ArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor Magic 4 Pro – monella osa-alueella parasta Honoria

Honor Magic 4 Pro

Honor teki paluun älypuhelinmarkkinoille viime vuonna keskihintaluokan Honor 50 -puhelimella, jonka jälkeen keväällä 2022 tuotiin myyntiin alle 300 euron hintaiset Honor Magic 4 Lite, Honor X8 ja Honor X7. Nyt Honor on lähtenyt haastamaan Suomen älypuhelinmarkkinaa todellisella lippulaivapuhelimella, sillä Honor Magic 4 Pro on tullut saataville.

Kyseessä on yrityksen ensimmäinen globaalisti myyntiin tuleva lippulaivapuhelin Huaweista irtautumisen jälkeen ja samalla kyseessä on Honorin historian ensimmäinen lippulaivapuhelin, jonka tavoitteena on haastaa alan johtajat, kuten Samsung tai Apple. Suomessa Honor Magic 4 Pro on ennakkomyynnissä 6. kesäkuuta ja varsinainen myynti alkaa 13. kesäkuuta. Hintaa puhelimella on 1099 euroa ja se on valittavissa kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Midnight Black sekä sininen Cyan Blue.

Uutuuspuhelimen avainominaisuuksia ovat muun muassa 6,81 tuuman kaartuva AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella. Lisäksi tehoista on vastaamassa tehokas Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Honor Magic 4 Prossa on panostettu myös paljon kameroihin, sillä tarjolla on 50 megapikselin pääkamera, 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 64 megapikselin telekamera. Puhelimessa on myös 100 watin lataus niin langallisesti kuin langattomastikin.

SuomiMobiilissa Honor Magic 4 Prota on testattu noin kuukauden verran, jonka ansiosta laitteesta on saatu jo hyvä käsitys ennen myynnin alkamista Suomessa. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto Honor Magic 4 Pron teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor Magic 4 Pro (LGE-NX9)
Mitat: 163.6 x 74.7 x 9.15 mm
Paino: 215 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat / IP68
Näyttö: 6.81 tuumaa QHD+ (2848 x 1312) / 20:9-kuvasuhde / LTPO OLED / 120 Hz / HDR10+ / 1000 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1(1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX776 / f/1.8 / 23 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / / PDAF / LAF) + 50 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/2.5" / AF / 122 asteen kuvakenttä) + 64 MP periskooppikamera (f/3.5 / 90 mm / 0.7 µm / PDAF / OIS / 3.5x optinen zoom) + kaksois-LED-salama + 8*8 dToF Laser -lasersensori + Flicker-sensori
Etukamera: 12 MP etukamera (f/2.4 / 1.22 µm / 100 asteen kuvakenttä) + ToF 3D -sensori
Akku: 4600 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 100W pikalataus / 100 watin langaton lataus / käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Magic UI 6.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 2 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC / Infrapunalähetin
Ääni: Bluetooth 5.2 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Midnight Black) ja sininen (Cyan Blue)
Hinta: 1099€ (8 + 256 Gt) 

Myyntipakkaus

Honor Magic 4 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa uutuuspuhelimensa nykymittapuulla kookkaassa, mutta monipuolisessa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on kokonaisuudessaan musta, mutta sitä koristaa kiiltävät Honor-logot ja puhelimen mallinimi. Pakkauksen yhdelle kyljelle on laitettu tarra, jossa on mainittuna puhelimen muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin vahvasti muoviin käärittynä. Puhelin on omassa pahvisessa syvennyksessään, jonka alapuolelta löytyy pahvitasku. Tähän taskuun Honor on asettanut metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä testilaitteen tapauksessa pehmeämuovisen suojakuoren. Kuluttajat tulevat löytämään pahvitaskusta myös käyttöoppaan ja muita tietoja. Myyntipakkauksen pohjalle on asetettuna 100 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A-to-USB-C).

Honor Magic 4 Pron myyntipakkaus on siis varsin odotettua Honoria, eli mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava ja hieman ekstraa. Itse olen erittäin tyytyväinen siitä, että Honor toimittaa mukana oletusarvoisesti tehokkaimman mahdollisen pikalaturin, sillä edes laturin löytyminen pakkauksista ei ole nykypäivän puhelimissa itsestäänselvyys. Kokonaisuus on siis puhelimessa kasassa, joten mitään ei tarvitse ostaa erikseen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor Magic 4 Pro tuo ulkoisesti mieleen vahvasti Huawein aikaisemman Mate-tuotemalliston, sillä muotoilussa on erehdyttävästi paljon samaa. Ei kuitenkaan anneta tämän pienen yksityiskohdan häiritä, sillä se ei tee puhelimesta huonoa. Ainakin itse tykkään puhelimen yleisestä muotoilusta ja Honor hyödyntää myös laadukkaita materiaaleja. Laitteessa on alumiinikehys sekä lasiset pinnat. Honor Magic 4 Pro on saatavilla kahdessa värissä, jotka ovat musta Midnight Black sekä testiinkin saatu sininen Cyan Blue.

Valitettavasti Honor ei suoraan kerro minkä valmistajan laseja puhelimessa käytetään, joten mahdollisesti tarjolla ei ole samaa Gorilla Glass Victus -lasia kuin monissa muissa puhelimissa. Honor on viimeistellyt puhelimen kiiltäväksi kauttaaltaan, eikä monien suosimaa mattapintaista viimeistelyä ole tarjolla. Kiiltävän takapinnan takia Honor Magic 4 Pro on melkoinen sormenjälkimagneetti ja laitetta saa olla jatkuvasti puhdistamassa. Onneksi laseissa on likaa hylkivä pinnoite, joten lika ei pinty liiaksi. Kiiltävät pinnat naarmuuntuvat myös herkästi, mutta testijakson aikana naarmuuntumista ei suuremmin havaittu.

Toki erityisesti takapinnan kaartuviin kohtiin oli tullut muutamassa viikossa hieman naarmuja, mutta ne eivät olleet suuria. Suuressa kamera-alueessa käytetään myös lasia, joka itsessään tuntui naarmuuntuvan herkemmin. Kamera-alueen lasissa oli testijakson lopulla havaittavissa pitkiä hiusnaarmuja, jotka huomasi helposti vain tietyssä valaistuksessa. Honor Magic 4 Pron näyttölasiin on asetettuna jo tehtaalla laadukas muovikalvo, joka suojaa näyttöä ainakin aluksi naarmuuntumiselta.

Käsituntumalta Honor Magic 4 Pro on kohtuullisen miellyttävä, sillä lasipinnat kaartuvat symmetrisesti molemmilta reunoilta kohti kapeaa alumiinikehystä. Honor on lisäksi viimeistellyt rakenteen huolellisesti, eikä mitään teräviä saumakohtia ollut havaittavissa. Henkilökohtaisesti tykkään siitä, että näyttölasi kaartuu hieman myös ylä- ja alareunoista, jonka ansiosta puhelimen ohjauseleitä on paljon helpompi käyttää, sillä sormi liukuu näytöllä sulavasti.

Kompaktista puhelimesta ei ole kyse, sillä Honor on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 163,6 x 74,7 x 9,15 millimetriä. Painoa puhelimella on huimat 215 grammaa, mikä on todella paljon ja sen huomaa myös käytössä. Ainakin aluksi paino on huomattavissa, mutta siihen tottuu käytössä. Mielestäni olisi ihanteellista, jos puhelimien paino pysyisi alle 200 grammassa, joka parantaisi käyttömukavuutta. Laadullisesti Honor Magic 4 Pro on kuitenkin vakuuttava puhelin, sillä se ei esimerkiksi natise tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Honor Magic 4 Pro on ensimmäinen Suomessa myyntiin saatava Honor-puhelin, joka on rakenteellisesti IP68-luokiteltu. Puhelin kestää siis vettä ja pölyä, kuten lippulaivapuhelimelta voikin odottaa (1,5 metrin syvyydessä 30 minuutin ajan). Laite voidaan upottaa kokonaan veteen, eikä sen mukaan ottamista esimerkiksi rannalle tai uima-altaalle tarvitse miettiä kahta kertaa pidempään. Honor Magic 4 Prota voidaan käyttää myös vesisateessa pelkäämättä sen hajoamista vedestä. On kuitenkin hyvä huomata, ettei Honor anna mitään takuuta vedenkestävyydelle ja se saattaa heikentyä laitteen ikääntyessä.

Laitteen etuosa on juuri sellainen, mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 93 prosenttia, joten näytön kehykset ovat miellyttävän kapeat. Näyttö kaartuu voimakkaasti molemmilta kyljiltään, mutta näyttölasi kaartuu myös ylä- ja alareunasta hyvin minimaalisesti kohti kehystä. Honor on tehnyt näytön vasempaan yläkulmaan pillerin muotoisen reiän, jossa on etukamera sekä ToF 3D -tekniikka esimerkiksi parempaa kasvojentunnistusta varten. Lisäksi reiässä on valoisuuden- ja etäisyyden tunnistimet. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu hyvin pieneen koloon näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin. Sormenjälkilukija on integroituna näyttöön ja se sijaitsee näytön alimmassa kolmanneksessa, joka on loistava sijainti käytettävyyttä ajatellen.

Honor Magic 4 Pron takaosassa katse kiinnittyy erityisesti massiiviseen pyöreään kamera-alueeseen, joka on tuttu Huawei Mate -sarjan puhelimista. Kamera-alueessa on kolme varsinaista kamerasensoria, dToF-syvyysanturit sekä Flicker-sensori Lisäksi mukana on kaksois-LED-salamavalo ja teksti ”100X 1:1.8-3.5 ASPH.”, jolla viitataan esimerkiksi kameran kykenevän 100x zoomaukseen. Kamera-alue ulkonee muusta rungosta hieman, mutta keskitetyn sijainnin ansiosta puhelin ei pääse keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Honor on tuonut puhelimen takaosaan myös Honor-logon sekä pienellä präntillä tiedon valmistusmaasta sekä muita vaadittuja merkintöjä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Honor Magic 4 Pron yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiutinritilöistä. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Honor Magic 4 Prohon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Näyttö on tärkeässä roolissa jokaisessa lippulaivatason älypuhelimessa, eikä Honor Magic 4 Prossa ole tässä osa-alueessa karsittu ollenkaan. Puhelimeen on saatu suuri 6,81 tuuman kokoinen LTPO OLED -näyttöpaneeli, jossa on QHD+ -tarkkuus, eli 2848 x 1312 pikseliä, joka takaa noin 460 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+ -tuki sekä 1000 nitin maksimikirkkaus.

Mielestäni Honor Magic 4 Pron yksi vahvuuksista on näyttö, sillä se on lippulaivatasoa. Henkilökohtaisesti olen OLED-paneelien ystävä, sillä ne toistavat yleisesti värit paljon paremmin kuin LCD-näytöt. Myöskään uuden Honor Magic 4 Pron kanssa ei ollut valittamista näytön värintoiston osalta. Värit näyttävät loistavilta ja ainakaan minun ei tarvinnut kertaakaan säätää näytön väriasetuksia.

LTPO-tekniikan ansiosta näytön virkistystaajuus voi vaihdella aina 1-120 hertsin välillä sisällön mukaan säästäen samalla virtaa. Korkean virkistystaajuuden ansiosta Honor Magic 4 Pron näyttö on erittäin sulava, johon on totuttu jo usean vuoden ajan muissakin puhelimissa. Honor antaa ohjelmiston puolella neljä erilaista virkistystaajuuden tilaa, jotka ovat dynaaminen, korkea (120 Hz), kohtalainen (90 Hz) sekä normaali (60 Hz).

Testijakson aluksi käytettiin pääasiassa dynaamista virkistystaajuutta, joka vaihtaa virkistystaajuuden sisällön mukaisesti. Valitettavasti tämän kanssa havaittiin hieman ongelmia, sillä muutamissa skrollattavissa sisällöissä kokemus oli varsin takkuileva, sillä puhelin vaihtoi virkistystaajuutta aina kun video tai kuva tulee tekstin välissä. Tämän takia itse käytin jatkuvasti 120 hertsiin pakotettua virkistystaajuutta, sillä sen avulla pystyi välttymään takkuamiselta.

Näytön kirkkaus oli monessa tilanteessa riittävä, mutta 1000 nitin maksimikirkkaus ei ole mikään paras mahdollinen tässä hintapisteessä. Kirkkaus riittää mielestäni kirkkaassakin valaistuksessa, mutta luettavuus ei ole mikään markkinoiden paras auringonvalossa. Näyttöön on saatu tuki myös PWM-himmennykselle aina 1920 hertsiin asti. Sen avulla Honor pystyy minimoimaan näytön aiheuttaman silmien rasituksen esimerkiksi heikossa valaistuksessa käytettäessä.

Honor Magic 4 Pron näytössä on myös monia muita ominaisuuksia, kuten videoiden parannus ja kuvataajuuden tehostin. Kuvataajuuden tehostin tunnetaan myös paremmin nimellä MEMC, jonka avulla lisätään videoiden kuvataajuutta sen sujuvammaksi ja selkeämmäksi tekemiseksi. Video parannus parantaa näytön värejä ja se mahdollistaa SDR-sisällön muokkaamisen reaaliajassa HDR-sisällöksi. Tätä varten puhelimessa on erillinen näyttöpiiri, joka mahdollistaa ominaisuuden, joka toimii tällä hetkellä YouTuben ja Netflixin kanssa.

Honor Magic 4 Pro -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä. Valitettavasti Dolby Vision -tekniikkaa uutuuspuhelin ei tue.

Näyttöä varten Honor on toteuttanut tutut asetukset, joilla käyttäjät voivat säätää kokemusta paremmin omille silmille miellyttävämmäksi. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen avulla, jotka ovat normaali ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä tai oletusasetuksien, jotka ovat oletus, lämmin ja kylmä. Käyttäjät voivat myös säätää näytön tarkkuutta kolme tarkkuuden välillä, jotka ovat suuri (2848 x 1312), normaali (2492 x 1148) sekä pieni (2136 x 984). Lisäksi tarjolla on älykäs tarkkuus, jolla näytön tarkkuutta vaihdetaan automaattisesti tilanteen mukaan.

Honor Magic 4 Pro tukee OLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. Honor antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa kattavasta valikoimasta erilaisia ratkaisuja. Lisäksi useita erilaisia kellovaihtoehtoja löytyy teemakaupasta.

Kokonaisuutena Honor Magic 4 Pron näyttö on yksi tämän hetken parhaimmista, eikä käyttäjät varmasti tule pettymään sen tarjoamaan kokemukseen. Kaartuvuus näytössä varmasti herättää ajatuksia suuntaan ja toiseen. Testijakson aikana kaartuvuus ei tuottanut suuria ongelmia, mutta toisinaan siitäkin oli haittaa. Esimerkiksi kameraa käytettävissä kaartuvuus välillä haittasi, sillä jos sormet osuivat kaartuvaan reunaan, niin kuvan ottaminen ei ollut mahdollista. Eli haamukosketukset ovat siis arkipäivää, vaikka itse en niitä kokenut täysin mahdottomaksi ongelmaksi.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvyn osalta Honor Magic 4 Pro on samanlainen kuin kaikki muutkin kuluvan vuoden aikana myyntiin tulleet lippulaivapuhelimet. Tehoista on nimittäin vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka takaa erittäin kovan tason suorituskyvyn ja 5G-yhteydet.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi.

Suomessa Honor on tuonut puhelimesta myyntiin yhden muistiversion, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor hyödyntää puhelimessa lippulaivatason toteutuksia, sillä tarjolla on LPDDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Ottaen huomioon puhelimen yli tuhannen euron hintapisteen, niin RAM-muistia Honor Magic 4 Pro tarjoilee yllättävän vähän, sillä normaalisti nähdään jopa 12 gigatavun RAM-muisteja. Honor ei tarjoa taaskaan muistikorttipaikkaa, joten tallennustilan loppuessa käyttäjien täytyy tyytyä siihen mitä on.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvia puhelimia on testattu SuomiMobiilissa jo useita, jonka takia järjestelmäpiirin suorituskyky on jo entuudestaan hyvin selvillä. Honor Magic 4 Pron saamat pisteet eri suorituskykytesteissä ovat samalla tasolla kuin muissakin samaan järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa. AnTuTu-testin tulokset ylittivät lähes miljoonan, joka on varsin harvinaista. Yllättäen kuitenkin Geekbench-testin tulokset olivat hieman alhaisempia kuin normaalisti. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Honor Magic 4 Prota vastaavan hintaisiin OnePlus 10 Pro- ja Xiaomi 12 Pro -puhelimiin, joissa on sama järjestelmäpiiri.

Testitulokset
Honor Magic 4 Pro (SD8G1) Xiaomi 12 Pro (SD8G1) OnePlus 10 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 998 057 pistettä 1 004 963 pistettä 776 479 pistettä
Geekbench 5 (single): 764 pistettä 1189 pistettä 983 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2992 pistettä 3773 pistettä 3369 pistettä
PCMark 2.0: 12 969 pistettä 13 240 pistettä 11 000 pistettä
3DMark Wild Life: 9394 pistettä 9659 pistettä 7508 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestejä ei kuitenkaan kannata aina katsoa liian tarkkaan, sillä ne eivät kerro todellisuutta laitteen toiminnasta päivittäisessä peruskäytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoilleen, eikä peruskäyttö ole yleensä vastaavaa. Vaikka Honor Magic 4 Pro oli tietyissä osa-alueissa hieman heikompi kuin muutamat muut vastaavat puhelimet, niin se ei kuitenkaan näkynyt käytössä. Testijakson aikana puhelin toimi lähes aina moitteettomasti, eikä suorituskyvyn kanssa tullut vastaan mitään ongelmia. Puhelin toimi jatkuvasti niin kuin lippulaivapuhelimelta voikin odottaa.

Suuri mielenkiinto kaikissa huippuluokan älypuhelimissa kohdistuu tällä hetkellä lämpenemiseen sekä suorituskyvyn pysymiseen tasaisena pitkässä käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästä eroon tänäkään vuonna Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla. Tämä huomattiin myös Honor Magic 4 Pron kohdalla.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Honor Magic 4 Prolle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Honor Magic 4 Pron stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor Magic 4 Pro -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 998 057 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät rajuun laskuun asettuessaan 881 209 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 658 647 pistettä. Vastaavia suorituskyvyn laskuja on nähty monissa Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiireissä, joten Snapdragon 8 Gen 1 ei ole yksin ongelman kanssa.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi lähes 340 000 pistettä, joka on erittäin suuri määrä ottaen huomioon muut samaan järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Tämä tarkoittaa suorituskyvystä katoavan jopa 34,01 prosenttia, joka on selvästi enemmän kuin monissa muissa puhelimissa. Useissa Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa suorituskyvyn lasku on ollut noin 10-15 prosentin luokkaa, joten Honorin yli 30 prosentin lasku on yllättävän heikko. Honorilla olisi siis vielä opittavaa järjestelmäpiirin optimoinnin kanssa.

Honor Magic 4 Pron kohdalla ei päästä välttymään valitettavasti kuumenemiselta, sillä pidemmässä käytössä laite kuumenee selvästi. Erityisesti alumiinikehys on epämiellyttävän kuuma, mutta takaosan lasi lämpenee vain hieman. Tämä voi tarkoittaa sitä, että Honorilla on hankaluuksia jäähdytyksen kanssa, vaikka Honor onkin kertonut panostaneensa jäähdytykseen. Nähtävästi panostukset jäähdytykseen eivät ole olleet tarpeeksi riittävät.

Puhelimessa on kerrottu olevan kuusikulmainen grafeenikalvo, jonka mainostetaan tarjoavan 1,5 kertaa paremman lämmönjohtavuuden kuin tavallisessa grafeenissa. Lisäksi mukana on erittäin ohut höyrykammioon perustuva nestejäähdytys. Vaikka jäähdytysjärjestelmä kuulostaa vakuuttavalta, niin se ei itsessään pysty pitämään puhelinta tarpeeksi viileänä, jotta suorituskyky pysyisi tasaisena pidemmässä käytössä.

Honor Magic 4 Pro tarjoaa integroidun Snapdragon X65 -modeemin. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Honor Magic 4 Pron hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Testijakson aikana puhelimen mobiiliverkkoyhteydet tuntuivat toimivan ongelmitta ja esimerkiksi maaseudulla 4G-verkoissa ei ollut hidasteluja tai katkoksia. Valitettavasti Honor Magic 4 Prota ei päästy käyttämään jatkuvasti 5G-verkon alueella, mutta satunnaisien testien perusteella 5G-verkoissa päästiin tuttuihin korkeisiin lataus- ja lähetysnopeuksiin.

Äänentoisto ja biometriset tiedot

Äänentoisto on yksi yllättävistä ominaisuuksista Honor Magic 4 Prossa. Honor ei suuremmin mainosta äänentoistoa tai hehkuta sitä liiaksi, kuten monet muut valmistajat lippulaivapuhelimiensa kohdalla. Tästä huolimatta Honor Magic 4 Pron äänentoisto on jopa parempi kuin useimmissa muissa saman kategorian puhelimissa.

Honor Magic 4 Prossa on stereokaiuttimet, joka on toteutettuna alaosan pääkaiuttimella sekä yläosassa olevalla puheluihin käytettävällä kuulokkeella. Lisäksi puhelimessa on myös pietsosähköinen näyttö, joka vahvistaa ääntä vielä hieman enemmän. Testijakson perusteella itse vakuutuin puhelimen äänentoistosta, sillä kaiuttimien välillä ei ollut suurta voimakkuuseroa.

Kaiuttimien kautta äänenlaatu on todella hyvä ja tasapainoinen, jonka lisäksi stereoefekti tekee esimerkiksi elokuvien katsomisesta mielekästä. Kyseessä on yksi parhaimmista Android-puhelimista äänenlaadun osalta ja päästään jo hyvin esimerkiksi iPhone-puhelimissa nähtyyn äänentoistoon. Bassoa ja diskanttia äänessä on tasapainoisesti ja ääntä lähtee kaiuttimista todella paljon. Muun muassa musiikin kuuntelu kaiuttimilla on miellyttävää.

Honor ei tarjoa perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten se kannattaa ottaa huomioon laitetta hankkiessa. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. Honor on onneksi panostanut Bluetooth-tukeen. Puhelimessa on Bluetooth 5.2 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. Honor on tuonut puhelimeen tuen myös aptX- ja aptX HD -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Ainakaan testijakson aikana langattomilla kuulokkeilla ei havaittu yhteysongelmia.

Honor Magic 4 Pron mielenkiintoinen ominaisuus on pietsosähköisen näytön avulla toteutettu AI Privacy Call -ominaisuus. Ominaisuuden avulla puheluiden ääni pysyy yksityisenä, eikä puhelu vuoda muille. Ominaisuutta ei kovin hyvin pystytty testaamaan testijakson aikana, mutta yleisesti puheluiden ääni ei kuulunut kovinkaan voimakkaasti ympärillä oleville ihmisille.

Puhelimeen on saatu myös näytönalainen sormenjälkilukija, joka perustuu tällä kertaa Qualcommin kehittämään 2. sukupolven 3D-ultraäänitekniikkaan. Vastaavaa ei ole nähty kovinkaan monessa puhelimessa, mutta siinä on paljon hyviä vahvuuksia. Honor Magic 4 Pron sormenjälkilukija on normaaleita toteutuksia 77 prosenttia suurempi ja 40 prosenttia nopeampi kuin edeltävässä sukupolvessa.

Sormenjälkilukija on erittäin nopea ja varma, eikä sen kanssa tullut vastaan ongelmia testijakson aikana. Sormenjälkilukija toimii jopa likaisilla tai märillä sormilla ja lukitus avautuu miellyttävän nopeasti. Mielestäni sormenjälkilukija on yksi parhaimmista, joita on kuluvan vuoden aikana tullut vastaan huippuluokan puhelimissa.

Sormenjälkilukijan ohella Honor Magic 4 Pro tarjoilee myös 3D-kasvojentunnistuksen, mikä on myös harvinaisuus Android-puhelimissa. Kyseessä on selvästi turvallisempi ja tarkempi kasvojentunnistus kuin etukameraan perustuva kasvojentunnistus. Testijakson aikana itse käytin kasvojentunnistusta, sillä sen toimivuuteen voi luottaa. Kasvojentunnistus ei ole mitenkään liian hidas, jonka lisäksi se toimii erinomaisesti myös heikossa valaistuksessa tai pimeässä. Kasvojentunnistus on kätevä ja toimiva ratkaisu Honor Magic 4 Prossa. Valitettavasti se ei toimi kuitenkaan maskin kanssa.

Honor Magic 4 Pron tekniikassa varmasti on hyvä nostaa esille myös NFC, jonka ansiosta puhelimella onnistuu myös mobiilimaksu kaupan kassalla esimerkiksi Google Payn kautta. Honor on tuonut puhelimeen myös infrapunalähettimen, joka mahdollistaa esimerkiksi televisioiden tai muiden kodin laitteiden ohjaamisen helposti suoraan puhelimella. Tätä varten puhelimeen on esiasennettuna Älykäs ohjain -sovellus, joka mahdollistaa kymmenien eri brändien laitteiden hallinnan.

Värinämoottori puhelimessa on varsin normaalilla lippulaivapuhelimen tasolla, josta ainakin itse pidin. Toki mistään markkinoiden parhaimmasta ei ollut kyse, mutta varmasti monelle värinäpalaute on täysin riittävä.

Akunkesto ja lataus

Honor Magic 4 Prossa on panostettu akunkestoon, mutta tällä kertaa erityisesti latausratkaisuissa nähdään tärkeimmät innovaatiot. Akku on itsessään 4600 milliampeeritunnin kokoinen, joten se on varsin normaalilla tasolla. Toki monissa huippupuhelimissa on nähty suurempiakin akkuja, mutta ainakin itse testijakson aikana koin akun olevan riittävä lähes aina.

Testijakson aikana akku loppui yhtenä päivänä varsin raskaan käytön jälkeen, mutta usein iltaisin nukkumaan mentäessä akkua oli vielä jäljellä 15-25 prosenttia. Itse olisin kaivannut hieman parempaa akkua, mutta vaadittuun yhden päivän akunkestoon päästään. Kahta päivää ei ainakaan aktiivisessa käytössä kannata kuvitella menevänsä yhdellä latauksella, mutta toki hyvin vähäisellä käytöllä se on varmasti mahdollista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä lähes jatkuvasti 120 hertsin virkistystaajuus ja korkein näytön QHD+ -tarkkuus, jotka vaikuttavat hieman akun kulumiseen.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Honor Magic 4 Prossa on panostettu vahvasti lataukseen, sillä tuettuna on 100 watin tehoinen langallinen lataus, mutta myös 100 watin tehoinen langaton lataus. Langallisen latauksen avulla Honor on luvannut akun latautuvan 15 minuutissa 60 prosentin varaustasoon. Honorin toimittaessa laturin oletusarvoisesti puhelimen myyntipakkauksessa, niin pystyimme testaamaan latausnopeuden langallisesti. Tulokset lataustestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor Magic 4 Pron latausnopeus mukana toimitettavalla 100 watin langallisella laturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin Honorin lupauksiin latausnopeuksista ei päästy. 15 minuutissa akkua saatiin 48 prosenttia, eikä se ole lähellekään 60 prosenttia. Tyhjästä täyteen latautuminen vei yhteensä 35 minuuttia. Kyseessä on nopea pikalataus, mutta myös nopeampia on nähty. 35 minuutin latausaika on kuitenkin vielä hyvä ja riittävä varmasti kaikille. Lataus oli lisäksi yllättävän tasaista jatkuvasti, mutta loppua kohden nähtiin pientä latauksen hidastumista.

100 watin lataus onnistuu valitettavasti vain mukana toimitettavalla laturilla, eikä se toimi yhdessä kolmannen osapuolen latureiden kanssa yhtä tehokkaasti. Toinen puhelimen valttikorteista on 100 watin langaton lataus, jonka on luvattu lataavan 15 minuutissa akun tyhjästä 50 prosentin varastasoon. Valitettavasti latausalustaa Honor ei toimittanut testattavaksi, jonka takia emme vielä tässä vaiheessa pystyneet toteuttamaan Honor Magic 4 Prolle lataustestiä langattomasti. Tulemme kuitenkin päivittämään tähän artikkeliin tiedot myös langattomasta latauksesta, jos saamme käsiimme 100 watin langattoman latausalustan myöhemmin.

100 watin langaton latausalusta maksaa erikseen 100 euroa. Langaton latausalusta pystytään yhdistämään puhelimen mukana tulevaan 100 watin laturiin USB-C-liittimen ansiosta, mutta tämän yhdistelmän avulla Magic 4 Prota voidaan ladata ainoastaan 80 watin teholla langattomasti. Käyttäjien on ostettava erikseen myös omanlaisensa laturi langattoman latausalustan kaveriksi, jotta 100 watin langaton lataus onnistuu. Honor ei toimita laturia erikoisesti mukana langattoman latausalustan kanssa.

Honor Magic 4 Prossa on lippulaivapuhelimelle tyypilliseen tapaan myös tuki käänteiselle langattomalle lataukselle. Ominaisuuden avulla pystytään lataamaan esimerkiksi toista Qi-standardia hyödyntävää puhelinta tai muita langatonta latausta tukevia laitteita helposti. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kuulokkeiden tai älykellojen lataamisen reissun päällä, eikä kaikille laitteille tarvitse olla omia latureita mukana.

Pakkastesti

Testijakson aikana Honor Magic 4 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor Magic 4 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, mutta salaman käytön kuvaustilanteessa Honor oli estänyt. Honor ei ollut kuitenkaan estänyt latausta laitteen ollessa jääkylmänä, joka on hieman erikoista.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor Magic 4 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Honor Magic 4 Pro tulee pärjäämään Suomen kylminä pakkaspäivinä loistavasti. Akun kuluminen kummallakaan testauskerralla ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä vastaan tullut mitään kriittisiä ongelmia pakkasessa. Ainoa erikoisuus oli akun latauksen mahdollistaminen pakkasessa, sillä yleensä se on estetty turvallisuussyistä.

Kamerat

Honor Magic 4 Prota mainostetaan kamerat edellä, joka on selvästi itsenäistyneen Honorin yksi tärkeimmistä osa-alueista, joihin on päätetty panostaa. Tämä johtuu tietysti siitä, että Huawei oli aikoinaan tunnettu kameroistaan ja Honor pyrkii menestymään samalla strategialla ja käyttämään hyväksi edelleen kuluttajien mielessä olevia hyviä kokemuksia Huaweista. Kameroita puhelimen takaosassa on kolme, jotka ovat pääkameran rinnalla ultralaajakulmakamera sekä periskooppikamera.

Puhelimen pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen Sonyn kehittämä IMX766-sensori, joka on kooltaan 1/1.56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on f/1.8-aukko sekä 23 millimetrin polttoväli. Kamera tukee automaattista tarkennusta sekä laserautomaattitarkennusta. Valitettavasti optista kuvanvakautusta pääkamerassa ei ole, joka on hyvin erikoista ottaen huomioon hintaluokan. Mistään mullistavasta kamerasensorista ei ole kyse, sillä samaa sensoria on käytetty myös keskihintaluokan puhelimissa.

Ultralaajakulmakamera on Honor Magic 4 Prossa myös tarkkuudeltaan 50 megapikseliä, mutta kyseessä ei ole sama sensori kuin pääkamerassa. Kokoa sensorilla on 1/2.5 tuumaa ja mukana on f/2.2-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakamera tukee lisäksi automaattitarkennusta sekä sen avulla voidaan ottaa kuvia 122 asteen kuvakentällä.

Kolmas kameroista on periskooppikamera ja sen tarkkuus yltää jopa 64 megapikseliin. Kokoa kameralla on 1/2.0 tuumaa ja siinä on 0.7 mikronin pikselikoko. Kyseessä on periskooppityylisesti toteutettu optiikka, joten linssissä on f/3.5-aukko sekä 90 millimetrin polttoväli. Periskooppikamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta ja siinä on myös ainoana kamerana optinen kuvanvakautus. Kameralla päästään 3,5x optiseen zoomaukseen sekä jopa 100x digitaaliseen zoomaukseen.

Ainoastaan pääkameran sensoriversion Honor on päättänyt paljastaa, eikä laitteen sisäiset kamerasensoritiedot paljoa kerro muistakaan sensoreista. Nähtävästi Honor ei ole vielä saanut käsiinsä markkinoiden parhaimpia sensoreita, jonka takia niitä ei kerrota. Honor on kuitenkin puhunut paljon ohjelmistollisista ratkaisuistaan, joilla pystytään toteuttamaan huippuluokan jälkeä laadusta tinkimättä.

Honor Magic 4 Prossa on niin sanottu Ultra Fusion -tekniikka, jonka avulla pystytään kuvaamaan usealla kameralla saman aikaisesti parempien kuvien aikaansaamiseksi. Honor pystyy siis yhdistelemään eri kameroiden tietoja, jolloin yhteen otokseen saadaan tarkemmat yksityiskohdat. Esimerkiksi ultralaajakulmakameralla kuvattaessa otetaan kuva myös pääkameralla ja yhdistetään se ultralaajakulmakuvaan. Tämän avulla pitäisi pystyä taltioimaan 65 prosenttia enemmän terävyyttä ja selkeyttä. Lisäksi 2x-3,5x zoomaustasoilla pystytään käyttämään periskooppikameraa apuna saavuttaen Honorin mukaan 160 prosenttia paremman terävyyden.

Honor on pyrkinyt selittämään ominaisuutta alapuolella olevan kuvan avulla. Yhdistelemällä eri kameroiden kuvia eri polttoväleillä voidaan saada aikaiseksi yksinkertaisesti parempia kuvia. Ohjelmistolla on paljon tekemistä kuvanlaadun kanssa, sillä itsessään kamerasensorit eivät pelkiltään takaa loistavia kuvia.

Ultra Fusion -tekniikan selitys kuvaajana.

Honor Magic 4 Pron takaosassa on kolmen kameran ohella myös kaksi muuta sensoria, jotka ovat dToF-sensori syvyysterävyyden taltioimista ja lasertarkennusta varten sekä Flicker-sensori, joka vähentää välkkymistä videota kuvattaessa. Honor on varustellut puhelimen lisäksi 12 megapikselin tasoisella etukameralla, jossa on 1.22 mikronin pikselikoko sekä f/2.4-aukko. Etukamerassa on 100 asteen kuvakenttä. Lisäksi edessä on ToF 3D -sensori syvyysterävyyden taltioimista varten.

Honor Magic 4 Pron kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX776, f/1.8, 23 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, LAF)
  • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (f/2.2, 1/2.5”, AF, 122 asteen näkökenttä)
  • Periskooppikamera: 64 megapikseliä (f/3.5, 90 mm, 1/2.0”, 0,7 µm, PDAF, OIS, 3,5x optinen zoom, 100x digitaalinen zoom)
  • Muut sensorit: 8*8 dToF Laser-tarkennussensori ja Flicker-sensori
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.4, 1.22 µm, 100 asteen näkökenttä) + ToF 3D -syvyyssensori

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa käytetään hyödyksi tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä oletusarvoisesti saadaan 12,6 megapikselin tasoisia kuvia. Erillisessä kuvaustilassa on mahdollista myös taltioida 50 megapikselin kuvia. Testijakson aikana kameraa käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, jonka takia myös kuvat ovat 12,6 megapikselin tasoisia.

Yleisellä tasolla pääkameralla pystytään kuvaamaan hyviä kuvia erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kuviin taltioituu värit hyvin, vaikka Honor korostaa tuttuun tyyliinsä aika paljon vihreää ja sinistä sävyä jopa ilman erillistä AI-kuvaustilaa. Kuvissa on laaja dynaaminen alue, mutta toisinaan pääkameran kuvista tuli myös yllättävän tummia. Kuvat ovat pääasiassa myös yksityiskohtaisia, mutta pääkameran kanssa testijakson aikana havaittiin pientä ongelmaa tarkennuksessa.

Toisinaan kuvista saatiin oikeasti teräviä, mutta toisinaan kuvat olivat myös yllättävän pehmeitä niitä tarkemmin tutkittaessa. Tarkennusongelma oli myös vahvasti läsnä, jos piti kuvata jotain lähellä olevaa kohdetta. Kamera ei aina osannut päättää mitä pitäisi tarkentaa, mutta tämän todennäköisesti Honor pystyy korjaamaan ohjelmistollisesti. Pääkameralla saadaan kuviin hieman myös luonnollista syvyysterävyyttä. Kokonaisuutena pääkameran kuvien laatu hyvässä valaistuksessa on hyvä, eikä useimmiten nähdä mitään ylimääräistä pehmeyttä tai rakeisuutta.

Heikommassa valaistuksessa Honor Magic 4 Pron pääkamera on korkeintaan kohtuullinen, mutta ei mitenkään markkinoiden kärkeä. Heikossa valaistuksessa kuviin taltioituu oletusasetuksilla todella paljon pehmeyttä ja yksityiskohdat jopa sekoittuvat toisiinsa, jos niitä tarkastellaan lähempää. Kuvissa on kuitenkin yllättävän paljon valoa ja dynaaminen alue on laaja. Värien osalta ei ole valittamista, sillä ne näyttävät luonnollisilta heikossa valaistuksessa.

Kamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, mutta siitä ei tuntunut olevan hämäräkuvauksen pelastajaksi, eikä senkään avulla päästy testijakson aikana kilpailijoiden tasolle. Kokonaisuutena pääkamera on peruskäyttöön riittävä, kunhan Honor pystyy korjaamaan tarkennusta vaivanneet ongelmat. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor Magic 4 Pron pääkameralla.

Toinen puhelimen tärkeistä kameroista on ultralaajakulmakamera. Honor hyödyntää jälleen pääkamerasta tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, joten kuvat taltioituvat 12,6 megapikselin tasolla. Ultralaajakulmakamera on yksi luokkansa parhaimmista erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa.

Kameralla pystytään taltioimaan paljon yksityiskohtia ja terävyys on miellyttävän hyvällä tasolla. Dynaaminen alue on myös hyvällä tasolla, mutta toisinaan varjokohdat jäivät myös varsin tummiksi. Ultralaajakulmakameralla taltioidaan värit pääkameran tavoin pääosin luonnollisena, mutta vihreätä ja sinistä korostetaan paljon.

Esimerkiksi auringonvalossa kuvattaessa saadaan todella tarkkoja kuvia, mutta pehmeys lisääntyy yllättävän nopeasti heikommassa valaistuksessa. Esimerkiksi sisätiloissa pehmeyttä alkaa olemaan jo paljon. Yöllä heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei pääse loistamaan, vaan se on oikeastaan jopa heikompi kuin useimmat muut saman kategorian laitteet. Kuvissa on paljon pehmeyttä, mutta erillisessä yökuvaustilassa pystytään hieman parantamaan lopputulosta.

Ultralaajakulmakamerassa on automaattitarkennus, jonka ansiosta sitä voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Testijakson aikana sitä ei kuitenkaan testattu kovinkaan paljoa, mutta se tuntui toimivan vähintään kohtuullisesti. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor Magic 4 Pron ultralaajakulmakameralla.

Honor Magic 4 Pron yksi suurimmista valttikorteista löytyy zoomausominaisuuksista, sillä tarjolla on 3,5x optiseen zoomaukseen kykenevä 64 megapikselin periskooppikamera. Oletusarvoisesti myös tässä kamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa ja lopputuloksena syntyy 16 megapikselin tasoisia kuvia.

Kamera tuottaa todella hyvää jälkeä ja sen värintoisto on samalla tasolla pääkameran kanssa. Kuvissa on laaja dynaaminen alue ja erityisesti hyvässä valaistuksessa periskooppikamera on vahvoilla. Kuvat ovat myös todella teräviä sekä yksityiskohtaisia.

Erityisesti 3,5x zoomatut kuvat olivat laadukkaita, mutta telekameran avulla pystytään ottamaan myös jopa 100x digitaalisesti zoomattuja kuvia. Henkilökohtaisesti tykkäsin 10x digitaalisesta zoomauksesta, sillä vielä kyseisellä tasolla kuvat olivat itselleni riittävän tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Vielä myös 30x kuvat olivat kohtuullisia, mutta 100x digitaalinen zoomaus on puhelimessa kuin puhelimessa täysin turha nykyisellä tekniikalla.

Heikommassa valaistuksessa periskooppikameraa ei juurikaan päästä käyttämään, sillä oletustilassa Honor Magic 4 Pro vaihtaa käyttämään pääkameraa ja toteuttaa sen avulla 3,5x zoomauksen digitaalisesti. Tämä johtuu siitä, että pääkamera on teknisesti kehittyneempi heikossa valaistuksessa kuvaamista varten kuin periskooppikamerassa käytettävä sensori. Hämärässä puhelin tuntui kuitenkin vaihtelevan todella erikoisesti jatkuvasti pää- ja periskooppikameran välillä, eikä puhelin osannut päättää kumpaa pitäisi käyttää.

Alapuolella on ensin kuvia 3,5x optisella zoomauksella, jonka lisäksi alapuolella on 10x digitaalisella zoomauksella otetut kuvat.

3.5X

10X

Honor on panostanut tällä kertaa vahvasti videokuvausominaisuuksiin, vaikka toki 8K-kuvausta ei valitettavasti olekaan. Tarjolla on korkeintaan 4K 60 fps -kuvaus, joka tuottaa mielestäni loistavaa jälkeä pääkameralla. Muut kamerat tukevat korkeintaan 4K 30 fps -videokuvausta, jotka ovat myös mielestäni laadultaan tuttua huipputasoa. Honor Magic 4 Pro tukee myös kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen, mutta vaihtaminen ei ole kuitenkaan toteutettuna kovinkaan sulavasti, vaan sen huomaa selvästi pienenä hyppäyksenä videossa.

Videokuvauksen puolelle Honor on toteuttanut muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, sillä mukana on esimerkiksi elokuva-tila ja tarjolla on myös muita elokuvamaisia ominaisuuksia, kuten 10-bittinen 4K 60 fps Log Video -kuvaus sekä IMAX Enhanced -tasoinen videokuvaus. Honor on toteuttanut myös erilaisia kuvausfilttereitä, joilla voi vaihtaa videon tunnelmaa helposti.

Elokuva-tila

Honor Magic 4 Pron etukamera pääsi testijakson aikana jopa yllättämään. Honor hyödyntää maltillista 12 megapikselin tasoista kamerasensoria, vaikka muut valmistajat käyttävät selvästi tarkempiakin toteutuksia. Honor hyödyntää 100 asteista ultralaajakulmakameraa, jolla voidaan ottaa kuvia 1x, 0,8x tai 0,6x tiloilla.

Kuvanlaatu etukamerassa on hyvä, sillä kuvista saadaan tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Laatu on loistava esimerkiksi aktiivisesti selfieitä kuvaaville henkilöille. Kameran rinnalla on myös dToF-sensori, jolla saadaan taltioitua muotokuvatilassa miellyttävä taustasumennus myös selfiekuviin. Etukameran yksi hienouksista on myös tuki 4K 30 fps -videokuvaukselle, joka on harvinaisuus edelleen.

Honor hyödyntää puhelimessa jo Huawein ajoilta tuttua kamerasovellusta, joten merkittävää uudistusta ei ole ilmeeseen saatu. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, elokuva, pro ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, jossa on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x), optiselle zoomille (3.5x) sekä digitaaliselle zoomille (10x). Zoomisäädin on huonossa paikassa, sillä sen käyttäminen vaatii kuvaustilanteessa lähes aina kaksi kättä.

Honor Magic 4 Prohon on tuotu myöskin pro-tila, jossa pystyy säätämään kaikkien kameroiden asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (100 – 6400), suljinnopeutta (1/6400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Manuaalitilaa voi käyttää myös ultralaajakulmakameralla ja telekameralla. Honor mahdollistaa myös RAW-kuvien taltioinnin. Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa myös videokuvauksen puolelle, jolloin saadaan videota kuvattaessa manuaalisäädöt esille. Erillisessä elokuva-tilassa voi luoda videoita 21:9-kuvasuhteella erilaisten elokuvafilttereiden avulla.

Kamerasovellus on siis tuttu ja turvallinen, mutta henkilökohtaisesti koen sen kaipaavan pientä kasvojen kohotusta. Sovellus on jäänyt Huawein ajoille, joten Honor pystyisi uusimalla tuomaan hieman omaa ilmettä esille. Kamerasovellus ei myöskään vakuuttanut nopeudellaan, sillä kuvaustilojen ja kameroiden välillä vaihdellessa oli havaittavissa viivettä. Lisäksi kuvaustilanteet olivat usein menneet jo ohi siinä kohtaa, kun kamera oli valmis ottamaan kuvan. Erityisesti kuvaustilojen välillä vaihtelussa puhutaan usein jopa 1-3 sekunnin viiveestä, joka on todella paljon ottaen huomioon kyseessä olevan lippulaivapuhelin.

Käyttöjärjestelmä

Honor Magic 4 Pro on teknisesti erittäin vakuuttava laite, mutta ohjelmisto on osa-alue, jossa Honor ei pääse vakuuttamaan. Puhelimessa on ensimmäistä kertaa Honorin historiassa Googlen tämän hetken tuorein Android 12 -käyttöjärjestelmäversio ja samalla mukaan on saatu päivitetty Magic UI 6.0 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen ja tuoreimman ohjelmistoversion mukana oli Googlen 1. huhtikuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Valitettavasti päivitettävyys on Honor Magic 4 Pron yksi ongelmista, sillä Honor ei pysty tarjoamaan omassa kategoriassaan vaadittua tukea. Honorin mukaan puhelimelle on tulossa 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 2 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaisi puhelimen elinkaaren tulevan päätökseen jo vuonna 2024. Nykymittapuulla kyseessä on todella huono päivityslupaus, sillä esimerkiksi Samsung tarjoaa puhelimilleen jopa 4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Lisäksi ottaen huomioon Magic 4 Pron hinnan, niin päivityslupaus on yksi markkinoiden heikoimmista.

Honorilla olisi siis paljon tehtävää päivityksien osalta. Euroopan markkinoilla päivitettävyys on yksi suurimmista älypuhelinmarkkinan trendeistä tällä hetkellä, jonka takia puhelimille täytyy luvata pitkä käytettävyys, jos haluaa menestyä. Päivitettävyys ei ole pelkästään Honor Magic 4 Pron ongelma, sillä Honor lupaa edullisemmissa puhelimissaan vieläkin huonomman 1 + 2 vuoden päivitystuen. Honorin puhelimia vaikea lähteä suosittelemaan, jos päivitettävyys ei ole kunnossa. Pitkäikäisyys on puhelimissa kuitenkin todella iso asia, jotta uutta puhelinta ei täytyisi ostaa kahden vuoden välein.

Vaikka päivitettävyys on kerrassaan erittäin huono, niin Honor Magic 4 Pro tarjoaa onneksi kuitenkin Googlen palvelut. Itsenäisenä yrityksenä Honor pystyy tekemään Googlen kanssa yhteistyötä, minkä ansiosta puhelimessa on esiasennettuna Googlen palvelut sekä Google Play -sovelluskauppa. Aikaisemmin Huawein alaisuudessa Honor ei voinut käyttää Googlen palveluita, mutta itsenäisenä yrityksenä rajoitteita ei enää ole. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta jälleen tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor Magic 4 Prota mainostetaan erityisesti uudella Magic UI 6.0 -käyttöliittymällä, mutta valitettavasti kyseessä on hyvin pieni uudistus aikaisempaan Magic UI 4.2 -versioon. Honor on tuonut mukaan hieman uusia muokattavia widgetteja sekä uuden avustajan, joka suosittelee esimerkiksi sovelluksia ja personoi käyttökokemuksen. Itse en huomannut tämän avustajan kuitenkaan parantavan kokemusta yhtään millään tavalla, vaikka se olikin päällä. Magic UI 6.0 pitää sisällään myös Android 12:n uudistuksia, kuten likimääräisen sijainnin ja parannuksia yksityisyyteen.

Kokemus on kuitenkin samanlainen kuin aikaisemmissa Honorin puhelimissa sekä vuosien takaa Huawein puhelimissa. Kovinkaan paljoa uudistuksia ei ole saatu, vaan ohjelmisto on jo hieman vanhanaikainen. Honorilta olisi voinut toivoa hieman suurempaa muutosta ohjelmistoon itsenäistymisen jälkeen, mutta nyt yhtiö jatkaa siitä mihin Huawei jäi. Henkilökohtaisesti kaipaisin hieman puhtaampaa Android-kokemusta.

Honor Magic 4 Pron kohdalla Magic UI 6.0 toimi kohtuullisesti, eikä mitään ongelmia yleisessä kokemuksessa havaittu. Honorilla tuntuu kuitenkin olevan erittäin aggressiivinen virransäästö, sillä monet sovellukset suljetaan taustalla nopeasti ja jos sovelluksia ei käytetä hetkeen, niin myöskään ilmoitukset eivät tule läpi. Itsellä oli ongelmia esimerkiksi Signalin ja Snapchatin ilmoituksien perille tulemisen kanssa.

Erikoisen ongelmasta tekee se, että Honor nimenomaan on kehunut toimivaa kokemusta, eikä sovelluksien pitäisi sulkeutua taustalla. Valitettavasti tästä kokemuksesta ollaan kaukana, sillä sovellukset latautuvat aina uudestaan, eivätkä ne pysy taustalla auki. Ohjelmistossa olisi siis vielä viilaamista niin, että se olisi käyttäjäystävällisempi myös kansainvälisillä markkinoilla.

Yhteenveto

Honor Magic 4 Pro on yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista lippulaivapuhelimista, jos katsotaan laitteen tarjoamaan kokonaisuutta. Honor pystyy tarjoamaan erityisesti vakuuttavia teknisiä ominaisuuksia ja laite on vahvoilla monella osa-alueella. Valitettavasti Honorilla olisi kuitenkin edelleen tekemistä ohjelmiston osalta.

Itse tykkäsin puhelimessa laadukkaasta ja jopa omaan silmääni tyylikkäästä rakenteesta, joka oli myös IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä. Honor Magic 4 Pron vahvuus on myös tarkka 120 hertsin OLED-näyttöpaneeli, joka takaa mukavan kokemuksen. Puhelimesta ei myöskään tehoja puutu Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin ansiosta. Testijakson aikana vahvuuksiksi todettiin myös erinomainen stereoäänentoisto, monipuoliset kamerat, nopea sormenjälkilukija sekä Android-maailmassa harvinainen infrapunaan perustuva kasvojentunnistus. Lisäksi laitteessa on tehokkaat 100 watin lataustekniikat.

Vaikka hyviä asioita Honor Magic 4 Prossa on erittäin pitkä lista, niin myös on heikkouksia. Honor ei ole pystynyt optimoimaan laitteen jäähdytystä vaaditulle tasolle, sillä suorituskyky laskee erittäin paljon pidemmässä käytössä. Lisäksi akunkesto ei ole aivan markkinoiden parhaimmistoa. Honor Magic 4 Prossa ei ole myöskään muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä. Suurimmat ongelmat löytyvät ohjelmistosta. Magic UI 6.0 tuntuu vanhanaikaiselta ja sen mukana on todella aggressiivinen virranhallinta, joka tuottaa ongelmia sovelluksien toiminnassa ja niiden ilmoituksissa. Lisäksi ei auta unohtaa heikkoa 2 + 2 vuoden päivityslupausta, joka on tässä hintapisteessä anteeksiantamattoman huono.

Puhelin asettuu hintaluokassa kilpailtuun kategoriaan ja mielestäni yli 1000 euron hinnalla laitteessa pitäisi olla paljon vähemmän ongelmia. Suurimmat haastajat puhelimelle ovat SuomiMobiilissakin testatut Xiaomi 12 Pro ja OnePlus 10 Pro.

Honor Magic 4 Pro on tuotu Suomessa saataville kesäkuussa 2022 ja se on valittavissa kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen Cyan Blue sekä musta Midnight Black. Puhelimesta on tarjolla yksi muistivariantti, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hintaa puhelimella on 1099 euroa.

Honor Magic 4 Pro

8

Honor Magic 4 Pro tarjoaa erittäin vakuuttavia teknisiä ominaisuuksia, mutta ohjelmisto ei vakuuta juurikaan millään tasolla.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja IP68-luokiteltu
 • Tarkka LTPO OLED -näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Tehokas Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri
 • Erinomainen äänenlaatu
 • Monipuoliset kamerat ja pääosin hyvä laatu
 • Laadukas etukamera
 • Nopea ja tarkka sormenjälkilukija sekä laadukas kasvojentunnistus
 • 100 watin langallinen ja langaton lataus
 • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
 • Suorituskyky laskee roimasti pitkässä käytössä
 • Ei parasta akunkestoa
 • Kamerasovelluksen hidastelut
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • Ohjelmisto tuntuu vanhanaikaiselta + ongelmat sovelluksien toiminnan kanssa
 • Heikko 2 + 2 vuoden päivityslupaus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut