ArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor Magic6 Pro – Taianomaisen hyvä

Honor Magic6 Pro

Honor on viime vuosina panostanut vahvemmin lippulaivapuhelimien kategoriaan, ja nyt Suomessa tarjolle on tullut uusi Magic6 Pro. Nimestään huolimatta kyseessä on vasta kolmannen sukupolven laite, joka on seuraaja Magic4 Pro– ja Magic5 Pro -puhelimille. Tuttuun tapaan Honor keskittyy Magic6 Pron kanssa vahvasti kameroihin ja muihin huipputason tekniikoihin.

Magic6 Prossa ei ole säästelty tekniikassa, sillä Honor on varustellut sen erittäin vakuuttavasti. Puhelimessa on 6,8 tuuman LTPO OLED -näyttöpaneeli, uusin Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri, 5600 milliampeeritunnin pii-hiili-akku, 80 watin langallinen lataus sekä 66 watin langaton lataus. Käyttöjärjestelmänä on tuorein Android 14, jolle luvataan huippupuhelimen ansaitsema päivitystuki.

Kamerat ovat Magic6 Pron keskiössä, sillä käytössä on nyt 50 megapikselin muuntuvalla aukolla varusteltu pääkamera, 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä huima 180 megapikselin periskooppikamera 2,5-kertaisella optisella zoomilla. Magic6 Pron etuosaan on saatu 50 megapikselin selfiekamera, jonka kaverina on erillinen 3D-syvyyskamera.

Suomessa Honor on tuonut Magic6 Pron myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta (Black) ja vihreä (Epi Green). Saatavilla on ainoastaan 12 + 512 gigatavun muistiversio, jonka suositushinta on 1299 euroa. Myynti on alkanut verkossa 11. maaliskuuta ja laajempi saatavuus käynnistyy 21. maaliskuuta.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme Magic6 Prolle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor Magic6 Pro (BVL-N49)
Mitat: 162.5 x 75.8 x 8.9 mm
Paino: 225 g (nahka) ja 229 g (lasi)
Rakenne: Alumiinikehys sekä tekonahka/lasipinnat / IP68
Näyttö: 6.8 tuumaa / Full HD+ (2800 x 1280) / 19.5:9-kuvasuhde / LTPO OLED / 1-120 Hz / HDR10+ / 5000 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 8 Gen 3 (1x 3.3 GHz Cortex X4 & 3x 3.2 GHz Cortex-A720 & 2x 3.0 GHz Cortex-A720 & 2x 2.3 GHz Cortex-A520)
Grafiikkasuoritin: Adreno 750
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.4-2.0 / 23 mm / 1/1.3" / 1.2um / PDAF / LAF / OIS) + 50 MP ultralaajakulmakamera (f/2.0 / 13 mm / 1/2.88" / 0.612 um / PDAF / 122 asteen kuvakenttä) + 180 MP periskooppikamera (f/2.6 / 68 mm / 1/1.4" / 0.56 um  / PDAF / OIS / 2.5x optinen zoom) + LED-salama + lasersensori
Etukamera: 50 MP etukamera (f/2.0 / 22mm / 1/2.93" / 0.6 um / PDAF) + ToF 3D -sensori
Akku: 5600 mAh (ei irrotettava / pii-hiili)
Lataus: Langallinen 80 watin pikalataus / 66 watin langaton lataus / 5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + MagicOS 8 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.2 / NFC / Infrapunalähetin
Ääni: Bluetooth 5.3 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Black) ja vihreä (Epi Green)
Hinta: 1299€ (12 + 512Gt)

Myyntipakkaus

Honor Magic6 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor on ottanut tällä kertaa erilaisen lähestymistavan myyntipakkaukseen, sillä Magic6 Prossa on lähdetty vähentämään sisältöä. Myyntipakkaus on aikaisempaa pienempi, sillä mukana ei ole enää laturia. Pakkaus itsessään on väriltään musta ja sitä koristaa kultaisena Honor-logo sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosassa on maininta laturin puuttumisessa ja yhdellä kyljellä on tarralla mainittuna puhelimen väri, IMEI-koodit ja muistiversio.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Magic6 Pro -puhelin paperiin käärittynä. Puhelin on asetettuna omaan pahviseen syvennykseensä, jonka alapuolelta löytyy vielä tuttu pahvitasku. Se pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä USB-C > USB-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapelin. Kaupasta ostettaessa paketissa olisi vielä myös pikakäyttöopas ja turvallisuustietoja.

Magic6 Pro on myyntipakkaukseltaan siis tuttua nykypäivää, mutta itse jäin kaipaamaan Honorille tyypillistä suojakuorta ja laturia. Nyt tehokkain mahdollinen laturi on ostettava erikseen, kun aikaisemmin sellaisen sai mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor Magic6 Pron kohdalla rakenteessa ei ole lähdetty jahtaamaan Samsungia ja Applea uusien materiaalien kanssa, vaan Honor on halunnut muovata tuttua toteutusta vieläkin parempaan suuntaan. Puhelimessa käytetään alumiinikehystä sekä lasi- tai tekonahkapintaa takaosassa. Kyseessä on yksi harvoista kerroista, kun Honor tuo tekonahkaisen version myyntiin Suomessa.

Väriversioita on kaksi kappaletta, joista mustassa on lasinen takakuori ja se on viimeistelty silkin tyylisesti mattapintaiseksi. Testiin saadussa vihreässä väriversiossa on tekonahkainen pinta, jossa on hieman erilainen lähestymistapa sekä kultaiset yksityiskohdat. Honor ei ole pyrkinyt täysin matkimaan nahkaa, vaan materiaalilla on toteutettu aaltomainen kuviointi tuomaan enemmän ilmettä. Tämän takia nahkapinta tuntuu ensi kertaa koskettaessa jopa muoviselta, mutta tähänkin tottui testijakson aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekonahkaisen version vahvuus on mielestäni sen tarjoama pito. Puhelin pysyi hyvin kädessä, eikä se ollut millään tavalla liukas. Vaalea nahkapinta ei myöskään kerännyt likaa tai kulumisen jälkiä testijakson aikana, joten Honor oli saanut sen hyvin viimeisteltyä. Hieman kovemman toteutuksensa ansiosta takapinta oli myös helppo putsata esimerkiksi vedellä. Nahkatakaosan vahvuus on kestävyys, sillä se ei hajoa samalla tavalla kuin perinteikäs lasi. Magic6 Pron alumiinikehys on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi, joka sopii hyvin tyyliin. Itse olisin kuitenkin halunnut nähdä mattapintaisen kehyksen.

Kestävyyttä Honor on pyrkinyt tuomaan erityisesti Magic6 Pron etupuolen lasiin. Honor hyöyntää niin sanottua toisen sukupolven nanokristallilasia, jonka kerrotaan takaavan paremman kestävyyden. Sen pitäisi kestää 10 kertaa paremmin iskuja kuin perinteinen lasi. Honor on myös tehtaalla asentanut ulkopuolen näyttöön muovisen suojakalvon, joka suojaa lasia ainakin aluksi.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin ilman minkäänlaisia suojakuoria, jonka lisäksi näyttöä suojannut kalvo otettiin pois. Testien aikana puhelin pääsi todistetusti tippumaan (puolivahingossa) muutaman kerran. Magic6 Pro valui esimerkiksi sohvalta lattialle, näyttö kolahti metalliputkeen ja kerran laite ihan vain huvikseen tiputettiin maahan 1,5 metrin korkeudelta. Edelleen parin viikon testijakson jälkeen Magic6 Pron näyttö oli ehjä, joten lasi tuntui todella kestävän. Honor ei lupaa mitään erityiskestävyyttä naarmuja vastaan, mutta testijakson aikana suuremmilta naarmuilta vältyttiin. Näyttö ei ollut siis liian pehmeä, vaan näytössä oli havaittavissa vain pari pientä hankaumaa.

Käsituntumalta Magic6 Pro on erinomainen, sillä se muistuttaa edeltäjäänsä, josta tykkäsin myös. Mukana on sopivassa suhteessa pyöristyksiä ja kulmikkuutta. Alumiinikehys on tasakylkinen, mutta takapinta ja etulasi kaartuvat miellyttävästi luoden paremman ergonomisuuden. Puhelimessa ei ollut havaittavissa mitään teräviä saumakohtia, joten viimeistely on erinomainen. Itse tykkään erityisesti näyttölasin kaartumisesta joka reunalta, joka helpottaa käyttöä huomattavasti.

Mitoiltaan kyse ei ole kuitenkaan kompaktista laitteesta, vaan Honor luottaa tuttuun erittäin suureen kokoon. Magic6 Pron viralliset mitat ovat 162,5 x 75,8 x 8,9 millimetriä, joten merkittävää muutosta esimerkiksi edeltäjään ei ole saatu. Painoa on nahkaversiolla 225 grammaa ja lasiversiolla 229 grammaa. Kyse ei ole myöskään kevyestä puhelimesta, vaan painoon saa totutella hieman. Mielestäni Honor olisi voinut pyrkiä karsimaan painoa, sillä edeltäjään verrattuna sitä on saatu lisää.

Laadukkaiden materiaalien ansiosta Magic6 Pro on kuitenkin premium-laite, jossa ei ole karsittu. Puhelin ei esimerkiksi pääse natisemaan tai antamaan periksi sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Magic6 Prohon on tuotu edeltäjästä tuttu IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys. Puhelin kestää vettä 1,5 metrin syvyydessä 30 minuutin ajan. Laite voidaan upottaa kokonaan veteen, eikä sen mukaan ottamista esimerkiksi rannalle tai uima-altaalle tarvitse miettiä kahta kertaa pidempään. Honor Magic6 Prota voidaan käyttää myös vesisateessa pelkäämättä sen hajoamista. On kuitenkin hyvä huomata, ettei Honor anna mitään takuuta vedenkestävyydelle ja se saattaa heikentyä laitteen ikääntyessä.

Magic6 Pron etuosa on pitkälti identtinen edeltäjänsä kanssa, mutta tällä kertaa näytössä oleva pillerimäinen reikä on siirretty vasemmasta yläkulmasta keskelle, hieman iPhone-tyylisesti. Reiässä on etukamera sekä ToF 3D -tekniikka parempaa kasvojentunnistusta varten. Lisäksi reiässä on valoisuuden- ja etäisyyden tunnistimet. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu hyvin pieneen koloon näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin. Sormenjälkilukija on integroituna näytön alareunaan. Näyttö itsessään peittää Magic6 Pron etuosan pintalasta noin 91,5 prosenttia, joka on tasaisen ohuiden kehyksien ansiota. Näyttö kaartuu voimakkaasti molemmilta kyljiltään, mutta näyttölasi kaartuu myös ylä- ja alareunasta minimaalisesti kohti kehystä.

Takaosassa kamera-alue kääntää edelleen katseita, sillä se on suuri. Aikaisemman pyöreän kamera-alueen ympärille on rakennettu kulmikkuutta tuova metallikehys. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä dToF-syvyysanturi. Lisäksi mukana on LED-salamavalo, mikrofoni ja teksti ”100X 1:1.4/2.0-2.6 ASPH.”, jolla viitataan esimerkiksi kameran kykenevän 100x zoomaukseen. Kamera-alueen keskitetyn sijainnin ansiosta puhelin ei pääse liiaksi keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä, vaikka kamerat ulkonevat huomattavasti. Honor on tuonut puhelimen takaosaan myös Honor-logon sekä pienellä präntillä tiedon valmistusmaasta sekä muita vaadittuja merkintöjä.

Magic6 Pron oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista. Vaikka painikkeissa on hyvä tuntuma, niin mielestäni ne voisivat olla hieman leveämmät. Honor Magic6 Pron yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunalähetin sekä toinen laitteen kaiutinritilöistä. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Honor on jälleen panostanut näyttöön tekniikan osalta, eikä käytössä ole mikään kovin kompakti paneeli. Puhelimessa on suuri 6,8 tuuman kokoinen LTPO OLED -näyttöpaneeli, jossa tarkkuus yltää 2800 x 1280 pikseliin, joka takaa noin 453 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, 19.5:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä 5000 nitin maksimikirkkaus.

Magic6 Prossa Honor hyödyntää vahvasti hyväkseen kaartuvuutta, sillä näyttö kaartuu jokaiselta reunaltaan. Tai oikeastaan näyttö kaartuu molemmilta kyljiltä, mutta ylä- ja alareunoista näyttölasi kaartuu hieman, kuten edeltäjämallissakin. Näytön nelikaartuvuus tekee käytöstä erittäin miellyttävää, sillä eleitä näytöllä toteuttaessa sormi liukuu lasilla sulavasti, eikä tökkää terävään reunaan. Testijakson aikana kaartuvuuden kanssa ei havaittu minkäänlaisia haamukosketuksia.

Tekniikan osalta suurin uudistus nähdään näytön kirkkaudessa, sillä Magic6 Pron näyttö yltää parhaimmillaan 5000 nitin tasoon. Tietysti tämä taso saavutetaan vain tietyissä HDR-tilanteissa vain harvoin, mutta yleinen kirkkaus on 1600 nitiä. 5000 nitiä on enemmän kuin yhdessäkään muussa puhelimessa tällä hetkellä. Kirkkaus on jo perustasollakin erinomainen, sillä luettavuus on loistava auringonvalossa.

Näytössä on tuttuja tekniikoita, sillä mukana on silmäystävällisiä ratkaisuja. Näyttöön on saatu tuki PWM-himmennykselle aina 4320 hertsiin asti. Sen avulla Honor pystyy minimoimaan näytön aiheuttaman silmien rasituksen esimerkiksi heikossa valaistuksessa käytettäessä.

OLED-tekniikan ansiosta näyttö pystyy toistamaan värit erinomaisesti, sillä musta on oikeasti mustaa ja muutkin tummat sävyt ovat syviä. Värintoiston osalta ei ollut valittamisen aihetta, vaan ne oli oletuksena viritetty omille silmilleni miellyttäväksi. Honor on saanut mukaan myös Natural Tone Display -ominaisuuden, joka muuttaa dynaamisesti näytön värejä heijastaen niitä ympäristön valon mukaan.

Puhelimessa on 8T LTPO -tekniikka, joka optimoi virrankulutuksen karsimatta korkean virkistystaajuuden mukana tuomasta hyödystä. 120 hertsin virkistystaajuus takaa sulavan kokemuksen sitä tarvittaessa, mutta näyttö yltää 1 hertsiin Always-on-displayn ollessa käytössä. Tässä tilanteessa näyttö yltää jopa 2 nitin kirkkauteen vähentäen 30 prosentilla virrankulutusta.

Honor antaa ohjelmiston puolella kolme erilaista virkistystaajuuden tilaa, jotka ovat dynaaminen, korkea (120 Hz) sekä normaali (60 Hz). Testijakson aikana käytettiin pääasiassa dynaamista virkistystaajuutta, joka vaihtaa virkistystaajuuden sisällön mukaisesti. Näytön tarjoama kokemus oli sulava, eikä vastaan tullut ongelmia virkistystaajuuden kanssa.

Honor Magic6 Pro -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä. Honor on tällä kertaa saanut näyttöön tuen myös Dolby Vision -tekniikalle, jota ei ole aikaisemmin ollut mukana.

Näyttöä varten Honor on toteuttanut tutut asetukset, joilla käyttäjät voivat säätää kokemusta paremmin omille silmille miellyttäväksi. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen avulla, jotka ovat normaali ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä tai oletusasetuksista, jotka ovat oletus, lämmin ja kylmä.

Käyttäjät voivat myös säätää näytön tarkkuutta kolmen asetuksen välillä, jotka ovat suuri (2800 x 1280), normaali (2450 x 1120) sekä pieni (2100 x 960). Lisäksi tarjolla on älykäs tarkkuus, joka säätää näytön tarkkuutta automaattisesti tilanteen mukaan. Honor on panostanut nyt myös paljon silmäystävällisiin ja nukkumisominaisuuksiin. Mukana on ”sirkadiaaninen yönäyttö”, joka säätää näytön värilämpötilaa automaattisesti kehon rytmin perusteella, jotta käyttäjä voi valmistautua yöuniin paremmin. Lisäksi käyttäjä voi ajoittaa silmäystävällisen tilan menemään päälle tiettynä aikana.

Kokonaisuutena Magic6 Pron tarjoama näyttökokemus on erinomainen, eikä siitä puutu lippulaivapuhelimen ominaisuuksia. Näytön yksi uudistuksista on myös pillerimäisen reiän siirtyminen yläreunan keskelle, ja se vie tuttuun tapaan enemmän tilaa kuin perinteikkäät pienemmät kamerareiät. Tällä kertaa Honor on tuonut mukaan Applen Dynamic Islandia muistuttavia ominaisuuksia, joihin tutustutaan hieman myöhemmin tässä arvostelussa.

Tekniikka ja suorituskyky

Honor Magic6 Prossa hyödynnetään markkinoiden tehokkainta Qualcommin kehittämää Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriä, joka on nähty monien kilpailijoiden tämän vuoden huippupuhelimissa. Honor pyrkii siis haastamaan OnePlus 12-, ASUS ROG Phone 8 Pro– ja Samsung Galaxy S24 Ultra -puhelimet.

Snapdragon 8 Gen 3 on 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri. Kahdeksanytimisen toteutuksen kohokohtana on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,3 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi mukana on viisi tehokasta Cortex-A720-ydintä, joista kolme toimii 3,2 GHz:n taajuudella ja kaksi 3,0 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kaksi 2,3 GHz:n Cortex-A520-ydintä.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 3 on jopa 30 prosenttia tehokkaampi sekä 20 prosenttia energiatehokkaampi kuin Snapdragon 8 Gen 2 -piiri. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 750, jonka luvataan olevan 25 prosenttia nopeampi kuin edeltäjänsä.

Suomessa Honor Magic6 Pro on tuotu myyntiin ainoastaan yhdessä muistiversiossa, jossa on 12 gigatavun verran RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. UFS 4.0 -tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s) ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s) kuin edeltävässä UFS-versiossa. Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Testijakson aikana Honor Magic6 Prossa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joiden perusteella suorituskyky on odotetulla tasolla. Suorituskyky on kasvanut tasaisesti verrattuna Magic5 Prohon, ja se on pitkälti samalla tasolla samaan piiriin perustuvan OnePlus 12 -puhelimen kanssa. Erikoisesti Magic6 Pro on OnePlus 12 -puhelimen tavoin AnTutu-testissä hieman heikompi kuin esimerkiksi Samsung Galaxy S24 Ultra, ja muutaman testin tulokset olivat myös yllättävän eroavat.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Honor Magic6 Pron saamia tuloksia Magic5 Prohon, ja tuoreisiin Samsung Galaxy S24 Ultra- ja OnePlus 12 -puhelimiin.

Testitulokset
Honor Magic6 Pro (SD8G3) Honor Magic5 Pro (SD8G2) Samsung Galaxy S24 Ultra (SD8G3FG) OnePlus 12 (SD8G3)
AnTuTu: 1 519 849 pistettä 1 065 081 pistettä 1 754 780 pistettä 1 595 367 pistettä
Geekbench 6 (single): 1987 pistettä 1962 pistettä 2246 pistettä 1242 pistettä
Geekbench 6 (multi): 5196 pistettä 5033 pistettä 7066 pistettä 4942 pistettä
PCMark: 16 717 pistettä 14 431 pistettä 18 233 pistettä 12 777 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 5184 pistettä   3672 pistettä 4796 pistettä 4949 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit paljastavat, että Magic6 Pro on suorituskyvyltään tuttua huippuluokkaa, kuten Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriltä voikin odottaa. Suorituskyky ei lopu raskaimpien sovelluksien tai edes pelien kanssa. Honor Magic6 Pron kohdalla on jälleen hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.

Testijakson aikana itse totesin Magic6 Pron suorituskyvyn olevan erinomainen, eikä vastaan tullut ongelmia koskaan. Magic6 Pro -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Honor Magic6 Prolle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelimella päästiin AnTuTu-testissä 1 519 849 pisteeseen, joka on hyvällä tasolla. Suunta stressitestissä oli kuitenkin seuraavilla testauskerroilla alaspäin, kunnes viidennellä testauksella saatiin kaikista huonoin tulos. Tuolloin pisteitä saatiin 1 426 332, joka on edelleen hyvällä tasolla.

Parhaimman ja heikoimman tuloksen välillä eroa oli ainoastaan 93 517 pistettä, joka tarkoittaa suorituskyvystä kadonneen noin -6,15 prosenttia. Tulos on huonompi kuin OnePlus 12 -puhelimessa, mutta merkittävää eroa ei ollut havaittavissa. Honor kuitenkin pystyy pitämään puhelimen suorituskyvyn raskaassa käytössä miellyttävänä tasaisena, ja parannusta on saatu verrattuna Magic5 Prohon, jonka suorituskyvystä katosi aikoinaan -16 prosentin verran. Tämä tarkoittaa, että Snapdragon 8 Gen 3 pystyy pitämään paremmin lämmön hallinnassa.

Honor ei kehuskele puhelimen jäähdytysjärjestelmällä, mutta sisuksista löytyy kuitenkin tuttu höyrykammio sekä grafeenimateriaali, joiden tarkoituksena on johdattaa lämpöä pois järjestelmäpiiriltä. Puhelin ei päässyt mitenkään kuumenemaan esimerkiksi stressitestin kohdalla, vaikka lämpenemistä oli havaittavissa. Testijakson aikana ei tullut vastaan peruskäytössä yhtään tilannetta, jossa puhelin olisi kuumentunut.

Muuta tekniikasta

Yhteyksien osalta Magic6 Pro tuo mukanaan tuttuja toteutuksia. 5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korttipaikoilla ja laitteeseen pystyy asettamaan kaksi fyysistä nano-SIM-korttia. Honor on saanut mukaan myös tuen eSIM-ratkaisulle, joka on yleistynyt kovaa tahtia viimeisen parin vuoden aikana.

Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X75 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa puhelin tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Honor on saanut puhelimeen tuen Suomessa vain non-standalone-verkoille, eikä Elisan avaama standalone-verkko ollut käytössä (5G+).

Puhelimessa on Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. Mainittava yksityiskohta puhelimessa on myös USB 3.2 -tuki, joka löytyy USB-C-liittimestä. Sen avulla voidaan siirtää tiedostoja nopeammin. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Magic6 Prossa on laadukas värinämoottori, joka antaa mukavan dynaamisen palautteen. Värinä on jämäkkä sekä selkeä, jota lippulaivapuhelimelta voikin odottaa.

Honor luottaa Magic6 Prossa edeltäjästä tuttuun näytönalaiseen sormenjälkilukijaan, joka perustuu optiseen toteutukseen. Honor ei siis käytä esimerkiksi Samsungin hyväksi toteamaa ultraäänitekniikkaa, vaan käytössä on edellisempi vaihtoehto.

Sijainniltaan sormenjälkilukija ei ole kaikista otollisin, sillä Honor on asettanut sen aivan näytön alareunaan. Luonnollisempaa olisi, jos lukija olisi pari senttimetriä korkeammalla, jolloin peukalo osuisi siihen helpommin. Sormenjälkilukijalle on oma kuvakkeensa näytöllä, mutta sitä varten on toteutettu myös kuusi erilaista animaatiota. Animaatiota ei saa valitettavasti kokonaan pois.

Sormenjälkilukijan todettiin olevan mukavan nopea ja monesti riittävän varma. Jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin vastaan tulee enemmän virhetunnistuksia. Itsellä sormenjälkilukijan käyttäminen jäi yllättävän vähäiseksi, sillä kasvojentunnistus tuntui toimivan sen verran hyvin.

Android-maailmassa Honorin lippulaivapuhelin erottuu 3D-kasvojentunnistuksen kanssa. Useimmissa Android-puhelimissa nähdään etukameraan perustuva kasvojentunnistus, mutta Magic6 Prossa on erillinen 3D-syvyyskamera etuosassa. Kyseessä on selvästi turvallisempi ja tarkempi kasvojentunnistus kuin etukameraan perustuva kasvojentunnistus.

Testijakson aikana itse käytin kasvojentunnistusta, sillä sen toimivuuteen voi luottaa. Kasvojentunnistus ei ole mitenkään liian hidas, jonka lisäksi se toimii erinomaisesti myös heikossa valaistuksessa tai pimeässä. Kasvojentunnistus on kätevä ja toimiva ratkaisu Honor Magic6 Prossa. Tällä kertaa kasvojentunnistus toimii myös sormenjälkilukijan korvaajana monissa sovelluksissa, joiden joukossa on muun muassa pankkipalvelut. Vielä edeltäjässä tämä ei ollut mahdollista.

Äänentoistoon Honor ei ole tällä kertaa tehnyt merkittävää päivitystä, vaan hyvä on pysynyt ennallaan. Magic6 Prossa on stereokaiuttimet, joista pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena on yläreunassa oleva puheluihin suunnattu kuuloke.

Yhdessä kaiuttimet tuottavat lippulaivapuhelimelta vaaditun äänentoiston, jokseenkin pääkaiutin tuntui olevan hieman laadukkaampi, mutta silti mukavan tasapainoinen. Mielestäni Magic6 Pron kaiuttimet pystyvät tarjoamaan yhden tämän hetken parhaimmista äänikokonaisuuksista Android-lippulaivapuhelimien joukossa, mutta jäin kaipaamaan hieman enemmän syvyyttä ääneen. Kaiuttimien kautta mielellään kuuntelee jopa musiikkia hetken, mutta yleisesti kaikkien puhelimien kaiuttimet toimivat parhaiten puhepainotteiseen ääneen.

Honor ei tarjoa perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten se kannattaa ottaa huomioon laitetta hankkiessa. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. Puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. Honor on tuonut puhelimeen tuen aptX- ja aptX HD -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä.

Langattomien kuulokkeiden kanssa toimivuus oli hyvä, jonka lisäksi Honor on nyt paikannut ongelman, josta on usein jouduttu huomauttamaan. Esimerkiksi edeltäjässä oli ongelmia äänenvoimakkuuden synkronoinnin kanssa langattomissa kuulokkeissa, mutta nyt Magic6 Prossa tämä on korjattu. Äänenvoimakkuus on sama siis puhelimessa ja kuulokkeissa.

Honor Magic6 Prossa on edeltäjästään tutuksi tullut AI-tietosuojapuhelu-ominaisuus. Nyt kyseessä on kolmannen sukupolven toteutus, joten mukana on pieniä parannuksia. Ominaisuus varmistaa, että keskustelut pysyvät luottamuksellisina, eikä lähellä olevat henkilöt voi niitä kuulla hiljaisissa ympäristöissä. Uudessa versiossa käyttäjät voivat aktivoida yksityisyystilan äänenvoimakkuustasolta 1 tasolle 9, mikä on yksi taso korkeampi kuin edellisessä sukupolvessa.

Magic6 Prossa on Honorille hyvin tyypillinen infrapunalähetin, joka sijaitsee puhelimen yläreunassa. Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämään kaukosäätimenä Älykäs ohjain -sovelluksen avulla. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodin laitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Akku ja lataus

Honor on päättänyt tuoda Magic6 Prohon myös uudenlaisen pii-hiili-akun, joka nähtiin globaaleilla markkinoilla ensimmäisen kerran Magic V2 -puhelimessa. Akulla on kokoa 5600 milliampeerituntia, ja Honor kertoo sen tarjoavan hyvän käyttöajan sekä käytettävyyden myös erilaisissa lämpötiloissa. Honor on saanut akkua kasvatettua 500 milliampeeritunnilla verrattuna edeltäjään.

Akun kerrotaan sisältävän sähkökemiallisen järjestelmän, joka pidentää sen syklin kestoa 40 prosentilla. Siinä on Honorin kehittämä matalajännitevarauksen energiankeruuteknologia suuremmalla tehontuotolla, mutta samalla jännitteellä verrattuna grafiittipohjaisiin akkuihin.

Magic6 Pron kohdalla akunkesto olikin yksi markkinoiden parhaimmista, ja parannusta mielestäni oli havaittavissa. Perusaktiivisessa käytössä puhelimessa oli vielä iltaisin usein yli 40 prosenttia akkua, joten kaksikin päivää yhdellä latauksella on mahdollinen. Vain yhtenä mittausjakson päivänä akun varaus tippui alle 25 prosenttiin ennen nukkumaan menoa.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latauksen osalta Honor on lähtenyt ainakin numeroiden valossa parantamaan toteutusta. Edeltäjästä löytynyt 66 watin langallinen pikalataus on vaihtunut 80 watin ratkaisuun. Honor ei tällä kertaa toimita Magic6 Pron mukana laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen. Jos haluaa hyötyä Honorin omasta 80 watin SuperCharge-pikalatauksesta, niin silloin on ostettava erikseen virallinen 100 watin laturi. Hintaa laturilla on 59 euroa. Erikoisesti Honor toimittaa puhelimen mukana USB-C > USB-C -kaapeli, joten se ei suoraan toimi yhdenkään Honorin laturin kanssa, mutta onneksi erikseen ostettaessa laturin mukana tulee myös USB-A > USB-C -kaapeli.

Honor on kuitenkin parantanut Magic6 Prossa latauskokemusta, sillä kohtuullisen nopeasta pikalatauksesta päästää nauttimaan myös ilman Honorin omaa latausstandardia. Honor ei erikseen määrittele latausstandardeja, mutta tuettuna on USB Power Delivery -standardi tiettyyn pisteeseen asti.

Päätimme toteuttaa Magic6 Pron lataustestin tällä kertaa niin Honorin omalla kuin kolmannen osapuolen pikalaturilla. Honor on luvannut yhtiön omalla laturilla puhelimen latautuvan tyhjästä täyteen 40 minuutissa, mutta aivan luvattuun aikaan ei päästy. 5 minuutin mittausvälillä toteutetun lataustestin tulokset ovat esillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor Magic6 Pron akun latausnopeus Honorin omalla SuperCharge-pikalatauksella ja kolmannen osapuolen USB Power Delivery 3.0 -pikalatauksella.

Honorin omalla SuperCharge-pikalatauksella 80 watin teholla Magic6 Pro latautui tyhjästä täyteen 50 minuutissa, joten latausaika oli 10 minuuttia luvattua pidempi. 10 minuutissa akkua oli jo 26 prosentin verran ja 30 minuutissa akkua oli 67 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 42 minuutissa. Lataus hidastui loppua kohden, sillä ensimmäiset kymmenen prosenttia latautuivat 4 minuutissa ja viimeiset kymmenen vaativat latautuakseen 8 minuuttia.

125 watin tehoisella USB Power Delivery 3.0 -laturilla akku latautui tyhjästä täyteen 65 minuutissa, joka on 15 minuuttia kauemmin kuin Honorin omalla. Puhelin tukee siis kohtuullisella nopeudella myös PD-latausta, joten olikin ilahduttavaa nähdä puhelimen latautuvan nopeasti myös muilla latureilla.

Honor ei ole myöskään unohtanut langatonta latausta, sillä Magic6 Pro tukee 66 watin tehoista latausta. Valitettavasti tehokkain langaton lataus saadaan aikaiseksi vain Honorin omalla noin 70 euron hintaisella latausalustalla. Valitettavasti testiä varten ei ollut saatavilla latausalustaa, joten siitä ei saatu toteutettua erillistä lataustestiä.

Honor Magic6 Prossa on tuki tyypilliseen tapaan 5 watin käänteiselle langattomalle lataukselle. Ominaisuuden avulla pystytään lataamaan esimerkiksi toista Qi-standardia hyödyntävää puhelinta tai muita langatonta latausta tukevia laitteita helposti. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kuulokkeiden tai älykellojen lataamisen reissun päällä, eikä kaikille laitteille tarvitse olla omia latureita mukana.

Pakkastesti

Testijakson aikana Honor Magic6 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Magic6 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, eli akkua ei kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Honor oli kuitenkin estänyt kamerassa salaman käytön. Akun lataaminen oli mahdollista, joten sitä ei rajoitettu.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Magic6 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalia vähäisempää, sillä yleisesti testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti paljasti sen, mitä odotettiinkin – Honor Magic6 Pro on luotu Suomen kylmiin pakkaspäiviin. Honor on mainostanut puhelinta hyvällä pakkaskestävyydellä, sillä laitteen uuden pii-hiili-akun luvataan kestävän pakkasta -20 asteeseen asti ilman mitään vaikutusta esimerkiksi akun kulutukseen tai lataukseen. Eli käytännössä akun loppuessa puhelimen voi laittaa laturiin vaikka pihalla kylmimmässä pakkasessa. Pakkastestissä ainoa huomio oli, että salamaa ei voitu käyttää kuvaustilanteessa, jos lämpötila oli liian alhainen.

Kamerat

Kameroiden osalta Honor on päivittänyt kaikki sensorit uudempiin verrattuna edeltäjämalliin. Toteutus on kuitenkin melko tuttu, sillä tarjolla on pääkameran rinnalla ultralaajakulmakamera sekä periskooppikamera. Magic-sarjassa Honor on viime vuosina panostanut kameroihin aivan uudella tavalla, ja yhtiön tavoitteena onkin haastaa Samsung ja Apple.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen sensori, joka perustuu niin sanottuun ”Honor Super Dynamic Falcon Camera H9000” -sensoriin, joka on vain turhan hieno nimi OmniVisionin kehittämälle OV50H-sensorille. Kyseessä on huipputason sensori, joka on kooltaan 1/1.3 tuumaa ja siinä on 1.2 mikronin pikselikoko. Pääkameran erikoisuus löytyy linssistä, sillä Honor hyödyntää ensimmäistä kertaa vaihtuvaa aukkojärjestelmää. Puhelin voi vaihtaa aukon f/1.4 ja f/2.0:n välillä, jonka lisäksi linssissä on 23 mm polttoväli sekä optinen kuvanvakautus. Kamera tukee automaattista tarkennusta sekä laserautomaattitarkennusta.

Ultralaajakulmakamera on Magic6 Prossa tarkkuudeltaan myös 50 megapikseliä, mutta kyseessä ei ole sama sensori kuin pääkamerassa. Käytössä on tällä kertaa OmniVision OV50D -sensori, joka on kooltaan 1/2.88 tuumaa ja siinä on 0.612 mikronin pikselikoko. Tarjolla on linssi, jossa on kiinteä f/2.0-aukko sekä 13 mm polttoväli mahdollistaen 122 asteen kuvausalueen. Ultralaajakulmakamera tukee automaattitarkennusta, eli sillä onnistuu makrokuvaaminen.

Periskooppikamera on uudistunut tällä kertaa täysin. Honor mainostaa kyseessä olevan 180 megapikselin kamera, mutta todellisuudessa käytössä on Samsungin kehittämä 200 megapikselin tasoinen ISOCELL S5KHP3 -sensori. Kokoa sillä on 1/1.4 tuumaa ja siinä on 0.56 mikronin pikselikoko. Linssissä on f/2.6-aukko, 68 mm polttoväli sekä optinen kuvanvakautus.

Periskooppitoteutus on uudistettu, sillä Honor tarjoaa vain 2.5-kertaisen optisen zoomauksen edeltäjän 3.5-kertaisen sijasta. Nyt esimerkiksi 5-kertaisessa zoomissa hyödynnetään enemmän sensorin suurta megapikselimäärää kompensoimaan todellista optista zoomia. Telekameralla päästään korkeitaan 100-kertaiseen digitaaliseen zoomiin.

Honor Magic6 Pron takaosassa on kolmen kameran ohella myös dToF-sensori syvyysterävyyden taltioimista ja lasertarkennusta varten. Lisäksi mukana on värilämpötilasensori. Honor on varustellut puhelimen uudella 50 megapikselin tasoisella etukameralla, joka perustunee Sony IMX618 -sensoriin. Kokoa sensorilla on 1/2.93 tuumaa ja siinä on 0.6 mikronin pikselikoko. Linssissä on f/2.0-auko, 22 mm polttoväli ja etukamera tukee automaattitarkennusta. Lisäksi edessä on ToF 3D -sensori syvyysterävyyden taltioimista varten.

Honor Magic6 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision H9000 (OV50H), f/1.4-f/2.0, 23 mm, 1/1.3”, 1.2 µm (2.4 µm), PDAF, LAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (OmniVision OV50D, f/2.0, 13 mm, 1/2.88”, 0.612 µm (1.24 µm), PDAF, 122 asteen näkökenttä)
    • Periskooppikamera: 180 megapikseliä (ISOCELL S5KHP3 (200MP), f/2.6, 68 mm, 0.56 µm (2.24 µm), 1/1.4”, PDAF, OIS, 2,5x optinen zoom, 100x digitaalinen zoom)
    • Muut sensorit: 8*8 dToF Laser-tarkennussensori
  • Etukamera: 50 megapikseliä (Sony IMX816, f/2.0, 22 mm, 1/2.93”, 0.6 µm (1.2 µm), PDAF) + ToF 3D -syvyyssensori

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa Honor hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä kuvista tulee tarkkuudeltaan 12,6 megapikselin tasoisia. Kamerassa siis neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, tavoitteena parantaa lopputulosta esimerkiksi heikossa valaistuksessa. Testijakson aikana kameraa käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Honor on tehnyt hyvää työtä Magic6 Pron pääkameran kanssa, sillä laadun kanssa jatketaan siitä mihin edeltäjämallin kanssa jäätiin. Kameralla saadaan taltioitua erinomaista jälkeä hyvässä valaistuksessa, jolloin kuvissa on todella paljon yksityiskohtia, värit taltioituvat luonnollisesti ja terävyys on miellyttävä. Dynaaminen alue on myös erinomainen.

Heikossa valaistuksessa pääkamera on myös vahvoilla, sillä kuviin taltioituu todella paljon valoa ja yksityiskohtia. Toisinaan Magic6 Pro tuntui hieman jälkikäteen pyrkivän terävöittämään kuvia liiaksi, jonka pystyy havaitsemaan osassa testikuvia. Kuviin taltioitui värit todella luonnollisesti ja melun kamera pystyy pitämään hyvin kurissa. Kamera tukee luonnollisestikin automaattista yökuvaustilaa, joka hoitaa asiansa erinomaisesti.

Mielestäni kuvat ovat juuri sellaisia, mitä tämän hintapisteen huippupuhelimelta voikin odottaa. Mitään merkittäviä heikkouksia ei havaittu missään kuvaustilanteessa, vaan Magic6 Pro suoriutui erinomaisesti. Honor ei kalpene peruskuvauksessa Samsungin tai Applen huippupuhelimien rinnalla.

Alapuolella on testikuvia, jotka ovat otettuna Magic6 Pron pääkameralla.

Pääkameran erikoisuus on ensimmäistä kertaa Honorin puhelimessa säädettävä aukko, joka on joko f/1.4 tai f/2.0. Suurempi aukko mahdollistaa enemmän valoa sensorille, mutta samalla se myös muuttaa kuvien terävyyttä. Suurin hyöty aukkojen välillä vaihtamisessa saadaan erityisesti syvyysterävyyden taltioimisessa, kun kuvataan lähellä olevia kohteita. Manuaalinen säätäminen on mahdollista vain pro-kuvaustilassa, kun normaalisti puhelin valitsee parhaiten sopivan aukon valaistusolosuhteiden ja kohteen etäisyyden perusteella.

Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu f/1.4-aukolla ja oikeanpuoleinen f/2.0-aukolla. Kuvien taustasumennuksessa on havaittavissa hienoinen muutos, mutta muuten kuvat ovat lähes samanlaisia.

Ultralaajakulmakamerassa käytetään myös pikseleiden yhdistämistekniikkaa ja nyt lopputulokseksi saadaan 12,2 megapikselin kuvia, joten Honor rajaa hieman reunoilta. Myös ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää 50 megapikselin tarkkuudella, mutta testijakson aikana keskityttiin oletusasetuksilla kuvaamiseen.

Tarkalla sensorilla Magic6 Pro pystyy taltioimaan myös erinomaisia ultralaajakulmakuvia hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on kiitettävästi yksityiskohtia ja värit taltioituvat samalla tavalla kuin pääkameran kanssa. Tarkkuus on hyvä, mutta pehmeyttä on enemmän. Dynaamisen alueen todettiin olevan miellyttävä, eikä vastaan tullut mitään todella häiritsevää.

Heikossa valaistuksessa kuvien pehmeys lisääntyy silminnähtävästi, mutta yleisellä tasolla kuvat ovat todella vakuuttavia. Kuvat eivät ole siis huonoja, mutta tummuus lisääntyy tietyssä valaistuksessa selvästi. Värit taltioituvat edelleen riittävän tarkasti ja dynaaminen alue on laaja. Ylimääräistä pehmeyttä voi havaita kuvien reunoilla ja automaattisen yökuvaustilan kanssa kamera tuntuu yliterävöittävän tiettyjä varjokohtia.

Ultralaajakulmakameraan Honor on saanut myös automaattitarkennuksen, joka helpottaa pitämään kuvat hyvinä. Sen vahvuus on myös makrokuvaamisen mahdollistaminen. Magic6 Pro tukee automaattista makrokuvaustilaa, johon vaihdetaan automaattisesti, jos kohdetta kuvataan läheltä. Makrotilan saa myös pois käytöstä. Erikseen makrokuviin ei perehdytä, mutta kuvat olivat riittäviä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Magic6 Pron ultralaajakulmakameralla

Telekamerassa on myös käytössä pikseleiden yhdistäminen, sillä yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Tällöin lopputulokseksi saadaan 12,6 megapikselin kuvia. Myös telekameralla voidaan ottaa tarkempia, 201,3 megapikselin tasoisia kuvia omassa erillisessä kuvaustilassaan. Magic6 Pron telekamera tukee 2,5x optista zoomausta, jonka lisäksi mukana 5x zoomaustila, joka on toteutettu hybridiratkaisulla. Käyttäjät voivat tietysti myös zoomata aina 100-kertaiseksi asti, jos niin haluavat.

Telekamera on kategoriansa parhaimmistoa, jos tarkastellaan kuvanlaatua. Kuviin taltioituu identtiset värit pääkameran kanssa, jonka lisäksi kuvissa on todella paljon yksityiskohtia sekä tarkkuus on hyvä. Dynaaminen alue on myös miellyttävän laaja ja kontrasti on kunnossa. Heikossakin valossa kamera tuottaa hyvää jälkeä, oikeastaan kamera on parempi kuin voisi kuvitella. Kuvissa on todella paljon yksityiskohtia ja värit näyttävät hyviltä.

Mielestäni 2,5-kertainen zoomaus on parasta, mitä kamera pystyy tarjoamaan. 5-kertainen zoomaus on niin sanottu hybriditoteutus, jolla saa aikaiseksi hyvää jälkeä. 5-kertainen zoomaus erityisesti hyvässä valaistuksessa ajaa asiansa, mutta kuvat näyttävät monesti hieman liian käsitellyiltä omaan makuuni. Vastaavaa ongelmaa havaittiin myös kuvattaessa heikossa valaistuksessa. Kuvat ovat kuitenkin käyttökelpoisia, ja ainakin itse tykkäsin tästä huolimatta kuvata paljon 5-kertaisella zoomilla.

Yleisesti telekamera tekee hyvää jälkeä aina 10-kertaiseksi zoomattuna asti, ja 30-kertainen zoomaus on kohtuullista. 100-ketainen zoomaus on taas aivan ylimitoitettu, eikä sillä oikeasti voi kukaan kuvitella saavansa käyttökelpoisia kuvia.

Alapuolella on muutamia testikuvia, joista ensimmäiset ovat 2,5-kertaisesti zoomattuja ja niiden jälkeen on 5-kertaisesti zoomattuja kuvia.

2.5X

5X

Videokuvauksen osalta Magic6 Pro ei tarjoa merkittäviä uudistuksia verrattuna edeltäjään, jossa tämä osa-alue alkoi olemaan jo hyvässä kunnossa. Magic6 Prossa ei ole tukea 8K-videokuvaukselle, sillä korkein mahdollinen on 4K 60 fps -kuvaus kaikilla kameroilla. Mielestäni puhelimella pystytään taltioimaan hyvää jälkeä 4K-tarkkuudella niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa. Laatu on huippuluokkaa, ja heikossa valaistuksessa auttamassa on vielä erillinen yökuvaustila.

Magic6 Pro tukee myös kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen, mutta vaihtaminen ei ole kuitenkaan toteutettuna kovinkaan sulavasti, vaan sen huomaa selvästi pienenä hyppäyksenä videossa. Positiivista oli huomata, että Honor on tainnut poistaa 4K-videokuvauksesta 15 minuutin rajan.

Etukameran osalta Magic6 Pro on saanut selvän parannuksen verrattuna edeltäjään. 50 megapikselin sensorilla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämisratkaisu. Kamera taltioi hyvässä valaistuksessa todella tarkkoja kuvia ja yksityiskohtia on paljon. Värit ovat luonnolliset ja kokonaisuus on erinomainen. Heikossa valaistuksessa kamera kykenee myös yllättävän hyvään lopputulokseen automaattisen yökuvaustilan avulla.

Magic6 Pron etukamerassa on myös automaattitarkennus, joka puuttuu usein monista puhelimista. Etukamera kykenee lisäksi 4K 30 fps -videokuvaukseen, joka on myös ilahduttava ominaisuus. Etukameran kanssa ei ole siis lähdetty säästelemään, vaan siinä on huipputason ominaisuuksia.

Kamerasovelluksen osalta Magic6 Pro tarjoaa saman kokemuksen kuin muutkin Honorin huippupuhelimet viimeisen vuoden aikaan. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, elokuva, pro ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, Ai-kuvaukselle HDR-tilalle sekä filttereille. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, jossa painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikeen yläpuolella. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,5x), pääkameralle (1x), optiselle zoomille (2.5x) sekä digitaaliselle zoomille (5x). Uutena ominaisuutena sovelluksen päänäkymässä voidaan pyyhkäistä ylöspäin, jolloin esille saadaan helposti asetukset kuvasuhteelle, salamalle ja muille pikavalinnoille.

Honor Magic6 Prohon on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään kaikkien kameroiden asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 6400), suljinnopeutta (1/6400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Täysin uutena ominaisuutena on aukon valinta f/1.4 tai f/2.0:n välillä. Honor mahdollistaa myös RAW-kuvien taltioinnin. Mukana on myös ”JPG-L” -tila, jolla saadaan otettu kuvia täydellä megapikselimäärällä (ultralaajajulma: 49MP, pääkamera: 51MP, telekamera: 201MP). Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa myös videokuvauksen puolelle, jolloin saadaan videota kuvattaessa manuaalisäädöt esille.

Honor on mennyt parempaan suuntaan kamerasovelluksen kanssa, ja nyt mukaan on saatu parannuksia helpottamaan käyttöä. Mukana on edelleen Huawein ajalta tuttu ideologia, mutta siitä päästään pikkuhiljaa eroon. Positiivista oli nyt huomata, että esimerkiksi videokuvauksen tarkkuuden asetukset on siirretty videokuvaustilaan suoraan, eikä sitä tarvitse vaihtaa kameran asetuksien kautta. Kamerasovellus oli tällä kertaa myös todella nopea, eikä vastaan tullut häiritseviä hidasteluja. Honor menee siis hitaasti, mutta varmasti oikeaan suuntaan.

Oli myös erittäin ilahduttavaa nähdä, että Honor Magic6 Pro tukee suosituissa sosiaalisen median sovelluksissa, kuten Instagramissa ja Snapchatissa kaikkien kameroiden käyttämistä. Käyttäjät voivat siis käyttää suoraan sovelluksilla kuvattaessa pääkameran rinnalla myös ultralaajakulmakameraa sekä telekameraa.

Käyttöjärjestelmä

Honorilla ei ole ollut kovinkaan vahva maine ohjelmiston osalta, jos tarkastellaan viime vuosien suuntauksia. Magic6 Pro on yhtiön ensimmäinen puhelin, jossa on Googlen viime syksynä julkaisema Android 14 -käyttöjärjestelmä ja Honorin uusin MagicOS 8 -käyttöliittymä. Testijakson lopuksi tuoreimman ohjelmistoversion mukana oli Googlen 1. tammikuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Tänäkin vuonna Honor on parantanut päivityslupausta, sillä Magic6 Pro tarjoaa 4 vuoden ajan Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Viime vuonna tarjolla oli 3 + 5 vuoden lupaus ja sitä edeltävänä vuonna vain 2 + 2 vuoden lupaus. Vaikka lupaus on parantunut tasaisesti, niin Honor on edelleen kilpailua perässä, sillä esimerkiksi Samsung ja Google tarjoavat uusimmille lippulaivapuhelimilleen jopa 7 vuoden ajan Android-versioita sekä 7 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä.

Honorilla olisi siis vielä tekemistä, jotta yhtiö saisi kurottua umpeen pahimmat kilpailijansa. Nykyistä 4 + 5 vuoden lupausta voidaan pitää kuitenkin riittävänä, sillä Magic6 Pro tulee saamaan Android 15-, 16-, 17- ja 18 -päivitykset, jonka lisäksi tietoturvaa päivitetään vielä vuoden 2029 alussa.

Vaikka päivityslupaus on parantunut, niin Honorilla on edelleen tehtävää päivityksien nopeuden kanssa. Ainakaan itse en ole vakuuttunut Honorin kyvystä tarjota uusimmat päivitykset nopeasti. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää tuoreinta Android 14 -versiota, jota Honor ei ole jakanut vielä yhdellekään vanhalle puhelimelle globaaleilla markkinoilla. Päivityksien jakelun on luvattu alkavan huhtikuussa 2024, joka on yli puoli vuotta Android 14:n julkaisun jälkeen. Samaan aikaan esimerkiksi Samsung on päivittänyt kymmenet puhelimet eri hintapisteissä jo Android 14 -versioon.

Jos sama tarina jatkuu, niin Magic6 Pro tulee saamaan tänä syksynä julkaistavan Android 15 -päivityksen vasta keväällä 2025. Mielestäni Honorin pitäisi tavoitella selvästi nopeampia ohjelmistopäivityksiä, jotta yhtiön voisi ottaa edes vakavissaan ohjelmiston osalta. Honor on kuitenkin luvannut Magic6 Pron saavan ainakin aluksi kuukausittain julkaistavat tietoturvapäivitykset.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

MagicOS 8.0 -käyttöliittymä on Honorin uusin näkemys siitä, mitä Androidin pitäisi olla. Honorin mukaan mukana on ”vertaansa vailla olevia innovaatioita”, ja ohjelmiston pitäisi tarjota saumaton ja älykäs käyttäjälle personoitu kokemus.

Avainroolissa tällä kertaa on pari uutuusominaisuutta, jotka ovat Magic Portal, Magic Capsule sekä Magic Ring, mutta käyttöliittymään itsessään Honor on tehnyt vain muutamia pieniä uudistuksia. MagicOS 8.0 tuo mukanaan uuden lukitusnäytön, jota voi muokata aikaisempaa henkilökohtaisemmaksi.

Puhelimessa on myös päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko, joka on hieman erilainen kuin edeltäjämallissa. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.

Muilta osin käyttöliittymä kokemus on edelleen kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Honorin uusi Magic Portal ei ole kuluttajalaitteissa heti, mutta se tulee maaliskuun aikana kaikkien saataville. Saimme kyseisen päivityksen puhelimeen viikko ennen tämän arvostelun julkaisua, joten siitä saatiin hieman kokemuksia aikaiseksi. Magic Portal hyödyntää Honorin AI MagicLM-kielimallia.

Magic Portal on ohjelmisto, jonka avulla päästään toteuttamaan tehtäviä nopeasti. Magic Portal tunnistaa esimerkiksi viesteistä osoitteita, josta se voidaan siirtää automattisesti Google Mapsiin tarjoten suoraan navigointiohjeet sijaintiin. Toistaiseksi Magic Portal on hieman rajoittunut Euroopassa, eikä sen ominaisuudet ole monipuolisia. Itse koin ominaisuudesta hyötyä muun muassa siinä tilanteessa, kun haluaa jakaa kuvan suoraan sosiaaliseen mediaan tai kopioi kuvasta tekstin, ja sen voi suoraan siirtää Google hakuun tai viestipalveluihin. Tuettuna oli ainakin jo nyt monet Metan palvelut (Facebook, Instagram, WhatsApp jne.) sekä Googlen ja Honorin sovellukset.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Magic Portal poistaa tiettyjä välivaiheita esimerkiksi sisältöä jaettaessa, mutta mistään oikeasti taianominaisesta toiminnosta ei vielä ole kyse.

Toinen esille pikaisesti nostettava ominaisuus on Honor MagicRing, jonka ideana on tehdä Honorin omasta ekosysteemistä saumattomampi. Sen avulla Honorin puhelimien, läppäreiden ja tablettien käyttäjät voivat helposti jakaa ja synkronoida tietoja laitteiden välillä. Lisäksi MagicRing mahdollistaa puhelimen kameran jakamisen tablettiin tai läppäriin, joten puhelimen laadukasta kameraa voi käyttää webbikamerana.

MagicRing on Suomessa melko turha, sillä Honorin ekosysteemi kattaa toistaiseksi puhelimet, kuulokkeet ja kellot. MagicRing vaatii toimiakseen tabletin, jossa on uusin MagicOS 8, mutta sellaista ei ole tarjolla. Lisäksi Honorin kannettavia tietokoneita ei myydä Suomessa.

Magic Capsule on vastaavasti kopioitu Applelta, sillä kyseessä on ohjelmisto, joka on rakennettu etukamerareiän ympärille. Honorin mukaan se mahdollistaa paremman vuorovaikutuksen, sillä napauttamalla kamerareikää saa esille paljon enemmän tietoja käytössä olevista sovelluksista.

Magic Capsule näyttää muun muassa musiikin toiston etukameran ympärillä ja painamalla sitä saadaan hallintapainikkeet esille. Magic Capsule toimii myös puheluissa, ajastimessa, herätyksessä ja muutamissa muissa kohdissa. Valitettavasti kolmannen osapuolen sovellukset eivät tue toiminnallisuutta samalla tavalla kuin Applen ekosysteemissä.

Kyseessä on kätevä toiminto, mutta Magic6 Pron kohdalla sen toiminnallisuudet ovat hieman rajoittuneet. Testijakson aikana se ei myöskään aina toiminut aivan odotetulla tavalla, sillä välillä visuaalisessa ilmeessä oli bugeja. Toiminnallisuudet kuitenkin olivat yksinkertaisia ja toimivat aina.

Yleinen ohjelmistokokemus Magic6 Pron kohdalla oli huipputasoinen, eikä vastaan tullut suurempia hidasteluja. Edelleen kuitenkin havaittiin Honorille tyypillisiä ongelmia ilmoituksien kanssa, jotka johtuvat todennäköisesti aggressiivisesta virranoptimoinnista. Esimerkiksi Snapchatin kanssa oli havaittavissa, että ilmoitukset eivät tule läpi, jos sovellusta ei ole avannut muutamaan tuntiin.

Lisäksi vastaavia ongelmia havaittiin myös muutamissa muissa sovelluksissa. Honorin pitäisi onnistua optimoimaan virranhallinta niin, että sovelluksien ilmoituksien läpitulemiseen ei oletusarvoisesti kosketa, sillä nyt itseltä jäi huomaamatta testijakson aikana monia tärkeitä viestejä.

Vaikka ohjelmisto on pääosin edelleen Huawein ajoilta, niin ainakin se on tuttu ja turvallinen.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Honor Magic6 Pro -puhelinta.

Honor Magic6 Pro on yksi markkinoiden kehittyneimmistä älypuhelimista. Tekniikassa ei ole säästelty, vaan Honor on lähtenyt viemään selvästi eteenpäin sitä, mitä nähtiin esimerkiksi viime vuoden mallissa. Jos haluaa ostaa loistavilla kameroilla varustellun puhelimen, niin Honor Magic6 Pro on suositeltava laite.

Uutuuspuhelimessa Honor on tehnyt monta asiaa oikein, Magic6 Pro on varmasti Honorin tasapainoisin lippulaivapuhelin tähän mennessä. Itse tykkäsin laitteen tarjoamasta laadukkaasta ja näyttävästä muotoilusta, sekä vedenkestävästä rakenteesta. Tekniikassa on paljon hyvää, sillä näyttö on juuri sitä mitä voikin odottaa ja Snapdragon 8 Gen 3 tarjoaa loistavan suorituskyvyn. Puhelimessa on myös suuret muistit, loistava akku sekä nopeat pikalatausratkaisut.

Magic6 Pro tuo mukanaan myös muita teknisiä vahvuuksia, kuten hyvän äänentoiston, nopean sormenjälkilukijan sekä monia muita Android-laitteita turvallisemman kasvojentunnistuksen. Puhelimen kamerat ovat huipputasoa ja ne riittävät varmasti vaativampaankin käyttöön. Kameran todettiin ottavan todella hyviä kuvia jokaisessa kuvaustilanteessa. Ohjelmisto jakaa puhelimessa edelleen hieman ajatuksia, mutta sitä ei voida enää laskea suureksi heikkoudeksi, mutta ei myöskään erityiseksi vahvuudeksi.

Heikkouksia puhelimessa on vain vähän. Kameroiden osalta erikoista oli havaita 8K-videokuvauksen puute, joka löytyy kilpailijoiden laitteista. Lisäksi Honor on poistanut laturin myyntipakkauksesta, joten sellainen on tarvittaessa ostettava erikseen. Huomioitavaa on, että Magic6 Prossa ei ole muistikorttipaikkaa tai perinteikästä kuulokeliitintä.

Suurimmat kilpailijat Honor Magic6 Prolle ovat mielestäni hieman vielä kalliimmat Samsung Galaxy S24 Ultra sekä Apple iPhone 15 Pro Max. Jos etsii edullisempaa puhelinta, niin OnePlus 12 on myös kova haastaja.

Suomessa Honor on tuonut Magic6 Pron myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta (Black) ja vihreä (Epi Green). Saatavilla on ainoastaan 12 + 512 gigatavun muistiversio, jonka suositushinta on 1299 euroa. Myynti on alkanut verkossa 11. maaliskuuta ja laajempi saatavuus käynnistyy 21. maaliskuuta.

Honor Magic6 Pro

9.3

Honor Magic6 Pro on huipputason puhelin, jossa on upeat kamerat, näyttävä muotoilu ja vahvat tekniset ominaisuudet ilman suuria heikkouksia.

Hyvää
  • Laadukas ja näyttävä rakenne, IP68-luokitus
  • Erinomainen näyttöpaneeli kaartuvilla reunoilla
  • Snapdragon 8 Gen 3 takaa erinomaisen suorituskyvyn
  • Loistava akunkesto ja tehokkaat pikalataukset (langallinen ja langaton)
  • Kokonaisuutena vakuuttava kameratoteutus joka tilanteessa
  • Stereokaiuttimet, infrapunalähetin, eSIM
  • Nopea sormenjälkilukija sekä turvallinen kasvojentunnistus
  • Kestää hyvin pakkasta
  • Riittävä päivitystuki (4 + 5 vuotta)
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Laturia ei toimiteta enää mukana
  • Ei tukea 8K-videokuvaukselle
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Kiitos asiallisesta ja perusteellisesta testistä, joka sai minut vakuuttuneeksi Honorin laadun säilymisestä. Ostan tämän tuotteen nyt huojentunein mielin. Nykyinen puhelimeni on virheettömänä vuosia pysynyt Honor 20 View 256 Viime vuonna ostin testinne perusteella Asus zenfone 10 puhelimen joka on myös huippu laite, mutta osoittautui minun käsilleni liian pieneksi, ja menee sen vuoksi nyt myyntiin.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut