MobiiliverkotYleinen

3G poistuu käytöstä, ja se voi vaikuttaa myös sinuun! Nämä asiat kannattaa puhelimessa ja muissa päätelaitteissa olla kunnossa

5G-verkko löytyy jo monesta paikasta.

5G on juuri nyt iso juttu ja sen kattavuus laajenee kovalla tahdilla ympäri Suomea. Samaan aikaan operaattorit suunnittelevat vanhempien mobiiliverkkojen alasajoa, ja esimerkiksi Elisa ilmoitti hiljattain sulkevansa 3G-verkon Hämeenlinnassa jo tänä syksynä. Kyseessä on merkittävä muutos, joka saattaa vaikuttaa moniin kuluttajiin.

3G-verkolla on ollut edelleen oma roolinsa, sillä sitä on tarvittu monissa päätelaitteissa esimerkiksi puheluiden soittamiseen. 4G-verkoissa vaaditaan VoLTE (Voice over LTE) -toteutus, jotta sen kautta voidaan soittaa puheluita. Jos päätelaitteesta ei ole kyseistä toimintoa löytynyt, niin silloin puhelut on hoidettu 3G-verkoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun Elisa sulkee 3G-verkon, niin silloin käytössä on vain 2G-verkko, jota voidaan hyödyntää puheluita varten. 2G on kuitenkin todella vanha verkko, jonka kapasiteetti on pienempi kuin uudemmilla mobiiliverkoilla. Tämä saattaa johtaa verkon ruuhkautumiseen.

Jos päätelaite, eli käytännössä puhelin sekä liittymä eivät tue VoLTE-palvelua, niin puheluiden aikana puhelin putoaa 2G-verkkoon. Lisäksi tällaisissa tilanteissa puhelun aikana 2G-verkossa ei kulje data, joten verkkoyhteyteen tulee katkos. Tämä tulee vastaan esimerkiksi tilanteessa, jossa puhelinta käyttää verkkoyhteyden jakamiseen muille laitteille.

Jos päätelaitteessa on kuitenkin tuettuna VoLTE-ominaisuus, niin silloin puheluiden aikana puhelin pysyy 4G-verkossa ja myös puhelun laatu on parempi.

VoLTE-ominaisuus on myös tärkeässä roolissa ulkomailla, sillä osa operaattoreista ovat jo sammuttaneet 2G- ja 3G-verkkojaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 3G-verkosta on jo luovuttu, ja Ruotsissa ja Norjassa 2G- ja 3G-verkoista tullaan luopumaan vuoden 2025 loppuun mentäessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet puhelimet tukevat myös VoWifi-ominaisuutta, eli käytännössä Wifi-verkon kautta tapahtuvia puheluita. Ominaisuus mahdollistaa puhelut ja SMS-viestit missä tahansa laadukkaassa wifi-verkossa. Laitteet suosivat mobiiliverkkoa, mutta jos sitä ei ole saatavilla, niin wifi-verkkoa voidaan käyttää automaattisesti puhekäytössä. VoWifi mahdollistaa esimeriksi paremman kuuluvuuden sisätiloissa.

Uusimmissa puhelimissa VoLTE- ja VoWifi-toiminnot ovat lähes vakio-ominaisuus, mutta tilanne oli eri vielä pari vuotta sitten. Vuonna 2020 tai sen jälkeen Suomesta ostetuista puhelimista tuki VoLTE-ominaisuudelle löytyy, mutta sitä ennen ostettujen puhelimien kanssa saattaa olla ongelmia.

Toki suurta stressiä ei kannata ottaa, sillä merkittävä määrä käytössä olevista puhelimista tukee VoLTE-ominaisuutta. Valmistajat ovat jopa päivittäneet ominaisuuden vanhempiinkin puhelimiinsa. Vaikka esimerkiksi Huawei vähensi läsnäoloaan Suomen puhelinmarkkinoilla vuonna 2020, niin silti käytännössä kaikki yhtiön vanhemmatkin puhelimet tukevat VoLTE-toimintoa. Sama homma on myös monien muiden valmistajien kanssa, jos mukaan ei lasketa muutamia poikkeuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

VoLTE-tuen kanssa saattaa kuitenkin olla eroja laite- ja operaattorikohtaisesti, joten tieto tuesta kannattaa aina tarkistaa operaattorilta. VoLTE-tuen omassa puhelimessa pystyy tarkistamaan helposti, eikä se vaadi suurta teknistä tietämystä. Alapuolella on pari neuvoa asian tiimoilta.

Näin tarkistat onko puhelimessasi tuki VoLTE-ominaisuudelle:

  1. Kaikista nopein keino testata VoLTE-ominaisuuden toimivuus omassa puhelimessa on soittaa puhelu ja tarkistaa pysyykö puhelin 4G-verkossa puhelun aikana.
  2. Lisäksi toinen vaihtoehto on tarkistaa tieto puhelimen asetuksista. Monissa Android 11 tai sitä uudemmissa puhelimissa on mobiiliverkkojen asetusvalikossa oma asetus, josta VoLTE-ominaisuuden voi kytkeä päälle. Valmistajasta riippuen ominaisuus saattaa kulkea hieman eri nimillä, kuten ”VoLTE-puhelut” tai VoLTE”.

