensoriin, joka on kooltaan 1/1,52 tuumaa ja tarjoaa 0,7 µm pikselikoon. Xiaomi hyödyntää pääkamerassa linssiä, joka tarjoaa f/1.75-aukkosuhteen sekä 26 mm polttovälin. Pääkamera tukee myös automaattitarkennusta, mutta valitettavasti optista kuvanvakainta ei siihen ole saatu. Seuraava kamera on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakameralla onnistuvat 119 asteen näkökentällä varusteltujen kuvien taltioiminen. Kamerassa ei ole automaattitarkennusta

Viimeinen takaosan kamera on 5 megapikselin tasoinen telemakrokamera, jossa on f/2.4-aukko, 1/5,0” kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Telemakrokameralla voidaan taltioida kuvia 3-7 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. Xiaomi Mi 11 tarjoaa etuosassaan myös 20 megapikselin selfiekameran.

Xiaomi Mi 11i:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 108 megapikseliä (ISOCELL HM2, f/1.75, 26 mm, 1/1,52”, 0,7 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (f/2.2, 119 asteen näkökenttä)
    • Telemakrokamera: 5 megapikseliä (f/2.4, 1/5,0”, 1,12 µm, AF, 3-7 cm tarkennus)
  • Etukamera: 20 megapikseliä (f/2.45, 1/3,4”, 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameralla kuvattaessa Xiaomi Mi 11i taltioi oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, sillä 108 megapikselin kameran kanssa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien kuvien aikaansaamiseksi. Oletusasetuksilla yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi, millä on vaikutusta muun muassa hämäräkuvauksen parantamiseen. Erillisessä kuvaustilassaan myös täyden 108 megapikselin tasoiset kuvat ovat mahdollisia. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, joten kuvat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikselin tasoisia.

Pääkameran kuvien laatu on erinomainen hyvässä valaistuksessa oletusasetuksilla, sillä kuvissa on hyvät yksityiskohdat, varsin luonnolliset värit sekä laaja dynaaminen alue. Tarkkuutta kuvissa on hyvin ja mitään häiritsevää kohinaa kuvissa ei havaittu. Heikommassa valaistuksessa Xiaomi Mi 11i:n pääkamera on myös todella kyvykäs omassa hintapisteessään. Kamera tukee myöskin automaattista yökuvaustilaa, joka helpottaa hieman valoisempien kuvien taltioimista ilman erilliseen yökuvaustilaan siirtymistä. Hämärässä kuviin saadaan hyvät yksityiskohdat sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Välillä kuvat jäivät tummiksi ja dynaaminen alue kärsi, mutta yökuvaustila korjasi ongelman.

Kokonaisuudessaan pääkamera on hyvällä tasolla jokaisessa kuvaustilanteessa, eikä siihen todennäköisesti pääse pettymään. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Xiaomi Mi 11i:n pääkameralla.

Vaikka pääkameran kuvat ovatkin hyvällä tasolla, niin 8 megapikselin ultralaajakulmakamera ei suuremmin elämyksiä tarjoile. Kamera ei ole huonoimmasta päästä, mutta hintaluokassa voisi toivoa jo parempaakin ultralaajakulmakameraa. Xiaomi Mi 11i:n ultralaajakulmakameralla taltioidut kuvat ovat kohtalaisen tarkkoja, mutta monet yksityiskohdat ovat kuitenkin hieman epämääräisiä. Kuviin taltioituu mielestäni hyvät värit sekä dynaaminen alue on kohtalainen. Ultralaajakulmakuvissa on havaittavissa pientä epätarkkuutta erityisesti reunoilta, mikä johtuu vääristyksien korjauksesta.

Myös ultralaajakulmakamera tukee sekä automaattista että erillistä yökuvaustilaa. Yökuvaustila ei tee kuvista mitenkään kovin erikoisia tai paranna laatua kovinkaan radikaalisti, mutta sen avulla saadaan kuitenkin kuvattua kohtuullisia kuvia. Alapuolella on muutamia Xiaomi Mi 1i:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Telemakrokamera on Xiaomi Mi 11i -puhelimessa pääasiassa samanlainen kuin Mi 11- ja Mi 11 Lite 5G -puhelimissa. Kyseessä on hieman parempi makrokamera kuin monissa puhelimissa nähdyt erilliset makrokamerat. 5 megapikselin tasoinen kolmas kamera on käytännössä kuin telekamera, mutta se on tarkoitettu ainoastaan makrokuvaamiseen. Telemakrokamera pystyy tarkentamaan 3-7 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta ja yleisesti ainakin hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan laadukkaita. Heikommassa valaistuksessa kuvat eivät yllätä laadukkuudellaan. Jos tykkää makrokuvaamisesta, niin silloin toteutus on varmasti mieleinen, mutta samanlaiseen jälkeen olisi varmasti päästy myös makrotilalla, joka olisi toteutettu laadukkaammalla ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu telemakrokameralla.

