AndroidArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S7 & Galaxy S7 edge – varma voittaja markkinoilla

IMG_20160609_093929

Samsung Galaxy S7 edge

Tällä kertaa testiimme päätyi Samsungin uusimmat Galaxy S7 -malliston jäsenet. Galaxy S7 edge on varusteltu hieman normaalia Galaxy S7 mallia suuremmalla näytöllä ja Samsungille ominaisilla edge-reunoilla. Laitteet ovat täysin identtiset, ilman edge-näytön tuomia eroavuuksia mallien välille.

Samsung11 Galaxy S7 -puhelimet ovat olleet nyt noin kaksi kuukautta käytössäni, jonka aikana minulle on muodostunut vahva käsitys siitä, mihin nämä laitteet pystyvät. Viime vuonna pääsin testaamaan Samsungin Galaxy S6 edge -mallin, joka oli yhtiön silloinen huippupuhelin. Galaxy S7:n ja Galaxy S6:n väliset erot ovat vain pieniä, jonka takia ainakaan itse en vaihtaisi Galaxy S6 -mallia uudempaan Galaxy S7 -malliin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S7:stä löytyy mielestäni erinomainen näyttö, loistavat kamerat sekä laadukas viimeistely, joka tekee laitteesta kertaheitolla markkinoiden kovimman lippulaivaälypuhelimen. Itselleni ei ainakaan tullut suurena yllätyksenä, että Samsung kykenee jälleen valmistamaan puhelimen, joka jättää jälkeensä lähes kaikkien muiden valmistajien huippupuhelimet.

Tämän pitkän testijakson aikana minulle on myös tullut vahva käsitys siitä, mitä vikoja Galaxy S7 -malleista löytyy. Suurin ongelma on molemmissa laitteissa sormenjälkilukija, joka on laadullisesti todella pettymys. Toinen ongelma vaivaa Galaxy S7 edge -mallin reunanäyttöjen käytettävyyttä sekä hyödyllisyyttä, joka on enemmäkseen mielipideasia. Itse kuitenkin koen, että Galaxy S7 edgen reunanäytöt ovat enimmäkseen muotoiluseikkoja kuin hyödyllisiä ominaisuuksia.

Tässä arvostelussa kerron Galaxy S7 edgen sekä Galaxy S7 -puhelimien parhaimmat puolet sekä ne pienet ärsyttävät seikat, joita puhelimista löytyy. Tuon esille myös omia mielipiteitäni ja kommentteja sekä annan pieniä hyödyllisiä vinkkejä laitteen tehokkaaseen käyttöön.

Tekniset tiedot
Galaxy S7 edge Galaxy S7
Mitat: 150.9×72.6×7.7 mm 142.4×69.6×7.9 mm
Paino: 157 g 152 g
Näyttö: 5.5 tuumaa Super AMOLED (1440×2560)(edge) 5.1 tuumaa Super AMOLED (1440×2560)
Suoritin: Exynos 8890 Octa-core (Mali-T880) Exynos 8890 Octa-core (Mali-T880)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka) 4 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka)
Kamerat: 12 megapikselin pääkamera & 5 megapikselin etukamera 12 megapikselin pääkamera & 5 megapikselin etukamera
Akku: 3600 mAh 3000 mAh
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow Android 6.0 Marshmallow
Muuta: sormenjälkilukija sormenjälkilukija
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Pyöristettyjen muotojen ansiosta puhelimet tuntuvat kädessä paljon mukavammilta kuin aiemmat Galaxy S6 -mallit. Galaxy S7 -mallit ovat rakenteensa ansiosta todella laadukkaan oloisia, eikä laitteista pääse minkäänlaisia natinoita. Ainoa oikea ongelma puhelimien rakenteessa on se, että laitteiden takakuoret sekä etulasit keräävät herkästi sormenjälkiä. Puhelimien takakuori sekä etulasi ovat Corningin Gorilla Glass 4 -lasia, jota on kehuttu vuolaasti kestävyytensä ansiosta.Samsung ei ole lähtenyt muuttamaan radikaalisti Galaxy S7 -mallien muotoilua verrattuna viime vuonna lanseerattuun Galaxy S6 -tuoteperheeseen. Galaxy S7 -puhelimissa on jälleen läsnä tuttu muotoilu, joka koostuu metallireunoista sekä lasisista pinnoista. Samsung on kuitenkin tänä vuonna päätynyt vain hiomaan lippulaivamalliensa muotoilua verrattuna viime vuotisiin malleihin. Nyt Galaxy S7 -mallit ovat saaneet hieman pyöristetyt muodot, joka näkyy enimmäkseen puhelimien takakuorissa, jotka kaartuvat nyt hieman laitteen reunoilta. Tämä mahdollistaa paremman tuntuman sekä todellisuutta ohuemmalta näyttävän rakenteen.

IMG_6182

Uudet Galaxy -puhelimet ovat veden kestäviä

Samsung on kuunnellut Galaxy S7 -mallien suunnittelussa enemmän kuluttajia, kuin viime vuonna Galaxy S6:n kohdalla. Galaxy S7 sekä Galaxy S7 edge on varusteltu kauan toivotulla IP68-suojaluokituksella, joka tarkoittaa, että puhelimet ovat täysin veden ja pölyn kestäviä. Samsungin mukaan IP68- ansiosta puhelimet voidaan upottaa 1.5 metrin syvyyteen enintään 30 minuutiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilökohtaisesti pidän itse enemmän Galaxy S7 edge -mallista suuremman näytön ansiosta, joka tekee puhelimesta hieman kookkaamman verrattuna tavalliseen Galaxy S7 -malliin. Galaxy S7 edge sopii paremmin omaan käteeni, puhletti kokoluokkansa ansiosta. Galaxy S7 edustaa taasen ”normaalia” puhelinta 5.1 tuuman näyttönsä ansiosta. Kyseinen puhelin on kompaktimpi ja sopii paremmin pienikätiselle ihmiselle.

Puhelimien oikealta reunalta löytyy käynnistyspainike ja vasemmalta reunalta löytyy äänenvoimakkuuspainikkeet. Puhelimien yläreunasta löytyy SIM-kortti- ja muistikorttitelakka. Alareunasta löytyy kaiutinritilä, USB-latausliitin ja normaali kuulokeliitin.

Samsung Galaxy S7 edgen mitat ovat 150.9 x 72.6 x 7.7 millimetriä ja painoa laitteelta löytyy 157 grammaa. Vastaavasti Galaxy S7:n mitat ovat 142.4 x 69.6 x 7.9 millimetriä ja painoa 152 grammaa, eli hieman vähemmän kuin isoveljellään. Molemmat puhelimet ovat siis mitoiltaan kohtuulliset, eikä laitteisiin ole jätetty lähes yhtään ylimääräistä pinta-alaa.

Lyhyesti voisin sanoa, että Samsung on saanut tehtyä parhaimman näköiset ja tuntuiset Galaxy -puhelimet koskaan. Galaxy S7 -mallit ovat laadukkaita sekä erinomaisen käyttäjäystävällisiä laitteita.

Näyttö 

IMG_6074

Samsung Galaxy S7 edge

Samsung on tänä vuonna päätynyt viime vuodesta poiketen laittamaan molempiin malleihin erikokoiset näytöt. Galaxy S7 jatkaa Galaxy S6:n linjaa 5.1 tuuman näytöllä, kuin taas Galaxy S7 edge mallista löytyy suurempi 5.5 tuuman näyttö, joka sijoittuu siis Galaxy S6:n ja Galaxy S6 edge+:n välimaastoon. Galaxy S7:n sekä Galaxy S7 edgen näytöt ovat markkinoiden kärkeä. Näytöt ovat kirkkaita sekä hyvä laatuisia. Molemmissa malleissa käytetään Super AMOLED -paneelia, jonka tarkkuus on 1440×2560 pikseliä. Näyttö on siis niin terävä, kuin mahdollista, joten näytöstä ei voi paljain silmin erottaa yksittäisiä pikseleitä.  Näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 4 -lasi.

IMG_6111

Samsung Galaxy S7

Super AMOLED-pohjaiselta näytöltä ei voi kuin odottaa täydellistä kontrastia. Näytön värien laatu sekä katselukulmat ovat erinomaiset.

Suurin eroavaisuus Galaxy S6 ja Galaxy S7 -mallien näyttöjen välillä on ”Always On Display” ominaisuus, joka löytyy uudesta Galaxy S7-mallistosta. Ominaisuus on lähes vastaava kuin Nokian monien vuosien takainen Glance Screen, joka löytyi useista Lumioista sekä sitä aiemmista laitteista. Always On Display-toiminnon avulla kello näkyy automaattisesti puhelimen ollessa lukittuna. Tämän toiminnon avustuksella voi vilkaista nopeasti kellonajan sekä uusimmat ilmoitukset. Valitettavaa kuitenkin on, että Always On Display ei kykene näyttämään kuin Samsungin omien sovellusten ilmoituksia.

IMG_6201

Always On Display

Pitää kuitenkin muistaa, että aina päällä oleva Always On Display-toiminto kuluttaa jonkin verran myös akkua. Vinkiksi voisikin sanoa, että jos ominaisuudelle ei ole oikeaa käyttöä, niin se kannattanee ottaa pois käytöstä asetuksista.

Kamerat

IMG_6087

Samsung on tehnyt mielestäni mielenkiintoisen ratkaisun, kun Galaxy S7 -mallien kohdalla kameran megapikselien määrä on tipahtanut 16 megapikselistä 12 megapikseliin. Samsung kuitenkin osaa taitavasti osoittaa Galaxy S7 -mallien kanssa, että megapikselien määrällä ei ole suurta vaikutusta kuvanlaatuun. Olen henkilökohtaisesti kuitenkin hieman pettynyt, että Samsung on vaihtanut kuvien 16:9 kuvasuhteen neliömäisempään 4:3 kuvasuhteeseen. Itse tykkään kuvata kuvia 16:9 kuvasuhteella, mutta onneksi tämäkin on mahdollista muuttamalla hieman kameran asetuksia. Ongelmaksi kuitenkin tulee, että samalla kuvien laatu heikkenee.

Puhelimista löytyy myös 5 megapikselin suuruiset etukamerat, jotka eivät ole juuri kehittyneet verrattuna Galaxy S6 -malliston puhelimien vastaaviin kameroihin. Etukameraa vaivaa edelleen todella ärsyttävä ongelma, tai ainakin tämä allekirjoittanutta haittaa. Etukamera vääristää kuvia, jos kameraa kallistelee. Tämän huomaa hyvin, kun katsoo puhelimen reunoihin. Ongelma on vaivannut Samsungin puhelimia jo muutaman vuoden ajan ja ongelma on luultavasti etukameran tekniikassa.

Samsung on hehkuttanut kovasti uusien Galaxy S7-mallien kameroita, varsinkin sen takia, koska malliston puhelimet ovat ensimmäiset, joista löytyy Dual Pixel -kuvasensori. Samsungin mukaan uusi tekniikka mahdollistaa huippunopean vaihetarkennuksen, joka on mielestäni täysin totta. Samsungin mukaan laitteiden kuvakennoissa on suuremmat pikselit, kameroissa valovoimaisempi objektiivi, optinen kuvanvakain, nopeampi valotusaika ja täsmällisempi automaattitarkennus myös hämärässä valaistuksessa.

Alla on vielä muutamia otoksia, jotka ovat tallennettu Galaxy S7 tai Galaxy S7 edgen pääkameralla.

Myyntipakkaus

Samsung on tänä vuonna uusinut kokonaisuudessaan puhelimien myyntipakkaukset. Molemmat puhelimet kääritään tyylikkääseen mustaan pahvista rakentuvaan laatikkoon, jonka päältä käy selväksi, mikä puhelin laatikosta löytyy sekä tärkeimpiä laitteen teknisiä tietoja.

Myyntipakkaukseen sisältyy itse puhelimen lisäksi, pikaopas, matkasovitin, pikalaturi sekä Samsungin omat kuulokkeet. Pakkaukseen ei siis sisälly mitään kovin kummallista. Mielenkiintoinen lisä on kuitenkin matkasovitin, jonka avustuksella toisesta puhelimesta on helppo siirtää esimerkiksi kuvia toiseen puhelimeen. Matkasovittimen avulla puhelimeen saa liitettyä myös esimerkiksi näppäimistö.

Akku

Langaton lataus

Langaton lataus

Galaxy S7 kätkee sisälleen kohtuullisen 3000 milliampeeritunnin akun, mutta Galaxy S7 edge pistää vielä paremmaksi 3600 milliampeeritunnin suuruisella akulla. Molempien mallien akunkesto on mielestäni hyvällä tasolla, sillä oli kyse kummasta mallista tahansa, niin akku kestää helposti yhdellä latauksella kokonaisen päivän. Tehokkaalla käytöllä akun saa kyllä loppumaan nopeastikin, mutta onneksi molemmista malleista löytyy tuki pikalataukselle. Normaalilla käytöllä on kuitenkin turha kuvitella, että akku kestäisi kaksi kokonaista päivää.

Samsung ilmoittaa, että Galaxy S7:n latautuu mukana tulevalla pikalaturilla 90 minuutissa täyteen ja Galaxy S7 edgen latausaika olisi hieman pidempi, eli 100 minuuttia. Galaxy S7 -tuoteperheen puhelimista löytyy myös tuki langattomalle lataukselle, joka miellyttää ainakin allekirjoittanutta. Langattoman latauksen ansiosta puhelimeen ei tarvitse asettaa mitään johtoja. Ainakin itse tykkään helposti asettaa puhelimen pöydällä makaavan langattoman lataustelineen päälle, jolloin puhelin alkaa välittömästi latautua.

Tekniikka ja sormenjälkilukija 

IMG_6114

Samsung julkaisi Galaxy S7 -malleista kahdella eri järjestelmäpiirillä varustettua versiota. Toisesta löytyy Qualcommin Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri ja toisesta Samsungin oma Exynos 8890 Octa -järjestelmäpiiri. Suomessa myydään pääasiallisesti vain Samsungin omalla järjestelmäpiirillä varustettuja puhelimia, joten myös molemmissa testiin saapuneissa puhelimissa oli Samsungin Exynos 8890 Octa -järjestelmäpiiri.

Puhelimista siis löytyy kahdeksanytiminen Exynos 8890 Octa -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 1,6 GHz taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 2,6 GHz taajuudella toimivasta Samsungin Exynos M1-ytimestä. Puhelimista löytyy myös Mali-T880-grafiikkasuoritin ja 4 gigatavua RAM-muistia.

Samsung on tuonut Suomessa myyntiin molemmista Galaxy S7 -malleista vain 32 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltuja versioita. Samsung on lisännyt puhelimiin myös tuen microSD -muistikorteille, jota ei vielä Galaxy S6 -puhelimista löytynyt. Muistikortille ei kuitenkaan voi asentaa itse sovelluksia, mutta sinne voi siirtää esimerkiksi tiedostoja, kuvia ja videoita.

s7sormenjalki

Galaxy S7 ja Galaxy S7 edge puhelimista löytyy Galaxy S6 -puhelimien tapaan sormenjälkilukija, joka on integroituna laitteen kotipainikkeeseen. Itse tykkään sormenjälkilukijasta, joka on sijoitettuna laitteen taakse, mutta Samsung on tyypilliseen tapaansa asettanut sen jälleen laitteen etupuolelle. Tämäkään ratkaisu ei ole yhtään hassumpi ja myös yhtä toimiva. Sormenjälkilukija toimii pääasiassa loistavasti, mutta ongelmia kuitenkin ilmenee pidemmän käytön jälkeen.

S7edge.sormenjälkilukia-naarmu

Naarmuinen Galaxy S7 edge sormenjälkilukija

Minulla on nyt ollut puhelimet käytössä noin kaksi kuukautta, jonka aikana varsinkin Galaxy S7 edgen sormenjälkilukija on naarmuuntunut pahasti. Tämän seurauksena sormenjälkilukijasta on tullut lähes käyttökelvoton, sillä se ei tunnista sormenjälkiä enää niin hyvin kuin uutena. Sama ongelma vaivaa varmasti myös normaalia Galaxy S7 -mallia, mutta pidemmän ajan kokemusta tästä laitteesta ei minulla ole, sillä Galaxy S7 edge oli pääasiassa käytössäni. Sormenjälkilukijan heikko laatu on Galaxy S7 -mallinen suurin heikkous, joka on myös ollut valitettavasti suuri pettymys, sillä odotin, että tämän hintaluokan puhelimessa ei olisi yhtään laadullista epäkohtaa.

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S7 ja Galaxy S7 edge toimitetaan luonnollisesti uusimmalla Android 6.0.1 -versiolla varusteltuna. Puhelimista löytyy myös Androidin toukokuun 2016 tietoturvakorjauspäivitys. Googlen Androidin päällä hyrrää vielä Samsungin oma TouchWiz -käyttöliittymä, joka on ominaisuuksiltaan laaja sekä kattava.

Samsung on tänä vuonna lisännyt Galaxy S7 -mallien mukaan Game Launcher -sovelluksen, jonka tarkoituksena on auttaa pelaajia keräämällä kaikki puhelimen pelit kätevästi samaan paikkaan. Sovelluksesta löytyy myös muita mobiilipelien tehokäyttäjiä varmasti helpottavia seikkoja, joita ovat muun muassa, näyttökuvan sekä näyttövideon ottaminen.

giphy

Reunanäytön ilmoitus puhelun saapumisesta

Toinen mainittava ominaisuus on vain Galaxy S7 edgessä hyödynnettävä reunanäyttöasetus. Reunanäytöistä löytyy monia ominaisuuksia, joiden hyödyllisyydestä ainakaan itse en osaa sanoa mitään, sillä ne jäivät testijakson aikana todella vähälle käytölle. Reunapaneelin saa auki puhelimen ollessa päällä ja vetämällä reunanäytön niin sanotusta kahvasta, jolloin tulee esille ”People edge”, ”Apps edge” sekä ”Tasks edge”. People edgeen voi halutessaan asettaa viisi suosikkiyhteyshenkilöä, jolloin jokaisella on oma väri, joka auttaa erottamaan vastaanotettavan puhelun esimerkiksi näytön ollessa alaspäin pöydällä. Apps edgeen voi taas asettaa kymmenen sovellusta, josta ne pitäisi olla helposti avattavissa ”vain yhdellä pyyhkäisyllä”. Tasks edge on taas valikko, jonne voi luoda kymmenen pikavalintaa, joiden avulla voi käyttää tiettyjä toimintoja tai kommunikoida suosikkiyhteyshenkilöiden kanssa nopeasti ja helposti.

IMG_6212

Reunasyötteet

Reunanäytöistä löytyy vielä myös ominaisuus nimeltä ”Reunasyötteet”. Ominaisuuden saa päälle pyyhkäisemällä sormella reunanäyttöä nopeasti edestakaisin näytön ollessa sammutettuna.

Yhteenveto 

S7-arvostelu5-tähteä

Samsung on Galaxy S7 -mallien kohdalla korjannut suurimmat Galaxy S6 -mallien puutteet sekä vienyt jälleen lippulaivapuhelimen merkityksen aivan uudelle tasolle. Käyttöjärjestelmä pyörii sulavasti ja muistia riittää reilusti jopa raskaissa peleissä.Samsung Galaxy S7 ja Galaxy S7 edge ovat puhelimia, joita voi varmasti suositella kaikille vastaantulijoille. Olen todella vakuuttunut Galaxy S7 -mallien, erinomaisista näytöistä, kameroista sekä muotoilusta. Sydäntäni lämmittää myös, että laitteista löytyy muistikorttipaikka ja, että ne ovat veden ja pölyn kestäviä.

Galaxy S7 edge on suunniteltu enemmän henkilölle, joka tykkää suuresta näytöstä sekä upeasta muotoilusta. Normaali Galaxy S7 on taas suunniteltu henkilölle, joka arvostaa hieman pienempää näyttöä sekä maltillisempaa muotoilua. Molemmat puhelimet ovat kuitenkin varsin hintavia, sillä Galaxy S7 maksaa uutena 750 euroa ja Galaxy S7 edge 100 euroa enemmän, eli 850 euroa.

Jos haluat vain parasta, niin jompikumpi Galaxy S7 -malli on varmasti loistava valinta. Puhelimet ovat kerta kaikkiaan loistavia, sillä ne ovat tehokkaita, nopeita sekä tyylikkäitä. Jään kuitenkin innolla odottamaan, mitä Samsung pystyy enää parantamaan tulevissa lippulaivapuhelimissaan tulevina vuosina.

Samsung Galaxy S7 & Galaxy S7 edge

9.7

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android