ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola Edge 30 Fusion – loistava puhelin alle 600 eurolla

Motorola Edge 30 Fusion

Motorola on laajentanut viime aikoina huipputason Edge-tuotemallistoa, joista nyt on aikoa katsoa tarkemmin Motorola Edge 30 Fusion -mallia. Aikaisemmin olemme jo testanneet malliston muita puhelimia, kuten Edge 30, Edge 30 Pro sekä Edge 30 Ultra. Motorola tähtää uuden Edge 30 Fusion -puhelimen kanssa edullisempaan huippupuhelimien kategoriaan.

Uutuuspuhelimessa Motorola tarjoaa huippuluokan teknisiä ratkaisuja, jotka ovat varmasti monien mieleen. Puhelimeen on saatu muun muassa kaartuva 6,55 tuuman OLED-näyttöpaneeli, jossa on 144 hertsin virkistystaajuus. Lisäksi puhelimessa on tehokas Snapdragon 888+ -järjestelmäpiiri, optisesti vakautettu 50 megapikselin kolmoiskamera, 68 watin pikalataus sekä huippuluokan viimeistely.

Suomessa Motorola Edge 30 Fusion on tuotu myyntiin 599 euron hintaan 8 + 128 gigatavun muistiversiossa. Puhelimesta on Suomessa yleisesti tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Cosmic Grey sekä valkoinen Aurora White.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme Motorola Edge 30 Fusionille tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään tässä artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 30 Fusion (XT2243-1)
Mitat: 158.48 x 71.99 x 7.45 mm
Paino: 175 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 5 -lasipinnat / IP52
Näyttö: 6.55 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 144 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888+ (1x 2.99 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680) + Snapdragon X60 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.55" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / AF / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 32 MP pääkamera (f/2.45 / 1/2.8" / 0.8 µm / AF)
Akku: 4400 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 68 watin langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Harmaa (Cosmic Grey) / valkoinen (Aurora White) / sininen (Vegan Leather)
Hinta: 599 € (8 + 128 Gt) 

Myyntipakkaus

Motorola Edge 30 Fusionin myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa puhelimen uudistetussa myyntipakkauksessa, joka on aikaisempaa ympäristöystävällisempi. Myyntipakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Motorola Edge 30 Fusion, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jonka alta paljastuu 68 watin pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-USB-C). Myyntipakkauksen kansiosasta löytyy vielä myös erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pehmeämuovisen suojakuoren, pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun.

Henkilökohtaisesti olen Motorolan uuden pakkaustyylin ystävä, sillä mielestäni myyntipakkaukset pitäisi yleisestikin olla selvästi nykyisiä normeja pelkistetympiä. Lisäksi ympäristöystävällisyys on nyt tärkeämpää kuin koskaan ja erilaiset myyntipakkaukset tuottavat todella paljon jätettä. Itse olen myös todella tyytyväinen siitä, että Motorola ei ole lähtenyt karsimaan pakkauksen sisällöstä, vaan mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteellisesti Motorola Edge 30 Fusion -puhelimessa on paljon samaa aikaisemmin testatun Edge 30 Ultran kanssa. Motorola luottaa edelleen tuttuihin premium-materiaaleihin, mutta nyt tarjolla on miellyttävän kevyt ja hieman kompaktimpi paketti. Vaikka usein Motorola käyttää materiaalina vahvasti muovia, niin sitä ei uutuuspuhelimessa nähdä. Motorola Edge 30 Fusion on saatavilla valkoisessa (Solar White) sekä harmaassa (Coscmic Grey) värissä, joista jälkimmäinen kävi testattavana.

Rakenteellisesti Edge 30 Fusion muistuttaa paljon isovelimallia, mutta itse tykkään hieman kompaktimmasta viimeistelystä. Motorola jatkaa myös huolellista viimeistelyä uutuuspuhelimen kanssa, eikä rakenteessa ole siis lähdetty säästelemään. Alumiinikehyksen Motorola on viimeistellyt mattapintaiseksi ja myös lasinen takapinta on viimeistelty mattapintaiseksi. Mattapinta tekee Motorola Edge 30 Fusionista erittäin miellyttävän tuntuisen, sillä pinta on samettinen, eikä liian karhea. Mattapinnan vahvuus on erityisesti se, ettei se kerää sormenjälkiä tai muuta likaa samalla tavalla kuin kiiltäväpintaiset lasit. Lisäksi se ei kerää samalla tavalla naarmuja, sillä mattapinta pysyy paljon parempana pidemmän aikaa.

Motorola hyödyntää lasipintoina Gorilla Glass 5 -versiota, joka ei ole tuoreinta, mutta se tarjoilee tarpeeksi hyvää kestävyyttä. Ainakaan testijakson aikana lasipintoihin ei tullut merkittäviä naarmuja. Motorola on myös tehtaalla asettanut näyttölasin suojaksi erillisen muovikalvon, joka suojaa naarmuilta helposti ensimmäisien viikkojen ajan.

Käsituntuma puhelimessa on erinomainen kaartuvien lasipintojen ansiosta. Muotoilu on miellyttävän symmetrinen, joka parantaa käsituntumaa merkittävästi. Lisäksi rakenteessa ei ole havaittavissa häiritseviä saumakohtia. Tasaiseksi viimeistelty alumiinikehys tuo mielestäni puhelimeen myös sopivassa suhteessa pientä kulmikkuutta. Motorola on onnistunut erinomaisesti puhelimen suunnittelun kanssa, ja kyseessä onkin yksi yhtiön laadukkaimmista laitteista.

Vaikka olen todennut puhelimen olevan kompaktimpi kuin Edge 30 Ultran, niin kokoa löytyy silti. Motorola Edge 30 Fusionin mitoiksi on ilmoitettu 158,48 x 71, 99 x 7,45 millimetriä. Verrattuna isovelimalliin on Motorola pystynyt joka suhteessa ottamaan pari millimetriä pois, mutta itse tykkään erityisesti laitteen ohuesta lähestymistavasta. Myöskään painoa ei ole liikaa, sillä Motorola on ilmoittanut puhelimen painavan 175 grammaa, ja eron lähes 200 gramman painavaan Edge 30 Ultraan huomaa välittömästi. Ohuemmasta ja kevyemmästä rakenteesta huolimatta Edge 30 Fusion on kuitenkin todella jämäkkä, sillä se ei anna periksi tai natise sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Motorola Edge 30 Fusionin rakenteellinen heikkous mielestäni on todellisen vedenkestävyyden puute. Motorola ei ole saanut puhelimelle IP68-luokitusta, jota voisi tässä hintapisteessä odottaa. Puhelimella on kuitenkin tuttu IP52-luokitus, joka takaa suojan roiskevettä vastaan. Kyseessä on parempi kuin ei mitään, mutta puhelinta ei silti kannata altistaa turhaan vedelle tai upottaa veteen. IP67- tai IP68-luokitus antaisi mielestäni Motorola Edge 30 Fusionin rakenteelle viimeisen silauksen, mutta yleensä siitä joudutaan karsimaan.

Puhelimen etuosaan Motorola on onnistunut luomaan lippulaivapuhelimen näköä, sillä tarjolla on kaartuva näyttöpaneeli. Lisäksi näytössä on kapeat kehykset, sillä se peittää etuosan pinta-alasta noin 91 prosenttia. Kaartuvuuden ansiosta näytön kehykset näyttävät erittäin kapeilta, mutta kuitenkaan kaikista kapeimmista kehyksistä ei ole kyse, sillä ylä- ja alareunoissa on hieman paksummat kaistaleet. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin tarkoitettu kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytöstä ja samalla näytön alareunasta löytyy optinen sormenjälkilukija.

Takaosaltaan Motorola Edge 30 Fusion muistuttaa vahvasti Edge 30 Ultraa, sillä katse kiinnittyy laatikkomaiseen kamera-alueeseen. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta, joiden kaverina on LED-salamavalo sekä teksti ”50MP OIS 2.0 um Ultra Pixel”. Kamera-alue ulkonee takaosasta hieman, mutta kuitenkin sen verran, että puhelin keikkuu sen varassa pöydällä käytettäessä. Puhelimen takaosassa on lisäksi tuttu M-logo keskellä sekä alareunasta löytyy Motorola-logo. Puhelimen takaosa on siis melko pelkistetty, joka on lippulaivapuhelimille hyvin ominaista.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Painikkeet ovat melko kapeat, mutta niiden tuntuma oli miellyttävä. Vasemman kyljen Motorola on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunassa on yksi mikrofoni sekä Dolby Atmos -logo. Alareunasta löytyy kaiutin, mikrofoni, USB-C-liitin sekä SIM-korttitelakka. Motorola Edge 30 Fusion tukee korkeintaan kahta nano-SIM-korttia, mutta paikkaa muistikortille ei ole.

Näyttö

Näytöstä Motorola ei ole puhelimessa juurikaan karsinut, mutta nyt se on kuitenkin hieman pienempi kuin Edge 30 Ultrassa. Motorola hyödyntää Edge 30 Fusionissa 6,55 tuuman kokoista kaartuvaa pOLED-paneelia. Näytössä on tuttu Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 402 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus.

Näytössä on luvattu olevan myös 1100 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikoille. Motorola Edge 30 Fusionin näytössä on etukameraa varten tehty reikä keskitetysti yläreunassa. Uutuuspuhelin tarjoaa mielestäni pitkälti saman käyttökokemuksen näytön osalta kuin isovelimalli, mutta hieman pienempi paneeli tekee käytöstä miellyttävämpää. Teknisien ominaisuuksien valossa näyttö on huippuluokkaa, vaikka Motorola ei käytäkään aivan tuoreimpia näyttöinnovaatioita.

OLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit vaaditulla tasolla ja muun muassa musta on oikeasti mustaa. Toinen selvä vahvuus on korkea 144 hertsin virkistystaajuus, jota ei monestakaan älypuhelimesta vielä löydy. Korkea virkistystaajuus tekee käyttökokemuksesta sulavan, sillä parhaimmillaan näyttö päivittää itsensä 144 kertaa sekunnissa normaalimman 60 kerran sijasta.

Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 48, 60, 90, 120 tai 144 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen. Testijakson aikana näytön kirkkaus riitti hyvin myös lähes jokaisessa tilanteessa.

Full HD+ -tarkkuus on perustasoa, ja mielestäni se on täysin riittävä tämän hintapisteen huippupuhelimessa. 402 pikseliä tuumaa kohden riittää enemmän kuin hyvin itselle, sillä kokemus on erittäin tarkka ja yksittäisten pikselien havaitseminen on paljain silmin vaikeaa. Videot ja muut sisällöt ovat näytöltä katsottuna tarkkoja, mikä on aina hyvä asia. Värintoisto oli näytössä mielestäni myös hyvä oletusasetuksilla, ja vastaa pitkälti Motorola Edge 30 Ultran näyttöä.

Motorola Edge 30 Fusionin näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Motorola Edge 30 Fusionin näyttö jätti testijakson jälkeen erittäin positiivisen kokemuksen, ja mielestäni Motorola on ottanut viimeisen vuoden aikana suuria harppauksia parempaan päin näyttöjen osalta. Kaikille näytön kaartuvat reunat eivät varmasti ole mieleen, mutta ainakaan itse en kokenut testijakson aikana mitään suuria ongelmia sen kanssa. Motorola oli pystynyt optimoimaan näytön niin, että esimerkiksi haamukosketukset olivat todella vähäisiä.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvystä on hieman karsittu, mutta hintaluokassaan Edge 30 Fusion tarjoaa silti riittävästi kyvykkyyttä myös tämän osa-alueen tiimoilta. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin sijasta puhelimeen on laitettu viime vuoden syksyllä julkaistu Snapdragon 888+ -järjestelmäpiiri, joka on nähty aikaisemmin esimerkiksi Motorola Moto G200 -puhelimessa.

Snapdragon 888+ on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka toimivat jopa nyt aikaisempaa korkeammalla 2,99 GHz:n kellotaajuudella (vrt. 2,84 GHz). Kyseessä on myös yksi ensimmäisistä ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin perustuvista CPU-alijärjestelmistä. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,99 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 660.

Motorola Edge 30 Fusion on tarjolla yhdessä muistivariantissa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei Edge 30 Fusion -puhelimeen ole saatu, joten on tyydyttävä sisäiseen tallennustilaan tai erilaisiin pilviratkaisuihin.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, jotka paljastivat Snapdragon 888+ -järjestelmäpiirin tarjoavan vielä vuoden 2022 lopullakin riittävän hyvän suorituskyvyn. Motorola Edge 30 Fusionin suorituskyky on selvästi parempi kuin hieman edullisemman Motorola Edge 30 -mallin, mutta samalla suorituskyvyssä ei jäädä aivan liikaa Motorola Edge 30 Ultran jälkeen. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Edge 30 -sarjan jäsenten suorituskykyä keskenään.

Testitulokset
Motorola Edge 30 Fusion (SD888+) Motorola Edge 30 Ultra (SD8+G1) Motorola Edge 30 (SD778G+)
AnTuTu (V8): 820 256 pistettä 1 078 287 pistettä 598 288 pistettä
Geekbench 5 (single): 1145 pistettä 1329 pistettä 826 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3585 pistettä 4201 pistettä 2753 pistettä
PCMark 2.0: 15 196 pistettä 17 111 pistettä 15 378 pistettä
3DMark Wild Life: 5683 pistettä MAX pisteet 2807 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perusteella on helppo todeta Edge 30 Fusionin suorituskyvyn olevan tutulla huippuluokan tasolla ja se varmasti riittää myös paljon vaativille käyttäjille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen. Puhelin toimi koko testijakson ajan ilman ongelmia ja suorituskyky ei tuntunut koskaan loppuvan kesken.

Motorola Edge 30 Fusion -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 30 Fusionilla saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 820 256 pistettä, mutta tämän jälkeen pisteet lähtivät selvään laskuun. Alin suorituskyky saatiin kolmannella testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 759 264 pistettä. Erikoisesti pisteet lähtivät kasvuun tämän jälkeen ja viidennellä kerralla päästiin lähelle lähtötasoa. Suorituskyvyssä nähtiin siis notkahdus, joka on jopa erikoinen ottaen huomioon käytössä olevan järjestelmäpiirin.

Suorituskyvystä katosi noin 61 000 pistettä, joka vastaa noin 7,44 prosentin pudotusta. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista, sillä monissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa suorituskyvystä on tippunut jopa selvästi enemmänkin. Parhaimmillaan jopa neljännes on kadonnut suorituskyvystä, joten Motorola on löytänyt nyt hyvän tasapainon jäähdytyksen ja järjestelmäpiirin toimivuuden osalta.

Motorola on ottanut puhelimen suunnittelussa huomioon myös Snapdragon 888+ -järjestelmäpiirin lämpenemisen, sillä nähtävästi puhelin pystyi siirtämään lämpöä nopeasti muualle vakaamman suorituskyvyn takaamiseksi. Puhelin lämpeni kuitenkin stressitestin aikana ja pidemmässä käytössä. Puhelimen alumiinikehys oli kuuma, mutta takapinta oli vain lämmin. Edge 30 Fusionia ei ollut kaikista miellyttävintä pitää kädessä, mutta onneksi lämpeneminen ei ole läsnä peruskäytössä.

Muuta tekniikasta

Motorola Edge 30 Fusionissa hyödynnetään tuttuun tapaan näytönalaista sormenjälkilukijaa. Motorolan puhelimissa on viime vuosina nähty vain harvoin näytönalaisia sormenjälkilukijoita, mutta muutos on saatu Edge 30 -mallistoon.

Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan. Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, eikä havaittavissa ollut häiritseviä viiveitä. Sormenjälkilukija tunnisti sormen myös lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 30 Fusionissa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Motorola on panostanut äänentoistoon uudessa Edge 30 Fusionissa, jossa on mielestäni lähes identtinen ratkaisu kuin kalliimmassa Edge 30 Ultrassa. Puhelimen pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimien kanssa on tällä kertaa tehty myös yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, joka on virittänyt kaiuttimien äänen.

Stereoäänentoisto puhelimessa on riittävä ja mielestäni laatu on erittäin hyvä. Toki mistään markkinoiden parhaimmasta äänentoistosta ei ole kyse, mutta se ajaa asiansa. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Edge 30 Fusionin kaiuttimista tuntui lähtevän myös mukavan paljon ääntä. Stereokaiuttimet ovat kuitenkin hyvä lisä, ja jopa vaadittu ominaisuus.

Motorola ei tarjoile Edge 30 Fusion -puhelimessakaan kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.2 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat.

Motorola mainostaa puhelinta Snapdragon Sound -tuella, joka kaikessa lyhykäisyydessä tarkoittaa Motorola Edge 30 Fusionin tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa.

Testijakson aikana itse havaitsin joidenkin Bluetooth-kuulokkeiden kanssa pieniä ongelmia yhteydessä. Erityisesti jos puhelimen yläosasta piti kiinni peittäen nähtävästi jonkin antennin, niin kuulokkeiden yhteys pätki. Lisäksi toisinaan huomasin yhteydessä olevan myös ongelmia, jos puhelin oli takin taskussa ja kuulokkeet korvissa. Toivottavasti Motorola pystyy parantamaan Bluetooth-yhteyttä tulevissa päivityksissä, mutta nykyisellään sen kanssa saattaa havaita pieniä ongelmia.

Akunkesto ja lataus

Akunkestosta on vastaamassa 4400 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka ei ole kategoriansa suurimmista. Akusta on hieman karsittu ohuen muotoilun takia, mutta toki kyseessä ei ole myöskään mikään kaikista pienen akku. Motorola itse lupaa Edge 30 Fusionille ”yli päivän akun”, ja ainakaan testijakson aikana akunkeston ei todettu olevan suuri ongelma.

Motorola Edge 30 Fusionin akku riittää mukavasti yhdeksi päiväksi, sillä yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä vielä noin 20 prosentin verran. Muutamana erittäin aktiivisena päivänä akku tippui alle 10 prosenttiin, jolloin riittävyyttä sai hieman jännittää. Mielestäni suurimmalle osalle käyttäjistä akku riittää hyvin, mutta peruskäytössä kahta päivää yhdellä latauksella on turha kuvitella.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Itse käytin puhelimessa myös näytön korkeaa virkistystaajuutta. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latauksen osalta Motorola Edge 30 Fusionin on karsittu paljon verrattuna Edge 30 Ultraan, mutta mistään täysin huonosta latauksesta ei ole nytkään kysymys. Puhelinta ladataan ainoastaan langallisesti, ja erikoisesti minkäänlaista tukea langattomalle lataukselle ei ole. Puute on hieman erikoinen, sillä langatonta latausta voisi odottaa tässä hintapisteessä ja sellainen löytyy myös Motorolan edullisemmasta puhelimesta.

Langallinen pikalataus tapahtuu 68 watin teholla, kun Edge 30 Ultrassa nähtiin jopa 125 watin pikalataus. Motorola Edge 30 Fusionin mukana toimitetaan oletusarvoisesti 68 watin tehoinen pikalaturi, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen. Motorola on luvannut ”koko päivän virrat 10 minuutissa”, mutta tarkkaa latausaikaa tyhjästä täyteen ei ole kerrottu. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin, joka on nähtävillä alapuolella.

Motorola Edge 30 Fusionin akun lataus mukana toimitettavalla 68 watin laturilla.

Lataustestistä nähdään, että Motorola Edge 30 Fusionin akku saadaan ladattua tyhjästä täyteen vain 40 minuutissa. 10 minuutissa akkua saadaan 38 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 30 minuutissa. Lataus on miellyttävän nopeaa, vaikka ei markkinoiden nopein olekaan. Lataus hidastuu jonkin verran loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 10 minuuttia.

Motorola Edge 30 Fusionin langallinen pikalataus on mielestäni riittävällä tasolla, sillä lataus ei ole liian hidasta. 40 minuutissa latautuminen on ymmärrettävissä ja esimerkiksi 20 minuutissakin saadaan akkua lähes 70 prosentin verran. Virtaa saadaan siis paljon esimerkiksi aamutoimia tehdessä. Plussaa Motorola ansaitsee myös laturista myyntipakkauksessa, sillä monet muut valmistajat ovat luopuneet latureista.

Mainittava yksityiskohta Motorolan latausratkaisussa on se, että käytössä on USB Power Delivery -standardi. Tämän takia lataus on miellyttävää, eikä aina tarvitse pikalataukseen käyttää ainoastaan mukana toimittavaa laturia. Lisäksi mukana toimitettava laturi toimii hyvin myös muiden laitteiden lataamiseen, sillä se riittää esimerkiksi kannettavan tietokoneen lataamiseen.

Pakkastesti

Testijakson aikana Motorola Edge 30 Fusion laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 30 Fusion laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä, eikä Motorola ollut estänyt akun latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 30 Fusionin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Motorola Edge 30 Fusion pärjäsi pakkastestissä lähes samalla tavalla kuin Edge 30 Ultra, joten laite on suunniteltu käytettäväksi myös kylminä pakkaspäivinä. Pakkanen ei tuottanut ongelmia puhelimen käytölle mitenkään radikaalisesti, eikä myöskään akun kuluminen ollut huolestuttavalla tasolla. Motorola oli mahdollistanut akun latauksen kylmänä, vaikka se on useilla valmistajilla ollut tapana estää turvallisuussyistä.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorola on lähtenyt karsimaan, sillä tarjolla ei ole enää 200 megapikselin kameraa. Motorola Edge 30 Fusion pystyy kuitenkin kilpailemaan kameroiden osalta kategorian muiden puhelimien kanssa, sillä Motorola luottaa edelleen hyviin toteutuksiin. Puhelimen pääkameran rinnalla on ultralaajakulmakamera sekä pitkälti turha syvyyskamera.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin OmniVisionin kehittämä sensori, joka on kooltaan 1/1.55 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssi tarjoaa f/1.8-aukon sekä tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamerasta on saatu lisäksi optisesti vakautettu, joka on usein harvinaista Motorolan puhelimissa.

Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään 1.12 mikronin pikselikoolla varusteltuun sensoriin. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla pystytään taltioimaan peräti 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Ultralaajakulmakamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Kolmas kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, jota käytetään syvyystietojen tallentamiseen. Motorola Edge 30 Fusion tarjoaa etuosassa 32 megapikselin tasoisen selfiekameran, joka perustuu Samsungin kehittämään sensoriin. Sensori on kooltaan 1/2.8 tuumaa ja siinä on 0.8 mikronin pikselikoko sekä f/2.5-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on kiinteä tarkennus.

Motorola Edge 30 Fusionin kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50A, f/1.8, 1/1,55”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI336, f/2.2, 1,12 µm, AF, 120 asteen näkökenttä)
    • Syvyyskamera: 2 megapikseliä (GalaxyCore GC02M1B, f/2.4)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (Samsung S5GD2, f/2.5, 1/2,8”, 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Motorola hyödyntää Edge 30 Fusionin pääkamerana täysin samaa sensoria, joka nähtiin aikaisemmin Edge 30- ja Edge 30  Pro -puhelimissa. 50 megapikselin sensorissa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Jo aikaisempien puhelimien kohdalla pääkameran todettiin tuottavan hyvää jälkeä, eikä se nyt Edge 30 Fusionin kohdallakaan suuremmin petä. Pääkamera on vahvoilla erityisesti hyvässä valaistuksessa, jolloin kuvista saadaan tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Kuvissa on mielestäni yllättävän luonnolliset värit, eikä mikään väri korostu liian paljoa. Kuvissa on myös laaja dynaaminen alue, mutta toisinaan kuvissa havaittiin lähempää tarkasteltaessa erikoista öljymaalausta muistuttavaa jälkikäsittelyä.

Erityisesti lähikuvien ottamiseen kamera on loistava, sillä aikaiseksi saadaan yksityiskohtaisia kuvia. Ongelmia havaitaan maisemakuvauksessa, jossa kamera jopa sekoittaa yksityiskohtia keskenään ja kohina hieman lisääntyy.

Heikossa valaistuksessa pääkamera on myös toimiva, vaikka mitään mullistavaa ei kannata odottaa. Tietyssä pisteessä kuvista alkaa tulla rakeisia ja epätarkkoja. Hämärissä sisätiloissa pääkamera on hieman parempi kuin mihin Motorolalta on yleisesti totuttu. Hämäräkuvaamista on avustamassa erillinen yötila, jota kamerasovellus osaa automaattisesti käyttää tietyissä valaistusolosuhteissa. Yötilalla kuviin saadaan hieman enemmän valoa, mutta samalla myös pehmeys tuntui lisääntyvän merkittävästi.

Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja kuvia.

Ultralaajakulmakameraa Motorola on karsinut nyt erikoisesti verrattuna muihin malliston puhelimiin, mutta mistään täysin toivottomasta kamerasta ei ole kyse. Aikaisemmin Edge-puhelimissa on nähty 50 megapikselin kameroita, mutta nyt tarjolla on vain 13 megapikselin kamera. Erikoisesti Motorola prosessoi kuvat pääkameran kanssa samalle 12,5 megapikselin tasolle.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa kohtuullisen hyvää jälkeä, sillä mukaan saadaan mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat yksityiskohtaisesti. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue, mutta ei aivan pääkameran tasolla. Toisinaan ultralaajakulmakuvista tuli myös hieman tummempia, vaikka kuvaustilanne oli sama kuin pääkameralla. Kuvien pehmeys on kuitenkin jälleen suurempi reunoja kohden mentäessä, mutta terävyys on hyvä keskiosasta.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat yllättävän pehmeitä, joten kameraa kannattaa käyttää vain hyvässä valossa. Kamera tukee ainoastaan automaattista yökuvausta, eikä sitä varten Motorola tarjoa enää erillistä yökuvaustilaa. Yksinkertaisesti ultralaajakulmakamera ajaa asiansa, mutta se ei ole mitenkään mullistava tässä kategoriassa.

Ultralaajakulmakameran vahvuus on mielestäni automaattitarkennus, joka pitää kuvat tarkkana. Tämän ansiosta ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Makrokuvia voidaan ottaa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toteutus on selvästi parempi näin ultralaajakulmakameran avulla kuin erillisellä epätarkalla makrokameralla.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja normaaleja kuvia, joiden alapuolella on vielä sen avulla otettuja makrokuvia.

 

Yksi hieman turha ja erikoinen kamera Motorola Edge 30 Fusionissa on 2 megapikselin syvyyskamera. Itse en ole koskaan ymmärtänyt syvyyskameroiden oikeaa tarkoitusta tässä kategoriassa, ja mielestäni sen olisi yhtä hyvin voinut jättää kokonaan pois. Kameraa hyödynnetään muotokuvatilassa, jolloin se mahdollistaa laajemman syvyysterävyyden keräämisen pääkameran rinnalla. Turhan syvyyskamerasta tekee se, että vastaaviin tuloksiin päästäisiin varmasti myös ohjelmistollisilla ratkaisuilla.

Testasimme kuitenkin syvyyskameraa nopeasti testijakson aikana. Motorola Edge 30 Fusion pystyy tunnistamaan hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja luomaan sumennuksen kohteen taakse. Alapuolella on yksi testikuva.

Videokuvauksen osalta Motorola Edge 30 Fusion tarjoaa huipputason ratkaisuja. Pääkameralla voidaan kuvata korkeintaan 8K 30 fps -videokuvaa, mutta itse en suuremmin koe sitä tarpeelliseksi ominaisuudeksi. 4K 30- ja 60 fps -tarkkuudet ovat edelleen selvästi parempia ja niiden käyttäminen on loogisempaa. Mielestäni pääkameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä niin tarkkuuden kuin yksityiskohtien osalta. Pääkameran optinen kuvanvakautus myös pitää yhdessä elektronisen vakautuksen kanssa videot vakaana. Ultralaajakulmakameraa voi käyttää korkeintaan 4K 30 fps -tilassa. Full HD 30 fps -laadulla kuvattaessa voidaan myös vaihdella kameroiden välillä, mikä ei ole itsestäänselvyys monissakaan puhelimissa.

Etukameran osalta tarjolla on sama toteutus kuin Edge 30 -puhelimessa. Motorola käyttää Edge 30 Fusionissa 32 megapikselin tasoista selfiekameraa. Kamera ajaa asiansa ja sen avulla pystytään taltioimaan hyviä kuvia. Mistään markkinoiden parhaimmasta ei ole kyse, mutta laatu on riittävä vähintäänkin satunnaiseen kuvaamiseen. Etukameran vahvuutena voidaan pitää tukea 4K-videokuvaukselle.

Puhelimessa hyödynnetään Motorolan uusittua kamerasovellusta, joka on saanut miellyttäviä parannuksia verrattuna edeltäjäversioon. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, ajastukselle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä painike asetusvalikkoon. Laajemmat pika-asetukset saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Edge 30 Fusionin kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makrotilalla sekä ultralaajakulma- ja pääkameroille. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen virkistävän uusi käyttöliittymä on lyhyen ajan sisään jo toinen muutos Motorolan kameraan, mutta ainakin itse tykkään sovelluksesta nyt entistä enemmän. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan hyvin, eikä se tuottanut päänvaivaa juurikaan koskaan. Motorola on mennyt hyvään suuntaan sovelluksen kanssa, josta itse tykkään.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Motorola Edge 30 Fusion ei tarjoa suuria yllätyksiä, vaan on pitkälti samanlainen kuin Motorolan muutkin puhelimet. Tarjolla on puhdas Android-kokemus, joka perustuu Googlen viime vuonna esittelemään Android 12 -versioon. Puhelimessa on myös Motorolan oma My UX -käyttöliittymä, joka tuo puhtaaseen Androidiin muutamia lisätoimintoja. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, jonka mukana tarjoiltiin Googlen 1. syyskuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Motorola ei ole ollut aikaisemmin tunnettu kovinkaan erikoisista päivityslupauksistaan, mutta sellainen on nyt annettu Motorola Edge 30 Fusionille. Kyseessä on karsitumpi lupaus kuin kalliimmalle Edge 30 Ultralle, mutta ihan kohtuullinen kuitenkin 600 euron puhelimelle. Motorola lupaa 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 13- ja Android 14 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina syyskuuhun 2025 asti. Motorolan tuntien tietoturvapäivityksiä voidaan odottaa noin kolmen kuukauden välein.

2 + 3 vuoden päivityslupaus jää kyllä monien kilpailijoiden varjoon tässä hintapisteessä, sillä esimerkiksi Samsung lupaa 4 + 5 vuotta päivityksiä sekä Xiaomi lupaa 3 + 4 vuotta päivityksiä. Mielestäni Motorola olisi voinut tässä hintapisteessä tarjota saman 3 + 4 vuoden lupauksen, mutta nähtävästi laite on suunniteltu eliniältään hieman lyhyemmäksi.

Android 12 on itsessään jo merkittävä uudistus Android-kokemukseen, ja henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen siitä, ettei Motorola ole lähtenyt peittämään puhdasta kokemusta. Motorolan oma My UX:n tavoitteena on tarjota mahdollisimman puhdas käyttökokemus juuri sellaisena kuin Google on sen suunnitellut. Toki Motorola on laittanut mukaan vielä muutamia omia parannuksia, mutta kunnioittaa silti Googlen näkemystä.

Motorola Edge 30 Fusion tarjoaa tuen muun muassa Googlen tuoreelle Material You -muotokielelle ja samalla mukaan on saatu taustakuvan mukaan optimoituvat dynaamiset väriteemat. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.

Vaikka kyseessä on suuri päivitys Androidin ilmeeseen, niin Google on onnistunut säilyttämään tutun Android-käyttökokemuksen. Henkilökohtaisesti huomasin testijakson aikana tykkääväni todella paljon Android 12 -käyttöjärjestelmästä, ja se tuntuu aikaisempaa sulavammalta, toimivammalta sekä hiotummalta kokonaisuudelta. Motorola on toteuttanut Android 12 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia, mutta mukana on myös tuttu Moto-sovellus. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Play -tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.

Motorola Edge 30 Fusion tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Testijakson aikana koin puhelimen tarjoavan erittäin hyvän ohjelmistokokemuksen. Itse tykkään paljon puhtaasta Androidista ja Motorolan lähestymistapa siihen on erinomainen. Edge 30 Fusionin huippuluokan suorituskyvyn ja 144 hertsin näytön ansiosta ohjelmisto toimii sulavasti ja miellyttävästi. Jos arvostaa puhdasta Androidia, niin Motorola Edge 30 Fusion on varmasti loistava vaihtoehto.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Motorola Edge 30 Fusion -puhelinta.

Motorola Edge 30 Fusion jatkaa onnistunutta Edge 30 -mallistoa jälleen yhdellä uudella mielenkiintoisella vaihtoehdolla. Uutuuspuhelin asettuu melko kilpailtuun 600 euron kategoriaan, jossa Motorola pystyy tarjoamaan yllättävän miellyttävän ja ennen kaikkea tasapainoisen kokonaisuuden. Puhelinta onkin helppo suositella, jos haluaa puhelimeltaan huipputason ominaisuuksia, mutta ei halua maksaa liikaa.

Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen laadukkaasta rakenteesta, jonka kohokohtia olivat muun muassa keveys sekä ohut viimeistely. Motorola Edge 30 Fusionissa oli myös todella hyvä näyttö, joka oli erityisesti OLED-tekniikan sekä 144 hertsin virkistystaajuuden ansiota. Suorituskyvyltään puhelin on edelleen hyvä viime vuoden järjestelmäpiirillä. Muita puhelimen vahvuuksia ovat hyvät kaiuttimet, nopea 68 watin pikalataus, riittävät kamerat sekä puhdas Android-kokemus.

Heikkouksia löytyy myös, mutta suurin osa niistä ei ole painoarvoltaan ainakaan itselle merkittäviä. Suurin miinus on todellisen vedenkestävyyden puute ja toinen suurempi miinus on hintaluokassa kilpailijoiden jälkeen jäävä päivitystuki. Pienempiä heikkouksia ovat telekameran puute, langattoman latauksen puute sekä turha syvyyskamera. Puhelinta harkitessa kannattaa myös huomioida, ettei Motorola tarjoa kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa.

Suurimpia haastajia Motorola Edge 30 Fusionille alle 600 euron hintaluokassa ovat Honor 70 sekä Nothing Phone (1).

Motorola Edge 30 Fusion on tullut Suomessa myyntiin syyskuussa 2022. Hintaa puhelimella on 599 euroa ja kyseessä on 8 + 128 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Cosmic Grey sekä valkoinen Solar White. Alapuolella olevasta Hintaseurannan listauksesta löytyy puhelimen edullisimmat hinnat.

Motorola Edge 30 Fusion

8.5

Motorola Edge 30 Fusion tarjoaa mukavan kokemuksen, jossa on karsittu oikeista paikoista.

Hyvää
  • Laadukas rakenne, ohut ja kevyt
  • Miellyttävä OLED-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 888+ tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
  • Näytönalainen sormenjälkilukija, laadukkaat stereokaiuttimet ja kaksi SIM-korttipaikkaa
  • Nopea 68 watin pikalataus + laturi toimitetaan mukana
  • Riittävät kamerat hintaluokassaan
  • Puhdas Android 12 ja My UX tarjoavat hyvän ohjelmistokokemuksen
  • Hinta, ominaisuudet ja laatu kohtaavat
Huonoa
  • Rakenne ei ole täysin vedenkestävä
  • Ei tukea langattomalle lataukselle
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Turha 2 megapikselin syvyyskamera
  • Ei telekameraa
  • Ainoastaan 2 + 3 vuoden päivityslupaus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Oho. Olipas kattava testi. Monet ulkomaiset tunnetutkin testisivustot eivät pärjää Suomimobiilin testille.

  2. Omat kokemukset, nyt reilun kuukauden käytön jälkeen, samanlaiset. Hyvä puhelin, kaiken kaikkiaan. Tuo suojauksen vaatimaton(?) taso ainoa puute, joskin en itse tapaa upotella puhelinta tai edes käyttää sitä vesisateessa, ilman suojausta, että sekään ei iso puute.
    Näyttö, lataus, vaikka langallinen, ovat erinomaisia ja päivitys lupaus parantunut aikaisempiin verrattuna.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut