ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Pad 5 – hyvä tabletti median kuluttamiseen

Xiaomi Pad 5

Xiaomi ei ole ollut globaaleilla tablettimarkkinoilla vielä aikaisemmin, mutta tänä vuonna sekin nähtiin. Suomessa Xiaomi toi syksyn aikana myyntiin uuden Xiaomi Pad 5 -tabletin, joka on yrityksen näkemys siitä, millainen Android-tabletin pitäisi olla. Kyseessä ei ole edullinen tabletti, eikä myöskään kaikista kallein, joten se asettuu sopivasti tablettien keskiluokkaan.

Xiaomi Pad 5 -tabletin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat 11-tuumainen IPS LCD -näyttö, neljä kaiutinta, 8720 milliampeeritunnin kokoinen akku sekä Qualcommin parin vuoden takainen Snapdragon 860 -järjestelmäpiiri. Tablettiin on laitettu myöskin 13 megapikselin tasoinen takakamera sekä Android 11 -käyttöjärjestelmä. Myös Xiaomin oma MIUI 12.5 -käyttöliittymä on optimoitu suuremmalle näytölle. Suomessa Xiaomi Pad 5 on saatavilla 399 euron hintaan ja tarjolla on ainoastaan harmaa Cosmic Gray -väriversio.

SuomiMobiilissa Xiaomi Pad 5 -tablettia on testattu pidemmän aikaa ja nyt on aika tarkastaa arvostelun muodossa, mihin tabletista todellisuudessa onkaan. Tulemme tarkastelemaan muun muassa tabletin rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa sekä ohjelmistoa. Alapuolella on listattuna vielä erikseen tabletin kaikki tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi Pad 5 (21051182G)
Mitat: 254.69 x 166.25 x 6.85 mm
Paino: 511 g
Rakenne: alumiinikehys / muovi takana / lasi edessä
Näyttö: 11 tuumaa / 2560x 1600 / 16:10-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz / 500 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 860 (1x 2.96 GHz Cortex-A76 & 3x 2.42 GHz Cortex-A76 & 4x 1.78 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Adreno 640
Muisti: 6 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 3.1)
Takakamera: 13 megapikseliä + LED-salama
Etukamera: 8 megapikseliä
Akku: 8720 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + MIUI for Pad 12.5 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: 33 watin pikalataus (22.5W laturi mukana)
Liitännät: USB-C
Ääni: Neljä kaiutinta / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi
Värit: Cosmic Gray / Pearl White
Hinta: 399 € (6 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Xiaomi Pad 5:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa uutuustabletin suuressa valkoisessa myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti pitkälti samanlainen kuin Xiaomin puhelimien myyntipakkaukset. Myyntipakkauksen etupuolta koristaa Xiaomi Pad 5 -logo sekä Dolby Vision Atmos -logo. Myyntipakkauksen takaosasta selviää tabletin väri- ja muistiversio sekä muut vaadittavat tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse tabletti muoveihin käärittynä. Tabletin alapuolelta löytyy pieni pahvitasku, jossa on tabletin käyttöopas ja turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalla on erillisen pahvitasanteen jälkeen vielä yksi pahvilaatikko, jossa on laturi ja USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Xiaomi toimittaa mukana 22,5 watin tehoisen pikalaturin.

Xiaomi Pad 5:n myyntipakkaus on pitkälti juuri sellainen kuin mitä voikin odottaa. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta ei mitään ylimääräistä. Tabletille on ostettavissa erikseen suojakuoret tai kosketusnäyttökynä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Xiaomi Pad 5 ei tarjoa tablettikategoriassa mitään mullistavaa, mutta Xiaomi on panostanut laadukkaaseen viimeistelyyn. Tabletti on valmistettu alumiinista sekä muovista, joten kyseessä on ainakin kulutusta kestävä laite. Globaalisti tabletista on julkaistu kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen Pearl White sekä harmaa Cosmic Gray. Suomessa myydään pääasiassa harmaata versiota, joka saatiin myöskin testiin.

Käsituntumalta Xiaomi Pad 5 on erittäin miellyttävä, sillä henkilökohtaisesti tykkään tabletin mattapintaisesta alumiinikehyksestä. Lisäksi Xiaomi on tehnyt takaosan muovipinnasta mattapintaisen, joka on selvästi parempi valinta kuin kiiltävä pinta. Testijakson aikana havaitsin takaosan muovipinnan keräävän silti jonkin verran sormenjälkiä, jotka oli varsin vaikea saada pois pyyhkimällä. Muovipinta ei kuitenkaan testijakson aikana suuremmin naarmuuntunut, mikä oli erittäin positiivista huomata. Xiaomi Pad 5 -tabletin näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin on laitettu ohut muovikaistale, joka ei mielestäni ole kovin suuri miinus tabletissa.

Muotoilun osalta Xiaomi Pad 5 ei tarjoile siis mitään ihmetyksiä, vaan siitä on suunniteltu perusvarma suoriutuja. Muotoiluun on tuotu hieman yrityksen puhelimista tuttua ilmettä, joten laitteen havaitsee nopeasti Xiaomin tekemäksi. Tabletin mitoiksi on ilmoitettu 254,7 x 166,3 x 6,9 millimetriä, joten kyseessä on kookas laite, mutta ei mitenkään erityisen suuri tablettien mittasuhteissa. Painoa tabletille on saatu myös kohtalaiset 511 grammaa. Tablettia pystyy vielä hyvin pitämään kahdella kädellä Netflixia katsellessa, mutta mieluummin sen laittaa kuitenkin jotain vasten nojaamaan.

Xiaomi Pad 5 on myös laadukas. Se ei päästä mitään natinoita tai anna suuremmin periksi sitä käsien välissä taivuteltaessa. Tämä on laadukkaiden materiaalivalintojen ansiosta. Valitettavasti Xiaomi ei ole saanut tablettiin mitään rakenteellisia erikoisuuksia, kuten vedenkestävyyttä. Toki vedenkestävyys on vain harvojen tablettien ominaisuus, joten sitä ei voida pitää miinuksena. Testijakson aikana tabletin näyttölasiin ei tullut mitään huomattavia naarmuja, vaan se tuntui kestävän käyttöä normaalisti. Lisäksi näyttölasissa on likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa siitä nopeasti pois.

Tabletin etuosassa valtaa pitää kookas näyttöpaneeli ja se vie pinta-alasta noin 83 prosenttia. Näytössä on kauttaaltaan noin senttimetrin paksuiset kehykset ja näytön kulmat Xiaomi on pyöristänyt vastaamaan tabletin kulmia. Etuosan vasempaan reunaan Xiaomi on laittanut yhden etukameran, mutta mitään muuta ei tabletin etuosassa ole.

Xiaomi on on pyrkinyt tuomaan tabletin takaosaan hieman yhtiön puhelimistakin tuttua muotoilua, mikä nähdään hieman ulkonevassa kamera-alueessa. Takaosan oikeassa yläkulmassa on laatikkomainen kamera-alue, jossa on yksi kamerasensoria sekä kaksois-LED-salamavalo. Lisäksi kamera-alueessa on teksti ”AI Camera”. Kamera-alueessa näyttää olevan myös paikka toiselle kameralle, mutta sellaista ei ole. Ympyrään on laitettu vain teksti ”13 MP”, jolla viitataan kameran tarkkuuteen. Tabletin takaosassa nähdään myös Xiaomin logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Tabletin yläreunaan Xiaomi on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet, kaksi mikrofonia sekä langattoman magneettisen latauspaikan kynää varten. Xiaomi Pad 5:n alareunassa on ainoastaan pogo-liitäntä, jonka avulla on esimerkiksi näppäimistö suojakuori on laitteeseen mahdollista liittää. Laitteen vasemmassa reunassa on virtapainike, kaksi kaiutinta sekä yksi mikrofoni. Oikeassa reunassa on myös kaksi kaiutinta, mikrofoni sekä USB-C-liitäntä. Xiaomi ei ole laittanut tabletin Suomessa myytävään versioon mobiiliverkkoyhteyksiä, joten SIM-korttiluukkua ei löydy. Tämän takia myöskään muistikorttipaikkaa ei ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on osa-alue, johon Xiaomi on panostanut tabletissa, sillä kyseessä on kookas 11 tuuman paneeli. Näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan, eikä mukaan ole saatu laadukkaampaa OLED-paneelia. Onneksi myös LCD-näytöt voivat olla hyviä ja mielestäni toteutus riittää Xiaomi Pad 5 -tabletissa. Näytössä on tarkka WQHD+ -tarkkuus (2560 x 1600), 16:10-kuvasuhde sekä 10-bittinen värintoisto. Näyttöön on laitettu myös korkea 120 hertsin virkistystaajuus sekä Xiaomi lupaa 500 nitin maksimikirkkauden.

Xiaomi Pad 5:n näyttö tuntui testijakson aikana olevan hyvä, mutta mielestäni OLED-näyttö on Android-tableteissa selvästi parempi. Android-tabletit on suunnattu median kuluttamista varten, joten näytön pitäisi olla myös erinomainen. LCD-näyttö ei pysty näyttämään yhtä syviä tummia sävyjä kuin OLED-näytöt, minkä huomaa selvästi esimerkiksi elokuvia tai sarjoja katsellessa. Yleisesti värintoisto on kuitenkin hyvällä tasolla, joten mistään kovin huonosta näytöstä ei ole kyse. Se on myös mukavan tarkka ja 120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavan.

Tabletilta löytyy tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten Xiaomi Pad 5:lla pystyy katsomaan suoratoistopalveluissa Full HD -tasoista sisältöä ja HDR-teknologioiden pitäisi olla käytössä. Testijakson aikana oli kuitenkin huomattavissa, että ainakaan Netflix ei vielä ole lisännyt tukea tabletille. Tämän takia Xiaomi Pad 5:lla pystyy katsomaan vain HD-tasoista epätarkkaa sisältöä ja HDR-ominaisuudet eivät ole käytössä. Kyseessä on mielestäni valtava puute ihan missä tahansa Android-tabletissa.

Xiaomi on laittanut näyttöön tuen lisäksi Dolby Vision -tekniikalle, joka tekee väreistä aikaisempaa luonnollisimmat ja selkeämmät. Näyttö tukee lisäksi erikseen myytävää kosketusnäyttökynää, jonka toimivuutta ei valitettavasti testijakson aikana ei päästy testaamaan. Kokonaisuudessaan Xiaomi Pad 5:n näyttö tuntui hyvältä, vaikka mistään markkinoiden parhaimmasta ei tällä kertaa ole kyse.

Teknisesti Xiaomi Pad 5 on yksi parhaimmista Android-tableteista hintaluokassaan, vaikka mitään tuoreimpia tekniikoita ei laitteesta löydy. Xiaomi käyttää tabletissa Qualcommin tänä vuonna julkaisemaa Snapdragon 860 -järjestelmäpiiriä, joka on käytännössä vain uudelleen nimetty versio vuonna 2019 julkaistusta Snapdragon 855 -järjestelmäpiiristä. Edelleen tarjolla on siis hyvää suorituskykyä, mutta mitään Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin kaltaista ei kannata odottaa.

Snapdragon 860 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se rakentuu yhdestä 2,96 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76 (Kryo 485) -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Cortex-A76 (Kryo 485) -ytimestä sekä neljästä 1,78 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A55 (Kryo 485) -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 640. Kyseessä on siis varsin normaali järjestelmäpiiri, mutta Suomessa myytävästä Xiaomi Pad 5 -tabletista ei löydy tukea mobiiliverkkoyhteyksille.

Xiaomi tarjoilee tabletista kahta muistiversiota, jotka ovat 6 + 128 gigatavua ja 6 + 256 gigatavua. Tabletin RAM-muisti perustuu LPDDR4X-standardiin ja tallennustila UFS 3.1 -standardiin. Muistit riittävät siis mainiosti suurimmalle osalle tabletin kohderyhmästä, eikä niiden loppumista tarvitse pelätä. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei Xiaomi Pad 5 tarjoile, joten käyttäjien on tyydyttävä ainoastaan pilvitallennustiloihin sisäisen muistin loppuessa.

Suorituskyky Snapdragon 860 -järjestelmäpiirissä on vielä tänäkin päivänä hyvä ainakin Android-tabletille. Ajoimme Xiaomi Pad 5 -tabletissa läpi testijakson aikana tutut suorituskykytestit, joiden perusteella suorituskyky pääsi jopa hieman yllättämään. Suorituskyky vastaa monia parin vuoden takaisia Android-huippupuhelimia. Alapuolella on muutamia kuvakaappauksia, joissa näkyy suorituskykytestin tuloksia.

Testijakson aikana itse koin Xiaomi Pad 5:n suorituskyvyn riittäväksi kaikissa käyttötilanteissa, joissa itse Android-tabletteja käytän. Suorituskyvyn kanssa ei ollut ongelmia esimerkiksi YouTube-videoita katsellessa tai muussa median kulutuksessa. Sovellukset käynnistyivät ongelmitta ja niiden välillä vaihtelu oli sulavaa. Myöskin pelaamiseen suorituskyky riittänee varmasti, mutta sitä ei testijakson aikana kokeiltu. Suorituskyky riittää varmasti monille, jotka ovat uutta Android-tablettia hankkimassa.

Xiaomi on panostanut tabletissa vahvasti äänentoistoon, mikä on myös toivottua viihdekäyttöön suunnatulta Android-tabletilta. Xiaomi Pad 5 pitää sisällään yhteensä neljä kaiutinta, jotka tarjoavat tuen Dolby Atmos -tekniikalle. Lisäksi kaiuttimet ovat saaneet Hi-Res Audio -sertifikaatin. Xiaomi lupaa kaiuttimien tarjoavan lippulaivatason ja elokuvamaisen stereoäänentoiston laitteen ollessa pysty- tai vaaka-asennossa.

Testijakson aikana äänentoiston todettiin olevan kaiuttimien kautta hyvällä tasolla ja esimerkiksi elokuvien äänet toistuivat erinomaisesti. Lisäksi musiikin kuuntelu kaiuttimien kautta oli miellyttävää. Kaiuttimista saa myös todella paljon ääntä irti. Jos kuitenkaan ei halua käyttää tabletin omia kaiuttimia, niin siinä tapauksessa laitteeseen voi yhdistää Bluetooth 5.0 -yhteyden avulla langattomat kuulokkeet. Tabletin luvataan tarjoavan aikaisempaa parempi Hi-Res Audio -kokemus myös langattomasti.

Kuten aikaisemmin on todettu, niin Xiaomi Pad 5 ei tarjoa Suomessa tukea mobiiliverkoille, vaan tyytyminen on Wi-Fi-yhteyksiin. Tätä voidaan pitää jonkinlaisena puutteena, erityisesti jos etsinnässä olisi mobiiliverkkoyhteydet tarjoava tabletti. Tablettiin ei ole myöskään saatu GPS-tukea, mikä on mielestäni jo ikävä puute, sillä sellainen löytyy monista selvästi edullisemmista tableteista.

Akunkesto ja lataus

Akunkestosta on vastaamassa suuri 8720 milliampeeritunnin akku, joka takaa Xiaomi Pad 5:lle erinomaisen akunkeston. Omassa käytössäni akku kestää jopa viikon verran ilman lataamista, jos tablettia käytetään esimerkiksi yhden tai kahden tunnin mittaisen videon katseluun päivässä. Toki jos tablettia käyttää selvästi enemmän, niin silloin akun saa varmasti loppumaan nopeammin.

Hyvästä akusta on siis kyse ja se riittää pitkälle ilman jatkuvaa lataamista. Xiaomi Pad 5 tukee myös nopeaa 33 watin pikalatausta, mutta sellaista ei toimiteta laitteen mukana. Xiaomi toimittaa tabletin ostajille 22,5 watin tehoisen pikalaturin, jonka avulla pystyttiin testaamaan tabletin latausnopeus. Alapuolelta olevasta kuvaajasta näkee hyvin kuinka nopeasti mukana toimitettava laturi tabletin lataakaan.

Tabletin akun latausnopeus mukana toimitettavalla 22,5 watin pikalaturilla.

Xiaomi Pad 5:n suuri akku latautuu tyhjästä täyteen 125 minuutissa, eli reilussa kahdessa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 27 prosenttia ja tunnin kohdalla saavutetaan 53 prosentin varaustaso. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vasta 105 minuutin kuluttua. Mistään kovin nopeasta pikalatauksesta ei tällä kertaa ole kyse, mutta ottaen huomioon suuren akun, niin ei lataus ole liian hidas.

Mielestäni tabletin lataukseen 22,5 watin tehoinen laturi on riittävä, sillä tablettia pystyy lataamaan helposti myös esimerkiksi videoita katsellessa samalla. Tablettia pystytään lataamaan USB-C-liittimen kautta, eikä Xiaomi Pad 5 tarjoaa tukea langattomalle lataukselle tai esimerkiksi käänteiselle langattomalle lataukselle.

Kamerat

Android-tabletit eivät ole koskaan olleet tarkoitettu kuvaamiseen, mutta nyt Xiaomi on laittanut uutuustablettiinsa jopa 13 megapikselin tasoisen takakameran. Kameran kaverina on kaksois-LED-salamavalo, joka helpottaa kuvaamista heikossa valaistuksessa. Koska kyseessä on tabletti, eikä mikään huippupuhelin, niin kameroilta ei kannata odottaa ihmeitä.

Takakamera tuntuu kuitenkin olevan yllättävän kyvykäs ainakin hyvässä valaistuksessa. Kamerassa on f/2.0-aukolla varusteltu linssi, mutta oikeastaan mitään muuta ei ole virallisesti Xiaomin toimesta kerrottu. Kuitenkin hieman syvemmälle mentäessä huomataan Xiaomin käyttävän varsin edullista OmniVisionin kehittämää OV13B10-sensoria, jossa on 1/3,06 tuuman kenno sekä 1,12 µm pikselikoko.

Itselleni kamerat eivät ole millään tasolla tärkeä ominaisuus tabletissa, eikä niitä oikeastaan koskaan tule käytettyä. Xiaomi Pad 5:n kameralla otettiin muutamia testikuvia, joiden perusteella kuvista saadaan hyvälaatuisia hyvässä valaistuksessa ja heikommassa valossa kuvat ovat selvästi tummempia ja epätarkempia. Kamera on kuitenkin riittävä varmasti monille satunnaiseen kuvailuun. Alapuolella on muutamia Xiaomi Pad 5:n takakameralla taltioituja kuvia.

Etuosan kameran tarkkuus yltää 8 megapikseliin ja Xiaomin mukaan siinä on myös f/2.0-aukolla varusteltu linssi. Kyseessä on myöskin OmniVisionin valmistama sensori ja tällä kertaa kyseessä on OV8856-mallikoodia kantava sensori. Kamerasensori tarjoaa 1/4” sensorikoon ja 1,12 µm pikselikoon. Automaattitarkennusta ei etukamerassa ole. Testien perusteella etukamera on tarpeeksi kyvykäs esimerkiksi videopuheluihin, mutta mihinkään selfiekuvaamiseen sitä ei ole tarkoitettu.

Xiaomi Pad 5 -tabletilla pystytään kuvaamaan myöskin videokuvaa, sillä takaosan kamera tukee jopa 4K 30 fps -kuvausta. Testien perusteella takakameran videokuvaus on laadultaan hyvällä tasolla, mutta mitään ihmeitä ei kannata odottaa. Kuten peruskuvaamisen kanssa, niin myöskin videokuvaus on satunnaisesti kuvaajille tarpeeksi hyvä. Etuosan kameralla onnistuu korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvaus.

Tablettiin Xiaomi on laittanut mukaan myöskin yhtiön puhelimista tutun kamerasovelluksen, joka on yleisilmeeltään selkeä ja käytännöllinen. Kamerasovellukseen on tehty joitakin muutoksia, jotta se olisi aikaisempaa paremmin käytettävissä suuremmalla näytöllä. Esimerkiksi laukaisinpainike, kameran vaihtopainike sekä edellisien kuvien painike on siirretty oikeaan reunaan. Alareunasta löytyy karusellimainen ominaisuusvalitsin ja yläreunassa on tuttuun tyyliin asetukset salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle sekä valikosta löytyy enemmän erilaisia säätöjä.

Kamerasovellus ei ole aivan yhtä monipuolinen kuin Xiaomin puhelimissa, sillä monet kuvaustilat on karsittu. Mukana on kuitenkin kaikki peruskäyttöön tarvittava. Testijakson aikana kamerasovellus tuntui toimivan hyvin ja ongelmitta. Kuvien ottaminen oli nopeaa ja tabletti pystyi prosessoimaan kuvat hetkessä. Toisinaan oli havaittavissa pientä viivettä erityisesti kuvaustilojen välillä siirtyessä, mikä ei ollut ainakaan allekirjoittaneen mieleen.

Käyttöjärjestelmä

Yksi suurimmista ongelmista monissa Android-pohjaisissa tableteista löytyy itse Androidista. Android on pohjimmiltaan ollut aina hyvin huonosti optimoitu suuremmille näytöille ja monet sovelluksetkin on edelleen optimoitu pienemmille kosketusnäytöille. Xiaomi Pad 5 tarjoaa oletuksena Android 11 -käyttöjärjestelmän, jonka päällä hyrrää Xiaomin oma tableteille optimoitu MIUI 12.5 -käyttöliittymä (MIUI for Pad).

Valitettavasti Xiaomi Pad 5 ei tuo mukanaan minkäänlaista päivityslupausta, vaan päivityksiä voi odottaa tulevan, jos on tullakseen. Todennäköisesti Xiaomin tavoitteena on tarjota ainakin tuorein Android 12 -päivitys tabletille tulevaisuudessa. Testijakson aikana laite sai pari päivitystä, joista tuoreimman mukana toimitettiin Googlen lokakuussa 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvan osalta Xiaomi Pad on siis edelleen hyvällä tasolla.

Xiaomi kertoo tehneensä MIUI-käyttöliittymään paljon erilaisia optimointeja suurta näyttöä varten. Xiaomi tarjoaa tabletissa esimerkiksi aikaisempaa paremmin jaetun näytön näkymän ja ikkunoita voi myös avata mini-ikkunoiksi toisten sovelluksien päälle. Lisäksi tabletteihin on tuotu sovellusvalikko, joka on monipuolisempi. Suurta näyttöä ajatellen Xiaomi on myös optimoinut sovellusvalikon paremmaksi ja samalla yhtiön monet omat sovellukset näyttävät enemmän sisältöä kerralla suurella näytöllä.

Itse tykkäsin Xiaomin optimoinneista MIUI 12 -käyttöliittymässä, sillä nyt Androidista saa paljon enemmän irti suuremmalla näytöllä. Erikoisesti Xiaomi oli ottanut myös hieman oppia Applelta, sillä heti aloitusnäytössä on esillä sovelluspalkki, joka on kuin kopioitu Applelta. Hyviä toteutuksia kannattaakin kopioida, eikä se ole mielestäni ongelma. Monella tavalla MIUI for Pad on kuitenkin täysin samanlainen kuin puhelimilla, joten kokemus on tuttu ja monipuolinen.

Testijakson aikana itse en havainnut ohjelmistossa suurempia ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti. Vaikka Xiaomi on nähnyt paljon vaivaa käyttöliittymän optimoinnissa, niin edelleen olen sitä mieltä, että Googlen täytyisi tehdä parannuksia käyttöjärjestelmään, jotta Android-tabletit pystyisivät kilpailemaan myös tuottavuuden näkökulmasta Applen iPadin kanssa. Monet sovellukset ovat erittäin huonosti optimoitu suurille näytöille, joten Android-tabletit ovat pääasiassa vain Netflixin, YouTuben sekä muiden palveluiden katsomista varten.

Yhteenveto

Xiaomi Pad 5 on mielenkiintoinen Android-tabletti, joka tarjoaa teknisesti hyviä toteutuksia, mutta ei kuitenkaan mitään mullistavaa Android-tablettien kategoriassa. Xiaomi Pad 5 tarjoaa omassa hintaluokassaan kuitenkin mukavan kattauksen premium-tason ominaisuuksia, eikä kilpailu Android-tablettien kategoriassa ole tällä hetkellä kovinkaan suuri.

Testijakson aikana tykästyin Xiaomi Pad 5 -tabletissa laadukkaaseen ja jopa jokseenkin tyylikkääseen rakenteeseen. Lisäksi tablettiin on saatu yllättävän laadukas LCD-näyttöpaneeli, jonka tarkkuus on hyvällä tasolla sekä 120 hertsin virkistystaajuus tekee siitä sulavan. Snapdragon 860 -järjestelmäpiiri antaa laitteelle mukavasti potkua ja samalla neljä sisäänrakennettua kaiutinta tuottavat täyteläisen ja voimakkaan äänikokemuksen. Xiaomi Pad 5:n vahvuuksiksi voidaan luetella myös loistava akunkesto sekä asiansa ajavat kamerat. Xiaomi on mielestäni onnistunut myös optimoimaan MIUI-käyttöliittymän hyvin suuremmalle näytölle.

Xiaomi Pad 5 -tablettiin on saatu myös muutama erikoinen heikkous, joista suurin on mielestäni mobiiliverkkoyhteyksien puute. Tablettiin ei ole mahdollista laittaa SIM-korttia, mistä päästään myös seuraavaan ongelmaan: Xiaomi on päättänyt jättää myös muistikorttipaikan pois. Xiaomi Pad 5 ei tue myöskään GPS-yhteyksiä, eikä laitteessa ole perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä. Mielestäni erikoinen puute on myös sormenjälkilukija, jonka voisi olettaa löytyvän tämän hintapisteen Android-tabletista.

Suomessa Xiaomi Pad 5 on ollut myynnissä syksystä lähtien ja tarjolla on pääosin vain 6 + 128 gigatavun versiota 399 euron hintaan. Tabletista on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Cosmic Gray ja valkoinen Pearl White.

Xiaomi Pad 5

8.1

SuomiMobiilissa testattiin Xiaomin ensimmäinen globaalisti myyntiin saapunut tabletti, eli 400 euron hintainen Xiaomi Pad 5.

Hyvää
  • Tyylikäs ja laadukas rakenne
  • Pääosin hyvä näyttöpaneeli, joka on tarkka ja tarjoaa 120 Hz virkistystaajuuden
  • Suorituskyky on hyvällä tasolla omassa kategoriassaan
  • Loistava äänentoisto neljän kaiuttimeen avulla, joissa on Dolby Atmos -viritys
  • MIUI for Pad tarjoaa hyviä optimointeja suurelle näytölle, kokemus on sulava
  • Loistava akunkesto
  • Kamerat ajavat asiansa, mutta niitä ei ole tarkoitettu aktiiviseen kuvaamiseen
Huonoa
  • Tabletissa ei ole mobiiliverkko- tai GPS-yhteyksiä
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Ei sormenjälkilukijaa
  • Kosketusnäyttökynä ostettava erikseen
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut