JollaSailfish OSYleinen

Uusi QWERTY-näppäimistöllä varusteltu Sailfish OS -puhelin kehitteillä – Snapdragon 625, kaksoiskamera ja 5,5 tuuman näyttö

Livermorium

Olemme uutisoineet SuomiMobiilissa Jolla Tablet -laitteeseen perustuvasta Youyota Sailfish -tabletista, jolle haettiin joukkorahoitusta heinäkuussa. Tabletti keräsi vaaditun rahasumman 251 prosenttisesti. Tabletin taustalla oli tiimi, joka on aikaisemmin kehittänyt erilaisia innovatiivisia laitteita, kuten kannettavia tietokoneita ja maailmallakin huomiota keränneen Moto Mod -näppäimistön. Nyt sama tiimi on kehittämässä myös uutta QWERTY-näppäimistöllä varusteltua Sailfish OS -puhelinta.

Puhelinta kehittävän tiimin jäsen on kertonut laitteesta Maemo.org -palstalla chenliangchen -käyttäjänimen alla. Puhelinta kehittävä tiimi vakuuttaa, että kyseessä ei ole vain fanipojan unelma, vaan laitetta on oikeasti ruvettu kehittämään. Keskustelupalstalla julkaistut tiedot puhelimesta on alustavia ja ne voivat vielä muuttua, mutta niiden pohjalta laitetta on ruvettu kehittämään. Puhelinta kutsutaan nimellä Livermorium ja sen on tarkoitus olla Nokian kehittämän Lauta- ja Soiro -koodinimillä tunnettujen puhelimien kaltainen ”tasku-PC”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt kehitettävään Livermorium-puhelimeen suunnitellaan keskiluokkaista tekniikkaa, joka on ymmärrettävissä halvemmilla kustannuskuluilla. Puhelimeen on valittu käytettäväksi Qualcommin Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri (Qualcomm MSM8953), johon on päädytty kalliimpien lippulaivapiirien sijaan. Kehittäjät kuitenkin vakuuttavat, että Snapdragon 625 on erittäin tehokas ja suorituskykyinen. Laitteeseen on valittu myös IPS-teknologiaan perustuva 5,5 tuuman Full HD -tasoinen kosketusnäyttö. Näyttöä peittää 2.5D -lasi, joten lasi on hieman pyöristetty reunoilta. Suuremman näytön ansiosta puhelimen näppäimistöstä saadaan kehitettyä suurempi ja laitteen sisään voidaan asettaa suurempi akku. Kameroiden osalta Livermorium-puhelimeen on kaavailtu kaksoiskameraa, joka koostuu kahdesta 13 megapikselin kennosta. Toinen kameroista on Huawein tyylisesti värillinen ja toinen mustavalkoinen. Etukameraksi kerrotaan 8 megapikseliä.

Muita puhelimen ominaisuuksia kerrotaan olevan muun muassa 4 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä laitteen näytön alta liu’utettava QWERTY-näppäimistö. Puhelimeen odotetaan myös USB-C- ja 3.5 mm liittimiä. Livermorium tulee saamaan mahdollisesti myös sormenjälkilukijan. Akun kooksi odotetaan 3500 milliampeerituntia.

Kehitteillä olevan puhelimen käyttöjärjestelmäksi pyritään saamaan Jollan Sailfish OS, aivan kuten saman tiimin kehittämässä Youyota-tabletissa. Tulevasta puhelimesta on julkaistu jo muutamia kuvia, joissa näkyy muun muassa laitteen metallinen runko, sormenjälkilukija, kaksoiskamera sekä QWERTY-näppäimistö.

Lähde: Maemo.org, Livermorium -puhelimen tiedot

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

6 Kommenttia

 1. Nokian jäljillä jatkaa siis entistä linjaansa eilispäivän raudalla tuotteita tuoden. Toiset valmistajat lykkää uusinta uutta puhelimen sisään ettei puhelin kauppaan tullessa ole jo vanhentunut. Nyt keski hinnoittelun puhelimissa kuten OnePlus ja Honorit on 6-8 gigaa ramia niin Nokia on suunnittelupöydässä 4 gigan kanssa. Snapdragon 625 oli 2016 Q2 ajan prosessori. Eli puhelimen kauppaan tulleessa jotain yli 2 vuotta vanha prosessori. Täysin laite ummikko tai todellinen fani pitää olla että ostaa moisen antiikkisen laitteen joskus 2018 vuonna kun saatavilla.

  1. rautakausi on jo päättynyt

  2. no ehkä se voisi olla 630, mutta käytännössä 625 on jo riittävän nopea useimmille ja verrattuna vaikka Jolla c:n 200 sarjan piiriin on kyseessä vauhtihirmu. Käytännössä vaikkapa 630:ssa on nopeampi GPU ja parempi modeemi kuin 625:ssa.

   Jos saavat puhelimen aikaiseksi niin erittäin mielenkiintoinen tuote tulossa.

  3. kuvasi jo kertoo kommenttisi tason. Tuolla pärjää aivan mahtavasti sailfishin ollessa kyseessä.

   1. Kuva lienee samalta aikakaudelta kuin tulevan puhelimen rauta. Kuvas puute kertoo kommenttisi tyhjyyden? Mutta vaikka sailfish olisi kevyt niin sovellukset ovat paisuneet aivan järjettömästi. Jos ajattelit ajella Sailfish alustalla ajaa Androidin sovelluksia niin yhtälailla hyytyy mitä Androidit.

  4. Itse päristelen vielä vanhalla Nokia E7:lla, ihan vaan siitä syystä kun siinä on rautanäppis ja ssh-yhteys. Se ei itselle oo niin justiisa, jos luurista ei löydy sitä uusinta Xeonia ja 64 gigaa rammia. Luulisi myös maalaisjärjellä, että vanhempia platformeja on helpompi ottaa käyttöön kuin pakasta vedettyjä, koska vanhoista on tietotaitoa liikkellä enemmän.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Jolla