Videokuvauksen osalta Xiaomi Mi 11i tarjoaa pitkälti identtiset ominaisuudet kuin muutkin Mi 11 -malliston puhelimet. Xiaomi on kehittänyt useita mielenkiintoisa elokuvamaisia videokuvaustiloja, joilla voi kuvata vaikuttavia videoita nopeasti. Xiaomi Mi 11i -puhelimella voidaan ottaa videokuvaa huippuluokan 8K 30 fps -tarkkuudella, ja tuettuna ovat myös 4K 30/60 fps -tarkkuudet. 4K-videokuvaus tuntui olevan kokonaisuutena erinomainen, mutta 8K-videokuvaukselle en ainakaan itse keksi suurempaa käyttöä vielä. Ultralaajakulmakameran videokuvauksen maksimitarkkuus rajoittuu Full HD -tasolle. Kesken videokuvauksen oli mahdollista vaihtaa kameroiden välillä, jos videon maksimitarkkuus oli Full HD -tasolla.

20 megapikselin etukamera on Xiaomi Mi 11i -puhelimessa tarkka ja se tuottaa laadukkaita omakuvia, jos sellaisia haluaa ottaa. Kuvat ovat erityisesti hyvässä valaistuksessa erinomaisia, mutta heikommassa valaistuksessa laatu hieman heikkenee. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jossa taustan saa sumennettua. Muutaman testin perusteella taustasumennus toimii pääasiassa hyvin, sillä kamera tunnistaa pään ääriviivat erinomaisesti. Etukameralla videota voidaan kuvata korkeintaan Full HD 60 fps -tasolla, joten valitettavasti 4K-tukea ei löydy.

Xiaomi Mi 11i -puhelimessa käytetään muistakin uusimmista Xiaomin puhelimista löytyvää kamerasovellusta, joka on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa supermakrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi Mi 11i:n kohdalla zoomausvalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran välillä (0,6x). Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Erilliseen telemakrokameraan päästään kamerasovelluksen supermakro-tilalla. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva, muotokuva ja yö sekä muita tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi Mi 11i -puhelimesta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 108 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi Mi 11i -puhelimessa hyödynnetään Googlen tuoreinta Android 11 -käyttöjärjestelmäversiota, jonka päällä hyrrää Xiaomin oma MIUI 12 -käyttöliittymä. Puhelin toimitetaan aluksi MIUI 12 -versiolla, mutta sittemmin Xiaomi on laittanut jakoon muutamilla uusilla ominaisuuksilla varustellun MIUI 12.5 -käyttöliittymäversion. Testijakson aikana puhelin sai muutaman päivityksen ja tuorein niistä piti sisällään Googlen 1. toukokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivityksien osalta Xiaomi Mi 11i on ainakin vielä näin heinäkuussa kohtuullisella tasolla, vaikkakaan tuoreimpia päivityksiä ei laite ole vielä saanut.

Valitettavasti Xiaomi Mi 11i -puhelimelle ei ole luvattu mitään päivityksiä, sillä Xiaomi ei anna erikseen päivityslupauksia millekään puhelimistaan. Xiaomi Mi 11i ei ole myöskään Android Enterprise Recommended -laite, joten senkään turvin Xiaomi ei joudu puhelimelle päivityksiä lupailemaan. Todennäköisesti puhelimelle tullaan julkaisemaan Android 12 -käyttöjärjestelmäversio ja uusia MIUI-versioita, mutta mitään varmuutta siitä ei valitettavasti ole. Päivityslupauksen puuttumista voidaan pitää Xiaomi Mi 11i:n ohjelmiston suurimpana puutteena.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa varustettuna tuoreimmalla MIUI 12.5 -käyttöliittymällä. MIUI on Xiaomin oma näkemys siitä, miltä Androidin pitäisi näyttää. Kyseessä on monipuolinen ja täyteläinen käyttöliittymä, joka tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia ominaisuuksia. Testijakson aikana MIUI 12 ja MIUI 12.5 tuntuivat toimivilta toteutukselta, eikä tuntuma ollut yhtä raskas kuin aikaisemmissa versioissa. Yleisilmeeltään MIUI 12.5 on hyvin visuaalinen ja looginen käyttää, mutta siinäkin on omat ongelmansa, jotka eivät varmasti miellytä aivan kaikkia. Henkilökohtaisesti tykkään Xiaomin omasta käyttöliittymästä, sillä se tarjoaa kattavia ominaisuuksia, joilla puhelimesta saa juuri omannäköisensä.

MIUI 12.5 tuntui toimivan Xiaomi Mi 11i -puhelimessa pääosin ongelmitta. Xiaomi Mi 11i:n kohdalla ei tullut vastaan MIUI-käyttöliittymälle toisinaan tuttuja ilmoitusongelmia, vaan kaikkien sovelluksien ilmoitukset tulivat perille. MIUI 12.5 -versiossa ei ole myöskään enää havaittavissa mainoksia käyttöliittymässä tai Xiaomin omissa sovelluksissa, vaikka niitä vielä MIUI 12 -versiosta löytyi.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi 11i -puhelinta.

Xiaomi Mi 11i on varma valinta uutta puhelinta etsiessä, jos kaipaa hyvää suorituskykyä, hyvää kameraa sekä erinomaista näyttöä. Kyseessä on 600 eurolla mielenkiintoinen huippupuhelin, jossa on tingitty pääasiassa oikeista kohdista. Täydellisestä puhelimesta ei kuitenkaan ole kyse, mutta se on varmasti riittävä suurimmalle osalle käyttäjistä.

Testijakson aikana itse tykästyin Xiaomi Mi 11i -puhelimessa loistavaan AMOLED-näyttöön, jossa on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Tykkäsin myös Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin tarjoamasta suorituskyvystä, vaikka toisinaan pientä lämpiämistä oli raskaammassa käytössä havaittavissa. Xiaomi on laittanut puhelimeen mielestäni hyvän pääkameran, jolla onnistuu hyvien kuvien taltioiminen. Xiaomi Mi 11i vakuuttaa lisäksi akunkestolla ja erityisesti mukana toimitettavalla nopealla pikalatauksella. Puhelimessa on lisäksi muut tutut Xiaomin vahvuudet, kuten infrapunalähetin, stereokaiuttimet, nopea sormenjälkilukija sekä monipuolinen MIUI 12.5 -käyttöliittymä.

Kuten jo hinnasta voidaan päätellä, niin jostain on Xiaomin ollut pakko tinkiä. Esimerkiksi laatuvaikutelmassa muovi on vahvasti läsnä ja kiiltävät lasipinnat keräävät valtavasti likaa. Puhelimen rakenne ei ole myöskään IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä, joten Xiaomi Mi 11i -puhelinta ei voida käyttää veden ulottuvilla. Puhelimesta puuttuu myös huippupuhelimista tuttu langaton lataus, joten perinteinen laturi on ainoa vaihtoehto. Itse pidän pienenä miinuksena myös muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puuttumisia. Suurin yksittäinen heikkous on Xiaomin heikko päivityslupaus, sillä Xiaomi Mi 11i:lle ei ole luvattu yhtään päivitystä.

Suomessa Xiaomi Mi 11i on myynnissä 8 + 128 gigatavun versiossa 599 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat musta Cosmic Black sekä hopea Celestial Silver. Xiaomi Mi 11i -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Xiaomi Mi 11i

8.8

SuomiMobiili testasi 599 euron hintaisen Xiaomi Mi 11i -puhelimen, joka tarjoaa muun muassa Snapdragon 888 -piirin ja 108 MP kameran.

Hyvää
  • Loistava AMOLED-näyttö 120 Hz virkistystaajuudella
  • Tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri ja hyvät 5G-yhteydet
  • Akunkesto hyvällä tasolla ja nopea pikalataus
  • Infrapunalähetin, stereokaiuttimet, USB-C- ja NFC
  • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Pääkameran kuvien laatu
  • Android 11 ja MIUI 12.5
  • Myyntipakkauksessa tehokas laturi ja suojakuori
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
  • Muovikehys ei anna parasta laatuvaikutelmaa
  • Ei IP68-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä
  • Ei langatonta latausta
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Xiaomi ei tarjoa mitään päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut