AndroidArvostelutHMDNokia

Arvostelussa Nokia 8 – ”Ole enemmän bothie, vähemmän selfie”

Nokia 8

Nokia on ollut pitkään poissa huippuälypuhelimien markkinoilta, mutta vihdoin elokuussa suomalainen HMD Global palautti Nokia-brändin takaisin yhdessä Nokia 8 -puhelimen kanssa. Nokian viimeisimpänä omana lippulaivapuhelimena voidaan pitää vuonna 2013 julkaistua Nokia Lumia 1520 -puhelinta. Nyt uusi Nokia 8 ei kuitenkaan ole enää niin aito Nokia-puhelin, mitä esimerkiksi Lumia 1520 oli, mutta laitteessa on kuitenkin paljon enemmän suomalaisuutta ja Nokiaa kuin Microsoftin useissa Nokia-puhelimissa, joita julkaistiin puhelinliiketoiminnan myymisen jälkeen.

Nyt Nokia 8 on siis HMD Globalin tuorein ilmestys ja samalla myös parhain koko mallistosta. Yhtiö on julkaissut tänä vuonna jo useita alemman hintaluokan älypuhelimia sekä peruspuhelimia, mutta Nokia 8 on huimasti muita puhelimia parempi teknisesti ja samalla myös kaikista hintavin. Olemme SuomiMobiilissa tutustuneet jo aikaisemmin Nokia 3-, Nokia 5-, Nokia 6- sekä Nokia 3310 -puhelimiin, jotka ovat HMD Globalin alkuvuonna julkaisemat uutuuspuhelimet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia 8 muovailee ajatusmaailmaltaan pitkälti jo arvostelemaamme Nokia 5 -puhelinta, mutta nyt laitteesta on tehty selvästi enemmän kalliimpia premium-puhelimia hivelevä kokonaisuus. Puhelimessa on ensimmäistä kertaa HMD Globalin historiassa kaksoiskamera, jota on kehitelty yhdessä saksalaisen Zeissin kanssa. Zeiss on tuttu jo ”aidoista” Nokia-puhelimista vuodesta 2005 lähtien, kun Nokia N90 -multimedialaite paljastettiin. Vuonna 2005 otettiin siis ensimmäiset askeleet kohti syvää kamerayhteistyötä, joka katkesi kuitenkin vuonna 2014, kun Nokia myi matkapuhelinliiketoiminnan Microsoftille. Nyt HMD Global on siis nostamassa vanhan yhteistyön kädenjäljet nähtäville uusiin Nokia-puhelimiin. HMD Global lähtee Nokia 8 -puhelimen kanssa haastamaan kilpailijoiden huippupuhelimia kolme tärkeää pointtia takataskussaan – tuttu Nokia-laatu, puhdas Android-kokemus sekä loistavat kamerat.

Tässä artikkelissa tulemme perehtymään HMD Globalin valmistamaan tuoreimpaan Nokia 8 -puhelimeen, sekä katsomme, kuinka uutuuspuhelin tulee jatkamaan Nokian tarinaa älypuhelinmarkkinoilla ja onko laitteesta vastukseksi kilpailijoiden vastaaville puhelimille. Tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta sekä koitan kertoa omia ajatuksiani puhelimesta.

Lue myös:

Tekniset tiedot
Nokia 8 (TA-1004)
Mitat: 151.5 x 73.7 mm x 7.9 mm
Paino: 160 g
Näyttö: 5.3 tuumaa QHD (2560 x 1440) Gorilla Glass 5
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 835 (Adreno 540)
Muisti: 4/6 gigatavua RAM-muistia 64/128 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 13 MP (mono) + 13 MP (RGB + OIS) kaksoiskamera (1.12um / f/2.0 / PDAF / IR-etäisyysmittari) ja 13 megapikselin etukamera (PDAF / 1.12um / f/2.0)
Akku: 3090 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat (1.9.2017 tietoturvapäivitys)
Muuta: Dual-SIM / muistikorttipaikka / roisketiivis (IP54)
Liitännät:  3.5mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB3.1 Gen 1 (5 Gbps)
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / e-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija / Hall-anturi / barometri
Värit: karkaistu sininen / teräs / kiillotettu sininen
Hinta: 579€ ja 649€

Huomioitavaa arvostelusta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmas kerta toden sanoo – vai miten se menikään. Saimme Nokia 8 -testilaitteen käsiimme HMD Globalin järjestämässä tilaisuudessa 28. elokuuta, mutta vain reilu viikko puhelimen käytön jälkeen rupesin ihmettelemään, miksi laitteen takaosaa painamalla kuuluu erikoista natinaa (katso video klikkaamalla). HMD Globalin Juho Sarvikkaan mukaan vastaan ei ollut tullut vastaavaa ongelmaa, jonka takia myös testilaite vaihdettiin uuteen. Ei mennyt kuin pari päivää, niin uusi Nokia 8 oli käsissä ja testauksia päästiin jatkamaan uudella pakasta vedetyllä laitteella.

Viikko vierähti hienosti, kunnes myös toisessa laitteessa oli ongelma – tällä kertaa jo hieman natinaakin vakavampi. Huomasin jo heti, kun sain toisen Nokia 8 -puhelimen, että laitteen näyttö halvaantui puoliksi, minkä jälkeen näyttö sammui pikkuhiljaa ja lopulta meni aivan mustaksi. Tässä tilassa laite oli noin 10 minuuttia, kunnes näyttö alkoi jälleen toimimaan. Ensiksi ajattelin, että ongelmana olisi solmu ohjelmistossa ja päivitinkin puhelimeen tarjolla olleen bugi- ja tietoturvapäivityksen. Päivityksen jälkeen viikko kului aivan kuten osasi odottaakin, eli laite toimi moitteitta. Mutta kuitenkin vain viikon, jonka jälkeen puhelimen näyttö halvaantui jälleen puoliksi ja lopulta muuttui mustaksi (katso kuva). Odottelin jälleen, jospa näyttö alkaisi toimimaan eikä hetkeen tapahtunut mitään, joten päätin käynnistää Nokia 8:n uudelleen. No eipä tämäkään ollut ratkaisu ongelmaan ja näyttö pysyi edelleen täysin mustana, vaikka Nokian käynnistysääni soi taustalla ja navigointipainikkeissa paistoi valot.

Myöskin tähän ongelmaan ratkaisuna oli, että HMD Global päätti vaihtaa viallisen mallin uuteen – järjestyksessään kolmanteen! Toistaiseksi kolmas testilaite ei ole vielä saapunut, minkä takia tämä arvostelu on syntynyt kahden viallisen Nokia 8 -puhelimen testaamisen jälkeen. Arvostelussa on hyvä huomata, ettei kaikkia testilaitteissamme havaittuja ongelmia ja vikoja löydy kaikista Nokia 8 -puhelimista. Koitan arvostelussa ottaa myös tämän seikan huomioon, sillä on ymmärrettävää, että aina puhelimien valmistusprosessissa syntyy myös maanantaikappaleita – mutta eri asia on, miten kaksi sellaista päätyi juuri minulle. Arvostelun pisteytys on kuitenkin henkilökohtainen mielipide, joka on syntynyt kahden viallisen laitteen käytön jälkeen, mutta tähän voi olla luvassa muutosta, jos kolmas testilaite on oikeasti toimiva. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

Nokia 8 toimitetaan pitkälti aikaisempien uusien Nokia-puhelimien kaltaisessa myyntipakkauksessa. Paketti on valmistettu pahvista ja se on värimaailmaltaan vaalea, mutta paketin pääsivua koristaa kuva puhelimen etuosasta ja taustalla on kuva kahden ihmisen käsistä, jotka symboloivat Nokia Connecting People -ajatusta, aivan kuten esimerkiksi Nokia 6 -puhelimen paketissa. Paketin takaosassa on tuttuun tapaan listaus laitteen teknisistä tiedoista.

Myyntipakkauksen sisältö on hyvin pitkälti identtinen muiden Nokia-puhelimien kanssa, mutta joitakin muutoksia parempaan on tullut lippulaivapuhelimen kohdalla. Nyt HMD Global on päättänyt laittaa mukaan huomattavasti laadukkaammat kuulokkeet silikonisilla tulpilla, joita myös pakkauksessa on erikseen lisää. Kuulokkeista ei ole missään tarkempaa tietoa, eikä niiden mallikoodista ole mitään tietoa. Pikaisen testauksen perusteella mukana tulevat vakiokuulokkeet ovat varsin perustasoa, eivätkä juurikaan pääse yllättämään äänenlaatunsa osalta. Nokia 8:n myyntipakkaukseen kuuluu myös Nokia-brändätty Kiinassa valmistettu pikalaturi (tuki Quick Charge 3.0 -teknologialle) ja USB-C-latausjohto. Pakkauksessa on myös metallinen SIM-korttiluukun avain sekä suomeksi ja usealle muulle kielelle käännetyt käyttöohjeet. Mitään yllättävää HMD Global ei ole laittanut myyntipakkaukseen ja mukana on kaikki tarpeellinen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot  

HMD Globalin uusien Nokia 3-, Nokia 5- ja Nokia 6 -älypuhelimien suurin vahvuus testeissämme oli erityisesti todella laadukas toteutus. Sama vahvuus löytyy myös Nokia 8 -mallilta, joka on valmistettu tutusta 6000-sarjan alumiinista. Ulkonäöltään Nokia 8 on hyvin lähellä arvostelemaamme Nokia 5 -puhelinta, mutta tuntuma on kuitenkin huimasti erilainen ja laadukkaampi. Verrattuna Nokia 5 -malliin Nokia 8 tuntuu huomattavasti ohuemmalta, vaikka paksuutta on vain 0,1 mm vähemmän. Ohuempi käsituntuma muodostuu siitä, että puhelimen takaosa on reunoilta huomattavasti pyöristetympi.

Erityisesti Nokia 8 näyttää ulkoisesti Nokia 5 -puhelimelta antennijuovien sekä kameran sijainnin takia. HMD Global on vienyt Nokia 8:n kohdalla antennijuovat ylä- ja alareunoihin, eikä ne näin ole näkyvillä takaosassa lukuisien muiden puhelimien tapaisesti. HMD Globalin tyyli on erilainen ja loistava ratkaisu peittää monien mielestä rumat muoviset viivat. Vaikka antennijuovien erikoinen sijainti on pääasiassa loistava, niin myös ainakin testijakson aikana vastaan tullut ongelma häiritsee. Testijakson aikana varsinkin USB-C-liittimeä ympäröivään muoviin tuli jälkiä, jollei laturia saanut asetettua kerralla oikeaan kohtaan. Esimerkiksi pimeässä laturi useasti laitetaan testaamalla paikalleen ja joskus laturiliitin voi osua muoviin, minkä seurauksena muoviin tulee myös ikävä jälki. Muovi USB-C-liittimen ympärillä ei siis ole loistava ajatus, sillä se on helposti rumannäköinen. Samaan ongelmaan kiinnitin huomiota myös Nokia 5 -puhelimen kohdalla.

Nokia 8 on IP54-suojattu

Vaikka Nokia 8 tuntuu ulkoisesti hyvin laadukkaalta ja varmasti sitä onkin, mutta silti testiini saapuneessa kappaleessa oli yksi ongelma – natina. Natinaa ei kuulunut puhelinta käänneltäessä tai väänneltäessä vaan vielä hieman erikoisemmasta paikasta. Natinaa kuului takaosaa paineltaessa Nokia-logon kohdalta, mikä ei antanut kovin hyvää kuvaa siitä kuinka laadukas puhelin oikeasti on. Myös tällainen hyvin pieni laatuongelma voi pilata muuten kokonaan lähes täydellisen kokonaisuuden. HMD Globalin lähettämästä toisesta Nokia 8 -mallista ei kuitenkaan minkäänlaista natinaa kuulunut. Oli kuitenkin havaittavissa, että Nokia-logon kohdalta runko antoi hieman periksi, mutta ei onneksi yhtä paljoa kuin testiin saapuneessa alkuperäisessä mallissa. Vastaavanlaiseen natinaongelmaan en ole törmännyt vielä missään puhelimessa vuonna 2017. Oli sitten kyseessä huippupuhelin tai halpapuhelin, vastaavaa ei ole tullut vastaan.

Valitettavasti takakuoren natinaongelma ja periksi antavuus ei tuota sitä mielikuvaa, jota HMD Global on yrittänyt uusien Nokia-puhelimien ympärille luoda.

Uuden Nokia 8:n mitat ovat varsin kohtuulliset, sillä viralliset ilmoitetut mitat ovat 151,5 x 73,7 x 7,9 millimetriä ja painoa on 160 grammaa. Puhelin ei siis eroa radikaalisti muista saman kokoluokan laitteista, ja esimerkiksi 160 gramman paino on normaaleissa mitoissaan, sillä yleisesti puhelimet painavat noin 140-160 grammaa. Nokia 8:n erot mitoissa ja painossa Nokia 5 -puhelimeen (149,7 x 72,5 x 8 mm ja 160 g) ovat hyvin minimaalisia.

Nokia 8:n takaosassa katse kiinnittyy erityisesti todella tuttuun ulkoiseen olemukseen. Suuri kameraosa tuo asettelullaan mieleen erityisesti Lumia 920 -puhelimen sekä monet muut Nokia-puhelimet. Itse kameraosa on hieman muusta rungosta ulkona, mutta ei kuitenkaan mitenkään merkittävästi. Kameraosaan on ahdettu kaksi kameraa, laserautomaattitarkennus sekä kaksisävyinen LED-salama. Näiden ohella mukana on myös tuttu Zeiss-logo, joka on ainakin itselle tärkeä Nokia-puhelimissa. Zeiss on ollut pitkään mukana Nokian puhelimissa ja sitä ilman puhelinta tuskin voitaisiin sanoa ”oikeaksi” Nokiaksi, sillä Zeiss on ainakin itselle osa Nokia-kokemusta. Puhelimen takaosassa kameran yläpuolella on yksi mikrofoni ja alapuolella on tuttu Nokia-logo sekä yleisiä tietoja valmistusmaasta ja puhelimen mallista pienellä präntillä.

Nokia 8:n etupuolta peittää noin 69,4-prosenttisesti kosketusnäyttö, joka on ollut puhelimissa varsin perinteinen näyttö-runko-suhde viime vuosina. Puhelin ei kuitenkaan vastaa viimeisen vuoden aikana syntynyttä suuntausta minimoida näytön kehykset. Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet nähdä puhelimia, joissa näyttö peittää yli 80-prosenttisesti etuosan, mutta Nokia 8:ssa tähän suutaukseen HMD Global ei ole vielä hypännyt mukaan. Nokia 8:n laatutuntumaan vaikuttaa huimasti myös näytön päällä käytettävä 2,5D Corning Gorilla 5 -näyttölasi, joka löytyy myös monista muista huippupuhelimista. 2,5D tarkoittaa sitä, että näyttölasi kaartuu hieman reunoilta, jotta siirtymä näyttölasin ja metallisen rungon välillä olisi saumaton. Tässä HMD Global on onnistunut hyvin, sillä Nokia 8:n näytön ja rungon väliinkään ei ole jätetty ohutta muovista kaistaletta, joka muun muassa OnePlus 5 -puhelimesta löytyi.

Puhelimen etupuolelta löytyy näytön alapuolelle sijoitetut tavalliset kapasitiiviset navigointipainikkeet. Painikkeet ovat identtiset muun muassa Nokia 5 -puhelimen kanssa ja samalla lailla väritykseltään hopeat. Painikkeet ovat myös taustavalaistut. Kotipainikkeeseen on integroituna sormenjälkilukija, joka on sijoitettuna omaan pieneen syvennykseensä, jotta se eroaisi muista painikkeista. Edelleen myös Nokia 8:n kohdalla on se ongelma, ettei navigointipainikkeita pysty itse kustomoimaan, vaan järjestys on valmistajan itse päättämä. Vasemmalta lueteltuna navigointipainikkeet ovat siis takaisin, koti (sormenjälkilukija) sekä avoinna olevat sovellukset. Näytön yläpuolelle on sijoitettuna valoisuudentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke, kuulokkeeseen upotettu mikrofoni, etukamera sekä Nokia-logo.

Nokia 8:n oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on yksi luukku, jonka takaa löytyy paikka muistikortille sekä kahdelle nano-SIM-kortille (kaksi nano-SIM-korttia tai yksi nano-SIM-kortti ja muistikortti).  Puhelimen painikkeiden tuntuma on tuttuun Nokia-tyyliin erinomainen, mutta painikkeet pääsevät kuitenkin hieman liikkumaan ja tuottavat ravisteltaessa pientä helinää. Erityisesti Nokia 8:n käynnistyspainikkeeseen olisin toivonut kuviointia, jolla sen olisi erottanut helpommin äänenvoimakkuuspainikkeesta jo heti puhelinta taskusta otettaessa. Nokia 8:n yläreunassa on tavallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja alareunaan on sijoitettu yksi kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin sekä mikrofoni.

Nokia 8:n laatutuntuma on siis hyvällä tasolla, mutta erityisesti jopa hieman ärsyttämään jäi ensimmäisestä testilaitteestani löytynyt natinaongelma, joka ei anna parasta käsitystä puhelimesta. Henkilökohtaisesti toivon, ettei vastaavaa ongelmaa löydy monistakaan Nokia 8 -puhelimista.

Näyttö

HMD Global on tyytynyt Nokia 8:n näytössä 5,3 tuumaan. Näyttö perustuu IPS LCD -teknologiaan ja tarkkuutta löytyy 2560 x 1440 pikseliä, joka tekee mukavat 555 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on siis QHD-tasoa, joka on tähän mennessä kaikista tarkin näyttöpaneeli, jota ollaan koskaan nähty missään Nokia-puhelimessa.

Nokia 8:n näytön koko on mielestäni sopiva, mutta monelle 5,3 tuumaa on jopa liian iso. Itse olisin kuitenkin toivonut ainakin 5,5-tuumaista näyttöä, joka löytyy esimerkiksi Nokia 6 -puhelimesta. Nokia 3 -puhelimesta löytyy 5 tuuman näyttö, Nokia 5:sta 5,2 tuuman näyttö ja Nokia 6:sta mainitsemani 5,5 tuuman näyttö, minkä jatkona olisi ollut luonnollista, että Nokia 8:ssa olisi suurempi näyttö.

Yleisesti Nokia 8:n näyttö on hyvällä tasolla, eikä oikeastaan sen osalta ole pahemmin moitittavaa. Näyttö on tarpeeksi tarkka ja värit toistuvat loistavasti. Nokia 8:ssa käytettävä LCD-näyttöpaneeli toistaa mielestäni yllättävän hyvin tummat värimaailmat, mikä on yleisesti AMOLED-näyttöjen yksinoikeus, mutta nyt Nokia 8 pääsee hyvin lähelle AMOLED-kokemusta. Näytössä on lippulaivapuhelimen tapaisesti erinomaiset katselukulmat sekä suorassa auringonvalossa näytöstä saa hyvin selvää. Koska HMD Global lähetti myös toisen Nokia 8 -mallin testattavaksi, pääsin vertailemaan kahden puhelimen näyttöjä vierekkäin. Huomasin näytöissä olevan jonkin verran eroja, sillä toisen laitteen näyttö oli huomattavasti punertavampi.

Myöskään näytön osalta Nokia 8 testijakso ei mennyt niin kuin voisi kuvitella. Ensimmäisen testilaitteen näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia, mutta vaihdettuani toiseen Nokia 8 -malliin ongelmat vasta alkoivatkin. Kuten jo arvostelun alussa mainitsin, vain viikon käytön jälkeen uuden Nokia 8:n testilaitteen näyttö lakkasi toimimasta kokonaan. Ongelmat alkoivat heti uuden puhelimen käyttöönotossa, kun näyttö halvaantui puoliksi, mutta alkoi hetken kuluttua toimimaan normaalisti. Viikon käytön jälkeen näyttö lakkasi kuitenkin toimimasta kokonaan. HMD Globalin lähettämän korvaavan Nokia 8 -puhelimen viikon käytön jälkeen käteen jäi siis täysin käyttökelvoton puhelin, jolla ei voinut tehdä yhtään mitään. Mielestäni näyttöongelma ei ainakaan anna yhdessä natisevan takakuoren kanssa kovinkaan laadukasta kuvaa puhelimesta.

Nokia 8:n kohdalla HMD Global on pyrkinyt tuomaan puhelimeen enemmänkin Nokialle aikoinaan ominaisia seikkoja. Nyt myös Nokia 8:sta löytyy oma Glance-näyttö, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan näyttää tuoreimmat ilmoitukset sekä kellonajan sammutetulla näytöllä. Glance-näyttö on vakiona päällä Nokia 8:ssa, mutta se on myös mahdollista sammuttaa, jos sen kokee turhaksi. Glance-näyttö näyttää vastaamattomat puhelut, lukemattomat sähköpostit, lukemattomat viestit, hälytykset sekä kalenterimuistutukset. Glance-näyttöä voidaan kutsua myös tutummin vilkaisunäytöksi, sillä se on päällä vain käyttäjän määrittämän ajan 1-20 minuutin väliltä näytön sammuttamisen jälkeen. Glance-näytön lisäksi Nokia 8:n näyttö tukee kaksoisnapautuksella herättämistä, joka on ollut aikoinaan perinteinen ominaisuus Nokian puhelimissa.

Glance-näytön asetukset

Tekniikka ja suorituskyky

Nokia 8:n sisällä hyrrää Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri

Nokia 8 on ensimmäisen Nokia-huippupuhelin sitten vuoden 2013. Nyt tekniikka on tuotu tähän päivään ja muistiakin on riittävästi. Puhelimen pahimmat kilpailijat löytyvät yli 500 euroa maksavista puhelimista. Erityisesti OnePlus 5 on nimetty yhdeksi pahimmista kilpailijoista, ja miksei myös Honor 9 voisi olla kova vastus Nokia 8:lle. Markkinoilta löytyy myös lukuisia muita älypuhelimia, jotka ovat tekniikaltaan hyvin identtisiä Nokia 8:n kanssa, näitä ovat esimerkiksi Xiaomi Mi 6, Galaxy S8 ja Moto Z2 Force. Hintaluokassaan ja ominaisuuksiltaan nämä eivät ole Suomessa kuitenkaan ne pahimmat kilpailijat.

Puhelin pakkaa sisuksiinsa Qualcommin tuoreimman kahdeksanytimisen Snapdragon 835 -tehopiirin. Järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 2,5 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä vastaavanlaisesta Kryo-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa Adreno 540 ja RAM-muistia laitteessa on kohtuulliset 4 gigatavua.

Sisäistä tallennustilaa Nokia 8:ssa on 64 gigatavua, mutta jollei tämä riitä on laitteeseen mahdollista asettaa korkeintaan 256 gigatavua suuri muistikortti toisen SIM-kortin kustannuksella. HMD Global on tuomassa tarjolle myös suuremmilla muistikapasiteeteilla varustellun version, jossa on 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 6 gigatavua RAM-muistia. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että 64 gigatavua riittää mainiosti ja myös 4 gigatavua RAM-muistia on täysin riittävä nykyaikaiselle Android-puhelimelle. On kuitenkin hyvä, että Nokia 8 on tulossa tarjolle myös suuremmilla muisteilla, jolloin tarjolla on myös versio, jonka tallennustila tuskin loppuu puhelimen käyttöiän aikana.

Suorituskykytesteissä Nokia 8 pärjää mainiosti muun muassa tehokkaan Snapdragon 835 -piirin ansiosta. Ajoimme Nokia 8:ssa läpi lukuisia suorituskykytestejä, joissa puhelin pääsi lähelle muita vastaavia puhelimia. Alla on taulukko, josta näkyy Nokia 8:n saamat pisteytykset OnePlus 5 -puhelimen vastaavien pisteiden rinnalla. Valitettavasti käytettävissä ei ollut OnePlus 5 -puhelimessa laajempia suorituskykymittauksia, vaan vertailussa on tyytyminen vain AnTuTu:n ja Geekbench 4:n pisteisiin. Näiden lisäksi taulukosta on nähtävissä vertailun vuoksi 250 euroa maksavan Nokia 6 -mallin pisteet.

Testitulokset
Nokia 8 OnePlus 5 Nokia 6
AnTuTu: 173 471 pistettä 181 321 pistettä 46 941 pistettä
Geekbench 4 (single): 1912 pistettä 1946 pistettä 683 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6504 pistettä 6766 pistettä 2832 pistettä
PCMark 2.0: 6809 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 40 382 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 55 334 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 20 754 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3494 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3680 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2970 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

On kuitenkin Android-puhelimien kohdalla hyvä huomata se tosiasia, ettei suorituskykymittauksia tuijottamalla saa koko kuvaa laitteen kyvykkyydestä, vaikka ne ovat loistava suunnannäyttäjä. Todennäköisesti Nokia 8 -puhelinta ei tulla ostamaan vain ja ainoastaan pelaamiseen, vaan pääasiassa normaaliin päivittäiseen käyttöön. Peruskäytössä Nokia 8 tuntui toimivan loistavasti, eikä käytössä ollut juurikaan ongelmia. Päivittäisessä käytössä Nokia 8:n tehot riittivät mainosti ja vähemmälläkin pärjäisi, joka kävi ilmi myös muun muassa Nokia 6:n arvostelussa. Käytettävyydeltään puhelin on samalla tasolla OnePlus 5:n kanssa. Nokia 8:n suorituskyky riittää siis vallan mainiosti päivittäiseen käyttöön, tehokäyttöön sekä raskaampiin peleihinkin.

Huomioitava seikka Nokia 8:ssa on stereo-äänentoiston puute, joka löytyi muun muassa Nokia 6 -mallista. Mielestäni on hyvin erikoista, että stereokaiuttimet löytyvät halvemmasta puhelimesta, mutta kalliimpaan laitteeseen sitä ei ole tuotu. Nokia 6:n vahvuus oli erityisesti mukavan tilaäänen muodostavat kaiuttimet, mutta tätä vahvuutta ei valitettavasti kuitenkaan Nokia 8:sta löydy. Nokia 8:ssa on yksi kaiutin laitteen alareunassa, josta kyllä löytyy puhtia ja musiikkia saa toistettua mukavan lujalla. Kyseessä on kuitenkin älypuhelin, niin mitään erikoista ääniskaalaa ei tarvitse odottaa.

Akunkesto

Nokia 8 pakkaa sisuksiinsa 3090 milliampeeritunnin kokoisen akun. Puhelimen akku on kooltaan hyvin perustasoa lippulaivapuhelimissa, vaikka kyseessä ei ole mikään markkinoiden suurin akku. Nokia 8:n akkua ladataan hyödyntäen Qualcommin Quick Charge 3.0 -teknologiaa, jolla akku saadaan ladattua hyvinkin nopeasti täyteen. Esimerkiksi testissäni akku latautui tyhjästä puoleen varaukseen vain hieman yli 30 minuutissa. Akun latausnopeus kuitenkin hidastuu loppua kohden ja täydeksi Nokia 8:n akku latautuu hieman alle 2 tunnissa.

Testijakson aikana Nokia 8 oli pääasiassa raskaassa käytössä, vaikka puhelimella pelaamista testijakson aikana ei testattu kuin muutamana päivänä. Akku kestää mukavasti yhden päivän ajan, siis aivan kuten suurin osa nykyajan älypuhelimista. Mitään yllätyksiä HMD Globalilla ei ole tarjottavana Nokia 8:n akun osalta. Lisäksi on hyvä huomata, että Nokia 8:n mukana toimitetaan Quick Charge 3.0 -teknologiaa tukeva pikalaturi, eikä sitä tarvitse erikseen enää ostaa.

Sormenjälkilukija

Sormenjälkilukija sijaitsee Nokia 8:ssa kotipainikkeessa laitteen etupuolella. Itse en ole koskaan kovasti suosinut sormenjälkilukijoita, jotka löytyvät puhelimen etupuolelta, sillä koen laitteiden takakuoressa sormenjälkilukijan huomattavasti kätevämmäksi. Esimerkiksi Huawei on hyödyntänyt tätä asetelmaa useissa puhelimissa. Nokia 8:n etupuolella olevaan sormenjälkilukijaan on kuitenkin helppo tottua.

HMD Global hyödyntää Nokia 8:n sormenjälkilukijasensorin valmistajana tuttua kiinalaista Goodixia, jonka lukijat löytyvät muun muassa Huawein ja Xiaomin puhelimista. Samaa sormenjälkilukijaa käytettiin myös Nokia 5- ja Nokia 6 -malleissa. Nokia 8:n sormenjälkilukija on ennen kaikkea luotettava, mutta nopeutta HMD Global ei ole kyennyt optimoimaan kilpailijoidensa tasolle. Huawein puhelimet ovat tunnettu nopeista sormenjälkilukijoistaan, mutta tähän Nokia 8:n kohdalla on vielä pitkä matka. Vaikka Nokia 8:n lukija tunnistaa sormen todella nopeasti, niin näyttö aukeaa vasta huomattavasti myöhemmin. Onko ongelmana mahdollisimman puhtaana pidetty Android vai eikö HMD Global ole halunnut optimoida lukijaa toimimaan nopeasti? Tämän taitaa parhaiten tietää vain HMD Global.

Zeissin kaksoiskamera, mutta onko se paras?  

HMD Global on lähtenyt uuden Nokia 8:n kanssa mukaan jatkuvasti kasvavaan kaksoiskameratrendiin. Nokia 8:sta löytyy siis kaksoiskamera laitteen takaa, joka koostuu Huawein tyylisesti yhdestä värillisestä sensorista sekä yhdestä monokromisensorista. Koska kyseessä on Nokia-huippupuhelin, niin HMD Global on kehittänyt kamerat yhdessä saksalaisen linssivalmistaja Zeissin kanssa. Kaksoiskamera koostuu 13 megapikselin värillisestä kamerasta, jossa on optinen kuvanvakain sekä 13 megapikselin monokromisensorista, jonka kaverina ei tosin ole optista kuvanvakainta. Molemmissa sensoreissa on 1,12 um pikselikoko sekä f/2.0-aukko. Nokia 8:n etukameran kerrotaan olevan myös täysin sama kuin kaksoiskameran värillinen sensori. Etukamerasta puuttuu kuitenkin optinen kuvanvakain.

Nokia 8:ssa toisen kameran ajatuksena on mahdollistaa bokeh-efektin luominen, eikä tarjolla ole esimerkiksi OnePlus 5:sta tai Huawein puhelimista tuttua häviämätöntä zoomausta. Lisäksi mustavalkosensorilla HMD Global pyrkii tuomaan kuviin lisää terävyyttä sekä valoa hämäräkuvauksessa. Koska mustavalkosensorissa ei ole värisuodatinta, kuviin tallentuu huomattavasti suurempi määrä valoa, terävyyttä ja kontrastia. Nokia 8:ssa on mahdollisuus ottaa kuva käyttäen väri- sekä mustavalkosensoria, jolloin laite yhdistää kuvat automaattisesti, minkä seurauksena lopullisiin kuviin pitäisi mustavalkokuvista tulla enemmän yksityiskohtia. Mustavalkokameran valoherkkyys ja erottelukyky ovat huomattavasti parempia verrattuna värikameraan, juurikin värisuodattimen puutteen takia, mikä näkyy myös testikuvista.

Pääkameralla otettujen kuvien kuvanlaatu on kohtalaista, mutta tarjolla ei ole oikeastaan mitään suuria etuja kilpailijoihin nähden. Hyvässä valaistuksessa kamera kykenee taltioimaan hyvää jälkeä, mutta kuvien väreissä olisi hieman toivomisen varaa. Ainakin itse huomasin testijakson aikana, että kuvista tuli hieman todellisuutta haaleampia. Hämärimmissä olosuhteissa Nokia 8 tuottaa kohtalaista jälkeä, mutta mitään erikoista ei tällä osa-alueellakaan ole luvassa. Hämärässä kuvien yksityiskohdat vähenevät ja mukaan tulee tätä myöden myös paljon epätarkkuutta. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Nokia 8:n pääkameralla.

Monokromisensorilla taltioidut kuvat ovat tarkkuudeltaan ja selkeydeltään huomattavasti värikuvia parempia, joka näkyy myös alla olevista testikuvista. Mustavalkoisia kuvia on nopea ottaa ja kamera prosessoi ne todella nopeasti.

Puhelimen kamera ottaa mielestäni kohtalaisia bokeh-kuvia, mutta toisinaan kohteen ääriviivojen etsimisessä oli suuriakin ongelmia. Parhaimmillaan bokeh-efektin sisältävät kuvat ovat jakokelpoisia, mikä ei ole aina kaikkien älypuhelimen kohdalla selvää.

Alla on vielä lisäksi kolme kuvasarjaa, joissa vertaillaan Nokia 8:n vakiokamerasovelluksen väri-, kaksois- ja monokuvaustiloja. Kuvista voi huomata, että mustavalkoiset kuvat ovat kaikista tarkimpia, molemmilla kameroilla yhtäaikaa otettu kuva tummentaa tummia kohtia entisestään ja pelkällä RGB-sensorilla kuvista tulee pääasiassa aina valoisampia. Kaikki kuvat on otettu kameran vakioasetuksia muuttamatta.

Kaikissa kuvasarjoissa järjestys: mono > kaksois > väri.

Myöskin Nokia 8:n suuri 13 megapikselin etukamera taltioi hyviä kuvia. Erityisen vahvoilla etukamera on hyvässä valaistuksessa, mutta jälleen kerran ei kannata odottaa kovin erikoista jälkeä hämärämmässä. Etukamerassa on ohjelmistollisesti toteutettu salama, jossa hyödynnetään näyttöä. Jos haluaa etukameralla otettuihin kuviin hieman enemmän valoa, niin näyttö muuttuu muutamaksi sekunniksi valkoiseksi. Koska etukamera on pitkälti identtinen takakameran kanssa, niin myös videokuvaa voidaan taltioida 4K-tasoisena, mikä on Nokia 8:n yksi tärkeimmistä kilpailuvalteista. Yleisesti älypuhelimien etukameroilla on ollut mahdollista kuvata korkeintaan Full HD -videokuvaa.

Videokuvausta Nokia 8:n pääkameralla pystyy harrastamaan korkeintaan UHD-, eli 4K-tasoisena, mutta tarjolla on myös vaihtoehtoisesti Full HD (1080p) sekä HD (720p) -videotarkkuudet. Nokia 8:n kameran yksi erikoisuus löytyy juurikin videokuvauksesta, sillä yleisesti kaikilla puhelimilla on mahdollista taltioida vain värillistä videokuvaa, mutta Nokia 8:n kohdalla on mahdollista käyttää videokuvaukseen myös ainoastaan mustavalkosensoria. On vaikea sanoa, onko HMD Global oikeasti ajatellut tuovansa mustavalkovideokuvauksen puhelimeen, sillä sen käyttäminen suoraan videokuvaustilasta ei ole mahdollista. Mustavalkovideota voi tallentaa valitsemalla kameranäkymässä ensiksi käytettäviksi vain monokromisensorin, jonka jälkeen siirtymällä videotilaan on mustavalkovideon kuvaaminen mahdollista. Ainakin itse olen sitä mieltä, että mustavalkovideon käyttöönotto on tehty huomattavan monimutkaiseksi, sillä olisi luonnollisinta, että sen voisi ottaa käyttöön suoraan videokuvaustilassa.

Nokia 8:lla otetut lyhyet videokuvat vaikuttivat kohtaisen hyvältä ja ne olivat muiden lippulaivapuhelimien tapaisesti 4K-tarkkuudella hyviä. Kameran optinen kuvanvakain tuntui toimivan luotettavasti, eikä myöskään tarkennuksessa ollut moitittavaa. Mustavalkovideoita kuvatessa tule huomattua, että videosta tuli helposti epätarkempaa, sillä tällä tilalla kuvatessa ei ole hyödynnettävissä optista kuvanvakainta. Nokia 8:lla on mahdollista taltioida videokuvaa myös nopeutettuna sekä hidastettuna. Hidastuskuvaa on mahdollista taltioida HD-tasoisena (720p) 120 FPS -kuvataajuudella. Nopeutettua time-lapse-videota on mahdollista kuvata 4K-tasoisena.

Nokia 8:n erikoisuus ei videokuvauksessa ole kuitenkaan ainoastaan mustavalkovideot, vaan todennäköisesti hyödyllisempi ominaisuus on OZO Audio. Kyseessä on Nokian itse kehittämä äänentallennusteknologia, joka on tuotu ensimmäistä kertaa älypuhelimeen. Samaa tekniikkaa on hyödyntäneet muun muassa Hollywoodin filmintekijät ja musiikin tuottajat esimerkiksi Nokia OZO -virtuaalikameran kanssa. Nokia 8:lla kuvattuihin videoihin voi OZO Audion avulla tallentaa surround-ääntä, eli videolla äänet kuuluvat 360-asteisesti. Surround-ääni toteutetaan puhelimen kolmea mikrofonia käyttäen, joista yksi löytyy laitteen takaa, toinen edestä ja kolmas alareunasta USB-C-liittimen vierestä. Erilaisissa testeissäni OZO Audio tuntui tuottavan vakuuttavaa jälkeä, mutta missään kovin järkevässä paikassa testijakson aikana teknologiaa ei päästy kunnolla testailemaan. Jos videoihin ei kuitenkaan halua taltioida 360-asteista ääntä, niin vaihtoehtoisesti ääni voidaan suunnata tallentumaan puhelimen etupuolelta tai takaosasta.

Nokia 8:n Dual-Sight-tila

Videokuvauksen osalta Nokia 8:ssa on vielä yksi erikoisuus, jota voidaan pitää HMD Globalin tärkeimpänä markkinointikikkana. Nokia 8 kykenee suoraan vakiokamerasovelluksella taltioimaan kuvaa sekä etu- että takakameralla. Tätä ominaisuutta HMD Global kutsuu Dual-Sight-tilaksi. Ominaisuuden tärkein seikka ei ole se, että kameralla voi kuvata videota, jossa on kaksi kuvakulmaa, vaan se, että nyt tällaista videota on mahdollista striimata suoraan Facebookiin ja YouTubeen, jolloin Facebook-kaverit ja YouTube-tilaajat pääsevät reagoimaan videoon reaaliajassa. Dual-Sight-tilalla videoiden laatu on vain ja ainoastaan Full HD -tasoista. Dual-Sight-tila ei rajoitu vain videokuvaukseen, sillä samaa tilaa voidaan hyödyntää myös still-kuvissa, jolloin aikaiseksi saadaan HMD Globalin markkinointitermein bothie.

Ainakaan itse en testijakson aikana kokenut Dual-Sight-tilaa kovin tarpeelliseksi, eikä sille ollut juurikaan käyttöä. En ainakaan itse ottanut monestikaan bothieita, sillä koskaan ei ollut oikeastaan edes tilannetta, jossa se olisi ollut oikeasti hyödyllinen. Ominaisuus on kuitenkin tietylle kohderyhmälle oikeastikin tarpeellinen, sillä yhteen kuvaan on nyt mahdollista saada taltioitua kuvan molemmat puolet.

Nokia 8:ssa hyödynnetään aikaisemmin arvostelemistani HMD Globalin Nokia-puhelimista tuttua kamerasovellusta, joka on kuitenkin hieman muutettu parempaan suuntaan. Kamerasovelluksen osalta ja varsinkin sen laajemmissa ominaisuuksissa on HMD Globalilla vielä paljon kehittämistä, sillä tällä hetkellä se ei pääse kunnolla kilpailemaan muiden lippulaivapuhelimien kamerasovelluksen kanssa. Kamerasovelluksen perusnäkymä on yksinkertainen: siinä pystyy vaihtamaan etu- ja takakameroiden välillä (tai käyttää molempia samanaikaisesti), muokata salaman asetuksia, HDR-kuvaustilaa sekä vaihtaa nopeasti videotilaan. Näiden lisäksi Nokia 8:n kamerasovelluksen päänäkymässä voi valita haluaako käyttää ainoastaan värillistä kameraa, ainoastaan monokromikameraa tai vaihtoehtoisesti molempia samanaikaisesti. Perusnäkymässä voi myös laittaa ajastuksen kuvalle tai vaihdella kahdella klikkauksella manuaali-, live-bokeh-, panoraama-, valokuva- ja kaunista-tilojen välillä. Edistystä nyt Nokia 8:n kameran kohdalla on tullut helpompi pääsy manuaalisiin säätöihin, jotka pitivät aikaisemmin aktivoida kameran asetuksista.

Manuaalinen kuvastila on kuitenkin edelleen HMD Globalin heikoin kohta. Kyseisessä tilassa on mahdollista säätää tarkennusta kolmesta vaihtoehdosta automaattinen, loputon ja makro, eikä tarkennusta ole mahdollista itse tätä tarkemmin säätää. Lisäksi on mahdollista säätää valotusta ja valkotasopainoa. Kaikki kilpailijoista tutut lippulaivapuhelimien kameraominaisuudet siis edelleen puuttuvat. Puhelimella ei ole esimerkiksi mahdollista taltioida RAW-kuvia, vaikka kamera siihen teknisesti kykenisikin. Kameran heikoista manuaalisäädöistä keskusteltaessa HMD Globalin edustajan kanssa tuli esille, että yhtiö on halunnut pitää kameran mahdollisimman yksinkertaisena ja Android-käyttöjärjestelmälle on olemassa lukuisia muita kamerasovelluksia, joiden kautta kameroista on mahdollista saada enemmän irti. HMD Globalin edustaja ei kuitenkaan pitänyt mahdottomuutena tuoda myös viralliseen kamerasovellukseen laajempia ominaisuuksia.

