Testissä Xiaomi Mi A2 Lite – Suuri akku ja Android One tekevät vaikutuksen
Pääsimme SuomiMobiilissa testaamaan Xiaomin tuoretta Mi A2 Lite -puhelinta, joka on edullisempi versio Xiaomi Mi A2 -puhelimesta. Kyseessä on halvimmillaan 199 euroa maksava Android One -puhelin, joka on varusteltu lovinäytöllä, kaksoiskameroilla, suurella akulla sekä jämäkällä rakenteella.
Sillä kyseessä on 199 euroa maksava älypuhelin, niin kyse ei ole mistään huippupuhelimesta. Kyseessä on puhelin, joka on suunnattu edullista ja hyvää älypuhelinta etsiville, sillä laitteen sisuksista löytyy hieman vanhempaa tekniikkaa, joka toimii kuitenkin vielä hienosti. Oikeastaan Xiaomi Mi A2 Liten voidaan kuvailla olevan pitkälti samanlainen kuin viime vuonna Xiaomi Mi A1 -puhelin, joka teki vaikutuksen viime vuonna erityisesti puhtaan Android-käyttöjärjestelmänsä ansiosta.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Suomessa hiljattain myyntiin tulleeseen Xiaomi Mi A2 Lite -puhelimeen hieman tarkemmin. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.
Xiaomi Mi A2 Lite (M1805D1SG) | |
---|---|
Mitat: | 149.3 x 71.7 x 8.8 mm |
Paino: | 178 g |
Näyttö: | 5.84 tuumaa Full HD+ (1080 x 2280) / 19:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen Snapdragon 625 (Adreno 506) |
Muisti: | 3 tai 4 gigatavua RAM-muistia / 32 tai 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa |
Kamerat: | 12 MP (f/2.2 / 1.25µm / PDAF) + 5 MP (f/2.2 / 1.12µm) kaksoispääkamera ja LED-salama / 5 megapikselin etukamera (f/2.0) |
Akku: | 4000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 8.1 Oreo (Android One) |
Muuta: | Dual-SIM ja muistikorttipaikka |
Liitännät: | 3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB 2.0 / infrapunalähetin |
Ääni: | yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija |
Värit: | musta / sininen / kultainen |
Hinta: | 199€ / 249€ |
Myyntipakkaus
Xiaomi Mi A2 Lite toimitetaan varsin perinteisessä Xiaomi-tyylisessä myyntipakkauksessa. Paketin ulkopuolta koristaa kuva itse puhelimesta, jonka lisäksi paketissa on useaan kertaan mainittu puhelimen mallinimi sekä Android One -käyttöjärjestelmä. Myyntipakkauksen takaosassa on listattuna Mi A2 Liten pääominaisuuksia, joihin on merkattu ainakin AI-pohjainen kaksoiskamera, suuri akku, suuri näyttö sekä Android One, mikä tarjoaa viimeisimmät Googlen innovaatiot.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä tulee esille itse puhelin omassa syvennyksessään muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pieni pahvinen laatikko, jonka sisältä paljastuu puhelimen pikakäyttöopas sekä tumman läpikuultava silikonisuojakuori. Myyntipakkauksen pohjalle on sijoitettuna valkoinen laturi sekä valkoinen micro-USB-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksessa on lisäksi pieni SIM-korttiluukun avaustyökalu.
Mitään suuria yllätyksiä ei Xiaomi Mi A2 Liten myyntipakkauksesta siis löydy, vaan mukana on kaikki käytön aloitukseen tarvittava. Erityisesti oli jälleen hienoa nähdä, että mukana on suojakuori. Toki suojakuorelle ei Mi A2 Liten kohdalla ole kovasti tarvetta, sillä kyseessä on muovista ja alumiinista rakentuva puhelin, minkä ansiosta suojakuoren käyttö ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä ole tarpeellista.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Xiaomi Mi A2 Lite on maksaa halvimmillaan 199 euroa, mutta on laadullisesti silti varsin vakuuttavalla tasolla. Puhelin rakentuu alumiinisesta takaosasta sekä muovisesta kehyksestä. Muovia löytyy myös puhelimen takaosan ylä- ja alapäädyistä, joista löytyy laitteen antennit. Puhelinta koittaessa hieman väännellä ei rakenteesta pääse yhtään natinoita, mikä ei ole itsestäänselvyys kaikissa 200 euron puhelimissa.
Laadussa ei Xiaomi Mi A2 Liten kohdalla ole siis suuria valittamisen aiheita, vaikka muovi tuntuukin aina muovilta. Markkinoilta löytyy myös 200 euron hintaluokassa puhelimia, jotka ovat kokonaan alumiinia, joten varsin laajasti muovin käyttö myös hämmästyttää. Toki muovirakenteessa on myös omat vahvuutensa. Xiaomi Mi A2 Liten takaosasta löytyvä alumiini tuo puhelimen muuten muoviseen rakenteeseen mukavaa laadukkuuden tuntua.
Kädessä puhelinta pidettäessä tuntuma on hyvä, vaikka ehkä hieman paksu, mikä johtuu suuresta akusta. Xiaomi Mi A2 Liten fyysiset mitat ovat 149,33 x 71,68 x 8,75 millimetriä ja painoa löytyy 178 grammaa. Verrattuna lukuisiin noin 8 millimetriä paksuihin älypuhelimiin, niin Xiaomi Mi A2 Liten millimetrin paksumman rakenteen huomaa ja tuntee heti laitetta pidettäessä kädessä. Vaikka Xiaomi on pakannut puhelimeen suuren akun, niin laitteen painoa on saatu pidettyä kurissa, jonka ansiosta puhelinta on mukava pidellä käsissä.
Etupuolella puhelimen näyttöä on suojaamassa 2.5D-lasi, joka kaartuu hieman joka reunasta. Xiaomi ei ole paljastanut, mitä lasia laitteessa hyödynnetään, mutta todennäköisesti kyse ei ole älypuhelimissa yleisestä Gorilla Glass -lasista. Testijakson aikana puhelimen näyttölasiin ilmestyi varsin syvä pieni naarmu, vaikka puhelinta käytettiin täysin normaalisti. Kyseessä saattaa olla normaalia pehmeämpää lasia, joka naarmuuntuu herkemmin.
Kuten tuttuun tyyliin Xiaomin muissa halvemmissa älypuhelimissa, myös Mi A2 Litessä näyttölasia kiertää kapea muovinen kaistale, joka tekee sauman laitteen kehyksen ja näytön lasin välille. Muovisen kaistaleen tarkoituksena on todennäköisesti estää lasin hajoaminen laitteen tippuessa. Allekirjoittaneen mielestäni kyseinen ratkaisu ei ole koskaan hyvä.
Puhelimen etuosassa valtaa pitää suuri 19:9-kuvasuhteen kosketusnäyttö, joka peittää noin 80 prosenttia koko laitteen etupinta-alasta. Xiaomi on päättänyt viedä Mi A2 Litessä näytön miltei laitteen yläreunaan asti, minkä vuoksi puhelimessa on myös tuttu näyttölovi. Näytön alareunaan Xiaomi on jättänyt reilun senttimetrin paksuisen kaistaleen. Näyttöloveen on asetettu yksi etukamera, puheluihin hyödynnettävä kuuloke sekä valoisuudentunnistin. Xiaomi Mi A2 Liten etuosan vasemmasta alakulmasta löytyy hieman erikoisesti LED-ilmoitusvalo.
Laitteen takaosa tuo mieleen monet muut Xiaomin tämän vuoden puhelimet. Vasemmasta yläkulmasta löytyy iPhone X -puhelimen innoittamana hieman ulkoneva kaksoiskamera, jonka keskeltä löytyy yksi LED-salamavalo. Takaosassa on myös sormenjälkilukija, Mi-logo sekä tietenkin Android Onen logo, sillä onhan kyseessä Android One -puhelin.
Xiaomi Mi A2 Liten oikeassa reunassa ovat äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on yksi luukku, jonka takaa löytyy paikka muistikortille sekä kahdelle SIM-kortille. Puhelimeen voi siis laittaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia ja muistikortin. Puhelimen yläreunassa on mikrofoni sekä Xiaomille tyypillinen infrapunalähetin. Yläreunasta löytyy myös perinteinen 3.5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunaan on sijoitettu yksi kaiutin, micro-USB-liitin sekä mikrofoni.
Näyttö
Xiaomi Mi A2 Lite on yhtiön ensimmäinen Android One -puhelin, jossa hyödynnetään lovinäyttöä. Puhelimessa on suurehko 5,84 tuuman Full HD+ -tasoinen näyttö, jonka resoluutio on 1080 x 2280 pikseliä. Tuumaa kohden on siis 432 pikseliä, joten kyseessä on kohtuullisen tarkka näyttö, josta on haastava erottaa yksittäisiä pikseleitä ainakaan paljain silmin. Näytössä on loven takia 19:9-kuvasuhde, joten kyseessä on hieman jo normaalia 18:9-kuvasuhdetta pidempi näyttö.
Omassa 200 euron hintaluokassaan näyttö sopii Mi A2 Lite -puhelimeen kuin nenä päähän. Kyseessä ei ole mikään markkinoiden parhaimmistoon lukeutuva, mutta ajaa kuitenkin hienosti asiansa. Näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan, minkä takia mustat sävyt eivät toistu aivan yhtä hyvin kuin AMOLED-näytöillä. Lisäksi näytön yksi heikkouksista on luettavuus auringonvalossa, jossa testijakson jälkeen jäi toivomisen varaa. Luettavuus sisätiloissa sekä ulkona on loistava, mutta suorassa auringonvalossa näytöstä selvää ottaminen on melkoista tihrustusta. Xiaomin mukaan näyttö kykenee 5000 nitin kirkkauteen.
Värintoistossa Xiaomi Mi A2 Lite on kohtalaisen hyvä. Näytön värit ovat tuttua alempaa hintaluokkaa, mutta värit taittuvat hieman liian kylmiksi, sillä itse pidän enemmän siitä, kun näytön värit ovat hieman lämpimämmät. Koska Xiaomi käyttää puhelimessa Android One -käyttöjärjestelmää, niin MIUI:sta tuttuja näytön värilämpötilan asetuksia ei puhelimesta löydy. Näytön värilämpötilaa ei siis ole mahdollista muokata helposti laitteen asetuksien kautta.
Näyttölovi on yksi puhuttaneimmista seikoista älypuhelimissa viimeisen parin vuoden ajan. Osa käyttäjistä kokee näyttöloven huonoksi seikaksi ja osa taasen pitää lovea ok-ratkaisuna, eivätkä välitä siitä juurikaan. Usein valmistajat antavat mahdollisuuden loven piilottamiseen ohjelmallisesti asettamalla lovea ympäröivät alueet mustiksi. Tällaiseen ratkaisuun myös Xiaomi on päätynyt kaikissa lovinäytöllisissä MIUI-käyttöliittymään perustuvissa älypuhelimissa. Valitettavasti Xiaomi Mi A2 Lite on Android One -puhelin, eli se on varusteltu täysin puhtaalla Android-käyttöjärjestelmällä, johon Google ei ole antanut mahdollisuutta asettaa tällaista asetusta mukaan puhelimen käyttöjärjestelmään.
Huomioitavaa Xiaomi Mi A2 Liten näytön osalta on myös se, ettei Xiaomi hyödynnä puhelimessa Gorilla Glass -lasia. Tästä syystä on helppo suositella näytön päälle laitettavaksi jonkinlaisen suojakalvon, joka pitää ikävät naarmut pois lasipinnasta.
Tekniikka ja suorituskyky
Tekniikan osalta Xiaomi Mi A2 Lite on hyvin lähellä viime vuoden Mi A1 -puhelinta. Tämä on mielestäni vain positiivinen asia, sillä onhan kyseessä lite-versio eikä Mi A1 -puhelimen seuraaja Mi A2. Suorituskyvystä on vastaamassa jo eläkkeelle joutava Qualcommin järjestelmäpiiri, johon on yhdistetty mukavat määrät RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa.
Laitteen sisuksissa hyrrää kahdeksanytiminen Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu kahdeksasta samanlaisesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa Xiaomi Mi A2 Litessä hoitaa Adreno 506. RAM-muistia Xiaomi on laittanut puhelimeen mallista riippuen joko 3 tai 4 gigatavua. Suomessa Xiaomi Mi A2 Liteä myydään 3 gigatavun RAM-muistilla ja 32 gigatavun tallennustilalla varusteltuna versiona sekä versiona, jossa on 4 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennustilaa. Testiin päätynyt versio oli näistä muistirikkaampi. Suuremmassa 64 gigatavun versiossa on vakiona kuluttajan käytettävissä 53 gigatavua sisäistä tallennustilaa, sillä järjestelmä vie oletuksena 8,7 gigatavua ja mukana tulevat sovellukset 2,4 gigatavua.
Jos kuitenkaan puhelimen tarjoama sisäinen tallennustila ei tunnu riittävän, niin Xiaomi Mi A2 Lite -puhelimeen on mahdollista asettaa milloin vain muistikortti, joka voi olla jopa 256 gigatavun suuruinen. Puhelin myös varusteltu kahdella SIM-korttipaikalla, mutta muistikortti ei vie näistä toista paikkaa. Xiaomi Mi A2 Lite tukee siis samanaikaisesti kahta SIM-korttia sekä yhtä muistikorttia. Tämänkaltainen ratkaisu on tuttu alemman hintaluokan puhelimista, ja mielestäni mahdollisimman monipuolinen korttitelakka on paras vaihtoehto älypuhelimeen.
Suorituskyvyltään Xiaomi Mi A2 Lite ei siis ole mikään täydellinen, vaikka hintaluokassaan hyvä. Snapdragon 625 on kieltämättä jo varsin vanha järjestelmäpiiri, joka nähtiin useissa keskihintaluokan puhelimissa vuoden 2017 aikana, mutta vuoden 2018 aikana sen käyttö on vähentynyt. Snapdragon 625 on edelleen kuitenkin hyvin kyvykäs. Kun se on pakattu edulliseen 200 euron hintaluokkaan, niin Xiaomia ei järjestelmäpiirin valinnasta voi oikein moittia. Ajoimme testijakson aikana SuomiMobiilin suorituskykytestien repertuaariin kuuluvat testit. Alla olevasta taulukosta Xiaomi Mi A2 Liten saamia pisteitä on mahdollista verrata Xiaomi Redmi Note 5- sekä Nokia 6.1 -puhelimien vastaaviin pisteisiin. Molemmat puhelimet perustuvat Qualcommin tuoreimpiin Snapdragon 600 -sarjan keskihintaluokan järjestelmäpiireihin. Taulukosta on mahdollista nähdä, että tekniikka on kehittynyt parissa vuodessa hieman, mutta erot Snapdragon 625- sekä Snapdragon 630 -järjestelmäpiirien välillä on varsin pienet.
Xiaomi Mi A2 Lite (SD625) | Xiaomi Redmi Note 5 AI (SD636) | Nokia 6.1 (SD630) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 79 066 pistettä | 114 964 pistettä | 90 510 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 881 pistettä | 1327 pistettä | 880 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 4410 pistettä | 4904 pistettä | 4168 pistettä |
PCMark 2.0: | 4838 pistettä | 5845 pistettä | 4986 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 13 816 pistettä | 19 784 pistettä | 16 986 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 13 378 pistettä | 20 724 pistettä | 18 572 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 15 603 pistettä | 17 075 pistettä | 13 078 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 478 pistettä | 931 pistettä | 823 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 392 pistettä | 794 pistettä | 714 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2047 pistettä | 2358 pistettä | 1764 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Suorituskyvyn osalta Xiaomi Mi A2 Lite on hyvällä tasolla verrattuna 199 euron puhelimiin, joita Suomessa myydään. Puhelin toimii saumattomasti normaaleissa jokapäiväisissä toimissa, kuten netin selailussa, kuvaamisessa, sosiaalisen median seuraamisessa sekä puhumisessa. Myöskin pelaaminen onnistuu puhelimella, vaikka joitakin hidasteluja on mahdollista havaita.
Akunkesto
Akunkeston osalta Xiaomi Mi A2 Lite on loistavalla tasolla. Puhelimesta löytyy suuri 4000 milliampeeritunnin akku, joka takaa parhaimmassa tilanteessa jopa kahden päivän akunkeston. Suurin syy hyvään akunkestoon on puhelimen sisältämä energiatehokas Qualcomm Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, jota on hyödynnetty lukuisissa Xiaomin puhelimissa, kuten viime vuoden Xiaomi Mi A1 -mallissa.
Laitteen mukana toimitetulla laturilla suuren 4000 milliampeeritunnin akun saa ladattua täyteen reilussa 2 tunnissa. Xiaomi Mi A2 Liteä ei ole mahdollista ladata siis kovin vikkelästi, mutta omassa hintaluokassaan latausnopeudet ovat perustasoa.
Puhelimen suurata akkua ladataan hyödyntäen jo varsin vanhaa micro-USB-latausliitintä. Mielestäni jopa 200 euron puhelimissa pitäisi löytyä USB-C-tyypin latausliitin, sillä se olisi nykyaikaisempi. Puhelimen mukana tulee 5V/2A-laturi, joka lataa laitteen varsin hitaasti täyteen.
Kamerat
Suuri yllätys ei varmasti ole, että myös Xiaomi Mi A2 Litestä löytyy kaksoiskamera, sillä kaksoiskamera ovat jatkuvasti suositumpia myös alemmassa hintaluokassa. Lisäksi Xiaomin Mi A -malliston puhelimissa on aina ollut kaksoiskamera, joten on luonnosta, että sellainen on myös Mi A2 Litessä.
Kaksoiskamera koostuu yhdestä 12 megapikselin sensorista, jossa on f/2.2-aukko ja 1,25μm pikselikoko sekä toisesta 5 megapikselin sensorista, jossa on f/2.2-aukko ja 1.12μm pikselikoko. Suurempaa sensoria käytetään jatkuvaan kuvaamiseen ja toinen 5 megapikselin sensori on tarkoitettu ainoastaan bokeh-kuvia varten. Kaksoiskameran kaverina on myös yksi LED-salama, joka tuo mukavasti lisää valoa varsinkin hämäräkuvauksessa. Xiaomi Mi A2 Liten etupuolelta löytyy yksi 5 megapikselin selfie-kamera, jossa on f/2.0-aukko. Etukamera ajaa asiansa, vaikka se ei ole mikään markkinoiden tarkin.
Pääkameran kuvanlaatu on hyvä normaalissa päivänvalossa, sillä kuvat ovat mielestäni teräviä sekä luonnollisen värisiä. Kuvauksen osalta Xiaomi Mi A2 Lite on allekirjoittaneen mielestä hyvällä tasolla omassa hintaluokassaan. Muotokuvatilassa Xiaomi Mi A2 Lite onnistuu kuvaamaan bokeh-kuvia, joissa hyödynnetään laitteen 5 megapikselin kameraa. Ominaisuus tuntui toimivan varsinkin hyvässä valaistuksessa, kun kuvattavan kohteen ääriviivat oli helppo havaita. Hieman hämärässä muotokuvissa kohteen ääriviivojen havainnoinnissa oli huomattavissa häiriöitä. Alla on muutamia otoksia, jotka on taltioitu Xiaomi Mi A2 Liten kaksoiskameralla.
Vaikka Xiaomi Mi A2 Lite on Android One -puhelin, niin Xiaomi hyödyntää pitkälti täysin samaa kamerasovellusta kuin yhtiön MIUI-puhelimissa. Kamerasovellus on siis jo varsin tuttu, eikä tähän ole tehty suuria muutoksia. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Kamera tarjoaa myös lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, neliö, muotokuva tai manuaalitila. Valitettavasti Mi A2 Liten manuaalitila tarjoaa varsin heikot säätömahdollisuudet. Kamerassa voi manuaalisesti säätää ISO-arvoa ja valkotasapainoa, mutta esimerkiksi tarkennuksen säätäminen ei ole mahdollista.
Android One
Xiaomi Mi A2 Lite on yksi harvoista Xiaomin älypuhelimista, joissa hyödynnetään Googlen Android One -käyttöjärjestelmää. Android One on puhdas Android-versio, jossa ei ole suuria valmistajan omia muutoksia, vaan lähes kaikki on juuri niin kuin Google on suunnitellut. Lisäksi Android One -puhelimet tulevat saamaan nopeasti tietoturvapäivityksiä sekä suurempia Android-versioita. Testiin saapunut Xiaomi Mi A2 Lite oli testijakson lopussa varusteltu Android 8.1 Oreolla, jossa oli 5. elokuuta Googlen julkaisemat tietoturvakorjaukset. Todennäköisesti puhelin päivitetään loppuvuoden aikana Android 9.0 Pie -versioon.
Puhelimesta löytyvä Android on siis Googlen luomus, jossa on ainoastaan Xiaomin pari omaa sovellusta. Yksi tärkeimmistä on Xiaomin oma kamerasovellus. Lisäksi laitteessa on sovellukset Mi Remote, Mi Drop, Tiedostonhallinta sekä Palaute. Näiden lisäksi puhelimesta löytyy Googlen kehittämät vakiosovellukset.
Mielestäni yksi parhaimmista Xiaomin tarjoamista sovelluksista on Mi Remote, joka takaa puhelimesta löytyvän infrapunalähettimen toimivuuden. Puhelinta voidaan hyödyntää tämän sovelluksen avulla kauko-ohjaimena muun muassa televisioille, ilmastointilaitteille, tuulettimille, älyboxeille, A/V-vastaanottimille, DVD-soittimille, projektoreille sekä kameroille. Allekirjoittaneen mielestä infrapunalähetin yksi älypuhelimen vakiovarusteiden ulkopuolella olevan hyötyominaisuus. Infrapunalähetintä ei löydy läheskään kaikista Suomessa myytävistä älypuhelimista saatika noin 200 euron puhelimesta.
Monet älypuhelin valmistajat ovat viimeisen vuoden aikana julkaisseet Android One -puhelimia. Android Onen idea on tarjota puhdas Android-kokemus ja sinällään se on myös loistava ajatus. Mutta voiko Android One olla myös heikkous? Mielestäni vastaus on kyllä. Viimeisen vuoden aikana esimerkiksi näyttölovet, eli notchit ovat kasvattaneet suosiotaan, joka jakaa älypuhelimien käyttäjät kahteen lohkoon. Toiset tykkäävät ja toiset eivät. Monesti valmistajat ovat tarjonneet mahdollisuuden poistaa näytön lovi asettamalla lovea ympäröivät alueet täysin mustiksi. Android One ei kuitenkaan tähän taivu, sillä puhdas Android ei tarjoa tällaisia ominaisuuksia, eikä valmistaja voi lisätä ominaisuutta pilaamatta Android Onen ideaa. Lisäksi on myös monia muita kohtia, joissa Android One ei ole vahvoilla. Yksi näistä on Mi A2 Liten kohdalla havaittu näytön värilämpötilan puuttuvat säätömahdollisuudet.
Android One voi olla myös jossain tapauksessa heikkous, vaikka siinä on paljon hyvää. Älypuhelimet kuitenkin kehittyvät, mutta pysyykö vakio Android enää kehityksen perässä vaaditussa tahdissa? Tämän takia valmistajat tyytyvät usein omiin Android-versioihin, joihin on lisätty juurikin puhelimelle kustomoituja ominaisuuksia.
Yhteenveto
Xiaomi Mi A2 Lite osoittautui testijakson aikana todella päteväksi älypuhelimeksi 200 euron hintaluokassa. Puhelimessa tuntui olevan varsin vähän heikkouksia, mutta erityisesti positiivisia puolia oli helppo löytää. Kokonaisuutena kyseessä on kyllä todella loistava älypuhelin Suomen markkinoilla.
Testijakson aikana tykästyin erityisesti puhelimen suureen akkuun, suuriin muisteihin, puhtaaseen Android-kokemukseen sekä infrapunalähettimeen. Lisäksi näyttö tuntui olevan todella hyvä, vaikka näyttölovelle ei löytynyt asetuksista piilotusmahdollisuutta. Huonona puolena voidaan myös pitää vanhaa micro-USB-liitintä, joka allekirjoittaneen puolesta saisi jo kadota kaikista älypuhelimista.
Suomessa Xiaomi Mi A2 Lite on saatavilla kolmessa värissä, jotka ovat perinteinen musta, kultainen sekä tyylikkään sininen. Tarjolle on tuotu kaksi muistiversiota, joista halvempi 3 gigatavun RAM-muistilla ja 32 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltu versio maksaa 199 euroa ja kalliimpi 4 gigatavun RAM-mustilla ja 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltu versio maksaa 249 euroa. Erityisesti on helppo kuvitella, että edullisempi versio olisi loistava vaihtoehto, sillä 199 eurolla puhelin tarjoaa paljon ominaisuuksia, joista suurimmat valttikortit ovat puhdas Android-kokemus sekä suuri akku. Suomessa Xiaomi Mi A2 Lite on ostettavissa Verkkokauppa.comin kautta, Jimm’sin verkkokaupasta sekä Xiaomi Suomen oman verkkokaupan kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Suuri akku
- Snapdragon 625 on kyvykäs
- Paljon muistia
- Dual-SIM ja muistikorttipaikka
- Puhdas Android One -käyttöjärjestelmä
- Infrapunalähetin
- Nopea sormenjälkilukija
- Hintaluokassaan erinomainen näyttö
- Edullinen hinnoittelu myös Suomessa
Huonoa
- Lovinäyttöä ei ole mahdollista piilottaa
- Vanha micro-USB-liitin
- Osittain muovinen rakenne (varauksin)