AndroidArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Redmi Pro – täydellinen 260 euron älypuhelin

img_0418Xiaomi on monelle jo tuttu valmistaja Kiinassa, mutta harva omistaa yhtiön puhelinta Aasian ulkopuolella, huonon saatavuuden takia. Suomalaiset pääsevät ostamaan Xiaomin puhelimia suoraan Xiaomi Suomen välityksellä, jonka oma verkkokauppa avattiin tänä vuonna. Testissämme kävi muutama kuukausi sitten Xiaomi Mi Max, joka oli varsin erikoinen puhelin jättisuurella näytöllä. Tällä kertaa Xiaomi Suomi lähetti testiimme Xiaomi Redmi Pron.

Testiin saapunut Redmi Pro on mielestäni varmasti yksi tämän vuoden parhaista puhelimista alle 300 euron hintaluokassa. Testilaitteemme hinta Suomessa on 259 euroa, eli laite on hieman kalliimpi Suomessa kuin Kiinassa. Tähän vaikuttavat muun muassa verotus. Toki ainakin itse olisin valmis maksamaan hieman enemmän jo parempien takuuehtojen valossa, jotka Xiaomi Suomi tarjoaa. Kiinasta tilattaessa takuuasioiden hoitaminen on huomattavasti hankalampaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Redmi Prosta löytyy monia loistavia ominaisuuksia, joita ovat muun muassa suuri näyttö, kaksoiskamera ja laadukas metallirakenne. Tässä arvostelussa tulen kertomaan näistä ja monista muista puhelimen ominaisuuksista ja tulen myös kertomaan arvostelussa Redmi Pron vahvuudet sekä heikkoudet, ja samalla myös oman mielipiteeni laitteesta.

img_0057

Tekniset tiedot
Xiaomi Redmi Pro
Mitat: 151.5×76.2×8.2 mm
Paino: 174 g
Näyttö: 5.5 tuumaa LTPS-AMOLED (1080×1980)
Suoritin: kymmenytiminen Mediatek Helio X20 (Mali-T880MP4)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 MP + 5 MP kaksoiskamera ja 5 megapikselin etukamera
Akku: 4050 mAh ( ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow (MIUI 8)
Muuta: sormenjälkilukija ja muistikorttipaikka 

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot 

img_0180

Redmi Pro on laadullisesti huippupuhelimien tasolla. Puhelin koostuu lähes kokonaisuudessaan metallista sekä lasista. Redmi Prossa on ulkoisesti havaittavassa muutamia seikkoja, jotka auttavat puhelinta näyttämään reilusti kalliimmalta laitteelta. Takaosa on harjattua metallia ja edestä löytyy 2.5D lasi, joka kaartuu hieman reunoilta. Vastaava lasi ei ole ollut kovinkaan yleinen tässä hintaluokassa, eikä varsinkaan Xiaomin aikaisemmissa puhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laadullisesti Redmi Prossa ei siis ole mitään ongelmaa. Laite ei natise, jota voidaan pitää vain positiivisena seikkana tässä hintaluokassa. Puhelinta kädessä pidettäessä se tuntuu hyvältä ja jämäkältä. Redmi Pro ei ole liukas, eikä sen takakuori kerää juurikaan sormenjälkiä, joka on mielestäni positiivisesti huomioitava asia. Laitteen ulkoisessa rakenteessa on kuitenkin yksi pieni ongelma, joka on enimmäkseen mielipideasia. Tämä silmiinpistävä kohta löytyy metallirungon ja näytön lasin saumakohdasta, johon Xiaomi on tunkenut noin millimetrin paksuisen muovikaistaleen. Mielestäni muovinen kehys ei sovi Redmi Pron kokonaisuuteen ja se tekeekin puhelimen näytön näyttämään siltä, että se tulisi hieman ulos metallikuoresta. Todennäköisesti näytön kohottaminen on jouduttu tekemään akun ja muiden sisuskalujen tilanpuutteen vuoksi.

img_0131

Xiaomi Redmi Pro ei ole mikään pieni puhelin, koska sen mitat ovat 151.5 x 76.2 x 8.2 millimetriä. Laitteen koko on ymmärrettävä, koska näyttö on kooltaan 5.5 tuumaa. Toki ulkoisia mittoja olisi voinut saada myös pienemmiksi, mutta se annettaneen jokseenkin anteeksi tässä hintaluokassa. Painoa Redmi Prolta löytyy 174 grammaa, joten Redmi Pro on hieman kevyempi kuin samasta kokoluokasta löytyvä iPhone 7 Plus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen etupuolta täyttää 72 prosenttisesti näyttö, jonka yläpuolelta löytyy etukamera, valoisuudentunnistin, kaiutin sekä ilmoitusvalo. Näytön alapuolelta löytyy navigointipainikkeet, jotka ovat tällä kertaa aseteltu eri lailla, miten Xiaomi on ne yleensä asettanut. Tällä kertaa kotipainikkeena toimii fyysinen painike, johon on integroituna sormenjälkilukija. Kotipainikkeen molemmilta puolilta löytyy myös kapasitiiviset painikkeet, joihin syttyy pieni valo. Redmi Pron takaosasta ei löydy mitään ihmeellistä. Yläosasta löytyy kaksi kameraa, joiden väliin on sijoitettuna kaksois-LED-salama. Puhelimen takakuoreen on painettu myös Xiaomin Mi-logo.

Redmi Pron oikeasta kyljestä löytyy virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasemmasta kyljestä löytyy ainoastaan SIM- ja muistikorttitelakka. Puhelimen yläreunaan on sijoitettuna mikrofoni, normaali 3.5 millimetrin kuulokeliitin sekä infrapunatunnistin. Alareunasta löytyy USB-C-tyypin latausliitin, jonka molemmilla puolilla on symmetrisesti kaiutinritilät, joista valitettavasti vain toisesta löytyy kaiutin.

Näyttö 

img_0119

Redmi Prosta löytyy siis suurehko 5.5 tuuman näyttö, joka perustuu LTPS-AMOLED-teknologiaan. Näytön tarkkuus on Full HD -tasoa ja se riittää todennäköisesti vielä nykypäivänä lähes kaikille, koska virtuaalitodellisuus ei ole lähtenyt vahvaan nousuun, jonka takia myös puhelimissa ei ole vielä tarvetta tarkemmille näytöille.Aina kun olen päässyt kokeilemaan Xiaomin puhelimia, ovat ne jollain osa-alueilla yllättäneet todella positiivisesti. Tällä kertaa Redmi Pro pääsee yllättämään erityisen hyvällä näytöllä. Xiaomi on vihdoista viimein tuonut markkinoille puhelimen, josta löytyy AMOLED-näyttö. Henkilökohtaisesti pidän AMOLED-näyttöjä parempina, kuin LCD-näyttöjä. Toki molemmissa teknologioissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta AMOLED-näytöt toistavat tummat värit täydellisesti.

Puhelimen näyttö toistaa värit loistavasti ja luonnollisesti myös mustat ja muut tummat värit ovat kylläisiä. Suorassa auringonpaisteessa näytöstä saa hyvin selvää ja katselukulmat ovat hyvät. Redmi Pron näyttö on laadullisesti siis kuin useimmissa kalliimmissa lippulaivapuhelimissa.

img_0178

Näytössä on myös muita hyviä puolia, joista mainitsemisen arvoisin on luultavasti näytön kirkkaus. Puhelimen näytön saa tarvittaessa todella kirkkaaksi ja tarvittaessa sen saa myös tarpeeksi himmeäksi, jolloin sen käyttö on nautinnollisempaa pimeissä tiloissa. Xiaomi on lisännyt Redmi Prohon myös vanhoista Nokian puhelimista tutuksi tulleen ominaisuuden, jolla on mahdollista avata näyttö kaksoisnapauttamalla.

Xiaomi Redmi Pron näytössä on myös huonoja puolia. Suurin turhautumisen tunne tulee siinä vaiheessa, kun avaa puhelimen näytön ja huomaa, että kiinalaisille puhelinvalmistajille tyypilliseen tapaan, myös tästä puhelimesta löytyy noin millimetrin levyinen musta kaistale, joka kiertää näyttöpaneelin kauttaaltaan. Ainakaan itse on tykkää näistä mustista reunoista, koska ne tulevat selvästi esille muun muassa kultaisessa puhelimessa. Mustassa puhelimessa nämä reunat menettelisi, koska ne eivät erottuisi kovinkaan selvästi.

Redmi Pron näyttö on kokonaisuudessaan siis hyvä ja samalla tasolla tämän vuoden lippulaivapuhelimien kanssa. Ainoana miinuksena koen näyttöpaneelia kiertävät mustat kehykset. Xiaomi ei myöskään erikseen kerro, mitä lasia puhelimessa käytetään, mutta testijakson aikana näyttöön ei ilmestynyt huomattavia naarmuja.

Kamerat

img_0185

Tämän vuoden uusimpiin trendeihin älypuhelinmarkkinoilla on lukeutunut kaksoiskamerat. Kahdella pääkameralla varusteltuja lippulaivapuhelimia on tullut markkinoille tänä vuonna monilta valmistajilta. Näitä valmistajia ovat muun muassa Huawei ja Apple. Myös Xiaomi on tänä vuonna julkaissut pari puhelinta, joista löytyy kaksoiskamera. Toinen näistä on juuri testissämme käynyt Xiaomi Redmi Pro. Siinä missä monet valmistajat tuovat kaksoiskamerat vain kalliisiin puhelimiin, niin Xiaomi on tuonut teknologian alle 300 euron puhelimeen, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lippulaivapuhelimien ja Redmi Pron kaksoiskamerat olisivat samalla tasolla.

Xiaomi Redmi Pron kaksoiskamera koostuu 13 megapikselin kennosta ja 5 megapikselin kennolla varustetusta kamerasta. 13 megapikselin kamera on Sonyn IMX258-sensori, jota käytetään pääasiallisena kamerana. Toinen kamera on Samsungin käsialaa ja sen tarkoituksena on tallentaa kuviin syvyystietoja.img_0020

Redmi Pron pääkameran kuvausjälki on kohtuullista, mutta se ei pärjää kuitenkaan kalliimmista lippulaivoista löytyville kaksoiskameroille. Kuvanlaatu on suhteutettavissa moniin muihin samasta hintaluokasta löytyviin puhelimiin, joten puhelimesta ei löydy myöskään täysin huonoa kameraa. Redmi Pron pääkameralla otetut kuvat ovat valitettavan usein hieman suttuisia ja yksityiskohtien ääriviivat ovat rakeisia.

Kuten moni muukaan alle 300 euron puhelin ei ole vahvoilla hämärässä kuvaamisessa, niin myöskään Redmi Pro ei tee tässä poikkeusta. Hämärässä kuvien laatu kärsii ja suttuisuus lisääntyy huomattavasti. Puhelimella otetut kuvat ovat myös väritykseltään jokseenkin haaleita, mutta yleisellä tasolla kuvat ovat kohtuullisia.

Redmi Pron tärkein ominaisuus kamerassa liittyy kahdenkameran yhteiseloon. Puhelimen kamerasovelluksesta löytyy Stereo-kuvaustila, jota käyttämällä saadaan otettua molemmilla kameroilla kuva ja nämä kuvat yhdistämällä saadaan aikaan niin sanottu bokeh-efekti. Vastaavanlainen ominaisuus löytyy muun muassa Applen uusimmasta iPhone 7 Plus -puhelimesta. Valitettavasti ominaisuus ei toimi kovinkaan hyvin. Esimerkiksi monesti, jos haluaa ottaa kuva jostain esineestä ja haluaisi muun tausta sumeaksi, niin usein myös esineen reunat hieman sumentuvat. Ominaisuus ei siis osaa havaita tarkasti, missä kuvatun kohteen rajat menevät, jonka takia kuvista tulee monesti huonoja. Henkilökohtaisesti itse en testijakson aikana käyttänyt Stereo-kuvaustilaa useastikaan ja syy siihen on se, että se toimi niin kuin olisin halunnut.

Xiaomin oma kamerasovellus on varsin yksinkertainen ja joiltakin osin liiankin pelkistetty. Sovelluksesta löytyy hyvä automaattinen kuvaustila sekä panoraama kuvaustila. Puhelimesta löytyy myös manuaalinen kuvaustila, mutta henkilökohtaisesti olen siihen pettynyt. Manuaalisessa tilassa on mahdollista muuttaa vain ISO-arvoa sekä valkotasapainoa. Itse olisin toivonut muutamia muita manuaalisia säätömahdollisuuksia. Heikkojen säätömahdollisuuksien takia Xiaomin manuaalinen tila on varsin karsittu.

Redmi Pro tukee videokuvaamista maksimissaan Full HD-tasoisena, joten 4K-videokuvausta ei ole saatavilla. Vaikka teknisesti puhelimeen olisi mahdollista saada 4K-videokuvaus, niin Xiaomi ei ole tätä halunnut tuoda näin alhaiseen hintaluokkaan.

img_0137

Puhelimesta löytyvä etukamera on suuruudeltaan 5 megapikseliä ja se ajaa asiansa kohtalaisesti. Etukamera ei saa aikaan mitään WOW-efektejä, vaan se on peruskauraa. Etukameran kuvat ovat hyvässä valaistuksessa hyviä, mutta hämärissä tiloissa ei kannata odottaa mitään täydellisiä kuvia.

Akku

img_0038

Xiaomi on saanut sisällytettyä Redmi Prohon massiivisen 4050 milliampeeritunnin akun. Ottaen huomioon puhelimen 5.5 tuuman näytön, niin yli 4000 milliampeeritunnin akku on huomattavan suuri. Suuren akun salaisuus liittynee yleisesti tiedossa olevaan ongelmaan, jonka mukaan MediaTekin valmistamat järjestelmäpiirit eivät ole yhtä energiatehokkaita kuin Qualcommin järjestelmäpiirit. Tämän ongelman takia myös valmistajat useasti laittavat MediaTekin järjestelmäpiireihin perustuviin laitteisiin suurempia akkuja.

Mielestäni Redmi Prosta löytyy kuitenkin suhteellisen hyvä akku, eikä se jää muiden valmistajien puhelimien varjoon. Testijakson aikana akku kesti normaalissa käytössä reilun päivän ja tehokkaammassa käytössä akun sai kulutettua helposti yhden päivän kuluessa aivan loppuun.

Redmi Prosta ei löydy tukea pikalataukselle, jonka takia puhelimen lataaminen tuntuu tuskallisen hitaalta, jos on tottunut nopeampaan lataukseen. Puhelimesta ei löydy myöskään tukea langattomalle lataukselle, joka olisi kätevä ominaisuus nykyajan älypuhelimessa. Redmi Pron massiivinen akku ei ole irrotettavaa mallia, puhelimen muotoilun takia.

Tekniikka ja sormenjälkilukija

img_0161

Testiimme saapunut Xiaomi Redmi Pro pitää sisällänsä MediaTekin kymmenytimisen Helio X20 -prosessorin, joka koostuu kahdesta 1.8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A72-ytimestä, viidestä 1.85 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä kolmesta 2.1 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena Redmi Prossa toimii Mali-T880 MP4. Järjestelmäpiirin tukena laitteesta löytyy 3 gigatavua RAM-muistia

Testilaitteestamme löytyi 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta Suomessa on tulossa saataville myös 64 gigatavun tallennustilavariantti. Puhelimesta löytyy myös paikka muistikortille, jonka avustuksella Redmi Pron tallennuskapasiteettia voi laajentaa jopa 256 gigatavulla. Kuten useissa muissakin puhelimista, niin myös Redmi Pron kohdalla muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.

img_0149Xiaomi Redmi Pron 64 gigatavun versiosta löytyy hieman tehokkaampi Helio X25 -järjestelmäpiiri sekä myös 3 gigatavua RAM-muistia.

Redmi Pron tehot riittävät loistavasti päivittäiseen käyttöön sekä raskaampiin peleihinkin. Testijakson aikana tekniikan osalta ei ilmentynyt yhtään ongelmaa. Vaikka puhelin ei yletykään rautansa osalta tehokkaiden lippulaivapuhelimien tasolle, niin omassa hintaluokassaan Redmi Prosta löytyy kerrassaan vakuuttavat tehot.

On kuitenkin valitettavaa, että lähes kaikki Xiaomin puhelimet ovat suunniteltu silmällä pitäen vain Aasian markkinoita. Tämä tarkoittaa sitä, että Redmi Pro ei tue kaikkia Suomessa käytettäviä 4G-taajuusalueita. Tämä kannattanee huomioida ostaessa Xiaomin puhelimia.

img_0135

Sormenjälkilukija on nykypäivänä lähes jokaisessa älypuhelimessa. Myös Redmi Prosta se löytyy, mutta se on toteutettuna hieman eri lailla, kuin aikaisemmin arvostelemissani Redmi-puhelimissa. Nyt sormenjälkilukija on sijoitettuna puhelimen etupuolelle kotipainikkeen yhteyteen. Sormenjälkilukija on nopea, mutta se ei mielestäni vedä vertoja puhelimille, joista löytyy takakuoresta sormenjälkilukija. On kuitenkin ymmärrettävää, että kyseessä on jälleen kerran tottumuskysymys, ja molemmista tavoista löytyy omat hyvät ja huonot puolensa. Jos sormenjälkilukija on laitteen etuosassa, niin sitä on helppo käyttää, jos laite on pöydällä. Jos sormenjälkilukija löytyy kuitenkin puhelimen takaa, niin se on paikassa, jossa etusormi on luonnollisestikin.

Käyttöjärjestelmä

img_0130

Xiaomi Suomi toimittaa kaikki puhelimensa varusteltuna MIUI Global ROM-versiolla, joka tarkoittaa sitä, että puhelimista löytyy vakiona Google Play -kauppa ja muut Googlen palvelut. Valitettavaa kuitenkin on, että tällä hetkellä puhelimista ei löydy suomen kieltä, vaan täytyy tyytyä englannin kieleen.

Testiimme saapuneesta Redmi Prosta löytyi vakiona Android 6.0 -käyttöjärjestelmäversioon perustuva Xiaomin oma MIUI 8 -käyttöliittymä, jonka versio oli 6.9.8. Xiaomi.eu tarjoaa puhelimelle myös epävirallisen käyttöjärjestelmän, josta löytyy osittain tuki myös suomen kielelle. Xiaomi kuitenkin työstää myös virallista käännöstä suomen kielestä puhelimilleen, mutta sen aikataulu on vielä auki. Xiaomin puhelimet eivät siis ole kovinkaan suositeltavissa aivan kaikille suomen kielen puutteen vuoksi, mutta tilanne on parantumassa tulevaisuudessa.

Myyntipakkaus

img_0100

Redmi Pro toimitetaan Xiaomille tyypillisessä pakkauksessa. Pakkaus on valkoinen, josta löytyy kuva puhelimesta. Ainakin vielä testiin saapuneen laitteen pakkauksen ulkopuolella olevat tekstit ovat kiinaksi, vaikka kyseessä onkin Eurooppaan suunnattu CE-versio.

Myyntipakkausta avatessa tulee ensimmäisenä esille itse puhelin, jonka alta löytyy erinäisiä ohjeita kiinaksi. Paketista löytyy myös SIM-korttiluukin avaustyökalu, USB-C-tyypin kaapeli sekä laturi, joka on suunnattu Kiinan markkinoille. Tämä tarkoittaa siis sitä, että puhelimen ostajan täytyy hankkia myös adapteri, jolla alkuperäisen laturin saa käyttöön myös Suomessa.

Yhteenveto

Xiaomi Redmi Pro on hintaluokassaan täydellisyyttä hipova laite. Henkilökohtaisesti vakuutuin puhelimen kyvyistä sekä laadukkuudesta. Puhelin tuntuu kädessä erinomaiselta harjatun alumiinin ja 2.5D näyttölasin ansiosta. Redmi Pron kamerat eivät aivan vakuuttaneet, mutta esimerkiksi näyttö on reilusti kalliimpien huippupuhelimien tasolla, josta Xiaomi ansaitseekin erityismaininnan. Puhelimesta löytyy massiivinen akku, mutta se ei aivan täytä sille asettamiani odotuksia. Akun kesto ei kuitenkaan ollut yhtään hullumpi, koska lähes joka päivä testijakson aikana puhtia riitti iltaan saakka.

Kun sain Redmi Pron käsiini, yllätyin positiivisesti ulkoisesta rakenteesta, koska olin odottanut siinä olevan edes joitain piirteitä, jotka kertova puhelimen asettuvan keskihintaluokkaan. Näyttäessäni puhelinta ihmisille, jotka eivät edes tienneet Redmi Pron tai edes Xiaomin olemassaolosta, niin kommentit puhelimen hinnasta olivat yleisellä tasolla seuraavanlaisia: ”Luultavasti tämä puhelin maksaa noin 500 euroa.” Mielestäni tämä saamani kommentti kuvastaa hyvin Redmi Pron ulkoista laatutuntumaa, joka antaa kuvan reilusti arvokkaammasta laitteesta.

Suomessa Xiaomi Redmi Pron myynti ei ole vielä alkanut, mutta se on tulossa lähiaikoina saataville Xiaomi Suomen verkkokaupan kautta. Redmi Pron halvempi versio tulee maksamaan 259 euroa ja siitä löytyy 3 gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä MediaTekin Helio X20 -järjestelmäpiiri. Hieman tyyriimmän version hinnaksi on ilmoitettu 299 euroa ja siitä löytyy 3 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja tehokkaampi MediaTekin Helio X25 -järjestelmäpiiri.

Voin suositella puhelinta sellaisille henkilöille, joille ei ole ongelma se, että Redmi Prosta ei löydy vakiona suomen kieltä. Jos suomen kieli puhelimesta löytyisi, niin voisin varmasti suositella laitetta kaikille, jotka etsivät uutta puhelinta alle 300 euron hintaluokasta.

Xiaomi Redmi Pro

8.1

Xiaomi Redmi Pro on monellakin tapaa täydellinen puhelin alle 300 euron hintaluokassa. Laitteesta löytyy kohtuullinen kaksoiskamera, suuri akku, hyvä näyttö sekä laadukas muotoilu. Nämä seikat vakuuttivat minut, jotka myös tekevät Redmi Prosta varmasti yhden hintaluokkansa parhaimmista puhelimista.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android