Ohjelmisto – puhdas Android 7.1.1

Pure – up to date – secure

HMD Global hyödyntää Nokia 8:ssa puhdasta Android-käyttöjärjestelmää, aivan kuten aikaisempien Nokia 3-, Nokia 5- ja Nokia 6 -puhelimien kohdalla. Nokia 8:ssa on suoraan paketista otettuna Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversio ja tuorein tietoturvapäivitys on syyskuulta. Testijakson aikana puhelimelle tuli saataville kaksi päivitystä, jotka toivat mukanaan tuoreimmat tietoturvapäivitykset sekä lisää järjestelmän vakautta. HMD Global on osoittanut uusien puhelimiensa kohdalla kykenevänsä tuomaan päivityksiä nopealla aikataululla, minkä ansiosta Nokia-puhelimet pystyvät erottumaan muista Android-valmistajista.

Nokia 8:lle on lupailtu myös uusinta Android 8.0 Oreo -päivitystä, jonka odotetaan tulevan saataville pian – mahdollisesti jo lokakuun aikana. Nyt testijakso sujui kuitenkin ilman ongelmia Android 7.1.1 Nougat -version kanssa. Mielestäni käyttöjärjestelmä on saatu optimoitua oikein Nokia 8:lle, minkä ansiosta ohjelmiston osalta ei tullut vastaan mainittavia ongelmia. Puhelimessa käyttöjärjestelmä on kaikilta osin hyvin puhdas. HMD Global on tuonut mukaan vain oman kamerasovelluksensa sekä tukisovelluksen. Puhdas, turvallinen ja aina ajan tasalla on uusien Nokia-puhelimien motto, joka on ainakin omasta mielestäni osoittautunut todeksi ja kaikki odotukset on lunastettu.

Yhteenveto – tuttu Nokia on palannut

Mainoslauseeseen ”Ole enemmän bothie, vähemmän selfie” tiivistyy oikeastaan kaikki Nokia 8:n erot kilpailijoihin verrattuna. Nokia 8 on tuotu markkinoille kamera edellä, mikä on ollut aina Nokialle ominainen piirre. Tällä kertaa pääpainona ei ole markkinoiden paras kamera, vaan uudelleen syntynyt yhteistyö Zeissin kanssa sekä kameran kyky tuottaa kuvia ja videoita etu- ja takakameroilla samanaikaisesti. Nokia 8 on hyvä huippupuhelin, mutta siitä puuttuu Nokian perinteiset omat luovat ideat sekä se mikä erottaisi laitteen muista vastaavista puhelimesta.

Vaikka tämä arvostelu on tehty kahden viallisen Nokia 8 -puhelimen perusteella, niin Nokia 8 on silti tekniikaltaan ja laadultaan vahva kilpailija tämän päivän lippulaivapuhelinmarkkinoille. On kuitenkin harmillista, että testissä käyneestä toisesta laitteesta kuului omituista natinaa ja toisen näyttö lakkasi toimimasta kesken testin, minkä takia tällä kertaa Nokia 8 ei tule saamaan kovin hyviä pisteytyksiä.

Erityisesti itse tykästyin Nokia 8:ssa puhtaaseen Android-käyttöjärjestelmään sekä tekniseen toteutukseen. Mielestäni Nokia 8 on myös käsituntumalta todella laadukas, mutta tällä kertaa ylimääräiset natinat sekä näytön ongelmat eivät antaneet oikeata kuvaa laitteen laadukkuudesta. Tulen kuitenkin tarkastelemaan tai antamaan paremman arvion Nokia 8:sta, kunhan ensin saan oikeasti toimivan ja ongelmattoman kappaleen eteeni.

Suomessa Nokia 8 on saatavilla 579 euron hintaan teräksen tai karkaistun sinisen värisenä. Lisäksi valikoima on laajentumassa 10. lokakuuta kiillotetun sinisellä värisellä mallilla, josta löytyy mukavat 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hintaa muistirikkaammalla versiolla on 649 euroa, eli 70 euroa perusversiota enemmän. Hintaluokassaan Nokia 8 tarjoaa hyvin vastaavanlaiset ominaisuudet esimerkiksi OnePlus 5 -puhelimen kanssa.


Yhteenveto

7.1

Nokia 8:ssa on tyylikäs ja ergonominen muotoilu, paljon tehoja, kaksi SIM-korttipaikkaa sekä uusimman suuntauksen mukainen kaksoiskamera. Lisäksi puhelimen erityinen vahvuus on puhdas ja turvallinen Android-käyttöjärjestelmä. Nokia 8:ssa on myös omat heikkoutensa, jotka löytyvät muun muassa kamerasovelluksesta sekä laadukkuudesta ainakin SuomiMobiilin testilaitteiden kohdalla.

Hyvää
  • Tyylikäs ja ergonominen muotoilu
  • Tehokas Snapdragon 835
  • Kirkas näyttö
  • Dual-SIM
  • Kohtuulliset kamerat
  • Puhdas Android 7.1.1 Nougat
Huonoa
  • Kamerasovelluksen heikko pro-tila
  • Ei Nokia 6:n kaltaisia stereokaiuttimia
  • Ei kokonaan vedenkestävä
  • Laitteen natiseva takakuori
  • Testissä yllättäen toimintansa lopettanut näyttö
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

  1. Salminen paljonko on 21+49 onko se 70 vai 80 ????

  2. Voiko luottaa arvosteluun jos peruskoulun ensimmäisen luokan matematiikan tehtävät ei edes arvostelijalta onnistu ?

    1. Kiitos kommentistasi ja kirjoitusvirhe on nyt korjattu.

  3. Voisko ongelmat olla esisarjan laitetta koskevia? Ainakin oma on pelannut muutaman viikon ilman mitään ongelmia ja natinoita, sama on toisella tuttavapiirissä löytyvällä laiteella. Toki mahdollista että on vaan käynyt hyvä tuuri.

    1. Taitaa maanantaikappaleita aina joukkoon päätyä, mutta harmillista, että sellaiset päätyivät juuri minulle. Muutenhan Nokia 8 on loistava tuote.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android