AndroidArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 6 – Laatupuhelin alle 600 eurolla

OnePlus 6

OnePlus on jo monille suomalaisille hyvin tuttu älypuhelinvalmistaja, sillä Suomessa sen ympärille on syntynyt applemainen fanikunta. Suuren fanikunnan lisäksi suomalaiset ovat rakastuneet OnePlussan kilpailukykyisiin hintoihin, jollaisia monet kilpailevat valmistajat eivät kykene tarjoamaan. Tällä kertaa testissä on käväissyt tuorein OnePlus 6, joka julkaistiin toukokuussa. Testattavaksi päätyi puhelimen Mirror Black -versio, josta löytyy 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelimesta on myös väriversiot Midnight Black sekä Silk White.

OnePlus 6 on monelta kantilta katsottuna lähes täydellinen älypuhelin. Siinä on vaikuttavan suuri ja tarkka näyttö, tyylikäs muotoilu sekä laadukkaat kaksoiskamerat. OnePlus on ottanut tällä kertaa oppia Applelta ja tehnyt näyttöön loven etukameralle, kaiuttimelle sekä muille sensoreille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 6:n hinnat alkavat 519 eurosta ja kalleimman version saa itselleen 619 eurolla. OnePlus on siis hieman joutunut nostamaan hinnoittelua verrattuna viime vuoden malleihin, mutta OnePlus 6:n kohdalla myös laatu ja panokset ovat koventuneet. Mielestäni OnePlus 6 kykenee tarjoamaan jälleen kerran loistavia ominaisuuksia verrattuna hinnoitteluun ja vain harvat älypuhelinvalmistajat pystyvät samaan hinnoitteluun Suomen markkinoilla. Tässä artikkelissa tulemme perehtymään siis toukokuussa 2018 julkaistuun OnePlus 6 -puhelimeen ja tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta.

Tekniset tiedot
OnePlus 6 (A6003)
Mitat: 155.7 x 75.4 x 7.8 mm
Paino: 177 g
Näyttö: 6.28 tuumaa Full HD+ (2280 x 1080) Gorilla Glass 5 / 19:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 845 (Adreno 630)
Muisti: 6 / 8 gigatavua RAM-muistia 64 / 128 / 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: Sony IMX 519 16 megapikselin (f/1.7 / 1.22µm / EIS / OIS / DCAF) + Sony IMX 376K 20 megapikseliä (f/1.7 / 1.0 µm / PDAF) / kaksois-led-salama ja Sony IMX 371 16 megapikselin etukamera (f/2.0 / 1.0 µm / EIS)
Akku: 3300 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (OxygenOS)
Muuta: Dual-SIM / Dash Charge -pikalataus
Liitännät:  3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 2.0
Ääni: yksi kaiutin / Dirac HD Sound / Dirac Power Sound
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija / Hall-anturi
Värit: Mirror Black / Midnight Black / Silk White
Hinta: 519 € / 569 € / 619 €

Myyntipakkaus

OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen tutussa myyntipakkauksessa, joka on väritykseltään valkoinen ja punainen. Pakkauksen pääsivulla on OnePlussan logo sekä puhelimen mallinumero, eli numero kuusi. Myyntipakkauksen sivuilla lukee puhelimen virallinen markkinointiteksti ”The Speed You Need”, mikä viittaa myyntipakkauksesta löytyvän puhelimen olevan nopea ja tehokas.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäiseksi silmien eteen ilmestyy itse OnePlus 6 omasta muovisesta kolostaan. Itse asiassa kyseessä on samalla myös oma laatikkonsa, jonka sisältä löytyy metallinen SIM-korttiluukun avain sekä pikakäyttöopas muun muassa suomeksi. Laatikossa on myös ohut turvallisuuskirjanen sekä muutama OnePlus-tarra. Samaisesta laatikosta löytyy myös tumma läpinäkyvä silikonisuojakuori, jollainen löytyi muun muassa jo OnePlus 5T -puhelimesta. Suojakuorta ei siis tarvitse enää erikseen välttämättä ostaa, mutta OnePlussan valikoimasta löytyy kuitenkin huomattavasti tyylikkäämpiäkin suojakuoria. Myyntipakkauksesta löytyy lisäksi valkoinen Dash Charge -laturi sekä tyylikkään punainen USB-C -tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testiin OnePlus 6 saapui niin kutsutussa arvostelijan pakkauksessa, joka sisälsi myös viidet suojakuoret puhelimelle sekä pienen arvostelijan kirjasen, jossa on tuotu esille puhelimen parhaat puolet. Pakkaukseen kuuluneet suojakuoret olivat pintamateriaaleiltaan Karbon, Ebony Wood, Nylon sekä Sandstone. Pakkauksen yksi kuorista oli punainen perinteisempi silikonikuori.

Ulkoiset huomiot ja laatutuntuma

OnePlus 6 on järjestyksessä valmistajan toinen älypuhelin, joka on valmistettu pääosin lasista. Ensimmäisen kerran OnePlussan puhelimissa lasinen takapinta nähtiin OnePlus X:n kohdalla. OnePlus 6:ssa lasinen takapinta on tuotu takaisin ja kyseessä onkin varsin mielipiteitä jakava ratkaisu. Pääosin OnePlus on viime vuosina vannonut metallin nimeen, mutta tänä vuonna lasiin on todennäköisesti päädytty vain kahden syyn takia. Ensimmäinen syy on, että kilpailijoiden huippupuhelimet ovat myös lasisia. Toinen syy on todennäköisesti laadukkaamman premium-tuntuman hakeminen.

OnePlus 6 rakentuu siis Gorilla Glass 5 -lasipinnoista sekä alumiinisesta kehyksestä. Puhelin on mitoiltaan varsin kohtuullinen suhteutettuna näytön kokoon. Laitteen ilmoitetut fyysiset mitat ovat 155.7 x 75.4 x 7.8 millimetriä ja painoa on kohtuulliset 177 grammaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka alumiini on OnePlus 6:ssa saanut pääosin väistyä lasin tieltä, niin silti OnePlus on päättänyt säilyttää ainakin yhden OnePlus 5 -puhelimestakin tutun muotoiluelementin. Kyseessä on niin sanottu Horizon Line, joka kulkee alumiinikehyksessä. Itsessään myös alumiinikehys on kuin otettu OnePlus 5T -puhelimesta ja takamateriaali on vaihdettu vain lasiin. OnePlus 6:ssa on siis jonkin verran tuttuja OnePlus-elementtejä. OnePlus 6 on tarjolla kolmessa väriversiossa. Mirror Black -mallissa lasipinta on nimensä mukaisesti peilimäinen. OnePlus hakee tässä versiossa keraamista vaikutelmaa, missä on osittain myös onnistuttu. Midnight Black taas on tuttu värivaihtoehto OnePlussan puhelimissa, joissa on mattapintainen lasikuori. Kolmas versio on Silk White, joka on lasipinnaltaan myös mattapintainen.

Käsissä puhelinta pyöriteltäessä huomaa heti kuinka liukas laite todellisuudessa on. Lasinen takapinta on varsinkin Mirror Black -versiossa hyvin liukas, minkä lisäksi alumiininen kehys on pinnoitettu peilaavaksi, minkä takia myös kehys on hyvin liukas. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lasinen rakenne tuo puhelimeen selvästi enemmän premium-tuntumaa kuin alumiini, mutta toisaalta lasinen takapinta on selvästi herkempi naarmuille sekä hajoamiselle, minkä takia pitkällä tähtäimelle lasi ei ole kovin järkevä valinta. Puhelin tuntuu hyvin jämäkältä, eikä taivuttelemalla ole havaittavissa yhtään natinaa tai taipumista. Käteen OnePlus 6 istuu hyvin hieman pyöristetyn takalasin ansiosta, mikä helpottaa myös puhelimen nostamista tasaiselta pinnalta.

Ehkä OnePlus 6:n suurin miinus rakenteessa on IP-luokituksen puute. Puhelinta ei siis kannata tahallaan tiputtaa vesiastiaan tai mennä sen kanssa uimaan. OnePlus on kuitenkin vakuuttanut, että puhelin kestää jonkin verran vettä ja mainostaakin sen olevan roisketiivis. Puhelimessa kerrotaan olevan näytön ja akun kannen välissä erityinen vaahtokerros, joka estää veden pääsyn virtapiiriin. Kuulokeliitännän ja sormenjälkitunnistimen vesitiiviiden materiaalien pitäisi estää sisäisten komponenttien vaurioitumisen. Lisäksi laitteen painikkeiden ympärillä olevat kolot on tiivistetty silikonirenkailla. Jos OnePlus 6 kuitenkin pääsee hajoamaan vedestä tai muun nesteen takia, niin OnePlus ei takuukorjaa tällaisia puhelimia.

OnePlus 6:n etupuolella valtaa pitää suuri 19:9-kuvasuhteen kosketusnäyttö 84-prosenttisesti, mikä on päällystetty 2,5D Gorilla Glass 5 -lasilla. Lasi on siis hieman pyöristetty reunoilta, jotta se sulautuisi saumattomasti metallirunkoon. OnePlus on kuitenkin päättänyt jättää näytön ja alumiinin väliin ohuen muovikaistaleen, joka ei ole huippupuhelimille kovin yleistä. Vastaavia ratkaisuja näkee usein halvemmissa puhelimissa. OnePlus 6:n etupuolella näytön ylä- ja alapuolilla on varsin ohuet kaistaleet, mutta alapuolelle on jätetty kuitenkin hieman suurempi kaistale. Yläpuolella näyttöön on tehty lovi, johon on sijoitettuna läheisyysanturi, etukamera sekä puheluihin käytettävä kuuloke.

Laitteen takaosa on hyvin pelkistetty. Takaosassa on hieman ulkoneva kaksoiskamera, jonka alapuolelta löytyy kaksois-LED-salama. Näiden alapuolelta löytyy vielä sormenjälkilukija. Sormenjälkilukijan alapuolella on lisäksi hopea OnePlus-logo. OnePlus 6:n takaosan alareunassa on lisäksi teksti ”Designed by OnePlus”.

OnePlus 6 -puhelimen oikeasta kyljestä löytyy käynnistyspainike sekä OnePlussan perinteinen kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin, josta voi asettaa laitteen ilmoitukset äänelliselle, värinälle tai kokonaan hiljaiseksi. Puhelimen vasemmasta kyljestä löytyy SIM-korttiluukku sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaiken kaikkiaan OnePlus 6:n painikkeiden tuntuma on hyvä, eikä niiden osalta ole pahaa sanottavaa. Laitteen yläreunaan on sijoitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on yhden mikrofonin lisäksi 3,5 mm kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö

Näyttö on yksi OnePlus 6:n tärkeimmistä uudistuksista verrattuna edellismalliin. Puhelimessa on suurin koskaan OnePlus-puhelimissa nähty näyttö. Näyttö on 6,28 tuumaa ja siinä on 19:9-kuvasuhde. Tarkkuutta löytyy edelleen Full HD+ -tasoa, eli 2280 x 1080 pikseliä. OnePlus hyödyntää tuttuun tapaan Samsungin valmistamaa Optic AMOLED -näyttöä, joka takaa täydellisen värintoiston.

OnePlus on käyttänyt viimeisimmissä puhelimissaan juurikin Optic AMOLED-näyttöjä, mutta harva kuitenkin tietää mitä Optic-sana näyttöteknologian alussa tarkoittaa. Samsung on pitkään käyttänyt puhelimissaan Super AMOLED-näyttöjä, eikä OnePlussan Optic AMOLED juurikaan poikkea tästä. OnePlus on kertonut aikaisemmin, että Optic AMOLED on periaatteessa täysin sama kuin Super AMOLED, sillä molempien näyttöjen takaa löytyy Samsung. OnePlus 6 -puhelimessa käytetään varsin tuttuja näyttökomponentteja, joissa on ainoastaan värilämpötilat ja kontrasti säädetty OnePlussan ohjeistuksen mukaisesti.

AMOLED-näytöt ovat yleisiä erityisesti huippuälypuhelimissa, koska kyseessä on teknologia, joka tuottaa vakuuttavamman katselukokemuksen kuin LCD-näyttöpaneelit. AMOLED-näyttö on perusajatukseltaan huomattavasti erilainen kuin LCD-näyttö. AMOLED-näytöissä erillistä taustavaloa ei tarvita, sillä itse pikseli valaisee itsensä, minkä ansiosta näyttöpaneeleista ja näin ollen myös puhelimista saadaan ohuempia. Esimerkiksi musta näyttää AMOLED-näytöllä oikeasti mustalta, sillä pikseleissä ei ole tällöin valoja. Vaikka OnePlus 6:n Optic AMOLED -näyttö on vaikuttava ja erityisesti tummat värit näyttävät hyviltä, niin tuttuun AMOLED-tyyliin näytössä on havaittavissa pieni ”sateenkaariefekti”, jonka voi nähdä kallistellessa puhelinta. Ongelma ei ole suuri ja siihen tottuu ajan kanssa, jos on aikaisemmin tottunut LCD-näytöllisiin puhelimiin.

Kaiken kaikkiaan OnePlus 6:n näyttö on loistava. Se toistaa värit kylläisinä, minkä ansiosta esimerkiksi elokuvien katselu puhelimella on nautinnollista. Lisäksi kuten kaikissa nykypäivän älypuhelimissa, niin myös OnePlus 6:n näytössä on erittäin hyvät katselukulmat. Suorassa auringonpaisteessakin näytöstä saa hyvin selvää, vaikka aivan suurempien valmistajien tasolle luettavuudessa ei päästä.

Pari sanaa lovesta…

OnePlus 6:n suurin puheenaihe näytössä on lovi (notch), joka on tuttu muun muassa Applen iPhone X:stä. Henkilökohtaisesti en ole vielä lämmennyt lovinäytöille, mutta kyllä siihen kuitenkin ajan kanssa jokseenkin tottuu. Onneksi myös OnePlus 6:ssa on mahdollista ohjelmallisesti piilottaa näytön lovi niin, ettei se pistä silmään tai häiritse sovelluksien käyttöä.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlussan puhelimet ovat aina olleet huippupuhelimia (lukuun ottamatta OnePlus X -mallia), joten ei ole yllätys, että OnePlus 6:n sisältämä tekniikka on suoraan markkinoiden huipulta otettua. OnePlus 6:ssa on Qualcommin tämän vuoden huippumobiilipiiri, eli Snapdragon 845. Snapdragon 845 on kahdeksanytiminen ja se rakentuu neljästä 2,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 385 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 385 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa Adreno 630. Sisäistä tallennustilaa testiin saapuneesta versiosta löytyy 128 gigatavua, mutta tarjolla on myös 64 gigatavun ja 256 gigatavun tallennustiloilla varustellut versiot. Erillistä muistikorttipaikkaa OnePlus ei ole edelleenkään puhelimeensa laittanut, mikä on ymmärrettävissä suurien tallennustilakapasiteettien myötä.

RAM-muistien määrässä OnePlus on jälleen tutulla tiellä. Tarjolla on versiosta riippuen joko 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia. Testilaitteesta muistia löytyi mukavat 8 gigatavua, mitä voidaan pitää myös OnePlussan tavaramerkkinä, sillä todellisuudessa vain harvoissa Suomessa myynnissä olevista puhelimista löytyy muistia yhtä paljon.

Markkinoiden tehokkain mobiilipiiri yhdistettynä suureen määrään RAM-muistia on jälleen kerran OnePlussan menestys suorituskykymittauksissa taattu. Mittauksien mukaan OnePlus 6 on yksi markkinoiden tehokkaimmista älypuhelimista tällä hetkellä. Testijakson aikana ajoin puhelimessa läpi tuttuja suorituskykymittaustestejä, joissa OnePlus 6 pääsi palkintokorokkeille, jos verrataan muihin markkinoilla tällä hetkellä tarjolla oleviin puhelimiin. Alla on nähtävissä vertailutaulukko, jossa OnePlus 6:n saamia pisteytyksiä voi verrata viime vuoden Snapdragon 835 -järjestelmäpiirillä toimivaan OnePlus 5T:n sekä Huawein Kirin 970 -tekoälypiiriin perustuvan Mate 10 Pron vastaaviin pisteytyksiin. Jokaisessa suorituskykymittauksessa OnePlus 6 voitti edeltäjänsä sekä Huawein loppuvuoden 2017 lippulaivapuhelimen.

Testitulokset
OnePlus 6 (SD845) OnePlus 5T (SD835) Mate 10 Pro (K970)
AnTuTu: 286 820 pistettä 177 947 pistettä 177 072 pistettä
Geekbench 4 (single): 2431 pistettä 1968 pistettä 1908 pistettä
Geekbench 4 (multi): 8975 pistettä 6683 pistettä 6757 pistettä
PCMark 2.0: 8366 pistettä 6912 pistettä 7033 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 62 021 pistettä 40 703 pistettä 31 146 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 79 392 pistettä 56 557 pistettä 35 223 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 35 123 pistettä 20 546 pistettä 22 166 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4631 pistettä 2883 pistettä 2930 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5171 pistettä 2887 pistettä 2944 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3391 pistettä 2868 pistettä 2883 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Hyvä esimerkki OnePlus 6:n loistavasta suorituskyvystä on Sling Shot Extreme -testin tulos. Kyseessä on testi, joka on vaativa suorituskykytesti viimeisimmille huipputason älypuhelimille. Tässä testissä OnePlus 6 päihittää 99 prosenttia kaikista 3DMarkin tietokannan (testatuista) puhelimista ja on tällä hetkellä sijalla kaksi. 3DMarkin mukaan OnePlus 6:n suorituskyky on 130 prosenttia keskiarvon yläpuolella, kun huomioidaan kaikki huhti-kesäkuussa testatut laitteet. Sling Shot Extreme -testissä OnePlus 6:n yläpuolelle on sijoittunut ainoastaan Xiaomin pelaajille suunnittelema Black Shark -huippupuhelin.

Äänentoisto ja akunkesto

Stereokaiuttimet ovat yleistyneet älypuhelimissa viimeisimpien parin vuoden aikana, mutta valitettavasti OnePlus ei ole lähtenyt tähän trendiin mukaan. Puhelimesta löytyy tasan yksi kaiutin, joka sijaitsee laitteen vasemmasta alareunasta. Itse asiassa OnePlus 6:n yksi kaiutin tuottaa yllättävän hyvää jälkeä. Vaikka älypuhelimissa ei ole koskaan ollut kovin erikoisia kaiuttimia, niin OnePlus 6:n kaiutin on varmasti kärkikymmenikköön sijoittuva.

OnePlus 6:ssa on lisäksi säästetty perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joka saa suuren kiitoksen ainakin minulta. Itse tykkään edelleen käyttää langallisia kuulokkeita niiden toimivuuden sekä helppokäyttöisyyden ansiosta, enkä ole juuri koskaan ihastunut Bluetooth-kuulokkeisiin. Jos puhelimen oma kaiutin ei enää tunnu riittävän, niin puhelin on helppo yhdistää 3,5 millimetrin kuulokeliittimen ansiosta ulkoiseen kaiuttimeen tai sillä voi kuunnella musiikkia tavallisien kuulokkeiden välityksellä.

OnePlus 6 kätkee sisuksiinsa keskikokoisen 3300 milliampeeritunnin akun. Akkua ladataan hyödyntäen tuttua USB-C-tyypin latausliitintä. Vaikka OnePlus 6 on valmistettu lasista, niin OnePlus ei ole suostunut ottamaan käyttöön monien kuluttajien suosimaa langatonta latausta, vaikka juurikin lasisen takakuoren ansiosta se olisi vihdoin mahdollista. Langaton lataus on varsin kätevä latausominaisuus, mutta kuitenkin varsin hidas, mikä on varmasti yksi tärkeimmistä syistä jättää ominaisuus kokonaan pois.

Koska laitteessa on kohtuullisen suuri akku, niin luonnollisesti sen kestokin on hyvä. Kahta päivää omalla varsin aktiivisella käytöllä OnePlus 6 ei pystynyt menemään yhdellä latauksella, mutta akku kestää helposti yhden päivän. OnePlus 6:n akku antaa potkua siis normaalisti vain yhdeksi päiväksi.

OnePlus on tunnettu erityisesti hyvin nopeasta Dash Charge -latausteknologiasta, jota on käytetty jo useissa uudemmissa yhtiön puhelimissa. Myös OnePlus 6:sta kyseinen pikalatausteknologia löytyy. Dash Chargen avulla OnePlus 6:n saa ladattua täyteen noin 75 minuutissa ja puolessa tunnissa akkua on lähes 60 prosenttia. Kun älypuhelimia ladataan hyvin nopeilla latausnopeuksilla, niin normaalisti puhelin lämpiää, mutta OnePlus 6:n kohdalla ongelmaa ei ole. Lämpenemisongelma on ratkaistu sillä, että latauksen aikana syntynyt lämpö on siirretty laturiin ja latausjohtoon, joten lämmön ei pitäisi päästä puhelimeen saakka. Ainoa ongelma Dash Charge -teknologiassa on se, että se vaatii OnePlussan oman laturin sekä latausjohdon. Jos jompikumpi näistä ei ole OnePlussan, niin puhelinta ladataan huomattavasti hitaammin.

Kaiken kaikkiaan OnePlus 6 on akunkestoltaan hyvin perustasolla, eikä siis pääse suuresti yllättämään. Suurin vahvuus on OnePlussan oma latausteknologia, mikä on yksi seikka, jolla OnePlus pystyy erottumaan älypuhelinmarkkinoilla.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Vaikka OnePlus on tuonut puhelimeensa kasvojentunnistuksen, niin kuitenkin myös sormenjälkilukija on saanut pysyä. Kuluvan vuoden aikana olemme nähneet puhelimia, joissa kasvojentunnistus on korvannut kokonaan sormenjälkilukijan, mutta onneksi vain halvemmissa älypuhelimissa. Syy siihen, että OnePlus 6:ssa on edelleen sormenjälkilukija on selvä – puhelimessa ei ole minkäänlaista erityistä ja erillistä kasvojentunnistustekniikkaa. Kasvojentunnistuksessa luotetaan etukameraan ja erinäisiin algoritmeihin, joiden perusteella näyttölukko pystytään avaamaan. Kyseessä on myös varsin tietoturvaton ratkaisu, sillä kasvojentunnistuksen voi parhaassa tapauksessa ohittaa pelkällä kuvalla.

Sormenjälkilukija on OnePlus 6:ssa todella nopea ja luotettava. Lähes jokaisella yrityskerralla lukija tunnisti sormen ja avasi lukituksen. Myös sormenjälkilukijan sijainti on otollinen, sillä etusormi on ainakin itselleni aina puhelinta taskusta otettaessa juurikin lukijan paikalla, eli hieman kameran alapuolella.

Myös kasvojentunnistus on hyvin nopea tapa avata lukitus. Käytännössä lukitus avautuu välittömästi kun laittaa puhelimen näytön päälle virtapainikkeesta. OnePlus 6:n kasvojentunnistuksessa on havaittavissa jälleen samat ongelmat kuin OnePlus 5T:ssä.

Kasvojentunnistus ei toimi kunnolla hämärässä tai pimeässä, sillä kamera ei tunnista kasvoja. Tähän ongelmaan on kuitenkin ratkaisu, jonka voi laittaa päälle asetuksista. Kyseessä on niin sanottu ”avustava valaistus”. Puhelimen näyttö muuttuu hämärissä olosuhteissa siis valkoiseksi, jotta kameralla olisi tarpeeksi valoa tunnistaa kasvot. Kuten jo OnePlus 5T:n kohdalla totesin, niin vaikka kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen kuin sormenjälkilukija, niin ainakin se on toimiva ja nopea.

Kamerat

Myös kamerat ovat saaneet OnePlus 6:n kohdalla mukavia uudistuksia, mutta kovin suuresti niihin ei ole kajottu verrattuna OnePlus 5T -mallin kameroihin. Vaikka tänä vuonna OnePlus ei mene markkinoinnissa kamera edellä, niin silti kamera on yksi OnePlus 6 -puhelimen vahvimpia osa-alueita. Puhelimessa on yhteensä kolme kameraa  – yksi edessä ja kaksi takana. Laitteen takaosan kaksoiskamera koostuu OnePlus 5T -mallin tavoin 16 megapikselin pääsensorista sekä 20 megapikselin sensorista, joka parantaa muun muassa kuvien tarkkuutta sekä mahdollistaa tuttujen bokeh-kuvien ottamisen. Molemmat puhelimet kameroista ovat värillisiä, eikä Huawein tapaan ole mukaan otettu erillistä monokromisensoria

Pääkamera on siis 16 megapikselin Sony IMX 519 -laajakulmasensori, jossa on 1,22 um pikselikoko ja f/1.7-aukko. OnePlus on lisännyt tällä kertaa pääkameraan myös optisen kuvanvakaimen, jollaista ei löytynyt edeltäjämallista. Toinen kameroista on teknisesti hieman heikompi, mutta tarkempi 20 megapikselin Sony IMX 376K -sensori, jossa on 1,0 um pikselikoko ja f/1.7-aukkosuhde.

Kamerasovellus on jo entuudestaan hyvin tuttu OnePlus 5T:n ajoilta. Sovelluksessa on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia ja vain vähän turhaa. Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-kuvaustila, joka on OnePlus 6:ssa tuttuun tyyliin mainio. Pro-tilassa voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa, suljinaikaa, tarkennusta sekä valaistusta, joiden lisäksi tarjotaan vakiona myös histogrammia, sommitteluviivoja sekä vesivaakaa, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata lisäksi RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella.

Kamerasovelluksessa on kuitenkin yksi varsin erikoinen ominaisuus. Heti kameraa avatessa tulee esille pyöreä 1x/2x-zoomauspainike, joka ajaa varmasti monen OnePlus 6 -puhelimen käyttäjän harhaan tuesta optiselle zoomaukselle. Puhelimessa ei ole teleobjektiivia, minkä takia OnePlus 6 ei myöskään kykene kaksinkertaiseen optiseen zoomaukseen.

OnePlus 6:lla otetut kuvat ovat todella hyviä. Kuvissa on paljon yksityiskohtia ja värimaailma näyttää todella hyvältä. Kuvissa värit ei ole mitenkään ylikorostuneita tai liian haaleita, joten OnePlus 6:n kamera tekee tältä osin todella hyvää jälkeä. Erityisesti päivänvalossa kuvat ovat täydellisiä, mutta luonnollisesti heikommassa valaistuksessa kuvista katoaa selvästi yksityiskohtia. Hämärässä otetut kuvat ovat kuitenkin todella hyviä, mikä osoittaa OnePlus 6:n kameran kykenevän myös tarvittaessa hämäräkuvaukseen. Alla on muutamia testijakson aikana otettuja kuvia OnePlus 6:n pääkameralla.

Vaikka OnePlus 6:ssa ei ole optista zoomausta, niin testijakson aikana tuli otettua muutama kuvapari 1x- ja 2x-zoomauksen välillä, koska kyseinen painike on kamerasovelluksessa vahvasti esillä. 2x-zoomattu kuva ei ole mitenkään erityisen hyvä, mutta eikä myöskään huono. Yksityiskohtia on selvästi jonkin verran kadonnut, mutta kuva silti mielestäni käyttökelpoinen. Alla on yksi varsin onnistunut kuvapari.

Panoraamakuvaus ei ole koskaan ollut OnePlussan vahvuuksia, mistä hyvä osoitus löytyy muun muassa viime vuoden OnePlus 5 -puhelimen arvostelusta. OnePlus 6:ssa on panostettu panoraamakuviin toden teolla ja nyt amatöörikuvaajakin pystyy ottamaan todella hyvän näköisiä kuvia, joissa ei ole minkäänlaisia epämuodostumia tai muita ongelmia. Alla on yksi testipanoraama.

Bokeh-kuvausta pyritään parantelemaan puhelimen takaa löytyvällä 20 megapikselin kameralla. Bokeh-kuvien ottaminen onnistuu parhaiten 0,3 – 2 metrin etäisyydellä kuvattavasta kohteesta. Pääasiassa OnePlus 6:lla otetut bokeh-kuvat ovat hyviä ja puhelin tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat todella mallikkaasti. Yksi heikkous OnePlus 6:n bokeh-kuvauksessa mielestäni on, että kuvia ottaessa tai edes jälkikäteen ei syvyysterävyyden tarkkuutta pysty ollenkaan muuttamaan. Alla on muutamia bokeh-ominaisuudella otettuja syvyysterävyyskuvia.

Etukameran tarkkuus on pysynyt 16 megapikselissä jo useamman sukupolven OnePlussan puhelimissa. Etukamerana on siis 16 megapikselin Sony IMX 376K -sensori, jossa on 1,0 um pikselikoko ja f/1.7-aukko. Etukamerasta löytyy myös videokuvausta varten elektroninen kuvanvakain, eli EIS. Etukameralla otetut kuvat ovat todella hyviä, eikä niistä ole suuresti valittamista. Tuoreessa OxygenOS -päivityksessä OnePlus toi etukameraan luvatusti bokeh-kuvausmahdollisuuden. Myös etukameran bokeh-kuvat ovat varsin hyviä. Mielestäni OnePlus 6:n etukamera on tällä hetkellä yksi markkinoiden parhaimmista ja monipuolisimmista

Videokuvauksen suhteen on OnePlus 6:ssa tullut muutoksia verrattuna edeltäjiin. Videota puhelimen pääkameralla voi kuvata 720p-, 1080p 30 fps-, 1080p 60 fps-, 4K 30 fps- sekä 4K 60 fps -tarkkuuksilla. Elektronista kuvanvakautusta käytetään kuvatessa 1080p 30 fps- ja 4K 30 fps -tarkkuuksilla, mutta 1080p 60 fps- ja 4K 60 fps -tarkkuuksilla vakautusta ei ole käytössä. Kaiken kaikkiaan muutamien testivideoiden perusteella OnePlus 6:lla kuvatut videot ovat tarkkoja ja värit ovat luonnollisia. Puhelin on mielestäni varsin kyvykäs normaalien kuvien lisäksi myös videokuvien ottamiseen. OnePlus ei ole missään tapauksessa unohtanut hidastusvideoita, jotka ovat kasvava trendi älypuhelimissa. OnePlus 6 kykenee 720p 480 fps- ja 1080p 240 fps -hidastusvideoihin.

Käyttöliittymänä OxygenOS – Käyttöjärjestelmänä Android 8.1 Oreo

OnePlus 6:n sydämenä toimii Googlen kehittämä Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä. Totuttuun tapaan puhelimessa on lisäksi ”puhtaan Androidin tyylinen” OxygenOS -käyttöliittymä, johon OnePlus on lisännyt huomattavan määrän omia ominaisuuksiaan unohtamatta Androidin omaa käyttökokemusta ja peruselementtejä. OxygenOS antaa mahdollisuuden käyttää muun muassa eleohjausta, siinä on OnePlus Shelf -ominaisuus sekä lovinäytön ominaisuudet. OxygenOS mahdollistaa myös teeman vaihdon tumman ja vaalean välillä, minkä lisäksi on mahdollista vaihtaa muun muassa korostusväriä.

Testijakson aikana OnePlus 6 sai useamman päivityksen ja testijakson lopussa viimeisin tarjolla oleva tietoturvapäivitys on 1. toukokuuta 2018. OnePlus 6:ssa tietoturva on siis varsin hyvin ajan tasalla. Testijakson aikana puhelimen käyttöliittymän tai käyttöjärjestelmän kanssa ei ollut ollenkaan ongelmia, mikä on osoitus siitä, että OnePlus on panostanut toden teolla myös ohjelmistoon.

Yhteenveto – pitkälti täydellinen puhelin

SuomiMobiili suosittelee OnePlus 6 -puhelinta.

OnePlus 6 on lyhyesti sanottuna laadukas puhelin. Siinä on premium-laatutuntuma, hyvät kamerat sekä akunkesto, jota täydentää supernopea pikalataus. Näiden lisäksi OnePlus 6:ssa on loistava näyttö. Puhelin on myös muiden valmistajien huippupuhelimien tasolla tehokkaan Snapdragon 845 -piirin ansiosta, jota tukemassa on lisäksi huimaavat 8 gigatavua RAM-muistia. OnePlus 6 on siis ominaisuuksiltaan juuri sellainen puhelin, jollaista odotettiin.

Testijakson aikana tykästyin puhelimeen ja yhteiselo laitteen kanssa oli saumatonta, sillä puhelin ei hidastellut. OnePlus 6:ssa on myös puutteita, joiksi voidaan luetella muun muassa langattoman latauksen puute, stereokaiuttimien puute sekä erityisesti virallisen IP-luokituksen puute, vaikka puhelin on osittain vedenkestävä. Myös OnePlus 6:n näyttölovi jakaa mielipiteitä. Kyseessä on kuitenkin heittämällä OnePlussan tähän asti paras puhelin. Mielestäni OnePlus ei ole lähtenyt yrittämään uutuuspuhelimensa kanssa liikoja, vaan on panostanut perusseikkoihin ja saanut ne luotua toimivaksi kokonaisuudeksi. SuomiMobiili suosittelee OnePlus 6 -puhelinta.

Yhteenveto

9.5

Hyvää
 • 3.5 mm kuulokeliitin on säilytetty
 • Kamera ja sen ominaisuudet
 • Suuri "kehyksetön" näyttö
 • Sormenjälkilukijan sijainti
 • Laadukas tuntuma (lasipinta varauksin)
 • Dual-SIM -puhelin
 • Hyödyllinen Alert Slider
 • Akunkesto ja nopea Dash Charge -lataus
 • Tehokas Snapdragon 845 -piiri
 • Monipuolinen OxygenOS -käyttöliittymä
Huonoa
 • Näyttölovi (varauksin)
 • Langattoman latauksen puute
 • Ei stereokaiuttimia
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Virallisesti ei minkäänlaista IP-luokitusta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Tuli tämä luuri ostettua julkaisussa ja olen kyllä itsekin ollut tyytyväinen. Tajusin tosin vasta nyt tätä arvostelua luettuani, että puhelimen mukana tosiaan tuli suojakuori, en nimittäin kaivanut SIM-työkalua esille kun käytin vanhan Oneplus kolmosen työkalua kun simiä vaihtelin. Olin jo ehtinyt tilaamaan sellaisen Kiinasta. *Facepalm*

  Mutta joo, joka tapauksessa. Miten näyttölovi on miinuksiin listattu? Meinaan vain, että sen kuitenkin saa ns. pois päältä, jolloin on käytännössä aivan sama asia kuin sinulla olisi normaali yläpalkki, mutta tämä palkki pystyy näyttämään akun varauksen ym. ikonit. Säästät näytöltä vain tilaa kun selaat nettiä esimerkiksi, eikä se lovi koskaan leikkaa palaa mistään sisällöstä, videoissa ja koko ruutua käyttävissä sovelluksissa lovialue muuttuu automaattisesti normaaliksi yläpalkiksi.

  Toki olisihan se siistiä jos lovea ei tarvitsisi ollenkaan, mutta pakko se etukamerakin on jonnekkin tunkea, ellei tehdä jotain Vivo Nex -tyylistä ratkaisua jossa on motorisoitu runkoon piilotettu kameramoduuli. Mutta tällaisessakin ratkaisussa on huonot puolensa, liikkuvat osat kun tuuppaavat hajoamaan ajan kanssa.

 2. Hyvä puhelin mutta tylsähkö, liian tavisten puhelin

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android