Älä osta puhelimia ulkomailta

Esimerkiksi Pixel-puhelimet eivät tue Suomessa 5G-verkkoja tai VoLTE-ominaisuutta.

Vaikka monet puhelimet tukevat nykypäivänä VoLTE- ja VoWifi-ominaisuuksia, niin mukana on myös muutama poikkeus. Esimerkiksi puhelimen ostamista ulkomailta ei voida suositella, sillä tällaisessa tapauksessa ei voida taata yhteensopivuutta suomalaisten verkkojen kanssa. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi Googlen Pixel-puhelimet, joita suomalaisoperaattorit eivät tue.

Edes uusimmissa Pixel 7- tai Pixel 7 Pro -puhelimissa ei ole tukea 5G-verkoille tai VoLTE-ominaisuudelle suomalaisoperaattoreiden verkoissa. Tämän takia Pixel-puhelimet eivät toimi tuoreimmassa mobiiliverkoissa ja VoLTE-tuen puuttuessa puhelin vaihtaa 2G-verkkoon puheluiden ajaksi. Pixel-puhelimet toimivat toki 4G-verkoissa normaalisti, mutta puheluita sen kautta ei voida soittaa.

On siis suositeltavaa ostaa ainoastaan puhelimia, joita kotimaiset operaattorit myyvät, sillä ne toimivat varmasti Suomen 5G-verkoissa ja tukevat VoLTE-ratkaisua. Jos haluaa verkkojen ja puheluiden toimivan vaaditulla tasolla, niin silloin puhelimia ei kannata ostaa muista maista tai edes sellaisia versioita, jotka ovat tarkoitettu vain käytettäväksi tietyissä maissa.

Toinen asia, mikä kannattaa pitää muistissa on VoLTE Roaming -tuki, joka on tullut puhelimiin vasta vuosina 2021 ja 2022. Käytännössä se löytyy useista puhelimista, joissa on Android 11- tai iOS 15 -käyttöjärjestelmä tai näitä uudempi versio.

Vanhemmat puhelimet eivät välttämättä tue VoLTE Roaming -ominaisuutta, joten ulkomailla matkustettaessa puhelut eivät mahdollisesti toimi 4G-verkoissa. Ongelmaksi tämä muodostuu maissa, joissa 2G- ja 3G-verkot ovat jo poistettu käytöstä.

3G-verkon katoaminen vaikuttaa myös moneen muuhun asiaan

Jopa Elisa myy edelleen 3G-yhteyksiin rajoittuvia riistakameroita.

3G-verkkoa on käytetty pitkään erikoisemmissa laitteissa, joita ovat muun muassa hälytysjärjestelmät, riistakamerat tai muut vastaavat laitteet. Otetaan esimerkiksi riistakamerat, jotka ovat jo pitkään olleet lähettäviä, eli ne toimittavat kuvat ja videot reaaliajassa sähköpostiin. Monet riistakamerat perustuvat 3G-verkkoon, mutta nykyisin myydään paljon myös 4G-versioita.

3G-riistakameroita myydään edelleen ja niitä on myyty aikaisempina vuosina paljon. 3G-verkon alasajon jälkeen tällaiset riistakamerat toimivat ainoastaan 2G-verkossa, joka voi tuottaa ongelmia. 2G-verkko on erittäin hidas, jonka takia lähetysnopeus on heikko. Valokuvat lähtevät kyllä liikkeelle, mutta nopeus ei ole todennäköisesti yhtä reaaliaikainen kuin aikaisemmin. Lisäksi videoiden kanssa lähetysnopeus ei välttämättä riitä, eikä videot pääse koskaan perille asti.

On siis hyvä jättää 2G- ja 3G-verkkoja tukevat laitteet kaupan hyllylle, ja varmistaa laitteiden tukevan vähintään 4G-verkkoa. Tämä ohjeistus kannattaa pitää mielessä ostaessa riistakameroita tai muita erikoisempia laitteita, jotta 3G-verkon alasajo ei tulisi yllätyksenä.

3G katoaa Suomesta kokonaan vuonna 2023

Suomessa kaikki kolme suurinta operaattoria ovat ilmoittaneet luopuvansa 3G-verkosta vuoden 2023 loppuun mennessä. Tähän asti operaattorit ovat ylläpitäneet neljän eri sukupolven mobiiliverkkoja, jotka ovat olleet 2G, 3G, 4G sekä 5G.

3G-verkon poistumista on perusteltu sen vähäisellä käytöllä ja alasajon myötä taajuuksia ja resursseja voidaan vapauttaa 4G- ja 5G-verkoille. Lisäksi 4G-verkon peitto on Suomessa lähes täydellinen ja uusin 5G-verkko laajenee kovalla tahdilla ympäri Suomea.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

6 Kommenttia

  1. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että netin käyttö loppuu tai vähintäänkin häiriintyy pahasti monessa kohteessa maaseudulla. Olin suuren osan kesästä etätöissä mökillä ja 3G verkko puhelimesta jaettuna oli usein miten ainoa vaihtoehto sujuvan työnteon mahdollistamiseksi. Mobiilireitittimellä 4G verkkoon ei syntynyt ajoittain yhteyttä ollenkaan tai sitten nopeus oli 1-2 Mbps ja up-kaista lähes nolla, hyvällä tuurilla saattoi päästä vähäksi aikaa 5-6Mbps nopeuksiin. Samalla laitteella loma-aikojen ulkopuolella nopeus on jopa 30-50 Mbps eli verkko on, mutta kapasiteetti ei riitä silloin, kun sitä eniten tarvitsisi. 3G verkko sen sijaan toimii kohtuullisella 3-9 Mbps nopeudella aina ja 3G on yleensä nopeampi kuin 4G. Puhelimeni on pakotettuna 3G verkkoon, koska jos sallin 4G:n käytön, akku tyhjenee alle vuorokaudessa, vaikka puhelinta ei käytä ollenkaan ja kaikki turha dataliikenne on myös estetty. 3G verkossa varauksesta kuluu 20-30% vuorokaudessa. Kilometrin päässä mökiltä on vakinainen asumus, jossa on vaikeuksia saada edes tuo 3G kuulumaan sisätiloissa. Ihmettelen vaan, millaisiin ongelmiin sähköyhtiöt joutuvat, koska mittarit toiminevat 3G verkossa ja 4G ei kuulu kyseiseen paikkaan. Vai onko 2G riittävä noille, en tiedä millä tekniikalla ne lähettävät mittarilukemat. Jos se on tekstiviesti, niin ehkä sitten toimii. Yleisesti ottaen omissa käyttöpaikoissani 5G on utopiaa, 4G toimii vain joskus ja silloinkin hitaasti ja 3G on ehdottomasti paras vaihtoehto. Sitten kun sitä ei enää ole, ei ole nettiäkään. Kaikki nämä paikat ovat alle 200km Helsingistä. Ja tuo riistakamerajuttu on hyvä esimerkki siitä, että ne voi sitten heittää pois, koska 4G verkkoa ei kerta kaikkiaan ole siellä metsässä.

    1. Olet oikeassa ja lisäksi miten tuo 4g tulee ruuhkautumaan tulevaisuudessa tämän takia. Samoin voi sanoa että puhelimilla soittamimen suomessa helsingin ja kaupunkien ulkopuolella vaikeutuu huomattavasti varsinkin dna ei kuulu edes kaupungin lähellä tai kylän keskustassa. Ja pahin tässä on että volte vie akkua enemmän kuin normaali puhelun soittaminen ja kuumentaa puhelinta..
      No tämä tehdään vain että saadaan myytyyä entistä kalliimpia liittymiä ja nostaa hintoja..

  2. 3G:n taajuusalue 900 MHz siirretään 4G ja/tai 5G:n käyttöön. 3G:n käyttö kun pienentynyt on vapautunut taajuuskaistaa käyttääsi ja tästä syystä todennäköisesti nopeampi se on. Kun se sitten siirretään 4G ja/tai 5G-käyttöön niin paranee sen taajuuskaistan tehokkuus mm. MIMO-tekniikkaa käyttäen mitä 3G:ssa ei ole ollut käytössä. 5G:täkin sitten matalalle taajuudelle tulee käyttöön entistä enemmän, 700 MHz on jo mutta 900 MHz tilanteesta ei tiedä vielä mitä operaattorit tulevat siinä käyttämään.

    Sähkömittarit lähettävät tekstiviestillä tietääkseni raportit jolloin toimii 2G:ssäkin – ei tarvitse aktiivista datayhteyttä kun kyseessä vaan raportointi säännöllisesti. Eiköhän siellä olla perillä kun isoja asiakkaita ovat operaattoreille. Toivottavasti viesti 3G:n alasajosta menee kuitenkin mahdollisimman monelle että tietävät uusia laitteet ennen.

  3. Täyttä rahastusta tollanen että ajetaan vanhat verkot alas, taas monilaite joutu jätteeksi vaikka olisi vielä käyttökelpoinen monia vuosia, itseä ei kiinosta mikään 5g vouhotus kun ei 4g edes toimi kaikkialla niinkuin pitäis.

  4. Juurikin noin ja vanhat ihmiset kohta ihan kusessa kun e itiedä älylaitteista yhtään mitään,itelläkää ei älypuhelintaole mutta nytkö pakko sellai hommata joka on TAAS 3-5 vuoden jälkeen käyttökelvoton koska ei tule enää päivityksiä.
    Mistä saadaan rahat kaikille kaiken uusimiseen kun taas lama kolkuttelee ovilla?
    Pitäs halvalla saada nyt sitten tietovärkit ja puhelimet kun kerta on pakko ne vaihtaa,ihme pakkosyöttöä on nykymaailma ennen tultii ntoimeen vähällä nyt kokoajan uusittava sitä sun tätä ilma nniitä ei pysty enää edes olemaan saati tekemisestä puhumattakaan!

    1. Eipä meitä vanhuksia ole koskaan ajateltu. Olemme vain kustannus..

Kommentoi